Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-07-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] WSL: «Κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ προτείνει το ΔΝΤ
  • [02] «Κλειδώνει» το πακέτο μέτρων-Σύσκεψη την Πέμπτη για την έγκριση

    [01] WSL: «Κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ προτείνει το ΔΝΤ

    Στην έκδοση της εφημερίδας στο Διαδίκτυο αποκαλύπτεται μελέτη στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF staff paper) σύμφωνα με την οποία η αποτελεσματικότητα των ενδεχόμενων αγορών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά είναι περιορισμένη, διότι η τράπεζα δεν αποδέχθηκε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων τα οποία διακρατεί.

    Η μελέτη, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα προσφέρει ένα επιχείρημα στην ΕΚΤ για να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος που κατέχει, αλλά δεν αναφέρει ρητά ότι πρέπει να το κάνει.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Γουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος ερωτήθηκε από την εφημερίδα, χαρακτήρισε τη μελέτη «ως μία τεχνική ανάλυση των πιθανών επιπτώσεων του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ και δεν αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

    Την Τρίτη τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς», φέρονται να είχαν δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που οφείλει και αναμένεται να αποδειχθεί αναγκαία η περαιτέρω απομείωση του χρέους της με το κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας να καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης χωρίς την συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Οι αξιωματούχοι φέρονται να είπαν ότι οι επιθεωρητές της Τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αναμένεται να αναφέρουν στην ανάλυσή τους για την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία.

    Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα κληθούν να απομειώσουν ένα επιπλέον τμήμα των 200 δισ. ευρώ που τους οφείλει η Αθήνα ώστε το ελληνικό χρέος να μπορέσει να θεωρηθεί ξανά βιώσιμο.

    Ωστόσο όπως τονίζεται στο δημοσίευμα δεν υπάρχει καμιά προθυμία από τα κράτη-μέλη ή την ΕΚΤ για μια τόσο «δραματική», κίνηση σε αυτό το χρονικό στάδιο.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Μελέτη του ΔΝΤ για αγορά ομολόγων από ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά

    Ρόιτερς: «Συζητήσεις» για περαιτέρω απομείωση του Ελληνικού χρέους

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 21:44

    Είδηση: 18087

    [02] «Κλειδώνει» το πακέτο μέτρων-Σύσκεψη την Πέμπτη για την έγκριση

    Ο Πρωθυπουργός την Τετάρτη συναντήθηκε με τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας προκειμένου να συζητήσουν το σχέδιο περικοπών στο πλαίσιο των 11,5 δισ. ευρώ που αναζητά η κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως στην κρίσιμη στιγμή που περνά η Ελλάδα, θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και ότι είναι να γίνει, θα γίνει με δίκαιο τρόπο, καθώς, όπως τόνισε, όταν υπάρχει δικαιοσύνη τα μέτρα είναι πιο ήπια.

    Υπενθύμισε πως το υπουργείο του έχει αναλάβει το 44% του συνολικού πακέτου των 11,5 δίσ. που πρέπει να περικοπούν και εμφανίστηκε σίγουρος πως με τις κατάλληλες αποφάσεις η χώρα θα βγει από την κρίση.

    Τα 5 δισ. των περικοπών από το Υπουργείο Εργασίας θα προέλθουν μέσα από νέο «μαχαίρι» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μειώσεις στο εφάπαξ, περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα επιβολής πλαφόν στις συντάξεις.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε ότι οι περικοπές στην Υγεία δεν θα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τόνισε ακόμη ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας θα διατηρηθούν στο υψηλό επίπεδο ποιότητας και οι διαθέσιμοι πόροι θα χρησιμοποιούνται με ορθολογικό τρόπο, ώστε να αποδίδουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

    Η εξοικονόμηση πόρων στην υγεία θα προσέλθει από το κλείσιμο ή συγχωνεύσεις νοσοκομείων, την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Στόχος της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι να μην χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα που εκκρεμούν από το Μάρτιο πέρα από τα 3 δισ. ευρώ που ήδη έχουν αποφασιστεί και νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

    Η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει σε δύο δόσεις Όπως διευκρίνισε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντουάν Κολομπανί, η αντιπροσωπεία της τρόικας θα αποχωρήσει στις αρχές Αυγούστου, για να επανέλθει στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο έλεγχος βάσει του οποίου θα αποφασιστεί η χορήγηση της επόμενης δόσης των 30 δισ.

    Μέχρι τότε, όπως είπε είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αξιολόγηση του προγράμματος. Μάλιστα επανέλαβε ότι για το ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου θα βρεθούν τεχνικές λύσεις για την αποπληρωμή του, ώστε η Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης.

    Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, νέος πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, αναλαμβάνει ο Τάκης Αθανασόπουλος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Ο Γιάννης Εμίρης, επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής του ομίλου της Αλφα Μπανκ, ορίζεται διευθύνων σύμβουλος του ταμείου.

    Έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, εκδηλώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν ο Γιάννης Στουρνάρας με τον αναπληρωτή υφυπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τσάρλς Κόλινς ζήτησε επίσης να ενημερωθεί για τα μέτρα των 11,5 δισ. που σχεδιάζει η κυβέρνηση, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα αίτια και τους λόγους που έχει καθυστερήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

    Το απόγευμα της Πέμπτης ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητήσουν εφόλης της ύλης, την ώρα που ο ευρωπαϊκός νότος βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό.

    Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής θα επισκεφτεί την Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό.

    Αντιδράσεις

    Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας πως αν ακολουθήσει την ίδια πολιτική, σε ένα χρόνο ο πρωθυπουργός θα διαπραγματεύεται τη μετάβαση στη δραχμή.

    Σφοδρή κριτική στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι με τον ανεύθυνο πολιτικό του λόγο ενισχύσει τους υπέρμαχους της δραχμής, εντός και εκτός συνόρων, υπονομεύοντας την εθνική προσπάθεια ανάκαμψης

    Για συγκυβέρνηση που αθέτησε σε χρόνο ρεκόρ όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες και έβαλε στο χρονοντούλαπο την επαναδιαπραγμάτευση έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του.

    Οι εκβιασμοί της τρόικα, δυστυχώς, φαίνεται πως πιάνουν τόπο στα ανδρείκελα της τριμερούς μνημονιακής συγκυβέρνησης, σχολιάζει η Χρυσή Αυγή και ζητά επιθετική πολιτική έναντι των δανειστών.

    Με αφορμή τις νέες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας ότι η Ελλάδα μπορεί να μην τα καταφέρει, το ΚΚΕ τονίζει ότι οι δηλώσεις αυτές και οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη δείχνουν τα αδιέξοδα των καπιταλιστών να διαχειριστούν την όξυνση της κρίσης και τις αντιθέσεις για το ποιά τμήματα του κεφαλαίου θα επωφεληθούν σε βάρος άλλων στο μοίρασμα των ζημιών.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Γ. Βρούτσης: Δύσκολες αποφάσεις με δίκαιο τρόπο

    Σαμαράς-Λυκουρέντζος: Αποφάσισαν μείωση δαπανών & ορθολογική διαχείριση πόρων

    Αρχές Σεπτεμβρίου επιστρέφει η τρόικα για την καθοριστική έκθεση

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 21:27

    Είδηση: 18079


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 July 2012 - 20:49:32 UTC