Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 11)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora toy mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Βαρυσημαντη απαντηση εδωσε το μεσημερι ο Πρωθυπουργος και Προεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεας Παπανδρεου, στους εσωκομματικους αμφισβητιες, κατα την ομιλια του στην Κεντρικη Επιτροπη του Κινηματος. Ο κ. Παπανδρεου τονισε οτι ο ιδιος δεν τιθεται υπο περιορισμο και κηδεμονια και ας τον αναζητησουν αλλου. Τονισε οτι ενω η κυβερνηση εχει μπροστα αλλα δυο χρονια για να ολοκληρωσει το εργο της και ενω επρεπε κυβερνηση και κομμα να δινουν μαζι τη μαχη για μια νεα νικη, ειμαστε υποχρεωμενοι να ασχολουμαστε με τις εσωκομματικες αμφισβητησεις. Αυτο, προσθεσε, τραυματιζει τις σχεσεις με τους πολιτες, κρυβει το εργο και υπονομευει τις προσπαθειες. Ο κ. Παπανδρεου τονισε οτι δημιουργειται προβλημα στο ΠΑΣΟΚ με τη γενικευμενη αναμφισβητηση, την ισοπεδωση, την κατεδαφιση που παρατηρειται. Επεσημανε πως ενας μικρος κυκλος κεντρικων στελεχων του ΠΑΣΟΚ, γινεται κυκλος αυτοκαταστροφης και διαλυσης, προβαλλοντας τις προσωπικες τους φιλοδοξιες και τις προσωπικες τους στρατηγικες και την υποκρισια. Στο ονομα δηθεν της ενοτητας, προσθεσε ο κ. Παπανδρεου, της προοπτικης του κινηματος, υπονομευεται το σημερα της κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ, ξεδιπλωνονται οι προσωπικες στρατηγικες φθορας και ηττας του ΠΑΣΟΚ. Τονισε οτι μπαινουν τα θεμελια καθημερινων συγκρουσεων και αυριανων διασπασεων, ενω επεσημανε οτι στο ονομα της δικης του δηθεν προστασιας και του ενδιαφεροντος για την υγεια του, εκτοξευονται υβρεις και προσβολες, χωρις ορια. Εμμεσως πλην σαφως, απαντωντας στην Βασω Παπανδρεου, ο Πρωθυπουργος τονισε οτι δεν ξερει ποιοι και τι δεχθηκαν η ανεχθηκαν ολα αυτα τα χρονια. Προσθεσε οτι εχει προ πολλου ξεπεραστει καθε οριο ανοχης γι'αυτες τις πρακτικες, που δηλητηριαζουν την κομματικη ζωη. Ειπε οτι αυτο δεν ειναι απρεπεια και ασεβεια προς τον ιδιο αλλα προς την ιστορια του ΠΑΣΟΚ. Μιλησε για επιδοξους διαδοχους και προσθεσε οτι τα στελεχη αυτα, ειπε, φιλοδοξουν να ηγηθουν αυριο αλλα καταστρεφουν το σημερα. Ο κ. Παπανδρεου ειπε οτι οι ηγετικες ομαδες δεν διαμορφωνονται με ατυπες συναντησεις η με ιντριγκες, αλλα μεσα απο τους αγωνες και τη συμμετοχη. Ας δοκιμασουν, ειπε, να παρουν την ευθυνη να δημιουργησουν τα δικα τους κομματα και να μπουν στην κριση του λαου. Προσθεσε οτι δεν θεωρει δεδομενη την αλλαγη του πολιτικου χαρτη της χωρας και τη διασπαση των μεγαλων κομματων, που ειναι, οπως ειπε, στα σχεδια του οικονομικου παραγοντα. Τελος, ο κ. Παπανδρεου προτεινε για τη θεση του γραμματεα της Εκτελεστικης Επιτροπης, τον Κωστα Σκανδαλιδη, ενω δεν εκανε προταση για το Εκτελεστικο Γραφειο. Αισθηση, τελος, προκαλεσε, η κινηση της Βασως Παπανδρεου, η οποια κατευθυνθηκε προς το προεδρειο, ενω ο κ. Παπανδρεου μιλουσε, και παρεδωσε ενα υπομνημα, το περιεχομενο του οποιου δεν εχει γινει γνωστο μεχρι τωρα.

Την παραιτηση του υπεβαλε μετα την ομιλια του Πρωθυπουργου, ο Δημητρης Τσοβολας, απ'ολα τα οργανα του ΠΑΣΟΚ, καθως και απο μελος του κομματος. Τονισε οτι παραιτειται γιατι δεν ανεχεται την διακωμωδιση των διαδικασιων της λειτουργιας των οργανων, αφου δεν δοθηκε η δυνατοτητα για τοποθετησεις στη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης.

Νεα βιαια επεισοδια ξεσπασαν το πρωι στον Πειραια, εξω απο το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας, μεταξυ εργαζομενων στη ναυπηγοεπισκευαστικη ζωνη του Περαματος με αστυνομικες δυναμεις. Τα επεισοδια αρχισαν οταν οι εργαζομενοι, μετα την πανπειραικη συγκεντρωση για τα χθεσινα επεισοδια, κατευθυνθηκαν στο υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας, οπου ομως υπηρχαν ισχυρες αστυνομικες δυναμεις Οι εκπροσωποι των εργαζομενων ζητησαν την αποχωρηση τους και τοτε αρχισαν τα επεισοδια, ενω οι αστυνομικες δυναμεις εκαναν χρηση και δακρυγονων. Η κατασταση στη συνεχεια εκτονωθηκε, ενω πραγματοποιηθηκε συσκεψη μεταξυ του υπουργου Εμπορικης Ναυτιλιας, Γιωργου Κατσιφαρα, του νομαρχη και του δημαρχου Πειραια και του Προεδρου της ΓΣΕΕ.Ο κ. Κατσιφαρας επικοινωνησε με τον υπουργο Δημοσιας Ταξης, απο τον οποιο ζητησε να δωσει εντολη για να αποχωρησουν οι αστυνομικες δυναμεις απο την περιοχη. Οπως δηλωσε ο κ. Πρωτοπαπας, αποφασιστηκε να πραγματοποιηθει στις 23 του μηνος ευρεια συσκεψη με τη συμμετοχη των συναρμοδιων υπουργειων, προκειμενου να εξεταστει το προβλημα της ναυπηγοεπισκευαστικης ζωνης.

Δεν προκειται να διεκδικησει την αρχηγια της Νεας Δημοκρατιας, ακομη και αν Μιλτιαδης Εβερτ αποχωρησει για οποιοδηποτε λογο, δηλωνει ο επιτιμος προεδρος του κομματος, Κωνσταντινος Μητσοτακης, στο δευτερο μερος της συνεντευξης του στον "Οικονομικο Ταχυδρομο" που θα δημοσιευθει αυριο. Ο πρωην πρωθυπουργος διεψευσε τα σεναρια για δημιουργια νεου κομματος και προσθεσε οτι οσοι τα υποστηριζουν η συνειδητα διαστρεφουν τα πραγματα η δεν τον γνωριζουν καθολου. Επισημαινει οτι θα ηταν τωρα Πρωθυπουργος αν ειχε μεινει στην αρχηγεια της Νεας Δημοκρατιας.Αφηνει σαφεις αιχμες κατα του Αθανασιου Τσαλδαρη,λεγοντας οτι τον πηρε υφυπουργο και τον ανεβασε τριτο στην ταξη, σε Προεδρο της Βουλης. Τονισε οτι ο κ. Τσαλδαρης το καλοκαιρι του 1993 του προτεινε να τον ορισει μεταβατικο Πρωθυπουργο, μεχρι τις εκλογες για να επιβιωσει η κυβερνηση. Σχολιαζοντας τις εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Μητσοτακης αναφερει οτι αυτη την ωρα περνα μια θανασιμη κριση με το τραγικο, οπως ειπε, προβλημα ηγεσιας. Ειναι μειζον προβλημα, προσθεσε, ο κ. Παπανδρεου και η αυλη που δημιουργηθηκε γυρω του. Στο μεταξυ, υπο την προεδρια του Προεδρου, Μιλτιαδη Εβερτ, συνεδριαζει απο τις 12 το πολιτικο συμβουλιο του κομματος και ασχολειται με τις πολιτικες εξελιξεις. Το πρωι ο Μιλτιαδης Εβερτ, μιλωντας σε ραδιοσταθμο της Αθηνας, τονισε οτι αυτο που τον ενδιαφερει ειναι πως θα κυβερνησει σωστα τη χωρα, βγαζοντας τον τοπο, οπως ειπε, απο τα μεγαλα αδιεξοδα.

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, προτεινε την ταυτοχρονη παραιτηση των βουλευτων της Νεας Δημοκρατιας και του κομματος του, ωστε να οδηγηθει η χωρα σε προωρες εκλογες. Την προταση αυτη του κ. Σαμαρα, η οποια διατυπωθηκε, χθες το βραδυ, σε συνεντευξη του στο ΜΕΓΑ, απερριψε το πρωι ο εκπροσωπος της Νεας Δημοκρατιας, Δημητρης Κωστοπουλος, ο οποιος υποστηριξε οτι η προταση Σαμαρα ειναι πυροτεχνημα και αποδεικνυει την ελλειψη σεβασμου εκ μερους του προς τους θεσμους και το Συνταγμα. Απαντωντας ο εκπροσωπος της Πολιτικης Ανοιξης, Νοτης Μαρτακης, κατηγορησε τον κ. Εβερτ για αναξιοπιστια και τον χαρακτηρισε ως υπο προθεσμια αρχηγο του κομματος της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης.

Ταυτιση αποψεων στα περισσοτερα θεματα διαπιστωσε ο Προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος, κατα την συναντηση που ειχε το πρωι με τον κ. Σαμαρα, με αντικειμενο την προταση πεντε σημειων του Συνασπισμου για τη διαφανεια και τον εκδημοκρατισμο της πολιτικης ζωης. Ο κ. Κωνσταντοπουλος δηλωσε οτι οι εσωτερικες τριβες στο ΠΑΣΟΚ δημιουργουν τεραστιο προβλημα στη χωρα, ενω τονισε οτι ο κ. Σαμαρας δεν εχει αντιρηση για τη θεσπιση αναλογικοτερου εκλογικου νομου.

Συγκεντρωση στα Προπυλαια και πορεια προς το υπουργειο Παιδειας πραγματοποιουν αυτη την ωρα οι φοιτητες, ζητωντας αυξηση των δαπανων για την Παιδεια, ενω διαμαρτυρονται για την καταργηση της δωρεαν διανομης συγγραμματων. Στο μεταξυ, σειρα κινητοποιησεων, για την προωθηση των οικονομικων και θεσμικων αιτηματων στα Πανεπιστημια της χωρας αρχιζει απο την ερχομενη Δευτερα με χθεσινη αποφαση της εκτακτης συνοδου των Πρυτανων. Ηδη αποφασιστηκε το κλεισιμο των Πανεπιστημιων απο τις 16 εως τις 22 του μηνος. Το πρωι αντιπροσωπεια των Πρυτανεων συναντηθηκε με τον Προεδρο του Συνασπισμου, Νικο Κωνσταντοπουλο, στον οποιο εξεθεσαν την κατασταση των Πανεπιστημιων. Ο κ. Κωνσταντοπουλος εξεφρασε την συμπαρασταση του και τονισε οτι τα αδιεξοδα θα γινουν εκρηκτικα αν δεν υπαρξει τωρα μια γενναια στροφη στην πολιτικη για την παιδεια.

Σε θετικο κλιμα ολοκληρωνονται το απογευμα στα Σκοπια οι συνομιλιες μεταξυ των αντιπροσωπειων της χωρας μας και του γειτονικου κρατους, με αντικειμενο την εφαρμογη της ενδιαμεσης συμφωνιας της Νεας Υορκης. Οι δυο αντιπροσωπειες θα υπογραψουν σημερα πρωτοκολο των συμφωνιων, ενω το απογευμα θα δωσουν κοινη συνεντευξη τυπου για τα αποτελεσματα των συνομιλιων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζονται οι συγκρουσεις στη Βοσνια και συμφωνα με τους Μουσουλμανους, οι Σερβοι της Βοσνιας εχασαν αλλη μια πολη στα βορειοδυτικα, το Ζανσκι Μοστ. Στο εσωτερικο της πολης σημειωνονται ακομη οδομαχιες. Χθες βραδυ η Μουσουλμανικη πλευρα προτεινε να τεθει σε εφαρμογη η εκεχειρια απο αυριο, κατι που δεν αποδεχθηκε η αντιπροσωπεια των Σερβοβοσνιων, καθως δεν ηταν εξουσιοδοτημενη για κατι τετοιο. Ο Γερμανος υπουργος Εξωτερικων Κλαους Κινκελ εξεφρασε σημερα την πεποιθηση του οτι η εκεχειρια που συμφωνηθηκε μεταξυ των εμπολεμων στη Βοσνια δεν θα απειληθει απο τις συνεχιζομενες συγκρουσεις και θα τεθει συντομα σε εφαρμογη.

Η ισλαμικη οργανωση Χαμας απερριψε σημερα τις εκκλησεις του Ισραηλ και της Οργανωσης για την Απελευθερωση της Παλαιστινης να εγκαταλειψει την ενοπλη δραση εναντιον του εβραικου κρατους.

Τη θλιβερη επιδοση της κατοχης των περισσοτερων αποθεματων αιματος μολυσμενου με τον ιο του ΑΙΔΣ κατεχει το Βελγιο, οπως προκυπτει απο ερευνα που διενηργησε στις τραπεζες αιματος 12 χωρων, καναδος επιδημιολογος. Βασει των στοιχειων αυτων στο Βελγιο το 4,9% του αιματος που προοριζεται για μεταγγισεις ειναι μολυσμενο με τον ιο του ΑΙΔΣ. Το μικροτερο ποσοστο αποθεματων μολυσμενου αιματος εχει η Ισπανια, οπου μονο το 0,9% των προς μεταγγιση ποσοτητων της εχει μολυνθει απο ΑΙΔΣ.

Προειδοποιηση για ορισμενα "ανησυχητικα σημεια" της οικονομιας τους απηυθυνε φετος το Διεθνες Νομισματικο Ταμειο, σε εξι απο τις χωρες μελη της Ομαδας των Επτα πλουσιοτερων χωρων του πλανητη, αποκαλυψε σημερα στην Ουασιγκτον ο Γενικος Διευθυντης του Ταμειου, Μισελ Καμντεσυ. Συμφωνα με πηγες προσκειμενες στο ΔΝΤ, η χωρα που δεν δεχθηκε τις προειδοποιησεις του Ταμειου, ειναι η Γερμανια.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναρτηθηκαν σημερα στις Νομαρχιες ολης της χωρας τα αποτελεσματα του διαγωνισμου του περασμενου Απριλιου για το Δημοσιο. Στους καταλογους περιλαμβανονται τα ονοματα των 1.800 επιτυχοντων, αλλα και των 1.248 επιλαχοντων, οι οποιοι, συμφωνα με προσφατη αποφαση του υπουργου Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης αναμενεται να διορισθουν σε κενες θεσεις.

Κρισιμη ειναι η σημερινη ημερα για τις σχεσεις του Οικουμενικου Πατριαρχειου Κωνσταντινουπολεως και της Αρχιεπισκοπης Βορειου και Νοτιου Αμερικης, καθως στη Νεα Υορκη εφθασε η Πατριαρχικη Εξαρχεια, η οποια αναμενεται να συναντηθει με τον Αρχιεπισκοπο Ιακωβο. Πληροφοριες απο τη Νεα Υορκη αναφερουν οτι διαγραφονται προοπτικες αποκλιμακωσης της κρισης, καθως ο κ. Ιακωβος εμφανιζεται να επανεξεταζει τη σταση του, εναντι της Πατριαρχικης Εξαρχειας. Ο πολιτικος κοσμος στην Ελλαδα εξεφρασε την ανησυχια του για την ενταση που επικρατει στις σχεσεις του Φαναριου με την Αρχιεπισκοπη Αμερικης.

Επεισοδια δημιουργηθηκαν το πρωι στο λιμανι της Πατρας, οταν μελη της Γκριν Πις με φουσκωτα σκαφη, προσπαθησαν να πλησιασουν γαλλικο πολεμικο πλοιο και να γραψουν συνθηματα κατα των πυρηνικων δοκιμων στο νοτιο Ειρηνικο. Οι ανδρες του γαλλικου πλοιου απωθησαν τους Οικολογους με αντλιες νερου.

Εξιχνιασθηκε η ενοπλη ληστεια που ειχε γινει τον περασμενο Ιουνιο στα κεντρικα γραφεια της ΔΕΗ, στην πλατεια Κλαθμωνος, απ'οπου δυο αγνωστοι ειχαν αφαιρεσει 5.700.000 δρχ. Απο την αστυνομικη ερευνα διαπιστωθηκε οτι δραστες ειναι οι Ιορδανης Βρατσιδης 42 ετων και Γιωργος Κουρουτιδης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου των ανδρων δινει σημερα στη Μοσχα τον τελευταιο εκτος εδρας αγωνα της για την προκριματικη φαση του ευρωπαικου πρωταθληματος με αντιπαλο την αντιστοιχη της Ρωσιας. Το παιχνιδι θα αρχισει στις 7.00 το απογευμα και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο την ΕΤ1.Ο ομοσπονδιακος προπονητης Κωστας Πολυχρονιου, με δεδομενη την απουσια βαθμολογικου ενδιαφεροντος, αναμενεται να χρησιμοποιησει και νεους ποδοσφαιριστες,προκειμενου να αποκτησουν την εμπειρια μιας διεθνους αναμετρησης.

Μεγαλη νικη πετυχε η εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου των νεων στον πρωτο της αγωνα για την προκριματικη φαση του Ευρωπαικου κυπελλου, αφου συνετριψε στη Βερνη την αντιστοιχη της Ελβετιας με 5-1.

Το δευτερο αγωνα της για την προκριματικη φαση του Ευρωπαικου πρωταθληματος 1997, δινει αποψε στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων η Εθνικη μας ομαδα ανδρων του Μπασκετ, με αντιπαλο το αντιστοιχο συγκροτημα της Λευκορωσιας.

Επεστρεψε απο τη Σλοβενια ο διεθνης μπασκετμπολιστας του Ηρακλη, Γιουρι Ζντοβτς.Ο ασος της ομαδας της Θεσσαλονικης δεν επαιξε στον αγωνα της Σλοβενιας με την Ιταλια, αφου ηταν τραυματισμενος. Παντως απο αυριο αρχιζει προπονησεις με τον Ηρακλη, ενω οι γιατροι της ομαδας θα καταβαλλουν προσπαθειες, ωστε να ειναι ετοιμος στον αγωνα του Σαββατου με τον Ολυμπιακο στο Ιβανωφειο.

Σε αδιεξοδο οδηγηθηκε και η δευτερη συναντηση των παραγοντων του ΠΑΟΚ με τον προπονητη της ομαδας, Αρι Χααν. Ο Ολλανδος τεχνικος ζητησε και παλι την λυση του συμβολαιου του, αντιμετωπισε ομως και παλι την αρνηση των υπευθυνων της ΠΑΕ, οι οποιοι ζητησαν την παραμονη του στην ομαδα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με πιθανοτητα βροχης επικρατουν σημερα στην ανατολικη Ελλαδα, τη Θεσσαλια και τη δυτικη Μακεδονια, ενω στην υπολοιπη χωρα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι και στο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 22 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 25 και στα νησια τους 24 βαθμους Κελσιου. Οι ιδιες καιρικες συνθηκες θα επικρατησουν και αυριο. Οι ανεμοι στο Αιγαιο θα εξασθενησουν σταδιακα, ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Wednesday, 11 October 1995 - 21:03:29