Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-08-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση-Έως το τέλος του μήνα τα μέτρα
  • [02] Δεν έπεισε ο Ντράγκι τις αγορές-Άνοδος επιτοκίου για Ισπανία-Ιταλία

    [01] Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση-Έως το τέλος του μήνα τα μέτρα

    Περισσότερο από δυόμιση ώρες διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ νέα συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή.

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ειδικά μισθολόγια και στη ρύθμιση για τις 10 δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αυτά θα συζητηθούν και στη νέα συνάντηση που θα έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την Τρόικα την Κυριακή οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος συζήτησης και προσδιορισμός μέτρων από τα 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να περιλαμβάνει το συνολικό πακέτο.

    Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν ότι κάποια από τα μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά χρειάζονται μεγαλύτερη εξειδίκευση και αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

    Ειδικότερα, μεγάλο βάρος αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες στον προσδιορισμό των ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια καθώς και των μέτρων που θα καλύψουν τις απώλειες εσόδων στον προϋπολογισμό από τη ρύθμιση καταβολής του φόρου εισοδήματος σε 10 μηνιαίες δόσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης θα συζητηθούν τα ισοδύναμα μέτρα της εξισωτικής αποζημίωσης που θα επιστραφεί στους κτηνοτρόφους.

    Διευκρινίζεται πάντως ότι ο προσδιορισμός και η οριστικοποίηση του συνόλου των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ θα γίνει το Σεπτέμβριο παράλληλα με την κατάρτιση της έκθεσης αξιολόγησης της οικονομίας από την Τρόικα.

    Το σύνολο των μέτρων παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Στον κατάλογο κυριαρχούν η θέσπιση πλαφόν στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, η μείωση των κύριων συντάξεων από ένα όριο και πάνω, η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, η περικοπή του εφάπαξ και η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στο πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ να μην περιληφθεί και η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να περικοπεί το εισόδημα περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχων κατά 30 ευρώ τον μήνα.

    Ικανοποιημένος από τη συνάντηση δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα Πολ Τόμσεν τονίζοντας ότι ήταν μια εξαιρετική συνάντηση ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς επιβεβαίωσε ότι η τρόικα θα παραμείνει λίγες μέρες ακόμη στην Ελλάδα.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι μέχρι το τέλος θα γίνει προσπάθεια για να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα αν και όπως αναγνωρίζουν στο οικονομικό επιτελείοτο φορτίο είναι βαρύ.

    «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να εξειδικεύσουμε μέτρα 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα έπρεπε ήδη να έχουν ποσοτικοποιηθεί από τον Ιούνιο. Πρόκειται για βαρύ φορτίο. Πρόθεσή μας, το βάρος να κατανεμηθεί όσο γίνεται πιο δίκαια. Δουλεύουμε με λογικές κόστους, οφέλους και κόστους αποτελεσματικότητα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Οι αντιδράσεις των κομμάτων

    Έντονα αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις κυβερνητικές αποφάσεις.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ δήλωσε ότι η κακόγουστη, θεατρική και φιλολαϊκή παράσταση των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη τελείωσε άδοξα, και μαζί τελείωσαν και οι όποιες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις ότι θα επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο και θα τηρήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

    Σύμφωνα με τον κύριο Τσίπρα «η τριανδρία της δραχμής», όπως χαρακτήρισε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, συνυπέγραψε νέα μέτρα που "»αποτελούν την ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα βάζουν σφραγίδα στο διαβατήριο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη».

    Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης, δήλωσε ότι «δυστυχώς η θεατρική παράσταση των προθύμων της συγκυβέρνησης συνεχίζεται. Δίπλα στον «κοινωνιστή» κ. Κουβέλη, τον «ανένδοτο» κ. Βενιζέλο και τον «άσχετο» με τις προεκλογικές του εξαγγελίες και τις μετεκλογικές του αποφάσεις κ. Σαμαρά, ήρθε να αναλάβει το δικό του ρόλο και ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος αντί της καθαρής απάντησης για τα μέτρα που συμφώνησαν να λάβουν, επιλέγει την υπεκφυγή».

    Έληξε η κακόγουστη παράσταση της συγκυβέρνησης τονίζει σε ανακοίνωση της η Χρυσή Αυγή και προσθέτει ότι τώρα αρχίζει νέα αντιλαϊκή επίθεση με στόχο την οριστική κινεζοποίησητου ελληνικού λαού.

    «Πίσω από το θέατρο που παίζουν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της τρικομματικής κυβέρνησης, φαίνεται ολοκάθαρα ότι δεν υπάρχει καμιά συνταγή, ούτε μαλακή ούτε σκληρή, που μπορεί να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση», δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    «Χωρίς σχέδιο, με βάρκα την ελπίδα, οι κυβερνητικοί εταίροι εν γνώσει τους, μας οδηγούν κατευθείαν στα βράχια», σχολίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Σε καλό κλίμα η σύσκεψη- Στην Αθήνα για λίγες ημέρες ακόμη η τρόικα

    Σταϊκούρας -Βουλή: Δίκαιη κατανομή των βαρών θέλει η κυβέρνηση

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 20:31

    Είδηση: 18613

    [02] Δεν έπεισε ο Ντράγκι τις αγορές-Άνοδος επιτοκίου για Ισπανία-Ιταλία

    Ωστόσο οι προσδοκίες για άμεσα παρεμβατικά μέτρα που δημιουργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον Μάριο Ντράγκι, όταν δήλωσε ότι θα κάνει "ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση της ευρωζώνης", δεν φαίνεται να ικανοποιούνται.

    Οι επενδυτές απάντησαν με άνοδο του επιτοκίου των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας.

    Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας ξεπέρασε εκ νέου το 7% στις αγορές, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο: λίγο μετά τις 17:30 (ώρα Ελλάδας), διαμορφώθηκε στο 7,082%, έναντι 6,732% την Τετάρτη στο κλείσιμο. Το αντίστοιχο επιτόκιο της Ιταλίας είχε νωρίτερα ξεπεράσει το 6%.

    Παράλληλα μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι δείκτες στα χρηματιστήρια της Μαδρίτης, Φρανκφούρτης και του Παρισιού και του Μιλάνο. Με πτώση άνοιξε και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Ο Μάριο Ντράγκι εξήγγειλε επίσης ότι η ΕΚΤ θα συζητήσει τον επόμενο μήνα την χαλάρωση και την διεύρυνση του καταλόγου περιουσιακών στοιχείων τα οποία γίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις (collateral).

    Παράλληλα θα επαναλάβει κινήσεις όπως η παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω μακρόχρονων, χαμηλότοκων δανείων, κάτι που έκανε στις αρχές του χρόνου διοχετεύοντας 1 τρισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.

    Στο παρελθόν πάντως το συγκεκριμένο μέτρο δεν απέδωσε καθώς οι τράπεζες "πάρκαραν" το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών στην ΕΚΤ, αντί να αυξήσουν τις διατραπεζικές χορηγήσεις, τον δανεισμό στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

    Η Γερμανία έχει πάντως διατυπώσει «επιφυλάξεις» σχετικά με τα σχέδια η ΕΚΤ να αγοράζει χρέος χωρών-μελών της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τις αγορές δανεισμού.

    «Ο Γενς Βάιντμαν και η Μπούντεσμπανκ έχουν επιφυλάξεις για τα έκτακτα, μη-συμβατικά αυτά μέτρα», επισήμανε ο Ντράγκι, αναφερόμενος στον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

    Υπαινισσόμενος τις γερμανικές ανησυχίες, ο Ντράγκι είπε πως επιτροπές της Τράπεζας πρόκειται να «σχεδιάσουν τις κατάλληλες διαδικασίες για αυτά τα μέτρα πολιτικής», απόφαση που ελήφθη «βασικά ομόφωνα, με μια επιφύλαξη».

    Προαναγγέλλοντας μια διαφοροποίηση σε σχέση με την πρακτική που ακολουθούσε ως τώρα, ο Ντράγκι είπε επίσης ότι η ΕΚΤ θα τηρεί πολιτική «πλήρους διαφάνειας», και ότι οι χώρες που επωφελούνται από τις αγορές ομολόγων θα κατονομάζονται.

    Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να δανείζει επιπλέον κεφάλαια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), αφού αυτός "δεν πληροί τους όρους" για κάτι τέτοιο.

    «Ο σημερινός σχεδιασμός του ΕΜΣ δεν επιτρέπει να αναγνωριστεί ως κατάλληλος εταίρος» για την χορήγηση δανείων από την ΕΚΤ, σημείωσε ο Ντράγκι, τονίζοντας πως η νομική υπηρεσία της Τράπεζας, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, είχε ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό το Φεβρουάριο.

    Παράλληλα, ο Ντράγκι τόνισε ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει ασθενής, ενώ η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την οικονομική προοπτική στην ΕΕ βαραίνει στην εμπιστοσύνη, επέμεινε πάντως ότι η κρίση δεν θα καταστρέψει την οικονομική και νομισματική ένωση. «Το ευρώ είναι αμετάκλητο», είπε.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε «θετικές» τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ένα ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα η χώρα του να ζητήσει βοήθεια.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα «επαγρυπνούν» για τις αντιδράσεις των αγορών.

    «Αν διαπιστώνω ότι η απόφαση της ΕΚΤ είναι σημαντική, είναι επειδή έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που αποφασίσαμε στα τέλη Ιουνίου. Επιτρέπει στην ΕΚΤ να παρεμβαίνει όταν υπάρχει ανάγκη. Θα υπάρξει μια κρίση ακόμη στις αγορές που βρίσκονται σε αναταραχή, θα πρέπει να επαγρυπνώ μαζί με την κυβέρνηση», δήλωσε.

    Νωρίτερα η ΕΚΤ κράτησε αμετάβλητο, το επιτόκιο δανεισμού στο 0,75%.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Ντράγκι: Σχέδιο για αγορά ομολόγων

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 20:31

    Είδηση: 18607


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 August 2012 - 20:49:26 UTC