Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λιβύη: Φυλλορροεί το καθεστώς Καντάφι
  • [02] Σφοδρή αντιπαράθεση για την οικονομία
  • [03] Ράλι ανόδου τιμών σε πετρέλαιο και βενζίνη
  • [04] Άγρια καταδίωξη μετά από διπλή ληστεία
  • [05] Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν οι 18 οικονομικοί επιθεωρητές
  • [06] «Ψηφιακό» φροντιστήριο για online διδακτική στήριξη
  • [07] Ο Ευ. Βενιζέλος στη σύνοδο υπουργών Άμυνας της ΕΕ
  • [08] Μπαχρέιν: Προς «βελούδινη» επανάσταση
  • [09] Ικανοποίση στο ΠΑΣΟΚ απο την συνάντηση με Α. Λοβέρδο
  • [10] Ανεβαίνει στη Ζάκυνθο το θεατρικό έργο «Έβρος απέναντι»
  • [11] Νέα έρευνα για την Αττική Οδό
  • [12] Το φυσικό αέριο στο επίκεντρο της συνάντησης Δρούζα -Αζέρου ΥΠΕΞ
  • [13] Η «βιολογική πυξίδα» της Καρέτα-Καρέτα
  • [14] Αίγυπτος: Πολιτική γιορτή στην πλατεία Ταχρίρ
  • [15] Ιορδανία: «Ημέρα της οργής»
  • [16] Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία του Βοϊου
  • [17] Δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση το «καλώς τους» στην Καστοριά
  • [18] Σημαντικές διακρίσεις του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας σε παγκόσμιο Φεστιβάλ χορού
  • [19] Σημαντικές διακρίσεις του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας σε παγκόσμιο Φεστιβάλ χορού
  • [20] Συμμορία είχε ξαφρίσει χρυσαφικά 240 χιλ. ευρώ από σπίτια στη Λάρισα
  • [21] Ο Πηνειός έπνιξε 5.000 στρέμματα στη Φαρκαδόνα
  • [22] Στο Ηράκλειο ο Κ.Σκανδαλίδης
  • [23] Κοινή επίσκεψη στον Έβρο θα πραγματοποιήσουν τον Μάρτιο οι υπουργοί Υγείας Ελλάδας και Βουλγαρίας
  • [24] «Πιο ανταγωνιστική η αμυντική βιομηχανία»
  • [25] Αντιπαράθεση Παπανδρέου-Τσίπρα στη Βουλή
  • [26] Πέθανε στα 51 του χρόνια, ο ζωγράφος Νίκος Αλεξίου
  • [27] «Ας μιλήσουμε ανοιχτά για την Επιληψία»
  • [28] Οι Iron Maiden στην Αθήνα
  • [29] Αθλητικές ειδήσεις
  • [30] Κινητοποίηση Αφγανών στο Βύρωνα
  • [31] Στο νοσοκομείο πέντε απεργοί πείνας
  • [32] Επίσκεψη του Ισραηλινού πρέσβη στην Ελλάδα στο δήμο Λάρισας

    [01] Λιβύη: Φυλλορροεί το καθεστώς Καντάφι

    Παρασκευη, 25 02 2011 15:15

    Δείτε τα video

    Με τις μάχες να συνεχίζονται σε διάφορα σημεία της Λιβύης, τον κλοιό να στενεύει και να πλησιάζει στην πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά και το αίμα να ποτίζει το έδαφος της βορειοαφρικανικής χώρας, φαίνεται να αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, με τον Μουαμάρ Καντάφι να επιχειρεί να διατηρηθεί στην εξουσία, με κάθε κόστος, αλλά να δημιουργεί τριβές, ακόμα και στους κόλπους των συνεργατών του. Την κόλαση της Λιβύης κατέγραψε ο απεσταλμένος της ΝΕΤ Πάνος Χαρίτος.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Συνεχείς είναι οι αποχωρήσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο και οι δηλώσεις προσχώρησης προς τους αντιπολιτευόμενους. Σήμερα Παρασκευή παραιτήθηκαν τόσο ο πρεσβευτής της Λιβύης στη Γαλλία Μοχάμεντ Σαλαχεντίν Ζάρεμ, όσο και ο πρεσβευτής της στην UNESCO Αμπντουλσαλάμ Ελ Καλαλί. Με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης Αμπντούλ-Ραχμάν αλ-Aμπαρ, τόνισε ότι: «Ανακοινώνω σαφώς την υποβολή της παραίτησής μου από τη θέση του γενικού εισαγγελέα της Λιβύης και ανακοινώνω ότι προσχωρώ στις θελήσεις του λιβυκού λαού, όπως εκφράζονται από την επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου της νεολαίας». Επίσης ο Καντάφ αλ-Νταμ, στενός συνεργάτης, σύμβουλος και εξάδελφος του Μουάμαρ Καντάφι, παραιτήθηκε από όλα τα δημόσια αξιώματά του, ζητώντας τον τερματισμό του λουτρού αίματος και την επιστροφή στη λογική για τη διαφύλαξη της ενότητας και του μέλλοντος της Λιβύης.

    Στη λιβυκή πόλη Ατζαμπίγια, στρατός και αστυνομία προσχώρησαν στους εξεγερμένους, με τον αξιωματικό της αστυνομίας Χάφεζ Άμπντουλ-Ραχίμ, να δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα: «Εμείς στην αστυνομία ανακοινώνουμε ότι ενταχθήκαμε πλήρως στο λαό, στην ειρηνική επανάσταση της 17 Φεβρουαρίου. Ανακοινώνουμε ότι θα θυσιάσουμε τις ζωές μας για αυτή την περιοχή και θα θέσουμε όλες μας τις δυνατότητες στην υπηρεσία των εξεγερμένων για μια ελεύθερη Λιβύη». Αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε και ο συνταγματάρχης του στρατού Σουάιμπ Ιμπραχίμ αλ Ακούκι.

    Mάχες στην Τρίπολη

    Σε πολλές συνοικίες της Τρίπολης, κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν αδιακρίτως πυρ εναντίον διαδηλωτών, μετά την προσευχή της Παρασκευής. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, δύο είναι οι νεκροί στην περιοχή Τζανζούρ της Τρίπολης, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς. Πυρά στους δρόμους της Τρίπολης, έχουν καταγραφεί και στα ανατολικά προάστια Μπεν Άσουρ και Φάσλουμ.

    Το απόγευμα της Παρασκευής, έγινε γνωστό ότι η πόλη Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη και ο τερματικός του πετρελαίου που βρίσκεται εκεί έχουν πέρασει στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, ενώ οι στρατιώτες που αποστάτησαν, βοηθούν τους αντιπολιτευόμενους, να διατηρήσουν τον έλεγχο του λιμανιού.

    Σε δηλώσεις του στο CNN-Turk TV ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ένας από τους γιους του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε: «Δεν θα καταστρέψουμε ποτέ τις πετρελαιοπηγές. Ανήκουν στο λαό. Το πρώτο σχέδιό μας είναι να ζήσουμε και να πεθάνουμε στη Λιβύη. Το εναλλακτικό σχέδιό μας είναι να ζήσουμε και να πεθάνουμε στη Λιβύη. Υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κάτοικοι σε αυτήν τη ζώνη, ο αριθμός των τρομοκρατών είναι 200 ή 300 το ανώτερο. Ο λαός μας καλεί. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια χούφτα τρομοκρατών να ελέγχει μέρος της Λιβύης και του πληθυσμού της».

    Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θέτει υπό επιτήρηση όλους τους λογαριασμούς που θα μπορούσαν να χρηματοδοτούν τον Καντάφι και τους υποστηρικτές του.

    Η συνεχιζόμενη κρίση, είχε συνέπειες στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων στη Λιβύη κινδυνεύει να καταρρεύσει, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, να εκτιμά πως πολλά άτομα που θα ήθελαν να φύγουν από τη χώρα, έχουν παγιδευτεί.

    Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε άλλες αραβικές χώρες, σήμερα Παρασκευή, ημέρα προσευχής στο μουσουλμανικό κόσμο, με συγκεντρώσεις στα τζαμιά. Χιλιάδες διαδηλωτές στην Τύνιδα, η αστυνομία εκτίμησε ότι είναι πάνω από 100.000, διαδήλωσαν με αιτήματα την αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι από τη Λιβύη και την παραίτηση του πρωθυπουργού της προσωρινής κυβέρνησης της Τυνησίας Μοχάμεντ Γανούσι.

    Σε δηλώσεις του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, μετά από συνάντησή του με τον ομόλογό του της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, τόνισε ότι: «Για την περίπτωση της Λιβύης, η Ιταλία τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης συγκεκριμένων κυρώσεων, κατά περιουσιών και προσωπικών αγαθών, οι οποίες μπορεί να αποφασισθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να ζητήσει από τις λιβυκές αρχές να επιτρέψουν την άμεση άφιξη αποστολής του ΟΗΕ, η οποία θα ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις τόσες βιαιότητες που έχουν σημειωθεί».

    Αναφερόμενος στον Μουαμάρ Καντάφι, τόνισε ότι: «ένας άνθρωπος που ευθύνεται για τόσο αποτρόπαιες πράξεις δεν μπορεί να στηριχθεί, με κανένα τρόπο, από την διεθνή κοινότητα. Κατά συνέπεια, φυσικά, ούτε από την Ιταλία».

    ΗΠΑ και Ιταλία, με τηλεφωνική συνομιλία του Μπαράκ Ομπάμα και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ταυτόχρονα η Ιταλία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αύξησης του προσφυγικού ρεύματος από το Λιβύη. Για το θέμα αυτό ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δήλωσε: «Τις ημέρες αυτές, αναφέρθηκα επανειλημμένα στο πόσο θεωρώ αναγκαία μια κοινή δράση της Ευρώπης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που περιέχονται στο ανακοινωθέν των υπουργών εσωτερικών των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που συναντήθηκαν στη Ρώμη».

    Παράλληλα το τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre, της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης, μετέδωσε ότι «είναι πιθανό, το NATO και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναθέσουν στην Γαλλία και την Ιταλία τον συντονισμό της Επιχείρησης Απαγόρευσης Πτήσεων, στους λιβυκούς ουρανούς». Με την δημιουργία μιας «no fly zone» σημειώνει η Rai, τα αεροσκάφη του Καντάφι δεν θα μπορούν, πλέον, να απογειώνονται και να βομβαρδίζουν τους διαδηλωτές».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό

    Σχετικά άρθρα: Δραματικώς ώρες στη Λιβύη

    Είδηση: 60984

    [02] Σφοδρή αντιπαράθεση για την οικονομία

    Παρασκευη, 25 02 2011 15:39

    Κρίσιμη για την Ελλάδα και την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται ούτε υπερβολική αισιοδοξία, ούτε μοιρολατρία. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι καμία μάχη δεν είναι μάταιη, όταν δίνεται για το εθνικό συμφέρον. Σφοδρή αντιπαράθεση για την οικονομία σημειώθηκε όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, απάντησε σε ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για το μνημόνιο και την επερχόμενη κρίσιμη Σύνοδο. Στα ύψη και η κόντρα με την ΝΔ, με τον εκπρόσωπο του κόμματος να ζητά την παραίτηση του κ. Παπακωνσταντίνου. Εν τω μεταξύ, συνολικά μέτρα 25 δισεκατομμυρίων ευρώ θα ληφθούν μέχρι και το 2015, προκειμένου το έλλειμμα να υποχωρήσει στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα μας με την τρόικα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων 1,8 δίς ευρώ εφέτος, στην περίπτωση που προκύψουν αστοχίες.

    Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής

    Χαμηλούς τόνους κρατά ο πρωθυπουργός ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Απαντώντας ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Βουλή, τόνισε ότι η συνοδός αυτή είναι κρίσιμη και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, όμως δεν χρειάζεται ούτε υπερβολική αισιοδοξία, ούτε μοιρολατρία.

    «Σ' αυτή τη μάχη, δεν επιτρέπεται ούτε η υπερβολική αισιοδοξία, ούτε όμως και η μιζέρια της μοιρολατρίας. Καμία μάχη δεν είναι μάταιη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το εθνικό μας συμφέρον. Αυτή η καταστροφολογία, που αναπαράγεται καθημερινά στη χώρα μας, οδηγεί στην παραίτηση. Και αυτό, θα ήταν από μόνο του καταστροφικό», τόνισε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η Σύνοδος της 25ης Μαρτίου είναι ένας κρίσιμος σταθμός, αλλά μόνο ένας σταθμός και ότι η κυβέρνηση δίνει τη μάχη της ώστε η χώρα να μη βασίζεται σε δάνειες δυνάμεις.

    Σφοδρή αντιπαράθεση, η οποία έφτασε ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, σημειώθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ενόψει και της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου και των επικείμενων αποφάσεων για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Σφοδρή αντιπαράθεση με Τσίπρα

    Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το 2009 είχε συζητήσει με τον Πρωθυπουργό για την οικονομική κατάσταση.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αποκάλυψη σε όσα ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας, καθώς ο ίδιος σε δυο συνεντεύξεις του έχει δηλώσει ότι είχε επαφές με τον Στρος Καν για θέματα τεχνικής φύσης. Πρόσθεσε ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και σημείωσε παράλληλα ότι θα συναντά όποιον χρειάζεται για το συμφέρον του ελληνικού λαού.

    Για τον κ. Τσίπρα είπε ότι αντί να συμμετέχει στη συγγραφή της ιστορίας παραμένει σχολιαστής κουτσομπολιών, φορά προσωπείο αριστερό, αλλά οι πολιτικές του είναι βαθιά συντηρητικές.

    Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το έγκλημα ήταν εκ προμελέτης και η κυβέρνηση με σχέδιο οδήγησε την χώρα στο ΔΝΤ. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να αρνηθεί να υπογράψει το τελευταίο του χαρτί που είναι το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και να προσφύγει στον ελληνικό λαό με δημοψήφισμα.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες επαφές που είχε με την φιλανδική ηγεσία τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν με ρώτησαν αν θα ξαναδεί πίσω τα λεφτά του ο Φιλανδός φορολογούμενος τους απάντησα ότι εμείς θα τα επιστρέψουμε γιατί τηρούμε το λόγο μας και σεβόμαστε τη προσφορά σας».

    Μέτρα 25 δισ. Την ίδια στιγμή το επικαιροποιημένο μνημόνιο θέτει νέους στόχους και προτεραιότητες, καθώς προβλέπει, μείωση του ελλείμματος στο 7,4% το 2011 και μέτρα συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Συγκεκριμένα το 2011 θα πρέπει να εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα 1,7δις ευρώ ενώ για την τριετία 2012-2014 προβλέπει μέτρα 20 δις ευρώ.

    Το επικαιροποιημένο μνημόνιο βλέπει:

    Συρρίκνωση ελλείμματος στο 7,4% από 9,4% του ΑΕΠ

    Ύφεση 3% το 2011

    Πληθωρισμό 2,5%

    Καταγραφή αξιοποιήσιμων ακινήτων του δημοσίου

    Σχέδιο δράσης για την φοροδιαφυγή

    Η μεσοπρόθεσμη έκθεση για την τριετία 2012 2014 η οποία θα δοθεί για διαβούλευση στα τέλη Μαρτίου θα περιλαμβάνει:

    Αλλαγές στα τιμολόγια ΔΕΚΟ με αυξήσεις τιμολογίων

    Μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο

    Μεταρρυθμίσεις στα επικουρικά και ταμεία πρόνοιας

    Αναθεώρηση του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών.

    Επιπλέον εγγυήσεις 30δις στις τράπεζες.

    Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα δοθεί στη δημοσιότητα και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ύψους 15 δις. ευρώ για την περίοδο 2011 - 2013 Το σχέδιο θα στοχεύει σε έσοδα περίπου 15 δισ. ευρώ και θα παρέχει τριμηνιαίο και εξαμηνιαίο χρονοδιάγραμμα.

    Το σχέδιο θα περιλαμβάνει:

    Την επέκταση παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

    Την αξιοποίηση συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ , ΔΕΣΦΑ, ΛΑΡΚΟ, ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ και τα καζίνο

    Την μετοχοποίηση της εταιρείας διαχείρισης των κρατικών λαχείων.

    Την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου σε περιφερειακά αεροδρόμια και στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

    Την αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΣΕ και της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

    Η επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και Εγνατία Οδό.

    Η είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ.

    Η αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος.

    Η προώθηση συμβάσεων παραχώρησης σε περιφερειακούς λιμένες.

    Για ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ προβλέπονται :

    αυξήσεις τιμολογίων- εισιτηρίων

    προσαρμογές μισθών

    αλλαγές σε εργασιακές σxέσεις

    περικοπές σε λειτουργικά κόστη

    μείωση κρατικών επιδότήσεων

    συγχωνεύσεις-ιδιωτικοποιήσεις- κλείσιμο

    Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδίου των αλλαγών στη φορολογική πολιτική με επίκεντρο:

    περικοπή ή κατάργηση φοροαπαλλαγών

    αναδιάρθρωση φοροεισπρακτικού μηχανισμού

    Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα φέρει :

    μειώσεις μισθών (βάσει βαθμού & εξειδικευμένης σταδιοδρομίας)

    αυστηρότερη πολιτική στους συμβασιούχους

    κατάργηση κενών θέσεων εργασίας

    επανατοποθέτηση ειδικευμένου προσωπικού σε τομείς προτεραιότητας

    περιορισμό και αυστηρό έλεγχο προσλήψεων

    Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι τράπεζες ενόψει και του νέου πακέτου εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο τίθενται :

    υπαγωγή τραπεζικών υπαλλήλων στο ίδιο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα

    περιορισμό μπόνους

    πώληση συμμετοχών του Δημοσίου σε κρατικές τράπεζες

    στρατηγικές συμμαχίες με εγχώριες και ξένες τράπεζες

    Παραίτηση Παπακωνσταντίνου ζητά η ΝΔ

    Το αίτημα παραίτησης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, επανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης υπενθυμίζοντας δήλωση του ιδίου, ότι αν χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα τότε σημαίνει ότι θα έχει αποτύχει.

    «Εμείς ρωτήσαμε λοιπόν αν ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να παραμένει στη θέση του. Επαναλαμβάνουμε πως χρειάζεται ένα νέο μίγμα πολιτικής. Το πρόβλημα είναι του ΠΑΣΟΚ. Όποιος υπουργός και να έρθει μετά θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική. Δεν είναι προσωπικό το θέμα με τον κ. Παπακωσταντίνου. Δεν κάνει κάτι ο υπουργός χωρίς να ρωτά τον Πρωθυπουργό ή χωρίς να συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο. Το πρόβλημα το έχουμε με την κυβερνητική οικονομική πολιτική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος και επανέλαβε πως η πρόταση μομφής είναι ένα όπλο το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί από τη ΝΔ κατά το δοκούν.

    Παράλληλα ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταικούρας αναφερόμενος στην 3η επικαιροποίηση του μνημονίου, τόνισε ότι αποτυπώνει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής, αναδεικνύει τις κυβερνητικές αδυναμίες, επιβεβαιώνει τις αποκλίσεις στους στόχους για το 2010, ενσωματώνει νέα μέτρα για το 2011 και περικλείει περισσότερα «μη-καθορισμένα» μέτρα για το 2012-2014.

    «Επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τις ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Σταικούρας τονίζοντας ότι καθιστά επιβεβλημένη την αλλαγή της Κυβερνητικής πολιτικής, με έμφαση στην ανάπτυξη.

    Κληθείς να σχολιάσει την «απαίτηση» της ΝΔ να παραιτηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για επικοινωνιακό τέχνασμα και επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι «με τις ανακοινώσεις της βγάζει έναν χαρακτήρα που κάθε άλλο παρά συνάδει με το ύψος των περιστάσεων που διάγουμε».

    Ταυτόχρονα κατηγόρησε την ΝΔ για λαϊκισμό και ακραίες εκφράσεις και υποστήριξε ότι αυτό δείχνει πως όλο και περισσότερο η ΝΔ χάνει τον προσανατολισμό της και ξεφεύγει από τον ρεαλισμό και τις προτάσεις που θα περίμενε ο ελληνικός λαός από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    O κ. Πεταλωτης κατηγόρησε την ΝΔ επίσης για στείρο αρνητισμό που την οδηγεί στην πολιτική απομόνωση, ενώ εμμέσως πλην σαφώς απέρριψε την πρόταση του κ. Τσίπρα για δημοψήφισμα προκειμένου να εγκρίνει ο λαός ή όχι το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

    Αναφερόμενος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τόνισε ότι οι συζητήσεις αυτές δεν αφορούν την κυβέρνηση αλλά τη ΝΔ που τα διακινεί για να κρατήσει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους τους.

    Αντιδράσεις ΚΚΕ Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημοκρατικής Συμμαχίας

    «Ότι η κυβέρνηση κατέφυγε στη βοήθεια της τρόικα συνειδητά και με σχέδιο, για να επιβάλει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα ήταν εξαρχής ολοφάνερο. Δεν το έβλεπαν μόνο όσοι δεν ήθελαν να το δουν και αυτοί που αθωώνουν τις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας και την ΕΕ. Για να αντιμετωπίσει ο λαός τη βάρβαρη πολιτική πρέπει να απαλλαχθεί από τα ιδεολογήματα των κομμάτων των μονοπωλίων και της ΕΕ», τόνισε το ΚΚΕ.

    «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμα φορά, ότι το χρέος που είχε δημιουργηθεί και οι ανάγκες εξυπηρέτησης του οδηγούσαν στην ουσία σε αναδανεισμό.Όπως συμβαίνει και στην αγορά ο αναδανεισμός είναι επαχθέστερος του αρχικού δανεισμού και τώρα οδηγούμαστε σε έναν αναδανεισμό του αναδανεισμού, κάτι που σημαίνει ξεκάθαρη εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας», δήλωσε ο ΛΑΟΣ.

    «Το μείγμα που προτείνουν τρόικα και κυβέρνηση είναι εξουθενωτικό για την κοινωνία και κυρίως αδιέξοδο, μιας και για τρίτη φορά νέα διορθωτικά μέτρα 1,8 δις έρχονται να προστεθούν. Θα μπορέσει άραγε η κυβέρνηση αυτή να υπογράψει κάποιο επικαιροποιημένο μνημόνιο χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις;», επισήμανε η Δημοκρατική Αριστερά.

    «Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, αλλά για να τα καταφέρει πρέπει να σοβαρευθεί και η πολιτική που θα ασκείται να είναι μια πολιτική που θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Δυστυχώς, η πολιτική η οποία ακολουθείται από την κυβέρνηση είναι πολιτική με ημίμετρα και όχι με τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε. Δεν μείωσε τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ούτε κατά έναν οργανισμό, αλλά αντιθέτως έχουν προστεθεί τρεις», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη και απέρριψε τα σενάρια για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, λέγοντας ότι οι εκλογές αυτή την περίοδο θα επιδεινώσουν πάρα πολύ την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - AΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Αντιπαράθεση Παπανδρέου-Τσίπρα στη Βουλή Παραμένουν οι στόχοι του μνημονίου

    Είδηση: 60988

    [03] Ράλι ανόδου τιμών σε πετρέλαιο και βενζίνη

    Παρασκευη, 25 02 2011 18:04

    Άλλοθι κερδοσκοπίας στην ελληνική αγορά καυσίμων έδωσαν οι εξελίξεις στη Λιβύη. Οι τιμές τής βενζίνης πήραν ήδη την ανηφόρα, πριν καλά - καλά φθάσουν στα διυλιστήρια οι αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Με απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρούν οι ενώσεις βενζινοπωλών στην Κρήτη στη διαμόρφωση των τιμών στα καύσιμα και ζητούν να λειτουργήσουν υγιείς κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά.

    Συνεχίζεται το ράλι ανόδου των καυσίμων με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να προκαλεί πονοκέφαλο στα νοικοκυριά.

    Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται πλέον στα 0,86 ευρώ/λίτρο τη στιγμή που στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν 0,80 ευρώ, το Δεκέμβριο 0,73 ευρώ ενώ τον Οκτώβριο ήταν 0,67 ευρώ.

    «Φωτιά'» έχουν πάρει και οι τιμές της αμόλυβδης με τη μέση τιμή να κυμαίνεται στο 1,65, 4 λεπτά ακριβότερη από τις αρχές του μήνα.

    Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφεται στους Νομούς, Κεφαλληνίας 1,753, Λασιθίου 1,731, Ρεθύμνης 1,727, Χίου 1,711, Σάμου 1,711.

    Στην Κρήτη οι ενώσεις βενζινοπωλών έβαλαν λουκέτο στα πρατήριά τους αντιδρώντας στις υψηλές τιμές των καυσίμων.

    Οι έμποροι καυσίμων αποδίδουν την έκρηξη των τιμών στις εξελίξεις στη Λιβύη, την ίδια στιγμή που παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για φαινόμενα κερδοσκοπίας.

    Με επιβολή πλαφόν προειδοποιεί ο Υφυπουργός περιφερειακής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, Ντίνος Ρόβλιας σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 61004

    [04] Άγρια καταδίωξη μετά από διπλή ληστεία

    Παρασκευη, 25 02 2011 12:39

    Ένας ληστής νεκρός και ένας τραυματίας, μετά απο ανταλλαγή πυροβολισμών Αστυνομικών της ΟΠΚΕ Φθιώτιδας με τους 5 κακοποιούς, οι οποίοι το πρωί της Παρασκευής, ληστεψαν την Αγροτική τράπεζα και τα ΕΛΤΑ Μόλου στη Λαμία. Στον παράδρομο της Εθνικής οδού στο 87 χλμ., κοντά στη διασταύρωση των Θηβών, οι 5 Αλβανοί που επέβαιναν σε ένα VOLVO S40 και κατευθυνόταν προς Αθήνα, βλέποντας το μπλόκο των αστυνομικών άρχισαν τους πυροβολισμούς με καλάσνικοφ. Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά τραυματίζοντας τους δύο από τους οποίους ο ένας εξέπνευσε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο της Θήβας. Οι αστυνομικοί είχαν στήσει και άλλο μπλόκο επί της Εθνικής οδού στο ύψος της διασταύρωσης για το Ακραίφνιο, αλλά οι ληστές μπόρεσαν να περάσουν, για να συλληφθούν, όμως, λίγο μετά.

    Όλα ξεκίνησαν λίγο στις 9:40 το πρωί όταν οι ληστές οπλισμένοι με καλάσνικοφ και φορώντας κουκούλες πήγαν στα ΕΛΤΑ στο Μώλο της Φθιώτιδας και με την απειλή των όπλων πήραν από τους τρεις υπαλλήλους κάτι παραπάνω από 2.000 ευρώ. Φεύγοντας πήγαν κατευθείαν στο υποκατάστημα της ΑΤΕ, ακριβώς την πλατεία του Μώλου. Μάλιστα, οι κάτοικοι που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στην πλατεία, τους έβλεπαν με κουκούλες και καλάσνικοφ να κινούνται βιαστικά.

    Έξω από το Υποκατάστημα της Τράπεζας, την ώρα που οι υπάλληλοι της χρηματαποστολής ετοιμάζονταν να παραδώσουν τους σάκους, ξανά με την απειλή των όπλων, πήραν περίπου 20.000 ευρώ και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητα που είχαν σταθμεύσει στην πλατεία του Μώλου και ξέφυγαν προς την εθνική οδό.

    Αμέσως η αστυνομία αρχίζει ανθρωποκυνηγητό. Οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι το ένα από τα δύο αυτοκίνητα, το HONDA, είχε κλαπεί πριν από τρεις μέρες από το Ίλιο.

    Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί εντοπίζουν το VOLVO S40 να κινείται με κατεύθυνση προς την Αθήνα από την περιοχή των Καμένων Βούρλων. Οι δυνάμεις της αστυνομίας από την περιοχή της Αταλάντης ξεκινούν καταδίωξη στην εθνική οδό.

    Το αυτοκίνητο κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, χωρίς να μπορούν τα περιπολικά να το προσεγγίσουν. Όμως, αστυνομικές δυνάμεις από τη Φθιώτιδα το ακολουθούν, ενώ συγχρόνως επί της εθνικής οδού στο Κάστρο και στο Ακραίφνιο συγκροτούνται αστυνομικά μπλόκα. Η πρώτη απόπειρα να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο γίνεται στο Ακραίφνιο, απ' όπου οι ληστές καταφέρνουν να περάσουν πυροβολώντας εναντίον των αστυνομικών.

    Συγκροτείται δεύτερο μπλόκο στο 87 χλμ. κοντά στη διασταύρωση της Θήβας. Οι ληστές, 3 χιλιόμετρα πριν, εγκαταλείπουν την εθνική οδό και συνεχίζουν προς Αθήνα από τον παράδρομο.

    Οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει, όμως, κάθε δίοδο. Μπροστά στο αδιέξοδο ο ένας από τους ληστές πυροβολεί ξανά κατά των αστυνομικών με καλάσνικοφ και ακολουθεί πραγματική μάχη. Οι αστυνομικοί ανταποδίδουν τα πυρά, τραυματίζοντας θανάσιμα τον έναν εκ των ληστών και συλλαμβάνοντας τους άλλους 4, από τους οποίους ο ένας είναι τραυματισμένος στο πόδι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60952

    [05] Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν οι 18 οικονομικοί επιθεωρητές

    Παρασκευη, 25 02 2011 16:24

    Προθεσμία για τον επόμενο μήνα ζήτησαν και πήραν οι 18 οικονομικοί επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών που έχουν κληθεί ως ύποπτοι για παράνομους επανέλεγχους σε επιχειρήσεις στους οποίους φέρονται να μηδένιζαν τα πρόστιμα που είχαν ήδη επιβληθεί.Οι οικονομικοί επιθεωρητές κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τα κακουργήματα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου κ της ψευδούς βεβαίωσης.

    Προθεσμίες μέχρι τα μέσα Μαρτίου ζήτησαν και έλαβαν από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών οι 18 Επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών που έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για τη διάπραξη αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με παράνομους επανελέγχους επιχειρήσεων που φέρονται να είχαν διενεργήσει με στόχο τον μηδενισμό προστίμων.

    Ανάμεσα τους είναι και εν ενεργεία ελεγκτές του υπ Οικονομικών ενώ οι διαγραφές των χρεών που έγιναν αφορούν 25 επιχειρήσεις εκ των οποίων 8 είναι φορείς του δημοσίου μεταξύ των οποίων και μεγάλοι δήμοι της χώρας.

    Η ζημία που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο αν κ δε μπορεί ακόμα να υπολογιστεί με ακρίβεια ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

    Από την εισαγγελική έρευνα φαίνεται να μην έχουν προκύψει -σε αυτή την φάση- στοιχεία για δωροδοκία, ενεργητική και παθητική, και ως τώρα δεν έχει δοθεί εντολή για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενων προσώπων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 60992

    [06] «Ψηφιακό» φροντιστήριο για online διδακτική στήριξη

    Παρασκευη, 25 02 2011 18:14

    Με τίτλο «Προετοιμάζομαι για τις πανελλαδικές εξετάσεις», το υπουργείο Παιδείας εγκαινιάζει μια πρωτοπόρα δράση online φροντιστηρίου. Με ένα «κλικ» στον υπολογιστή τους, τα παιδιά θα βλέπουν τα μαθήματα που θέλουν, θα έχουν τις βοηθητικές υπηρεσίες που τους χρειάζονται, θα έχουν ασκήσεις, σημειώσεις του καθηγητή και όσα είναι απαραίτητα στο διάβασμά τους.

    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με επικεφαλής την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, παρουσίασε σήμερα το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, που, σε οικονομικά δύσκολες μέρες, έρχεται αρωγός σε χιλιάδες οικογένειες -και, κυρίως, στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, που δαπανούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.

    Είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που εφαρμόζεται η δράση αυτή και φαίνεται, ήδη, ότι έχει μεγάλη απήχηση, καθώς μέσα σε τρεις μέρες τα «χτυπήματα» ανέρχονται σε 54.000. Τα μαθήματα που βρίσκονται ήδη στο διαδίκτυο είναι Αρχαία, Φυσική και Μαθηματικά, ενώ, από τον επόμενο χρόνο, θα εμπλουτιστεί η ύλη με άλλα τρία μαθήματα και έπειτα, πολύ σύντομα, όλα τα μαθήματα θα είναι στον υπολογιστή του μαθητή.

    Από το υπουργείο εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθούν και οι εκπαιδευτικές ανισότητες, ενώ θα είναι ιδιαίτερη η βοήθεια σε παιδιά δυσπρόσιτων περιοχών που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά των μεγάλων πόλεων. Άλλωστε, το 90% των εφήβων έχουν πλέον πρόσβαση στο Ίντερνετ και 75-80% δικό τους ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    Μιλώντας στην εκδήλωση, η υπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική περίοδο λέγοντας: «Πέρα από όλα τα άλλα είναι μία περίοδος με πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα για την ελληνική οικογένεια. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα. Υπάρχουν και άλλου είδους προβλήματα, που δημιουργούν συνθήκες ανισότητας, δηλαδή παιδιά που είναι σε νησιά, σε απομακρυσμένες περιοχές, που ακόμα κι αυτή η υποστήριξη -η εκτός σχολείου- δεν είναι πάντοτε εφικτή». Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε τη βοήθεια των εκπαιδευτικών σε εθελοντική βάση και υπενθύμισε ότι «η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη συνεχίζει στις ορεινές περιοχές».

    Παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα, η υπουργός εξήγησε πως «Θέλουμε ο μαθητής της Γ' Λυκείου να μπορεί να δει, π.χ., το μάθημα των μιγαδικών αριθμών στα μαθηματικά, να ακούσει τη διδασκαλία, να την ξανακούσει αν θέλει και, βεβαίως, να έχει και μία σειρά βοηθητικών υπηρεσιών στη διάθεσή του».

    Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα ως φάρμακο εναντίον του στρες των παιδιών και πρόσθεσε: «Οι μαθητές της Γ' και της Β' Λυκείου είναι οι πιο σκληρά δοκιμαζόμενοι από όλους. Έχουν να οργανώσουν το χρόνο τους, να προγραμματίσουν, να μάθουν, να ψάξουν και την ίδια ώρα να μη χάνουν το στόχο. Το Ψηφιακό Σχολείο δείχνει αφενός ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί -στην πλειονότητά τους- όχι μόνο είναι αξιόμαχοι, αλλά μπορούν και καινοτομούν σε ένα σύστημα που ακόμα είναι πολύ συγκεντρωτικό και αρκετά γραφειοκρατικό. Σε αυτό το σύστημα -όπως ξέρετε- πάμε να δώσουμε ένα βαθμό ελευθερίας. Το Ψηφιακό Σχολείο δεν υποκαθιστά την ανθρώπινη επαφή δασκάλου - μαθητή, αλλά σίγουρα απελευθερώνει και δίνει εναλλακτικές επιλογές και στον δάσκαλο και στον μαθητή».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61005

    [07] Ο Ευ. Βενιζέλος στη σύνοδο υπουργών Άμυνας της ΕΕ

    Παρασκευη, 25 02 2011 19:11

    Την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες σε όλους τους εταίρους, αλλά και σε τρίτες χώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν σε επιχειρήσεις απομάκρυνσης και προστασίας των πολιτών τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα στη Βουδαπέστη ο Ελληνας υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργανώνει η Ουγγρική Προεδρία στην ΕΕ.

    Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την εξέλιξη της ελληνικής επιχείρησης απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών από τη Λιβύη και αναφέρθηκε στην παρουσία ελληνικής φρεγάτας στην ευρύτερη περιοχή.

    Κατά τη συζήτηση των δύο βασικών επιχειρήσεων της ΕΕ, "Atalanta" στη Σομαλία και το Κέρας της Αφρικής και "Althea" στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Ελληνας υπουργός διαπίστωσε ότι - παρά την αναμφίβολη επιχειρησιακή επιτυχία της "Atalanta" στην οποία η Ελλάδα μετέχει ενεργά με φρεγάτα της - λόγω των συνεχιζομένων συμβάντων πειρατείας, θύματα της οποίας πέφτουν και πλοία υπό ελληνική σημαία ή ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Αφρικής, είναι τώρα η στιγμή να οργανωθεί μία νέα επιχειρησιακού χαρακτήρα διεθνής διάσκεψη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τον συντονισμό όλων των επιχειρήσεων στην περιοχή.

    Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη η ΕΕ να επεξεργαστεί μία πραγματικά ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την Αφρική, κάτι που, όπως είπε, αντιλαμβάνεται ότι είναι δύσκολο λόγω των ιδιαίτερων ιστορικών αλλά και άλλων ενδιαφερόντων που έχουν πολλές χώρες της ΕΕ στην περιοχή.

    Επίσης, επέμεινε στην ανάγκη η ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ), ο οποίος εκφράζει τις απόψεις των ίδιων των ενδιαφερομένων, που πέφτουν θύματα της πειρατείας. Τις προηγούμενες μέρες ο κ. Βενιζέλος είχε σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες και με τον ΓΓ του ΙΜΟ που εδρεύει στο Λονδίνο, Ευθύμιο Μητρόπουλο.

    Στη συζήτηση για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΕΕ και για τις πολυεθνικές ευρωπαϊκές ταξιαρχίες, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Ταξιαρχίας Helbroc, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο και της οποίας το Στρατηγείο αναμένεται σε λίγους μήνες να εγκατασταθεί και να παραμείνει μέχρι το 2015 στον Τύρναβο της Θεσσαλίας.

    Ως προς το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ - η συζήτηση διεξήχθη παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤO, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν - ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο οργανισμών εξελίσσονται ούτως ή άλλως πολύ στενά.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε όμως ότι είναι διαφορετικό πράγμα οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ και διαφορετικό πράγμα μέσω αυτής της συζήτησης να γίνεται προσπάθεια να διαταραχθεί η ήδη διαμορφωμένη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, η οποία ακολουθεί τον δρόμο της σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα κριτήρια του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού.

    Άλλωστε, όπως σημείωσε, η Ελλάδα, είναι υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με στόχο βεβαίως να εγκαθιδρυθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ειρήνης, σταθερότητας στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

    Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ ο κ. Βενιζέλος είχε στη Βουδαπέστη συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, αντικείμενο των οποίων ήταν η διμερής αμυντική στρατηγική συνεργασία, η συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών και οι εξελίξεις στη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και το σημείο στο οποίο βρίσκεται η εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης στην Ελλάδα και η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα προγράμματα αμυντικών προμηθειών και την οικονομική κρίση. Για το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στον κ. Ζιπέ όσα είχε τονίσει κατά την τελευταία συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας Kριστόφ Φαρνό και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής εταιρείας DCNS, Πατρίκ Μπουασιέ.

    Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής βαρόνη Κάθριν Άστον ενημέρωσε τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και ιδίως για την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας τη μείζονα ανησυχία όλων για την κατάσταση στη Λιβύη, καταδίκασε έντονα σε δήλωσή του τη χρήση βίας και την επέμβαση του στρατού εναντίον αμάχων και τόνισε πως βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός των πολιτών που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Επισήμανε πως η κρίση συνιστά παράδειγμα για το πόσο σημαντική είναι η ανάγκη συντονισμού ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η κρίση, όπως είπε, αποτελεί μείζονα διεθνή πρόκληση και αυτή τη στιγμή επείγει να εξεταστούν οι επιλογές προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειές της.

    Σε ερώτηση ως προς συγκεκριμένο ρόλο του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο και θα αναμένει τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.

    AΠΕ Είδηση: 61007

    [08] Μπαχρέιν: Προς «βελούδινη» επανάσταση

    Παρασκευη, 25 02 2011 16:31

    Νέο κύκλο κινητοποιήσεων, διοργανώνει η αντιπολίτευση στο Μπαχρέιν, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Μαργαριταριού και αίτημα «Να φύγουν οι αλ Χαλίφα από το Μπαχρέιν», που είναι η σουνιτική δυναστεία η οποία έχει την κυβερνητική εξουσία για 200 χρόνια. Ωστόσο διχογνωμίες εμφανίζονται μέσα στους κόλπους των διαδηλωτών, αν τελικά το κυρίαρχο ζήτημα είναι η πλήρης απομάκρυνση των κυβερνώντων, ή αν είναι καλοδεχούμενη και μια μεταρρυθμιστική αλλαγή στη χώρα.

    Ιδιαίτερη πίεση από τις δυνάμεις καταστολής δεν υπήρξε, αν και παρακολουθούσαν την κινητοποίηση, ενώ υπενθυμίζεται ότι επτά ήταν οι νεκροί του πρώτου κύματος διαδηλώσεων, πριν από 12 ημέρες. Παράλληλα στην πρωτεύουσα Μανάμα διεξήχθησαν συνομιλίες με τον Αμερικανό ναύαρχο Μάικ Μάλεν και τον βασιλιά Χάμαντ μπεν Ίσα αλ Χαλίφα, όπως και τον πρίγκιπα Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει διάθεση διαλόγου και μετριοπαθείς τάσεις προσέγγισης μεταξύ των κυβερνώντων και της αντιπολίτευσης. Στα πλαίσια αυτά, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια Τομ Ντόνιλον είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες Πέμπτη, με τον πρίγκιπα Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα στον οποίο «εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στην πρωτοβουλία του πρίγκιπα για εθνικό διάλογο».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό Είδηση: 60994

    [09] Ικανοποίση στο ΠΑΣΟΚ απο την συνάντηση με Α. Λοβέρδο

    Παρασκευη, 25 02 2011 19:27

    Την ικανοποίηση της δηλώνει η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ από τα αποτελέσματα της συνάντησης της με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και εκτιμά ότι η επίσκεψή του στην Κέρκυρα δεν έγινε προς χάρη των εντυπώσεων αλλά προσέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα.

    Στη διάρκεια της συνάντησης που διήρκεσε περί τα 45 λεπτά, τα μέλη της Ν.Ε. είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στον Υπουργό τις πάγιες θέσεις τους για τα θέματα υγείας του Νομού με κυρίαρχο αυτό της εύρυθμης λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου. Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε την Ν.Ε. για τις δυνατότητες του Υπουργείου του να ανταποκριθεί στις πολλές απαιτήσεις του τομέα υγείας και να απαντήσει στα αιτήματα της Κέρκυρας. Είδηση: 61009

    [10] Ανεβαίνει στη Ζάκυνθο το θεατρικό έργο «Έβρος απέναντι»

    Παρασκευη, 25 02 2011 12:40

    Το θεατρικό έργο «Έβρος απέναντι», ανεβάζει το Ιόνιο Θέατρο σε σκηνοθεσία Θοδωρή Καμπίτση, από σήμερα, Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου έως και τις 4 Μαρτίου, στις 9:15 το βράδυ, εκτός Δευτέρας, στο πολιτιστικό κέντρο Σαρακινάδου, με τις τιμές των εισιτηρίων να είναι 15 και 10 ευρώ και με τις κρατήσεις θέσεων να γίνονται στο τηλ. 26950-63780. Με δηλώσεις του σήμερα στην ΕΡΑ, ο κ. Καμπίτσης, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο, σκληρό, σύγχρονο και ρεαλιστικό θεατρικό έργο, που αποτυπώνει την καθημερινή πραγματικότητα και τα τεκταινόμενα της εποχής μας, πότε με κωμικό πότε με σαρκαστικό και ωμό τρόπο, γεγονός που θα προβληματίσει ποικιλοτρόπως το κοινό και θα αποτελέσει αντικείμενο ανταλλαγής απόψεων.

    Μιμίκα Παρθύμου

    Είδηση: 60946

    [11] Νέα έρευνα για την Αττική Οδό

    Παρασκευη, 25 02 2011 19:23

    Νέο γύρο έρευνας για τη σύμβαση Δημοσίου -Αττικής Οδού ζητεί ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Χαλιάσος. Παρά το γεγονός ότι είχε αποφασιστεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να μπει η υπόθεση στο αρχείο, όταν διαβιβάστηκε στην εισαγγελία Εφετών για επικύρωση, ο αρμόδιος Εισαγγελέας διαφώνησε ζητώντας περαιτέρω έρευνα. Η υπόθεση αυτή είχε ξεκινήσει να διερευνάται μετά την παραγγελία του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Σανιδά, στις 2 Ιουνίου του 2009. Μεταξύ άλλων ο κ. Σανιδάς ζητούσε να διαπιστωθεί ο χρόνος εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού από την κατασκευάστρια εταιρία και ο χρόνος παράδοσής της στο ελληνικό δημόσιο, εάν πληρούνται οι όροι της σύμβασης κι εάν έχει υποστεί ζημία το ελληνικό δημόσιο.

    Η Εισαγγελία Εφετών φαίνεται να διαφωνεί με την άποψη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, που ζήτησε την έγκριση της, προκειμένου να θέσει τη δικογραφία για την εν λόγω σύμβαση στο αρχείο, κρίνοντας ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων σε βάρος του Δημοσίου ή στοιχεία για βλαπτικούς όρους στα συμφέροντα του Δημοσίου.

    Ο Εισαγγελέας Εφετών, Γ. Χαλιάσος, που παρέλαβε όλα τα στοιχεία της πολύμηνης έρευνας για την υπόθεση του πρωτοδίκη συναδέλφου του, ώστε να επικυρώσει την αρχειοθέτηση της δικογραφίας, δεν σχημάτισε την ίδια άποψη με τον διενεργούντα την έρευνα και επέστρεψε στην οδό Ευελπίδων την υπόθεση, με την εντολή να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα, να εξεταστούν και άλλοι μάρτυρες και να συλλεχθούν επιπλέον στοιχεία. Με την κίνηση αυτή η Εισαγγελία Εφετών ουσιαστικά θεωρεί πως από την 20μηνη έρευνα δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα που είχαν τεθεί με την παραγγελία του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, για τη διερεύνηση της επίμαχης σύμβασης και τα θέματα του κόστους της, αλλά και της επιστροφής της εκμετάλλευσης του έργου στο Δημόσιο.

    Η παραγγελία του κ. Σανιδά, στις 2 Ιουνίου 2009, αφορούσε, μεταξύ άλλων, τη διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να εντοπιστεί αν ήταν, ή όχι, βλαπτικοί οι όροι της για τα συμφέροντα του Δημοσίου και έθετε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως τον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκε ο χρόνος εκμετάλλευσης του έργου από την εταιρία και με βάση ποιους συσχετισμούς (π.χ. διελεύσεις αυτοκινήτων κλπ).

    Επιπλέον, τις προβλέψεις της σύμβασης στις περιπτώσεις που οι διελεύσεις είναι λιγότερες από τις υπολογισμένες και στις περιπτώσεις, που είναι πολύ περισσότερες. Επίσης, αν έχει καλυφθεί, με βάση τις διελεύσεις αυτοκινήτων, το προς είσπραξη ποσό που έχει προϋπολογιστεί για την εταιρία και επομένως αν θα πρέπει να παραδοθεί στο Δημόσιο η Αττική Οδός άμεσα ή σε ποιο χρόνο.

    Τέλος, ζητούσε να εντοπιστεί αν υφίσταται θέμα ζημίας του Δημοσίου από τη χρήση και συνέχιση της εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού από την κατασκευάστρια εταιρία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 61008

    [12] Το φυσικό αέριο στο επίκεντρο της συνάντησης Δρούζα -Αζέρου ΥΠΕΞ

    Παρασκευη, 25 02 2011 18:43

    Τη δυναμική εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας επιβεβαίωσε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών , Δημήτρη Δρούτσα και Ελμάρ Μαμαντιάροφ. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Αζέρος υπουργός τόνισε ότι το φυσικό αέριο από τη χώρα του βρίσκεται ήδη στην ελληνική αγορά σε ποσότητα 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και «σε επίπεδο εταιριών συζητούμε για αύξηση αυτής της ποσότητας». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ισχυρή δέσμευση τής Ελλάδας για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου ITGI (διασυνδετήριος αγωγός Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία), τον οποίο χαρακτήρισε «ώριμο πρότζεκτ».

    Ο Αζέρος υπουργός εξήρε τη σημασία της Ελλάδας, ως της πρώτης χώρας στην ΕΕ που προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από την Κασπία, προσθέτοντας ότι από την επαφή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, έχει την πεποίθηση ότι σ' αυτή τη σχέση υπάρχει «μέλλον».

    Ο κ. Δρούτσας ανέφερε ως ενδεικτικό της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών την πυκνή ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο και ανήγγειλε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, στο Μπακού, στις αρχές Απριλίου.

    Στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας, τις δύο πλευρές απασχόλησε ιδιαίτερα, το επίκαιρο θέμα των εξελίξεων στη Λιβύη, τις οποίες, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, «παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία».

    Αναφερόμενος στο θέμα, σημείωσε ότι «πρωταρχικός μας στόχος είναι η επιστροφή όλων των Ελλήνων πολιτών και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, ώσπου να επιστρέψει και ο τελευταίος». Απέδωσε, δε, εύσημα για την χτεσινή εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, στον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη και τον ΓΓ του υπουργείου Ι.Α. Ζέπο.

    Για την πιθανή συνεισφορά σε ανθρωπιστικό ρόλο μίας στρατιωτικού τύπου επιχείρησης

    Τα θέματα ασφάλειας, είπε ο Έλληνας υπουργός, παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο και τόνισε ότι «είμαστε σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας εντός και εκτός της ΕΕ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουμε και να εγγυηθούμε τη σταθερότητα στην άμεση περιοχή και ιδιαίτερα στη Λιβύη».

    Εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο μεταναστευτικών ροών από τη Β. Αφρική, το οποίο έχει θέσει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την αρχή των ταραχών, προσθέτοντας ότι το ζήτημα ετέθη και κατά τις επαφές που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής με τους ομολόγους του των μεσογειακών χωρών και στο πλαίσιο του αρμόδιου Συμβουλίου της ΕΕ.

    Η κρίση στη Λιβύη, πάντως, σημείωσε ο κ. Δρούτσας, ανέδειξε και την ιδιαίτερη σημασία της Ελλάδας στη γειτονιά της και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τρίτες χώρες, όπως η Κίνα, απευθύνθηκαν στην Ελλάδα και της εμπιστεύτηκαν την επιχείρηση απεγκλωβισμού των δικών τους πολιτών, μέσω Κρήτης με ένα πολύ σοβαρό επιχειρησιακό πρόγραμμα.

    Στο πολιτικό επίπεδο, ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το θέμα προκάλεσε δημοσιογραφική ερώτηση με επικριτική τοποθέτηση για την πολιτική του Αζερμπαϊτζάν στο θέμα.

    Ο Αζέρος υπουργός απάντησε παρουσιάζοντας τις θέσεις της χώρας του και κάνοντας ιστορική αναδρομή από το 1994, που ισχύει η κατάπαυση του πυρός.

    Ο κ. Δρούτσας είπε για το ίδιο θέμα ότι «η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου» και στηρίζει τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Ομάδας Μινσκ, υπογραμμίζοντας ότι «ο διάλογος είναι πάντα αναγκαίος, όταν υπάρχουν διαφορές».

    Για το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε κρίσιμη περιοχή για την ΕΕ και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή του Ν. Καυκάσου και στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

    Ειδική αναφορά, λόγω επικαιρότητας, έκανε ο Έλληνας υπουργός και για το δυστύχημα με το λεωφορείο της γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και σημειώνοντας ότι στελέχη των ελληνικών προξενικών αρχών βρίσκονται στην περιοχή για να παράσχουν κάθε συνδρομή.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 61006

    [13] Η «βιολογική πυξίδα» της Καρέτα-Καρέτα

    Παρασκευη, 25 02 2011 17:34

    Λύθηκε επιτέλους ένα μυστήριο που απασχολούσε εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες: πώς καταφέρνουν οι χελώνες «καρέτα-καρέτα», ήδη από τη γέννησή τους, να διασχίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα στους ανοιχτούς ωκεανούς, κατά τις μεταναστεύσεις τους, βρίσκοντας το δρόμο τους χωρίς τη βοήθεια οπτικών βοηθημάτων. Αν ένας άνθρωπος πέσει στην μέση ενός ωκεανού, δεν ξέρει προς τα που πρέπει να κολυμπήσει για να βρει στεριά. Όμως, ακόμα κι ένα νεογέννητο χελωνάκι ξέρει ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρει.

    Για πρώτη φορά, αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα μεταναστευτικό ζώο μπορεί, με τη βοήθεια του μαγνητικού πεδίου της Γης, όχι μόνο να «ξέρει» το γεωγραφικό πλάτος, κάτι που θεωρείτο πιο εύκολο και το κάνουν και άλλα ζώα, αλλά, επίσης, να «γνωρίζει» το γεωγραφικό μήκος, κάτι που θεωρείτο μέχρι τώρα σχεδόν αδύνατο. Οι άνθρωποι χρειάστηκαν πολλούς αιώνες μέχρι να μάθουν να προσδιορίζουν το γεωγραφικό μήκος στη ναυσιπλοΐα.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον Νάθαν Πάτμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο έγκριτο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χελώνες δεν αντιλαμβάνονται μόνο τις διαφορές του μαγνητικού πεδίου από βορρά προς νότο (γεωγραφικό πλάτος), αλλά και από ανατολή προς δύση (γεωγραφικό μήκος).

    Οι ερευνητές πρόσδεσαν ειδικούς πομπούς σε χελωνάκια και τα έριξαν σε στρογγυλές τεχνητές μικρές λίμνες που περιβάλλονταν από μαγνητικά πηνία ελεγχόμενα από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αναπαρήγαγαν έτσι τα μαγνητικά πεδία σε δύο διαφορετικές περιοχές του Ατλαντικού, στο Πουέρτο Ρίκο στα ανατολικά και στο Πράσινο Ακρωτήριο στα δυτικά. Οι δύο αυτές περιοχές έχουν ίδιο γεωγραφικό πλάτος, αλλά διαφορετικό γεωγραφικό μήκος. Όμως, τα χελωνάκια αμέσως κολύμπησαν σε αντίθετες κατευθύνσεις, τις σωστές και στις δύο περιπτώσεις (βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά αντίστοιχα), ώστε να ακολουθήσουν την παραδοσιακή μεταναστευτική πορεία των προγόνων τους.

    Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι με ποιο τρόπο οι χελώνες «διαβάζουν» τον μαγνητικό χάρτη της Γης, αλλά φαίνεται ότι από τη μια αντιλαμβάνονται την μεταβαλλόμενη ισχύ του μαγνητικού πεδίου, που είναι πιο ισχυρό κοντά στους Πόλους και πιο ασθενές στον Ισημερινό (οπότε «ξέρουν» το γεωγραφικό πλάτος) και, από την άλλη, αντιλαμβάνονται τη διαφορετική κλίση του πεδίου σε σχέση με την επιφάνεια της Γης, δηλαδή τη συνεχώς μεταβαλλόμενη γωνία υπό την οποία οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου διασχίζουν την γήινη επιφάνεια (πράγμα που τους επιτρέπει να «ξέρουν» το γεωγραφικό μήκος).

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε σημείο του ωκεανού έχει μια δική του ελαφρώς ξεχωριστή μαγνητική «υπογραφή». Έτσι, η χελώνα «καρέτα-καρέτα» (που θεωρείται «επαπειλούμενο» είδος) είναι σαν να ακολουθεί μαγνητικές «συντεταγμένες» στην πορεία της διαμέσου των ωκεανών.

    Οι αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ναυσιπλοΐας, ιδίως σε περιπτώσεις που οι δορυφόροι δεν είναι διαθέσιμοι, άρα ούτε και το GPS.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60998

    [14] Αίγυπτος: Πολιτική γιορτή στην πλατεία Ταχρίρ

    Παρασκευη, 25 02 2011 17:34

    Συγκέντρωση με επινίκιο χαρακτήρα πραγματοποίησαν χιλιάδες Αιγύπτιοι στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, για να γιορτάσουν την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ, αλλά και να ζητήσουν σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, καθώς και την παραίτηση του πρωθυπουργού Άχμαντ Σαφίκ και των υπουργών του, όπου συμμετέχουν και στελέχη του προηγούμενου καθεστώτος.

    Μεταξύ των αιτημάτων ήταν και η κατάργηση των υπηρεσιών ασφαλείας. Παράλληλα οι συγκεντρωθέντες, που κράταγαν αρκετές αιγυπτιακές σημαίες, φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης στους εξεγερμένους Λίβυους και εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι.

    Την ίδια ώρα θετικό αντίκτυπο είχαν οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ότι αφού οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τη στιγμή που δεν τάχτηκαν υπέρ της βίας, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές.

    Σε δηλώσεις του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Αλ Μάσρι αλ Γιουμ, ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων, Εσάμ αλ Αριάν, τόνισε πως: «Ευελπιστώ πως οι δηλώσεις αυτές απορρέουν από μία αναθεώρηση της λανθασμένης στρατηγικής όσον αφορά την υποστήριξη προς τα τυραννικά καθεστώτα στα αραβικά έθνη και τον πόλεμο κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων, που είχε ως αποτέλεσμα τις λαϊκές επαναστάσεις κατά των καθεστώτων αυτών. Ελπίζω πως οι δηλώσεις τούτες εκφράζουν ειλικρινώς τους προσανατολισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης ως προς την Αίγυπτο για το προσεχές μέλλον».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 60997

    [15] Ιορδανία: «Ημέρα της οργής»

    Παρασκευη, 25 02 2011 16:58

    Από τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, τουλάχιστον δέκα υπολογίζουν οι διοργανωτές), χαρακτηρίστηκαν οι σημερινές κινητοποιήσεις στο Αμμάν της Ιορδανίας, με αίτημα τη διεκδίκηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής κινητοποίησης, ήταν η μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ειρηνική εξέλιξή τους, καθώς σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, δεν υπήρξε επίθεση προσκείμενων στο μοναρχικό καθεστώς, εναντίον των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών.

    Περίπου 3.000 αστυνομικοί παρακολουθούσαν διακριτικά την κινητοποίηση, ενώ η σημερινή «ημέρα της οργής», όπως την ονόμασαν οι διοργανωτές της κινητοποίησης, βασίστηκε στην οργανωτική στήριξη της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης και άλλων 19 πολιτικών και κοινωνικών φορέων. Σε δηλώσεις του ο σεΐχης Χάμζαχ Μανσούρ, επικεφαλής του Μετώπου Ισλαμικής Δράσεως (FAI) τόνισε πως: «Όλη η Ιορδανία επιθυμεί τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, μία κοινοβουλευτική κυβέρνηση και ένα πραγματικά αντιπροσωπευτικό κοινοβούλιο», ενώ ο συνδικαλιστής Μαϊσάρα Μάλας τόνισε από την πλευρά του, ότι: «Επιθυμούμε μεταρρυθμίσεις, μία πραγματικά κοινοβουλευτική μοναρχία».

    Aξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδηλωτές επιθυμούν την επιστροφή στο Σύνταγμα του 1952, που είχε εφαρμόσει ο βασιλέας Ταλάλ, παππούς του σημερινού Αμπντάλα Β'. Από τότε το σύνταγμα αυτό, τροποποιήθηκε 92 φορές, όλες στην κατεύθυνση εκχώρησης εξουσιών στη μοναρχία. Η σημερινή ήταν η μεγαλύτερη σε συμμετοχή διαδήλωση στην Ιορδανία, από τον Ιανουάριο, που ξεκίνησε η δραστηριότητα της αντιπολίτευσης.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 60996

    [16] Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία του Βοϊου

    Παρασκευη, 25 02 2011 17:58

    Το κλείσιμο των σχολείων όλου του δήμου για τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία στη σημερινή του (25/2/20011) συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Βοϊου.

    Η απόφαση πάρθηκε ως μέσο πίεσης στο υπουργείο Παιδείας για ενδεχόμενο συγχώνευσης σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εν όψει της συνάντησης που θα έχουν τη Δευτέρα δήμαρχοι της χώρας με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 61003

    [17] Δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση το «καλώς τους» στην Καστοριά

    Παρασκευη, 25 02 2011 17:49

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τον περασμένο Οκτώβριο στην Καστοριά, η πιλοτική εφαρμογή της Ευέλικτης Μεταφορικής Υπηρεσίας «Καλώς τους», η οποία εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα flipper.

    Για την Ευέλικτη Μεταφορική Υπηρεσία της Καστοριάς, η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφορών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τον Δήμο Καστοριάς και τον τοπικό Συνεταιρισμό των Ταξί. Ο Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., υπεύθυνος για το ευρωπαϊκό έργο flipper Αριστοτέλης Νανιόπουλος παρουσίασε σήμερα Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στην Καστοριά το πρόγραμμα. Ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση από τον πληθυσμό της Καστοριάς και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, ένας από αυτούς, όπως είπε, είναι το ότι ίσως ο κόσμος δεν ξέρει αυτή την υπηρεσία. Η ευέλικτη αυτή μεταφορική υπηρεσία αναμένεται να συνεχίσει τη λειτουργία της μέχρι και τον Απρίλιο με πιθανή παράταση μέχρι και τον Ιούνιο.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θεοδότα Τσιόπρα Είδηση: 60999

    [18] Σημαντικές διακρίσεις του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας σε παγκόσμιο Φεστιβάλ χορού

    Παρασκευη, 25 02 2011 16:26

    Ευρετήριο Άρθρου

    Σημαντικές διακρίσεις του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας σε παγκόσμιο Φεστιβάλ χορού

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας βραβεύει η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την εξαιρετική επιτυχία που σημείωσε πρόσφατα το χορευτικό του συγκρότημα με τη συμμετοχή του σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, στο Agrigento της Σικελίας.

    Είδηση: 60993

    [19] Σημαντικές διακρίσεις του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας σε παγκόσμιο Φεστιβάλ χορού

    Παρασκευη, 25 02 2011 16:26

    Ευρετήριο Άρθρου

    Σημαντικές διακρίσεις του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας σε παγκόσμιο Φεστιβάλ χορού

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας βραβεύει η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την εξαιρετική επιτυχία που σημείωσε πρόσφατα το χορευτικό του συγκρότημα με τη συμμετοχή του σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, στο Agrigento της Σικελίας.

    Είδηση: 60995

    [20] Συμμορία είχε ξαφρίσει χρυσαφικά 240 χιλ. ευρώ από σπίτια στη Λάρισα

    Παρασκευη, 25 02 2011 15:46

    Ευρετήριο Άρθρου

    Συμμορία είχε ξαφρίσει χρυσαφικά 240 χιλ. ευρώ από σπίτια στη Λάρισα

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Στην εξιχνίαση 25 περιπτώσεων διακεκριμένων κλοπών και διαρρήξεων στη Λάρισα, τα Φάρσαλα, τον Τύρναβο και τους Γόννους προχώρησε η Ασφάλεια της Λάρισας, η οποία σχημάτισε δικογραφία σε βάρος πέντε συνολικά ατόμων που είχαν συστήσει συμμορία, ξαφρίζοντας χρυσαφικά και χρήματα από σπίτια ανυποψίαστων πολιτών.

    Είδηση: 60991

    [21] Ο Πηνειός έπνιξε 5.000 στρέμματα στη Φαρκαδόνα

    Παρασκευη, 25 02 2011 15:38

    Ευρετήριο Άρθρου

    Ο Πηνειός "έπνιξε" 5.000 στρέμματα στη Φαρκαδόνα

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Στο ίδιο έργο θεατές για ακόμη μια φορά, οι κάτοικοι περιοχών του Δήμου Φαρκαδόνας, όπου χιλιάδες στρέμματα, μετατράπηκαν σε β¦λίμνη. Ο όγκος του νερού που βρέθηκε στην κοίτη του Πηνειού ποταμού, τον οδήγησε σε υπερχείλιση με το γνωστό καταστροφικό αποτέλεσμα για αγρότες της περιοχής.

    Είδηση: 60986

    [22] Στο Ηράκλειο ο Κ.Σκανδαλίδης

    Παρασκευη, 25 02 2011 14:09

    Στο Ηράκλειο θα βρεθεί για δύο ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο υπουργός αναμένεται στην Κρήτη την Κυριακή προκειμένου να εγκαινιάσει στις 7 μ.μ. το συσκευαστήριο επιτραπέζιας ελιάς της Ένωσης Μεσαράς. Ο κ. Σκανδαλίδης θα παραμείνει στο Ηράκλειο και τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου για να παραστεί στις 10 πμ. στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης. Επίσης πρόκειται να προεδρεύσει σύσκεψης της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ με κύριο θέμα το νέο νομοσχέδιο για τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

    (Σοφία Θεοδωράκη) Είδηση: 60982

    [23] Κοινή επίσκεψη στον Έβρο θα πραγματοποιήσουν τον Μάρτιο οι υπουργοί Υγείας Ελλάδας και Βουλγαρίας

    Παρασκευη, 25 02 2011 13:59

    Κοινή επίσκεψη στον Έβρο θα πραγματοποιήσουν τον Μάρτιο ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Στέφαν Κωνσταντίνοφ, στο πλαίσιο της συνεργασίας που ανακοίνωσαν οι δύο άνδρες κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, στη Σόφια. Θέμα της συνάντησής τους ήταν η αντιμετώπιση των δυνητικών κινδύνων για τη δημόσια υγεία από την παράνομη μετανάστευση. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη άλλη μία συνάντηση των δύο πλευρών, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί και η ίδρυση των Ειδικών Κέντρων Υγείας, που προβλέπονται από την διακυβερνητική συνεργασίας που υπέγραψαν Ελλάδα και Βουλγαρία, πέρυσι το καλοκαίρι. Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

    Είδηση: 60981

    [24] «Πιο ανταγωνιστική η αμυντική βιομηχανία»

    Παρασκευη, 25 02 2011 15:18

    Υπάρχει πολιτική βούληση για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο τη διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου με κάθε διαφάνεια και με τις απαραίτητες συνεργασίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Η ελληνική αμυντική βιομηχανία πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε συσσωρευμένα χρέη δύο δισ. ευρώ στην αμυντική βιομηχανία και δεν έγινε ούτε μια παραγγελία.

    Η κυβέρνηση -είπε- έχει συγκεκριμένο σχέδιο για το διεθνές ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και προσέθεσε: «Αλλά χρειάζεται χρηματοοικονομική εξυγίανση, βελτίωση του λειτουργικού πλαισίου και μεγαλύτερη διαφάνεια, καθώς μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά σε σοβαρές συνεργασίες και στην ανάδειξη των δικών μας δυνατοτήτων».

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης επεσήμανε ότι η εγχώρια παραγωγή οδηγείται σε απαξίωση, επειδή δεν βγαίνουν μίζες, όπως είπε, και υπεραμύνθηκε του σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στην ΕΑΒ. Ζήτησε να ενισχυθούν οι αμυντικές βιομηχανίες και κάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφτεί την ΕΑΒ για να δει, από πρώτο χέρι, το πολύτιμο υλικό που υπάρχει.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60985

    [25] Αντιπαράθεση Παπανδρέου-Τσίπρα στη Βουλή

    Παρασκευη, 25 02 2011 12:29

    Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους στη Βουλή μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική και κοινωνική κρίση, αλλά και για τις δηλώσεις του Στρος Καν ότι το 2009 είχε συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την οικονομική κατάσταση. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αποκάλυψη σε όσα ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας καθώς ο ίδιος σε δυο συνεντεύξεις του -στις 11 Δεκεμβρίου του 2009 και 11 Φεβρουαρίου του 2010- δηλώνει ότι έχει επαφές με το Στρος Καν για να μάθει τη δική τους τεχνογνωσία και συνεργασία σε θέματα τεχνικής φύσης. «Δεν έχω τίποτα να κρύψω, ανοιχτά παλεύω γι' αυτή τη χώρα και θα συναντώ όποιον χρειάζεται για το συμφέρον του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Παράλληλα, χαρακτήρισε κρίσιμο σταθμό για την ελληνική οικονομία τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Για τον κ. Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι αντί να συμμετέχει στη συγγραφή της ιστορίας παραμένει σχολιαστής κουτσομπολιών και πρόσθεσε «φοράτε προσωπείο αριστερό ο λόγος σας είναι αριστερός, οι πολιτικές σας όμως βαθιά συντηρητικές. Τριχοτομήσατε το χώρο σας, κρίμα για το κόμμα σας».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι το έγκλημα ήταν εκ προμελέτης και η κυβέρνηση με σχέδιο οδήγησε την χώρα στο ΔΝΤ. «Πριν από την χρεοκοπία της χώρας έχει χρεοκοπήσει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αρνηθεί να υπογράψει το τελευταίο του χαρτί που είναι το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και να προσφύγει στον ελληνικό λαό με δημοψήφισμα. Αλλιώς -είπε- ο λαός θα δώσει την απάντησή του και τότε η διαφυγή του κ. Καραμανλή θα μοιάζει για εσάς το ευτυχέστερο δυνατό σενάριο. Είδηση: 60947

    [26] Πέθανε στα 51 του χρόνια, ο ζωγράφος Νίκος Αλεξίου

    Παρασκευη, 25 02 2011 19:33

    Ο Νίκος Αλεξίου γεννήθηκε το 1960 στο Ρέθυμνο της Κρήτης και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βιέννης και της Αθήνας.

    Είχε στο ενεργητικό του πολλές εκθέσεις, με κορυφαία στιγμή της εικαστικής του πορείας την εκπροσώπηση της Ελλάδας το 2007 στην 52η Μπιενάλε Βενετίας. Τα έργα του, κυρίως εγκαταστάσεις μεγάλων διαστάσεων από διάφορα υλικά, συμπεριλαμβάνονται σε μεγάλες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Ο εκλιπών είχε σκηνογραφήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις, όπως η Μήδεια του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η «Πουπέ» της Άννας Κοκκίνου στο θέατρο «Σφενδόνη» και το «Ταξίδι μακριά» της Λούλας Αναγνωστάκη στο θέατρο Τέχνης.

    Ο Νίκος Αλεξίου φιλοξενήθηκε για μεγάλο διάστημα στο Άγιο Όρος, όπου εμπνεύστηκε το έργο του «End», με το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 52η Μπιενάλε.

    Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 14.30 από το νεκροταφείο.

    AΠΕ Είδηση: 61011

    [27] «Ας μιλήσουμε ανοιχτά για την Επιληψία»

    Παρασκευη, 25 02 2011 13:44

    Υγεια

    To 8o Ετήσιο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την Επιληψία διοργανώνει το Ειδικό Ιατρείο Επιληψιών & Μονάδα Καταγραφής Κρίσεων του Νευρολογικού Τμήματος του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», στο πλαίσιο των ετήσιων εκπαιδευτικών σεμιναρίων, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο ROYAL OLYMPIC στου Μακρυγιάννη. Το επιστημονικό πρόγραμμα της Παρασκευής 25/2, απευθύνεται σε γιατρούς νευρολόγους, και αφορά θέματα σχετικά με την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ατόμων με επιληψία.

    Το Σάββατο 26Φεβρουαρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με θέμα: «ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΗΨΙΑ», μια εκδήλωση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και απομυθοποίηση της «ιεράς νόσου».

    Εκδήλωση για τον εορτασμό της«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ»

    Η Επιληψία, μια από τις πιο συχνές και η πλέον σοβαρή νευρολογική πάθηση, απαντάται περίπου με την ίδια συχνότητα παγκοσμίως. Μέχρι 5% του πληθυσμού θα έχει τουλάχιστον μία επιληπτική κρίση κατά την διάρκεια της ζωής του, με άνω των 60 εκατομμύριων ανθρώπων παγκοσμίως να πάσχουν από επιληψία σε κάθε δεδομένη στιγμή. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 100-120 χιλιάδες άτομα πάσχουν από τη νόσο.

    Οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έχουν σημαντικά βελτιώσει τη διάγνωση, τη κατανόηση των αιτίων και τη θεραπεία των ασθενών. Σήμερα, περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών ελέγχονται πλήρως με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, ενώ σημαντική πρόοδος έχει επίσης επιτευχθεί στη χειρουργική αντιμετώπιση των ανθεκτικών περιπτώσεων. Παρά το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς με επιληψία ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αντιεπιληπτικά φάρμακα, περισσότεροι από 1 στους 3 είτε θα συνεχίσουν να έχουν επιληπτικές κρίσεις, είτε θα έχουν μη ανεκτές ανεπιθύμητες ενέργειες από την θεραπεία.

    Εξειδικευμένα κέντρα διάγνωσης και αντιμετώπισης των επιληψιών έχουν δημιουργηθεί διεθνώς, αλλά και στον Ελληνικό χώρο. Όμως, παρά τις σημαντικές και ελπιδοφόρες ιατρικές εξελίξεις στη διάγνωση και αντιμετώπιση της επιληψίας, υπάρχουν σημαντικές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στους πάσχοντες από την «ιερά νόσο» λόγω της περιθωριοποίησής και του στιγματισμού τους.

    Η εκδήλωση αυτή για το κοινό θα έχει αφ'ενός ενημερωτικό χαρακτήρα για τις σύγχρονες αντιλήψεις για τις διάφορες μορφές επιληψίας, τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπισή τους, ενώ αφ' ετέρου ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της νόσου στους ασθενείς και τους οικείους τους με προτάσεις για την καλύτερη και ορθότερη διαχείριση της ζωής τους με την επιληψία. Θα συζητηθούν θέματα όπως η διαχείριση της διάγνωσης της επιληψίας από τους πάσχοντες και την οικογένειά τους, η περιθωριοποίηση από την κοινωνία και οι ελλείψεις νομοθετημένων κοινωνικών παροχών και διευκολύνσεων για τα άτομα αυτά (π.χ. σε επίπεδο εύρεσης εργασίας) στον Ελληνικό χώρο και οι σοβαρές ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση του παιδιού με επιληψία από το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα. Επίσης θέματα σχετικά με την επιληψία και τον κίνδυνο για ατυχήματα, τις πρώτες βοήθειες σε μια επιληπτική κρίση θα αναπτυχθούν και θα συζητηθούν με το κοινό.

    Οι ίδιοι οι ασθενείς μέσα από «καταθέσεις ζωής» θα παρουσιάσουν τα καθημερινά προβλήματα και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο προσωπικής και κοινωνικής ζωής.

    Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη σωστή και σύγχρονη ενημέρωση των ασθενών, των συγγενών και φίλων τους, αλλά και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, προσβλέπουμε στην «απομυθοποίηση» της επιληψίας, την αλλαγή των «μεσαιωνικών» αντιλήψεων και τον αποστιγματισμό των πασχόντων, με απώτερο στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους αλλά και την σωστή στάση της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αυτήν την τόσο συχνή αλλά «παρεξηγημένη» πάθηση.

    Οι γιατροί

    Δρ. Κλημεντίνη Καραγεωργίου, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Υπεύθυνη Διευθύντρια Νευρολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»

    Δρ. Στυλιανός Γιαννακόδημος, Νευρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Υπεύθυνος Ειδικού Ιατρείου Επιληψίας & Μονάδος Καταγραφής Κρίσεων, Νευρολογικό Τμήμα, ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» Είδηση: 60978

    [28] Οι Iron Maiden στην Αθήνα

    Παρασκευη, 25 02 2011 12:52

    Σε μία ξεχωριστή συναυλία οι σκληροί της ροκ μουσικής σκηνής Iron Maiden, θα εμφανιστούν στο Sonisphere Festival στο TerraVibe Park, την Παρασκευή, 17 Ιουνίου. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Τετάρτη, 2 Μαρτίου, με τις τιμές να κυμαίνονται από 59 έως 100 ευρώ για τις διακεκριμένες θέσεις. Οι βασιλιάδες της heavy metal μουσικής θα ηγηθούν και ως headliners του ροκ μουσικού φεστιβάλ, ενώ θα εμφανιστούν μαζί τους τα μέταλ συγκροτήματα Slipknot, Mastodon, Gojira, και Virus.

    Το Sonisphere Festival είναι ένα ροκ μουσικό φεστιβάλ, το οποίο φιλοξενείται στην Ελλάδα για 2η συνεχόμενη χρονιά. Πρόκειται για παγκόσμια μουσική συνάντηση με «πιστούς» που φανατικά προσκυνούν το ρυθμό του και το λατρεύουν σε 12 χώρες κάθε χρόνο.

    Η παγκόσμια περιοδεία των Iron Maiden «The Final Frontier World Tour» ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010, έδωσαν 25 συναυλίες στη Βόρεια Αμερική και ακολούθησαν επιλεγμένα headlining shows σε στάδια και μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης. Το 2011 το συγκρότημα συνεχίζει την περιοδεία του πετώντας στους αιθέρες με το ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος τους, Boeing 757 airliner Ed Force One, το οποίο πιλοτάρει ο ίδιος ο τραγουδιστής τους, Bruce Dickinson, που είναι πτυχιούχος κυβερνήτης αεροσκαφών, και το οποίο, γι ακόμη μία φορά, θα μεταφέρει το συγκρότημα, τους τεχνικούς και την βάρους 10 τόνων παραγωγή τους, 50.000 μίλια μακριά, σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα σε 66 ημέρες. Η περιοδεία θα συνεχιστεί στην Ευρώπη με τo Sonisphere και άλλες headlining εμφανίσεις σε στάδια, φεστιβάλ και αρένες και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο στο Λονδίνο, και όπου έως τότε το συγκρότημα θα έχει δώσει 101 shows και εμφανιστεί σε περισσότερους από δυο εκατομμύρια fans, από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια περιοδεία, The Final Frontier World Tour.

    Οι Iron Maiden ιδρύθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '70 από τον μπασίστα Steve Harris και, είχαν ήδη εδραιωθεί σαν μία από τις πιο φωτεινές ελπίδες της heavy metal μουσικής, το 1982, όταν κατέκτησαν ολόκληρο τον κόσμο με το τρίτο τους album «The Number Of The Beast».

    Με την επιτυχία τους να συνεχίζεται και στον 21ο αιώνα οι Maiden έχουν δει τα albums τους να πετυχαίνουν πωλήσεις περισσότερων από 80 εκατομμυρίων δίσκων έως τώρα, ενώ και το 2010 αποδείχθηκε μία ακόμα χρονιά - σταθμός στην καριέρα τους, με την κυκλοφορία του 15ου studio album τους «The Final Frontier», που έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία τους στα charts μέχρι σήμερα. Το album έφτασε κατευθείαν στο No.1 σε 28 χώρες του κόσμου. Από τον Λίβανο, την Αραβία, την Ιαπωνία και την Ινδία στην Ανατολή, τον Καναδά στη Δύση, τη Νέα Ζηλανδία νοτιοανατολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, όπου έφτασε στο Νο.1 του IFPI chart, και σε όλη τη Λατινική Αμερική. Επίσης, έφτασε στο Νο.1 στα ευρωπαϊκά Billboards, στο Tastemaker και στα Rock Charts και No. 4 στις ΗΠΑ, κατακτώντας την υψηλότερη θέση που έχει φτάσει ποτέ album των Iron Maiden σε αυτή τη χώρα.

    Στις 13 Φεβρουαρίου 2011 οι Iron Maiden τιμήθηκαν με το βραβείο Grammy για τη «Best Metal Performance» για το τραγούδι «El Dorado» από το album «The Final Frontier».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 60954

    [29] Αθλητικές ειδήσεις

    Παρασκευη, 25 02 2011 19:34

    Τη νίκη που θα τον φέρει ακόμα πιο κοντά στη επίτευξη του στόχου παραμονής στην κατηγορία θέλει ο Α.Ο.Κέρκυρα στην αυριανή εντός έδρας αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό Βόλου για την 24η αγωνιστική της Super League.

    Ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς δεν υπολογίζει τον τιμωρημένο Ηλία Ιωάννου και τον τραυματία Χαρίδημο Μίχο, ενώ την τελευταία στιγμή θα κριθεί η συμμετοχή στην αποστολή του δεύτερου τερματοφύλακα Λουκά Αποστολίδη. Το παιγνίδι θα ξεκινήσει στις 5.15 με διαιτητή το Βοσκάκη από το Ρέθυμνο και θα μεταδοθεί ραδιοφωνικά από την ΕΡΑ και τηλεοπτικά από το nova sports4.

    Για το πρωτάθλημα κάτω των 20 ο ΑΟΚ υποδέχεται αύριο στις 12 στο γήπεδο της ένωσης στο Κανόνι τον Ολυμπιακό Βόλου ενώ στο ίδιο γήπεδο θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 2 το μεσημέρι το παιγνίδι ΑΟΚ-Ατρόμητος για το αντίστοιχο πρωτάθλημα κάτω των 17.

    Κρίσιμη εκτός έδρας αναμέτρηση για τον Όλυμπο στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου του περιφερειακού πρωταθλήματος με την Κερκυραϊκή ομάδα να αντιμετωπίζει στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής στη Λευκάδα τον Οδυσσέα Νυδρίου.

    Καθοριστικό αγώνα για την παραμονή του στην Α2 χάντμπολ των ανδρών δίνει αύριο ο Φαίακας στην Αξιούπολη του Κιλκίς με αντίπαλο τον τοπικό Αλέξανδρο ενώ στις γυναίκες ο Φαίακας αντιμετωπίζει την Κυριακή εκτός έδρας τη Νέα Ελβετία.

    Είδηση: 61010

    [30] Κινητοποίηση Αφγανών στο Βύρωνα

    Παρασκευη, 25 02 2011 15:57

    Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα Παρασκευή, Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες, που βρίσκονται στην 59η ημέρα αποχής από το φαγητό, ενώ εννέα από αυτούς έχουν ράψει τα στόματά τους. Η κινητοποίηση έγινε έξω από το κτίριο των Επιτροπών Ασύλου στο Βύρωνα, ζητώντας να λειτουργήσουν οι επιτροπές που είχαν καιρό να συνεδριάσουν, καθώς και να τους δοθεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έχουν κατασκηνώσει στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και πραγματοποιούν την απεργία πείνας.

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Είδηση: 60989

    [31] Στο νοσοκομείο πέντε απεργοί πείνας

    Παρασκευη, 25 02 2011 14:33

    Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται πέντε μετανάστες απεργοί πείνας, στη Θεσσαλονίκη, που ήδη νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο εργατικό κέντρο, ο Στρατής Πλωμαρίτης, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και μέλος της ομάδας ιατρών που παρακολουθούν την υγεία των 50 απεργών, δήλωσε ότι: «Κινδυνεύουν να καταστραφούν εντελώς τα νεφρά και να υποστούν σημαντικές βλάβες το συκώτι, η καρδιά και το νευρικό τους σύστημα».

    Παρά της μη αναστρέψιμες βλάβες που έχουν υποστεί οι απεργοί πείνας, μετά από 32 ημέρες απεργία πείνας, ένας εξ αυτών, ο 29χρονος Τζεγουέτ, δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Ή θα πάρουμε άδειες παραμονής ή θα πεθάνουμε αφού έτσι κι αλλιώς , πεθαίνουμε κάθε μέρα».

    Εκτός των πέντε απεργών πείνας που νοσηλεύονται, συνολικά 13 έχουν μεταφερθεί σε προκωματώδη κατάσταση σε εφημερεύοντα νοσοκομεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πλωμαρίτης εξαπέλυσε σκληρές κατηγορίες εναντίον του διευθυντή της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΄Αγιος Δημήτριος γιατί υπέβαλε τους ασθενείς «σε μαρτύριο» , όπως το χαρακτήρισε, δίνοντας εντολή να τους φέρουν δίσκο με φαγητό και να τον αφήσουν μπροστά τους για μισή ώρα και όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, αναφερόμενος στο διευθυντή της Παθολογικής κλινικής: «Θα τον καταγγείλουμε στο πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου ζητώντας την αφαίρεση της αδείας του».

    «Η λύση είναι στα χέρια τους και ότι κι αν γίνει, η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική τους», δήλωσε ο κ. Πλωμαρίτης, αναφερόμενος στην κυβέρνηση.

    Πηγή: AΠΕ Είδηση: 60983

    [32] Επίσκεψη του Ισραηλινού πρέσβη στην Ελλάδα στο δήμο Λάρισας

    Παρασκευη, 25 02 2011 15:43

    Ευρετήριο Άρθρου

    Επίσκεψη του Ισραηλινού πρέσβη στην Ελλάδα στο δήμο Λάρισας

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Το Δήμαρχο Λαρισαίων Κ. Τζανακούλη επισκέφθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Άριε Μέκελ. Στη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρέσβη διάφορα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μακροχρόνια συνεργασία του Δήμου με την Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης, αλλά και η εμπορική συνεργασία επιχειρήσεων ισραηλιτικών συμφερόντων με επιχειρήσεις της Λάρισας και αντίστροφα.

    Είδηση: 60987


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 February 2011 - 18:32:10 UTC