Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 17)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Κλειστα μεχρι το τελος της εβδομαδας θα παραμεινουν εννεα απο τα 18 Ανωτατα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα, λογω του οικονομικου αδιεξοδου, στο οποιο εχουν περιελθει. Ηδη, ανεστειλαν τη λειτουργια τους τα Πανεπιστημια Αθηνας, Θεσσαλονικης, Πειραιως, Παντειο, Δημοκριτειο Θρακης, Γεωργικο και η Ανωτατη Σχολη Καλων Τεχνων, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τα μειωμενα κονδυλια του προυπολογισμου για την Παιδεια.Σημερα και αυριο θα παραμεινει κλειστο το Πανεπιστημιο Μακεδονιας και Αιγαιου, ενω την ερχομενη Πεμπτη και Παρασκευη δεν θα λειτουργησουν, συμφωνα με αποφασεις των Συγκλητων τους, το Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο και το Οικονομικο Πανεπιστημιο Αθηνων. Χθες οι Πρυτανεις συναντηθηκαν με τον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ, ο οποιος καλεσε τον Πρωθυπουργο να εγκρινει τη διαθεση των επτα δισεκατομμυριων δραχμων, ωστε να λειτουργησουν, οπως ειπε, στοιχειωδως τα Πανεπιστημια. Οι Πρυτανεις των Πανεπιστημιων θα συναντηθουν με τον Πρωθυπουργο, Ανδρεα Παπανδρεου, την ερχομενη Πεμπτη και θα του εκθεσουν την κατασταση που επικρατει στα Πανεπιστημια. Σημειωνεται οτι το υπουργειο Παιδειας ανακοινωσε οτι θα δωσει προσθετη επιχορηγηση στα Πανεπιστημια, υψους ενος δισεκατομμυριου, 430 εκατομμυριων δραχμων, εως το τελος του χρονου.

Σε βραχυκυκλωμα στη θερμοκοιτιδα οφειλεται η πυρκαγια, που ξεσπασε τα μεσανυχτα, στο τμημα νεογνων, του Ιπποκρατειου Νοσοκομειου της Θεσσαλονικης, με αποτελεσμα να απανθρακωθει ενα μωρο. Προκειται για το νεογεννητο γιο του Οθωνα Δεσποτιδη, ενω απο την πυρκαγια κινδυνευσαν απο ασφυξια αλλα 39 βρεφη. Η φωτια σβηστηκε εγκαιρα και τα νεογνα μεταφερθηκαν σε ασφαλες μερος.

Το ΝΑΤΟ διεψευσε κατηγορηματικα την υπαρξη σχεδιου για αυτονομιση της Θρακης. Χαρακτηρισε, δε, αβασιμο το δημοσιευμα της εφημεριδας "Το Βημα" και προσθεσε οτι ουδεποτε εξεπονισε τετοιο σεναριο και ουδεποτε εγινε ασκηση επι χαρτου σε οποιοδηποτε επιπεδο. Στην Αθηνα ο υπουργος Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, ο οποιος ειχε τηλεφωνικη επικοινωνια με το γενικο γραμματεα, Βιλυ Κλαας, τονισε οτι μετα τις διαβεβαιωσεις της συμμαχιας, το θεμα εχει κλεισει οριστικα. Ομως, η υποθεση αυτη του σχεδιου εξελιχθηκε σε αντιδικια μεταξυ κυβερνησης και Νεας Δημοκρατιας, με υπαινιγμους για τη διαρροη του περιεχομενου της συναντησης Εβερτ - Λιβανη.

Ενταση επικρατει απο το πρωι στο εμπορικο λιμανι του Πειραια, οπου 200 περιπου πρωην εργαζομενοι της ΝΑΥΣΙ και της ναυπηγικης ζωνης του Περαματος, απεκλεισαν τις δυο πυλες εισοδου και εξοδου και δεν επιτρεπουν τη διελευση των κοντεινερς. Κυριο αιτημα τους ειναι η διασφαλιση των θεσεων εργασιας, η αναβαθμιση της ζωνης με την πραγματοποιηση επενδυσεων και η εκτακτη επιδοτηση ανεργιας.Στην περιοχη δεν βρισκονται αστυνομικες δυναμεις, αφου οι διαμαρτυρομενοι υποσχεθηκαν οτι δεν θα αποκλεισουν την κυκλοφορια των οχηματων στους γυρω δρομους.

Ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, συνανταται σημερα με το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ. Αυριο ο κ. Παπανδρεου θα προεδρευσει για πρωτη φορα του νεου Εκτελεστικου Γραφειου. Η συνεδριαση θα πραγματοποιηθει στη Χαριλαου Τρικουπη. Ο νεος γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης, αρχισε ηδη τις συναντησεις του με διαφωνουντες, με στοχο την ενοτητα στο κομμα. Ηδη, χθες συναντηθηκε με τον Παρασκευα Αυγερινο και το Βαγγελη Γιαννοπουλο. Τις επομενες ημερες θα συναντηθει με τη Βασω Παπανδρεου, τον Κωστα Σημιτη, το Δημητρη Τσοβολα και αλλα στελεχη του κινηματος.

Στα τελη του μηνος θα αρχισουν στη Νεα Υορκη οι διαπραγματευσεις για το θεμα του ονοματος των Σκοπιων. Εντος της ημερας αναμενεται να αποσταλει στα τελωνεια και η εγκυκλιος με την οποια θα αιρεται το εμπαργκο. Οι αρμοδιες υπηρεσιες στη Θεσσαλονικη βρισκονται σε αναμονη για τη διευθετηση των τελευταιων τεχνικων προβληματων, ωστε να αρχισει και η διακινηση εμπορευματων προς τα Σκοπια.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, αναχωρησε το μεσημερι για τη Νεα Υορκη, οπου την προσεχη Δευτερα θα προσφωνησει τη γενικη συνελευση των Ηνωμενων Εθνων. Στο περιθωριο των εργασιων ο κ. Στεφανοπουλος θα συναντηθει με ξενους ηγετες, ενω θα παραστει στη δεξιωση του Προεδρου των Ηνωμενων Πολιτειων, Μπιλ Κλιντον. Στη συνεχεια θα μεταβει στη Βοστωνη, οπου θα εχει επαφες με εκπροσωπους της ελληνικης ομογενειας. Τελος θα μιλησει στο Πανεπιστημιο Χαρβαρντ για θεματα της ελληνικης εξωτερικης πολιτικης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουλαχιστον 30 ατομα τραυματισθηκαν, εκ των οποιων 16 σοβαρα, απο βομβιστικη επιθεση που σημειωθηκε το πρωι σε αμαξοστοιχια στο μετρο του Παρισιου, κοντα στο σταθμο Σεν Μισελ. Το βαγονι στο οποιο εγινε η εκρηξη καταστραφηκε ολοσχερως. Ενα ατομο συνεληφθη και ανακρινεται απο την αστυνομια, ενω αυτοπτες μαρτυρες δηλωσαν οτι ειδαν εναν ανδρα με βορειοαφρικανικα χαρακτηριστικα να απομακρυνεται απο τον τοπο της επιθεση. Επισης οι αστυνομικες αρχες αναζητουν ενα αυτοκινητο, στο οποιο επεβαιναν δυο ατομα. Στον τοπο της εκρηξης μετεβησαν αμεσως ο γαλλος Πρωθυπουργος, Αλαιν Ζυπε, και αλλοι αξιωματουχοι. Η επιθεση σημειωνεται τεσσερις μολις ημερες μετα την προειδοποιηση της Ισλαμικης Ενοπλης Οργανωσης, οτι θα πολλαπλασιασει τις τρομοκρατικες ενεργειες αν ο προεδρος της Γαλλιας, Ζακ Σιρακ, δεν κρατησει αποστασεις απο το στρατιωτικο καθεστως της Αλγεριας. Οι γαλλικες αρχες εχουν ηδη συλλαβει εναν υποπτο, ο οποιος εθεαθη να τρεχει την ωρα της τρομοκρατικης ενεργειας.

Η χαραξη κοινης στρατηγικης, αλλα και η διευθετηση των διαφορων της Ρωσιας με τη Δυση στο Βοσνιακο, ειναι το αντικειμενο της σημερινης συνεδριασης της "Ομαδας Επαφης", που πραγματοποιειται στη Μοσχα. Σημειωνεται οτι η Ρωσια ζητα την ισοτιμη συμμετοχη ολων των μελων της Ομαδας Επαφης στη διευθετηση της βοσνιακης κρισης και αντιτιθεται στην εγκατασταση πολυεθνικης ειρηνευτικης δυναμης στη Βοσνια υπο τη μονομερη διοικηση του ΝΑΤΟ. Απο την πλευρα τους οι ΗΠΑ απορριπτουν προταση της Μοσχας για περιοδικη αναληψη της διοικησης της πολυεθνικης δυναμης απο ΝΑΤΟικους και Ρωσους στρατιωτικους.

Σε επιφυλακη βρισκεται απο χθες ο στρατος του Λιβανου, προκειμενου να αντιμετωπισει ενδεχομενη ισραηλινη επιθεση στα νοτια της χωρας. Οι 55.000 λιβανεζοι στρατιωτες βρισκονται σε επιφυλακη μετα τις δηλωσεις ισραηλινων πολιτικων για πιθανα ισραηλινα αντιποινα υστερα απο τις επιθεσεις των μουσουλμανων ανταρτων στο νοτιο Λιβανο, που στοιχισαν τη ζωη σε εννια ισραηλινους στρατιωτες.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικοσιοχταχρονη συνεληφθη το πρωι, ενω προσπαθησε να πληρωσει στο υποκαταστημα της ΔΕΗ Αγιου Δημητριου, στην Αθηνα, το λογαριασμο του ηλεκτρικου με πλαστο δεκαχιλιαρο. Προκειται για τη Σοφια Αρτιλια, η οποια ισχυριστηκε οτι τα χαρτονομισματα τα ειχε δωσει η μητερα της και προερχονταν απο αναληψη χρηματων σε υποκαταστημα της Εμπορικης Τραπεζας στη περιοχη. Με εντολη του Εισαγγελεα η συλληφθεισα αφεθηκε ελευθερη και το ενδεχομενο ασκησης διωξης θα εξαρτηθει απο τη σχετικη ερευνα.

Νεκρος βρεθηκε το πρωι στο παρατηρητηριο Μπαλαμπας, κοντα στην ελληνοαλβανικη μεθοριο, ο στρατιωτης Νικολαος Κοντος, 19 ετων, απο τη Ζαχαρω Ηλειας. Εφερε τραυμα εξ'επαφης στο σαγονι απο σφαιρα του υπηρεσιακου του τουφεκιου. Διαταχθηκε ενορκη εξεταση και εξεταζονται οι εκδοχες, πιθανοτερες των οποιων ειναι η αυτοκτονια και η απο λαθος εκπυρσοκροτηση του οπλου.

Αυξημενη κινηση παρατηρειται και σημερα στα ταμεια εξι τραπεζων, που αρχισαν απο χθες να χορηγουν στεγαστικα δανεια με χαμηλα επιτοκια. Προκειται για τις τραπεζες Πιστεως, Εθνικη Στεγαστικη, Κτηματικη, Γενικη, Κυπρου και Ιντερμπανγκ.

Με τον υπουργο Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακη Τσοχατζοπουλο, συναντηθηκε το μεσημερι ο Προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος, ο οποιος τον ενημερωσε για τις προτασεις του κομματος του, σχετικα με τον εκδημοκρατισμο της πολιτικης ζωης.

Ασυλληπτοι παραμενουν οι τρεις Αλβανοι και ο Ρουμανος κρατουμενος, οι οποιοι δραπετευσαν τα μεσανυχτα απο το τμημα μεταγωγων Πειραια, ενω επροκειτο να μεταφερθουν το πρωι στις φυλακες της Κερκυρας. Οι δραστες πατωντας ο ενας πανω στον αλλο, εκοψαν το προστατευτικο πλεγμα της οροφης και αφου αναρριχηθηκαν απο σωληνα υδροροης σε διπλανη αποθηκη, διεφυγαν.

Τρεις ασθενεις σεισμικες δονησεις, με μεγεθη γυρω στους 3 βαθμους της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκαν τα ξημερωματα, με επικεντρο τον υποθαλασσιο χωρο του δυτικου Κορινθιακου Κολπου. Οι σεισμικες δονησεις εγιναν ιδιαιτερα αισθητες στην Πατρα και το Ριο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθοριστικο αγωνα για την πορεια του στο Κυπελλο ΟΥΕΦΑ δινει αποψε το βραδυ στην Ισπανια ο Ολυμπιακος, αντιμετωπιζοντας τη Σεβιλλη στην πρωτη συναντηση αναμεσα στις δυο ομαδες για το δευτερο γυρο της διοργανωσης.Η αντιπαλος των ερυθρολευκων αντιμετωπιζει σοβαρα εσωτερικα προβληματα, που οδηγησαν στην προσφατη απομακρυνση του προπονητη της ομαδας,εξακολουθει,ομως,να ειναι ενα ισχυρο ισπανικο συγκροτημα.Απο την πλευρα του ο Ολυμπιακος θα στερηθει των υπηρεσιων του τιμωρημενου Γιωργου Σκαρταδου και του τραυματια Αλεκου Αλεξανδρη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι και σημερα ο καιρος στη δυτικη Ελλαδα, ενω στην υπολοιπη χωρα επικρατουν νεφωσεις, αυξημενες στα νοτια και ανατολικα. Οι ανεμοι πνεουν βορειοι βορειοανατολικοι στα δυτικα μετριοι, στα ανατολικα ισχυροι εως πολυ ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιο θυελλωδεις με μικρη εξασθενηση απο το βραδυ. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 22 βαθμους, στα δυτικα τους 26 και στην υπολοιπη χωρα τους 24 βαθμους Κελσιου. Για αυριο στη δυτικα Ελλαδα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος, ενω στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι στα δυτικα ασθενεις εως μετριοι, στα ανατολικα μετριοι μεχρι ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Wednesday, 18 October 1995 - 10:20:45