Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Siemens: Στη Βουλή εν μέσω αντιπαράθεσης το πόρισμα
  • [02] Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Τυνησία

    [01] Siemens: Στη Βουλή εν μέσω αντιπαράθεσης το πόρισμα

    Κυριακη, 23 01 2011 20:24

    Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens, λίγες ώρες πριν από την κατάθεση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής στον πρόεδρο της Βουλής. Καταιγισμός δηλώσεων και από πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο, ενώ και η υπουργός Παιδείας συμπαρατάσσεται με την θέση της διεκδίκησης αποζημιώσεων από τον γερμανικό κολοσσό.

    Μπορεί να παραχθεί ουσιαστικό αποτέλεσμα, προς όφελος του Δημοσίου, καθώς υπάρχει πλέον η δυνατότητα διεκδίκησης αποζημιώσεων, από την Siemens, μετά και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Εξεταστικής, εκτιμούν μελή της Επιτροπής, αλλά και κυβερνητικά στελέχη όπως η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Οι διαδικασίες διερεύνησης της υπόθεσης ωστόσο από τη Επιτροπή, όπως και ο τρόπος σύνταξης των πορισματικών εκθέσεων που απεικονίζουν πολιτικές ευθύνες και ζητούν περεταίρω διερεύνηση για 15 πρώην υπουργούς, προκαλούν αντιδράσεις, τόσο μεταξύ των κόμματων, όσο και από τους πολιτικούς που κατονομάζονται.

    Ο Χρήστος Βερελής με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο θέτει ζήτημα κύρους του πορίσματος, γιατί όπως λέει η θητεία της Εξεταστικής έληξε στις 20 Ιανουαρίου, ενώ το πόρισμα είναι υπό επεξεργασία έως και τις 24 του ίδιο μηνός, όποτε και θα έπρεπε να παραδοθεί.

    Κάνει δε λόγο για παραποίηση της γνώμης των βουλευτών της ΝΔ.

    «Τέσσερις στους έξι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να μην περιληφθεί το όνομά μου. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι βρέθηκα στη λίστα με απόφαση αποκλειστικά και μόνον του ΠΑΣΟΚ», τονίζει ο κ. Βερελής

    Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης αντιδρά επίσης έντονα για την ένταξή του στην λίστα με τα πρόσωπα που θα ζητηθεί η περεταίρω διερεύνησή τους και κάνει λόγο για συγκάλυψη από τα δυο μεγάλα κόμματα.

    Για αθλιότητες της πλειοψηφίας μιλά και ο Γιάννης Παπαθανασίου, με αφορμή την διάσταση που καταγράφηκε στις πληροφορίες για τον λόγο για τον όποιο εντάσσεται στην λίστα των προς διερεύνηση πρώην υπουργών. Δημοσιεύματα τον έφεραν να εμπλέκεται με βάση την κατάργηση της ανεξάρτητης αρχής για το μαύρο χρήμα ,ενώ αλλά μιλούσαν για κωλυσιεργία των διαδικασιών που έπρεπε να κάνει το δημόσιο για την άσκηση αξιώσεων έναντι της Siemens

    «Για όλες αυτές τις ανακρίβειες και τα όσα συκοφαντικά διαδίδονται εις βάρος μου η Εξεταστική Επιτροπή οφείλει να δώσει επιτέλους δημόσια εξηγήσεις», τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομίας.

    Βολές ανταλλάσσουν για το θέμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι το σκάνδαλο έχει χρώμα πράσινο και κάνει λόγο για βιομηχανία εξεταστικών με στόχο τον αποπροσανατολισμό.

    Η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι ο κίνδυνος παραγραφής προέρχεται από την άρνηση της ΝΔ να συστήσει εξεταστική επιτροπή το 2008 και το βιαστικό κλείσιμο της Βουλής το 2009.

    ΛΑΟΣ και ΣΥΝ επικεντρώνουν στην ελλιπή διερεύνηση των εισροών στα κομματικά ταμεία των δυο μεγάλων κόμματων

    «Τα δύο φθαρμένα κόμματα απέδειξαν ότι δεν τους βαστάει ούτε το μαχαίρι στο κόκαλο να βάλουν, ούτε να κάνουν τη Siemens να μιλήσει», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης.

    Το ΚΚΕ προτάσσει την σύνδεση των γενικότερων πολίτικων επιλογών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στην παράδοση σημαντικών τομέων της οικονομίας σε πολυεθνικές που έκαναν χρήση πρακτικών δωροδοκίας και ζημίωσαν το δημόσιο, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμμαχία κάνουν λόγο για συγκάλυψη και συμψηφισμό των δυο μεγάλων κομμάτων.

    «Η συγκάλυψη και ο πολιτικός συμψηφισμός των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην υπόθεση του σκανδάλου της Siemens προσβάλλει τους πολίτες και περιφρονεί τη διεκδίκηση της κοινωνίας για διαφάνεια και τιμωρία εκείνων που προσέβαλλαν και λεηλάτησαν το δημόσιο αγαθό», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

    «Τα δύο μεγάλα κόμματα αντί να συμφωνήσουν στο να υπάρξουν ουσιαστικές αποκαλύψεις για το που πήγαν τα 100 εκατ. μίζες από τα μαύρα ταμεία της Siemens, ουσιαστικά λειτούργησαν ως επιτροπή συγκάλυψης του όλου αυτού σκανδάλου», τόνισε η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη.

    Παραπομπή του Τάσου Μαντέλη για υποβολή ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες

    Εν τω μεταξύ την παραπομπή του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη για υποβολή ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες (πλημμέλημα) διατάσσει με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών.

    Η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού αφορά τα οικονομικά έτη 200 6- 2007 και σχετίζεται με την ομολογία του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι μέσω του λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα στο όνομα Α.ROCOS έλαβε χρήματα από την Siemens ως προεκλογική χορηγία .

    Οι Εφέτες , μέλη του Συμβουλίου, έκαναν δεκτή με το βούλευμα (αριθμ 92/2011) την πρόταση της Εισαγγελέως κ. Αργ.Χουρδετσανάκη για παραπομπή του πρώην υπουργού για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Διατάσσουν επίσης με το βούλευμα τους την παύση της ποινικής δίωξης σε ότι αφορά την περίοδο 30 /6/2004 έως 30/6/2005 και λόγω παραγραφής της ίδιας κατηγορίας ,καθώς έχει παρέλθει πενταετία.

    Ο πρώην υπουργός είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ και έχει αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ μετά την απολογία του για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Πολιτική αντιπαράθεση για το πόρισμα της Siemens

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 57948

    [02] Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Τυνησία

    Κυριακη, 23 01 2011 11:38

    Περίπου χίλιοι διαδηλωτές προερχόμενοι από τις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας ζητώντας την παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τυνησία συνέρευσαν σήμερα το πρωί στο κέντρο της Τύνιδας, όπως μεταδίδουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στη χώρα. Φθάνοντας στο κέντρο της πρωτεύουσας νωρίς το πρωί, οι διαδηλωτές διέσχισαν την λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, κεντρική αρτηρία και συνήθη δρομολόγιο για τις συγκεντρώσεις, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, έξω από το οποίο ξεδίπλωσαν ένα τεράστιο πορτραίτο του αυτοπυρπολημένου διαδηλωτή Μοχάμεντ Μπουαζίζι. Ο νεαρός πωλητής φρούτων έγινε σύμβολο του αγώνα κατά του προηγούμενου καθεστώτος όταν έγινε ανθρώπινος δαυλός στη διαδήλωση της 17ης Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξύ, το κόμμα του αντιφρονούντος Μονσέφ Μαρζούκι, ζητά νέο Σύνταγμα για τη χώρα, και παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης.

    Το Κογκρέσο για τη Δημοκρατία (CPR), το κόμμα του τυνήσιου αντιφρονούντος Μονσέφ Μαρζούκι, ζήτησε σήμερα τη δημιουργία ενός εθνικού Συμβουλίου που θα επιφορτιστεί με την εκπόνηση νέου Συντάγματος, καθώς και την παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης.

    «Αυτό που ζητάμε είναι πολύ απλό: η κατάσταση απαιτεί την αναστολή του Συντάγματος και όλων των τυραννικών νόμων», εξήγησε ο Αμπντελουαχάμπ Μαατάρ, αντιπρόεδρος τoυ CPR, σε συνέντευξη Τύπου στη Μανούμπα, κοντά στην Τυνησία.

    Ο μεταβατικός πρόεδρος, Φουάντ Μεμπάζαα «θα μπορούσε εύκολα να σχηματίσει μια ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή τη δημιουργία ενός νόμου για την εκλογή ενός εθνικού Συμβουλίου που θα αναλάβει να εκπονήσει το νέο Σύνταγμα», πρόσθεσε.

    Το Συμβούλιο αυτό θα πρέπει να αποτελείται από προσωπικότητες «από όλους τους πολιτικούς χώρους», και θα μπορούσε να σχηματίσει μια μεταβατική κυβέρνηση που θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των υποθέσεων της χώρας εν αναμονή της εκπόνησης του νέου Συντάγματος, τόνισε.

    Το CPR απαιτεί επίσης την παραίτηση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που κυριαρχείται από κομματάρχες του παλαιού καθεστώτος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57934


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 January 2011 - 22:29:36 UTC