Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισχυρότατος σεισμός και τσουνάμι έπληξαν την Ιαπωνία
  • [02] Έκθεση Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο Μουσικής
  • [03] Έγκριση έργων για ένταξη στο Leader
  • [04] Αποχώρηση Δημαρά
  • [05] Προβολές κινηματογραφικής λέσχης Ζακύνθου
  • [06] Αγωνία για τα ΕΛΤΑ Βάμου
  • [07] Συνελήφθη 40χρονος Έλληνας για διάρρηξη

    [01] Ισχυρότατος σεισμός και τσουνάμι έπληξαν την Ιαπωνία

    Παρασκευη, 11 03 2011 08:42

    Ισχυρότατη δόνηση ισχύος 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συνοδευόμενη από πολλούς ισχυρούς μετασεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ, έπληξαν στις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, προκαλώντας καταστροφές ακόμα και στο Τόκιο. Το πλήγμα του Εγκέλαδου ακολούθησαν τσουνάμι παρασύροντας στο πέρασμά τους σκάφη, αυτοκίνητα, ακόμα και κτήρια. Το πρώτο παλιρροϊκό κύμα ύψους 4,6 μέτρων σάρωσε τις βόρειες ακτές, το δεύτερο ύψους 10 μέτρων έπληξε το λιμάνι Σεντάι, επίσης στα βόρεια, ενώ εκδόθηκε προειδοποίηση και για ένα τρίτο. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έξι νεκρούς και τουλάχιστον 20 τραυματίες στο Τόκιο και την περιφέρεια της χώρας. Παράλληλα, το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού εξέδωσε σήμα για τσουνάμι ύψους μέχρι 6 μέτρων για όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, περιλαμβανομένων των ακτών της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής.

    Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 14:46 (τοπική ώρα) και διήρκεσε δύο λεπτά, εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων. Το μέγεθος του αρχικά εκτιμήθηκε στους 7,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο λίγο αργότερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναθεώρησε προς τα επάνω, στους 8,9 βαθμούς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που καταγράφεται στην Ιαπωνία τα τελευταία 140 χρόνια.

    Υπάρχουν πληροφορίες για έξι νεκρούς και πολλούς τραυματίες, για πυρκαγιές και για κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Η ιαπωνική κυβέρνηση στην πρώτη επίσημη ανακοίνωσή της έκανε λόγο για εκτεταμένες καταστροφές στα βορειο-ανατολικά της χώρας τονίζοντας πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής και διάσωσης.

    Η περιοχή η οποία φαίνεται πως επλήγη περισσότερο είναι η περιφέρεια του Μιγιάτζι, στην οποία κατευθύνονται ιαπωνικά πολεμικά πλοία και οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής. Ο κυβερνήτης της περιοχής απηύθυνε έκκληση για την αποστολή και χερσαίων δυνάμεων.

    Να σημειωθεί ότι η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων στις περιφέρειες Μιγιάτζι και Φουκουσίμα διακόπηκε αυτομάτως μετά το σεισμό. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας.

    Η βίαιη δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και στο Πεκίνο.

    Στο Τόκιο, οι άνθρωποι εκκένωσαν πανικόβλητοι τα κτήρια. Όπως ανακοινώθηκε κατέρρευσε στέγη σε κτήριο εκπαιδευτικού συγκροτήματος την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη τελετή αποφοίτησης, καταπλακώνοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων.

    Οι συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας. Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας ακυρώθηκαν, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων. Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν.

    Τεράστια πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε διυλιστήριο της Cosmo Oil στην περιοχή της Ιισιχάρα του Τόκιο.

    Παλιρροϊκά κύματα σάρωσαν τη βόρεια ακτογραμμή - Σε επιφυλακή όλες οι χώρες του Ειρηνικού

    Εν τω μεταξύ, ό,τι δεν κατέστρεψε ο σεισμός το ισοπέδωσε η επέλαση των τσουνάμι, περίπου μία ώρα αργότερα.

    Εφιαλτικές εικόνες με τα παλιρροϊκά κύματα να παρασέρνουν ό,τι βρισκόταν στο πέρασμά τους, έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών τηλεοπτικών δικτύων.

    Το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού εξέδωσε σήμα για τσουνάμι ύψους μέχρι 6 μέτρων στη Ρωσία, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, την Ταϊβάν, τις Μαριάννες Νήσους, την Παπούα Νέα Γουινέα, το νησί Γκουάμ, τα Νησιά Μάρσαλ, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία, μέχρι και τη Χαβάη.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Παρακολούθησης του Ειρηνικού, "ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες".

    Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι ένα τσουνάμι μπορεί να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC, AFP Είδηση: 62834

    [02] Έκθεση Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο Μουσικής

    Πεμπτη, 10 03 2011 11:46

    Την έκθεση «Η Μαρία Κάλλας και η Σκάλα του Μιλάνου» εγκαινίασε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η έκθεση, καρπός της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής και της Σκάλας του Μιλάνου, περιλαμβάνει είκοσι θεατρικά κοστούμια από δώδεκα διαφορετικές παραστάσεις της Κάλλας στη Σκάλα, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας, αλλά και πολύτιμο υλικό ηχογραφήσεων και λήψεων από τις παραστάσεις, σε μία παράλληλη παρουσίαση της ιστορίας του παγκόσμιου ναού της λυρικής μουσικής.

    Για ολόκληρη τη δεκαετία του '50 η Σκάλα του Μιλάνου μεταμόρφωνε την Μαρία Κάλλας από ένα αδέξιο κορίτσι σε ένα παγκόσμιο σκηνικό φαινόμενο και η Μαρίας Κάλλας μετέτρεπε τη Σκάλα στο θέατρο μιας πρωτοφανούς και ανεπανάληπτης επανάστασης στον κόσμο της όπερας.

    Αυτήν την ιλιγγιώδη δεκαετία στη ζωή της Κάλλας, αλλά και της Σκάλας του Μιλάνου, αφηγείται η μεγάλη έκθεση που παρουσιάζεται για δύο μήνες στο Φουαγιέ του Ισογείου του Μεγάρου Μουσικής. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Μαϊου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 62753

    [03] Έγκριση έργων για ένταξη στο Leader

    Παρασκευη, 11 03 2011 11:44

    Με πλειοψηφία εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου τα έργα για ένταξη στο Leader της Ομάδας Τοπικής Δράσης «Συνεταιριστική Αυτοδιοικητική Ζακύνθου Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ» που λήγει στις 14 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε στο σώμα ο κ. Μαρίνος Κούτσης από αυτά τα έργα με επιχορήγηση 100% είναι ο εξωτερικός φωτισμός και οι δασοτεχνικές εργασίες για την ανάδειξη του Κάστρου στην Μπόχαλη, η δημιουργία κλειστού χώρου αθλοπαιδιών στους Αμπελόκηπους στο χώρο του δημοτικού σταδίου, ο εξοπλισμός θεατρικής σκηνής Σαρακηνάδου, ο εξοπλισμός υπαίθριου θεάτρου βαρδιόλας στην Κυψέλη και η δημιουργία περιπτέρων τουριστικής πληροφόρησης σε επιλεγμένες θέσεις στου δήμου, ενώ, με επιχορήγηση 75% είναι το Ιόνιο Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής Παύλος Καρρέρ στην Κυψέλη και το φεστιβάλ τζαζ στην Κυψέλη και με 70% η προβολή και προώθηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής του δήμου Ζακύνθου.

    Μαρίνα Μάντζου Είδηση: 62943

    [04] Αποχώρηση Δημαρά

    Παρασκευη, 11 03 2011 11:44

    «Η κυρία Τζάκρη, ως υπουργός της Κυβέρνησης, ας αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες του Δήμου Πατρέων».

    Τη δήλωση αυτή, έκανε χθες το απόγευμα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, ο οποίος εξήγησε τους λόγους της αποχώρησής του, από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, με την υφυπουργό Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με τον κ. Δημαρά, «η υφυπουργός, ξεκαθάρισε από την αρχή και μάλιστα με ύφος που δεν συνάδει με τέτοιου είδους συσκέψεις, ότι πρέπει να παραταθεί η λειτουργία της Ξερόλακκας για τέσσερα χρόνια, με τη λειτουργία νέου κυττάρου και ότι πρέπει να δημοπρατηθεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, με τους όρους που είχαν διαμορφωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2010».

    Ο κ. Δημαράς υποστήριξε ότι η υφυπουργός, δεν άφησε κανένα περιθώριο συζήτησης επί των θέσεων της και γι΄ αυτό ο ίδιος αποχώρησε.

    Μάλιστα, ο Δήμαρχος Πατρέων, άφησε να εννοηθεί ότι η κα Τζάκρη ήταν προκατειλημμένη, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «η υφυπουργός, πριν τη συνάντησή μας, σίγουρα δεν ενημερώθηκε μόνο από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, αλλά και από άλλους, εκλεγμένους και μη από την περιοχή».

    Ο Δήμαρχος Πατρέων, αναφέρθηκε και στη διχογνωμία που παρατηρείται ανάμεσα στην κα Τζάκρη και την κα Μπιρμπίλη σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κατασκευής του εργοστασίου απορριμμάτων, αφού η δεύτερη, έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το κόστος και τους όρους κατασκευής του έργου.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Πατρέων Δημήτρης Κατσικόπουλος, κατηγόρησε τον κ. Δημαρά για την τροπή που πήρε η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, τον χαρακτήρισε δέσμιο των προεκλογικών του υποσχέσεων προς τους κατοίκους της Ξερόλακκας και τον κάλεσε να αλλάξει γρήγορα ρότα.

    Αγγελική Ανυφαντή Είδηση: 62945

    [05] Προβολές κινηματογραφικής λέσχης Ζακύνθου

    Παρασκευη, 11 03 2011 11:09

    Την ταινία του Κλιντ Ίστγουντ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ με τους Αντζελίνα Τζολί και Τζον Μάλκοβιτς, προβάλλει η κινηματογραφική λέσχη Ζακύνθου, την Κυριακή στις 20:00 μ.μ. και τη Δευτέρα, στις 20:00 & 22:00 μ.μ. στον κινηματογράφο ΦΩΣΚΟΛΟΣ

    Είδηση: 62925

    [06] Αγωνία για τα ΕΛΤΑ Βάμου

    Παρασκευη, 11 03 2011 11:43

    Έγγραφο απέστειλε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Γρηγόρης Μαρκάκης, στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στους βουλευτές του Νομού, την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του, για τις φήμες που θέλουν τα ΕΛ.ΤΑ Βάμου να κλείνουν σύντομα.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κ. Μαρινάκης ¨Το Ταχυδρομικό Γραφείο του Βάμου καλύπτει βασικές επικοινωνιακές ανάγκες των κατοίκων οι οποίοι ιδιαίτερα την θερινή περίοδο, υπερβαίνουν τους πέντε χιλιάδες κατοίκους.

    Σοφία Θεοδωράκη Είδηση: 62941

    [07] Συνελήφθη 40χρονος Έλληνας για διάρρηξη

    Παρασκευη, 11 03 2011 11:42

    Ένας 40χρονος Χανιώτης συνελήφθη στις Στέρνες Ακρωτηρίου κατηγορούμενος για διάρρηξη σπιτιού από κοινού με έναν 17χρονο.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, το μεσημέρι της Τετάρτης , καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Σούδας, ότι την Τρίτη , άγνωστοι δράστες αφού παραβίασαν παράθυρο οικίας, στις Στέρνες, μπήκαν σε αυτή και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των χιλίων (1000) ευρώ και διάφορα χρυσά κοσμήματα συνολικής αξίας τριών χιλιάδων (3000) ευρώ . Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι δράστες είναι δύο ημεδαποί ηλικίας 17 και 40 ετών. Ο 17χρονος αναζητείται, ενώ ο 40χρονος συνελήφθη προχθές το βράδυ και οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

    (Σοφία Θεοδωράκη) Είδηση: 62942


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 March 2011 - 10:00:29 UTC