Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη η επίσκεψη της τρόικας για την 4η δόση του δανείου

    [01] Κρίσιμη η επίσκεψη της τρόικας για την 4η δόση του δανείου

    Σαββατο, 22 01 2011 20:41

    Την τρίτη και ίσως την κρισιμότερη επίσκεψη στην Ελλάδα, πραγματοποιεί την ερχόμενη εβδομάδα η τρόικα ενόψει της εκταμίευσης, της 4ης δόσης του δανείου, τον Μάρτιο. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία επισημαίνει ότι «η χώρα μας μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους δημιουργώντας και διατηρώντας για αρκετά χρόνια πλεονάσματα της τάξης του 5%-6%», ενώ υπογραμμίζει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές ανεβάζουν τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% και εκφράζει την ελπίδα ότι με την βοήθεια της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. θα πετύχουμε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών αποφάσεων που θα παρθούν.«Η άσκηση δεν είναι εύκολη, πρέπει να στηριχθεί σε διαρθρωτικά μέτρα, ώστε πράγματι να μην επιβαρυνθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι», τονίζει. Σε ερώτηση αν θα αυξηθεί περαιτέρω ο ΦΠΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. «Η προσαρμογή της επόμενης τριετίας θα γίνει κατά δύο τρίτα με μείωση δαπανών και κατά ένα τρίτο με αύξηση εσόδων», επισημαίνει ο υπουργός. Εν τω μεταξύ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζεται η συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και τις τελευταίες ώρες, φαίνεται, πως κερδίζει έδαφος η ιδέα της επαναγοράς ομολόγων των χρεωμένων κρατών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ Μπομπ Τρα, ζήτησε το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημόσιων νοσοκομείων το 2010, οι οποίες ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ.

    Στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών της τρόικας που φθάνουν στην Αθήνα την Πέμπτη, θα βρεθούν το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, οι επιχειρησιακές συμβάσεις και το κατά πόσον εφαρμόζεται ο νόμος στην πράξη, το ενιαίο μισθολόγιο και η πρόοδος στις παρεμβάσεις στην υγεία.

    Την αγωνία του για την επίτευξη μέχρι τον Μάρτιο των στόχων που έχουν τεθεί, εκφράζει ο Ανδρέας Λοβέρδος: «Με απασχολεί η εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2011, για να μη χρειαστούν νέα σκληρά μέτρα επί δικαίους και αδίκους».

    Κατηγορηματικά αντίθετος ακόμη και με τη συζήτηση για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, η οποία -όπως λέει- ζημιώνει τον τόπο, εμφανίζεται ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές που θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη.

    «Η αναδιάρθρωση θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες αντιδράσεις και θα είχε αρνητικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, της τράπεζες και όσους κατέχουν κρατικούς τίτλους», αναφέρει ο κ. Προβόπουλος, σημειώνοντας ότι «το κόστος της θα ήταν μεγαλύτερο από εκείνο της δημοσιονομικής προσαρμογής».

    Όσον αφορά την είσοδο και νέων χωρών στον μηχανισμό στήριξης, τονίζει πως «το γεγονός ότι και άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν αναιρεί την κρισιμότητα της κατάστασης και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας».

    Το ΚΚΕ με αφορμή την επικείμενη έλευση της τρόικας σχολίασε: «Στο επίκεντρο της νέας επίθεσης, στην οποία έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση, θα είναι η δραστική μείωση των μισθών με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων».

    Αναφορικά με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο ΛΑΟΣ επισημαίνει: «Η επιμήκυνση του όλου χρέους αρχίζει να δρομολογείται. Αρκεί να συμμορφωθεί ο κ. Παπανδρέου με την απόφαση των «τροϊκανών» για μείωση του βιοτικού επιπέδου».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Κατηγορηματικές διαψεύσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57931


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 22 January 2011 - 22:12:39 UTC