Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 26)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Εκλεισε και το δευτερο 24ωρο μετα την αποσυνδεση του αναπνευστηρα απο τον πρωθυπουργο και συμφωνα με το ιατρικο ανακοινωθεν,η υγεια του παρουσιασε μικρη βελτιωση,οπως προκυπτει απο την κλινικη και παρακλινικη εκτιμηση.Προστιθεται επισης οτι με την εφαρμοζομενη αναπνευστικη αγωγη και φυσιοθεραπεια αναμενεται πως η αναπνευστικη λειτουργια θα παραμεινει σταθερη χωρις τη χρηση αναπνευστηρα.Οπως δηλωσε ο αντιπροεδρος του Ωνασειου κ. Σκαλκεας η μικρη επιδεινωση που εμφανισθηκε χθες και οφειλοταν στην κατακρατηση υγρων στον πνευμονα, ξεπεραστηκε με επιτυχια,οχι με τη βοηθεια του τεχνικου νεφρου,αλλα με τη χρησιμοποιηση φιλτρου.Προσθεσε επισης οτι ουτε η καρδια,ουτε τα νεφρα του κ Παπανδρεου παρουσιασαν καποιο ιδιαιτερο προβλημα.Ωστοσο ο κ. Σκαλκεας τονισε οτι δεν μπορει να πει πως περασε οριστικα ο κινδυνος,αλλα σιγουρα περασε ενα μεγαλο μερος του.

Στο μεταξυ,εφτασαν το απογευμα στην Αθηνα,δυο κορυφαιοι πνευμονολογοι,ο Ελληνοαμερικανος Τζον Μαρινης και ο Ελβετος Πητερ Σουτερ,που θα εξετασουν τον κ.Παπανδρεου.Οπως διευκρινισε ο υπουργος Τυπου, η οικογενεια του πρωθυπουργου που ζητησε να ερθουν οι δυο γιατροι διευκρινιζει με δηλωση της οτι τρεφει απεριοριστη εμπιστοσυνη στο ιατρικο συμβουλιο,αλλα ισως και για ψυχολογικους λογους θελει να να συμβουλευθει και καποιους αλλους γιατρους.

Την ιδια ωρα συνεχιζονται οι ζυμωσεις και οι διαβουλευσεις στο ΠΑΣΟΚ, ενω αυριο συνεδριαζει το Εκτελεστικο Γραφειο του Κινηματος. Η κυβερνηση με βαθυτατο αισθημα ευθυνης και συμφωνα με το Συνταγμα και τους νομους θα συμβαλει αποφασιστικα στην αντιμετωπιση ολων των προβληματων, δηλωσε ο κ. Ακης Τσοχατζοπουλος, ο οποιος ωστοσο απεφυγε να σχολιασει τα εσωκομματικα του ΠΑΣΟΚ. Ο ευρωβουλευτης Χρηστος Παπουτσης αποδοκιμασε εντονα τα στελεχη εκεινα που θετουν τωρα θεμα διαδοχης, ενω απο την Κρητη ο Παρασκευας Αυγερινος δηλωσε οτι ολοι με το αισθημα ευθυνης που μας διακρινει θα μπορεσουμε να φτιαξουμε τη συνεχεια του ΠΑΣΟΚ. Την εκτιμηση οτι ο ιδιος ο πρωθυπουργος θα αναλαβει πρωτοβουλιες μετα την αναρρωση του, διατυπωσε ο υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου.

Σκληρη επιθεση στην Κυβερνηση, την οποια χαρακτηρισε αποτυχημενη, εξαπελυσε απο την Αλεξανδρουπολη ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας διευκρινιζοντας οτι αποσυνδεει την κριτικη του απο το θεμα της υγειας του Πρωθυπουργου.Ο κ. Εβερτ επανελαβε οτι το κομμα του εχει λυσεις για ολα τα προβληματα του τοπου και οτι η Νεα Δημοκρατια ειναι αποφασισμενη να δωσει τελος σ'αυτο τον κατηφορο που εχει μπει η χωρα. Παραλληλα εξαπελυσε επιθεση και κατα της Πολιτικης Ανοιξης την οποια χαρακτηρισε ως δεκανικι του ΠΑΣΟΚ για να διατηρηθει στην εξουσια. Τελος επανελαβε την πεποιθηση του οτι συντομα το κομμα του θ'αναλαβει τη διακυβερνηση της χωρας.

Η κρισιμοτητα της περιοδου που διανυει η χωρα μας και η συσσωρευση των προβληματων,δεν αφηνουν περιθωρια για παραταση της αβεβαιοτητας, της ανασφαλειας και της ρευστοτητας,δηλωσε ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος και προσθεσε οτι κατανοουμε τα προβληματα της υγειας του πρωθυπουργου, αλλα οι απαντησεις στα προβληματα της χωρας δεν μπορουν να αναβαλονται για εσωκομματικους λογους.Το κειμενο θεσεων της Κεντρικης Επιτροπης του Συνασπισμου για τις μελλοντικες σχεσεις με το ΠΑΣΟΚ,αφηνει ανοιχτο καθε ενδεχομενο,αφου επισημαινει οτι το θεμα αυτο θα εξετασθει με βαση την πολιτικη συγκυρια.

Σταση αναμονης, ενοψει της καταθεσης του προυπολογισμου, την προσεχη Τεταρτη, τηρουν οι πρυτανεις των πανεπιστημιακων ιδρυματων ολης της χωρας, αναφορικα με την οικονομικη ενισχυση των πανεπιστημιων. Παρουσια του υπουργου Παιδειας Γιωργου Παπανδρεου και εκπροσωπων των κομματων, ολοκληρωθηκε η συνεδριαση των πρυτανεων, με αντικειμενο συζητησης την οικονομικη κατασταση των πανεπιστημιων, αλλα και το θεμα του ασυλου, μετα τα προσφατα γεγονοτα στο Πολυτεχνειο.Η συνοδος των πρυτανεων υπεραμυνθηκε τη σταση που τηρησε η Συγκλητος του Πολυτεχνειου, στα γεγονοτα της περασμενης εβδομαδος.

Ανθρωποκυνηγητο εχει εξαπολυσει η Αστυνομια της Βορειας Ελλαδας για να συλαβει τους επτα ανηλικους Αλβανους κρατουμενους, που απεδρασαν απο τις αγροτικες φυλακες Κασσανδρας, οπου ειχαν μεταχθει κατα την προσφατη εξεγερση των κρατουμενων στον Κορυδαλλο. Οι Αλβανοι ανοιξαν τρυπα με διαφορα αιχμηρα αντικειμενα στην τουαλετα του θαλαμου οπου εκρατουντο και οι επτα καταφεραν να δραπετευσουν ενω δυο συνεληφθησαν απο τους φυλακες.

Πανω απο χιλιοι αντιστασιακοι και αντιπροσωπειες απο τη Βρετανια και τον Καναδα, παρεστησαν παρα το τσουχτερο κρυο, στην εκδηλωση που εγινε στο Γοργοποταμο, με αφορμη τη συμπληρωση 53 χρονων απο την ανατιναξη της ομωνυμης γεφυρας. Μιλωντας στην εκδηλωση ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελος Γιαννοπουλος χαρακτηρισε την ανατιναξη της γεφυρας ως κορυφαιο αντιστασιακο γεγονος, που ειχε δραματικες επιπτωσεις στον ανεφοδιασμο των Γερμανων, στο μετωπο της Αφρικης.

Το Μαιο θα πραγματοποιηθει το συνεδριο της Πολιτικης Ανοιξης, δηλωσε ο γενικος γραμματεας του κομματος Γιωργος Συμπιλιδης, ο οποιος απεκλεισε το ενδεχομενο συνεργασιας της Πολιτικης Ανοιξης με το ΠΑΣΟΚ η τη Νεα Δημοκρατια.Ωστοσο προβλεψε οτι κανενα απο τα δυο μεγαλα κομματα δεν θα πετυχει αυτοδυναμια στις προσεχεις εκλογες και για το λογο αυτο το κομμα του ενδεχομενως να συμμετασχει σε συγκυβερνηση.

Στην τακτικη ανακριτρια Καβαλας παραπεμπεται αυριο ο 30χρονος ιδιωτικος υπαλληλος Βασιλης Ραφτοπουλος, που κατηγορειται για σεξουαλικη παρενοχληση και κακοποιηση πεντε ανηλικων κοριτσιων ηλικιας 8 μεχρι 11 χρονων. Μετα την απολογια του ο κατηγορουμενος αναμενεται να προφυλακιστει.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβληματισμος επικρατει για την ειρηνευτικη συμφωνια στη Βοσνια μετα τις εντονες διαμαρτυριες Σερβοβοσνιων που δηλωνουν οτι δεν ειναι ετοιμοι να αποδεχτουν την μουσουλμανικη εξουσια, ζητωντας αναδιαπραγματευση.Ο αμερικανος μεσολαβητης στα Βαλκανια Ριτσαρντ Χολμπρουκ, απεκλεισε παντως το ενδεχομενο να γινει οποιαδηποτε αλλαγη στη συμφωνια,που θα υπογραφει συντομα στο Παρισι.

Με παραιτησεις και μετακινησεις βουλευτων προς αλλα κομματα,η κυβερνηση συνασπισμου της πρωθυπουργου της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ, προχωραει για τις εκλογες τις 24ης Δεκεμβριου.Εννεα βουλευτες του κομματος του ορθου δρομου της Τσιλερ,προσχωρησαν στο αντιπολιτευομενο κομμα της μητερας πατριδας,ενω δεκαεννεα απο τους 65 βουλευτες εχουν παραιτηθει απο το κομμα του Ρεμπουμλικανικου λαικου κομματος του Μπαικαλ.

Σκηνες πανικου και φρικης διαδραματιστηκαν στην Καμπουλ,οπου 39 ατομα εχασαν την ζωη τους και 140 τραυματιστηκαν, στην διαρκεια βομβαρδισμου απο αεροπλανα των Ταλιμπαν των Ισλαμιστων φοιτητων, που θελουν να καταλαβουν την πρωτευουσα του Αφγανισταν.

Βομβαρδισμενη περιοχη θυμιζει ο κολπος της Βεγγαλης, απο τον Κυκλωνα που επληξε ενα μερος των ακτων του Μπαγκλαντες, και ειχε ως αποτελεσμα εννεα ατομα να χασουν τη ζωη τους, και να αγνοουνται 200 ακομα.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στους αγωνες της 11-ης ημερας για το πρωταθλημα ποδοσφαιρου της Α' εθνικης κατηγοριας, σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα: Καλαματα - Πανιωνιος 1-0 Πανηλειακος - Αθηναικος 4-1 Παναθηναικος - Ιωνικος 3-0 Αρης - Ξανθη 2-2 Απολλων Αθ. - ΑΕΚ 0-3 Παναχαικη - Λαρισα 1-1 Εθνικος - Εδεσσαικος 1-1 και χθες ΟΦΗ - Ηρακλης 0-0 Ετσι προηγειται η ΑΕΚ με 28 βαθμους,εναντι 26 του Παναθηναικου, 24 του Ολυμπισακου που εχει εναν αγωνα λιγοτερο, 23 του ΟΦΗ και 17 του Πανηλειακου.

Στους αγωνες της 5-ης ημερας για το πρωταθλημα της Γ' εθνικης σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα:

Νοτιος ομιλος Χανια - Πυργος 0-1 Ενωση Ροδου Διαγορας - Καλλιθεα 0-0 Πανναυπλιακος - Αγιος Νικολαος 4-0 Παναιτωλικος - Χαιδαρι 1-1 Εθνικος Αστερας - Βαρβασιακος 3-0 Μαρκο - Χαραυγιακος 3-0 Φωστηρας - Παναιγιαλειος 2-2 και χθες Ατρομητος - Αιολικος 1-0 Χαλκιδα - Κορινθος 3-1 Ετσι προηγειται ο Ατρομητος με 13 βαθμους, εναντι 12 του Πυργου και 9 του Παναιγιαλειου, του Μαρκο και της Χαλκιδας.

Βορειος ομιλος Φωκικος - Λαμια 0-1 Ολυμπιακος Βολου - Γιαννιτσα 1-1 Ποντιοι Βεροιας - Κοζανη Πανσερραικος - Τυρναβος 1-0 Εορδαικος - Αγροτικος Αστερας 0-0 Απολλων Λαρισας - Ορεστης Ορεστιαδας Βελισσαριος - Νιγριτα 1-0 Απολλων κρυας Βρυσης - Αμπελοκηποι Θεσσαλονικης 0-4 Αλμωπος - Νικη Βολου 0-0 Προηγειται ο Πανσερραικος με 13 βαθμους, εναντι 11 των Γιαννιτσων και του Αγροτικου Αστερα

Η Εθνικη μας ομαδα ανδρων της Αρσεως Βαρων κατεκτησε την πρωτη θεση στον πινακα μεταλλιων του Παγκοσμιου πρωταθληματος, που ολοκληρωθηκε στην Καντονα της Κινας. Η Ελληνικη ανδρικη ομαδα κερδισε συνολικα 14 μεταλλια,6 χρυσα, 4 ασημενια, 4 χαλκινα,ενω η αντιστοιχη των γυναικων, με 4 χαλκινα κατελαβε την 9-η θεση, ενω πρωτευσε η ομαδα της Κινας με 16 χρυσα, 8 ασημενια και 1 χαλκινο μεταλλιο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατο καιρο με βροχες και τοπικες καταιγιδες στα βορειοδυτικα και νεφωσεις με ασθενεις βροχες στην υπολοιπη χωρα, προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Οι ανεμοι ειναι νοτιοι στα δυτικα ισχυροι και στα ανατολικα ασθενεις μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει μηδεν με 11 βαθμους, στο Ιονιο και στα υπολοιπα Ηπειρωτικα 8 με 14 και στο Αιγαιο 8 με 16. Νεφωσεις με ασθενη βροχη κατα περιοδους, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 8 με 13 και 2 με 10 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Monday, 27 November 1995 - 11:49:01