Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-06-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποτελεσματικότητα για να βγει η χώρα από την κρίση ζήτησε ο Α. Σαμαράς
  • [02] Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Α. Σαμαρά-Οι Υπουργοί

    [01] Αποτελεσματικότητα για να βγει η χώρα από την κρίση ζήτησε ο Α. Σαμαράς

    Σήμερα είναι μια νέα ημέρα για τον τόπο που αποκτά μετά από πολύ καιρό κανονική κυβέρνηση. Είναι μια αρχή νέας εποχής για το πολιτικό σύστημα, γιατί συγκροτείται πρώτη φορά κυβέρνηση με διακομματική σύνθεση, με πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως προβλέπει το σύνταγμα, στην εισήγησή του, ο Πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η λέξη αποτελεσματικότητα είναι η πιο κρίσιμη λέξη για αυτή την κυβέρνηση και όπως έκανε γνωστό θα θέσει χρόνο-στόχο-διάγραμμα για κάθε υπουργείο το οποίο θα ελέγχεται συνεχώς, από τον ίδιο .

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση διασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή της πορεία. για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού.

    Θα το πετύχουμε λέγοντας στο λαό την αλήθεια, σημείωσε και υπογράμμισε ότι είμαστε μια κυβέρνηση ευθύνης για να κάνει τις μεγάλες τομές.

    Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι:

    1) ο μισθός μελών υπουργικού συμβούλιου θα περικοπεί κατά 30% και ότι

    2) θα δώσει εντολή στον Υπουργό Εσωτερικών να περιοριστεί η χρήση αυτοκίνητων από τα μελή κυβέρνησης στον ελάχιστα απαραίτητο αριθμό.

    Ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε και στην αντιπολίτευση λέγοντας: «Περιμένουμε υπευθυνότητα και από τα άλλα κόμματα. Δεν είναι ώρα για στείρα αντιπολίτευση. Ο τόπος πλήρωσε ακριβά τον λαϊκισμό. Δεν αντέχει άλλο λαϊκισμό».

    Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο

    «Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Σήμερα είναι μια νέα μέρα για τον τόπο.

    Η χώρα αποκτά μετά από πολύ καιρό «κανονική» κυβέρνηση.

    Αλλά είναι και η αρχή μιας νέας εποχής για το πολιτικό σύστημα.

    Γιατί συγκροτείται, για πρώτη φορά, κανονική κυβέρνηση με διακομματική σύνθεση. Παλαιότερα αυτό συνέβη σπάνια, μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, μόνο για «ειδικό σκοπό» και μόνο για περιορισμένο χρόνο.

    Τώρα συγκροτείται κυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

    Είναι ένα μεγάλο βήμα, που προϋποθέτει τολμηρές συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων. Αυτές τις συναινέσεις αποτολμήσαμε και πετύχαμε...

    Για να σώσουμε τη χώρα διασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή της πορεία, για να αλλάξουμε όλα όσα πρέπει να αλλάξουν και να επιτύχουμε τους στόχους μας ώστε ο τόπος να βγει από την κρίση.

    Γιατί μην κάνετε λάθος, αυτός είναι ο στόχος μας: Να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση! Και να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού.

    Και πώς θα το επιτύχουμε αυτό; Λέγοντας στο λαό την αλήθεια. Αυτό περιμένει από μας. Κι αυτό του οφείλουμε...

    Η κυβέρνησή μας δεν είναι στον αέρα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο συζητήσαμε και πετύχαμε ευρύτατη συν-αντίληψη διακυβέρνησης.

    Η απαραίτητη προγραμματική συναίνεση ήδη έχει επιτευχθεί σε πάρα πολλά σημαντικά σημεία. Θα δοθεί πολύ σύντομα στη δημοσιότητα και θεωρώ ότι είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα.

    Άλλωστε αυτή ήταν και η εντολή του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές.

    Ε λοιπόν, στην εντολή αυτή τα κόμματα που συνεργάστηκαν ανταποκρίθηκαν πλήρως.

    Έδειξαν την ευθύνη τους απέναντι στο λαό, αλλά και απέναντι στις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος. Και η κυβέρνηση που συγκροτήσαμε είναι πρωτίστως κυβέρνηση ευθύνης.

    Συνεργαστήκαμε, όμως, για να κάνουμε τις μεγάλες τομές! Όχι για να μείνουμε στα ίδια.

    Κι αυτές τις αλλαγές πρέπει να τις σηματοδοτήσουμε από σήμερα.

    Έχω, λοιπόν, να σας ανακοινώσω δύο πράγματα:

    β€’ Πρώτον, ότι ο μισθός των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου θα μειωθεί κατά 30% από την πρώτη στιγμή.

    β€’ Και δεύτερον, ότι θα δώσω εντολή στον Υπουργό Εσωτερικών να περιοριστεί η χρήση των κρατικών αυτοκινήτων από την κυβέρνηση και τα μέλη της δημόσιας διοίκησης στον ελάχιστο απαραίτητο αριθμό.

    Πάντα πίστευα -και τώρα το πιστεύω περισσότερο από κάθε φορά- ότι ο καλύτερος τρόπος για να κυβερνήσει κανείς είναι το να δίνει πρώτος το παράδειγμα. Με αλήθειες και με σεμνότητα. Βεβαίως όχι κάθε μέρα στα κανάλια, όταν δεν υπάρχει λόγος.

    Ξέρω ότι όλοι σας, όλοι μας, έχουμε τις καλύτερες προθέσεις. Αλλά δεν με ενδιαφέρουν οι καλύτερες προθέσεις. Με νοιάζουν τα έργα και το αποτέλεσμα. Η πιο κρίσιμη λέξη γι' αυτή την κυβέρνηση πρέπει να είναι η λέξη αποτελεσματικότητα.

    Θα έλθω στα υπουργεία όλων σας και θα φτιάξουμε ένα χρονο-στοχοδιάγραμμα. Πότε θα τελειώνει τι.

    Και θα υπάρχει συνέχεια, παρακολούθηση και έλεγχος: Τι απ' όσα αποφασίσαμε έγινε στην ώρα του; Τι άργησε; Τι δεν έγινε και γιατί δεν έγινε;

    Ξέρετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει περίοδο χάριτος. Πρέπει να δείξει έργο από την πρώτη στιγμή. Κι αυτό θα κάνουμε.

    Να θυμάστε ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τη διακομματική της σύνθεση, είναι ενιαία. Δεν υπάρχουν κομματικά φέουδα, ούτε κομματικά στεγανά. Ένα είναι το «αφεντικό» μας: ο ελληνικός λαός! Κι ένας είναι ο στόχος μας: να τον υπηρετούμε!

    Άλλοι «περιορισμοί», άλλοι «περισπασμοί», άλλες «σκοπιμότητες» κι άλλες σκέψεις δεν υπάρχουν και δεν χωράνε...

    Ο ελληνικός λαός περιμένει από μας να κυβερνήσουμε με ενότητα, με συν- αντίληψη και με αποτελεσματικότητα.

    Κι εμείς περιμένουμε αντίστοιχη υπευθυνότητα να δείξουν και τα άλλα κόμματα, που δεν συμμετέχουν σ' αυτή την κυβέρνηση. Δεν είναι ώρα για στείρα αντιπολίτευση, μέσα σ' αυτή την κρίση που περνάει ο ελληνικός λαός.

    Το λαϊκισμό τον πλήρωσε πολύ ακριβά αυτός ο τόπος. Δεν αντέχει να τον πληρώνει άλλο.

    Σήμερα όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω μας. Εντός κι εκτός Ελλάδας.

    Από μας περιμένουν πολλά. Για πρώτη φορά εδώ και καιρό δημιουργούμε ελπίδα.

    Δεν πρέπει να προδώσουμε αυτές τις προσδοκίες που επενδύονται πάνω μας. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Έχουμε την υποχρέωση να δείξουμε σε όλους (και εντός, στο λαό που βασανίζεται από την κρίση, σ' αυτή την ανεργία που έχει χτυπήσει το κάθε σπίτι, στην κάθε οικογένεια) πρέπει να δείξουμε και εντός και εκτός Ελλάδας ότι σήμερα κάτι ξεκίνησε να αλλάζει στη χώρα μας.

    Κι έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε όλοι να μας συμπαρασταθούν και όλοι να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.

    Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η χώρα μας και να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά. Σε αυτό τον αγώνα σίγουρα θα υπάρχουν πολλές δυσκολίες, αλλά περιμένω τη στήριξη όλων των δυνάμεων του έθνους και όλων των εταίρων μας.

    Στο πολύ προσεχές διάστημα θα αποδείξουμε ότι αυτήν τη στήριξη και την δικαιούμαστε και την αξίζουμε.

    Οφείλουμε να κάνουμε τη διαφορά από την αρχή...

    Κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε, κι αυτή είναι η πρώτη μας δέσμευση! Κι όπως θα μάθουν όλοι, εμείς τις δεσμεύσεις μας θα τις κρατάμε.

    Και κάτι ακόμα: Η επικοινωνιακή διαχείριση, παρακαλώ, να συντονίζεται κεντρικά. Για να μην υπάρχουν παραφωνίες...

    Θέλω να κλείσω αυτό το δημόσιο μέρος του πρώτου χαιρετισμού μου προς εσάς

    -και είναι η πρώτη και τελευταία φορά που θα συμμετέχει η τηλεόραση σε Υπουργικό Συμβούλιο¬- με έναν κανόνα επιτυχίας στην πολιτική, που τον άκουσα κάποτε και μου φάνηκε πολύ σοφός:

    β€’ Να ξέρετε πως ό,τι κάνουμε, η ιστορία θα μας κρίνει αυστηρά.

    β€’ Να ξέρετε, ακόμα, πως πριν μας κρίνει η ιστορία θα μας κρίνει ο λαός, ακόμα αυστηρότερα.

    β€’ Αλλά το σημαντικό είναι εμείς οι ίδιοι να κρίνουμε τους εαυτούς μας ακόμα πιο αυστηρά. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε: Όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε ο πιο αυστηρός κριτής του έργου μας, απ' όλους τους άλλους!»

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 21:07

    Είδηση: 15538

    [02] Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Α. Σαμαρά-Οι Υπουργοί

    Από τριάντα εννέα μέλη -37 άνδρες και δύο γυναίκες- απαρτίζεται η νέα κυβέρνηση, η οποία στις 7 το απόγευμα ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

    Από τους 39 οι 24 είναι βουλευτές της ΝΔ και οι 14 εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Ο αριθμός των υπουργείων είναι αυξημένος κατά ένα (από 15 σε 16), καθώς ενοποιήθηκαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών, όπως και το Παιδείας με το Πολιτισμού και επανασυστάθηκαν τρία υπουργεία, το Τουρισμού, το Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και το Μακεδονίας - Θράκης. Οι υπουργοί είναι 17, οι αναπληρωτές υπουργοί 7 και οι υφυπουργοί 14. Από το σύνολο των μελών της νέας κυβέρνησης προηγούμενη κυβερνητική θητεία έχουν 13, ενώ οι υπόλοιποι 26 ορκίζονται για πρώτη φορά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνθεση της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ υπέδειξε πέντε μέλη και ειδικότερα τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Ελευσινιώτη και Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιώργο Βερνίκο.

    Από τη ΔΗΜΑΡ υπεδείχθησαν τέσσερα μέλη και συγκεκριμένα οι υπουργοί, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης (που και οι δύο μετείχαν, από άλλες θέσεις, στην απελθούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Π. Πικραμμένο), καθώς οι υφυπουργοί Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη και Παιδείας Θόδωρος Παπαθεοδώρου (τον οποίον απεδέχθη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος).

    Βασικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τη διακήρυξη που υπέγραψαν οι τρεις αρχηγοί, είναι να βγει η χώρα από την κρίση. Η κυβέρνηση σύμφωνα με τη διακήρυξη πρέπει να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της δανειακής σύμβασης, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ.

    Αναλυτικά, η λίστα των νέων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, ανά υπουργείο, έχει ως εξής:

    Στο υπουργείο Οικονομικών υπουργός αναλαμβάνει ο έως τώρα πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητής Βασίλης Ράπανος, με αναπληρωτή υπουργό τον βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα και υφυπουργό τον οικονομολόγο Γιώργο Μαυραγάνη.

    Στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ενοποιείται με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπουργός αναλαμβάνει o πρώην υπουργός και βουλευτής Β' Αθηνών της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης με αναπληρωτή τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρο Καλογιάννη και υφυπουργούς τον Αθανάσιο Σκορδά, και τον βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη.

    Στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α΄Αθηνών της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, με υφυπουργό το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Κούρκουλα.

    Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο πρώην υπουργός και βουλευτής Β' Αθηνών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, με υφυπουργούς τους αξιωματικούς ε.α. Παναγιώτη Καράμπελα και Δημήτρη Ελευσινιώτη.

    Στο υπουργείο Εσωτερικών ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, με αναπληρωτή υπουργό τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου.

    Στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο ενοποιείται με το υπουργείο Πολιτισμού, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α΄ Πειραιά της ΝΔ Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με αναπληρωτή υπουργό τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα και υφυπουργούς τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ Γιάννη Ιωαννίδη και τον πρύτανη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου.

    Στο υπουργείο Υγείας ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, με αναπληρωτή τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Μάριο Σαλμά και υφυπουργό την Φωτεινή Σκοπούλη.

    Στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Λιβιεράτος (πρόταση ΠΑΣΟΚ), με αναπληρωτή του πρώην υφυπουργό και βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη και υφυπουργό τον Ασημάκη Παπαγεωργίου.

    Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη o βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας.

    Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο μέχρι τώρα υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης (πρόταση ΔΗΜΑΡ), με υφυπουργό τον βουλευτή της Χανίων ΝΔ Μανούσο Βολουδάκη.

    Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο μέχρι τώρα υπηρεσιακός υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης (πρόταση ΔΗΜΑΡ), με υφυπουργό τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη.

    Στο υπουργείο Εργασίας ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, με υφυπουργό τον βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Νίκο Νικολόπουλο.

    Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Τσαυτάρης με υπουργό αναπληρωτή τον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο.

    Στο υπό σύσταση υπουργείο Τουρισμού η βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΝΔ η Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Στο υπό σύσταση υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ο βουλευτής Χίου της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης, με υφυπουργό τον επιχειρηματία Γιώργο Βερνίκο.

    Στο επανασυσταθέν υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου.

    Υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης.

    Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου.

    Για πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Ο κ. Ράπανος, ο κ. Μαυραγάννης και ο κ. Κούρκουλας δεν ορκίστηκαν την Πέμπτη.

    Σχετικές ειδήσεις: Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Σαμαρά με τη στήριξη ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ- Στις 7 η ορκωμοσία

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 21:14

    Είδηση: 15532


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 June 2012 - 20:49:37 UTC