Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους 33 οι νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στη Σαμάρα
  • [02] Τρόικα:«Σεβόμαστε τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης»
  • [03] Αίγυπτος: Σταδιακή μετάβαση επιθυμεί ο στρατός

    [01] Στους 33 οι νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στη Σαμάρα

    Κυριακη, 13 02 2011 11:35

    Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και 28 τραυματίσθηκαν το Σάββατο σε επίθεση αυτοκτονίας που είχε στόχο λεωφορείο με σιίτες προσκυνητές κοντά στην πόλη Σαμάρα, βορείως της Βαγδάτης, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό από νοσοκομειακή πηγή. "Ο καμικάζι έσπευσε να ανεβεί στο λεωφορείο το οποίο είχε σταματήσει σε φυλάκιο ελέγχου, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τη Σαμάρα και πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που φορούσε μέσα στο λεωφορείο", ανακοίνωσε χθες η αστυνομία. Τα θύματα είναι Ιρακινοί στο σύνολό τους, προσκυνητές και περαστικοί, επισήμανε ο οδηγός ενός ασθενοφόρου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59570

    [02] Τρόικα:«Σεβόμαστε τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης»

    Κυριακη, 13 02 2011 10:58

    Διευκρινίσεις έδωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, μετά τον πολιτικό σάλο που προκάλεσαν οι αξιώσεις τους για αποκρατικοποιήσεις και πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, ύψους 50 δις, έως το 2015 και οι προσβλητικές αναφορές για τις αντιδράσεις του λαού στα σκληρά μέτρα. Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η τρόικα με δήλωσή της , τονίζει ότι σέβεται απόλυτα τις αρμοδιότητες και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σε όλους τους τομείς λήψης αποφάσεων. Ακόμα επισημαίνει, ότι ο ρόλος της είναι συμβουλευτικός και εκφράζει τη λύπη της εάν σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός μετέφερε στον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης για την απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον αρμόδιο κοινοτικό Επίτροπο Ολι Ρεν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώξει επικοινωνία και με τους κυριους Μπαρόζο και Ζαν-Κλωντ Τρισέ.

    Η επιστολή των εκπροσώπων ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ

    Τη λύπη τους εκφράζουν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ με ανακοίνωσή τους, μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου, για τις εντυπώσεις, που δημιουργήθηκαν, με τη συνέντευξή τους, την Παρασκευή. Μετά τα «διαβήματα», που έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Στρος Κάν, και τον επίτροπο Όλι Ρεν, στην ανακοίνωση των μελών της τρόικας αναφέρεται:

    «Με το πέρας της κοινής αποστολής μας, χθες, διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο. Επισημάναμε, επίσης, ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την Κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της αποκατάστασης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, όπως αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο επί του προγράμματος. Η συνεργασία μας σε αυτήν την προσπάθεια βασιζόταν πάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σεβόμαστε απόλυτα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές».

    Δηλώσεις Τόμσεν - Ντερούζ - Φίσερ

    «Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει πολύ εύθραυστη και εάν η κυβέρνηση δεν προωθήσει αμέσως τις διαρθρωτικές αλλαγές, θα δυσκολευτεί να πετύχει μείωση του ελλείμματος». δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

    Ο Δανός αξιωματούχος επισημαίνει ότι αφού γίνει η καταγραφή της κρατικής περιούσιας έως τα μέσα του χρόνου, θα γίνει «και η πώληση γης, όπως είναι το παλαιό αεροδρόμιο».

    Για τον ιδιωτικό τομέα ο κ. Τόμσεν τονίζει ότι ήδη καταγράφεται μείωση του κόστους εργασίας σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο, και τονίζει ότι δεν συζητήθηκε περικοπή του 13ου και 14ου μισθού.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ε.Ε. και μέλος της τρόϊκας, Σερβάας Ντερούζ, με συνεντεύξεις του στον Τύπο υποστηρίζει ότι «η τρόϊκα ήλθε σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για περισσότερες αποκρατικοποιήσεις έως το 2015 και ότι η τελευταία θα κρίνει ποιές εταιρείες θα αποκρατικοποιηθούν».

    Η Ελλάδα διέρχεται μια σοβαρή κρίση που ταυτόχρονα είναι και ευκαιρία για τη δημιουργία της Ελλάδας του 21ου αιώνα, δηλώνει μεταξύ άλλων, στο «Βήμα της Κυριακής», ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ και επισημαίνει οτι οι αλλαγές που έχει ξεκινήσει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πολύ ουσιαστικές.

    Μιλώντας στην ΝΕΤ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε ότι «εμείς αποφασίζουμε και όχι οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου έχει πει να αξιοποιήσουμε και όχι να πουλήσουμε τη Δημόσια Περιουσία».

    Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζει στον «Τύπο της Κυριακής» η Αννα Διαμαντοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι διαφωνεί με την τακτική των συνεντεύξεων της τρόικας.

    «Έχουμε ανάγκη αλλά και όρια, και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν, εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    «Δεν ζητήσαμε από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

    Στο πεδίο των αντιδράσεων

    Την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών ζήτησε η ΝΔ, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής της τρόικας, αλλά και τη σκληρή δήλωση του Γιώργου Πεταλωτή.

    «Οι κραυγές της κυβέρνησης κατά της τρόικας είναι μια κακοστημένη παράσταση που κανείς δεν πιστεύει», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος παρείχε κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι φλυαρεί ασύστολα και υβρίζει.

    Αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση, υποστηρίζει το ΚΚΕ.

    Ούτε οι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι πανηγυρισμοί της ΝΔ θα τιθασεύσουν την αγριότητα των τροϊκανών, σχολίασε ο ΛΑΟΣ .

    Η κυβέρνηση έχει επιλέξει συνειδητά με ποιανού το μέρος είναι, εκτιμά ο ΣΥΝ.

    Στις ευθύνες της κυβέρνησης αναφέρθηκε η Δημοκρατική Αριστερά.

    Το "πωλείται όπως είναι επιπλωμένο" απαξιώνει κάθε σοβαρή συζήτηση για αποκρατικοποιήσεις, σχολίασε η Δημοκρατική Συμμαχία.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Oργή της κυβέρνησης για τις απαιτήσεις της τρόικας

    Είδηση: 59569

    [03] Αίγυπτος: Σταδιακή μετάβαση επιθυμεί ο στρατός

    Κυριακη, 13 02 2011 10:30

    Ομαλά αποκαθιστάται η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καθαριότητάς. Μόνο σε ένα σημείο της πλατείας παραμένουν εκατοντάδες διαδηλωτές που κλήθηκαν από το στρατό να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αιγύπτιοι στρατιώτες παρατάχθηκαν και προχώρησαν μέσα στην πλατεία, γύρω από τους διαδηλωτές, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν "ειρηνικά, ειρηνικά" καθώς έβλεπαν το στρατό να εισέρχεται στην πλατεία, ενώ λίγοι μεταξύ αυτών προέβαλαν αντίσταση. Ορισμένοι αξιωματικοί μίλησαν στους διαδηλωτές. Είπαν ότι σέβονται τα αιτήματά τους και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους προκειμένου η ζωή να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση , την Τετάρτη θα λειτουργήσει ξανά το Χρηματιστήριο της Αιγύπτου.

    Ωστόσο αρκετοί διαδηλωτές ορκίστηκαν να παραμείνουν στην πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. "Στην πλατεία, στην πλατεία, διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στην πλατεία", φώναζαν.

    Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

    "Ο στρατός είναι η ραχοκοκαλιά της Αιγύπτου. Ο στόχος του δεν είναι να μας βγάλει από την πλατεία. Πρέπει να απαντήσει στα αιτήματά μας", είπε ένας διαδηλωτής από τα μεγάφωνα.

    Σύμφωνα με διαδηλωτές, οι στρατιώτες έχουν απομακρύνει από την πλατεία σχεδόν 30 ηγετικά στελέχη του κινήματος διαμαρτυρίας, τους οποίους κρατούν σε περιοχή κοντά στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

    Σχετική είδηση: Αλλαγή σελίδας για την Αίγυπτο

    Είδηση: 59568


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 13 February 2011 - 10:43:45 UTC