Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λιβύη: Μάχες σε όλα τα μέτωπα - Συζήτηση στη G8
  • [02] Χανιά: Βρέθηκαν 3 πτώματα στον κόλπο της Σούδας
  • [03] Συνάντηση κτηματομεσιτικών γραφείων από Ρωσία στην Κέρκυρα
  • [04] Οι πρώτες διαμαρτυρίες στη Δυτική Μακεδονία για τις συγχωνεύσεις των σχολείων
  • [05] Στους δρόμους και οι κάτοικοι της Άνω και Κάτω Κώμης
  • [06] Συνάντηση Χ. Παμπούκη με τον αντιπρόεδρο της Siemens
  • [07] Δ. Κουσελάς: Όχι στην κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά
  • [08] Υπόθεση Άλεξ: Καταδικάστηκε ο παππούς των ελληνόπουλων
  • [09] Βουλή: Ο υπουργός Υγείας αναζητά αυτόν που θα πληρώσει τον λογαριασμό νοσηλείας μεταναστών
  • [10] Επαφές Τσουγκαράκη για συνεργασία Ιονίου με κινεζικά πανεπιστήμια
  • [11] Στη Βουλή οι κρίσεις προϊσταμένων του ΕΛΓΑ
  • [12] Υεμένη: Συγκρούσεις με διαδηλωτές
  • [13] Σκότωσε συγχωριανό του γιατί έβαζε τα ζώα του στο κτήμα τουβ¦

    [01] Λιβύη: Μάχες σε όλα τα μέτωπα - Συζήτηση στη G8

    Δευτερα, 14 03 2011 19:17

    Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μάχες στη Λιβύη για τον έλεγχο των πόλεων στα ανατολικά της χώρας. Τα βομβαρδιστικά του Καντάφι έστρεψαν σήμερα τα πυρά τους εναντίον της στρατηγικής σημασίας πόλης Ατζαμπίγια αφού είναι η τελευταία πριν από το προπύργιό των αντικαθεστωτικών, τη Βεγγάζη, ενώ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με το ποιος ελέγχει τελικά την παραλιακή πόλης της Μπρέγκα, καθώς και τα δύο στρατόπεδα δηλώνουν πως την έχουν καταλάβει. Στο διπλωματικό μέτωπο, η προεδρεύουσα των G8, Γαλλία, λέει ότι εξετάζει όλα τα σενάρια για την ανάληψη δράσης στη Λιβύη, με πρώτο την απόφαση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αντίθετη στον αεροπορικό αποκλεισμό της Λιβύης δηλώνει η Τουρκία. Εν τω μεταξύ, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι προσκάλεσε την Κυριακή, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία να επενδύσουν στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας του.

    Πρόσκληση Καντάφι για επενδύσεις

    Κορυφαίες εταιρείες του πετρελαϊκού χώρου, που προέρχονται από τη Δύση, επιχειρούν στη Λιβύη.

    Τώρα ο Καντάφι προσκαλεί να συμμετάσχουν στις επενδύσεις στο λιβυκό πετρέλαιο και εταιρείες από τη Ρωσία και την Κίνα, που είναι δύο κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με δικαίωμα βέτο.

    Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα το Συμβούλιο έχει αντιταχθεί στην πρόταση επιβολής ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη έχουν διαταραχθεί σημαντικά από την έναρξη της εξέγερσης.

    Το αργό υποχώρησε περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι, ύστερα από την ανακατάληψη εδαφών από τις δυνάμεις του Καντάφι, το Σαββατοκύριακο.

    Μάχες για την ανακατάληψη εδαφών

    Σκληρές μάχες μαίνονται στα ανατολικά της Λιβύης.

    Η Μπρέγκα έγινε θέατρο χερσαίων επιδρομών, με τα αμφότερα τα αντίπαλα στρατόπεδα να δηλώνουν ταυτόχρονα πως την ανακατέλαβαν επιτυχώς.

    Η Αζνταμπίγια δέχτηκε το πρωί αεροπορικές επιθέσεις. Εκατοντάδες πολίτες εγκατέλειψαν την πόλη ζητώντας καταφύγιο στα ανατολικά, προς τη Βεγγάζη, παρά την αμμοθύελλα που σημειώθηκε στην περιοχή.

    Η πόλη προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι, που προελαύνουν προς την "πρωτεύουσα" των αντικαθεστωτικών την Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι επιτέθηκαν στην ανατολική είσοδο της πόλης Ζουάρα στη δυτική Λιβύη, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Λίγες ώρες αργότερα η πόλη δέχθηκε και βομβαρδισμούς κατά τους οποίους τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

    Κάτοικος της Ζουάρα είπε αργότερα στο Reuters ότι αντικαθεστωτικοί και κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται στην παράλια πόλη της Μεσογείου, που βρίσκεται περίπου 100 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.

    Συζήτηση για τη Λιβύη στη G8

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των οκτώ πιο ανεπτυγμένων χωρών G8 (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία) θα συζητήσουν απόψε στο Παρίσι σχετικά με τη Λιβύη και θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για το εάν πρέπει να αναληφθεί δράση και να επιταχυνθεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβληθεί ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων», ώστε να εμποδιστεί η χρησιμοποίηση της πολεμικής αεροπορίας από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι.

    Με τη βία να επιδεινώνεται, «δεν μπορεί να αποκλειστεί καμιά επιλογή», είπε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπερνάρ Βαλερό. «Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής συνόδου της 11ης Μαρτίου και της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου της 12ης Μαρτίου καταδεικνύουν σαφώς την δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τους Λίβυους άμαχους», ανέφερε.

    Η σχετική απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου ικανοποιεί τη μία από τις τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει το NATO για να αστυνομεύσει τον εναέριο χώρο της Λιβύης. Οι άλλες δύο είναι αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο και σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Η ΕΕ από την πλευρά της δια στόματος της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον δήλωσε ότι προσβλέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί η νομική βάση για την ανάληψη δράσης.

    Η Ρωσία παραμένει επιφυλακτική απέναντι στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου περί επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, ζήτησε περισσότερα στοιχεία και δήλωσε πως «θα μελετήσει προσεκτικά» οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.΄

    «Πρέπει να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλουν οι αραβικές χώρες να εφαρμοσθεί», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα αρνησικυρίας, έχει ανακοινώσει ότι μία στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη «δεν είναι αποδεκτή», αλλά δεν έχει αποκλείσει την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

    Να σημειωθεί επίσης ότι ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ απαγόρευσε με διάταγμά του την είσοδο του Καντάφι και της οικογένειάς του στη Ρωσία, καθώς και τη διεξαγωγή εκ μέρους τους χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων.

    Η Βρετανία που μαζί με τη Γαλλία ασκεί πιέσεις για την προώθηση της ζώνης αποκλεισμού δήλωσε πως δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε έναν πόλεμο στην Λιβύη.

    «Αυτό που σχεδιάζουμε είναι πως εντείνουμε την πίεση σε ένα απαράδεκτο, παράνομο καθεστώς ώστε να προσπαθήσουμε και να δώσουμε σε αυτή την χώρα την ευκαιρία για μία ειρηνευτική μετάβαση» δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

    Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ είχε δηλώσει ότι οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τους λίβυους εξεγερμένους.

    Παρέμβαση Ερντογάν

    Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε κατά της οποιασδήποτε νατοϊκής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη

    "Έχουμε διαπιστώσει από άλλα παραδείγματα ότι οι ξένες επεμβάσεις, κυρίως οι στρατιωτικές επεμβάσεις, το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν το πρόβλημα", δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.

    «Κατά συνέπεια, θεωρούμε μία νατοϊκή στρατιωτική επέμβαση σε άλλη χώρα ως εξαιρετικά αντιπαραγωγική και, ακόμη περισσότερο, εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι αυτή θα είχε ακόμη πιο επικίνδυνα αποτελέσματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    Η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό μετά τις ΗΠΑ στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας έχει υπογραμμίσει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να επεμβαίνει μόνο όταν ένα μέλος του δεχτεί επίθεση.

    Επίσης, σε συνέντευξή του στο Αλ Αραμπίγια δήλωσε πως πρότεινε στον Μουάμαρ Καντάφι να διορίσει έναν πρόεδρο που θα απολαμβάνει της στήριξης του λαού και πως αναμένει τον Λίβυο ηγέτη να λάβει «θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή».

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, BBC, Reuters Είδηση: 63280

    [02] Χανιά: Βρέθηκαν 3 πτώματα στον κόλπο της Σούδας

    Δευτερα, 14 03 2011 18:12

    Τρία πτώματα που, όπως όλα δείχνουν, είναι μεταξύ των 11 αγνοουμένων από το Μπαγκλαντες, οι οποίοι είχαν πέσει στη θάλασσα από το πλοίο Ionian King που τους μετέφερε από τη Λιβύη στην Σούδα προκειμένου να επαναπατριστούν, εντοπίστηκαν το μεσημέρι , στον κόλπο της Σούδας.

    Το πρώτο πτώμα εντοπίστηκε στις 13:45 από δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού κοντά στη Διοίκηση Ναυτικών Όπλων, και λιγο μετά εντοπίστηκαν και τα άλλα δύο.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα πτώματα είναι σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.

    Το Ιonian King είχε καταπλεύσει στη Σούδα το βράδυ του Σαββάτου της 5ης Μαρτίου, μεταφέροντας υπηκόους κυρίως από το Μπαγκλαντές.

    Από αυτούς 49 έπεσαν στη θάλασσα, 3 βρέθηκαν νεκροί ενώ 11 ήταν οι αγνοούμενοι.

    AΠΕ Είδηση: 63277

    [03] Συνάντηση κτηματομεσιτικών γραφείων από Ρωσία στην Κέρκυρα

    Δευτερα, 14 03 2011 19:40

    Συνάντηση 25 κτηματομεσιτικών γραφείων από τη Ρωσία με Κερκυραίους κτηματομεσίτες διοργανώνει το Επιμελητήριο το Σάββατο στις 10.00 το πρωί στο ξενοδοχείο CORFU HOLIDAY PALACE πρώην Χίλτον.

    Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Χονδρογιάννης διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για ξεπούλημα της Κερκυραϊκής γης αλλά για συνάντηση επιχειρηματιών, η οποία γίνεται σε συνεννόηση με το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο. Είδηση: 63285

    [04] Οι πρώτες διαμαρτυρίες στη Δυτική Μακεδονία για τις συγχωνεύσεις των σχολείων

    Δευτερα, 14 03 2011 17:58

    Σε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας προχώρησαν από το πρωί σήμερα Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 κάτοικοι της Εράτυρας, για τις συγχωνεύσεις σχολείων στην περιοχή.

    Οι κάτοικοι, που προχώρησαν και σε συμβολική κατάληψη αποφάσισαν να κλείσουν αύριο όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλα τα καταστήματα της Εράτυρας. Επίσης σε κατάληψη του κτιρίου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών, θα προχωρήσουν την Τετάρτη 16 Μαρτίου, οι κάτοικοι του Δ.Δ Αμυγδαλιών για να συνεχίσει την λειτουργία του, το 2/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεών, ενώ και σήμερα δε λειτούργησε το δημοτικό σχολείο Κνίδης, καθώς συνεχίστηκε η κατάληψη από τους γονείς και τους κατοίκους του χωριού, ενώ σε κατάληψη του γυμνασίου της Κιβωτού Γρεβενών, προχώρησαν σήμερα οι μαθητές του σχολείου.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 63275

    [05] Στους δρόμους και οι κάτοικοι της Άνω και Κάτω Κώμης

    Δευτερα, 14 03 2011 17:56

    Κάλεσμα στους κάτοικους της Άνω Κώμης, Κάτω Κώμης, Μηλιάς, Κήπου, Καισαρειάς, Σπάρτου, Κοντοβουνίου και Σταυρωτής, να συγκεντρωθούν αύριο Τρίτη 15 Μαρτίου 2011 στις 9 το πρωί έξω από το Δημαρχείο Κοζάνης, για να διαμαρτυρηθούν για την συγχώνευση του Γυμνασίου Άνω Κώμης με το Γυμνάσιο Κρόκου, απευθύνει η Επιτροπή αγώνα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και η Επιτροπή Μαθητών του Γυμνασίου Άνω Κώμης.

    Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί πορεία προς την περιφερειακή διεύθυνση.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 63274

    [06] Συνάντηση Χ. Παμπούκη με τον αντιπρόεδρο της Siemens

    Δευτερα, 14 03 2011 19:27

    Οι εκκρεμότητες στις σχέσεις του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, οι οποίες αφορούν τόσο τις υποθέσεις διαφθοράς που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση, όσο και τις συμβάσεις που "τρέχουν" αλλά καθυστερούν με αποτέλεσμα να καθυστερεί αντίστοιχα η παράδοση έργων όπως π.χ. η γραμμή του μετρό προς το Ελληνικό, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή στη Γερμανία ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης με τον αντιπρόεδρο της γερμανικής εταιρίας Peter Solmssen.

    Πηγές του περιβάλλοντος του υπουργού ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι, ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία, δεν μπορεί να συνεχίζεται η αποτελμάτωση δημοσίων έργων, ανεξάρτητα από τους "παλιούς λογαριασμούς" μεταξύ των δύο πλευρών, για τους οποίους όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, "δεν πρόκειται να χαριστούμε".

    Η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Siemens έγινε σε συνέχεια των επιστολών που έχει ανταλλάξει ο κ. Παμπούκης με τη διοίκηση της εταιρίας, τόσο της μητρικής όσο και του ελληνικού παραρτήματος. Με τις επιστολές αυτές ο υπουργός Επικρατείας έθεσε ζήτημα αποζημίωσης του Δημοσίου από την εταιρία, ζήτησε τη συνδρομή της για την ολοκλήρωση των ερευνών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού ή του καθήκοντος διαφάνειας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 63282

    [07] Δ. Κουσελάς: Όχι στην κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

    Δευτερα, 14 03 2011 22:54

    Δεν εξετάζεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, όπως διαβεβαιώνει, με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς. Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή, ο υφυπουργός αναφέρει ότι η δυνατότητα μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% σε νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, παρασχέθηκε με κοινοτική οδηγία στη χώρα μας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν ορισμένες αντικειμενικές δυσχέρειες στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων (αυξημένο κόστος μεταφοράς αγαθών κ.λ.π.), με επίπτωση στην τελική τιμή των αγαθών και υπηρεσιών και συνεπώς και στο κόστος διαβίωσης στις περιοχές αυτές.

    "Έως και σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι για τους οποίους παρασχέθηκε στη χώρα μας η δυνατότητα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ", αναφέρει ο κ. Κουσελάς και προσθέτει ότι με τα δεδομένα αυτά "δε εξετάζεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου".

    Στην ερώτησή του ο κ. Κοραντής υποστήριζε ότι στα Δωδεκάνησα και σε άλλες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου επικρατεί αναβρασμός από τις συγκλίνουσες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ που ισχύουν στις νησιωτικές περιοχές και υποστήριζε ότι "ένα τέτοιο μέτρο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες των νησιωτικών περιοχών".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 63289

    [08] Υπόθεση Άλεξ: Καταδικάστηκε ο παππούς των ελληνόπουλων

    Δευτερα, 14 03 2011 19:42

    Με εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και έξι μηνών καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον παππού των δύο ελληνόπουλων, που εμπλέκονταν στην υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ από τη Βέροια, τον Φεβρουάριο του 2006. Ο ηλικιωμένος κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις τής υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή και της ψευδορκίας μάρτυρα κατ' εξακολούθηση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, γνώριζε για την εμπλοκή των εγγονών του στη μυστηριώδη εξαφάνιση του ανήλικου αγοριού, αλλά την απέκρυψε από τις διωκτικές αρχές.

    Η δε κατηγορία της υπόθαλψης αφορούσε την περίπτωση των τριών άλλων παιδιών, που κατηγορούνταν για την υπόθεση. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο, ενώ δεν ανέστειλε την ποινή, αποφασίζοντας να τη μετατρέψει προς 10 ευρώ τη μέρα. Ωστόσο, έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Προηγουμένως κατά την απολογία του, αρνήθηκε τις κατηγορίες, που του αποδίδονται, επιμένοντας ότι τα εγγόνια του δεν έχουν καμία ανάμειξη στην υπόθεση.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε, επίσης, η μητέρα του άτυχου Άλεξ, Νατέλα, η οποία εξέφρασε αγανάκτηση της για ταλαιπωρία που υφίσταται τα τελευταία πέντε χρόνια. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2009 το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης είχε κρίνει ένοχους τούς συνολικά πέντε ανήλικους κατηγορούμενους, που εμπλέκονταν στην υπόθεση εξαφάνισης του μικρού Άλεξ για τις κατηγορίες τής μη σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης και της περιύβρισης νεκρού.

    Τους επέβαλε δε αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα μέχρι την ενηλικίωσή τους. Εξάλλου, για την ίδια υπόθεση διώκονται οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών -επτά άτομα- που τις προσεχείς μέρες θα δικαστούν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 63283

    [09] Βουλή: Ο υπουργός Υγείας αναζητά αυτόν που θα πληρώσει τον λογαριασμό νοσηλείας μεταναστών

    Δευτερα, 14 03 2011 21:33

    Στο ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ υπολόγισε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος το κόστος νοσηλείας στο ΕΣΥ των 300 μεταναστών απεργών πείνας που "φιλοξενήθηκαν" το προηγούμενο δίμηνο στο μέγαρο "Υπατία" της οδού Πατησίων.

    Απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη, ο κ. Λοβέρδος αποκάλυψε ότι το ετήσιο κόστος της περίθαλψης παράνομων μεταναστών ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και, όπως πρόσθεσε, "κανείς δεν το αναλαμβάνει".

    "Όλη αυτή λοιπόν η ετήσια επιβάρυνση από τα 150 "ορφανά" εκατομμύρια ευρώ, είχε και μια μικρή επιπλέον επιβάρυνση (σ.σ: από τη νοσηλεία των απεργών πείνας), για την οποία σαν υπουργός Υγείας σκέφτομαι πού θα στείλω τον λογαριασμό -και θα στείλω τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Γεωργιάδης αναρωτήθηκε «τι δουλειά είχαν οι λεγόμενοι αλληλέγγυοι στο νοσοκομείο και με ποιο δικαίωμα διέταζαν το τι θα τρώνε οι απεργοί (β¦) .Αφού υπάρχουν αυτοί οι καλοί άνθρωποι που είναι μεγάλοι ανθρωπιστές, ας αναλάβουν εκείνοι το κόστος. Γιατί να το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος; Θα δώσετε τα αντίστοιχα στο ζευγάρι των ανέργων στην Καβάλα που πραγματοποιεί απεργία πείνας ζητώντας δουλειά;» ρώτησε ο βουλευτής.

    Απαντώντας, ο υπουργός Υγείας συμφώνησε πως σε τέσσερα νοσοκομεία «είχαμε περιπτώσεις όπου συνοδοί παρενέβαιναν στη δουλειά των γιατρών, με σκοπό να μην πάρουν παρά εντερική διατροφή, μέσω ορού». Οι "αλληλέγγυοι" στους απεργούς πείνας ωστόσο, γίνονταν δεκτοί στο νοσοκομείο, όπως και σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ανήμπορος ασθενής ζητά την βοήθεια συνοδού.

    Ο κ. Λοβέρδος επαναβεβαίωσε, τέλος, τις προθέσεις της κυβέρνησης να αναπλάσει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κάτι που προϋποθέτει, όπως ανέφερε, και τη διευθέτηση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.

    AΠΕ Είδηση: 63288

    [10] Επαφές Τσουγκαράκη για συνεργασία Ιονίου με κινεζικά πανεπιστήμια

    Δευτερα, 14 03 2011 19:39

    Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συμμετείχε σε ημερίδα για τη συνεργασία ελληνικών και κινέζικων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που διεξήχθη το Σάββατο στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Εκπαίδευση και Εργασία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Ο Πρύτανης του ιδρύματος Δημήτρης Τσουγκαράκης είχε την ευκαιρία να έχει επαφές με την κινεζική αποστολή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 35 κινεζικά πανεπιστήμια. Αντικείμενο των επαφών ήταν το νεοσύστατο τμήμα Ασιατικών Σπουδών και οι υπάρχουσες συμφωνίες με πανεπιστήμια της Κίνας. Συζητήθηκε το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεργασιών για ανταλλαγές διδακτικού προσωπικού και φοιτητών. Είδηση: 63284

    [11] Στη Βουλή οι κρίσεις προϊσταμένων του ΕΛΓΑ

    Δευτερα, 14 03 2011 17:54

    Οι «Κρίσεις των Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων των Υπηρεσιών του ΕΛΓΑ» είναι το θέμα της ερώτησης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, που υπέβαλε ο Βουλευτής Κοζάνης και Τομεάρχης Μεταφορών - Επικοινωνιών και Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

    Στην ερώτηση, που συνυπογράφουν ο Βουλευτής Φλώρινας Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και έξι ακόμα Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αφού επισημαίνει ότι για πρώτη φορά, από τότε που ισχύουν οι κανονισμοί του ΕΛΓΑ, γίνεται νομοθετική παρέμβαση και καταργείται η θητεία των προϊσταμένων, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό για ποιο λόγο έληξε αυτοδικαίως τη θητεία των προϊσταμένων των διευθύνσεων και των τμημάτων του ΕΛΓΑ, χωρίς να έχει λήξει η θητεία τους, όπως επίσης για ποιο λόγο η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεν προχώρησε στην έκδοση Νέων Επικαιροποιημένων Κανονισμών προκειμένου να γίνει η επιλογή με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά και με ποια ουσιαστικά και αντικειμενικά κριτήρια προχώρησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, στην επιλογή και τοποθέτηση των προϊσταμένων των διευθύνσεων και των τμημάτων.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 63273

    [12] Υεμένη: Συγκρούσεις με διαδηλωτές

    Δευτερα, 14 03 2011 16:14

    Συνεχίζεται η αναταραχή στην Υεμένη, με τους αντιπολιτευόμενους διαδηλωτές να εναντιώνονται στην πολύχρονη παραμονή στην εξουσία του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, με απολογισμό 40 τραυματίες, σήμερα Δευτέρα και μάλιστα από σφαίρες, σε δύο πόλεις της χώρας. Οι 20 τραυματίες προέρχονται από την επαρχία Τζουφ, μετά από πυροβολισμούς της φρουράς κτηρίου, το οποίο πολιόρκησαν οι διαδηλωτές. Δύο υποστηρικτές του προέδρου της Υεμένης, τραυματίστηκαν από πέτρες. Άλλοι 17 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στην πόλη Μαρίμπ, επίσης από φρουρά κυβερνητικού κτηρίου. Τέλος ένας διαδηλωτής, σκοτώθηκε στο Άντεν της νότιας Υεμένης, με συνολικό αριθμό νεκρών από τις ταραχές στην Υεμένη, στους οκτώ για το Σαββατοκύριακο και στους 30 συνολικά.

    Μαζικές συγκεντρώσεις διαδηλωτών υπάρχουν στην πρωτεύουσα Σαναά, με 20.000 άτομα, όπου έχουν κατασκηνώσει και είναι περικυκλωμένοι από το στρατό και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Οι αντικυβερνητικοί φωνάζουν «φύγετε δολοφόνοι». Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην πόλη Τάιζ, ενώ γενική απεργία εξελίσσεται στην περιοχή Αλ Χάουτα.

    Επίσης απελάθηκαν τρεις δημοσιογράφοι κι ένας ερευνητής από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με τη δικαιολογία ότι είχαν τουριστικές βίζες που δεν επιτρέπουν να εργαστούν στη χώρα, έστω και με τη μορφή των ανταποκρίσεων.

    Μεγάλη διαδήλωση με 10.000 διαδηλωτές σημειώθηκα στην πόλη Νταλεά, ενώ στην επαρχία Μααρίμπ, μαχαιρώθηκε ο κυβερνήτης της Νάτζι Ζαγιέντι, όταν μαζλι με αστυνομικούς επιχείρησαν να διαλύσουν διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία.

    Στην κατάσταση αυτή συνέβαλε η σκληρή καθημερινότητα για τους πολίτες της χώρας, που το 40% των οποίων ζει με δύο δολάρια την ημέρα ή λιγότερα και το ένα τρίτο αντιμετωπίζει χρόνιο υποσιτισμό, ενώ υψηλή είναι η ανεργία και συχνά τα κρούσματα διαφθοράς. Οι εξελίξεις ανησυχούν τις ΗΠΑ, λόγω της συμμαχίας τους με το καθεστώς, ενάντια στην δραστήρια Αλ Κάϊντα της Υεμένης και απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για διάλογο και μεταρρυθμίσεις, παίρνοντας αποστάσεις από τη χρήση βίας σε βάρος της αντιπολίτευσης.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 63265

    [13] Σκότωσε συγχωριανό του γιατί έβαζε τα ζώα του στο κτήμα τουβ¦

    Δευτερα, 14 03 2011 13:49

    Κτηνοτρόφος, 66 ετών από το Δορίσκο Φερών έλυσε τις διαφορές του με τον 48χρονο συγχωριανό του πυροβολώντας τον και τραυματίζοντας τον θανάσιμα εχτές το απόγευμα στο μαντρί του. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν νωρίς το απόγευμα έξω από το Δορίσκο και λογόφεραν γιατί το θύμα έβαζε τα ζώα του στο κτήμα του 66χρονου.

    Προς στιγμήν ο 66χρονος απομακρύνθηκε από τον χώρο, πήγε στο σπίτι του και γύρισε με το όπλο στο μαντρί όπου και σκότωσε τον 48χρονο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 66χρονος κτηνοτρόφος τον οποίο αναζητά η Αστυνομία κατευθύνθηκε προς την Βουλγαρία.

    Συντάκτης :Όλγα Όρφανίδου Είδηση: 63247


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 March 2011 - 23:23:50 UTC