Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 18)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Στα σεναρια περι αυτονομησης της Θρακης, αναφερθηκε ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, ο οποιος τονισε οτι οι κατηγορηματικες διαψευσεις του ΝΑΤΟ πρεπει να ειναι αληθεις και αξιοπιστες και δεν αφηνουν κανενα περιθωριο επικαιροτητας η εκκρεμοτητας στο θεμα αυτο. Καποια στιγμη, ειπε ο κ. Στεφανοπουλος, δοθηκε η εντυπωση οτι υπαρχει καποιο θεμα. Η εντυπωση ομως αυτη, τονισε, επαψε να ισχυει. Ομως συνεχιζονται οι αλληλοκατηγοριες κυβερνησης και Νεας Δημοκρατιας για τη διαρροη της πληροφοριας για το ΝΑΤΟικο σεναριο ασκησης. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, κατονομασε ως πηγη των πληροφοριων του Ελληνα αξιωματικο, που υπηρετει στο στρατηγειο της βορειοατλαντικης συμμαχιας στη Ναπολη. Ομως, ο αξιωματικος που κληθηκε αμεσως απο τον υπουργο Εθνικης Αμυνας, Γερασιμο Αρσενη, στην Αθηνα, διεψευσε κατηγορηματικα οτι γνωστοποιησε στον κ. Εβερτ τετοια σεναρια. Το πρωι ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, εξεφρασε τη λυπη του, απο το Ηρακλειο της Κρητης, γιατι οπως ειπε, τα εθνικα μας θεματα εγιναν αντικειμενο φαιδρων και μικροκομματικων χειρισμων.

Συνεδριαζει απο το πρωι η οικονομικη επιτροπη και ασχολειται με το θεμα της ανακοστολογησης των τιμων των φαρμακων και της ανεργιας. Ο υπουργος Οικονομικων, Αλεκος Παπαδοπουλος, αναμενεται να εισηγηθει, συμφωνα με πληροφοριες, την καταργηση του αδασμολογητου πετρελαιου για ολα τα σκαφη, ακομα και για τα αλιευτικα. Το μετρο αυτο θα ληφθει μετα τη νεα υποθεση λαθρεμποριας καυσιμων, υψους 300 δισεκατομμυριων. Ο κ. Παπαδοπουλος μιλωντας το πρωι σε ραδιοσταθμο της Αθηνας μιλησε για γκαγκστερικες μεθοδους, που χρησιμοποιουσαν τα μελη του κυκλωματος, αποκαλυψε, δε, οτι κινδυνευσαν υπαλληλοι του υπουργειου Οικονομικων που ερευνουσαν την υποθεση, για την οποια ηδη βρισκεται σε εξελιξη η ανακριτικη διαδικασια.

Αναστελουν αυριο τη λειτουργια τους το Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο και το Οικονομικο Πανεπιστημιο Αθηνων, λογω του οικονομικου αδιεξοδου στο οποιο εχουν περιελθει. Ηδη παραμενουν κλειστα δεκα απο τα 18 Ανωτατα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα, ενω αυριο οι Πρυτανεις θα συναντηθουν με τον Πρωθυπουργο, Ανδρεα Παπανδρεου, στον οποιο θα εκθεσουν την κατασταση. Χθες, ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, συναντηθηκε με τον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ και εξεφρασε την πεποιθηση, οτι μετα την αυριανη συναντηση θα κλεισει ομαλα ο κυκλος των κινητοποιησεων.

Συνεδριαζει απο το μεσημερι, στη Χαριλαου Τρικουπη, το νεοεκλεγεν Εκτελεστικο Γραφειο, υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου και Προεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου. Στη συνεδριαση εξεταζονται και οι ενωτικες πρωτοβουλιες που εχει αρχισει ο γραμματεας, Κωστας Σκανδαλιδης. Αναμενεται να διαφανουν οι προθεσεις του Πρωθυπουργου και του Εκτελεστικου Γραφειου, ενοψει της νεας συνεδριασης της Κεντρικης Επιτροπης στις 20 Νοεμβριου.

Επαναλαμβανονται αργα το μεσημερι στην Αθηνα, οι διαπραγματευσεις Ελλαδας - Σκοπιων, με κυριο αντικειμενο το ανοιγμα διπλωματικων γραφειων των δυο χωρων, αλλα και τη ρυθμιση αλλων εκκρεμοτητων της ενδιαμεσης συμφωνιας. Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος δηλωσε απο τις Ηνωμενες Πολιτειες, οτι η ενδιαμεση συμφωνια προβλεπει συζητησεις και διαπραγματευσεις για το ονομα. Προσθεσε ομως οτι πρεπει να γινουν υποχωρησεις απο την πλευρα του γειτονικου κρατους, γιατι διαφορετικα δεν εχουν περιθωριο αυτες οι συζητησεις. Εξεφρασε παντως την αποψη οτι θα υπαρξει συμβιβασμος. Η Ευρωπαικη Επιτροπη θα αποσυρει την προσφυγη της σε βαρος της Ελλαδας στο Ευρωπαικο Δικαστηριο για το εμπαργκο, μολις λαβει επιστολη που θα ανακοινωνει επισημα την αρση των αντιμετρων. Τη δηλωση αυτη εκανε ο αρμοδιος για τις εξωτερικες υποθεσεις, Επιτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

Αποκλεισμενες κρατουν απο το πρωι τις δυο εισοδους του Οργανισμου Λιμενος Πειραια, εργαζομενοι στη ναυπηγοεπισκευαστικη ζωνη του Περαματος και εμποδιζουν την εισοδο και την εξοδο των κοντεινερς. Το μεσημερι θα πραγματοποιηθει συσκεψη, ενω το απογευμα θα γινει συναντηση της ΓΣΕΕ με εκπροσωπους των εργαζομενων σε ολα τα Ναυπηγεια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεες συνομιλιες αρχιζει σημερα η εντολοδοχος πρωθυπουργος της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ, για τον σχηματισμο κυβερνησης. Θα συναντηθει με τους σοσιαλδημοκρατες του Ρεπουμπλικανικου Λαικου κομματος του Ντενιζ Μπαικαλ.

Πρωτοφανη μετρα ασφαλειας εχει λαβει η αστυνομια στο δικαστηριο και σε στρατηγικα σημεια του Παλερμο, οπου διεξαγεται η δικη του πρωην Πρωθυπουργου, Τζουλιο Αντρεοτι, μετα τις πληροφοριες οτι η μαφια ετοιμαζεται να εξαπολυσει σειρα δολοφονιων και βομβιστικων ενεργειων. Οπως μεταδιδει το ΑΠΕ απο τη Ρωμη, ο υπουργος Εξωτερικων της Ιταλιας, μαλιστα, δεν διεψευσε τις πληροφοριες, συμφωνα με τις οποιες οι μαφια σχεδιαζε να πληξει με πυραυλους το δικαστηριο του Παλερμο.

Διαστασεις φαινεται οτι λαμβανει η διαφωνια πολιτικης και στρατιωτικης ηγεσιας των σερβων της Βοσνιας, καθως το Γενικο Επιτελειο απερριψε την αποφαση του σερβοβοσνιακου "κοινοβουλιου" να απομακρυνει τεσσερις στρατηγους. Η στρατιωτικη ηγεσια των σερβοβοσνιων δεν δισταζει να αποδωσει την αποφαση στην "αγρια παλη για την εξουσια ορισμενων κυκλων του κυβερνωντος κομματος" και εκφραζει την πληρη υποστηριξη του στους τεσσερις υπο απομακρυνση στρατηγους. Στο μεταξυ νεα συναντηση θα εχει σημερα με τον προεδρο της Σερβιας, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, ο αμερικανος υφυπουργος Αμυνας, Ριτσαρντ Χολμπρουκ. Στη σημερινη συναντηση θα παραβρισκονται ο Ρωσος διαπραγματευτης Ιγκορ Ιβανωφ και ο μεσολαβητης της Ευρωπαικης Ενωσης, Καρλ Μπιλντ.

Τελεσιγραφο απεστειλε σημερα στην κυβερνηση της Γαλλιας η εξτρεμιστικη αλγερινη οργανωση "Ενοπλη Ισλαμικη Ομαδα" μια ημερα μετα τη νεα βομβιστικη επιθεση στο μετρο του Παρισιου, που προκαλεσε τον τραυματισμο 29 ατομων. Η αλγερινη οργανωση καλει τον προεδρο, Ζακ Σιρακ, να διακοψει καθε βοηθεια αλλα και τις διπλωματικες σχεσεις με το υποστηριζομενο απο το στρατο καθεστως της Αλγεριας. Τον καλει επισης να αναβαλει την προγραμματισμενη για την ερχομενη εβδομαδα συναντηση του με τον αλγερινο προεδρο και να καταγγειλει τις προγραμματισμενες για τον επομενο μηνα προεδρικες εκλογες στην Αλγερια.

Τον θανατο βρηκε ενας 36χρονος νοτιοκορεατης, ο οποιος την προηγουμενη βδομαδα χτυπησε σοβαρα σε ενα δενδρο, ενω περπατουσε μιλωντας στο κινητο του τηλεφωνο, στην πολη Πουσαν, αναφερει σημερινο δημοσιευμα των Ταιμς της Νοτιου Κορεας. Ο ατυχος νοτιοκορεατης βρεθηκε στις 9 Οκτωβριου ημιθανης κατω απο ενα δενδρο, μετακομισθηκε εσπευσμενα στο νοσοκομειο και παρα την χειρουργικη επεμβαση στην οποια υποβληθηκε, εξεπνευσε πεντε ημερες αργοτερα.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με περιοριστικους ορους αποφυλακιζεται υστερα απο βουλευμα του Τριμελους Συμβουλιου Πρωτοδικων Πειραια, ο πρωην αρχιφυλακας των φυλακων Κορυδαλλου, Αντωνης Αραβαντινος, ο οποιος κρατειται για το αδικημα της παραβασης καθηκοντος. Ο Αραβαντινος ειχε προφυλακιστει μετα τις αποκαλυψεις οτι βοηθησε στην αποφυλακιση του μεγαλεμπορου ναρκωτικων, Αλεκου Ζεκεριδη.

Δυο αυτοκινητα εκαψαν αγνωστοι τα ξημερωματα. Το πρωτο ανηκει στον Ιωαννη Τσολη, γενικο διευθυντη του υπουργειου Εργασιας και ηταν σταθμευμενο στα Πετραλωνα. Το δευτερο ειναι ενα φορτηγο της εταιριας "ΜΕΤΑΚΟΜΙΚΗ ΕΠΕ", που ηταν σταθμευμενο στην Κυψελη. Και στις δυο περιπτωσεις οι αγνωστοι χρησιμοποιησαν πλαστικα μπετονια με βενζινη.

Συγκεντρωση στα Προπυλαια και πορεια διαμαρτυριας προς τη Βουλη, θα πραγματοποιησουν το απογευμα οι επιτυχοντες αλλα μη διορισθεντες στον προσφατο διαγωνισμο του δημοσιου.

Επισχεση εργασιας αποφασισαν για αυριο οι εργαζομενοι στο Κυτταρολογικο Τμημα του Κρατικου Νοσοκομειου Νικαιας, μετα απο φωτια που ξεσπασε το πρωι σε εργαστηριο απο αναφλεξη χημικων ουσιων. Οι τεσσερις εργαζομενοι προσπαθησαν να σβησουν τη φωτια, ομως δεν λειτουργουσε ο πυροσβεστικος κρουνος. Μετα απο προσπαθειες, ομως, η φωτια τεθηκε υπο ελεγχο και σβηστηκε.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσκολο αγωνα δινει αποψε στην Πορτογαλια ο Παναθηναικος, αντιμετωπιζοντας την ισχυρη Πορτο, στο δευτερο αγωνα του για το Τσαμπιονς Λιγκ του Κυπελλου πρωταθλητριων Ευρωπης.Οι ``πρασινοι``, μετα τη νικη τους επι της Ναντ με 3-1 στο πρωτο παιχνιδι τους για τη διοργανωση, αντιμετωπιζουν με αισιοδοξια την αποψινη συναντηση, αφου ειναι βεβαιο οτι το αποτελεσμα δεν θα επηρεασει σημαντικα την μελλοντικη πορεια τους στην Ευρωπη.Ο αγωνας θα αρχισει στις 9.30 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΜΕΓΑ.

Χθες το βραδυ, ο Ολυμπιακος γνωρισε την πρωτη του ηττα σε 5 αγωνες για το Κυπελλο ΟΥΕΦΑ, αφου μετα απο ενα τυχερο τερμα που σημειωσε ...ακουσια ο Χουανιτο στις καθυστερησεις,ηττηθηκε στην Ισπανια απο τη Σεβιλλη με 1-0.

Οι συναντησεις Περιστεριου-Παναθηναικου και Νηαρ Ηστ- Ολυμπιακου συγκεντρωνουν το μεγαλυτερο ενδιαφερον στην αποψινη δευτερη αγωνιστικη του Κυπελλου Ελλαδος στο Μπασκετ.

Απο τις αλλες σημερινες συναντησεις ξεχωριζει ο αγωνας ΑΕΚ- Παπαγου, και το ντερμπι της Θεσσαλονικης, αναμεσα στον Ηρακλη και τον Αρη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος σε ολη τη χωρα, εκτος απο τις ανατολικες και νοτιες περιοχες οπου επικρατουν νεφωσεις. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα μετριοι, στα ανατολικα ισχυροι εως πολυ ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιο θυελλωδεις με μικρη εξασθενηση αργοτερα. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 24 βαθμους, στα δυτικα τους 26 και στις υπολοιπες περιοχες τους 25 βαθμους Κελσιου. Για αυριο στην κεντρικη και νοτια Ελλαδα προβλεπονται νεφωσεις, ενω στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα πνεουν στα δυτικα ασθενεις εως μετριοι, στα ανατολικα μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Wednesday, 18 October 1995 - 17:29:52