Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με μια ματιά
  • [02] Τι προβλέπει το προσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης

    [01] Με μια ματιά

    Το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» θα επισκεφθεί το μεσημέρι η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων

    Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των εντύπων Ε9 για το 2011. 'Οσοι φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ 2009 μπορούν να δουν την περιουσιακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 και εφόσον αυτή δεν ανταποκρίνεται στην περιουσιακή τους κατάσταση της 1ης Ιανουαρίου 2009, να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

    Κλειστά τα ΤΕΙ για τις μειώσεις στον προϋπολογισμό τους και το κούρεμα των αποθεματικών.

    Πρόστιμο 5000 ευρώ επιβλήθηκε από την Δ/νση Εποπτείας της Αγοράς του Υπ. Ανάπτυξης σε φούρνο επί της λ. Μεσογείων, ο οποίος προ δεκαπενθημέρου διένειμε χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως άδεια, πατάτες ως δώρο σε πελάτες του καταστήματος.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 8130

    [02] Τι προβλέπει το προσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης

    Αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων με μείωση του υψηλού συντελεστή 45% στο 40% για τα φυσικά πρόσωπα και περιορισμό σε 5 (από 8) των φορολογικών κλιμακίων, μείωση της μέσης επιβάρυνσης της επιχείρησης και κατάργηση της φορολογίας των μερισμάτων, κλιμακωτό φόρο κατοχής ακίνητων και φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις, αλλά και πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους προβλέπει το προσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ ενώ σε πολλά από τα θέματα αυτά συμφώνησε και η Ν.Δ. πριν αποχωρήσει από τον διάλογο.

    Το κείμενο θα λάβει την μορφή υπομνήματος που θα παραδοθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην νέα κυβέρνηση η οποία θα εξειδικεύσει τα μέτρα και θα λάβει τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία κόμματα κατάφεραν να συμφωνήσουν στα εξής θέματα:

    Στη φορολογία των επιχειρήσεων συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι πρέπει να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος για κάθε τύπο επιχείρησης εφόσον ανοίξει παράλληλα και ο διάλογος για την μείωση των μορφών των επιχειρήσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο τύπος της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε) είναι αρκετός για να καλύψει ακόμα και μια επιχείρηση με ένα άτομο και για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί το αν και κατά πόσο εξυπηρετεί η διάταση του τύπου π.χ. των ατομικών επιχειρήσεων, των ομόρρυθμων εταιρειών κ.α.

    Πέρα από την υιοθέτηση ενός ενιαίου φόρου για τις επιχειρήσεις, συμφωνία φαίνεται ότι επετεύχθη και στο θέμα της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων

    Η επικρατέστερη πρόταση προβλέπει παρακράτηση 20% του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων και στην συνέχεια φορολόγηση 20% στο υπόλοιπο ποσό των κερδών.

    Παράλληλα θα καταργηθεί και ο διαχωρισμός στην φορολόγηση διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών καθώς στο νέο φόρο θα ενσωματωθεί και η φορολόγηση των μερισμάτων που γίνεται ξεχωριστά σήμερα. Την πρόταση αυτή στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ

    Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη φορολόγηση των κερδών διαφοροποιείται ελαφρώς: Προβλέπει, στην τελική μορφή, παρακράτηση 20% του φόρου επί των κερδών και στην συνέχεια φορολόγηση 15% επί του υπόλοιπου ποσού.

    -Στη φορολογία ακινήτων τα 3 μεγάλα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν στην ενοποίηση των φόρων κατοχής ακίνητων σε ένα νέο μοντέλο:

    Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας: Θα εισπράττεται από το δημόσιο, θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου και θα είναι κλιμακωτός. Δηλαδή θα αυξάνεται όσο αυξάνεται η συνολική ακίνητη περιουσία.

    Ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας: Θα εισπράττεται από τους δήμους και θα υπολογίζεται με βάση την αξία του ακινήτου μαζί με ορισμένους συντελεστές που θα προκύπτουν από τα δημοτικά τέλη και γενικότερα τις υπηρεσίες που παρέχονται από τον δήμο προς το ακίνητο.

    Παράλληλα θα εξεταστεί και η επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων ο όποιος όμως θα συνδυαστεί και με τις αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών που πρέπει, πάση θυσία, να εξισωθούν με τις αντίστοιχες εμπορικές.

    Δεκτό, τουλάχιστον από την τωρινή κυβέρνηση φαίνεται ότι γίνεται το αίτημα της τρόικας για καθολική κατάργηση των φοροαπαλλαγών και αντικατάσταση τους με επιδόματα που θα δίνονται μόνο σε χαμηλο-εισοδηματίες.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν πλήρως οι εκπτώσεις για δαπάνες που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων α' κατοικίας, στα δίδακτρα, στα ασφάλιστρα ζωής ακόμα και στα ενοίκια κύριας ή φοιτητικής κατοικίας.

    Αντί αυτών, που αφορούν λίγο ως πολύ το σύνολο των φορολογούμενων, η "πρόταση" της Τρόικας είναι να προβλεφθούν απευθείας ενισχύσεις, επιδόματα δηλαδή, φυσικά μόνο για εκείνες τις ομάδες φορολογούμενων που ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδήματα, με ανοικτό βέβαια το πώς θα προσδιοριστεί το "χαμηλό" εισόδημα.

    Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, εάν αποφασιστεί από την επόμενη κυβέρνηση, θα επιβαρύνει κυρίως το μέσο εισόδημα καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπο με υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης.

    Ως προ του ΦΠΑ η λογική των τριών κομμάτων, συμφωνεί με τις απόψεις της τρόικας ότι η μείωση των συντελεστών θα πρέπει να συνδυαστεί με την επίτευξη το στόχων που τίθενται για τα έσοδα.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 10:08

    Είδηση: 8113


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 30 March 2012 - 8:49:21 UTC