Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-10-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μουσουρούλης για παράνομη μετανάστευση στη νησιωτική χώρα
  • [02] Α. Γεωργιάδης: Δεν θα καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης ούτε η συμφωνία
  • [03] Π. Μπεγλίτης: Έχουμε να κάνουμε με μια συνειδητή καθυστέρηση
  • [04] Δ. Χατζησωκράτης: Η διαθεσιμότητα με ονοματεπώνυμο δεν μπορεί να γίνει
  • [05] Μ. Κιούσης στη ΝΕΤ: Να μην εξισωθεί ο φόρος πετρελαίου

    [01] Κ. Μουσουρούλης για παράνομη μετανάστευση στη νησιωτική χώρα

    Η μάχη της λαθρομετανάστευσης τώρα έχει μεταφερθεί στο Αιγαίο με αποτέλεσμα οι περιπολίες του λιμενικού σώματος να έχουν αυξηθεί καθώς ο Εβρος έχει κλείσει για τους λαθρομετανάστες και τους διακινητές. Το Αιγαίο είναι τώρα η λεωφόρος των λαθρομεταναστών με αποτέλεσμα να δυσκολεύει το έργο του λιμενικού για τον εντοπισμόο τους. Εκατοντάδες περιμένουν στα παράλια της Τουρκίας για να περάσουν στην Ελλάδα. Μάλιστα στην πληροφόρηση ότι υπάρχει πολύς κόσμος στα παράλια της Τουρκίας και ειδικότερα από τη Συρία που περιμένει με πρώτη ευκαιρία να περάσει στην Ελλάδα και τα ελληνική νησιά, κι αν είμαστε έτοιμοι ως χώρα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης καλεσμένος στην εκπομπή της ΝΕΤ «Συμβαίνει Τώρα» είπε: «Είναι αλήθεια ότι στα τουρκικά παράλια έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός υποψηφίων, παράνομων μεταναστών και διακινητών. Και αυτό σημαίνει ότι οι πιέσεις που δεχόμαστε σε συγκεκριμένες περιοχές των ανατολικών μας συνόρων θα ενισχυθούν».

    Ο κ. Μουσουρούλης σχολίασε το έργο του λιμενικού σώματος στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης λέγοντας: «Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τα στελέχη, το έμψυχο υλικό του λιμενικού σώματος που νύχτα, μέρα δίνει την μάχη». Ο υπουργός παρατήρησε ότι «η αντίδραση της πολιτείας είναι πολύ-επίπεδη. Σ΄ότι αφορά την προετοιμασία εκτός θαλάσσης σημασία έχει να ακυρωθούν οι μαγνήτες που φέρουν αυτές τις πιέσεις. Τέτοιοι μαγνήτες είναι ακόμα και το παρεμπόριο. Η χώρα είναι ευάλωτη στο θέμα αυτό και ελκυστική γι' αυτούς τους ανθρώπους. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε και το κάνουμε από την πρώτη στιγμή είναι να αναδιατάξουμε τα μέσα, πλωτά, εναέρια, αλλά και τον εξοπλισμό που μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αποτροπή, όπως θερμικές κάμερες και παράλληλα να ενισχύσουμε τη διακλαδική συνεργασία. Αυτό απαιτεί αντιμετώπιση μιας στρατηγικής αντιμετώπισης, μιας στρατηγικής αποτροπής».

    Αναφερόμενος ο υπουργός σε σχετικό ρεπορτάζ της εκπομπής συμφώνησε ότι κάθε επιχείρηση αποτροπής (λαθρομετανάστευσης), μπορεί να εξελιχθεί σε επιχείρηση διάσωσης. Μέχρι χθες είπε ο υπουργός, είχαμε συνολικά 72 περιστατικά, σε σχέση με το πρώτο 7μηνο του 2012 που ήταν μόλις 12. Το κίνητρο είναι οικονομικό γι' αυτές τις επιχειρήσεις και πολύ υψηλό. Το «κεφάλι» πληρώνεται ακριβά είπε ο κ. Μουσουρούλης. Ο υπουργός τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες και με την υποστήριξη νέων ξένων εμπειρογνώμων, ώστε αυτό το κύκλωμα των εγκληματιών διακινητών να περιοριστεί, αν όχι να εξαλειφθεί.

    Όσον αφορά τους πρόσφυγες από την Συρία κι αν υπάρχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεννόηση, να δεχθούμε στα νησιά μας πρόσφυγες από εκεί, ο υπουργός απάντησε: «Γνωρίζω καλά ότι υπάρχει ένας πολύ υψηλού επιπέδου επιχειρησιακός σχεδιασμός, από το υπ. Δημόσιας Τάξης. Οι συζητήσεις γίνονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους μας του πως θα διαχειριστούμε αυτό το θέμα, ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχει» είπε ο κ. Μουσουρούλης. «Το θέμα της Συρίας είναι ανθρωπιστικό και τα κράτη προετοιμάζονται για να το αντιμετωπίσουν».΄

    Όσον αφορά τα κέντρα υποδοχής στα νησιά

    Για τα κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών, ο υπουργός είπε ότι τα δύο κέντρα που ήδη υπάρχουν σε Χίο και Σάμο, είναι κέντρα προσωρινής κράτησης και θα επαναλειτουργήσουν προσεχώς.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει συνεργασία και σε ποιο βαθμό συνεργάζεται η Ελλάδα με την Τουρκία, ο κ. Μουσουρούλης είπε: «Είχαμε επαφές με την τουρκική πλευρά, ο αρχηγός του λιμενικού σώματος πρόσφατα στη σύνοδο στη Μασσαλία της Γαλλίας όπου υπήρξε συνεννόηση. Υπάρχει κοινή αντίληψη για το ζήτημα αυτό και μπορούμε να περάσουμε σε μια περίοδο αγαστής συνεργασίας για τη διαχείριση αυτών των πιέσεων στο Αιγαίο». Ο κ. Μουσουρούλης αναφέρθηκε και στις επαφές και με τον Τούρκο πρέσβη. Είπε χαρακτηριστικά:«Υπάρχει αναγνώριση του προβλήματος. Είναι σε καλό δρόμο αυτό το θέμα».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: NET, ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 17:58

    Είδηση: 24001

    [02] Α. Γεωργιάδης: Δεν θα καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης ούτε η συμφωνία

    Η τρόικα, με τις διαρκείς νέες απαιτήσεις, κερδίζει χρόνο για να μην κλείσει η συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής, υποστήριξε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι η δόση πρέπει να καταβληθεί ολόκληρη και άμεσα, ώστε να αλλάξει το οικονομικό κλίμα της χώρας, και εκτίμησε ότι δεν θα έχουμε δραματική καθυστέρηση ούτε στην εκταμίευση της δόσης, ούτε στη συμφωνία. «Πιστεύω ότι την Πέμπτη θα έχουμε το πρώτο δείγμα που αφορά, όχι την Ελλάδα, το γενικό της Ευρώπης» σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην ανάγκη να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, έκανε λόγο για δύο δρόμους, των άμεσων και αθρόων απολύσεων στο δημόσιο και των περικοπών μισθών και συντάξεων και αύξησης των φόρων. Όπως διευκρίνισε, ο ίδιος τάσσεται υπέρ του πρώτου δρόμου, επισημαίνοντας ότι αν είχαμε προχωρήσει σε απολύσεις του πλεονάζοντος αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η Ελλάδα θα είχε αναπνεύσει.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη και τον Βασίλη Μπεσκένη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «Αυτή τη φορά η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε εμάς, είναι πάρα πολύ απλό. Η καθυστέρηση οφείλεται σε αυτούς. Αυτό που κάνει η τρόικα, με τις διαρκείς νέες απαιτήσεις, είναι αυτό που λέμε πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, κερδίζει χρόνο για να μην κλείσει η συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής, διότι προφανώς περιμένουν όλοι να δουν πού θα καταλήξει, και εάν θα καταλήξει κάπου, η διελκυστίνδα μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ».

    Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «Η Ελλάδα για να κάνει την τροπή, την αλλαγή στο οικονομικό της κλίμα, χρειάζεται την καταβολή ολόκληρης της δόσης και γρήγορα. Αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνουν στην Ευρώπη, άρα δεν πιστεύω ότι θα έχουμε δραματική καθυστέρηση ούτε στην εκταμίευση της δόσης, ούτε στη συμφωνία. Πιστεύω ότι την Πέμπτη θα έχουμε το πρώτο δείγμα που αφορά, όχι την Ελλάδα, το γενικό της Ευρώπης. Θα έχουμε επικύρωση της πορείας προς τη δημοσιονομική ένωση, που είναι προαπαιτούμενο για όλα τα υπόλοιπα, θα έχουμε επανακαθορισμό και επαναβεβαίωση της πορείας προς την τραπεζική ένωση, που είναι επίσης πολύ σημαντικό και προαπαιτούμενο για τη διαχείριση του χρέους των χωρών της ευρωζώνης. Αυτές θα είναι δύο θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα».

    Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «Πρέπει να το πετύχουμε οπωσδήποτε το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν γίνεται χωρίς αυτό. Για να το πετύχουμε είχαμε δύο βασικούς δρόμους. Ο ένας δρόμος να πάμε σε άμεσες και αθρόες απολύσεις στο δημόσιο. Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Ο δεύτερος δρόμος ήταν οι περικοπές μισθών και συντάξεων και η αύξηση των φόρων. Θα μπορούσαμε να έχουμε ελάχιστες περικοπές μισθών και συντάξεων και μηδενισμό ή και μείωση των φόρων, εάν είχαμε προχωρήσει σε δραστικές περικοπές δαπανώ στο δημόσιο, που το μεγαλύτερο κονδύλι του είναι μισθοί και συντάξεις. Αποφασίστηκε για πολιτικούς λόγους και από την κυβέρνηση Παπανδρέου, και από την κυβέρνηση Παπαδήμου, και από την κυβέρνηση Σαμαρά ότι πρέπει να επιλεγεί ο δεύτερος δρόμος, των περικοπών και όχι των αθρόων απολύσεων. Εγώ είμαι υπέρ του πρώτου δρόμου. Εγώ είμαι ξεκάθαρος, αυτό το λέω πάντα, το έχω πει από την πρώτη μέρα ότι αν το 2010 είχαμε προχωρήσει σε απολύσεις του πλεονάζοντος αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, και υπάρχει πλεονάζων αριθμός, για να μην κοροϊδευόμαστε, η Ελλάδα θα είχε αναπνεύσει».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 15:06

    Είδηση: 23990

    [03] Π. Μπεγλίτης: Έχουμε να κάνουμε με μια συνειδητή καθυστέρηση

    Για ένα δύσκολο διαπραγματευτικό παιχνίδι, επικίνδυνο για την ευστάθεια και τις ισορροπίες στην ευρωζώνη έκανε λόγο στη ΝΕΤ FM ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, το οποίο, όπως επισήμανε, παίζεται με τη συνεχή αλλαγή κανόνων από την πλευρά της Γερμανίας και των υπόλοιπων εταίρων. Υποστήριξε, δε, ότι έχουμε να κάνουμε με μια συνειδητή καθυστέρηση επειδή υπάρχει αμηχανία ή επειδή δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένη απόφαση από την πλευρά των εταίρων μας, για το πώς θα διαχειριστούν την κρίση του δημοσίου χρέους στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: «Έχει αλλάξει εντελώς το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τις συνεχείς προσθήκες νέων θεμάτων εκτός των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της χώρας από το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής από την πλευρά της τρόικας. Αυτό πιστεύω ότι έχει να κάνει με ευρύτερα ζητήματα που σχετίζονται με τις μεταξύ των εταίρων μας σχέσεις, κυρίως του ΔΝΤ με την ΕΚΤ και την ευρωπαϊκή επιτροπή, έχει να κάνει με το ζήτημα της προσέγγισης της βιωσιμότητας και διαχειρισιμότητας του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα και έχει να κάνει με μια διαπραγμάτευση ενόψει των μεγάλων αποφάσεων που θα ληφθούν την επόμενη περίοδο από την πλευρά της ΕΕ σε σχέση όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με τις άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δηλαδή, πρόβα είναι»;

    Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: «Πιστεύω ότι είναι μια πρόβα τζενεράλε. Είναι μια διαπραγματευτική πρόβα τζενεράλε ενόψει των μεγάλων αποφάσεων και κυρίως έχει να κάνει με την ανίχνευση των διαπραγματευτικών ορίων και περιθωρίων των κρατών, κυρίως από την πλευρά των μεγάλων κρατών της ευρωζώνης. Είναι ένα δύσκολο διαπραγματευτικό παιχνίδι, είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι όχι μόνο για εμάς ως χώρες και ως λαοί που βιώνουμε αυτά τα νέα σκληρά μέτρα, αλλά είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι για την ευστάθεια και τις ισορροπίες στην ίδια την ευρωζώνη, όπως αυτό το παιχνίδι παίζεται με τη συνεχή αλλαγή κανόνων από την πλευρά της Γερμανίας και των άλλων εταίρων μας. Έχουμε να κάνουμε με μια συνειδητή καθυστέρηση επειδή υπάρχει αμηχανία, ή επειδή δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένη απόφαση από την πλευρά των εταίρων μας για το πώς θα διαχειριστούν την κρίση του δημοσίου χρέους στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 15:05

    Είδηση: 23989

    [04] Δ. Χατζησωκράτης: Η διαθεσιμότητα με ονοματεπώνυμο δεν μπορεί να γίνει

    Για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μίλησε στη ΝΕΤ FM το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης. Όπως ανέφερε, σήμερα ο Φ. Κουβέλης θα ξεκαθαρίσει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να συζητήσει τα θέματα που θέτει η τρόικα και θα καλέσει και τους υπόλοιπους αρχηγούς να κάνουν το ίδιο, ώστε να υπάρξει μια κοινή στρατηγική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτά. Επιπλέον, επισήμανε ότι η διαθεσιμότητα υπαλλήλων με ονοματεπώνυμο, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: «Ένα ζήτημα επίσης σοβαρό έχει σχέση με το θέμα των δικτύων που μέχρι σήμερα ήταν στον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή σε έναν ανεξάρτητο φορέα, αλλά του κράτους, τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά θέτουνε ζήτημα να μπουν μέσα στη διαδικασία της πώλησης σε έναν ιδιώτη. Τα δίκτυα, δηλαδή ό,τι έχει κάνει αυτή τη στιγμή, χρόνια τώρα, και έχει διαμορφώσει ένα ευρύτερο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, θέλουν να πάνε σε ιδιώτη. Αυτό δεν προέκυπτε από πουθενά, δεν προέκυπτε από καμία δέσμευση από τους προηγούμενους».

    Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: «Είναι μια καθαρή προσέγγιση από την πλευρά της τρόικα που καθυστέρηση θέλει να κάνει; Να σταματήσουν οι διαδικασίες μέχρις ότου υλοποιηθούν ή προχωρήσουν κάποιοι σχεδιασμοί, οι οποίοι δεν προκύπτουν από τα προβλήματα που έχει η χώρα μας καθαυτά, για να δούμε τι θα γίνει παραπέρα. Είναι απολύτως σαφές από την πλευρά μας ότι σήμερα ο Φώτης Κουβέλης θα είναι σαφέστατος, λέγοντας ότι αυτά δεν θα τα κουβεντιάσουμε, και θα καλέσει και τους υπόλοιπους αρχηγούς να κάνουν το ίδιο, να είναι μια κοινή στρατηγική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτά».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Διαθεσιμότητα με ονοματεπώνυμο, όπως ζητάει η τρόικα»;

    Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: «Αυτό ας το ζητάει η τρόικα, δεν μπορεί να γίνει. Το ελληνικό κράτος, όλα τα κράτη, έχουν μια νομοθεσία. Η νομοθεσία προσδιορίζεται και από τους συνταγματικούς προσδιορισμούς και δεν είναι δυνατό στο όνομα μιας βούλησης, στο όνομα μιας πολιτικής και ιδεολογικής προσέγγισης, που το λέει η τρόικα ''θέλουμε αίμα, να στάξει το αίμα, να το βλέπουμε'', αυτό ζητούν. Αυτό τους λέμε ότι δεν θα το κάνουμε, δεν θα γίνει».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 15:04

    Είδηση: 23985

    [05] Μ. Κιούσης στη ΝΕΤ: Να μην εξισωθεί ο φόρος πετρελαίου

    Ζητάμε να ανασταλεί για εφέτος η εφαρμογή του νόμου για την εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας βενζινοπωλών Μ. Κιούσης μιλώντας στην εκπομπή «ΝΕΤ στα Γεγονότα».

    Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών, ο κ. Κιούσης είπε ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα και πως αιτούνται συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Όπως τόνισε, υπάρχουν μέτρα που αν εφαρμοστούν θα αποδώσουν πολύ περισσότερο από τον ρυθμιστικό νόμο.

    Δεν υπάρχει πολιτική βούληση να μπουν τα συστήματα εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιούσης, προσθέτοντας πως ειδικά στις βόρειες περιοχές της χώρας, πολλά πρωτοβάθμια σωματεία έχουν πάρει την απόφαση να μην αγοράσουν και να μην διανείμουν πετρέλαιο θέρμανσης.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: NET, ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Μπ. Σαβούρδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 16:09

    Είδηση: 23983


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 October 2012 - 16:50:50 UTC