Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-10-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τυφώνας «Sandy»: 33 νεκροί σε 7 πολιτείες - Τεράστιες καταστροφές
  • [02] Προβληματισμοί βουλευτών για τα μέτρα στη Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Α.Σαμαράς: Έληξε η διαπραγμάτευση-Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

    [01] Τυφώνας «Sandy»: 33 νεκροί σε 7 πολιτείες - Τεράστιες καταστροφές

    Τουλάχιστον 33 άνθρωποι - κατά το BBC - βρήκαν τον θάνατο στις ΗΠΑ και ένας στον Καναδά εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και των ορμητικών πλημμυρών που προκλήθηκαν από τον Σάντι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν στη ζωή τους στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο «Twitter» ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο. Οι δέκα βρήκαν τον θάνατο στην πόλη της Νέας Υόρκης, που επλήγη ιδιαίτερα από τον κυκλώνα, δήλωσε ο δήμαρχός της Μάικλ Μπλούμπεργκ.

    Οι αριθμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν στους δύο νεκρούς, ο ένας εξ αυτών ήταν πυροσβέστης, στην Πολιτεία Κονέκτικατ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Νταν Μαλόι.

    Άλλα τρία θύματα καταγράφηκαν στην Πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ-μεταξύ των οποίων ένας πατέρας και μια μητέρα, που συνεθλίβησαν όταν δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό τους, όπου μετέβαιναν και τα δύο τους παιδιά, τα οποία διεσώθησαν χωρίς τραύματα-δήλωσε ο κυβερνήτης του Κρις Κρίστι.

    Στην Πενσιλβάνια έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα, μία γυναίκα σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στο Μέριλαντ, ενώ στη Δυτική Βιρτζίνια-όπου σημειώνεται πυκνή χιονόπτωση-μία 48χρονη βρήκε τον θάνατο σε δυστύχημα με φορτηγό. Άλλη μία γυναίκα, μέλος του πληρώματος του τρικάταρτου HMS Bounty, το οποίο βυθίσθηκε ανοικτά της Βορείου Καρολίνας, υπέκυψε σε νοσοκομείο, ενώ ο κυβερνήτης του ιστιοφόρου αγνοείται ακόμη.

    Εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, στον Καναδά, όπου έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις του Σάντι, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της χτυπημένη από απομεινάρια που παρέσυραν οι σφοδροί άνεμοι, σύμφωνα με την αστυνομία του Τορόντο.

    Όσον αφορά τις υπηρεσίες στη μεγαλούπολη της Νέας Υόρκης, ο δήμαρχός της Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε σήμερα πως η λειτουργία του υπογείου σιδηροδρόμου της δεν προβλέπεται να επαναληφθεί για ακόμη τέσσερις με πέντε ημέρες, αλλά πρόσθεσε πως σήμερα ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να λειτουργήσει σε περιορισμένη κλίμακα το δίκτυο λεωφορείων, και από αύριο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

    Παράλληλα, ο δήμαρχός δήλωσε πως τρείς από τις γέφυρες που συνδέουν το Μανχάταν με το Μπρούκλιν θα ανοίξουν από αύριο. Πρόκειται για τις γέφυρες Μπρούκλιν, Μανχάταν, και Ουΐλιαμσμπεργκ.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο εξέφρασε τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» του ότι από αύριο ενδέχεται να επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο παρέμεινε σήμερα κλειστό λόγω των εκτάκτων συνθηκών.

    Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε σήμερα πως συζήτησε με τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ την πιθανότητα «να επιταχυνθεί η επιστροφή της Ουόλ Στριτ στην ομαλότητα» και δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος για το γεγονός ότι αύριο θα λειτουργήσει εκ νέου» η Ουόλ Στριτ.

    Πάνω από οκτώ εκατ. νοικοκυριά έχουν παραμείνει χωρίς ηλεκτρικό σήμερα σε 18 πολιτείες στα βορειανατολικά των ΗΠΑ και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε ο Σάντι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας.

    «Στις 15:00 (ώρα Ελλάδος), στις πληγείσες Πολιτείες καταγράφονταν 8.114.433 πελάτες χωρίς παροχή ηλεκτρικού στις ζώνες που δοκιμάσθηκαν», υποδηλώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, προσθέτοντας πως η δεινότερα πληγείσα πολιτεία ήταν το Νιου Τζέρσεϊ, όπου παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό 2,5 εκατ. νοικοκυριά.

    Πάνω από 130.000 νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και στον Καναδά σήμερα, εξαιτίας της πτώσεως δένδρων, ή ηλεκτρικών συρμάτων, κατά το διάβα του Σάντι από τις ανατολικές περιοχές της χώρας.

    Περίπου 90.000 κατοικίες βυθίσθηκαν στο σκοτάδι στην επαρχία Οντάριο, ανακοίνωσε η εταιρεία ηλεκτρισμού Hydro One, ενώ στο Κεμπέκ η εταιρεία Hydro-Quebec απαριθμεί σε 43.000 τις αντίστοιχες βλάβες, κυρίως γύρω από το Μόντρεαλ.

    Πέρα από τις βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο, και το Διαδίκτυο γνώρισε σημαντικές δυσκολίες στη λειτουργία του, με πολλούς δημοφιλείς ιστότοπους, όπως ο Huffington Post, να προσπαθούν να διορθώσουν «τις τεχνικές δυσκολίες» που αντιμετώπισαν σήμερα.

    Στην αρχική σελίδα του ο ιστότοπος Huffington Post τονίζει πως οι διακοπές ρεύματος, που προκλήθηκαν από τη μανία του Σάντι, προκάλεσαν «τεχνικές δυσκολίες», υποχρεώνοντας τον να δημοσιεύει σήμερα μόνον λιγοστά άρθρα και χωρίς φωτογραφίες.

    «Εργαζόμαστε προκειμένου να επανέλθει ο ιστότοπος σε ομαλή λειτουργία», τονίζεται στο κύριο άρθρο.

    Ο νεοϋρκέζικος ιστότοπος Gawker, όπως και άλλοι όπως οι Jejebel, ή ο Gizmodo, δεν ανταποκρίνονται, ενώ ο Buzfeed καλεί τους χρήστες να μεταβαίνουν σε άλλους λογαριασμούς του, όπως στο Tumblr, το Twitter, ή το Facebook για να δουν τις τελευταίες του ενημερώσεις.

    Τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες διέκοψαν την λειτουργία τους στο ΒΑ τμήμα της χώρας

    Διακόπηκε η λειτουργία τριών πυρηνικών αντιδραστήρων στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ λόγω του κυκλώνα Σάντι, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πάνω από οκτώ εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας.

    Χρειάστηκε επίσης να μειωθεί η παραγωγή δύο άλλων αντιδραστήρων, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κυρίως στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, μια από αυτές που επλήγησαν περισσότερο από το φαινόμενο, ανέφερε το υπουργείο.

    "Όλα φαίνεται να είναι υπό έλεγχο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νιλ Σίχαν, εκπρόσωπος της αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής (NRC), ο οποίος επίσης ανέφερε ότι ο συναγερμός που κηρύχτηκε χθες Δευτέρα στην πυρηνική μονάδα Όιστερ Κρικ, μια από τις παλαιότερες της χώρας, παραμένει σε ισχύ.

    Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι ο αντιδραστήρας Σάλεμ 1, που βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Ντέλαγουερ στο Χάνκοκς Μπρίτζ (Νιου Τζέρσεϊ), έκλεισε σήμερα, όταν τέσσερις από τις έξι αντλίες κυκλοφορίας νερού έπαψαν να λειτουργούν.

    Αυτές οι αντλίες, που χρησιμοποιούνται για την συμπύκνωση του ατμού του αντιδραστήρα, αποτελούν μέρος του μη-πυρηνικού κυκλώματος αυτής της μονάδας, της οποίας ένας άλλος αντιδραστήρας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τα μέσα Οκτωβρίου για συντήρηση.

    "Η μονάδα παραμένει σταθερή", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του φορέα Public Service Electric and Gas (PSEG), προσθέτοντας ότι δεν διαθέτει εκτιμήσεις για την ημερομηνία επανόδου της σε λειτουργία.

    Εγκατεστημένη στον ίδιο χώρο, η μονάδα Χόουπ Κρικ λειτουργεί κανονικά, σημειώνει ο PSEG σε ανακοίνωσή του.

    Οι Χόουπ Κρικ και Σάλεμ παράγουν το 49% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο Νιου Τζέρσεϊ, που αριθμεί περισσότερους από 8,7 εκατομμύρια κατοίκους, και ήταν μια από τις πολιτείες που επλήγησαν περισσότερο από τον Σάντι.

    Το υπουργείο Ενέργειας επιβεβαίωσε επίσης ότι ένας άλλος αντιδραστήρας, ο Ίντιαν Πόιντ 3, που βρίσκεται περίπου πενήντα χλμ. βόρεια της Νέας Υόρκης, στην όχθη του ποταμού Χάντσον, διέκοψε επίσης τη λειτουργία του τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

    Ο φορέας εκμετάλλευσης, η εταιρεία Entergy είχε ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο του αντιδραστήρα στον λογαριασμό της στο «twitter» επικαλούμενη "προβλήματα με το εξωτερικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας".

    Δεν υπάρχει κανένας "κίνδυνος για το κοινό" ή τους εργαζόμενους, διευκρίνισε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι αναμένει μια επιστροφή στην ομαλότητα "μέσα στις επόμενες μέρες".

    Η μονάδα Ίντιαν Πόιντ διαθέτει τρεις αντιδραστήρες και παρέχει έως και 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη Νέα Υόρκη -όπου πολλά σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα-καθώς και της κομητείας του Ουέστσεστερ (βορειοανατολικά).

    Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο την Δευτέρα ενός αντιδραστήρα της μονάδας Nine Mile, η οποία βρίσκεται στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, στις όχθες της λίμνης Οντάριο.

    Οι υποψήφιο πρόεδροι

    Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ματαίωσε όλες τις αυριανές προεκλογικές του εμφανίσεις και θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον για να συντονίσει τις επιχειρήσεις των ομοσπονδιακών αρχών μετά το πλήγμα του κυκλώνα Σάντι, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

    Ο Ομπάμα την Τετάρτη στο Νιου Τζέρσεϊ - «Εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι»

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί την Τετάρτη στο Νιου Τζέρσεϊ, μία από τις περισσότερο πληγείσες πολιτείες των ανατολικών ΗΠΑ από το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

    "Αύριο το απόγευμα, ο πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Νιου Τζέρσεϊ όπου θα συναντήσει τον κυβερνήτη (Κρις) Κρίστι για να επιθεωρήσει τις ζημιές από τον κυκλώνα, να μιλήσει με τους κατοίκους (...) και να ευχαριστήσει τα μέλη των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, οι οποίοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

    Λίγα λεπτά νωρίτερα ο πρόεδρος Ομπάμα είχε μεταβεί στην έδρα του Ερυθρού Σταυρού στην Ουάσινγκτον όπου είχε υπογραμμίσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς "ο κυκλώνας δεν έχει ακόμη τελειώσει".

    "Εξακολουθεί να κινείται βόρεια", σημείωσε. "Υπάρχουν ακόμη κοινότητες που μπορεί να επηρεαστούν. Επομένως θέλω να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης πλημμύρων, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να πέσουν οι γραμμές ηλεκτροδότησης, κίνδυνοι για πολύ δυνατούς ανέμους", πρόσθεσε.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας.

    Αντιθέτως ο Μιτ Ρόμνει δεν ματαιώνει τις προεκλογικές συγκεντρώσεις

    «Ο πρόεδρος θα παραμείνει αύριο στην Ουάσιγκτον προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα παρέχονται όλες οι ομοσπονδιακές μέριμνες για την στήριξη των εργασιών για την αποκατάσταση» των τοπικών κοινωνικών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ. Μιτ Ρόμνει, αντίθετα από τον Ομπάμα, επιμένει να τηρήσει το προεκλογικό του πρόγραμμα στη Φλόριδα, παρά τον κυκλώνα Σάντι.

    Περιθωριοποιημένος στον ρόλο του απλού θεατή απέναντι στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έκανε επίδειξη κύρους διευθύνοντας τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που αντιμετώπιζαν το ακραίο καιρικό φαινόμενο και τις επιπτώσεις του, ο Ρόμνεϊ συμμετείχε σήμερα στη συλλογή τροφίμων και χρημάτων για τον Ερυθρό Σταυρό, που θα αποστείλει στα ανατολικά, σε ένα αθλητικό κέντρο στο Κέτερινγκ του Οχάιο, όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει κομματική συγκέντρωση.

    Η συγκέντρωση, όπου αναμένεται να συμμετέχει και ο διεκδικητής της προεδρίας του 2008 Γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν, βιαστικά μετατράπηκε σε χώρο συλλογής βοήθειας προς τους πληγέντες, με τον Ρόμνεϊ να κάνει εκκλήσεις στη γενναιοδωρία των Αμερικανών.

    «Οι καρδιές μας είναι βαριές με όλα τούτα τα δεινά που έχουν επιπέσει σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας», είπε ο Ρόμνεϊ απευθυνόμενος σε εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι προσέρχονταν στο αθλητικό κέντρο με σακούλες γεμάτες τρόφιμα και κονσέρβες για να σταλούν στα ανατολικά.

    Ο Ρόμνεϊ επέλεξε να μην αναφερθεί στις εκλογές. Όπως τόνισε, ο ίδιος συνομίλησε με κάποιους από τους κυβερνήτες στις δοκιμαζόμενες Πολιτείες «και τον ενημέρωσαν για πολλούς ανθρώπους που περνούν δύσκολες στιγμές».

    Κοιτάζοντας τις προμήθειες που έσπευδαν να δωρίσουν οι άνθρωποι, ο Ρόμνεϊ πως αυτό «αποτελεί μέρος του αμερικανικού πνεύματος, του αμερικανικού τρόπου να προσφέρουμε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και η γενναιοδωρία σας αυτό το πρωί αγγίζει την καρδιά μου».

    «Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν σήμερα το πρωί. Υπέφεραν χθες βράδυ, και η καταιγίδα συνεχίζεται», δήλωσε ο Ρόμνεϊ, προτού σπεύσει ο ίδιος να βοηθήσει, για περίπου δέκα λεπτά, να φορτωθεί ένα φορτηγό με αγαθά.

    Ο Ρόμνεϊ απέφυγε συστηματικά να απαντήσει στις επανειλημμένες ερωτήσεις για τις θέσεις του σχετικά με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τις Καταστάσεις Κρίσεων (FEMA), της οποίας τον προϋπολογισμό φερόταν πρόθυμος να μειώσει το 2011. Για πάνω από δέκα φορές αρνήθηκε να απαντήσει εάν θα καταργήσει αυτήν την υπηρεσία--όπως τόνιζε στις περικοπές δηλώσεών του που προέβαλαν τα μέσα ενημέρωσης.

    Από Τετάρτη, ανοιχτές οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες στην Ουάσινγκτον και η Γουόλ Στριτ

    Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες στην Ουάσινγκτον θα λειτουργήσουν αύριο, Τετάρτη, μετά το κλείσιμο των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ για δύο ημέρες λόγω του κυκλώνα Σάντι.

    Το Αμερικανικό Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού ανακοίνωσε επίσης ότι οι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον θα έχουν την επιλογή να πάρουν αύριο μη προγραμματισμένη άδεια.

    Την ίδια ώρα και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα ανοίξει και θα λειτουργήσει κανονικά αύριο, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες αρχές στην πόλη της Νέας Υόρκης, έπειτα από το κλείσιμο της Γουόλ Στριτ για δύο ημέρες λόγω του κυκλώνα.

    Ο εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης Ρόμπερτ Ρέντιν δήλωσε ότι ο όροφος στον οποίο γίνονται οι συναλλαγές και το κτίριο δεν υπέστησαν ζημιές από τον Σάντι.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC - CNN

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 23:48

    Είδηση: 25041

    [02] Προβληματισμοί βουλευτών για τα μέτρα στη Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

    Είπε, επίσης, ότι θα συναντηθεί με όσους από τους βουλευτές διαφωνούν και ότι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τη στάση του στην κρίσιμη ψηφοφορία.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και επιθυμεί σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αναφερόμενος εκ νέου στην ανακοίνωση του κ. Σαμαρά περί ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, είπε ότι αυτή η ανακοίνωση «μας θέτει αντιμέτωπους με το μείζον ερώτημα "πού βρισκόμαστε", '"τι πρέπει να προτάξουμε" και "αν τελείωσε η διαπραγμάτευση ή όχι". «Προφανώς η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε γιατί το πολιτικό της σκέλος είναι σε εξέλιξη όπως και η συζήτηση εν όψει του εφαρμοστικού νόμου. Η σπουδαιότερη πολιτική διαπραγμάτευση είναι με τους ευρωπαίους εταίρους και θα τελειώσει ξημερώματα της 13ης Νοεμβρίου».

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης αυτής είναι: α) η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής β) η βιωσιμότητα του χρέους και γ) η επίτευξη αναπτυξιακής στήριξης. Πέραν από το ΕΣΠΑ και την ΕΚΤ χρειάζονται διμερή πακέτα και μείωση του συναλλαγματικού κινδύνου για τη χώρα, δηλαδή το εάν η Ελλάδα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ. «Η δήλωση του Eurogroup πρέπει να είναι: «Η Ελλάδα είναι στο Ευρώ», αλλιώς, τόνισε, αυτοϋπονομεύεται η Ευρώπη.

    Επιπλέον, σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να ζητήσει τη στήριξη της Ελλάδας για να ανάψει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία διήρκησε περίπου επτά ώρες, μίλησαν 28 βουλευτές,

    «Ψήφιση των μέτρων ισοδυναμεί με παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Να μην ψηφίσει τα μέτρα το ΠΑΣΟΚ», ζήτησε ο Κώστας Σκανδαλίδης στη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κινείται προς τη μη ψήφιση του πακέτου μέτρων.

    Στην κατεύθυνση της καταψήφισης των μέτρων, φαίνεται να κινείται και ο Μιχάλης Κασσής, ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε ότι καθώς οι βουλευτές δεν γνωρίζουν ακόμα τα οριστικά μέτρα θα πρέπει να μην ψηφιστούν, εάν πρόκειται για τα μέτρα που ακούγονται.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «η μη ψήφιση των μέτρων ισοδυναμεί με σκότος και χάος».

    Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, μεταξύ εκείνων που μίλησαν, ο Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να προκύψει από τη συνεδρίαση η εικόνα μιας ενωμένης Κ.Ο.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, είπε ότι πρέπει «να φύγουν όσοι είναι να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ, που δεν είχαν καταλάβει γιατί ήταν ή έχουν κάνει πιο προσοδοφόρες συμφωνίες».

    «Έχουμε γίνει ουρά της ΔΗΜΑΡ» υποστήριξε ο Μίμης Ανδρουλάκης.

    «Θα ψηφίσω για τελευταία φορά, αν την επόμενη έλθουμε στην ίδια θέση θα πάω σπίτι μου» τόνισε ο Χρήστος Αηδόνης.

    Ερωτηθείς, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ποια στάση θα κρατήσει στην κρίσιμη ψηφοφορία, ο Κώστας Σκανδαλίδης απάντησε: «Μίλησα πολιτικά, περιμένω να δω το τελικό πακέτο».

    Ικανοποίηση για τη συζήτηση, το επίπεδο και το περιεχόμενό της, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κλείνοντας τη συνεδρίαση της Κ.Ο, σημειώνοντας ότι «διαψεύστηκε για μια ακόμη φορά η παραφιλολογία περί συγκρούσεων που σπαράσσουν το ΠΑΣΟΚ».

    Ικανοποίηση εξέφρασε επίσης για την «ομόφωνη» αποδοχή της εισήγησής του, με μια επιμέρους διαφωνία, αναφορικά με το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.

    Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ικανοποιημένος διότι, όπως είπε, θεωρεί πως η σημερινή συζήτηση αποτελεί στήριξη των ενεργειών του κατά τις συζητήσεις του με τον πρωθυπουργό και τους ξένους εταίρους.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 21:37

    Είδηση: 25040

    [03] Α.Σαμαράς: Έληξε η διαπραγμάτευση-Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

    Υπό την ασφυκτική πίεση των χρονοδιαγραμμάτων για την εκταμίευση της δόσης και λίγες ώρες πριν την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των «17» του Eurogroup, ο Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

    «Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Εφ' όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση. Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία», τόνισε ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του.

    Απευθυνόμενος στις Κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων ο πρωθυπουργός περιγράφει σε δραματικούς τόνους τι σημαίνει το ενδεχόμενο μη ψήφισης του πακέτου: «Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο...Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος. Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη. Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν. Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά», τόνισε.

    Με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η πολιτική διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και χαρακτήρισε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ατυχή και εσπευσμένη.

    «Όταν εμείς γυρίζαμε κάποιοι άλλοι πήγαιναν στα θέματα της εθνικής ευθύνης και της διαχείρισης της κρίσης. Ας προσέχουν συνεπώς στο πως χειρίζονται τα θέματα τώρα που όλα είναι εξαιρετικά λεπτά. Όταν άρα ο κ. Σαμαράς ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, εννοεί προφανώς ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο επίπεδο της τρόικας», επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Νωρίτερα από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το πακέτο των μέτρων πρέπει να ψηφιστεί για να αλλάξει το κλίμα για την Ελλάδα και να υπάρχει έξοδος στο ξέφωτο.

    Τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Στο Eurogroup δεν θα μπορούσαμε να πάμε, με ανοικτό πακέτο μέτρων. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει. Αλλά, ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και για την επιμήκυνση θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση, αν προηγουμένως, δεν έχουν κλείσει τα μέτρα. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει καλά», σημείωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

    Σταθερή παραμένει η θέση της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρεται και στο θέμα της διαπραγμάτευσης.

    «Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη. Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στις θέσεις της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

    Ο Αντώνης Σαμαράς είχε εκ νέου συνεργασία με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος αμέσως μετά επανέλαβε ότι τα εργασιακά θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του Υπουργού Οικονομικών με τους δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

    Δημ: Υπάρχει πληροφορία ότι τα εργασιακά μπορεί και να πάνε για το Μάρτιο ή σε ύστερο χρόνο εν πάση περιπτώσει. Υπάρχει τέτοια εικόνα, τέτοιος προγραμματισμός;

    Στουρνάρας: Δεν έχω τέτοια εικόνα.

    Δημ: Ποιος είναι ο προγραμματισμός μέχρι τώρα, κ. υπουργέ, για τα εργασιακά, ότι θα πάνε μαζί;

    Στουρνάρας: Όχι, όλα θα πάνε μαζί την επόμενη εβδομάδα. Δεν υπάρχει κι άλλη δυνατότητα νομίζω.

    Δημ: Δεν έκανε τελικά βήμα πίσω η τρόικα σε κάποια μέτρα, στα εργασιακά;

    Στουρνάρας: Δεν έχω τέτοια αίσθηση».

    Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το τέλος της διαπραγμάτευσης προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων, ακόμη και αυτών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

    «Η διαπραγμάτευση δεν άρχισε ποτέ» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι δεν διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας που αποδομεί συνολικά την Ευρώπη.

    Αυτό που τέλειωσε σήμερα, είναι στην πραγματικότητα η παράσταση της δήθεν διαπραγμάτευσης, ανέφεραν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

    Για εκβιαστικό και τρομοκρατικό μήνυμα του πρωθυπουργού έκανε λόγο το ΚΚΕ καλώντας το λαό να απαντήσει αγωνιστικά.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου: Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός, ενώ στις 13:30 θα γίνει η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου κατατίθεται και το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Την Τετάρτη 7 προγραμματίζεται η διαδικασία ψήφισής του, ενώ Κυριακή 11 Νοεμβρίου αναμένεται η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

    Ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον γραμματέα της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη ενόψει των κρίσιμων κοινοβουλευτικών διαδικασιών που ξεκινούν με την κατάθεση του προϋπολογισμού.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Σαμαράς: Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε- Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν

    Βενιζέλος: Ατυχής ανακοίνωση - Τέλειωσε η συζήτηση με τρόικα, όχι η διαπραγμάτευση

    Κεδίκογλου: Έπρεπε να κλείσουν τα μέτρα για να αποφασιστούν βιωσιμότητα, επιμήκυνση

    ΔΗΜΑΡ: Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν μας βρίσκει σύμφωνους

    ΣΥΡΙΖΑ: Να μην ψηφιστούν τα μέτρα- Μόνη απάντηση οι λαϊκές κινητοποιήσεις

    Ανεξάρτητοι Έλληνες: Τελείωσε η παράσταση της «δήθεν» διαπραγμάτευσης

    Σε καταψήφιση των μέτρων και λαϊκή αντεπίθεση καλεί το ΚΚΕ

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευθυμίου

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 21:36

    Είδηση: 25031


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 October 2012 - 20:50:00 UTC