Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-09-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πισσαρίδης: Αναγκαία η επιμήκυνση και το «πάγωμα» των μέτρων λιτότητας
  • [02] Χωρίς πίστωση από σήμερα τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

    [01] Πισσαρίδης: Αναγκαία η επιμήκυνση και το «πάγωμα» των μέτρων λιτότητας

    «Η Ευρώπη βιώνει μια κρίση χρέους και οι αγορές θεωρούν πολύ πιθανό ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα βγουν από το ευρώ παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν», δήλωσε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Οικονομολόγος- κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας το 2010, μιλώντας στην εκπομπή ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΝΕΤ αναφορικά με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη με την κρίση. Ο κ. Πισσαρίδης επισήμανε ότι το μεγαλύτερο λάθος των μεγάλων χωρών ήταν ότι δεν είχαν προβλέψει πόσο μεγάλη θα ήταν η κρίση που θα ακολουθούσε τα μέτρα λιτότητας που είχαν ζητήσει, από τις χώρες που είχαν πρόβλημα, όπως η Ελλάδα.

    «Τώρα βλέπουμε ότι τα αρνητικά αποτελέσματα της λιτότητας στις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου θα κρατήσουν περισσότερο και θα είναι πιο βαθειά», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι «χρονική επιμήκυνση και ξελάφρωμα των μέτρων». Παράλληλα, τόνισε ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν καταστρέψει τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτά.

    Για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, σημείωσε ότι αυτή επιβάλλεται καθαρά από τα τωρινά οικονομικά στοιχεία. «Όταν συμφωνήθηκαν τα μέτρα, δεν φαίνονταν τόσο άσχημα τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία. Σήμερα, όμως, η διεθνής οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ανακάμψει, οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ανακάμψει πολύ λίγο, η Κίνα και οι άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες αναπτύσσονται πολύ πιο αργά από ό, τι αναμενόταν. Οι υποδομές των χωρών που έχουν λάβει μέτρα λιτότητας καταστρέφονται, με συνέπεια να μη δημιουργείται ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις».

    Σε ερώτηση αν θα τα καταφέρουμε με τα νέα μέτρα που θα ληφθούν, τόνισε: «Αυτά τα μέτρα είναι ένα πολύ θετικό βήμα προς ένα νέο δανεισμό από επίσημες πηγές και όχι από τις γενικές αγορές».

    Σε ερώτηση αν είναι υπέρ ενός νέου κουρέματος του χρέους, υπογράμμισε ότι «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει αβεβαιότητα στις αγορές. «Χρειάζεται πίστη στις αγορές ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση όντας μέσα στο ευρώ», τόνισε.

    Σε ερώτηση τί μπορεί να είναι αυτό που θα λειτουργήσει θετικά στον τομέα της ανάπτυξης για να μην χρειαστούν νέα μέτρα, σημείωσε ότι «αν αφεθεί η Ελλάδα τελείως μόνη της για να βρει νέα μέτρα για την ανεργία, δεν θα μπορέσει να κάνει κάτι για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως πάει η κατάσταση. Η τρόικα θα πρέπει να επιτρέψει μέτρα ανάπτυξης, τα οποία θα πρέπει η ίδια να χρηματοδοτήσει».

    Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε και στα μέτρα της Κομισιόν για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να ανοίξει νέος διάλογος με την Κομισιόν» για αυτά τα θέματα.

    Σε ερώτηση για το εάν έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, τόνισε: «Ο κίνδυνος αυτός έχει ελαττωθεί, αλλά υπάρχει ακόμη. Αν δεν φθάσουμε στο σημείο να δανειζόμαστε από την ελεύθερη αγορά, δεν θα μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο. Είμαστε στην σωστή κατεύθυνση».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2012 12:36

    Είδηση: 20438

    [02] Χωρίς πίστωση από σήμερα τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

    Αναστέλλουν από σήμερα οι φαρμακοποιοί την πίστωση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΠΥ έχουν εξαγγείλει από τη Δευτέρα επαναλαμβανόμενες πενθήμερες επισχέσεις εργασίας. Για το θέμα μίλησε το πρωί στην εκπομπή ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΝΕΤ, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση είναι οι φαμακοβιομηχανίες και οι προμηθευτές, οι οποίοι δεν τους δίνουν φάρμακα με πίστωση, ενώ «τόσα χρόνια έχουν κερδίσει μεγάλα ποσά».

    «Πρέπει να προπληρώνουμε τα φάρμακα και εάν δίνουμε επιταγές κάποιων ημερών και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, οι εταιρείες μάς σφραγίζουν τις επιταγές και μπαίνουμε στον Τειρεσία», δήλωσε ο κ. Λουράντος, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες και ιδιαίτερα οι γερμανικές δεν δίνουν πλέον με πίστωση, ούτε στον ΕΟΠΥΥ ούτε και στα νοσοκομεία, που άλλωστε χρωστάνε πάρα πολλά.

    Βασικό αίτημα των φαρμακοποιών, όπως είπε, είναι να μην σφραγίζονται οι επιταγές τους προς τις φαρμακοβιομηχανίες, όταν δεν μπορούν να πληρώσουν, γεγονός που οφείλεται στο ότι το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τους πληρώνουν. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία τους χρωστάνε όλο το 2011, και το κράτος δεν δέχεται να προχωρήσει σε συμψηφισμό, παρά το γεγονός ότι χρωστάει στους φαρμακοποιούς περισσότερα από 600 δισ., ενώ παράλληλα τους ζητά να πληρώσουν και την εφορία για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει.

    Ο κ. Λουράντος ανέφερε επίσης ότι τα φάρμακα για τα ΑΜΕΑ δίδονται από τα νοσοκομεία, στα οποία οι φαρμακοβιομηχανίες δεν κάνουν πίστωση.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2012 12:38

    Είδηση: 20435


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 September 2012 - 8:49:40 UTC