Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 26)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Μειζον θεμα για ολο τον ελληνικο λαο με τις θυσιες και νεκρους κατα τον αντιφασιστικο αγωνα της Κατοχης αποτελει η υποθεση των γερμανικων αποζημιωσεων και του κατοχικου δανειου. Τη δηλωση αυτη εκανε το μεσημερι ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων, Κωστας Μπικας, οταν του ζητηθηκε να σχολιασει την χθεσινη νοτα του Γερμανικου υπουργειου Εξωτερικων το οποιο επεστρεψε, ως νομικα αβασιμες, περιπου 1000 αγωγες αποζημιωσεων Ελληνων πολιτων κατα του γερμανικου κρατους. Η κυβερνηση, προσθεσε ο κ.Μπικας,δεν θα υποπεσει στο ολισθημα των φραστικων εξαρσεων αλλα προβαινει με προσοχη σε ολους τους λεπτους χειρισμους που απαιτουνται για την επιτυχη εκβαση του θεματος. Επεσημανε δε, οτι περα απο τις στειρες νομικες και πολιτικες διστασεις υπαρχει ενα τεραστιο ηθικο θεμα στο οποιο πρεπει να τοποθετηθει η Γερμανικη Κυβερνηση.

Αντιδρασεις αναμενεται να προκαλεσει το βιβλιο, ``Στο ονομα της Μακεδονιας``, του Θεοδωρου Σκυλακακη, πρωην πολιτικου συμβουλου του Κωνσταντινου Μητσοτακη, ο οποιος και το προλογιζει. Αποσπασματα του βιβλιου, προδημοσιευει σημερα η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Ο κ.Σκυλακακης, αφηνει σαφεις αιχμες για το Σκοπιανο στους κυριους Καραμανλη, Εβερτ και Σαμαρα. Σημειωνει οτι ο κ.Μητσοτακης ηθελε να κλεισει το θεμα των Σκοπιων με συμβιβαστικη λυση, αλλα δεν ειχε στηριξη απο τον τοτε Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωνσταντινο Καραμανλη, ο οποιος αρνηθηκε να συγκαλεσει συσκεψη των πολιτικων αρχηγων το 1993, οταν το θεμα ειχε φτασει στον ΟΗΕ. Ακομα, ο συγγραφεας υποστηριζει οτι ο Μιλτιαδης Εβερτ, εξωθησε τον κ.Σαμαρα στα ακρα οταν σε κομματικη συσκεψη το `91 για το θεμα της ονομασιας,ειπε οτι ``δεν μπορουμε να δεχομαστε συμβιβασμους και μας καλουν πλεον να αυτοκτονησουμε, αλλα προτιμουμε να δολοφονηθουμε``.

Επισης ο συγγραφεας υποστηριζει οτι ο Αντωνης Σαμαρας, ειχε αποδεχθει εναν προσδιορισμο της ονομασιας των Σκοπιων, ο οποιος θα περιειχε τη λεξη ``Μακεδονια``. Παραθετει δε, κειμενο του τοτε υπουργου Εξωτερικων, που επροκειτο να επιδοθει ως νον παπερ στους Ευρωπαιους ομολογους του και στο οποιο γινεται αναφορα στον ορο ``Μακεδονια`` και σε ``Σλαβομακεδονες``. Απαντωντας ο εκπροσωπος της Πολιτικης Ανοιξης, Νοτης Μαρτακης, σημειωνει οτι η δηθεν αποκαλυψη του συγγραφεα συμβουλου του κ.Μητσοτακη, αγγιζει τα ορια της φαιδροτητας, αφου αναφερεται σε περιοδο πριν τη διαλυση της Γιουγκοσλαβιας, τοτε που τα Σκοπια χρησιμοποιουσαν διεθνως το ονομα της Μακεδονιας. Η σκοπιανη αδιαλλαξια, προσθετει στην πιο κρισιμη καμπη του προβληματος εχει βρει τον καλυτερο συνηγορο της στο προσωπο του τοτε Ελληνα Πρωθυπουργου.

Ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου συναντηθηκε το μεσημερι με το προεδρειο του Συνδεσμου Ελληνων Βιομηχανων, στο πλαισιο των επαφων του με τους κοινωνικους φορεις. Κατα τη συναντηση εξεταστηκε η πορεια της οικονομιας και η εισοδηματικη πολιτικη της κυβερνησης στον ιδιωτικο τομεα. Αυριο ο κ.Παπαντωνιου θα συναντηθει με το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ, ενω χθες συναντηθηκε με την ηγεσια της ΓΣΕΕ. Ο υπουργος τονισε οτι το 1996 θα στηριχθει το πραγματικο εισοδημα των εργαζομενων και συνταξιουχων, ενω επεσημανε οτι στις κατωτατες συνταξεις θα δοθουν μεγαλυτερες αυξησεις. Ο προεδρος της Συνομοσπονδιας, Χρηστος Πρωτοπαπας, δηλωσε οτι θα διεκδικησει πραγματικη βελτιωση των εισοδηματων των εργαζομενων και των χαμηλοσυνταξιουχων.

Ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, απαντησε στα σεναρια περι συμμαχικων κυβερνησεων και εξεφρασε τη βεβαιοτητα για εκλογικη νικη με αυτοδυναμια του ΠΑΣΟΚ. Επανελαβε δε οτι οι εκλογες θα γινουν το Φθινοπωρο του 1997, με το ισχυον εκλογικο συστημα. Ο κ.Παπανδρεου απεκλεισε κατηγορηματικα το ενδεχομενο συμμετοχης του ΠΑΣΟΚ σε συμμαχικη κυβερνηση με τη Νεα Δημοκρατια. Απεδωσε μαλιστα τη σχετικη σεναριολογια που εχει αναπτυχθει σε κυκλους μεσα και εξω απο τη χωρα μας που θελουν στη Βουλη πολλα, μικρα και ελεγχομενα κομματα. Απο την πλευρα του ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, μιλωντας σε κομματικη συγκεντρωση στη Θεσσαλονικη, τονισε οτι το κομμα του θα σχηματισει αυτοδυναμη κυβερνηση μετα τις εκλογες.

Η Ελλαδα τηρει απαρεγκλιτα τους κανονες που υπαγορευει η Διεθνης Κοινοτητα στο θεμα εξαγωγων προς τριτες χωρες που συνορευουν με την πρωην Γιουγκοσλαβια. Αυτο δηλωσε ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων οταν του ζητηθηκε να σχολιασει δημοσιευματα συμφωνα με τα οποια η Ελλαδα παραβαινει τους κανονες εξαγωγης αγαθων σε γειτονικες προς την πρωην Γιουγκοσλαβια χωρες.

Παρουσια του Προεδρου της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλου, αρχισαν το πρωι στη Θεσσαλονικη οι τριημερες εκδηλωσεις για τον εορτασμο της απελευθερωσης της πολης απο τον τουρκικο ζυγο του πολιουχου Αγιου Δημητριου και της επετειου του ``ΟΧΙ``. Το πρωι εψαλη δοξολογια στον ιερο ναο του Αγιου Δημητριου, οπου παρεστησαν ο κ.Στεφανοπουλος και εκ μερους της κυβερνησης ο υπουργος Εσωτερικων, δημοσιας διοικησης και αποκεντρωσης Ακης Τσοχατζοπουλος. Στην τελετη επισης παρεστησαν ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, εκπροσωποι των κομματων και οι τοπικες αρχες.Αυριο, στη Θεσσαλονικη θα γινει μαθητικη παρελαση, ενω το Σαββατο ενωπιον του Προεδρου της Δημοκρατιας, θα πραγματοποιηθει η μεγαλη στρατιωτικη παρελαση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

Αβεβαιοτητα επικρατει στην Ιταλια, λιγες ωρες πριν την απογευματινη ψηφοφορια επι της προτασης μομφης που θα κρινει το μελλον της κυβερνησης Ντινι. Την προταση μομφης κατεθεσε ο κεντροδεξιος συνασπισμος του Σιλβιο Μπερλουσκονι ζητωντας την παραιτηση της κυβερνησης και τη διεξαγωγη προωρων εκλογων. Οπως αποκαλυψε αξιωματουχος της κυβερνησης, ο Πρωθυπουργος, σε μια υστατη προσπαθεια να αποτρεψει την πτωση της κυβερνησης του, θα ανακοινωσει στη Βουλη την προθεση του να παραιτηθει μεχρι το τελος του χρονου. Σημειωνεται οτι μεχρι στιγμης ο συσχετισμος των δυναμεων ειναι αρνητικος για την ιταλικη κυβερνηση που χρειαζεται πεντε με εξι επιπλεον ψηφους για να επιβιωσει.

Την ακυρωση της καταδικης δυο απο τους οκτω Κουρδικης καταγωγης βουλευτων στην Τουρκια,που ειχαν καταδικαστει περυσι με την κατηγορια της συνεργασιας με τους κουρδους αυτονομιστες,αποφασισε το Εφετειο στην Αγκυρα. Το δικαστηριο διεταξε την απελευθερωση των δυο κουρδων βουλευτων Αχμετ Τουρκ και Σεντετ Γιουρτας ,αλλα επικυρωσε την ποινη των υπολοιπων,μεταξυ των οποιων και της Λειλα Ζανα,που ηταν υποψηφια για βραβειο Νομπελ Ειρηνης. Στο μεταξυ, περισσοτεροι απο χιλιοι πολιτικοι κρατουμενοι πραγματοποιουν απεργια πεινας σε 23 φυλακες σε ολη την Τουρκια, διαμαρτυρομενοι για τις συνθηκες κρατησης τους.

Εικοσιτεσσερα ατομα αγνοουνται στη βορειοδυτικη Ισλανδια οταν γιγαντιαια χιονοστιβαδα καταπλακωσε το χωριο οπου διεμεναν. Απο τη χιονοστιβαδα καταστραφηκαν και αρκετα σπιτια. Στην περιοχη βρισκονται ομαδες διασωσης που εργαζονται για την ανευρεση επιζωντων.

Ξεκινουν την 1η Νοεμβριου στο Οχαιο των ΗΠΑ, οι ειρηνευτικες διαπραγματευσεις μεταξυ των τριων αντιμαχομενων πλευρων στην Βοσνιακη κριση. Μια ημερα νωριτερα οι Προεδροι Μιλοσεβιτς, Τουντζμαν και Ιζετμπεγκοβιτς θα συναντηθουν στη Μοσχα με τον Προεδρο της Ρωσιας, Μπορις Γιελτσιν σε μια προσπαθεια να υποβοηθηθει η μεσολαβητικη προσπαθεια. Σημερα οι υπουργοι αμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσιας, εχουν συνομιλιες για το Βοσνιακο, ενω οι διεθνεις μεσολαβητες εντεινουν στη Βαλκανικη τις προσπαθειες τους. Στο επικεντρο βρισκεται το θεμα της Ανατολικης Σλαβονιας, που απ` ο,τι φαινεται οι Σερβοβοσνιοι υποχωρουν στο ειρηνευτικο σχεδιο για ενσωματωση της περιοχης στην Κροατια.

Νεα επιθεση πραγματοποιησαν σημερα στη Σρι Λανκα, οι ανταρτες Ταμιλ. Αυτη τη φορα δολοφονησαν εν ψυχρω τουλαχιστον 36 ατομα, σε εφοδο εναντιον αγροτικης κοινοτητας στα κεντοανατολικα της χωρας. Στο διαστημα της τελευταιας εβδομαδας οι ανταρτες εχουν επιτεθει σε πεντε χωρια δολοφονωντας και κατακρεουργωντας περισσοτερους απο 110 κατοικους τους.

Πυρ εναντιον ισραηλινων αεροσκαφων ανοιξε σημερα το πυροβολικο των Λιβανικων αλλα και των Συριακων δυναμεων που σταθμευουν στα νοτια της Βηρυττου.Τα αεροσκαφη που πραγματοποιουσαν αναγνωριστικες πτησεις πανω απο την πρωτευουσα του Λιβανου, ανακοινωσαν πηγες των δυναμεων ασφαλειας. Συμφωνα με αυτοπτες μαρτυρες, κανενα αεροσκαφος δεν επληγη.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν υφισταται θεμα ιδιωτικων πανεπιστημιων, τονισε ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου. Διευκρινισε οτι στην προταση που κατεθεσε στην επιτροπη για την αναθεωρηση του συνταγματος, κανει λογο για ιδρυματα τριτοβαθμιας εκπαιδευσης μη πανεπιστημιακου χαρακτηρα, τα οποια θα εχουν τη δυνατοτητα να ιδρυουν οργανισμοι τοπικης αυτοδιοικησης και νομικα προσωπα δημοσιου δικαιου. Την αντιθεση του στην ιδρυση ιδιωτικων πανεπιστημιων εξεφρασε ο πρυτανης του Πολυτεχνειου, Νικος Μαρκατος, ο οποιος προσθεσε οτι η συντονισμενη επιθεση που δεχθηκε προσφατα η δημοσια παιδεια υπεκρυπτε την εισαγωγη ιδιωτικων πανεπιστημιων.

Εικοσιδυο Ιρακινοι λαθρομεταναστες συνεληφθησαν χθες απο Λιμενικους της Λερου και της Πατμου στα νησια Φαρμακονησι και Αγαθονησι, οπου περιφερονταν ψαχοντας να βρουν σκαφος για να τους μεταφερει στην Καλυμνο η στη Ροδο. Μεταξυ των λαθρομεταναστων ειναι πεντε γυναικες και 11 παιδια, τα οποια νοσηλευονται στο κρατικο θεραπευτηριο Λερου. Οι μισοι λαθρομεταναστες, δηλωσαν οτι μεταφερθηκαν απο λιμανι της Συριας και οι αλλοι εντεκα απο Τουρκο δουλεμπορο αντι του ποσου των 20 χιλιαδων δολαριων.

Τραγωδια χθες το βραδυ στο χωριο Λουδιας του νομου Θεσσαλονικης με θυμα ενα 6χρονο αγορακι που πνιγηκε μεσα σε σωρους απο βαμβακι. Προκειται για τον Αλεξανδρο Αθανασιαδη του Σαββα ο οποιος επαιζε κοντα στο σπιτι του παπου του διπλα σε τρακτερ με φορτιο απο βαμβακι. Συμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις ο μικρος ανεβηκε στο τρακτερ και αρχισε να παιζει κανοντας βουτιες μεσα στο μαλακο φορτιο με αποτελεσμα να παγιδευτει και να βρει τραγικο θανατο απο ασφυξια.

Κηδευεται στις 3 το μεσημερι απο το Α`Νεκροταφειο Αθηνων ο Δημητρης Μαρουδας, οποιος πεθανε σε ηλικια 68 ετων, υστερα απο πολυμηνη μαχη με την επαρατη νοσο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγωνιστικη πρεμιερα αποψε για τρεις Ελληνικες ομαδες μπασκετ στην προημιτελικη φαση του Ευρωπαικου πρωταθληματος. Οι αναμετρησεις αρχιζουν 7 παρα τεταρτο στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων, οπου ο Παναθηναικος υποδεχεται την κατοχο του τιτλου Ρεαλ Μαδριτης.Στις 8.30 το βραδυ στην Κωνσταντινουπολη ο Ηρακλης αντιμετωπιζει την Τουρκικη Ουλκερ, ενω στις 10 παρα τεταρτο στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας, ο Ολυμπιακος φιλοξενει την Ιταλικη Μπενετον Τρεβιζο.Οι συναντησεις του Ολυμπιακου και του Παναθηναικου θα μεταδοθουν απ' ευθειας τηλεοπτικα απο τον ΑΝΤΕΝΑ.

Για το Κυπελλο πρωταθλητριων Ευρωπης των γυναικων, η ομαδα του Σπορτινγκ υποδεχεται αποψε στα Πατησια τη Γαλλικη Μπουρζε. Ο αγωνας θα αρχισει στι 8.30 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο την ΕΤ2.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ με ανακοινωση της διαψευδει σημερινα δημοσιευματα, συμφωνα με τα οποια υπαρχει ``κοινο μετωπο`` της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακο, κατα του Παναθηναικου. ``Η ΑΕΚ κατα παγια τακτικη υποστηριζει ο,τι ειναι δικαιο και νομιμο και δεν στρεφεται κατα οποιασδηποτε ομαδας, γενικα και αοριστα, ενω αντιθετα επιδιωκει αποδεδειγμενα την δημιουργικη συνεργασια με ολες τις αλλες ομαδες``, αναφερεται χαρακτηριστικα στην σχετικη ανακοινωση της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφια επικρατει σημερα σε ολη σχεδον τη χωρα με σποραδικες βροχες ενω λιγες καταιγιδες ειναι πιθανον να εκδηλωθουν στα νοτιοανατολικα. Οι ανεμοι πνεουν απο βορειες διευθυνσεις ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 16 βαθμους και στις υπολοιπες περιοχες τους 20 βαθμους Κελσιου. Για αυριο προβλεπονται νεφωσεις σε ολη τη χωρα με βροχες κυριως στα βορεια και ανατολικα. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις ασθενεις εως μετριοι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Thursday, 26 October 1995 - 17:52:13