Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-11-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Χ. Φούχτελ
  • [02] Παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» Μέρκελ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

    [01] Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Χ. Φούχτελ

    Επικίνδυνη οργή σκιάσε το πρωί την 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, με επεισόδια, προπηλακισμούς και ακρότητες. Εργαζόμενοι στους Δήμους, που διαμαρτύρονταν για τη διαθεσιμότητα, εισέβαλαν στο χώρο, προπηλάκισαν τον Γερμανό πρόξενο και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

    Τη σπίθα της έντασης άναψε η δήλωση του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ ότι στην Ελλάδα χρειάζονται 3.000 δημοτικοί υπάλληλοι για τη δουλειά που στη Γερμανία κάνουν 1.000.

    Ο κ. Φούχτελ είπε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν. Ο Γερμανός υφυπουργός χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις υποκινούμενες από πολιτικές δυνάμεις και υποστήριξε ότι όσα είπε παρεξηγήθηκαν

    «Θεωρώ ότι η ερμηνεία θα έπρεπε να είναι ότι οφείλει να υπάρξει μια μεταρρύθμιση και μια αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, όλου του διοικητικού μηχανισμού, προκειμένου να γίνει πιο παραγωγικός και πιο αποτελεσματικός», τόνισε ο κ. Φούχτελ.

    «Δεν ήμουν θύμα. Κάποιοι άνθρωποι κατάλαβαν λάθος αυτά που είπαμε πριν. Δώσαμε εξηγήσεις και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», τόνισε ο Γερμανός πρόξενος Βολφγκανγκ Χεσλερ Ομπερμαϊερ, που προπηλακίστηκε κατά την είσοδό του από τους διαδηλωτές

    Το επεισόδιο προκάλεσε την αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ η οποία τόνισε ότι «η βία δεν αποτελεί μέσο αντιπαράθεσης». Διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ειρηνικής διαμαρτυρίας.

    «Δεν θέλουμε να χάσει κανείς τη δουλειά του. Παλεύουμε για να προστατέψουμε όλες τις θέσεις εργασίας και μα δημιουργηθούν και νέες. Αυτή η προσπάθεια, όμως, περνά μέσα από θυσίες και μεταρρυθμίσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλαινίδης.

    Οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί, από νωρίς, έξω από τη βόρεια πύλη της έκθεσης Θεσσαλονίκης, για να διαμαρτυρηθούν για τις επικείμενες διαθεσιμότητες δημοτικών υπαλλήλων και κατόρθωσαν να εισβάλλουν στον χώρο και να φτάσουν ως την πύλη του συνεδριακού κέντρου.

    Μετά την ένταση που δημιουργήθηκε, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία προς το δημαρχείο της πόλης, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Επεισόδια και ένταση στη ΔΕΘ μεταξύ εργαζομένων στους ΟΤΑ και ΜΑΤ

    Φούχτελ: «Έχω συναντήσει πολλούς εργατικούς υπαλλήλους»- Ένταση στη ΔΕΘ

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ: Προκόπης Αγγελόπουλος

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 23:28

    Είδηση: 25562

    [02] Παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» Μέρκελ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

    Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις Κομισιόν, ΔΝΤ και Βερολίνου για την καταβολή της επόμενης δόσης ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης. Τα «αγκάθια» που λέγονται διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και τρόπος κάλυψης των πρόσθετων κεφαλαίων που απαιτούνται εξαιτίας της επιμήκυνσης, παραμένουν.

    «Κόκκινη γραφή» για το ΔΝΤ παραμένει ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 με τον εκπρόσωπο του να δηλώνει ότι το Ταμείο έχει κάνει ότι μπορούσε για να βοηθήσει την Ελλάδα

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, την Πέμπτη τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και πως το ΔΝΤ παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συμμετάσχει, όπως είπε, στη συνεδρίαση του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο» και πως το Ταμείο συνεχίζει να διαβουλεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους, παρέχοντας τεχνικές συμβουλές.

    Απαντώντας ουσιαστικά στην παρέμβαση του επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, ανέφερε ότι το ΔΝΤ έκανε ότι μπορούσε για τα ελληνικά δάνεια, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εφικτό να χορηγηθούν δάνεια με μηδενικό επιτόκιο προς την Ελλάδα.

    «Το ΔΝΤ έχει επεκτείνει τις "προθεσμίες ωρίμανσης" και μείωσε τα επιτόκιά του για ορισμένα από τα δάνεια προς την Ελλάδα. Δεν μπορεί να κάνει περισσότερα, παραχωρώντας δάνεια "μηδενικού επιτοκίου", όπως συμβαίνει με φτωχές χώρες», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «θεωρείται πλούσια χώρα».

    Αμετακίνητη όμως στη θέση της για το ελληνικό χρέος παραμένει και η Γερμανίδα Καγκελάριος. «Η θέση μας περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν έχει αλλάξει- ούτε και πρέπει να αλλάξει» δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό ζήτησε ωστόσο ταχεία λύση για την Ελλάδα από το Eurogroup.

    Συναίνεση στην απόφαση «να κάνουμε τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» διαπίστωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό. «Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων σε ότι αφορά την Ελλάδα, και η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, ελπίζουν αυτές οι αποφάσεις να έρθουν το συντομότερο», τόνισε ο κ. Ερό.

    Σημερινά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο παρουσιάζουν παραλλαγές των λύσεων που εξετάζει η ζώνη του ευρώ για την Ελλάδα και οι οποίες επιδιώκουν να κάμψουν τις αντιδράσεις του ΔΝΤ.

    Η Sueddeutsche Zeitung σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Ευρωζώνη εξετάζει την απευθείας μεταβίβαση βοήθειας προς την Ελλάδα μέσω του EFSF, με ριζική μείωση των επιτοκίων.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα δάνεια που παρέχονται από τον EFSF θα μπορούσαν να προσφέρονται με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, περίπτωση στην οποία τα κράτη της Ευρωζώνης θα πρέπει να καλύψουν τη διαφορά.

    Από την άλλη πλευρά η Handelsblatt αναφέρει σε δημοσίευμα της πως το Eurogroup θα επικεντρωθεί στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας μέχρι το 2014.

    Επικαλούμενη διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κατονομάζει η εφημερίδα αναφέρει πως το χρηματοδοτικό κενό ύψους 13,5 δισ. ευρώ μπορεί να συμπληρωθεί χωρίς νέο δανεισμό. Προσθέτει, δε, πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα φέρουν την επόμενη Τρίτη προς συζήτηση το ζήτημα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μετά από το 2014.

    Το τοπίο όπως φαίνεται θα ξεκαθαρίσει έως το Eurogroup με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προαναγγέλλει συμφωνία των Ευρωπαίων για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

    «Αυτό είναι το βασικό έργο που πρέπει να γίνει και θα το έχουμε λύσει ως την επόμενη Τρίτη. Θα υπερβούμε την ευρωπαϊκή κρίση, αυτή θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, θέλουμε μια λύση για την Ελλάδα που θα κρατήσει για κάποιο καιρό», τόνισε

    Για συνδυασμό μέτρων χωρίς όμως αλλαγή του συνολικού ποσού που χρωστάει η Ελλάδα κάνει λόγο ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν

    «Η απόφαση θα είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών στοιχείων. Αλλά είναι σημαντικό να μην αγγιχτεί το κεφάλαιο. Υπάρχει ομοφωνία επ' αυτού στην Ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Ρεν.

    Την ανάγκη να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης τις επόμενες ημέρες επεσήμανε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στη εκπομπή της ΝΕΤ «Συμβαίνει Τώρα».

    Έως τότε όμως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που σχετίζονται τόσο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων εφαρμογής των μέτρων που ψηφίστηκαν όσο και να διευκρινιστούν ζητήματα που αφορούν την πρόβλεψη για περικοπές δαπανών εξαιτίας αποκλίσεων στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

    Σχετικές ειδήσεις:

    ΔΝΤ: Στόχος το 120% έως το 2020-Οχι στα μηδενικά επιτόκια

    Μέρκελ: Η θέση μας για ελληνικό χρέος δεν έχει άλλαξει

    Σόιμπλε: Να δοθεί λύση στο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας στο Eurogroup

    Σούλτς στη ΝΕΤ: Η απόφαση για εκταμίευση της δόσης πρέπει να ληφθεί άμεσα

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ, tovima.gr

    Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Νίκος Καπόγλης

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 23:29

    Είδηση: 25560


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 November 2012 - 21:52:43 UTC