Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-06-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ. Καράογλου: Ισχνή μειοψηφία η άποψη του Π. Κουκουλόπουλου
  • [02] Α. Αυγουλέας-ΝΕΤ FM: Ριζική λύση η ανακεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών
  • [03] Α. Αυγουλέας-ΝΕΤ FM: Ριζική λύση η ανακεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών
  • [04] Κ. Χατζηδάκης: Προτεραιότητα η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων
  • [05] Α. Λυκουρέντζος: «Θα πρέπει να είμαστε αυστηροί αλλά και δίκαιοι»
  • [06] Πλεύρης-Ελληνιάδης-Νταλάρα-Τούσσας για ατζέντα της νέας κυβέρνησης
  • [07] Π. Κουκουλόπουλος: Οπισθοχώρηση το να γίνει υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

    [01] Θ. Καράογλου: Ισχνή μειοψηφία η άποψη του Π. Κουκουλόπουλου

    Ισχνή μειοψηφία, τουλάχιστον σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας, χαρακτήρισε την άποψη του Π. Κουκουλόπουλου ότι η επανίδρυση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης είναι οπισθοδρόμηση, ο Θόδωρος Καράογλου μιλώντας στη ΝΕΤ FM. Ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, διευκρίνισε ότι η επανίδρυση του υπουργείου ήταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα και επισήμανε ότι ο Α. Σαμαράς έλαβε υπόψη του και τη θέση των άλλων αρχηγών. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για ένα δύσκολο πείραμα και για ένα καινούριο ξεκίνημα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «προσπαθούμε να συνεργαστούμε για το καλό της πατρίδας, για το καλό των Ελλήνων πολιτών. Ελπίζουμε και θα συμβάλουμε με κάθε δυνατότητα που έχουμε, έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να είναι πιο αναλογικό, ότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και να σπάσουν οι εκλογικές περιφέρειες.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Για χαρακτηρισμό από Κουκουλόπουλο ως οπισθοδρόμηση το σχηματισμό του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης:

    Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Η επανίδρυση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης ήταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Και η Κυβέρνηση η παρούσα η οποία είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης και συμφωνίας είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος μας ο Αντώνης Σαμαράς έλαβε υπόψη του και τη θέση των άλλων αρχηγών».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μας αιφνιδίασε κι εμάς ο κος Κουκουλόπουλος».

    Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Η άποψη του κου Κουκουλόπουλου τουλάχιστον σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας -Μακεδονίας και Θράκης- είναι όχι απλώς μειοψηφία, είναι ισχνή μειοψηφία».

    Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Ας μη το πει στην Κοζάνη καλύτερα γιατί δεν θα είναι καλό το κλίμα».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Με αφορμή αυτό, θα μπορέσετε να συνεργαστείτε τελικά, θα μπορέσετε να τα βρείτε»;

    Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Ζούμε ιστορικές στιγμές γιατί για πρώτη φορά γίνεται μια κυβέρνηση γενικού σκοπού, όχι ειδικού σκοπού, που έχει βάση τρία διαφορετικά κόμματα. Ξεκινάμε από τρεις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες κι όμως προσπαθούμε να συνεργαστούμε για το καλό της πατρίδας, για το καλό των Ελλήνων πολιτών. Είναι ένα πείραμα δύσκολο, είναι ένα καινούριο ξεκίνημα, κάτι καινούριο γεννιέται. Ευχόμαστε, ελπίζουμε και θα συμβάλουμε με κάθε δυνατότητα που έχουμε, έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πολλές φορές αυτό το προϊόν συμβιβασμού μπορεί να μην είναι καλό. Θα φανεί στην πράξη. Δεν έχουμε και την εμπειρία».

    Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Όταν κάποιοι έχουν προμετωπίδα των πολιτικών τους θέσεων ότι θα πρέπει να πάμε σε απλή αναλογική και δεν δέχονται να συμμετέχουν σ' ένα τέτοιο πείραμα, σε μια τέτοια προσπάθεια, πώς θα υπάρξει απλή αναλογική; Απλή αναλογική τι σημαίνει; Συνεργασία δε σημαίνει; Απλή αναλογική σημαίνει χαμηλούς τόνους, μετριοπάθεια, σύνεση και προγραμματική σύγκλιση, αυτό που γίνεται. Και δεν είναι εύκολο, προφανώς και δεν είναι εύκολο γιατί δεν είναι συγγενή τα κόμματα με τα οποία συνεργαζόμαστε».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αν φέρει κάποιο άλλο κόμμα στη Βουλή την απλή αναλογική, θα το συζητήσετε; Θα το κάνετε λίγο πιο αναλογικό το εκλογικό σύστημα»;

    Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Αν θέλετε την προσωπική μου θέση, από θέση αρχής, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να είναι πιο αναλογικό το εκλογικό σύστημα. Όπως επίσης πιστεύω ότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών, να σπάσουν οι εκλογικές περιφέρειες για να έχουμε μικρές εκλογικές περιφέρειες».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012 15:59

    Είδηση: 15591

    [02] Α. Αυγουλέας-ΝΕΤ FM: Ριζική λύση η ανακεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών

    Από το 2008 υπάρχει η τραπεζική κρίση, απλώς η Ελλάδα αποτέλεσε το εύκολο εξιλαστήριο θύμα, καθώς βρέθηκε στην ευρωζώνη με πλαστά ελλείμματα και παντελή έλλειψη ηγεσίας, δήλωσε ο Αιμίλιος Αυγουλέας καθηγητής Νομικών και Οικονομικών του Εδιμβούργου σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ FM. Τόνισε με έμφαση ότι ριζική λύση στο πρόβλημα της κρίσης είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, και έφερε ως παράδειγμα την κίνηση του Ρούζβελτ, ο οποίος έκλεισε κάποιες ζημιογόνες τράπεζες και άνοιξε νέες.

    Σε ερώτηση αν θα ωφελήσει τις τράπεζες η δημιουργία Ένωσης Ευρωπαϊκών Τραπεζών ο κ. Αυγουλέας απάντησε θετικά υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρχει αυξημένη και επιμελής εποπτεία θα είναι διασφαλισμένες οι καταθέσεις των πολιτών και πως η εκάστοτε τράπεζα θα μπορεί να τις χρησιμοποιεί ως κεφάλαιο για αναπτυξιακή επέκταση. Σημείωσε δε ότι ήδη οι αδύναμες χώρες είναι σε διαδικασία κατάρρευσης και πως για να ξεπεραστούν τα προβλήματα πρέπει οι τράπεζες τους να εθνικοποιηθούν, να εξυγιανθούν, να ιδιωτικοποιηθούν και να επαναλειτουργήσουν. «Πρέπει να σταματήσει να χαϊδεύει το κράτος τις πλάτες των τραπεζών και αντίστροφα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγουλέας και συμπλήρωσε ότι είναι αναγκαίο να κλείσουν οι ζημιογόνες και να συνεχίσουν να λειτουργούν οι υγιείς τράπεζες.

    Για την κατάσταση στην Ισπανία ανέφερε ότι «οι ισπανικές τράπεζες χρηματοδότησαν μια φούσκα στην αγορά κατοικίας η οποία έσκασε. Τα χρήματα των καταθετών «πετάχτηκαν» σε κακές επενδύσεις» και πρόσθεσε ότι είναι απολύτως καταδικαστική ένδειξη για τους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι την ημέρα του σκανδάλου, πελάτες της Μπάνκια έβγαζαν τα χρήματα τους έξω.

    Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα, ενώ προέβλεψε ότι οι διαστάσεις της κρίσης θα πάρει διαστάσεις πυρηνικού ολοκαυτώματος.

    «Δεν είμαστε το πρόβλημα της ευρωζώνης, οι βόρειοι έγιναν παραλήπτες ενός ψέματος. Τα μίντια και η επιχειρηματική ελίτ βοήθησαν στο παιχνίδι της Μέρκελ και κανείς δεν εξήγησε ότι το χρέος θα πρέπει να αμοιβοποιηθεί και πως το χρέος της Ελλάδας θα είναι κάποια στιγμή και γερμανικό».

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην υιοθέτηση ενός δεύτερου νομίσματος, «ευρώ 2», το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν για τις εσωτερικές αγορές τους οι νότιες χώρες αλλά το χρέος τους και οι καταθέσεις τους στην Κεντρική Τράπεζα να είναι με το «ευρώ 1».

    Επίσης μίλησε για ένα ευρωομόλογο για όλα τα κράτη-μέλη, ενώ επισήμανε ότι αυτό που λείπει σήμερα «είναι ένας Τζον Κέινς με άριστες γνώσεις στα οικονομικά, που δεν βαρμπαλίζει, δεν εμφανίζεται συνέχεια στην τηλεόραση και έχει όραμα και πρόγραμμα. Δεν υπάρχει και πρέπει να υπάρξουν οραματιστές, μικροί Κέινς στις κυβερνήσεις», τόνισε ο κ. Αυγουλέας.

    Απαντώντας σχετικά με το γιατί δεν υπάρχει από το 2009 ευρωομόλογο και μηχανισμός στήριξης αφού το συζητούσαν από τότε, παρατήρησε ότι δεν υπάρχει ηγεσία στην Ευρώπη, και πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει δείξει ότι στερείται παντελώς ηγετικές ικανότητες, σε αντίθεση με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει κατανοητό οικονομικό πρόγραμμα και μπορεί να αποτελέσει ελπίδα, καθώς διαθέτει και ένα πολύ ικανό οικονομικό επιτελείο.

    Αναφερόμενος στο γαλλογερμανικό άξονα και την ισχύ του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι «η Γερμανία πρέπει να αλλάξει στάση» και πως είναι θετικό το γεγονός ότι πραγματοποιείται τετραμερής σύνοδο στη Ρώμη, γιατί όπως είπε- «η κρίση δεν μπορεί να περιμένει». Παρατήρησε ότι η Μέρκελ χάνει έδαφος και αναμένεται να χάσει τις εκλογές, προσθέτοντας πως υπάρχει μια τεράστια στροφή στη γερμανική διανόηση και αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά οι «σοφοί» (IFO) και ο Σόιμπλε.

    Για τη στάση της Ιταλίας και το ρόλο του Μόντι και του Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι «παίζουν τον καλό και κακό χωροφύλακα», και πως «η Ιταλία αρχίζει να αποποινικοποιεί τις λύσεις στην ευρωζώνη». «Ο νότος πρέπει να πάει σε πιο ελαστικές οικονομικές λύσεις», εκτίμησε ο κορυφαίος οικονομολόγος και ανέφερε ότι «ο Μόντι προωθεί λύσεις αμοιβοποίησης του χρέους. Το ιταλικό κατεστημένο τα έχει σχεδιάσει και εκτελεί πολύ καλύτερα από τους Ισπανούς, ενώ ο τρόπος των Ελλήνων στη διαχείριση του χρέους είναι άτσαλος και αδαής», είπε.

    Γαι το θέμα της Κύπρου επισήμανε ότι το 2000 όλες οι αναδυόμενες αγορές έκαναν ένα οικονομικό λάθος, έθεσαν ως κέντρο βάρους τις τράπεζες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα υποστηρίζοντας ότι όλες οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση και να εθνικοποιηθούν, να εξυγιανθούν, να εκκαθαριστούν και να επαναλειτουργήσουν.

    Σημείωσε ότι η Κύπρος έχει υγιή τουριστικό, αγροτικό και υπηρεσιών τομέα, γι' αυτό και το πακέτο που θα δοθεί από την ΕΕ θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από αυτό που δόθηκε σε εμάς. Χαρακτήρισε μάλιστα ανοησίες τα περί δημοσιονομικής αυστηρότητας στο θέμα της κυπριακής οικονομίας.

    Τέλος για την Ελλάδα, ανέφερε ότι αποτέλεσε το εξιλαστήριο θύμα λόγω έλλειψης ηγεσίας και σοβαρής εκπροσώπησης στην Ευρώπη, γι' αυτό και του φόρτωσαν όλα τα άσχημα. Υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έχει άμεση επικοινωνία με τους εταίρους, να διορθώσει τις στρεβλώσεις που υπάρχουν, ώστε να κερδίσει και πάλι χώρα την αξιοπιστία της και να έχουμε ανάκαμψη του τουρισμού.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012 16:00

    Είδηση: 15582

    [03] Α. Αυγουλέας-ΝΕΤ FM: Ριζική λύση η ανακεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών

    Από το 2008 υπάρχει η τραπεζική κρίση, απλώς η Ελλάδα αποτέλεσε το εύκολο εξιλαστήριο θύμα, καθώς βρέθηκε στην ευρωζώνη με πλαστά ελλείμματα και παντελή έλλειψη ηγεσίας, δήλωσε ο Αιμίλιος Αυγουλέας καθηγητής Νομικών και Οικονομικών του Εδιμβούργου σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ FM. Τόνισε με έμφαση ότι ριζική λύση στο πρόβλημα της κρίσης είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, και έφερε ως παράδειγμα την κίνηση του Ρούζβελτ, ο οποίος έκλεισε κάποιες ζημιογόνες τράπεζες και άνοιξε νέες.

    Σε ερώτηση αν θα ωφελήσει τις τράπεζες η δημιουργία Ένωσης Ευρωπαϊκών Τραπεζών ο κ. Αυγουλέας απάντησε θετικά υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρχει αυξημένη και επιμελής εποπτεία θα είναι διασφαλισμένες οι καταθέσεις των πολιτών και πως η εκάστοτε τράπεζα θα μπορεί να τις χρησιμοποιεί ως κεφάλαιο για αναπτυξιακή επέκταση. Σημείωσε δε ότι ήδη οι αδύναμες χώρες είναι σε διαδικασία κατάρρευσης και πως για να ξεπεραστούν τα προβλήματα πρέπει οι τράπεζες τους να εθνικοποιηθούν, να εξυγιανθούν, να ιδιωτικοποιηθούν και να επαναλειτουργήσουν. «Πρέπει να σταματήσει να χαϊδεύει το κράτος τις πλάτες των τραπεζών και αντίστροφα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγουλέας και συμπλήρωσε ότι είναι αναγκαίο να κλείσουν οι ζημιογόνες και να συνεχίσουν να λειτουργούν οι υγιείς τράπεζες.

    Για την κατάσταση στην Ισπανία ανέφερε ότι «οι ισπανικές τράπεζες χρηματοδότησαν μια φούσκα στην αγορά κατοικίας η οποία έσκασε. Τα χρήματα των καταθετών «πετάχτηκαν» σε κακές επενδύσεις» και πρόσθεσε ότι είναι απολύτως καταδικαστική ένδειξη για τους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι την ημέρα του σκανδάλου, πελάτες της Μπάνκια έβγαζαν τα χρήματα τους έξω.

    Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα, ενώ προέβλεψε ότι οι η κρίση θα πάρει διαστάσεις πυρηνικού ολοκαυτώματος.

    «Δεν είμαστε το πρόβλημα της ευρωζώνης, οι βόρειοι έγιναν παραλήπτες ενός ψέματος. Τα μίντια και η επιχειρηματική ελίτ βοήθησαν στο παιχνίδι της Μέρκελ και κανείς δεν εξήγησε ότι το χρέος θα πρέπει να αμοιβοποιηθεί και πως το χρέος της Ελλάδας θα είναι κάποια στιγμή και γερμανικό».

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην υιοθέτηση ενός δεύτερου νομίσματος, «ευρώ 2», το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν για τις εσωτερικές αγορές τους οι νότιες χώρες αλλά το χρέος τους και οι καταθέσεις τους στην Κεντρική Τράπεζα να είναι με το «ευρώ 1».

    Επίσης μίλησε για ένα ευρωομόλογο για όλα τα κράτη-μέλη, ενώ επισήμανε ότι αυτό που λείπει σήμερα «είναι ένας Τζον Κέινς με άριστες γνώσεις στα οικονομικά, που δεν βαρμπαλίζει, δεν εμφανίζεται συνέχεια στην τηλεόραση και έχει όραμα και πρόγραμμα. Δεν υπάρχει και πρέπει να υπάρξουν οραματιστές, μικροί Κέινς στις κυβερνήσεις», τόνισε ο κ. Αυγουλέας.

    Απαντώντας σχετικά με το γιατί δεν υπάρχει από το 2009 ευρωομόλογο και μηχανισμός στήριξης αφού το συζητούσαν από τότε, παρατήρησε ότι δεν υπάρχει ηγεσία στην Ευρώπη, και πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει δείξει ότι στερείται παντελώς ηγετικές ικανότητες, σε αντίθεση με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει κατανοητό οικονομικό πρόγραμμα και μπορεί να αποτελέσει ελπίδα, ενώ διαθέτει και ένα πολύ ικανό οικονομικό επιτελείο.

    Αναφερόμενος στο γαλλογερμανικό άξονα και την ισχύ του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι «η Γερμανία πρέπει να αλλάξει στάση» και πως είναι θετικό το γεγονός ότι πραγματοποιείται τετραμερής σύνοδο στη Ρώμη, γιατί όπως είπε- «η κρίση δεν μπορεί να περιμένει». Παρατήρησε ότι η Μέρκελ χάνει έδαφος και αναμένεται να χάσει τις εκλογές, προσθέτοντας πως υπάρχει μια τεράστια στροφή στη γερμανική διανόηση και αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά οι «σοφοί» (IFO) και ο Σόιμπλε.

    Για τη στάση της Ιταλίας και το ρόλο του Μόντι και του Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι «παίζουν τον καλό και κακό χωροφύλακα», και πως «η Ιταλία αρχίζει να αποποινικοποιεί τις λύσεις στην ευρωζώνη». «Ο νότος πρέπει να πάει σε πιο ελαστικές οικονομικές λύσεις», εκτίμησε ο κορυφαίος οικονομολόγος και ανέφερε ότι «ο Μόντι προωθεί λύσεις αμοιβοποίησης του χρέους. Το ιταλικό κατεστημένο τα έχει σχεδιάσει και εκτελεί πολύ καλύτερα από τους Ισπανούς, ενώ ο τρόπος των Ελλήνων στη διαχείριση του χρέους είναι άτσαλος και αδαής», είπε.

    Γαι το θέμα της Κύπρου επισήμανε ότι το 2000 όλες οι αναδυόμενες αγορές έκαναν ένα οικονομικό λάθος, έθεσαν ως κέντρο βάρους τις τράπεζες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα υποστηρίζοντας ότι όλες οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση και να εθνικοποιηθούν, να εξυγιανθούν, να εκκαθαριστούν και να επαναλειτουργήσουν.

    Σημείωσε ότι η Κύπρος έχει υγιή τουριστικό, αγροτικό και υπηρεσιών τομέα, γι' αυτό και το πακέτο που θα δοθεί από την ΕΕ θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από αυτό που δόθηκε σε εμάς. Χαρακτήρισε μάλιστα ανοησίες τα περί δημοσιονομικής αυστηρότητας στο θέμα της κυπριακής οικονομίας.

    Τέλος για την Ελλάδα, ανέφερε ότι αποτέλεσε το εξιλαστήριο θύμα λόγω έλλειψης ηγεσίας και σοβαρής εκπροσώπησης στην Ευρώπη, γι' αυτό και του φόρτωσαν όλα τα άσχημα. Υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έχει άμεση επικοινωνία με τους εταίρους, να διορθώσει τις στρεβλώσεις που υπάρχουν, ώστε να κερδίσει και πάλι χώρα την αξιοπιστία της και να έχουμε ανάκαμψη του τουρισμού.

    Με ειδίκευση, εκτός των άλλων, στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, τις κρίσεις χρέους και τις νομισματικές ενοποιήσεις, ο διεθνούς κύρους καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Αιμίλιος Αυγουλέας έχει πληθώρα δημοσιεύσεων στον ευρύτερο χώρο του διεθνούς και ευρωπαϊκού οικονομικού δικαίου.

    Διαβάστε αναλυτικά το βιογραφικό του Αιμ. Αυγουλέα [στα αγγλικά].

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012 15:27

    Είδηση: 15578

    [04] Κ. Χατζηδάκης: Προτεραιότητα η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

    Αποφασισμένος να εργαστεί για τη διαφύλαξη της εθνικής συνεννόησης στην οποία είναι στηριγμένη η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητά του την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

    «Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας» ,είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης θέλοντας να περιγράψει το βαρύ φορτίο της κυβέρνησης και τόνισε ότι το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης θα δουλέψει με συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιαγράμματα για τη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της κοινωνίας.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης παρέδωσε στον νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, o υπηρεσιακός υπουργός Ιωάννης Στουρνάρας.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ: Π. Μητρούλια

    Επιμέλεια: Μπ. Σαβούρδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012 15:10

    Είδηση: 15574

    [05] Α. Λυκουρέντζος: «Θα πρέπει να είμαστε αυστηροί αλλά και δίκαιοι»

    Με πίκρα φεύγει από το υπουργείο Υγείας όπως ο ίδιος ανέφερε ο υπηρεσιακός υπουργός, Χρήστος Κίττας, ομολογώντας ότι δεν άντεχε να βλέπει ασθενείς να περιμένουν ή να είναι σε αναμονή για χειρουργική επέμβαση ή για τα φάρμακά τους. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση προς όλους να δείξουν ανοχή απέναντι στη νέα κυβέρνηση λέγοντας ότι στόχος πρέπει να είναι η υγεία του πληθυσμού και επισημαίνοντας ότι πίσω από τις αποφάσεις, τα χαρτιά και τα νούμερα θα πρέπει να θυμούνται όλοι ότι πάντα υπάρχουν ασθενείς.

    Ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος εξέφρασε τη μεγάλη εμπιστοσύνη του στο ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας, δήλωσε ότι θα αποκρούσε οποιαδήποτε απόπειρα σπίλωσης υπαλλήλου αλλά και ότι θα είναι αμείλικτος όταν δεν εκπληρώνονται καθήκοντα. Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε: είμαστε σε μια άλλη εποχή συνεργασιών και για αυτό θα πρέπει να είμαστε αυστηροί αλλά και δίκαιοι και να αγνοούμε το κακό παρελθόν. Ο νέος υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε συνεπείς και αξιοπρεπείς απέναντι στους εταίρους μας και θα το πετύχουμε αυτό με σύνεση.

    Στο μεγάλο αγώνα που δίνουν γιατροί και εργαζόμενοι στο χώρο του ΕΣΥ αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, ενώ η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη ανέφερε ότι ήρθε η ώρα να μπουν κανόνες δράσεις και να μην γίνονται ατασθαλίες. Ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση, είπε, έχει επιτελέσει αρκετές μεταρρυθμίσεις σε αυτή την κατεύθυνση που πρέπει να τις δούμε στην πράξη. Υπάρχουν, κατέληξε, πολλές δυσκολίες και πολλά συμφέροντα που πρέπει να τα διαλύσουμε.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤFM

    Ρεπορτάζ: Σ. Πατραμάνη

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012 13:15

    Είδηση: 15570

    [06] Πλεύρης-Ελληνιάδης-Νταλάρα-Τούσσας για ατζέντα της νέας κυβέρνησης

    Στις προκλήσεις της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, στην ατζέντα της αλλά και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης αναφέρθηκαν στην ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ο Θανάσης Πλεύρης, στέλεχος της ΝΔ, ο Στέλιος Ελληνιάδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η Άννα Νταλάρα, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

    Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τέτοια κυβέρνηση, μακράς πνοής, ενώ απαντώντας για το ότι δεν αξιοποιήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «επιλέγει την ομάδα του και αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει και όχι τα πρόσωπα. Όλοι πρεπει να στηρίξουμε αυτή την ομάδα» είπε. Για την προγραμματική συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχουμε ως χώρα, επισήμανε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οτιδήποτε κάνουμε περνά και από τα άλλα κοινοβούλια». Υπήρξε μια καταρχής προγραμματική σύγκλιση, όμως δεν μπορεί να γίνουν όλα αμέσως. Με αυτή την ατζέντα θα πάει η κυβέρνηση στους εταίρους μας και είτε η Ευρώπη θα δείξει ότι είναι αρτηριοσκληρωτική είτε η Ελλάδα δεν θα διαπραγματευτεί σωστά, οπότε θα έχουμε και το ανάλογο αντίκτυπο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αν δεν φέρει νίκη αυτή η κυβέρνηση, σαφώς ο λαός θα επιλέξει κάτι άλλο». Επίσης, υπογράμμισε ότι η ΝΔ πήρε την εντολή για διακυβένηση γιατί στις προτάσεις της μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση, ασφάλεια του πολίτη και πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, είπε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας όσον αφορά στο μεταναστευτικό ότι δεν μπορεί να γίνει άμεση κατάργηση της ατζέντας Ραγκούση.

    Ο κ. Ελληνιάδης αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση τη χαρακτήρισε «παλιά, γερασμένη πριν καν γεννηθεί», και επέκρινε την επιλογή του κ. Ράπανου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, λέγοντας πως «την περίοδο που εκτυλίχθηκε η καταστροφή της Ελλάδας ήταν ενεργός τραπεζίτης- οικονομολόγος δηλ. ήταν συνέταιρος». Απευθυνόμενος στον κ. Πλεύρη και την κα Νταλάρα τους ρώτησε εάν θα γίνει καμία κάθαρση, τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις, με το πετρέλαιο θέρμανσης, με τα εθνικά μας θέματα, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έστειλε εκπαιδευτικούς σε ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό. Τέλος επισήμανε την ανάγκη άμεσης επίλυσης του μεταναστευτικού προβλήματος.

    Η κα Νταλάρα εξέφρασε την ικανοποίησή της από τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι μετά τη βαθιά ήττα που υπέστη το κόμμα θα πρέπει να γίνει μια ενδοσκοπική αναζήτηση. Ανέφερε ότι σημαντικό που δεν υπάρχει πλέον ο πόλος της κεντροδεξιάς και ο πόλος της κεντροαριστεράς και πως έχει δημιουργηθεί και μία προοδευτική αριστερά, ένα περιβάλλον όπου το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ζητήσει συνεργασία. Η κα Νταλάρα εξήρε τον νέο υπουργό Οικονομικών Βασίλη Ράπανο, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον τροχονόμο ο οποίος δίνει και παίρνει αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις της χώρας, μαζί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και επισήμανε ότι θα κάνει τα πάντα για το καλό της πατρίδας. Σημείωσε ότι δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας η κρίση, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση» και πως «χρειάζεται συντομισμός για να διεκδικήσουμε αιτήματα και χρήματα». Για το θέμα της λαθρομετανάστευσης υπογράμμισε ότι είναι μείζον μεικτό θέμα που πρέπει να συζητηθεί συνολικά και όχι τμηματικά και πρέπει να λυθεί άμεσα σωστά και συντονισμένα.

    Ο κ. Τούσσας τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα έχουν καμία σχέση με την ανακούφιση του λαού, αλλά έχουν να κάνουν με το βάθος της έντασης της κρίσης στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι επιβραδύνονται οι οικονομίες των πιο αναπτυγμένων χώρων όπως φάνηκε και στο G- 20. Πρόσθεσε ακόμη ότι στο Eurogroup φάνηκε η διάθεση των Ευρωπαίων να παραμείνει σταθερή η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της και είπε πως θα ενταθούν τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν και πως οι εξελίξεις θα επιβεβαιώσουν το ΚΚΕ. Τόνισε ακόμη ότι απεμπολούνται το ένα μετά το άλλο, τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Για το μεταναστευτικό δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσες λύσεις και σημείωσε ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος για νέα κύματα λαθρομετανάστευσης αν υπάρξουν νέοι πόλεμοι σε Συρία, Αφγανιστάν κά.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012 12:41

    Είδηση: 15545

    [07] Π. Κουκουλόπουλος: Οπισθοχώρηση το να γίνει υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

    Οπισθοχώρηση χαρακτήρισε την επανίδρυση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, μιλώντας στη ΝΕΤ FM, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος. Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη του έπρεπε να περάσει μια περίοδο αποχής από τον «κυβερνητισμό», ενώ όπως υποστήριξε, τα τελευταία 15 χρόνια το κόμμα είχε μετακινηθεί σταδιακά από τον χώρο του πραγματικού στο χώρο του φαντασιακού.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Για το νέο υπουργικό συμβούλιο:

    Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Να μην αρχίσω ανάποδα και πω ότι δεν έπρεπε να υπάρχει υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Είναι οπισθοχώρηση το να γίνει υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Δεν χρειαζόταν, είναι εκφρασμένες απόψεις αυτές, αλλά ας το αφήσω αυτό στην άκρη. Η Κυβέρνηση είχε ένα σχήμα του οποίου την ευθύνη είχε ο Πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί. Είναι ένα πείραμα».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Επί της ουσίας, το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην Κυβέρνηση και δεν φαίνεται ότι συμμετέχει στην Κυβέρνηση. Αυτή ήταν η στόχευση»;

    Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Το ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη του έπρεπε να περάσει μια περίοδο αποχής από αυτό που λέμε «κυβερνητισμό» γιατί ο κυβερνητισμός είναι στο κέντρο του προβλήματος του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια σταδιακά είχε μετακινηθεί από το χώρο του πραγματικού στο χώρο του φαντασιακού».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012 15:56

    Είδηση: 15569


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 June 2012 - 16:49:40 UTC