Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 23)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ευοιωνα ολοκληρωθηκαν σημερα στο Οσιγιεκ της Κροατιας, οι συνομιλιες των εκπροσωπων της κροατικης κυβερνησης και των Σερβων της Κροατιας, σχετικα με την σερβοκρατουμενη κροατικη περιοχη της Ανατολικης Σλαβονιας Οι συνομιλιες, που εγιναν υπο την αιγιδα των Ηνωμενων Εθνων, αποτελουν μια δευτερη προσπαθεια εφαρμογης της ειρηνευτικης συμφωνιας, που προβλεπει την επαναφορα της Ανατολικης Σλαβονιας στην κυριαρχια του Ζαγκρεμπ, μετα απο μια μεταβατικη περιοδο.Οι συνομιλιες θα επαναληφθουν την Τεταρτη, προκειμενου να συμφωνησουν για την διαρκεια της μεταβατικης περιοδου που η περιοχη θα τελει υπο διεθνη επιβλεψη.

Εγινε σημερα στις Ηνωμενες Πολιτειες, η συνοδος κορυφης μεταξυ των προεδρων Μπιλ Κλιντον και Μπορις Γιελτσιν.Στην συνοδο εξεταστικαν διαφορα θεματα, απο τις ρυθμισεις για ενα ειρηνικο διακανονισμο στην Βοσνια, μεχρι τα σχεδια του ΝΑΤΟ για επεκταση προς ανατολας. Οι δυο ηγετες συναντηθηκαν στο οικογενειακο σπιτι του πρωην προεδρου Φραγκλινου Ρουσβελτ, περιπου 80 χιλιομετρα βορεια της Νεας Υορκης. Κανουμε σχεδια για ειρηνη και οχι για πολεμο, δηλωσε στους δημοσιογραφους ο Γιελτσιν πριν αρχισει τις συνομιλιες, ενω ο προεδρος Κλιντον αμεσως μετα τη συναντηση δηλωσε οτι συμφωνησε με τον κ. Γιελτσιν στο θεμα της Βοσνιας.

Τουλαχιστον 19 ατομα εχασαν την ζωη τους στη Σρι Λανκα επειτα απο επιθεση των ανταρτων Ταμιλ.Τα θυματα, κυριως γυναικες και παιδια,ηταν ολα μελη της Σιγγαλεζικης κοινοτητας, ενω χθες, αλλα δεκα ατομα μελη της ιδια κοινοτητας, τραυματιστηκαν απο επιθεση των ανταρτων.Στα 12 χρονια που διαρκει ο ανταρτοπολεμος στην χωρα, τουλαχιστον 50 χιλιαδες ατομα εχουν χασει τη ζωη τους.

Κλυδωνισμο στο χρηματιστηριο και πτωση του φραγκου, προκαλεσε η ειδηση οτι και ο προεδρος Ζακ Σιρακ, απολαμβανει ακριβο σπιτι σε μια απο τις καλυτερες γειτονιες του Παρισιου, με χαμηλο ενοικιο.Την καταγγελια εκανε ενας πολιτης και συμφωνα με τον εισαγγελεα, προκειται για αδικημα παρανομυ προσπορισμου τοκων και συνενοχης.Για τον λογο αυτο ζητησε να αρχισει δικαστικη διερευνηση.Πριν απο τον Ζακ Σιρακ, ειχε κατηφορηθει για τον ιδιο λογο και ο πρωθυπουργος της χωρας, Αλεν Ζιπε.

Για την σοβαροτερη μεταπολεμικη πολιτικη κριση της Ιταλιας, κανει λογο ο ιταλικος τυπος μετα τις κατηγοριες του παραιτηθεντα υπουργου δικαιοσυνης, Φιλιπο Μανκουζο, κατα του προεδρου της Δημοκρατιας. Η αντιπολιτευση ζητησε αμεσως την παραιτηση της κυβερνησης, ενω ο επικεφαλης του κεντροδεξιου συνασπισμου, Σιλβιο Μπερλουσκονι,θα καταθεσει στη Βουλη προταση μομφης, με την οποια θα ζητα την παραιτηση του πρωθυπουργου Αλμπερτο Ντινι.Την υποστηριξη του στον Μπερλουσκονι, ανακοινωσε σημερα το κομμα, Κομμουνιστικη επανιδρυση.

Προθυμος να διαδεχθει τον Βιλι Κλαες στο αξιωμα του Γενικου Γραμματεα του ΝΑΤΟ, φερεται ο πρωην πρωθυπουργος της Ολλανδιας Ρουουντ Λουμπερς, εαν η υποψηφιοτητα του υποστηριχθει απ` ολα τα κρατη- μελη της Συμμαχιας.Την ειδηση μετεδωσε η ολλανδικη τηλεοραση, επικαλουμενη σχετικη δηλωση του πρωθυπουργου Βιμ Κοκ.Υποψηφιοτητα για το αξιωμα του Γενικου Γραμματεα της Συμμαχιας, εθεσε και ο πρωην υπουργος Εξωτερικων της Δανιας, Ουφε Ελεμαν Γιενσεν.

Η πρωθυπουργος της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ και ο ηγετης του Ρεπουμπλικανικου Λαικου Κομματος, Ντενιζ Μπαικαλ, αναμενεται να συναντηθουν εντος της ημερας για να συζητησουν το ενδεχομενο σχηματισμου κυβερνησης συνασπισμου. Οι δυο ηγετες εχουν συμφωνησει να ανασυστησουν τον προηγουμενο κυβερνητικο συνασπισμο.Παραλληλα, εχουν δεχθει να οδηγησουν τη χωρα σε εκλογες το συντομοτερο δυνατον.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κραδασμους προκαλουν στο χωρο της αξιωματικης αντιπολιτευσης οι δηλωσεις βουλευτων του κομματος,περι κυβερνησεων συνεργασιας,σε περιπτωση που δεν αναδειχθει αυτοδυναμη κυβερνηση στις προσεχεις εκλογες.Ετσι μετα τον Γιωργο Σουφλια,η συνεντευξη του οποιου προκαλεσε αισθηση και ο Μιχαλης Λιαπης βλεπει θετικα το ενδεχομενο κυβερνησης συνεργασιας,παρα την κατηγορηματικη δηλωση χθες του Μιλτιαδη Εβερτ απο το Ντισεντολφ,οτι η Νεα Δημοκρατια θα κερδισει τις εκλογες και θα σχηματισει αυτοδυναμη κυβερνηση.Σε συνεντευξη του στο ΕΘΝΟΣ,ο κ.Λιαπης τονιζει οτι δανεν υπαρξει αυτοδυναμια,τοτε ολες οι υγιεις δυναμεις του τοπου,θα πρεπει να βρουν κοινη λυση και να σταματησουν οι αντιδικιες μεταξυ των κομματων.Προσθετει ακομη οτι η Νεα Δημοκρατια θα πρεπει να παει στις εκλογες με αρχηγο τον Μιλτιαδη Εβερτ και αν τις χασει τοτε να εξετασθουν τα αιτια της ηττας και το θεμα του αρχηγου.Με τις αποψεις Σουφλια ταχθηκαν η Ελσα Παπαδημητριου ο Πετρος Τατουλης και ο Γιαννης Δημητροκαλης,ενω εντονα αντεδρασε ο Στεφανος Μανος,που θεωρει αδυνατη τη συνεργασια ΠΑΣΟΚ και Νεας Δημοκρατιας και κατηγορει για ηττοπαθεια,οσους προωθουν τετοια σεναρια.Απο την πλευρα του ο Αντωνης Σαμαρας σε συνεντευξη του στα ΝΕΑ εκτιμα οτι δεν θα υπαρξει αυτοδυναμια στις προσεχεις εκλογες και αφηνει ανοικτο το ενδεχομενο να συμμετασχει η Πολιτικη Ανοιξη σε κυβερνησεις συνεργασιας,αν και επικρινει τα δυο μεγαλα κομματα. Παραλληλα υποστηριζει οτι το πολιτικο τοπιο θα αλλαξει αρδην μετα τις εκλογες.

Ονειρα θερινης νυχτος χαρακτηρισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος τα σεναρια και τις πληροφοριες περι του ενδεχομενου διεξαγωγης προωρων εκλογων την ανοιξη.Οι εκλογες θα γινουν το φθινοπωρο του 1997 με το ισχυον εκλογικο συστημα και νικητης θα ειναι το ΠΑΣΟΚ τονισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος,ο οποιος σχολιαζοντας τη συνεντευξη του κ. Σουφλια,ειπε πως αυτη αποδεικνυει οτι η Νεα Δημοκρατια και ο κ.Εβερτ δεν εχουν λυσεις για τα προβληματα του τοπου.

Κινητοποιησεις εντος του Νοεμβριου αναμενεται να αποφασισουν οι επαγγελματοβιοτεχνες,που πραγματοποιουν συγκεντρωση σε κεντρικο θεατρο της Αθηνας,διαμαρτυρομενοι για τα αντικειμενικα κριτηρια φορολογησης τους.Στο μεταξυ,συμφωνα με πληροφοριες,η Εφορια εστειλε τελεσιγραφο σε 600.000 επαγγελματιες,που δεν δεχθηκαν τη ρυθμιση για το κλεισιμο ανελεγκτων δηλωσεων και τους καλεις ειτε να πληρωσουν το ποσο που εχει καθορισθει,ειτε να παρουσιασθουν με τα βιβλια τους για ελεγχο.Την αναγκη αντικαταστασης του σημερινου συστηματος προσδιορισμου του φορου των επαγγελματιων,με ενα κοινωνικα δικαιο καθεστως φορολογιας δυο ταχυτητων,τονιζει η Πολιτικη Ανοιξη.

Το μεσημερι ο υπουργος Δικαιοσυνης,Γιαννης Ποτακης,ανακοινωσε οτι καταργειται το μετρο της προσωποκρατησης εμπορων για εμπορικες απαιτησεις,συμφωνα με αρθρο,νομοσχεδιου,για την κυρωση διεθνους συμφωνου ατομικων και πολιτικων δικαιωματων,η συζητηση του οποιου αρχισε στην αρμοδια επιτροπη της βουλης.

Με συγκεντρωση στην πλατεια Κανιγγος αρχιζουν αυριο τις κινητοποιησεις τους οι συνταξιουχοι,στο πλαισιο συλλαλητηριου που διοργανωνει η ΓΣΕΕ,με αιτημα την αυξηση των συνταξεων.Πληροφοριες αναφερουν οτι στις προθεσεις της κυβερνησης ειναι να δοθουν μεγαλυτερες αυξησεις στους μικροσυνταξιουχους,απο αυτες που θα χορηγηθουν στους εν ενεργεια υπαλληλους και οι οποιες θα συμβαδιζουν με το προβλεπομενο υψος του πληθωρισμου.Σε ετοιμοτητα βρισκονται και οι αγροτες,που εχουν εξαγγειλει κινητοποιησεις για τις 6 Νοεμβριου, ενω τα Πανεπιστημια λειτουργουν απο σημερα κανονικα,εκτος απο το Πανεπιστημιο Ιωαννινων,που ανεστειλε τη λειτουργια του για σημερα και αυριο.Οι πρυτανεις παντως βρισκονται σε σταση αναμονης,ενοψει της υλοποιησης των δεσμευσεων του πρωθυπουργου για οικονομικη ενισχυση των Ανωτατων Εκπαιδευτικων Ιδρυματων.

Συντηρηθηκε και σημερα στην επικαιροτητα το θεμα με τα στεγαστικα δανεια,μετα τη διαμαχη που εχει ξεσπασει μεταξυ των εμπορικων τραπεζων για το υψος των επιτοκιων.Το υπουργειο Εμποριου με εγγραφο του σε ολες τις τραπεζες ζητει να γινεται πληρης και αναλυτικη ενημερωση των δανειοληπτων,για τους ορους και το υψος των δοσεων αποπληρωμης του δανειου.Σε αναλογη κινηση αναμενεται να προχωρησει και η Τραπεζα της Ελλαδος,ενω η ΟΤΟΕ εκφραζει φοβους τοσο για το ενδεχομενο παγιδευσης των ενδιαφερομενων,οσο και για την προοπτικη να μετατραπει το πιστωτικο συστημα σε ανεξελεγκτη ζουγκλα ανταγωνισμου. Η ΟΤΟΕ ζητα τη θεσμοθετηση ενος κωδικα δεοντολογιας για τα στεγαστικα δανεια αλλα και συνολικοτερα για τα τραπεζικα προιοντα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημενες κατα 70%,κατα μεσο ορο,ειναι οι νεες αντικειμενικες αξιες των ακινητων για περιοχες της Θεσσαλιας και της Βορειου Ελλαδος,που ανακοινωθηκαν το μεσημερι.Η μεγαλυτερη αυξηση παρατηρειται στην πολη της Καστοριας, μεχρι και 122% και ακολουθει η Θεσσαλονικη,οπου η αυξηση φθανει στο 120%.Συμφωνα με τα στοιχεια που εδωσε ο υφυπουργος Οικονομικων,Δημητρης Γεωργακοπουλος,η ακριβοτερη περιοχη της Θεσσαλονικης ειναι το πρωτο διαμερισμα,καθως οι τιμες κυμαινονται απο 150 εως 440.000 δρχ.το τετραγωνικο.Στο Πανοραμα,οι τιμες διαμορφωνονται απο 260 εως 400.000 δρχ.,ενω η πιο φθηνη περιοχη της συμπρωτευουσας ειναι η Σταυροπολη και το Κορδελιο απο 100 εως 180.000 δρχ. το τετραγωνικο. Απο τις πολες της Θεσσαλιας ενδεικτικα αναφερουμε τη Λαρισα απο 130 εως 240.000 την Καρδιτσα,απο 100 εως 180.000, το Βολο απο 155 εως 260.000,τα Γρεβενα απο 90 εως 115.000 και η Κατερινη απο 120 εως 190.000 δρχ. το τετραγωνικο.Μεχρι το τελος του ετους θα δοθουν στη δημοσιοτητα οι αντικειμενικες αξιες των ακινητων για αλλες 150 περιοχες της χωρας.

Αρχιζει αυριο στη Νεα Υορκη ο κυκλος των προκαταρκτικων επαφων Αθηνων και Σκοπιων για το θεμα της ονοματος. Ο μονιμος αντιπροσωπος της χωρας μας στον ΟΗΕ, πρεσβης Χρηστος Ζαχαρακης, θα συναντηθει με το μεσολαβητη του ΟΗΕ, Σαιρους Βανς. Στη συνεχεια ο κ.Βανς αναμενεται να συναντηθει ειτε με τον υπουργο Εξωτερικων των Σκοπιων, Στεβο Τσερβενκοφσκι ειτε με τον μονιμο αντιπροσωπο του γειτονικου κρατους Ντεβο Μαλεφσκι για τη βολιδοσκοπηση των θεσεων των δυο πλευρων. Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος απο τη Νεα Υορκη δηλωσε οτι το προβλημα των Σκοπιων δεν το δημιουργησε η χωρα μας αλλα οι ιδιοι οι Σκοπιανοι. Τονισε δε, οτι η λεξη Μακεδονια δεν ειναι εννοια γεωγραφικη ωστε να μπορει να μοιραστει μεταξυ της Ελλαδας και των Σκοπιων. Προσθεσε οτι η εννοια της Μακεδονιας ειναι ιστορικη και τα ιστορικα αυτα στοιχεια του ονοματος ανηκουν αποκλειστικα στην Ελλαδα.Στην Αθηνα ο κυβερνητικος εκπροσωπος απεκλεισε το ενδεχομενο συγκλησης συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων, υπο τον προεδρο της Δημοκρατιας.

Την επανεξεταση της συμφωνιας Αθηνων-Σκοπιων,οταν το κομμα του ελθει στην εξουσια,προανηγγειλε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, σε συνεντευξη του στην Ντοιτσε Βελλε,αποσαφηνιζοντας ομως οτι δεν βρισκεται στις προθεσεις του η ανατροπη της, λογω του "δεσμευτικου χαρακτηρα" της.Αναφορικα με τις πολεμικες αποζημειωσεις,ο κ.Εβερτ επεκρινε την κυβερνηση,οτι δεν εχει προχωρησει σε καμια ενεργεια, αφηνοντας το ρολο αυτο στην Τοπικη Αυτοδιοικηση.

Τον πρωτο οικισμο σεισμοπληκτων,στην περιοχη Καστανιας Σερβιων, θα εγκαινιασει αυριο ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης, που επικεφαλης κυβερνητικου κλιμακιου, θα επισκεφθει τις σεισμοπληκτες περιοχες της Κοζανης και των Γρεβενων,για να εξετασει απο κοντα την πορεια των εργασιων στεγαστικης αποκαταστασης των σεισμοπληκτων.

Η πολιτικη ζωη στην Ελλαδα ειναι πολυ ομαλη δηλωσε ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος σε ομιλια του σε ομογενειακο συνεδριο στη Νεα Υορκη. Τονισε οτι εδω και πολλα χρονια περναμε την καλυτερη περιοδο της Δημοκρατιας,που γνωρισε ποτε ο τοπος μας. Επεσημανε οτι δεν υπαρχει ο οξυς φανατισμος και η εντονη πολιτικη διχογνωμια η οποια υπηρχε στο παρελθον.Ο κ.Στεφανοπουλος, ειπε επισης οτι θα εξακολουθησει να εχει τη γνωμη του η οποια ομως δεν θα θιγει κανενα και δεν θα σχετιζεται με κομματικες προτιμησεις.

Εκστρατεια δυσφημησης του περιβαλλοντος της χωρας μας με δημοσιευσεις σε εντυπα μεγαλης διεθνους κυκλοφοριας, κατηγγειλε σε ο επικουρος καθηγητης του Πανεπιστημιου Αθηνων και εφευρετης του ΒΑΝ, Κωνσταντινος Βαρωτσος. Ο καθηγητης αναφερθηκε σε δημοσιευμα εντυπου των Ηνωμενων Εθνων, το οποιο, για καποιο περιεργο λογο, παρουσιαζει επικινδυνη λογω της ηλιακης υπεριωδους ακτινοβολιας, σχεδον ολοκληρη την Ελλαδα. Επισημανε, δε, οτι χωρες που βρισκονται στο ιδιο γεωγραφικο πλατος με τη δικη μας εμφανιζονται, στο δημοσιευμα, ακινδυνες. Συνδυαζοντας το δημοσιευμα με το γεγονος οτι ο τουρισμος στη χωρα μας παρουσιαζει συνεχη μειωση, ο Βαρωτσος καλεσε το υπουργειο Τουρισμου να ασχοληθει με το θεμα.

Τεθηκε απο σημερα σε εφαρμογη ο νεος κανονισμος καθαριοτητας του Δημου Αθηναιων, ο οποιος προβλεπει την επιβολη προστιμων σε διαφορες παραβασεις, απο πεντε χιλιαδες εως 5 εκατομμυρια δραχμες. Ειδικα συνεργεια του Δημου, πραγματοποιουν ελεγχους για να εντοπιζουν τυχον παραβατες. Σημειωνεται οτι οποιος αφηνει σακουλες με απορριματα εξω απο τους καδους θα καταβαλει προστιμο πεντε χιλιαδων δραχμων, ενω αυτος που τα αφηνει πριν τις 9 το βραδυ θα καταβαλει προστιμο δεκα χιλιαδες δραχμες.

Απαγορευθηκε απο το Κεντρικο Λιμεναρχειο Πειραιως, λογω των ισχυρων ανεμων, εντασεως 9 μποφωρ, που επικρατουν στο βορειο Αιγαιο ο αποπλους ολων των επιβατικων οχηματαγωγων πλοιων για Αυδηλο, Καρλοβασι, Βαθυ, Χιο, Μυτιληνη και απο το Λιμεναρχειο της Ραφηνας ο αποπλους για Ανδρο Τηνο, Μυκονο, Σιγρι, Αγ. Ευστρατιο - Λημνο,Καβαλα.

Επισκεψη αστραπη 24 ωρων,στη Σοφια ,πραγματοποιει αυριο ο Υπουργος των Εξωτερικων Καρολος Παπουλιας,ο οποιος θα εχει συνομιλιες με τον βουλγαρο ομολογο του κ.Πιρινσκι,για θεματα ασφαλειας και συνεργασιας μεταξυ των δυο χωρων.Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος,στην ατζεντα των συνομιλιων,δεν υπαρχει θεμα συζητησης για τον πετρελαιαγωγο Μπουργκας - Αλεξανδρουπολης.

Τον κωδωνα του κινδυνου για την ελληνικη αμπελουργια εκρουσαν για αλλη μια φορα οι εκπροσωποι των αμπελοοινικων συνεταιρισμων, κατα τη διαρκεια εκτακτης συσκεψης, η οποια πραγματοποιηθηκε το πρωι στα γραφεια της ΚΕΟΣΟΕ. Οι εκριζωσεις των αμπελιων και οι εισαγωγες υποβαθμισμενου κρασιου και μουστου απο τριτες χωρες εχουν δημιουργησει σημαντικα προβληματα στο εισοδημα των αμπελουργων και εαν δεν ληφθουν εκτακτα μετρα ο αμπελοοινικος τομεας θα πληγει θανασιμα, τονισαν ολοι οι συμμετεχοντες στη συσκεψη.

Εκτος κινδυνου νοσηλευονται στο ΚΑΤ τρια ατομα με εγκαυματα και αλλα τραυματα μετα την εκρηξη και τη φωτια που εκδηλωθηκε τα μεσανυχτα απο διαρροη φιαλης υγραεριου σε διοροφο κτιριο στη Νεα Ιωνια Αττικης. Με σοβαρα εγκαυματα νοσηλευεται ο Νικος Χατζηπανος 58 χρονων, ενω με τραυματα εχουν μεταφερθει οι Αναστασιος Φακης, 55 ετων και ο πατερας του Νικος 78 ετων, οι οποιοι λογω του πανικου απο την φωτια πηδηξαν απο τον πρωτο οροφο στο δρομο για να σωθουν.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ σε αγωνα της 7-ης ημερας , που εγινε στο γηπεδο της Νεαπολης, νικησε 4-1 τον Ιωνικο. Δυο τερματα για την ΑΕΚ πετυχε ο Βασιλης Τσαρτας και απο ενα οι Στελιος Μανωλας,Τιμουρ Κετσαπγια, ενω το γκολ του Ιωνικου σημειωσε ο Βασιλ Νοβοχατσκι. Ετσι τωρα η ΑΕΚ ειναι στην δευτερη θεση με 18 βαθμους, ο Ιωνικος 4-ος μαζι με τον ΟΦΗ με 13 βαθμους και προηγουνται Ολυμπιακος και Παναθηναικος με 19.

Η Βεροια,σε αγωνα της 8-ης ημερας για το πρωταθλημα ποδοσφαιρου της δευτερης εθνικης κατηγοριας,που εγινε στο γηπεδο της,νικησε 2-1 τον Λεβαδειακο. Ετσι τωρα,η Βεροια ανεβηκε στην τριτη θεση,με 14 βαθμους, ο Λεβαδειακος βρισκεται στην τεταρτη με 13,ενω προηγειται η Καβαλα με 20.

Αναχωρησε το πρωι για τη Δανια η αποστολη της ομαδας ποδοσφαιρου του Παναθηναικου, ο οποιος την Τεταρτη θα αντιμετωπισει την Ααλμποργκ για το τσαμπιονς λιγκ του ευρωπαικου πρωταθληματος.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σταθεροποιητικες τασεις επικρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου αν και αρχικα ειχε διαμορφωθει μικρη ανοδος των τιμων των μετοχων. Ο Γενικος Δεικτης Τιμων εκλεισε στις 938,82 μοναδες σημειωνοντας μικρη ανοδο 0,10% . Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 0,31%, Ληζινγκ πτωση 0,23%, Ασφαλειες ανοδος 2,54%, Επενδυσεις πτωση 0,53%, Βιομηχανικες ανοδος 0,31%, Κατασκευων ανοδος 0,69%, Συμμετοχων πτωση 0,98%, Διαφορες πτωση 0,22%, ο δεικτης της παραλληλης αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,82%. Η αξια των συναλλαγων εφθασε 5,8 δισεκατομμυρια δραχμες.

Σημαντικη υποχωρηση παρουσιασε το δολαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος, ενω αντιθετα το μαρκο ενισχυθηκε σημαντικα. Οι εμπορικες τραπεζες θα πωλουν αυριο το δολαριο προς 233,658 δραχμες και το μαρκο προς 168,276 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι θυελλωδεις βοριαδες στο Αιγαιο και η αισθητη πτωση της θερμοκρασιας,θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου, ο οποιος σ'ολοκληρη τη χωρα θα ειναι αστατος με σποραδικες βροχες η και καταιγιδες και προσκαιρες χιονοπτωσεις στα ορεινα της κεντρικης και βορειας Ελλαδας.Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι μετριοι μεχρι ισχυροι και στα ανατολικα θυελλωδεις,μεχρι πολυ θυελλωδεις,εντασης 8 και 9 μποφορ.Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 4 με 11 βαθμους,στα δυτικα 8 με 19 και στην υπολοιπη χωρα 10 με 18.Βροχες κατα περιοδους, με λιγα χιονια στην Παρνηθα και το Χορτιατη,πολυ ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 9 με 14 και 7 με 11 αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Monday, 23 October 1995 - 22:26:00