Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-12-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναζητείται η χρυσή τομή για το φορολογικό νομοσχέδιο
  • [02] Παπαδόπουλος: Το φορολογικό πρέπει να έχει χαρακτήρα μεταρρύθμισης
  • [03] Γκιουλέκας: Ο βουλευτής πρέπει να προσμετρά τα πάντα πριν δώσει την ψήφο του
  • [04] Σβίγκου: «Με τόσο βαθιά ύφεση δεν υπάρχει φορολογητέα ύλη έτσι και αλλιώς»
  • [05] Θεοχάρης: «450.000 δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων στη ΔΕΗ»
  • [06] Κ. Χατζηδάκης στη ΝΕΤ- Τέλη του 2013 θα αρχίσει η αναστροφή της πορείας
  • [07] Με μια ματιά

    [01] Αναζητείται η χρυσή τομή για το φορολογικό νομοσχέδιο

    Νέα παράταση παίρνει το φορολογικό κρας - τεστ για την κυβέρνηση, μετά την ομοβροντία των αντιδράσεων και την απόσυρση της πρότασης για φορολογικό συντελεστή 45% σε όλα τα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει προσωπική πρωτοβουλία για να κλείσει το νομοσχέδιο με τις λιγότερες δυνατές επιβαρύνσεις. Ωστόσο, το "ψαλίδι" σε εκπτώσεις και απαλλαγές, καθώς και η κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις, με τους κυβερνητικούς εταίρους - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ - να βάζουν όρους και «κόκκινες γραμμές» προκειμένου να στηρίξουν το τελικό σχέδιο.

    Οι αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσουν και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου την Τρίτη, ανάμεσα σε συνεργάτες του πρωθυπουργού και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα συζητηθεί και την Τετάρτη σε συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων.

    Η κυβέρνηση, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόταση για τους Έλληνες πολίτες, δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, επισημαίνοντας ότι γίνονται συζητήσεις επί προτάσεων και ιδεών που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά και θα εξεταστούν από τον υπουργό Οικονομικών.

    Ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τη διαρροή περί 45% συντελεστή φορολόγησης για εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων πάνω από 26000 €, με παρέμβαση του πρωθυπουργού το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως επιστρέφει στην προηγούμενη πρόταση.

    Δηλαδή για εισοδήματα έως 25.000 € συντελεστής 21%, από 25.000 € έως 48.000 € συντελεστής 36%, για εισοδήματα πάνω από 48.000 συντελεστής 45% και καθιέρωση έκπτωσης φόρου 1950 € για τις πρώτες 18000 € η οποία θα μειώνεται σταδιακά ως τις 42.000 €

    Λόγω της προβλεπόμενης κατάργησης των φοροαπαλλαγών για τα παιδιά το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σενάρια για αύξηση του νέου οικογενειακού επιδόματος που θα παίρνουν οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες οι οποίες επιβαρύνονται περισσότερο από τη νέα κλίμακα, με παράλληλη όμως μείωση του επιδόματος που θα λαμβάνουν οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.

    Οι αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων πάντως για τις νέες ρυθμίσεις συνεχίζονται.

    Το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει το φορολογικό νομοσχέδιο αν δεν υπάρξουν οι εξής αλλαγές:

    να διατηρηθεί η ισχύουσα φορολογική κλίμακα που προβλέπει συντελεστή 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 €

    να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά

    οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες να φορολογούνται για τα πρώτα 5 χρόνια με την κλίμακα των μισθωτών ή να φορολογούνται με την κλίμακα των ελέυθερων επαγγελματιών μειωμένη κατά 50%

    να μην τηρούν βιβλία οι αγρότες με έσοδα κάτω από 20.000 € και

    να διατηρηθεί η έκπτωση φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων με συντελεστή 5%

    «Μόνο μέσα από ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και από την προστασία της μεσαίας τάξης θα μπορέσει ο τόπος να ξαναβρει το δρόμο προς την ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ>

    Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για:

    ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων

    ενιαία κλίμακα για εισοδήματα από εργασία, ενοίκια και ατομική δραστηριότητα

    πρόβλεψη ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα παιδιά

    αύξηση του φόρου καταθέσεων από το 15 στο 17,5% και

    αυξημένη φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πάνω από 3 εκατ. €.

    «Το φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να είναι απλό και δίκαιο, να υπακούει στην αρχή "περισσότεροι φόροι από όλους και λιγότεροι φόροι από τον καθένα», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

    Σκληρή πάντως είναι η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Κοινωνικά άδικο, προκλητικό και παράλογο χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επειδή, όπως είπε, η υπερφορολόγηση είναι το ισχυρότερο κίνητρο για την φοροδιαφυγή.

    «Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος, αδειάζει και απαξιώνει τους στενούς συνεργάτες του υποσχόμενος άλλη κατανομή ενός φορολογικού βάρους το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι δυσβάσταχτο και ανίκανο να εισπραχθεί σε μια χώρα που θα ζήσει για έκτο χρόνο στην ύφεση», σχολίασε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης.

    «Το νέο φορολογικό είναι κυριολεκτικά εθνοκτόνο, καθώς χτυπά το παιδί και την οικογένεια, δηλαδή το μέλλον της Ελλάδος», τόνισε η Χρυσή Αυγή.

    «Το μόνο που ο λαός έχει συμφέρον να κάνει για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οδοστρωτήρα, είναι να κατακλύσει τους δρόμους για να το εμποδίσει και να ανοίξει τη δική του προοπτική σε βάρος της κυβέρνησης, της ΕΕ και του εγχώριου κεφαλαίου», επισημαίνει σε σχετικό σχόλιό του το ΚΚΕ.

    «Θα είμεθα εξαιρετικά ευτυχείς, αν ο κ. Σαμαράς υλοποιούσε τα περιλαμβανόμενα στο ψηφισθέν από τον ελληνικό λαό φορολογικό του πρόγραμμα», τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    Ο Γιάννης Στουρνάρας θα γίνει δεκτός την Τετάρτη το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Σύσκεψη Μαξίμου: Εξετάστηκαν οι νέες προτάσεις για το φορολογικό

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Κώστας Τσουρός

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 21:16

    Είδηση: 26917

    [02] Παπαδόπουλος: Το φορολογικό πρέπει να έχει χαρακτήρα μεταρρύθμισης

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Βασίλη Μπεσκένη και τον Γιάννη Παντελάκη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν θα πρέπει το φορολογικό νομοσχέδιο να έχει χαρακτήρα αποκλειστικά φοροεισπρακτικό, όπως είχε με τα έως τώρα δεδομένα. Εμείς λέμε ότι το φορολογικό πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του τις συνθήκες στις οποίες είναι η ελληνική κοινωνία…. Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο πρέπει να έχει χαρακτήρα μεταρρύθμισης. Τουλάχιστον έως τώρα δεν είχε τέτοιο».

    Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: « Οι εταίροι μας αν τους παρουσιάσουμε ένα φορολογικό το οποίο θα είναι ρεαλιστικό θα δείξουν και κατανόηση και μια διάθεση παράτασης του χρόνου υλοποίησης δεσμεύσεων. Αλλά να μην έχει χαρακτήρα φοροεισπρακτικό γιατί και να τους βάλουμε τους φόρους ο κόσμος δεν θα πληρώνει γιατί δεν έχει.»

    ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

    Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: « Είναι ώριμες οι συνθήκες, νομίζω και στο ΠΑΣΟΚ συζητάνε για αλλαγή εκλογικού νόμου και στη ΝΔ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να δούμε και τα ζητήματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, κορωνίδα βεβαίως είναι ο εκλογικός νόμος, υπάρχουν και άλλα θέματα να αλλάξουν πράγματα είναι ευκαιρία...Τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε την πρόταση στη Βουλή.»

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: NET FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 14:56

    Είδηση: 26952

    [03] Γκιουλέκας: Ο βουλευτής πρέπει να προσμετρά τα πάντα πριν δώσει την ψήφο του

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Βασίλη Μπεσκένη και τον Γιάννη Παντελάκη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Βγήκε ο πρωθυπουργός χθες όπου ξεκαθάρισε την κατάσταση... Είχαν δημιουργηθεί εντυπώσεις οι οποίες τρομοκράτησαν το σύμπαν διότι αυτές οι δρακόντειες ρυθμίσεις που ως φήμη διέρρεαν δεν άφηναν τίποτα όρθιο... Θα μπορούσε αυτό το θέμα να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα χωρίς να δημιουργείται όλη αυτή η ένταση η οποία χθες το βράδυ ευτυχώς τέλειωσε…».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ποια θα πρέπει να είναι η στάση των βουλευτών της ΝΔ στο φορολογικό δεδομένου ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη συμπίεση αυτών των στρωμάτων;»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: «Πρέπει να λειτουργεί η συνείδηση του βουλευτή και να προσμετρά τα πάντα πριν δώσει την ψήφο του θετικά ή αρνητικά για κάτι. Αλίμονο αν ο βουλευτής λειτουργεί ως μέλος μιας αγέλης...».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 14:49

    Είδηση: 26950

    [04] Σβίγκου: «Με τόσο βαθιά ύφεση δεν υπάρχει φορολογητέα ύλη έτσι και αλλιώς»

    «Η ουσία είναι ότι όποιο από τα σενάρια που έχουν τελικά διαρρεύσει, εφαρμοστεί, ακόμα και το πιο light εντάσσεται σε μια λογική εξόντωσης των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων» τόνισε για το φορολογικό στη ΝΕΤFM η Ράνια Σβίγκου, μέλος του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

    Συνέντευξη στην εκπομπή «¶κρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

    Ρ.ΣΒΙΓΚΟΥ: « Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική με τις διαρροές. Η ουσία είναι ότι όποιο από τα σενάρια που έχουν τελικά διαρρεύσει, εφαρμοστεί, ακόμα και το πιο light εντάσσεται σε μια λογική εξόντωσης των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων, μια λογική που βλέπει μόνο νούμερα και αριθμούς που δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι πίσω από τα νούμερα υπάρχουν ανθρώπινες ζωές. Με τόσο βαθιά ύφεση δεν υπάρχει φορολογητέα ύλη έτσι και αλλιώς. Υπάρχει και η έκθεση του ΔΝΤ που δείχνει μια λογική και μια κατεύθυνση πλήρους φτωχοποίησης και εξαθλίωσης των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων και μια λογική που δεν έχει σχέση με την περιβόητη ανάπτυξη»

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤFM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 13:32

    Είδηση: 26944

    [05] Θεοχάρης: «450.000 δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων στη ΔΕΗ»

    «Περίπου 450.000 δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων στη ΔΕΗ και το χρέος έχει περάσει στην εφορία», είπε μιλώντας στη ΝΕΤFM ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης. «Σε 300.000 από αυτούς έχουν ήδη σταλθεί ειδοποιητήρια» σημείωσε ο κ. Θεοχάρης- ενώ για τους υπόλοιπους είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιβεβαίωσης της οφειλής τους. Αναφερόμενος στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι ξεκίνησε η αποστολή των ειδοποιητηρίων στους υπόχρεους για το 2010, ενώ θα ακολουθήσει έως 31/12 η αποστολή των ειδοποιητηρίων για τον ΦΑΠ του 2011, αλλά μόνο σε όσους δεν έχουν υποχρέωση καταβολής ΦΑΠ για το 2010. Συνέντευξη στην εκπομπή «¶κρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Παναγιώτη Τσούτσια. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης: ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: « Αυτή την περίοδο η πίεση των δημοσιονομικών αναγκών είναι αυξημένη σε σχέση με άλλες και άρα αυτά που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου είναι πολύ πιο ισχυρά πια. Πρέπει τα νούμερα να είναι αυτά ακριβώς που είναι αναγκαία για να έχεις την προσαρμογή.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πότε περιμένετε να μπει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο;» Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: « Το κομμάτι που έχει σχέση με το δημοσιονομικό μέρος πρέπει να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το αργότερο και σε δεύτερο χρόνο θα μπορέσει να κατατεθεί ένα πιο ολοκληρωμένο και συνεκτικό φορολογικό νομοσχέδιο στο πρώτο εξάμηνο του 2013.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για το ΦΑΠ έρχονται τα ειδοποιητήρια;» Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: « Πράγματι έχουμε ξεκινήσει την αποστολή του ΦΑΠ του 2010 έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Το 2011 θα ακολουθήσει. Θα προσπαθήσουμε να στείλουμε μέχρι το τέλος του έτους σε αυτούς που δεν είχαν ΦΑΠ του 2010, να μην στείλουμε δυο ειδοποιητήρια στον ίδιο φορολογούμενο. ΦΑΠ του 2010 έχουμε από τις 400.000 ευρώ και άνω αντικειμενική αξία και ΦΑΠ του 2011 από τις 200.000 ευρώ και άνω. Συνεπώς υπάρχει ένα μέρος φορολογούμενων από 200.000 μέχρι 400.000 ευρώ οι οποίοι δεν θα πάρουν ΦΠΑ του 2010.» ΓΙΑ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΕΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Διαβάζουμε για κατασχέσεις, ισχύουν;» Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: « Βεβαίως. Κάθε φόρος που είναι ληξιπρόθεσμος μετά η εφορία έχει στα χέρια της μια σειρά εργαλείων για να πάρει τα ποσά αυτά.»

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: NETFM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 13:02

    Είδηση: 26946

    [06] Κ. Χατζηδάκης στη ΝΕΤ- Τέλη του 2013 θα αρχίσει η αναστροφή της πορείας

    Μάλιστα για το λαθρεμπόριο καυσίμων ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση συστημάτων ευρείας κλίμακας -έχουν ήδη εγκατασταθεί συστήματα σε 700 βενζινάδικα της Αττικής και του Πειραιά.

    Αναφερόμενος στις τιμές των προϊόντων και τα καρτέλ, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι «όταν πέφτουν οι μισθοί είναι έντονο το πρόβλημα της ακρίβειας», ωστόσο ανέφερε ότι λόγω των εξελίξεων έχουν γίνει μειώσεις σε κάποια αγαθά και υπηρεσίες όπως η πτώση των τιμών στα ακίνητα, τα ενοίκια, τα φροντιστήρια και τα ξενοδοχεία. Για τις τιμές των τροφίμων παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα καθώς -όπως είπε- η ζήτηση τους δεν σταματά, υπάρχουν πολλά εισαγόμενα και δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει προχωρήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, δηλ. στην υπογραφή σύμβασης με τον ΟΟΣΑ για την εκμετάλλευση της εργαλειοθήκης του για τον έλεγχο του ανταγωνισμού, την υιοθέτηση νέων αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων, την αύξηση της επισκεψιμότητας του Παρατηρητηρίου Τιμών, αλλά και την εντατικοποίηση των δράσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι το 2013 «θα έχουμε πτωτική πορεία στα τρόφιμα».

    Για τα δάνεια και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «έγινε διαπραγμάτευση μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα και της τρόικας ώστε να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να μην είναι άδεια πουκάμισα», ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Γι' αυτό και -όπως είπε- έχουν γίνει τέσσερις με πέντες διαφορετικές ρυθμίσεις για τα δάνεια, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» των δανείων γιατί δεν το δέχεται η τρόικα. «Κάθε λύση μπορεί να συζητηθεί υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρειαστούν περισσότερα λεφτά για τις τράπεζες γιατί η τρόικα δεν πρόκειται να τα δώσει», είπε και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια εκσυχρονισμού του νομικού πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

    Για τα μεγάλα έργα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η προσπάθεια του Υπουργείου βασίζεται σε τρεις άξονες: τη ρευστότητα, τις διαρθρωτικές αλλαλγές και την προσπάθεια επανεκκίνησης των έργων. Ήδη, όπως είπε, ξεκίνησαν και πάλι τα έργα επέκτασης του μετρό της Αθήνας και μέχρι την άνοιξη θα έχει φτάσει στην Ανθούπολη, το καλοκαίρι στο Ελληνικό και τον Σεπτέμβριο στο Χαϊδάρι. Για το μετρό της Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και «γίνεται προσπάθεια να το κρατήσουμε ζωντανό». Για το τραμ είπε πως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση ώστε να ξεκινήσουν τα έργα επέκτασής του στον Πειραιά.

    Για τους αυτοκινητόδρομους δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε «να δώσουμε φιλί ζωής στα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, που είναι έργο σημαντικό όχι μόνο για τις θέσεις εργασίας αλλά και γιατί θα δείξουν ότι μπαίνουμε σε φάση ενεργοποίησης».

    Για τα εισιτήρια εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η ανοδική τάση στα έσοδα από την αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής, ενώ ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα πέτυχαν να μετατεθεί για τον Οκτώβριο του 2013 η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων.

    Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικό είναι πως η πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων γιατί βλέπουν ότι είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για το κράτος να εισπράττει έσοδα, από το να κόβει συντάξεις και μισθούς, ενώ έχουν και αναπτυξιακή διάσταση. Επισήμανε ότι θα πρέπει να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, καθώς «ανάπτυξη σε βάρος του περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει», αλλά ούτε και «με προσευχές και ευχές», σημειώνοντας ότι «πολύ σύντομα θα περάσουμε νομοσχέδιο για κεντρική αδειοδοτική αρχή».

    Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε χθες για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επισημαίνοντας ότι στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να ξεκινήσει η διαδικασία έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013. Επίσης ανακοίνωσε ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα παρουσιαστεί νόμος για την Πολιτική Αεροπορία, που είναι προαπαιτούμενος για να ξεκινήσει η διαδικασία συμβάσεων παραχώρησης για τα αεροδρόμια και πως το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ.

    Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στις ΗΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα για τους ξένους είναι πλέον μια κανονική χώρα της ευρωζώνης και δεν υπάρχει ο φόβος της δραχμής πλέον στο εξωτερικό. «Τώρα πρέπει να το πιστέψουμε και στο εσωτερικό. Όχι γιατί θα τα καταφέρει η κυβέρνηση αλλά γιατί θα τα καταφέρει η Ελλάδα. Ήδη είχαμε τις πρώτες αποδείξεις με την COSCO, τη UNILEVER κτλ.», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε: «Κάθε αποκρατικοποίηση που γίνεται στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις και δεν είναι μια σοβιετικού τύπου χώρα. Κάθε προσπάθεια που γίνεται, δεν γίνεται για τους αριθμούς αλλά για τους πιο αδύνατους. Έχουμε κάνει τα 2/3 της διαδρομής και αν προχωρήσουμε με ενότητα τότε από το τέλος του 2013 θα αρχίσει η αναστροφή της πορείας αλλά πρέπει κάθε ημέρα να κάνουμε τη δουλειά μας».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 13:03

    Είδηση: 26942

    [07] Με μια ματιά

    Λήγει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή όλων των φόρων και οφειλών στις εφορίες που έληγαν την προηγούμενη Παρασκευή,και πήραν παράταση λόγω της απεργίας των εφοριακών υπαλλήλων.

    Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, ζητώντας να μην απολυθούν με δικαστική απόφαση 500 εργαζόμενοι του Ιδρύματος οι οποίοι προσφέρουν εδώ και δύο χρόνια της υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους και έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα.

    Εμμένουν οι φαρμακοποιοί στην απόφασή τους να εξακολουθήσουν να μην χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έως ότου τους καταβληθούν τα πρόσφατα χρέη του ΕΟΠΥΥ αλλά και τα παλαιότερα των ασφαλιστικών Ταμείων. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με την οποία πολλά φαρμακεία αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο και δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις αποθήκες από τις οποίες προμηθεύονται φάρμακα.

    Είδηση: 26931


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 December 2012 - 17:53:36 UTC