Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Σοσιαλιστική Διεθνής για την «Αραβική άνοιξη»

    [01] Η Σοσιαλιστική Διεθνής για την «Αραβική άνοιξη»

    Κυριακη, 20 03 2011 20:11

    «Αραβική Άνοιξη που ξεκίνησε από την Τυνησία και έγινε ορμητική με τα γεγονότα που ενέπνευσαν και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην Αίγυπτο», χαρακτήρισε το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τις εξελίξεις στις αραβικές χώρες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση της Αθήνας.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Εκφράζουμε την απερίφραστη αλληλεγγύη μας όχι μόνο προς όσους αγωνίζονται τώρα για τη δημοκρατία στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και προς όσους υπερασπίζονται κάθε στιγμή τη δημοκρατία σε άλλα μέρη του κόσμου. Η ΣΔ έχει μια σημαντική ιστορία συνεισφοράς στους δημοκρατικούς αγώνες στη νότια Ευρώπη τη δεκαετία του '70, στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική τη δεκαετία του '80, πάλι στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά και την Ασία τη δεκαετία του '90, σοσιαλδημοκρατικά, εργατικά και σοσιαλιστικά κόμματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είχαν ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία εκδημοκρατισμού. Είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εμπειρίες, για να στηρίξουμε τους δημοκράτες του σήμερα και να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η στιγμή έχει μια παρόμοια σημασία για τον αραβικό κόσμο».

    Η οπτική του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο είναι ότι πρόκειται για: «μεταμοντέρνες επαναστάσεις που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησαν από νέους άνδρες και γυναίκες που ξεπέρασαν τους φυλετικούς και κοινωνικούς διαχωρισμούς και χρησιμοποίησαν τα μόνα όπλα τα οποία είχαν στη διάθεσή τους, τη σύγχρονη τεχνολογία και τα social media. Κατάφεραν με έναν πολύ αυθόρμητο τρόπο να κάνουν τις απαιτήσεις τους γνωστές στον κόσμο, υπογραμμίζοντας την απόγνωση που επικρατούσε σε κοινωνίες που είχαν παραλύσει από τη διαφθορά, το νεποτισμό και την άδικη συγκέντρωση του πλούτου».

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι: «Η επιτυχία της μετάβασης στη δημοκρατία, στην Αίγυπτο και την Τυνησία, είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή και, κυρίως, για όσους ως απάντηση στα αιτήματά τους αντιμετώπισαν τη βία και την καταστολή. Στη Λιβύη βλέπουμε ότι η φωνή του λαού δεν ακούστηκε από το καθεστώς και ότι η κατάσταση εξελίσσεται επικίνδυνα. To προεδρείο της ΣΔ καταδικάζει όλες τις επιθέσεις κατά αθώων πολιτών και υποστηρίζει την εφαρμογή των μέτρων που είναι αναγκαία για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών και την προώθηση μιας δημοκρατικής έκβασης στην κρίση.

    Η ΣΔ εκτιμά ότι μία σαφής, έγκαιρη και αποτελεσματική μετάβαση προς την πλήρη δημοκρατία στην Αίγυπτο θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την προώθηση της δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, στην Τυνησία στηρίζει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου και του FDTL, εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της για την βία κατά αμάχων στην Υεμένη αλλά και την πλήρη αλληλεγγύη της προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα Υεμένης, ενώ χαιρετίζει και τις θετικές εξελίξεις στο Μαρόκο με μια σημαντική συνταγματική μεταρρύθμιση σε εξέλιξη, που υποστηρίζεται από το κόμμα-μέλος μας, το USFP.

    Η ΣΔ επίσης επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στο απόλυτο δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, δημοκρατία και κρατική υπόσταση».

    Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Το ταξίδι προς τη δημοκρατία σ' αυτές τις χώρες αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης διαδικασίας εκδημοκρατισμού του κόσμου, που έχει δει τον αριθμό των χωρών με δημοκρατικό σύστημα να αυξάνεται σταθερά κατά την τελευταία εικοσαετία. Η οργάνωσή μας συμβάλλει σε ένα δημοκρατικό μέλλον σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα πιο κρίσιμα χαρακτηριστικά για επιτυχή δημοκρατική διακυβέρνηση είναι η αρχή των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, η αναγνώριση των δημοκρατικών εκλογικών αποτελεσμάτων, η λογοδοσία όσων ασκούν εξουσία, οι ίσες ευκαιρίες συμμετοχής και η αναγνώριση όλων των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων και της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η δημοκρατία είναι κάτι περισσότερο από την απλή διεξαγωγή εκλογών, μια δημοκρατία ορίζεται από ισχυρούς θεσμούς, που ενεργούν αμερόληπτα, ανεξάρτητα και προς όφελος όλων των πολιτών.

    Το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατά τη συνάντηση της Αθήνας στις 19 Μαρτίου 2011, υπογραμμίζει τη σημασία της δημοκρατίας ως μέρος της ταυτότητας της σοσιαλδημοκρατίας και στη βάση αυτή, η οργάνωσή μας βρίσκεται σε ετοιμότητα για να συνεργαστεί με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που αναδεικνύονται σήμερα στον Αραβικό κόσμο, και οι οποίες μοιράζονται εξίσου τη δέσμευσή μας για καλή διακυβέρνηση, κοινωνική δικαιοσύνη, αειφορία και ειρήνη».

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ

    Είδηση: 63797 Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: -----.html Είδηση: -----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 20 March 2011 - 21:52:11 UTC