Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-10-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιοδοξία Α. Μανιτάκη για θετική λύση στις συζητήσεις με την τρόικα
  • [02] Α. Τσίπρας: Κρεσέντο νεοφιλελευθερισμού απο την τρόικα
  • [03] Νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων την Τρίτη
  • [04] Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ: Έσπασε το φράγμα του ήχου με ελεύθερη πτώση
  • [05] Α. Παπαδόπουλος: Σίγουρα δεν θα υπάρχουν απολύσεις
  • [06] Βορίδης-Στρατούλης-Δημαράς-Λυκούδης: Αντιπαραθέσεις για το νέο πακέτο μέτρων
  • [07] Μ. Καρχιμάκης: Η λίστα Λαγκάρντ ήταν μια παρωνυχίδα
  • [08] Ν. Βούτσης: Θάφτηκε οποιαδήποτε ιδέα πολιτικής διαπραγμάτευσης

    [01] Αισιοδοξία Α. Μανιτάκη για θετική λύση στις συζητήσεις με την τρόικα

    Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα προκαλεί η διαθεσιμότητα στο δημόσιο. Η τρόικα απαιτεί να απομακρυνθούν αμέσως 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι με το Υπουργείο να αντιπροτείνει την απομάκρυνση επίορκων και ακατάλληλων και την ένταξη σε διαθεσιμότητα πέντε χιλιάδων υπαλλήλων. Την Δευτέρα υπήρξε νέα συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τον Αντώνη Μανιτάκη να δηλώνει αισιόδοξος ότι η συζήτηση προχωρά και ότι θα ολοκληρωθεί θετικά.

    Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η τρόικα εμμένει στη θέση της να γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο.

    Δίνουν, εξάλλου, μεγάλη σημασία στον συμβολισμό της συγκεκριμένης παρέμβασης και επιμένουν στο «γενικό ξεκαθάρισμα» του πληθυσμού στο Δημόσιο, ζητώντας την επέκτασή του στις «δεξαμενές» των επίορκων υπαλλήλων, των «κοπανατζήδων», κυρίως από τον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς και των αποδεδειγμένα ανίκανων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται νέα πρόταση για την ένταξη σε διαθεσιμότητα 5000 υπαλλήλων που θα προέρχονται από τους οργανισμούς που θα καταργηθούν αλλά και από όσους χάσουν τις οργανικές τους θέσεις με τα νέα οργανογράμματα του δημοσίου.

    Ο Αντώνης Μανιτάκης, με έγγραφο του στη Βουλή επαναλαμβάνει ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015 υπερκαλύπτεται με τις συνταξιοδοτήσεις. Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζουν ότι η τρόικα δέχεται τα νούμερα, θεωρεί όμως επιβεβλημένες τις απολύσεις προκειμένου να δοθεί σαφές πολιτικό μήνυμα πως η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

    Ο Υπουργός ο οποίος έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα κατά των απολύσεων, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής του.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 23:41

    Είδηση: 23940

    [02] Α. Τσίπρας: Κρεσέντο νεοφιλελευθερισμού απο την τρόικα

    Για «σχιζοφρενικό κρεσέντο» και «απύθμενο νεοφιλελεύθερο δογματισμό» έκανε λόγο στην ομιλία του στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών στα Γιάννινα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις συζητήσεις που συνεχίζονται για τα προωθούμενα μέτρα από την κυβέρνηση.

    Ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες ενόψει του δύσκολου χειμώνα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, τονίζοντας ότι, «...όλοι θα πρέπει να στηρίξουν την κοινωνία που υποφέρει...».

    Ο κ. Τσίπρας, επανέλαβε ότι, αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της κοινωνίας από τα μέτρα - ταφόπλακα και υπογράμμισε ότι, το πρόγραμμα βιωσιμότητας του χρέους δεν βγαίνει και πως η Ελλάδα αποτελεί ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πείραμα ενός προγράμματος - σοκ που δεν έχει θεραπεία.

    Σε ότι αφορά το Μνημόνιο, ζήτησε την ακύρωση και την κατάργησή του στη Βουλή με επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης σε ευρωπαϊκά πλαίσια, αλλά και την συγκρότηση , πανευρωπαϊκής διάσκεψης για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύεται γι' αυτά, εφόσον αργά ή γρήγορα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

    Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στους στόχους του κόμματός του, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα αναμενόμενα νέα σκληρά μέτρα σε βάρος του Λαού, ενώ για τον πρωθυπουργό είπε πως κρύβεται από τη Βουλή, όπου δεν έχει βρεθεί μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, ενώ σφοδρότατη κριτική επιφύλαξε και για τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. «Ο μεν Βενιζέλος, -είπε χαρακτηριστικά-, είχε το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ στο μαξιλάρι του, ο δε Κουβέλης συμπεριφέρεται ως οικοπεδούχος στην απέναντι όχθη. Αισθάνομαι το λιγότερο άσχημα, που η επίθεση σε εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών γίνεται με την υπογραφή της αριστεράς».

    Κάλεσε επίσης τον Λαό, να αντλήσει παραδείγματα από την ιστορία και να θέσει στο περιθώριο τους «τζάμπα μάγκες» της Χρυσής Αυγής, που οργανώνουν τάγματα εφόδου σε βάρος ανυπεράσπιστων και όχι σε βάρος των ισχυρών που λεηλατούν τον πλούτο του ελληνικού λαού».

    Από τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, στα Ιωάννινα ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του στην πώληση της επιχείρησης, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο.

    Εν τω μεταξύ, με αφορμή δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση του Αντέννα ότι δεν αποτελεί στόχο ή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ η έξοδος της χώρας από το ευρώ, υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έκανε λόγο για εσωτερικές αντιφάσεις των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως αυτοί που ήθελαν να κρεμάσουν την Ευρώπη και το ευρώ, φλερτάρουν ξαφνικά με την ευρωπαϊκή ιδέα.

    Να είναι πιο προσεκτικός στην ανάγνωση των δηλώσεων του κ.Τσίπρα κάλεσε τον κ.Κεδίκογλου ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι άλλα διαβάζει και άλλα κατανοεί.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Α. Τσίπρας: Σκάνδαλο το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ

    Πανελλαδική εξόρμηση του Α. Τσίπρα- Πρώτος σταθμός τα Ιωάννινα

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 22:13

    Είδηση: 23934

    [03] Νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων την Τρίτη

    Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται πλέον οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων και τις διαρθρωτικές αλλαγές ,ενώ την Τρίτη το απόγευμα στις πέντε θα πραγματοποιηθεί η νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.

    Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της ΕΕ οι ευρωπαίοι ηγέτες προτίθενται να προχωρήσουν στην υιοθέτηση θετικής δήλωσης για την Ελλάδα.

    Ειδικότερα, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των κρατών - μελών ώστε να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη παράγραφος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία θα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλει, το τελευταίο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό γνωστοποίησε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα αναμένεται να συνεχιστούν και μετά τη σύνοδο κορυφής. Πρόσθεσε ότι η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή θα γίνει μετά την έγκρισή τους από τοEurogroup, ενώ η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου.

    Η τρόικα επιμένει στο αίτημα της για μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης στο μισό, με ανώτατο πλαφόν τους 12 μισθούς και με αναδρομική ισχύ, ενώ έχει θέσει θέμα κατάργησης των τριετιών.

    Επίσης επιμένει στις απολύσεις 15.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του μέτρου της διαθεσιμότητας.

    Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει ουσιαστικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και μας λυπεί η άγονη στάση της αντιπολίτευσης, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε συνέδριο της Χέραλντ Τρίμπιουν και της Καθημερινής. Οι διαπραγματευσεις, είπε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν, όχι όμως όπως-όπως και όσο-όσο.

    Επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί μια ολοκληρωμένη, τεχνική και πολιτική λύση για τη χώρα, είπε ότι δεν μπορεί η αναμονή της έκθεσης της τρόικας να υποκαταστήσει την άμεση ανάγκη αποφάσεων, ενώ τάχθηκε κατά των νέων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.

    Σοβαρές ενστάσεις εγείρει η Δημοκρατική Αριστερά σχετικά με τις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά και καλεί τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, να παραπέμπει ευθέως τα θέματα αυτά, στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Ο εκπρόσωπος τύπου Ανδρέας Παπαδοπουλος τονίζει πως από τη στιγμή που υπερβαίνει τον κύριο Βρούτση, δεν είναι δυνατόν να κλειστεί κάποια συμφωνία χωρίς της σύμφωνη γνώμη. Από τη δική μας πλευρά, είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορούν αποδεκτά αυτά τα ζητήματα.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Την πρόθεση του να ακυρώσει και να καταργήσει το μνημόνιο με νόμο και να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γνωστοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών στα Ιωάννινα. Η χώρα μας πρέπει να ανακτήσει τη δημοκρατία και ο λαός την κυριαρχία του. Μας έχουν μετατρέψει σε αποικία χρέους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για σχιζοφρενικό κρεσέντο από την πλευρά της τρόικας.

    Σκληρή κριτική ασκούν σε κυβέρνηση και τρόικα οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Ο Γιαννης Μανωλης σημειώνει πως η Ελλάδα στο σύνολό της μετατρέπεται σε Ειδική Οικονομική Ζώνη τύπου Μπαγκλαντές. Ένας μισθός 580 ευρώ ΜΕΙΚΤΑ για όλους τους εργαζόμενους, μια σύνταξη για όλους στο 70% του μισθού δηλαδή 420 ευρώ. Εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα.

    Η Χρυσή Αυγή σημειώνει πως ο ανορθόδοξος πόλεμος της τρόικα κατά της Ελλάδος στοχεύει πλέον ξεκάθαρα στη διάλυση της οικονομίας μας και την κινεζοποίηση των Ελλήνων. Η θλιβερή μνημονιακή συγκυβέρνηση, που ξέρει να λέει μόνο ΝΑΙ στους πιστωτές, εξαπατά τον λαό και είναι εθνικά επικίνδυνη.

    Το ΚΚΕ μιλά για ανατριχιαστικό πακέτο μέτρων και διαβλέπει νέα μνημόνια όσο η εκάστοτε κυβέρνηση αποδέχεται Ευρωπαϊκή Ενωση και επιχειρηματικούς ομίλους.

    Εχουν αρχίσει ήδη τα παζάρια και οι αντιπαραθέσεις για το πώς θα γίνει το επόμενο ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα που θα το συνοδεύουν νέα μνημόνια, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, τονιζει το ΚΚΕ.

    Ο ΛΑ.Ο.Σ. υποστηρίζει ότι οι δήθεν εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν ως στόχο να αμβλύνουν τις αντιδράσεις προκειμένου να μην "αγγίξουν" τις αμερικανικές εκλογές.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Δεν θα κλείσει το πακέτο ως τη Σύνοδο- Ψήφιση μετά το Eurogroup

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 21:57

    Είδηση: 23918

    [04] Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ: Έσπασε το φράγμα του ήχου με ελεύθερη πτώση

    Ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να σπάσει το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση είναι πλέον ο 43χρονος Αυστριακός, Φέλιξ Μπάουμγκάρτνερ. Το άλμα του από αερόστατο, σε ύψος 39 χιλιομέτρων στην περιοχή του Νέου Μεξικού τον καθιστά επίσης τον άνθρωπο με το μεγαλύτερο ρεκόρ όχι μόνο σε ταχύτητα αλλά και σε ύψος. Να σημειωθεί ότι ο Μπάουμγκάρτνερ χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτο του τα τελευταία 4 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα της πτώσης, η οποία κράτησε συνολικά 9 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα (από την ώρα που ο θαρραλέος Φέλιξ πήδηξε στο κενό από το αερόστατο). Και μπορεί με τα κατορθώματα του να «έσπασε» κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ωστόσο ο χρόνος και η ταχύτητα που σημείωσε κατά την πτώση του μένει να μελετηθούν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αεροναυτικής, προκειμένου ο Μπάουμγκάρτνερ να θεωρηθεί και επίσημα ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου πέφτοντας από τη Στρατόσφαιρα της γης.

    Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν ως τώρα το άλμα του Φέλιξ Μπάουμγκάρτνερ, μόνο από το YouTube. Κάποιοι από τους «σχολιαστές» στα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο παρομοίασαν το κατόρθωμα του αλεξιπτωτιστή με τα πρώτα βήματα του Λούις Άρμστρονγκ στο φεγγάρι. Το βίντεο με την πτώση του μεταδόθηκε - χθες, Κυριακή 14 Οκτωβρίου- με καθυστέρηση 20 δευτερολέπτων, προκειμένου να προλάβουν τα τηλεοπτικά δίκτυα να «κόψουν» τις εικόνες σε περίπτωση καταστροφής.

    Το επίτευγμα του Μπάουμγκάρτνερ έγινε βέβαια δεκτό με ενθουσιασμό και στην πατρίδα του, την Αυστρία. «Σε συγχαίρω Φέλιξ Μπάουμγκάρτνερ για την τεράστια επιτυχία σου, για το θάρρος και την επιμονή σου που προκάλεσαν την προσοχή όλου του κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του στο Facebook o αυστριακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ.

    Με 100 συνεργάτες στο πλευρό του και πέντε χρόνια προετοιμασίας, ο Μπάουμγκάρτνερ επεχείρησε κάτι που στο παρελθόν έχει στοιχίσει τη ζωή σε όσους προσπάθησαν να το καταφέρουν. Μάλιστα, και η δική του απόπειρα κινδύνευσε να ματαιωθεί, λόγω βλάβης στο θερμαντήρα του κράνος του, που το έκανε να θαμπώνει. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ειδικών, στην αρχή του άλματος του, ο Φέλιξ πήρε λάθος θέση, πράγμα πολύ επικίνδυνο. Στη συνέχεια ωστόσο, ο ίδιος, χάρη στην πείρα του από τα 2.500 και πλέον άλματα με αλεξίπτωτο, κατάφερε να διορθώσει τη στάση του σώματος του στον αέρα με αποτέλεσμα να πάνε όλα καλά.

    Μια ειδική κάψουλα μετέφερε τον αλεξιπτωτιστή ως το σημείο απ' όπου πήδηξε τελικά στο κενό. Για την πτώση του, ο Φέλιξ φορούσε ειδική στολή, παρόμοια με αυτή που σχεδιάζεται για τους αστροναύτες. Το γεγονός ότι τα κατάφερε να σπάσει τελικά το φράγμα του ήχου (με τελική ταχύτητα πτώσης 1.137 χλμ. την ώρα) αλλά και το ρεκόρ της ελεύθερης πτώσης σε ύψος, επιτρέπει στους ερευνητές να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα αναφορικά με την κατασκευή ειδικών στολών για μεγάλες πτώσεις, αλλά και σχετικά με τον τρόπο χειρισμού επαγόντων περιστατικών εκκένωσης επανδρωμένων διαστημικών σκαφών, για όσο αυτά βρίσκονται στη στρατόσφαιρα.

    Σχετική είδηση: Έσπασε κάθε ρεκόρ ο «ατρόμητος Φέλιξ» - Άλμα από τα 39 χλμ.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: BBC, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Νικόλας Περδικάρης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 16:05

    Είδηση: 23886

    [05] Α. Παπαδόπουλος: Σίγουρα δεν θα υπάρχουν απολύσεις

    Τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις και ότι θα είναι πολύ μικρός ο αριθμός των εργαζομένων που θα βρεθούν εκτός, επανέλαβε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος. Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι η συνεννόηση που έχει γίνει για το τελικό πακέτο, είναι να έχει την έγκριση και των τριών αρχηγών πριν πάει στη Βουλή. Επιπλέον, έκανε λόγο για ακραίες ιδεοληψίες εκ μέρους της τρόικας, για τις οποίες, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να εκφράσεις τη διαφωνία και να επιμένεις. «Ακριβώς γι' αυτό το λόγο εδώ και τρεισήμισι μήνες υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, διότι γίνονται συζητήσεις» πρόσθεσε.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη και τον Βασίλη Μπεσκένη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Αυτό ακριβώς είναι η διαπραγμάτευση. Σβήνεις, προσθέτεις, αφαιρείς, αλλιώς αν ήταν εύκολη η διαδικασία θα είχαμε συμφωνήσει την επόμενη της συγκρότησης της κυβέρνησης».

    Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Είναι πολύ μικρός τελικά ο αριθμός των εργαζομένων που θα βρεθούν εκτός. Σίγουρα δεν θα υπάρχουν απολύσεις, νομίζω ότι είναι καθολική η θέση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, και μιλάμε για έναν αριθμό πολύ μικρό. Ούτως ή άλλως, τα στοιχεία δείχνουν ότι το δημόσιο έχει ελαφρυνθεί κατά αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες. Άρα, η τρόικα πρέπει να λάβει υπόψη της και τις μεγάλες μεταβολές που έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια».

    Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Όταν σε μια πρόσφατη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών είχε τεθεί το θέμα των εργασιακών, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κύριο Βρούτση και του είχε πει ότι όταν έρχονται θέματα που σχετίζονται με αυτά, θα διακόπτει τη συζήτηση και θα τα παραπέμπει στους πολιτικούς αρχηγούς. Νομίζω ότι το θέμα αυτό, από τη στιγμή που υπερβαίνει τον κύριο Βρούτση, δεν είναι δυνατό να κλειστεί κάποια συμφωνία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη. Από τη δική μας πλευρά δε μπορούν να γίνουν αποδεκτά αυτά τα ζητήματα. Θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα όρια ώστε να μη μπουν καν σε συζήτηση ή σε διαπραγμάτευση, γιατί στη διαπραγμάτευση κάτι θα χάσεις από αυτά».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Όλο αυτό το πακέτο, όταν και εάν κλείσει, και εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα έρθει σε συζήτηση στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών»;

    Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Ναι. Η συνεννόηση που έχει γίνει είναι το τελικό πακέτο πριν πάει στη Βουλή να έχει την έγκριση και των τριών αρχηγών».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Για ποιο λόγο δεν το καταλαβαίνει η τρόικα; Γιατί επαναφέρει τα ίδια και τα ίδια η τρόικα»;

    Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Διότι, διακατέχεται από ακραίες ιδεοληψίες».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πώς θα τις υπερβείτε αυτές τις ακραίες ιδεοληψίες; Με πολιτική διαπραγμάτευση»;

    Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος τρόπος. Επειδή η χώρα μας έχει ανάγκη τη δόση και δεν έχει τη δυνατότητα να τους πει «γεια σας κύριοι». Μακάρι, αυτό είναι που λέει ο κύριος Τσίπρας, το οποίο είναι εύκολο, αλλά μάλλον ούτε κι ο ίδιος το πιστεύει. Το λέει περισσότερο για να το πει, επειδή είναι εύηχο στο μέσο Έλληνα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Εγώ δεν ξέρω άλλο δρόμο από το να εκφράσεις τη διαφωνία, να επιμένεις και στο κάτω- κάτω, ακριβώς για αυτό το λόγο εδώ και τρεισήμισι μήνες υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, διότι γίνονται συζητήσεις».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 14:14

    Είδηση: 23881

    [06] Βορίδης-Στρατούλης-Δημαράς-Λυκούδης: Αντιπαραθέσεις για το νέο πακέτο μέτρων

    Ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα και η εμπλοκή που σημειώθηκε για τα εργασιακά αλλά και το θέμα εξομοίωσης της τιμής του πετρελαίου κίνησης με της θέρμανσης αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στην εκπομπή ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, ο πρόεδρος Άρματος Πολιτών, Βουλευτής Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς και ο βουλευτής Επικρατείας και γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης.

    Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να καταλήξουν οι συζητήσεις με την τρόικα προκειμένου να πούμε τι ακριβώς θα ισχύσει και τι θα γίνει. «Αυτή τη στιγμή γίνεται μια συζήτηση σε πολλά επίπεδα», είπε και πρόσθεσε ότι στο θέμα του κατώτατου μισθού αυτό που παίζει ρόλο είναι η νομοθετική κατοχύρωσή του και το πως διαμορφώνεται μέσα από την αγορά εργασίας.

    Το βασικό είναι η διευκόλυνση της εισόδου και εξόδου στην αγορά εργασίας και η ευελιξία των όρων επισήμανε ο κ. Βορίδης, σημειώνοντας ότι όσο θα συνεχίζονται τα υφεσιακά φαινόμενα θα συνεχίζεται και η κρίση. Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα πρωτογενή ελλείμματα, και πως με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε επιτυγχάνεται αυτό. Επιπλέον πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα της χρηματοδότησης του χρέους, όπου εκεί όπως τόνισε χρειάζεται να μας δοθεί χρόνος ώστε να προχωρήσει οι αναπτυξιακές τομές μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Για το θέμα με τις τιμές πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης υπογράμμισε ότι πρέπει να κατανοήσουμε όλοι την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και να βοηθήσει όπως μπορεί ο καθένας απο την πλευρά του. «Δεν πιστεύω ότι συμβάλουμε στο να λυθεί το πρόβλημα με τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις», είπε ο κ. Βορίδης.

    Ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι η τρόικα ζητά απίστευτα πράγματα που οδηγούν στην εξουθένωση του ελληνικού λαού. «Το θράσος που έχουν οι εκπρόσωποι της τρόικας τους το έδωσαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, και θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια οικονομική ζώνη» όπου μπορούν να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες, σημείωσε ο κ. Στρατούλης και υπογράμμισε ότι «αυτό που επείγει είναι να αποκρουστεί το βάρβαρο πακέτο των μέτρων και να κατέβουν στους δρόμους οι πολίτες». Βέβαια, όπως είπε, το θέμα δεν λύνεται με μία απεργία αλλά χρειάζεται σχεδιασμός ο οποίος θα είναι πολιτικοποιημένος και όχι κομματικοποιημένος, θα έχει συγκεκριμένο στόχο: να προβάλουμε την άλλη λύση ώστε να δοθεί θετική διέξοδος στην κρίση. Επίσης, δήλωσε ότι κύριο μέλημα του κόμματος είναι να στηρίξει τους αγώνες του λαού για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο πλευρό των συνδικάτων.

    Για το θέμα με τους πρατηριούχους, τόνισε ότι η αδυναμία και η ανεπάρκεια των κυβερνήσεων για πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, οδηγούν τους πολίτες να πεθάνουν από το κρύο ενώ τους επιβαρύνουν με νέα μέτρα. «Επιβεβαιώνεται ότι αυτές οι πολιτικές είναι αδιέξοδες, απάνθρωπες και δολοφονικές γιατί οδηγούν τους πολίτες να πεθάνουν από το κρύο», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Δημαράς τόνισε ότι είναι κοινή διαπίστωση πως αυτό το σχέδιο δεν γλιτώνει την Ελλάδα. Αναφέρθηκε και στη μη τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση σε μισθούς και συντάξεις, γεγονός που μεγεθύνει όπως τόνισε το χάσμα των πολιτικών με τους πολίτες. «Αυτό θα το πληρώσουμε όλοι», είπε και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες ψήφισαν αντιμνημονιακά, όμως έχουμε μνημονιακή κυβέρνηση».

    Για το θέμα με το πετρέλαιο θέρμανσης ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, και πως μεγεθύνεται η αναξιοπιστία της κυβέρνησης.

    Ο κ. Λυκούδης αναφερόμενος στις συζητήσεις με την τρόικα για τα εργασιακά, επισήμανε ότι έχει γίνει μικροπαρανόηση με το θέμα και πως η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα τα οποία δεν υπάρχουν. Εμείς επιβεβαιώσαμε συγκεκριμένα μέτρα και κατευθύνσεις και κάποιοι εικάζουν ότι θα είμαστε θετικοί στην επιμήκυνση, όμως δεν πρόκειται να δεχτεί τα όσα ζητά η τρόικα. «Είμαστε τελείως αντίθετοι με τα μέτρα για τα εργασιακά, γιατί ανατρέπονται νόμοι 50 χρόνων», είπε ο κ. Λυκούδης και σημείωσε ότι καλό θα ήταν να αφήσουμε να κατασταλάξουν οι συζητήσεις και να δούμε ποια θα είναι η θέση μας.

    Για το θέμα με το πετρέλαιο θέρμανσης είπε χαρακτηριστικά: «Φέτος το χειμώνα θα κρυώσουμε όλοι, και όσοι ζουν πιο βόρεια θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα», επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι αντικειμενικό και πως η κρίση παράγει δυσκολίες.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 13:17

    Είδηση: 23863

    [07] Μ. Καρχιμάκης: Η λίστα Λαγκάρντ ήταν μια παρωνυχίδα

    Την ανάγκη να προχωρήσει το πολιτικό σύστημα σε ρήξεις και συγκρούσεις, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, υπογράμμισε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει σε ανασύσταση με πολιτική πρόταση ρήξης πραγματικής που θα αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και θα τη βλέπει ο πολίτης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορείς να κάνεις ανασύσταση με τεχνητούς ή με συναισθηματικούς όρους του παρελθόντος. Επιπλέον, χαρακτήρισε τη λίστα Λαγκάρντ παρωνυχίδα «μπροστά σε όλο αυτό το οποίο συντελείται και επιτελείται με τη συγκάλυψη και την ομπρέλα του κεντρικού τραπεζίτη, του κ. Προβόπουλου», διερωτώμενος αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί μαζί του και να τον αναγκάσει να δίνει καθημερινά διασταυρωτικά στοιχεία στις ελεγκτικές αρχές.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: «Το πολιτικό σύστημα, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, πολύ δύσκολο, θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια, πρέπει να πάει σε ρήξεις, σε συγκρούσεις με όλα όσα ή και με εκείνους που εκφράζουν θεσμικά κάποια πράγματα, οι οποίοι από τις καθυστερήσεις, από την αδράνεια, δεν παράγουν την ωφέλεια που πρέπει να παραχθεί, έτσι ώστε να μην προσχωρούμε ούτε σε περικοπές, ούτε σε αφαιρέσεις εισοδημάτων από αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και ταυτόχρονα είναι οι ίδιοι, οι οποίοι παρεμποδίζουν την ανάπτυξη. Ρήξη, πρώτα απ' όλα, με αυτούς, οι οποίοι τα παίρνουν συνέχεια και δεν επιστρέφουν τίποτα, τραπεζικό σύστημα. Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να δούμε ποιος είναι ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη. Ο κεντρικός τραπεζίτης τι ρόλο έχει παίξει στη φοροδιαφυγή τόσα χρόνια»;

    Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: «Εάν το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του, δεν συγκρουστεί, όχι να καλούμε τη δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της, να συγκρουστούμε με τη δικαιοσύνη γιατί δεν επιτελεί το έργο της, όχι να καλούμε τους τραπεζίτες να επιτελέσουν το έργο τους, να συγκρουστούμε με τους τραπεζίτες και με τον κεντρικό τραπεζίτη γιατί δεν επιτελεί το έργο του, εάν δε συγκρουστεί, νομίζω τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι ρήξεις και η αντιπαράθεση με τα κακώς κείμενα, που θα δώσουν το μήνυμα στον κόσμο ότι αυτή η σύγκρουση θα αποφέρει ωφέλεια για μένα, τον απλό άνθρωπο που δυσκολεύεται, αυτό είναι η κινητήρια δύναμη και το περιεχόμενο της πολιτικής που θα πρέπει να δώσει το ΠΑΣΟΚ και στην ανασύσταση που θέλει να κάνει. Δεν μπορείς να πας να κάνεις ανασύσταση με τεχνητούς ή με συναισθηματικούς όρους του παρελθόντος. Θα πας σε ανασύσταση με πολιτική πρόταση ρήξης πραγματικής που θα αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, θα τη βλέπει ο πολίτης».

    ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

    Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: «Στην Ελλάδα μέσα υπάρχουν δεκάδες λίστες Λαγκάρντ που τις συγκαλύπτουν κάποιοι. Η λίστα Λαγκάρντ ήταν μια παρωνυχίδα μπροστά σε όλο αυτό το οποίο συντελείται και επιτελείται με τη συγκάλυψη και την ομπρέλα του κεντρικού τραπεζίτη, του κυρίου Προβόπουλου. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί με τον Προβόπουλο στο σύνολό του και συντεταγμένα; Μπορεί να αναγκάσει τον Προβόπουλο καθημερινά να δίνει διασταυρωτικά στοιχεία στις ελεγκτικές αρχές»;

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 14:13

    Είδηση: 23880

    [08] Ν. Βούτσης: Θάφτηκε οποιαδήποτε ιδέα πολιτικής διαπραγμάτευσης

    Την άποψη ότι με την επίσκεψη της Μέρκελ θάφτηκε οποιαδήποτε ιδέα πολιτικής διαπραγμάτευσης, εξέφρασε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Νίκος Βούτσης. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ, ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αυτό πρέπει να το αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας ένα πακέτο διαπραγμάτευσης με ρήτρα ανάπτυξης και παύση πληρωμής των τοκοχρεολυσίων για 3-4 χρόνια. Υποστήριξε, δε, ότι η Χρυσή Αυγή εκφράζει τον εκνευρισμό ενός μέρους της κοινωνίας, μέσα σε συνθήκες κρίσης και την πλήρη ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος, και ιδιαίτερα του κυβερνώντος κόμματος.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη και τον Βασίλη Μπεσκένη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Θάφτηκε οποιαδήποτε ιδέα πολιτικής διαπραγμάτευσης με την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ. Όταν το είπαμε τότε και μιλήσαμε για φιάσκο, η μεν ΔΗΜΑΡ είναι στον κόσμο της, μόνη αυτή ως δύναμη, καταχάρηκε και είπε πως άνοιξαν δρόμοι μετά την επίσκεψη, υπήρχε πράγματι από πλευράς του ΠΑΣΟΚ ένα μάγκωμα, η κυβέρνηση θεώρησε ότι έχει ανακτήσει τη φερεγγυότητα. Η ουσία του ταξιδιού Μέρκελ ήταν ότι περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης δεν υπάρχει».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Βλέπουμε δηλώσεις του Σόιμπλε τώρα, να λέει ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ».

    Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Να το αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, να βγει σήμερα και να πει ότι δεν δεχόμαστε αυτά τα οποία δίνει η τρόικα, και καθώς κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από κει, θέλουμε ένα πακέτο διαπραγμάτευσης να το συζητήσουμε μαζί σας, με ρήτρα ανάπτυξης, με σταμάτημα πληρωμής για 3-4 χρόνια των τοκοχρεολυσίων. Γιατί η σιωπή από πλευράς της ελληνικής πλευράς»;

    Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Ακόμα και η απόφαση που πήραν το καλοκαίρι για τις ισπανικές τράπεζες, ο Σόιμπλε δεν τη βάζει μπροστά. Και όμως, λένε περί 2014, πάνε να την παγώσουν, και που θέλαμε κι εμείς να ενταχθούμε εκεί, και συμφωνούμε εμείς».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αν εντασσόταν η Ελλάδα, ένα ποσό της τάξης των 50+ δισ. ευρώ από το δημόσιο χρέος».

    Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Και θα ήταν και καθαρά. Δεν θα ήταν σαν το κούρεμα-μαϊμού του PSI, που μας τα πήραν από τη δίπλα τσέπη, αφού είχαν μεταφερθεί όλα τα ομόλογα στην Ελλάδα, είχαν ξεφορτώσει όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Τι PSI ήταν αυτό; Τι ακριβώς γλιτώσαμε»;

    ΓΙΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

    Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Εκφράζουν τον εκνευρισμό ενός μέρους της κοινωνίας μέσα σε συνθήκες κρίσης και την πλήρη ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος, και ιδιαίτερα του κυβερνώντος κόμματος. Εδώ δεν είναι θέμα της συγκυβέρνησης που λέμε. Μιλάμε καθαρά για το κράτος της δεξιάς που στήνει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο κύριος Σαμαράς προσωπικά, σε όλα τα επίπεδα».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 14:12

    Είδηση: 23879


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 October 2012 - 20:50:06 UTC