Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-04-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαράζ διεθνών πιέσεων ενόψει εκλογών
  • [02] Σαμαράς για λαθρομετανάστευση: Να αλλάξει το Δουβλίνο ΙΙ
  • [03] Μήνυμα Ε. Βενιζέλου για τις μετεκλογικές συνεργασίες
  • [04] Οι παράμετροι της ανακεφαλαιοποίησης στη συνάντηση Παπαδήμου-Προβόπουλου
  • [05] Πρόγνωση από την Ερμιόνη Κατιρτζόγλου

    [01] Μπαράζ διεθνών πιέσεων ενόψει εκλογών

    Παγκόσμιο «πυρετό» προκαλούν οι εκλογές της 6ης Μαΐου σε Ελλάδα και Γαλλία, με μπαράζ διεθνών πιέσεων προς Αθήνα και Παρίσι.

    Δεκαέξι μέρες πριν από τις εκλογές, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στη χώρα μας ζητώντας πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ αγορές και διεθνής Τύπος στήνουν ένα γαϊτανάκι φημολογίας και κινδυνολογίας για το μέλλον του ευρώ εάν - όπως αναφέρουν - οι κάλπες δεν βγάλουν σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα και στη Γαλλία εκλεγεί πρόεδρος ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ.

    Αμετακίνητη στη σκληρή γραμμή της λιτότητας, η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι παρά τα θετικά σημάδια, η χώρα μας έχει μπροστά της πολύ δουλειά.

    « Εφαρμόστε, εφαρμόστε, εφαρμόστε Συμβάλλετε στους Έλληνες πολίτες που μοιράζονται και επωμίζονται το βάρος, κάνουν τις θυσίες που όλοι γνωρίζουμε. Καλώ όσους δεν μοιράζονται αυτό το βάρος, που δεν το επωμίζονται, να το κάνουν. Ένας τομέας που πρέπει να βελτιωθεί είναι η είσπραξη των εσόδων, η συλλογή των φόρων. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι η χώρα μας έχει κάνει πολλά και απέδωσε εύσημα στον Λουκά Παπαδήμο για την αποστολή που ανέλαβε: «Έχουν γίνει πολλά στην Ελλάδα. Πολλά: εχει αλλαξει η κυβέρνηση, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από πολλές πλευρές, ο νέος πρωθυπουργός έχει λάβει σοβαρά την αποστολή που του έχει ανατεθεί.»

    Σκληρά είναι πάντως τα ανταλλάγματα για τα 33.600 ευρώ που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λαμβάνει κάθε Έλληνας προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η Κομισιόν διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις δομικές αλλαγές για να εξορθολογήσει τα οικονομικά της και να βάλει τάξη στη δημόσια διοίκηση.

    Κοινοτικά κονδύλια ύψους , 20,2 δισ. ευρώ παραμένουν στο «ράφι» από τα οποία

    5 δισ. είναι κεφάλαια προς ΜμΕ, ενώ στο ποσό αυτό προστέθηκαν ακόμα 4,2 δισ. ευρώ μέσω του σχεδίου Δράσης για ανέργους και μικρομεσαίους που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

    Ειδικά στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, η Κομισιόν ζητά ταχεία ιδιωτικοποίηση των τομέων ενέργειας και φυσικού αερίου εντός του έτους.

    Με έκδηλη ανησυχία ότι η Ισπανία οδεύει ολοταχώς προς διάσωση, Γαλλία και Ελλάδα προσέρχονται στις κάλπες μέσα σε μπαράζ πιέσεων από αγορές και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Ο γερμανικός τύπος κυρίως γράφει για τις δύο κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο του Φόκους που με τίτλο «Μοιραία ημέρα η 6η Μαΐου για το ευρώ» διατυπώνει ανοιχτά το επιχείρημα πως, αν στην Αθήνα δεν συγκροτηθεί σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για αναζωπύρωση και μετάδοση της κρίσης, που θα δοκίμαζε τη συνοχή του ευρώ.

    Την ίδια ώρα, η γερμανική Ντι Βελτ με δραματικότερο τίτλο βασίζει την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ σε 12 μήνες, στις εκτιμήσεις της επενδυτικής εταιρείας Θρεντνίντλ, τα κίνητρα της οποίας είναι ούτως άλλως αμφισβητούμενα.

    Η συμπτωματική ανανέωση των αρνητικών δημοσιευμάτων μεσούσης της προεκλογικής περιόδου σε Αθήνα, κορυφώνονται και για τη Γαλλία.

    Οι αναλύσεις επικεντρώνονται στις συνέπειες μιας πιθανής ήττας του εκλεκτού της Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί, στην σταθερότητα του γαλλογερμανικού άξονα. Ήδη οι αγορές έχουν στείλει σχετικά μηνύματα στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, ο οποίος έχει διαφωνήσει ανοιχτά με την Γερμανική πολιτική που υιοθετείται στην Ευρώπη.

    Είναι χαρακτηριστικές οι πληροφορίες που διέρρευσαν πως η Μούντις εξετάζει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, μετά την ανακοίνωση του Φρανσουά Ολάντ πως αν γίνει Πρόεδρος θα αυξήσει τους φόρους σε επιχειρήσεις και τράπεζες, αλλά και τον κατώτατο μισθό.

    Τα κινδυνολογικά επιχειρήματα υιοθετούνται και στην προεκλογική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μιτ Ρόμνει, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και πιθανότερος αντίπαλος του Προέδρου Ομπάμα στις Προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, προέβη στην εύκολη αλλά άστοχη σύγκριση του μεγέθους της οικονομίας της Ελλάδας με των Ηνωμένων Πολιτειών:

    «Δεν θα δείτε τον Ομπάμα να στέκεται μπροστά σε ελληνικού ρυθμού στήλους. Δεν θέλει να θυμίζει σε κανέναν την Ελλάδα, ακριβώς επειδή μας έχει οδηγήσει σ' εναν δρόμο ώστε να γίνουμε σαν την Ελλάδα», τόνισε.

    Παρά τα λεγόμενα του Ρόμνει, η οικονομική πολιτική του Προέδρου Ομπάμα, που δεν στηρίζεται στην μονόπλευρη συνταγή του Βερολίνου, έχει μειώσει την ανεργία και έχει δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία.

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 00:03

    Είδηση: 9810

    [02] Σαμαράς για λαθρομετανάστευση: Να αλλάξει το Δουβλίνο ΙΙ

    Τις δυνατότητες των social media αξιοποιεί στον δρόμο προς τις εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει μία νέα κατηγορία ψηφοφόρων που είναι εξοικειωμένοι μα το διαδίκτυο.

    Ο κ. Σαμαράς απάντησε με ένα πεντάλεπτο βίντεο που αναρτήθηκε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook στις ερωτήσεις των χρηστών για το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

    «Πρέπει να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας», είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος σε προσωπικό ύφος στους χρήστες και πρόσθεσε ότι «οι χώροι όπου συγκεντρώνονται είναι κέντρα παράνομων δραστηριοτήτων, παραεμπορίου, διακίνησης ναρκωτικών. Επίσης πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Οι παράνομοι δεν συλλαμβάνονται όταν αυτό γίνεται αφήνονται ελεύθεροι γιατί οι φυλακές έχουν γεμίσει ενώ εκείνες που είναι έτοιμες δεν λειτουργούν».

    Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «πρέπει να αλλάξει το Δουβλίνο ΙΙ». Ανέφερε ότι ήδη έχει κάνει επαφές με τους ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου για κοινή αντιμετώπιση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και για την δημιουργία ασπίδας για την λαθρομετανάστευση.

    Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να συμβάλει με οικονομικούς πόρους γιατί «λεφτά δεν υπάρχουν, αντίθετα με ό,τι έλεγε ο κ. Παπανδρέου» και συμπλήρωσε ότι πρέπει οι νόμοι να εφαρμοστούν με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στα όργανα της τάξης και στους ιδιώτες που νοικιάζουν σπίτια και κάνουν διευκολύνσεις σε άτομα που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα.

    Τέλος ανέφερε ότι η λαθρομετανάστευση είναι μείζον κοινωνικό ζήτημα που επείγει η αντιμετώπισή του.

    Μέχρι τις εκλογές θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με πηγές της λεωφόρου Συγγρού, και άλλα μηνύματα σε διαφορετικά θέματα που θα απαντούν σε ερωτήματα πολιτών.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ το επόμενο τρίημερο

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 00:04

    Είδηση: 9809

    [03] Μήνυμα Ε. Βενιζέλου για τις μετεκλογικές συνεργασίες

    Στην κρισιμότητα των εκλογών της 6ης Μαΐου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρώτη προεκλογική του ομιλία, στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο του Μίλωνα στη Νέα Σμύρνη και την οποία παρακολούθησαν η σύζυγος και η κόρη του.

    Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο δεδομένος εταίρος της επομένης των εκλογών για τον σχηματισμό οποιασδήποτε κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ο λαός πρέπει να αποφασίσει το περιεχόμενο της πολιτικής μετά τις εκλογές, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Σαμαρά, καλώντας τον να ξεκαθαρίσει τι μέτρα προτείνει να ληφθούν τον Ιούνιο για την εξεύρεση 11 δισ. ευρώ. Επίσης κάλεσε τα «αντιμνημονιακά» κόμματα να δηλώσουν αν με τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως την εννοούν, μπορούν να εγγυηθούν ότι τον Ιούνιο θα καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

    Ο κ. Βενιζέλος έδωσε μεγάλη σημασία στη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι η κρίσιμη παράμετρος των εκλογών βρίσκεται στο εσωτερικό τη παράταξης. Εκεί τόνισε, κρίνεται το μέλλον της παράταξης και εν πολλοίς και η μοίρα της χώρας. Και κάλεσε τα μέλη και στελέχη του Κινήματος να δώσουν τη μάχη σπίτι με σπίτι και να μιλήσουν με κάθε Ελληνίδα και Έλληνα και να πείσουν για την ανάγκη να αναδειχτεί πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν την προηγούμενη περίοδο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν πήραμε μέτρα που μας άρεσαν, αλλά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις υπαρξιακά διλήμματα δεν είσαι σε θέση να ικανοποιήσεις το λαό.

    Εμείς κάναμε σκληρή αυτοκριτική, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι κανένα άλλο κόμμα δεν έκανε αυτοκριτική και πρωτίστως η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς.

    Ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποίησε «επιθετικούς» τόνους τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται να υψώσει τις σημαίες του και πρόσθεσε πως ό,τι καλύτερο έγινε στην Ελλάδα φέρει τη σφραγίδα της δημοκρατικής παράταξης.

    Οι εκλογές της 6ης Μαΐου, τόνισε, δεν είναι μια μεγάλη δημοσκόπηση ή ευρωεκλογές , εννοώντας ότι δεν δικαιολογείται χαλαρή ψήφος, ψήφος διαμαρτυρίας ή πίεσης. Οι εκλογές καθορίζουν τη μοίρα του τόπου για τα επόμενα 20 χρόνια και είναι η πρώτη φορά που μια ψήφος έχει τόσο σημαντικά στρατηγικά χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως αν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αποτυπωθούν στην κάλπη, τότε θα υπάρξει ακυβερνησία και θα βαθύνει η κοινωνική και οικονομική κρίση.

    Ο δρόμος είναι ένας, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε πρώτο κόμμα, γιατί αυτό επιβάλουν οι ανάγκες της χώρας.

    Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του κ. Βενιζέλου στη μετεκλογική στάση του ΠΑΣΟΚ. Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο δεδομένος σύμμαχος μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης τασσόμενος υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης προοδευτικού προσανατολισμού.

    Αναφερόμενος σε πιθανές άλλες λύσεις ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι υπάρχουν άλλες δύο. Η πρώτη είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ και η πρωθυπουργία Σαμαρά. Όπως είπε, αν ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι πρέπει να γίνει πρωθυπουργός, η μεγάλη πλειοψηφία του λέει δεν σε θέλουμε πρωθυπουργό. Η άλλη λύση, είπε, θα είναι μια κυβέρνηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων της αριστεράς, της δεξιάς ή και της ακροδεξιάς. Ενόψει αυτών των ενδεχομένων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους πολίτες να σκεφθούν ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ασφαλή τη χώρα, τα νοικοκυριά και τους πολίτες.

    Τόνισε ότι η νίκη πρέπει να δοθεί στο ΠΑΣΟΚ, ώστε ο ίδιος, ως εντολοδόχος πρωθυπουργός, να προσπαθήσει να δημιουργήσει το μεγάλο τόξο εθνικής ευθύνης, με θετικό πρόσημο.

    Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε την άποψη ότι όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα σχηματίσει κυβέρνηση, την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει, λόγων των δεσμεύσεων της χώρας. Εξήγησε ότι το μνημόνιο επιβάλει μόνο τη δημοσιονομική πολιτική και ότι όλες οι άλλες πολιτικές, η εξωτερική πολιτική, η ενεργειακή, οι ΑΟΖ, η εκπαιδευτική, η πολιτική υγείας και όλες οι άλλες πολιτικές είναι υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη, με την πολιτική της, εύκολα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ατύχημα ή σε λάθος και από ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να προστατέψουμε την πατρίδα μας.

    Σχετικά με τα μέτρα του Ιουνίου ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι δεν θα θιγούν οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι και δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, ούτε θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές. Αντίθετα, όπως είπε, όσο η χώρα εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της, θα μπορούν να μειώνονται έκτακτοι φόροι, εισφορές κλπ. Είμαστε, τόνισε, κοντά στην υπέρβαση της κρίσης, αλλά πρέπει να ολοκληρώσουμε την πορεία που ακολουθούμε.

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, την γκρίζα και συντηρητική, όπως την χαρακτήρισε, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να αλλάξει και έστειλε μήνυμα πολιτικής και ιδεολογικής στήριξης στον Φρανσουά Ολάντ, στη μάχη του για τη Γαλλική προεδρία, αλλά κυρίως για μια Ευρώπη της Αλληλεγγύης και της Ανάπτυξης και όχι μόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Τον κ. Βενιζέλο υποδέχθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του Μίλωνα ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, με αναφορές στην επίσκεψη του Ελευθερίου Βενιζέλου στην περιοχή κατά την προεκλογική περίοδο του 1933. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας τόνισε ότι το 1933 οι εκλογές δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα για τη δημοκρατική παράταξη, υπήρξε ακυβερνησία και διάλυση που κατέληξε στον εκφασισμό της χώρας και αυτό δεν θα επιτρέψουμε να γίνει σήμερα. Αναφορά έκανε και στον Ανδρέα Παπανδρέου για τον οποίο είπε ότι αποκατέστησε την ενότητα στο εσωτερικό της χώρας, για να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωθέντων.

    Μετά το τέλος της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μικρή ομάδα ατόμων, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κλειστό γυμναστήριο, προέβη σε φραστικούς προπηλακισμούς, με χυδαίες εκφράσεις που εκτόξευαν εναντίον όσων θεωρούσαν ότι συμμετείχαν στην εκδήλωση, χωρίς διάκριση φύλου ή ηλικίας. Το πιο "πολιτικό" από τα συνθήματα που χρησιμοποίησαν ήταν το "προδότες". Η παρουσία αστυνομικής δύναμης απέτρεψε το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν έκτροπα, καθώς οι συγκεντρωμένοι -ακροδεξιάς προέλευσης, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ - διαλύθηκαν.

    Το κείμενο της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου

    Σχετικές ειδήσεις:

    Διευκρινίσεις και επισημάνσεις Βενιζέλου σε διακαναλική συνέντευξη

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ: Αλφόνσος Βιτάλης, Διονύσης Μποτώνης

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 00:04

    Είδηση: 9807

    [04] Οι παράμετροι της ανακεφαλαιοποίησης στη συνάντηση Παπαδήμου-Προβόπουλου

    Οι παράμετροι και γενικότερα η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα οριστικοποιηθούν και θα περιλαμβάνονται σε ειδική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος είναι εκείνη η οποία θα καθορίσει το ύψος των κεφαλαίων με τα οποία θα πρέπει να ενισχυθεί το κάθε πιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να πληροί τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, έτσι ώστε να καλύψουν τις ζημιές από το PSI και τις διαγραφές των επισφαλών δανείων όπως αυτές προσδιορίζονται στο διαγνωστικό έλεγχο που διενήργησε η Black Rock εκτιμώνται σε 50 δις. ευρώ. Ήδη στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει πιστωθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες θα διατεθούν για το σκοπό αυτό άλλα 25 δισεκατομμύρια ενώ 23,5 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα τον Ιούνιο

    Η χρηματοδότηση θα είναι πιθανότατα με τη μορφή βραχυπρόθεσμων ομολόγων του EFSF (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), και θα είναι σε δεσμευμένο λογαριασμό μέχρι να χρησιμοποιηθούν.

    Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τα σχέδια βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών έτσι ώστε να επιλεγούν εκείνες οι οποίες μπορούν να τύχουν κρατικής ενίσχυσης. Μέχρι τέλος Απριλίου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τα σχέδια για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση η οποία θα πρέπει να γίνει και με τη συνδρομή των υφισταμένων μετόχων. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει να συνεισφέρουν περί τα 3 δισ. ευρώ προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος κρατικοποίησης τους. Το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν τουλάχιστον το 10% των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες προκειμένου οι μετοχές που θα λάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μην έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου.

    Εν συνεχεία η συνδυασμένη αυτή διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι τον Ιούνιο του 2013 οι τράπεζες να περάσουν με επιτυχία το νέο κύκλο stress tests στα οποία θα υποβληθούν. Συγκεκριμένα μέχρι τότε ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας θα πρέπει να έχει φθάσει το 10%.

    Για τις τράπεζες εκείνες οι οποίες θα υποβάλλουν βιώσιμα σχέδια αύξησης κεφαλαίου θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να λάβουν κρατική στήριξη κατά τρόπο που να διατηρεί ιδιωτικό τομέα κίνητρα να εισφέρει κεφάλαια ελαχιστοποιώντας έτσι την επιβάρυνση των φορολογουμένων.

    Συγκεκριμένα, οι τράπεζες θα ενισχυθούν από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) μέσω κοινών μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων (πρόκειται για τα περίφημα Contingent convertible bonds).

    Η χώρα μας έχει δεσμευτεί στο Μνημόνιο και στους δανειστές της (ΔΝΤ και Ε.Ε) κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης να προσφέρει κίνητρα στους υφιστάμενους ιδιώτες μετόχους να αγοράσουν μετά την παρέλευση τριετίας τις μετοχές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα το ΔΝΤ εκτιμά ότι από την πώληση αυτή το Δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει περί τα 16 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο σημείο προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε επιστολή που απέστειλε σήμερα στον πρωθυπουργό αναφέρει ότι «η διαφορά των 34 δισ. ευρώ (σ.σ μεταξύ των 50 δισ. ευρώ που θα καταβάλει το Δημόσιο για την ενίσχυση των τραπεζών και των 16 δισ. ευρώ που θα εισπράξει από την πώληση των μετοχών) θα μετακυληθεί στις πλάτες των φορολογουμένων».

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Γιάννης Δασκαλάκης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 00:03

    Είδηση: 9780

    [05] Πρόγνωση από την Ερμιόνη Κατιρτζόγλου

    Το κλείσιμο της εβδομάδας θα γίνει με σαφώς πιο βελτιωμένο καιρό, καθώς τα φαινόμενα έχουν περιοριστεί στα δυτικά, κυρίως, τμήματα της χώρας. Οι άνεμοι, σε μέτριες εντάσεις, θα διατηρήσουν τη θερμοκρασία σε σταθερές τιμές, ελαφρώς πιο ζεστές από τις προηγούμενες ημέρες.

    Την Παρασκευή οι βροχές θα περιοριστούν στη δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες παροδικές νεφώσεις, πιο πυκνές στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι στα πελάγη θα έχουν ένταση στα 4-6 μποφόρ, νότιοι- νοτιοανατολικοί, που πρόσκαιρα μπορεί να φτάνουν τα 7 μποφόρ στο κεντρικό Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει στους 22 με 23 βαθμούς. Πιο αναλυτικά, οι ελάχιστες και οι μέγιστες θερμοκρασίες για κάθε διαμέρισμα της Ελλάδας θα κυμανθούν:

    Βόρεια: 4 έως 19°C.

    Κεντρικά: 6 έως 22°C.

    Δυτικά: 6 έως 19°C.

    Νησιά Ανατολικού Αιγαίου: 11 έως 19°C.

    Κρήτη: 10 έως 23°C.

    Κυκλάδες: 10 έως 21°C.

    Πελοπόννησος: 6 έως 21°C.

    Αθήνα

    Στην Αττική θα επικρατεί ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα είναι νότιοι στα 4-6 μποφόρ και, σταδιακά, νοτιοδυτικοί στο Ν. Ευβοϊκό με ένταση μέχρι και τα 7 μποφόρ.

    Θεσσαλονίκη

    Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 20 βαθμούς και οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα είναι νοτιοανατολικοί στα 3-5 μποφόρ.

    Επόμενες Μέρες

    Το Σάββατο οι βροχές θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, με κάποιες τοπικές βροχές να σημειώνονται και στην Μακεδονία. Στην ανατολική, κεντρική και νότια Ελλάδα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν σε δυτικούς, με ένταση, όμως, που δε θα ξεπερνάει τα 3-5 μποφόρ. Αντίστοιχα και στο Αιγαίο, οι άνεμοι από νότιοι θα γίνονται σταδιακά νοτιοδυτικοί με αυξανόμενη ένταση, που το βράδυ θα φτάσει τα 6 μποφόρ, ειδικά στο κομμάτι του Κρητικού πελάγους, όπου θα έχουν δυτικές διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα, από τους 18 έως 21 βαθμούς οι μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά και από τους 19 έως τους 22 βαθμούς στη νησιωτική χώρα.

    Την Κυριακή, ήλιος θα επικρατεί σε όλη τη χώρα, με κάποιες σύντομες βροχές τοπικού χαρακτήρα να αναμένονται στην Ήπειρο. Οι άνεμοι στο Ιόνιο μέχρι το βράδυ θα γίνουν νότιοι, στη θαλάσσια περιοχή, όμως, νότια της Πελοποννήσου θα είναι βορειοδυτικοί, στα 3-5 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα επικρατούν ασθενείς βορειοδυτικοί άνεμοι, που δε θα ξεπερνούν, και εδώ, τα 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία, χωρίς να φαίνεται πως θα παρουσιάσει σημαντική αλλαγή, θα φτάσει τους 21 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 22 στην Πελοπόννησο, ενώ στη νησιωτική χώρα δε θα ξεπεράσει τους 19 με 21 βαθμούς.

    Πρόγνωση: Ερμιόνη Κατιρτζόγλου Φυσικός - Μετεωρολόγος, MSc

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 00:02

    Είδηση: 9770


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 April 2012 - 8:49:32 UTC