Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατέβηκε από τον Παρθενώνα η τελευταία μετόπη για να συντηρηθεί
  • [02] Προβόπουλος στον Παπούλια: Η ανάπτυξη ξεκινά μέσα από την ίδια την χώρα
  • [03] Θερμή συνάντηση Σαμαρά - Μόντι στις Βρυξέλλες
  • [04] Με όρους σφαγής τυχόν επαναδιαπραγμάτευση λέει η A. Παπαρήγα
  • [05] Πλεύρης-Χριστοδουλοπούλου-Καρτάλης σε θέσεις μάχης για τις εκλογές
  • [06] Κάλυμνος: Το ξακουστό νησί των σφουγγαράδων

    [01] Κατέβηκε από τον Παρθενώνα η τελευταία μετόπη για να συντηρηθεί

    Η τελευταία μετόπη του Παρθενώνα κατέβηκε, σήμερα το πρωί (24/5), από το μνημείο προκειμένου να συντηρηθεί. Μαρμαροτεχνίτες και συντηρητές την αποσυναρμολόγησαν με προσοχή, απομακρύνοντας την για πρώτη φορά από τη θέση στην οποία βρισκόταν εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια. Το έργο συντήρησης της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013. Παράλληλα, εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή και άλλα προγράμματα συντήρησης του Παρθενώνα και των υπολοίπων μνημείων της Ακρόπολης.

    Η μετόπη - που ζυγίζει 800 κιλά - απεικονίζει μια έφιππη Αμαζόνα που επιτίθεται σε έναν Έλληνα οπλίτη. Το θέμα της είναι εμπνευσμένο από τη μυθική πάλη των Αθηναίων εναντίων των Αμαζόνων, οι οποίοι εισέβαλλαν στην Αθήνα και έφτασαν ως τις πύλες της Ακρόπολης.

    Προκειμένου να συντηρηθούν, μέχρι σήμερα έχουν κατέβει από τον Παρθενώνα 30 μετόπες: 14 από την ανατολική πλευρά, 10 από τη βόρεια και 6 από τη νοτιοδυτική. Το αναστηλωτικό έργο θα συνεχιστεί στα προπύλαια και στο εσωτερικό του μνημείου. Η τελευταία μετόπη που κατέβηκε σήμερα από το μνημείο θα συντηρηθεί στα εργαστήρια του Μουσείου της Ακρόπολης και στη συνέχεια θα εκτεθεί στην αίθουσα του Παρθενώνα στο μουσείο.

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου

    Επιμέλεια: Νικόλας Περδικάρης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012 17:57

    Είδηση: 13032

    [02] Προβόπουλος στον Παπούλια: Η ανάπτυξη ξεκινά μέσα από την ίδια την χώρα

    Πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα για τις τράπεζες είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απευθυνόμενος στον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, στη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες.

    Από την πλευρά του ο κ. Προβόπουλος απάντησε ότι σε περίοδο πολύ μεγάλης αβεβαιότητας είναι σημαντικό ότι εισρέουν 18 δισ ευρώ στις τράπεζες. Ειναι θετικές, είπε επίσης ο κ. Προβόπουλος, οι δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών για προτάσεις που αφορούν την ανάπτυξη.

    Η ανάπτυξη όμως ξεκινά μέσα από την ίδια τη χώρα, πρόσθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, και αν πρέπει να μιλήσουμε για ταχύτερη ανάπτυξη πρέπει να μιλήσουμε για εξάλειψη της γραφειοκρατίας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, κλείσιμο, μεταξύ άλλων, δημοσιών υπηρεσιών που επιβιώνουν από τα χρήματα των φορολογουμένων, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε καθυστέρηση καθώς μας περιμένουν 15 δισ. ευρώ στις Βρυξέλλες. Μιλάμε επίσης είπε ο κ. Προβόπουλος για πλήρη ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών υπενθυμίζοντας ότι για αυτό το θέμα μας περιμένουν 50 δις.

    Σχετικά με ερώτηση για τις καταθέσεις που του έκανε ο κ. Παπούλιας, ο κ Προβόπουλος ανέφερ: "είχαμε εκροή καταθέσεων, που ήταν εκροή πόρων από την πραγματική οικονομία. Πρέπει αυτή η τάση να αντιστραφεί και να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης".

    Η ανάπτυξη κατέληξε ο κ. Προβόπουλος είναι συνάρτηση του τι θα αποφασιστεί εδώ στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες. "Εαν θα ασχοληθούμε με αυτό ή αν θα ασχοληθούμε με άλλα πράγματα όπως τώρα" κατέληξε ο διοκητής της τράπεζας της Ελλάδος.

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: NET FM

    Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φρύσσα

    Επιμέλεια: Γιάννης Δασκαλάκης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012 17:57

    Είδηση: 13018

    [03] Θερμή συνάντηση Σαμαρά - Μόντι στις Βρυξέλλες

    Διάρκειας 30 λεπτών και σε πολύ καλό κλίμα ήταν η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον ιταλο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

    Ο κ. Μόντι σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που εχει η Ευρώπη για την Ελλάδα γενικότερα και τόνισε ότι είναι μεγάλη προσδοκία στις 17 Ιουνίου να προκύψει μια Ελλάδα που να είναι κυβερνήσιμη (governable) ώστε να συνεχίσει με τους ευρωπαίους το διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές ανάπτυξης.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, σημείωσε ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο τη χώρα, αφορά όλη την Ευρώπη γιατί έχει συνέπειες και για άλλες χώρες. Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ακόμη ότι εμείς θέλουμε μια Ελλάδα που είναι στο Ευρώ και την Ευρώπη, προχωρά σε διαθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παράλληλα με τις πολιτικές για την ανάπτυξη της χώρας.

    Ο ιταλός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ανένεφερε οτι η Ιταλία θέλει την Ελλάδα στο ευρώ και είναι αποφασισμενη να στηρίξει την επίτευξη αυτού του στόχου αρκεί και οι έλληνες ψηφοφόροι να επιδείξουν την ίδια θέληση.

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ: Στράτος Μπαλλής

    Επιμέλεια: Γιάννης Δασκαλάκης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012 17:56

    Είδηση: 12993

    [04] Με όρους σφαγής τυχόν επαναδιαπραγμάτευση λέει η A. Παπαρήγα

    Όσον αφορά στο δημοψήφισμα, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, υποστήριξε ότι δεν είναι έξω από τη λογική του ΚΚΕ.

    Σημείωσε ωστόσο, ότι «τα δημοψηφίσματα που γίνονται στην Ευρώπη τα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια, ακόμα και στην Ιρλανδία» και κάλεσε τον λαό να κάνει σημαία του την απειθαρχία και την ανυπακοή στις επιταγές της Ε.Ε.

    Η Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε επίσης άκρως επικίνδυνη την χθεσινή παρέμβαση του ΣΕΒ, λέγοντας ότι δεν βάζει θέμα να καταργηθεί ο νόμος για τη μείωση κατά 35% του μισθού πρόσληψης νέων κάτω από 25 ετών.

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: A. Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012 13:19

    Είδηση: 12989

    [05] Πλεύρης-Χριστοδουλοπούλου-Καρτάλης σε θέσεις μάχης για τις εκλογές

    Για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Ευρώπη, μίλησαν στο ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής της ΝΔ, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, μέλος Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Καρτάλης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δημιουργούνται νέοι συσχετισμοί και νέες δυνάμεις στην Ευρώπη, οι εταίροι μας αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να μπούμε σε αναπτυξιακή πορεία και να σταματήσει αυτή η αυστηρή πολιτική λιτότητας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να παρθούν αναπτυξιακά μέτρα και η κοινωνία να προχωρήσει σε μια πιο ήπια προσαρμογή.

    Η κα Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι ξαφνικά όλα τα κόμματα, κυρίως τα μνημονικά, κάνουν λόγο για επαναδιαπραγμάτευση, όμως το θέμα είναι από ποια σκοπιά μιλάει το κάθε κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά από τη σκοπιά της κοινωνίας, πρόσθεσε. Αναφερόμενη στις επαφές του κ. Τσίπρα σε Παρίσι και Βερολίνο, σημείωσε ότι τα μηνύματα που ελήφθησαν είναι πως η κρίση και η ύφεση είναι τεράστιες στην Ευρώπη και δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα.

    Ο κ. Καρτάλης από την πλευρά του ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να σταθεί όρθια, επικρίνοντας όσους παίζουν παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι ευρώ ή δραχμή και αυτό πρέπει να περιμένουν οι πολίτες στις 18 Ιουνίου. «Αν θεωρεί ότι η δραχμή είναι η λύση στα προβλήματα ας την επιλέξει», είπε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012 13:42

    Είδηση: 12986

    [06] Κάλυμνος: Το ξακουστό νησί των σφουγγαράδων

    Στην Κάλυμνο η παράδοση δένει με την περιπέτεια. Η περιπέτεια και η αγάπη για τη φύση υπάρχει στο γονίδιο των Καλύμνιων, απ΄όταν οι πρώτοι σφουγγαράδες βουτούσαν σε βάθος 30 μέτρων, με μόνο εξοπλισμό τα γερά πνευμόνια τους, για να ανασύρουν τα πολύτιμα γι΄αυτούς και τις οικογένειές τους σφουγγάρια.

    Η Κάλυμνος είναι ένα ξεχωριστό αγαιοπελαγίτικο νησί, ξακουστό για την σπογγαλιευτική του παράδοση, διατηρεί άρρηκτη τη σχέση του με την θάλασσα, που υπήρξε πάντα κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή του τόπου.

    Ο πλούσιος σε ομορφιά βυθός της ικανοποιεί ακόμη και τους πιο απαιτητικούς δύτες και δεν είναι ίσως καθόλου τυχαίο που φιλοξενείται στο νησί κάθε χρόνο το Διεθνές Καταδυτικό Φεστιβάλ.

    Η θάλασσα της Καλύμνου απέραντη. Γεμάτη κρυμμένα μυστικά και ιστορίες ναυτοσύνης στα όρια του μύθου. Οι φημισμένοι σφουγγαράδες, ατρόμητα παλικάρια, που παλεύουν με τα στοιχειά της για να ανακαλύψουν, εκεί στα άδυτα των βυθών, τους κρυμμένους της θησαυρούς.

    Η Κάλυμνος έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως τόπος δυτών και σφουγγαράδων.

    Με παράδοση εκατοντάδων ετών στο ριψοκίνδυνο επάγγελμα του σπογγαλιέα, στην Κάλυμνο θα βρείτε τα ποιοτικότερα σφουγγάρια της Ευρώπης. Για τους Καλύμνιους το κυνήγι των σφουγγαριών ήταν πηγή βιοπορισμού, μια επικίνδυνη αποστολή, που μόνο οι ικανοί και τολμηροί μπορούσαν να βγάλουν εις πέρας. Οι άντρες έλειπαν από το νησί για μήνες ολόκληρους για να αλιεύσουν τα πολύτιμα σφουγγάρια στις ανοιχτές θάλασσες της Αφρικής.

    Η μακραίωνη παράδοση της σπογγαλιείας καθόρισε την ταυτότητα του νησιού και συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική ευημερία των κατοίκων της. Οι δραστήριοι Καλύμνιοι έμποροι πουλούσαν την πολύτιμη σοδειά αρχίζοντας από τη Σύρο, το Ναύπλιο, την Κωνσταντινούπολη για να φτάσουν μέχρι την Οδησσό, την Πετρούπολη, τη Μόσχα, την Τεργέστη, τη Μέση Ανατολή...

    Η σπογγαλιεία γνώρισε τεράστια άνθηση στα μέσα του 19ου μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

    Από ιστορικές πηγές του 1800 πληροφορούμαστε για τα «ταξίδια ζωής ή θανάτου» των τολμηρών σφουγγαράδων, που αρχές της άνοιξης, με λίγες προμήθειες και μόνο εφόδιο την αντοχή της αναπνοής τους, ξεκινούσαν για να ψαρέψουν σφουγγάρια. Ήταν οι θρυλικοί γυμνοί δύτες, που βουτούσαν σε βάθος μέχρι και 30 μέτρων ζωσμένοι με μια βαριά σκανδαλόπετρα - ένα κομμάτι μαρμάρου που τους βοηθούσε να καταδυθούν γρήγορα και βαθιά. Το φθινόπωρο, όταν η κρύα θάλασσα δεν επέτρεπε την κατάδυση, επέστρεφαν στο νησί που τους περίμενε με δάκρια συγκίνησης και χαράς.

    Σήμερα, οι δύτες εκπαιδεύονται πλέον στην Κρατική Σχολή Δυτών της Καλύμνου -μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα, που τους παρέχει κρατικό επαγγελματικό δίπλωμα δύτη.

    Σήμερα, μπορείτε να δείτε την αναπαράσταση του αποχαιρετισμού των σφουγγαράδων από τις οικογένειές τους και να χορέψετε μαζί τους το -μοναδικό στην Ελλάδα- χορό του «μηχανικού».

    Η προετοιμασία για το μεγάλο ταξίδι, διάρκειας 6-7 μηνών, ήταν για τους σφουγγαράδες μια μικρή ιεροτελεστία. Διαρκούσε σχεδόν δύο μήνες, Φεβρουάριο με Μάρτιο, και οι καπεταναίοι ναυτολογούσαν τα πληρώματα συγκέντρωναν τα εργαλεία δουλειάς αλλά και τις προμήθειες για την τροφοδοσία του πληρώματος. Πριν την αναχώρηση απαραίτητος ήταν ο αγιασμός και η επίκληση για βοήθεια στη χάρη του Αγίου Νικολάου.

    Η μέρα της αναχώρησης ήταν πραγματικά δύσκολη και έντονα φορτισμένη συναισθηματικά. Μάνες, γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι σφουγγαράδες συγκεντρώνονταν στο λιμάνι για να αποχαιρετίσουν τα παλικάρια τους, τους δικούς τους ανθρώπους.

    Τα καΐκια σαλπάρανε και ο ορίζοντας γέμιζε από τα άσπρα μαντήλια του αποχαιρετισμού και τις ευχές για καλό ταξίδι.

    Στο Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων Βαλσαμίδη στα Βλυχάδια ανάμεσα σε πολλούς θησαυρούς που ανέσυραν κατά καιρούς οι βουτηχτάδες του νησιού, θα θαυμάσετε και ένα αρχαιοελληνικό πλοίο μαζί με τους αμφορείς που μετέφερε, σκάφανδρα και εξοπλισμό σφουγγαράδων.

    Οι παραλίες του νησιού είναι όλες πεντακάθαρες και γαλήνιες.

    Στην πατρίδα των ψαράδων και των καταδυτών, θα γευθείτε θαλασσινές νοστιμιές αλιευμένες λίγες ώρες πριν φτάσουν στο πιάτο σας όπως χταπόδι βουτηγμένο στο ούζο, λιαστή αστακοουρά, φούσκες , πίνες και αχινούς. Κι αν θέλετε να δείτε από κοντά τον θαλάσσιο κόσμο του νησιού, οι Καλύμνιοι, από τους καλύτερους δύτες του κόσμου , θα σας μυήσουν στο μαγικό και σιωπηλό υποθαλάσσιο σύμπαν. Ναυάγια πλοίων, κοράλλια, σπάνια ψάρια, υποθαλάσσια φαράγγια και σπηλιές ακόμα και ένα ηφαίστειο κοσμούν το βυθό του νησιού. Αν πάλι προτιμάτε την εξερεύνηση στη στεριά, εδώ θα βρείτε αναρριχητικές διαδρομές με πολλαπλά επίπεδα δυσκολίας, παρθένες ανεξερεύνητες πλαγιές για τους μυημένους αλλά και ευκολότερες για τους αρχάριους.

    Κατά την περιήγησή σας θα ανακαλύψετε τα εντυπωσιακά δημιουργήματα της φύσης στο νησί, με Αιγαιοπελαγίτικα φιορδ, με τυρκουάζ νερά και πορτοκαλεώνες που φθάνουν μέχρι τις ακτές.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012 16:02

    Είδηση: 12451


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 May 2012 - 16:49:29 UTC