Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου με πολιτικούς αρχηγούς
  • [02] Ανησυχία για τις επιδοτήσεις των ανέργων
  • [03] O Χαρ. Καστανίδης απαντά στο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ
  • [04] Κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια και σπατάλες στον ΟΚΑΝΑ
  • [05] Τζιμπουτί: Λίγο πριν την κοινωνική αναταραχή
  • [06] Παρασκευή 4/3 η κατάθεση των αγροτικών ενισχύσεων από τις πυρκαγιές του 2007
  • [07] 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης : 225 συμμετοχές - περιορισμένος προϋπολογισμός
  • [08] Γαλλία: «Αλέξης: Μία ελληνική τραγωδία» εμπνευσμένη από την δολοφονία Α. Γρηγορόπουλου
  • [09] Δηλώσεις Τρισέ για τα επιτόκια
  • [10] Ληστεία με πλαστικό πιστόλι!

    [01] Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου με πολιτικούς αρχηγούς

    Πεμπτη, 03 03 2011 20:03

    Με πολιτικό στόχο τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, σειρά συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναμένεται να έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Παρίσι όπου και θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και ακολούθως θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα διεξαχθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα είναι ξεχωριστές με τον καθένα και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η σειρά των συναντήσεων θα είναι στις 10πμ με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στις 2.15 μμ με τη γενική γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στις 3.30μμ με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και στις 4.45μμ με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει τη στήριξη των ευρωπαίων σοσιαλιστών κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που θα γίνει το επόμενο διήμερο στην Αθήνα.

    Σε δηλώσεις της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι θα προσέλθει στο διάλογο αλλά δεν θα δώσει τη συναίνεσή της στις προτάσεις της κυβέρνησης.

    Δήλωση του προέδρου του ΕΣΚ

    Στην δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, αναφερόμενος στη συνάντηση της Αθήνας στις 4 και 5 Μαρτίου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

    «Ο στόχος αυτός έρχεται σε αντίθεση με τα μέτρα τα οποία υποστηρίζει στο ευρωπαϊκό επίπεδο η συντηρητική πλειοψηφία. Από τη μία πλευρά, η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρά μέτρα, έτσι ώστε στο μέλλον να μπορέσει να ισχύσει η αρχή της καθολικής προστασίας και ένα ισχυρό κοινωνικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ιδεολόγοι της συντηρητικής παράταξης χρησιμοποιούν τις μετασεισμικές δονήσεις της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος ως δικαιολογία για να καταφέρουν μακροχρόνιο πλήγμα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η διάκριση αυτή μεταξύ των δύο στόχων είναι και η διαφορά μεταξύ του Ευρωπαϊκού Προοδευτικού και του Ευρωπαϊκού Συντηρητικού δρόμου. Η Ελλάδα βρίσκεται στα σωστά χέρια, η Ευρώπη είναι σε λάθος χέρια. Το ΕΣΚ στη συνάντηση της Αθήνας θα σκιαγραφήσει μια σαφή και υπεύθυνη εναλλακτική λύση που συνδέεται με τις προσπάθειες που κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Θα περιγράψουμε μια ισορροπημένη, μετρημένη προσέγγιση που θα μεταφέρει αυτό το όραμα και τις ιδέες στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει υψώσει το ανάστημά του παρόλη την πίεση από το κατά πλειοψηφία συντηρητικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή και το ΔΝΤ. Στη συνάντηση των Αθηνών, το ΕΣΚ θέλει να υπογραμμίσει ότι ποτέ πια δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χρειαστεί κανείς να σταθεί μόνος του. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε τα ιδεώδη της αλληλεγγύης και του συντονισμού στο επίπεδο της Ευρώπης».

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ Είδηση: 61901

    [02] Ανησυχία για τις επιδοτήσεις των ανέργων

    Πεμπτη, 03 03 2011 22:09

    Αναταραχή προκάλεσε η δήλωση του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, για τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στο θέμα της επιδότησης των ανέργων. Η δήλωση αυτή προήλθε μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή και κάνει λόγο για έλεγχο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων του ανέργου, ώστε να αποφασίζεται αν δικαιούται επίδομα ανεργίας. Στόχος των προσανατολισμών αυτών, είναι η εξοικονόμηση για το 2012 500 εκατομμυρίων ευρώ.

    Πάντως όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου, με τη συνεργασία του ΟΟΣΑ.

    Στη χώρα μας επιδοτούνται 258.285 άνεργοι σε σύνολο 689.000 εγγεγραμμένων, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, μέσα σε ένα μήνα προστέθηκαν 36.000 άνεργοι ( +5,5%), 72.272 σε ένα χρόνο(+12%) και μαζί με 145.000 άτομα που είναι εγγεγραμμένοι αλλά δηλώνουν ότι δεν αναζητούν εργασία, οι άνεργοι φθάνουν τις 834.300.

    Μέσα στο 2011, ο ΟΑΕΔ προχωράει πέντε νέα προγράμματα, με στόχο να ωφεληθούν 100.000 άτομα.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 61911

    [03] O Χαρ. Καστανίδης απαντά στο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ

    Πεμπτη, 03 03 2011 22:32

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδης, με αφορμή ερώτηση των δημοσιογράφων, απάντησε σήμερα για τις θέσεις που εξέφρασε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ αναφορικά με το νομοσχέδιο που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και αφορά την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδης απάντησε στον Μητροπολίτη Πειραιώς μέσα από τα λόγια του Ιησού, λέγοντας: «Μακάριοι όσοι με πραότητα φέρονται στους άλλους γιατί αυτοί θα κερδίσουν τη Γη της Επαγγελίας και Μακάριοι όποιοι φέρουν την ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους γιατί αυτοί θα ονομαστούν παιδιά του θεού».

    Και κατέληξε ο κ.Καστανίδης: «Νομίζω ότι πρώτος που θα εφαρμόζει τα λόγια και την εντολή του Χριστού είναι ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιά».

    AΠΕ Είδηση: 61912

    [04] Κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια και σπατάλες στον ΟΚΑΝΑ

    Πεμπτη, 03 03 2011 21:27

    Σπατάλη, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια διαπίστωσαν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης στον ΟΚΑΝΑ, μετά από πολύμηνη έρευνα που είχε ζητήσει η πρόεδρός του Μένη Μαλλιόρη, καθώς τον περασμένο Μάρτιο τα χρέη του Οργανισμού ξεπερνούσαν τα 35 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο έλεγχος στον ΟΚΑΝΑ από Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου, που συγκροτήθηκε με εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος και ανέλαβε την υπόθεση, διήρκεσε 10 μήνες, αφορά τις διοικήσεις των προηγούμενων χρόνων και η τελική Έκθεση παραδόθηκε στον οργανισμό και εν συνεχεία προωθήθηκε στην Εισαγγελική αρχή.

    Η έρευνα των ελεγκτών καταδεικνύει, σύμφωνα με πληροφορίες, διοικητικά, οικονομικά και διαχειριστικά προβλήματα στον ΟΚΑΝΑ, ενώ όπως όλα δείχνουν, υπάρχει αδιαφάνεια στις λειτουργίες του οργανισμού και στην τήρηση των κανονιστικών διατάξεων. Επίσης, δεν υπήρχε καταγραφή των φαρμάκων και των υποκατάστατων που δίδονταν στους ασθενείς, αλλά ούτε και αρχεία και στοιχεία που μπορούσαν να διασταυρωθούν.

    Επιπλέον, οι ελεγκτές αναφέρουν στην έκθεσή τους, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ότι φύλακες λάμβαναν υπερωρίες ίσες με τις αποδοχές τους, διοικητικά στελέχη έπαιρναν υπέρογκες αμοιβές προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιτροπές, ενώ αρκετοί λογαριασμοί κινητών τηλεφώνων είναι ιδιαιτέρως υψηλοί και δεν δικαιολογούνται. Ενδεικτικό της σπατάλης που επικρατούσε στον οργανισμό είναι και τα στοιχεία που αναφέρουν ότι σε διάστημα έξι ετών, από το 2003 μέχρι το 2009, οι μισθοί ορισμένων υπαλλήλων του οργανισμού έχουν αυξηθεί έως και 170%, ενώ η διαμονή απόρων χρηστών σε ξενοδοχεία της Αθήνας κόστισαν αρκετά περισσότερο απ' όσο η προμήθεια μεθαδόνης.

    Ενδεικτικό της σπατάλης είναι και η παρατήρηση, που υπάρχει στην έκθεση των ελεγκτών, ότι δόθηκαν τεράστια ποσά σε ιδιωτική εταιρία για την καθαριότητα, παρότι ο οργανισμός διαθέτει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.

    ΑΠΕ Είδηση: 61908

    [05] Τζιμπουτί: Λίγο πριν την κοινωνική αναταραχή

    Πεμπτη, 03 03 2011 20:56

    Καζάνι που βράζει είναι το αφρικανικό κράτος Τζιμπουτί, με την αντιπολίτευση να βαδίζει στο δρόμο της Τυνησίας, της Αιγύπτου και των άλλων αραβικών και βορειαφρικανικών κρατών και να οργανώνει την Παρασκευή αντικυβερνητική διαδήλωση.

    Η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε την αντιπολίτευση να αναστείλει την κινητοποίηση, με το επιχείρημα ότι η προηγούμενη κινητοποίηση οδήγησε σε βιαιοπραγίες και το θάνατο ενός αστυνομικού και ενός διαδηλωτή. Αίτημα της αντιπολίτευσης είναι η παραίτηση του προέδρου Ισμαήλ Όμαρ Γκέλεχ, που είναι στην εξουσία από το 1999 και με συνταγματική τροποποίηση, διεκδικεί μία τρίτη θητεία.

    Στη χώρα έχουν τη μοναδική τους βάση στην Αφρική οι ΗΠΑ και η Γαλλία το μεγαλύτερο στρατόπεδό της στη συγκεκριμένη ήπειρο.

    γ

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς Είδηση: 61906

    [06] Παρασκευή 4/3 η κατάθεση των αγροτικών ενισχύσεων από τις πυρκαγιές του 2007

    Πεμπτη, 03 03 2011 21:02

    Αύριο Παρασκευή 4 Μαρτίου θα κατατεθούν οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές του έτους 2007 και έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες ανασύστασης στο φυτικό τους κεφάλαιο (ανασύσταση και συμπληρωματική ενίσχυση έως και 3η δόση).

    Το ύψος των ενισχύσεων ανέρχεται σε 14 εκατ. ευρώ περίπου και αφορά 15.117 παραγωγούς των παρακάτω νομών :

    Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, ¶ρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσ/νίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.

    Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του οργανισμού στη διεύθυνση www.elga.gr.

    AΠΕ Είδηση: 61907

    [07] 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης : 225 συμμετοχές - περιορισμένος προϋπολογισμός

    Πεμπτη, 03 03 2011 20:30

    Με 225 ταινίες ντοκιμαντέρ απ' όλο τον κόσμο, αλλά μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ προϋπολογισμό, ξεκινά την επόμενη Παρασκευή, 11 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

    «Ο περσινός προϋπολογισμός του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ ήταν έξι εκατομμύρια ευρώ. Αναγκαστήκαμε να το πραγματοποιήσουμε μεβ¦ ένα εκατομμύριο. Το ίδιο ποσό διατίθεται και φέτος. Δυστυχώς, δεν θα υπάρξουν χρηματικά βραβεία, αλλά μόνο τιμητικό έπαθλο. Εξάλλου, είναι ακόμα απλήρωτα τα βραβεία από τα φεστιβάλ μυθοπλασίας των τριών προηγούμενων ετών. Η οικονομική κατάσταση είναι τραγική. Το 51ο φεστιβάλ κινηματογράφου (του περασμένου Δεκεμβρίου) κινδύνεψε να μην πραγματοποιηθεί. Παρέλαβα με χρέος 6,5 εκατομμυρίων δραχμών. Καταφέραμε σε έξι μήνες να μειώσουμε το χρέος στο 1,5 εκατομμύριο», δήλωσε μεταξύ άλλων σήμερα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής τού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για κακοδιαχείριση και υπέρογκα έξοδα της προηγούμενης διοίκησης που άφησε χρέη ακόμα και σε ταβέρνες, ξενοδοχεία καιβ¦ κομμωτήρια της πόλης.

    Από τις 225 ταινίες, που θα προβληθούν στις αίθουσες «Ολύμπιον» - «Παύλος Ζάννας» (της πλατείας Αριστοτέλους), «Τζον Κασσαβέτης», «Σταυρος Τορνές», «Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη» του Λιμανιού και την αίθουσα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, οι 149 προέρχονται από τον διεθνή κινηματογράφο, οι 43 είναι ελληνικές και οι 33 αφορούν τα αφιερώματα στο έργο του Ουκρανού δημιουργού Σεργκέι Λοζνίτσα (ο οποίος θα παραβρεθεί στη διοργάνωση και θα δώσει masterclass την Τετάρτη 16 Μαρτίου στο λιμάνι), της Τσέχας Χελένα Τρεστίκοβα και της Ελληνίδας Κυριακής Μάλαμα. Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων και ενόψει της διοργάνωσης των παγκόσμιων αγώνων Special Olympics 2011, το φεστιβάλ πραγματοποιεί προβολή σειράς ταινιών που αναδεικνύουν την ξεχωριστή πραγματικότητα ατόμων με αναπτυξιακές δυσκολίες και νοητικές δυσλειτουργίες απ' όλο τον κόσμο υπό το γενικό τίτλο «Έτσι είμαι - Ανατρέποντας τις προκαταλήψεις».

    Ως ταινία έναρξης του φεστιβάλ ορίστηκε η Ισραηλινο-γαλλο-ελληνική παραγωγή με τίτλο «Μy sweet canary» («Καναρίνι μου γλυκό»), που αφορά τη ζωή και τη μουσική πορεία της σεφαραδίτισσας (Ισπανοεβραίας) θρυλικής μορφής του ρεμπέτικου Ρόζας Εσκενάζυ (γεννήθηκε το 1890 στην Κωνσταντινούπολη, έζησε στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ και πέθανε στην Αθήνα το 1980).

    Μέρος του ντοκιμαντέρ του Ισραηλινού Ρόι Σερ γυρίστηκε τον περασμένο χρόνο στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν και άντλησαν στοιχεία για τη ζωή της Ρόζας οι συντελεστές της παραγωγής, και η «σύγχρονη Ρόζα», πρωταγωνίστρια της ταινίας που δεν είναι άλλη από την παγκοσμίως πλέον γνωστή Ισραηλινή (με σεφαραδίτικη καταγωγή) ερμηνεύτρια Υasmin Levy, τραγουδίστρια των λαντίνο, των τραγουδιών στη σεφαραδίτικη διάλεκτο.

    Οι ταινίες τού φεστιβάλ θα ταξιδέψουν μετά το τέλος της διοργάνωσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας για πρόσθετες προβολές, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε παγκόσμια καινοτομία χάρη στην εφαρμογή του συστήματος των οπτικών ινών (σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οπτικοακουστικής και τηλεοπτικών συστημάτων της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ) οι ταινίες και οι «ζωντανές» συζητήσεις μεταξύ του κοινού και των σκηνοθετών θα προβάλλονται ταυτόχρονα με τη διοργάνωση της Θεσσαλονίκης και σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις της χώρας. Στην Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, την Πάτρα και τη Λευκωσία.

    Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ έχει πρωτοπορήσει σε ανάλογες εφαρμογές (το 2000 στη διάρκεια της τρίτης διοργάνωσης έγινε η πρώτη στην Ελλάδα τηλεδιάλεξη και τηλεδιάσκεψη μεβ¦ τηλε- προσκεκλημένο του φεστιβάλ τον διάσημο Αμερικανό γλωσσολόγο-διανοούμενο Νόαμ Τσόμσκι.

    AΠΕ Είδηση: 61903

    [08] Γαλλία: «Αλέξης: Μία ελληνική τραγωδία» εμπνευσμένη από την δολοφονία Α. Γρηγορόπουλου

    Πεμπτη, 03 03 2011 19:54

    «Αλέξης: Μια ελληνική τραγωδία», είναι ο τίτλος της αφίσας έξω από το θέατρο του πάρκου Βιλέτ (Parc de la Villette) στο Παρίσι, όπου έως τις 12 Μαρτίου ο ιταλικός θίασος «Motus» δίνει μία παράσταση, εμπνευσμένη από την εξέγερση που προκάλεσε στην Ελλάδα, ο θάνατος του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Στην αφίσα, η σιλουέτα ενός νεαρού μοιάζει να τρέχει μέσα σε ένα θολό τοπίο, κρατώντας μία πέτρα στο χέρι.

    Αυτή η «πέτρα της εξέγερσης» γίνεται σημείο αναφοράς και συνδετικός κρίκος σε όλα τα επεισόδια της παράστασης, όπου αναζητώντας «τις Αντιγόνες του σήμερα» γίνεται το πέρασμα από την μυθοπλασία στο πραγματικό, από την Ελλάδα της αρχαιότητας στην Ελλάδα του σήμερα, από την «επαναστάτρια για την εποχή της» Αντιγόνη μπρος στο σώμα του νεκρού αδελφού, στην εξεγερμένη ελληνική νεολαία μπρος στο σώμα του νεαρού Αλέξη.

    Το ντεκόρ είναι άκρως μινιμαλιστικό: ένα κόκκινο δάπεδο ορίζει τον χώρο για τα δρώμενα, ένας προβολέας βίντεο πάνω σε κυλιόμενο τραπεζάκι θα προστεθεί στα αξεσουάρ και βεβαίως η «πέτρα» καταμεσής.

    Όταν χαμηλώνουν τα φώτα η ατμόσφαιρα γίνεται θολή, πολύ θολή, σαν αυτή που οι Αθηναίοι έχουν γνωρίσει συχνά στους δρόμους έξω από το Πολυτεχνείο, μόνο που εδώ τα μάτια δεν δακρύζουν.

    Στο ημίφως προβάλλει μία σιλουέτα ακαθόριστου φύλου, που αρχίζει να τινάζεται ψηλά, να αναδιπλώνεται και να τινάζεται και πάλι, ενώ ακούγεται η ανάσα γεμάτη αγωνία από την προσπάθεια. Θα περάσουν πάνω από πέντε λεπτά, που μοιάζουν ατέλειωτα για το κοινό και λειτουργούν ως ιεροτελεστία μύησης για τη συνέχεια.

    Ντυμένη με αγορίστικα κόκκινα ρούχα, με ξυρισμένα τα μισά ξανθιά μαλλιά της, η Σύλβια Καλντερόνι οδηγεί, με τη βοήθεια βίντεο, στα ελληνικά δύσβατα μονοπάτια στην περιοχή του ¶ργους ή των Θηβών, σε αναζήτηση της Αντιγόνης, αυτής του Μπρέχτ και όχι του Σοφοκλή.

    Μα να, που οι φωνές ενός λαού θα τη φέρουν στη σύγχρονη πραγματικότητα, στη σύγχρονη Αθήνα. Το βίντεο τρέχει σαν τρελό στους γεμάτους συνθήματα τοίχους της Αθήνας, στα Εξάρχεια και στους δρόμους, ενώ η μελαχροινή Αλέξια Σαραντοπούλου που έζησε τα γεγονότα, μεταφράζει και ξεναγεί.

    Μπρος στα αφιερώματα, στον τόπο του θανάτου του Αλέξη, η πρωταγωνίστρια αναρωτιέται αν «η Αντιγόνη είναι τελικά στην Αθήνα». Αν «Αντιγόνη» είναι, «η αδάμαστη δύναμη που ξεπηδάει από ένα νεκρό σώμα και κάνει έναν ολόκληρο λαό να εξεγερθεί».

    Οι καλλιτέχνες του θιάσου Motusμ, από το 2008 έχουν ασχοληθεί με την αναζήτηση αυτή, δημιουργώντας μάλιστα ένα πρόγραμμα με ελληνόφωνο τίτλο «SYRMA ANTIGONES», που τον μεταφράζουν «στα ίχνη της Αντιγόνης».

    Με επικεφαλής τη Σύλβια Καλντερόνι η ομάδα έχει δημιουργήσει τρία θέματα με τις «μάχες της Αντιγόνης»: «Αντιγόνη και Πολυνείκης», «Αντιγόνη και Κρέοντας και Αίμονας», «Αντιγόνη και Θηρεσίας».

    «Όταν έγιναν τα επεισόδια στην Ελλάδα», εξηγεί η Αλέξια, «συνειρμικά ήρθε στο μυαλό τους η σκέψη ότι δουλεύουν ένα αρχαίο ελληνικό κείμενο με ένα είδος εξέγερσης πάνω από ένα νεκρό σώμα και ξαφνικά γίνονται όλα αυτά τα επεισόδια στην Αθήνα με έναν λαό να ξεσηκώνεται πάνω από έναν νεκρό. Έτσι αποφάσισαν να αναφερθούν στη σύγχρονη Ελλάδα».

    Για την υλοποίηση, ήρθαν στην Ελλάδα και πέρα από την Αθήνα πήγαν σε ¶ργος και Θήβα.

    «Ρωτούσαμε τα άτομα», εξηγεί η Σύλβια στην παράσταση, «ποια είναι η Αντιγόνη για εσάς σήμερα. Ένας μάς απάντησε ότι το μόνο που έχει απομείνει είναι τα ονόματα στα κορίτσια και ξαφνικά είδαμε Πακιστανούς, που δούλευαν μαζεύοντας κρεμμύδια. Τότε η ερώτησή μας, μας φάνηκε ηλίθια β¦δηλαδή πάντα έρχεται η πραγματικότητα και είναι τόσο πιο δυνατή από τον μύθο».

    «Και τώρα, τι κάνουμε;», είναι το ερώτημα που θέτουν οι καλλιτέχνες ακόμα και για τους ίδιους. «Η τέχνη δεν αρκεί», λένε, «χρειάζεται κάτι περισσότερο».

    Από το βάθος ακούγεται η φωνή «μη μας βλέπετε σαν παιδιά με μια πέτρα στο χέρι», «εμείς ερχόμαστε από το μέλλον», «μία η λύση: Πράξε!».

    Στην παράσταση έχουν ενταχθεί στοιχεία από την οικονομική κρίση, η δε Ελλάδα χαρακτηρίζεται «εργαστήριο της Ευρώπης», στο οποίοι όλοι τώρα έχουν στραμμένα τα βλέμματα, προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία για τις άλλες εύθραστες οικονομίες σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία.

    Τη σκηνοθεσία του έργου ανέλαβαν οι Ενρίκο Καζαγράντε (Enrico Casagrande) και η Ντανιέλα Νικολό (Daniela Nicolo), είναι και ιδρυτές του θιάσου Motus από το 1991.

    Στην παράσταση παίζουν εκτός από την Σύλβια Καλντερόνι (Silvia Calderoni) και την Αλέξια Σαραντοπούλου, οι Βλαντιμίρ Αλεξιτς (Vladimir Aleksic) και Μπένο Στάινεγκερ (Benno Steinegger).

    To μοντάζ του βίντεο από την Ελλάδα έχει κάνει ο Ενρίκο Καζαγκράντε.

    ΑΠΕ Είδηση: 61902

    [09] Δηλώσεις Τρισέ για τα επιτόκια

    Πεμπτη, 03 03 2011 23:23

    Ανοιχτό άφησε το θέμα της πιθανής ανόδου των επιτοκίων για τον ερχόμενο Απρίλιο, ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που όμως θα εξαρτηθεί από τις συνολικές οικονομικές εξελίξεις, δήλωση που ενίσχυσε την ευφορία στις νομισματικές ισοτιμίες με το ευρώ να ενισχύεται σημαντικά σε σχέση με τα ανταγωνιστικά του νομίσματα.

    Απέφυγε πάντως την προκαταβολική, όπως τόνισε, δέσμευση. Ταυτόχρονα το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατηρήθηκε στο 1%, λόγω των εντόνων πληθωριστικών πιέσεων του τελευταίου μήνα.

    Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ, συναντήθηκε με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Σώκρατες και με έμμεσες δηλώσεις της, τάχτηκε κατά της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και της Πορτογαλίας λέγοντας ότι τα επιτόκια δε μειώνονται τεχνητά, αφού αποτελούν την έκφραση εμπιστοσύνης έναντι μιας χώρας.

    Η κ. Μέρκελ ζήτησε από την πορτογαλική κυβέρνηση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας Μπούντεσμπανκ ¶ξελ Βέμπερ πρότεινε ένα τριετές «μορατόριουμ» στην αποπληρωμή χρεών της χώρας που θα προσφεύγει στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δηλαδή την επιμήκυνση της εξυπηρέτησης του χρέους προς τους πιστωτές κατά τρία χρόνια.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 61913

    [10] Ληστεία με πλαστικό πιστόλι!

    Πεμπτη, 03 03 2011 23:36

    Εξιχνιάστηκε η ληστεία που έγινε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας σε κατάστημα ταχυμεταφορών και ηλεκτρονικής διακίνησης χρημάτων, στην οδό Ασκληπιού της Καλαμάτας, με λεία 2.500 ευρώ. Οι δράστες που συνελήφθηκαν από την Αστυνομία, ήταν ένας 19χρονος Ρουμάνος και ένας ανήλικος Αρμένιος, οι οποίοι διέπραξαν τη ληστεία με πλαστικό πιστόλι!

    Ο 19χρονος φορώντας μαύρο σκούφο μπήκε στο κατάστημα και με την απειλή του πλαστικού όπλου ζήτησε από τους ιδιοκτήτες τα χρήματα. Ο 48χρονος ιδιοκτήτης καταδίωξε το δράστη μέχρι που αυτός επιβιβάστηκε σε μοτοποδήλατο, στο οποίο τον περίμενε συνεργός του και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Σε βάρος των κατηγορουμένων θα σχηματιστεί δικογραφία και θα αποσταλεί στον Εισαγγελέα.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 61914


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 March 2011 - 22:07:50 UTC