Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 7 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 30)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Κρισιμη εξακολουθει να ειναι η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου.
  • Το πρωι μετεβη στο Ωνασειο ο γνωστος καρδιοχειρουργος, Μαγκντι Γιακουμπ, ο οποιος τον εξετασε.
  • Απο στιγμη σε στιγμη αναμενεται το νεο ιατρικο ανακοινωθεν.
  • Ευχες πολιτικων στον Πρωθυπουργο για την ονομαστικη εορτη του. Τηλεγραφημα απεστειλε και ο Μπιλ Κλιντον.
  • Κατατεθηκε το πρωι στη Βουλη ο νεος προυπολογισμος ενω παραλληλα ανακοινωθηκε η εισοδηματικη πολιτικη για το 1996.
  • Στους εργαζομενους του Δημοσιου θα χορηγηθουν αυξησεις 5% σε δυο δοσεις, ενω οι συνταξιουχοι θα παρουν αυξησεις μεχρι 7% αναλογα με το υψος της συνταξης τους.
  • Στο Σεραγεβο μετεβη το πρωι ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας.
  • Αρχισαν το πρωι στη Θεσσαλονικη, οι εργασιες του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου.
  • Κατηγοριες των Σερβων της Βοσνιας οτι το κροατικο πυροβολικο εβαλε εναντιον περιοχων τους παραβιαζοντας την ειρηνευτικη συμφωνια .
  • Κυκλοφοριακο χαος επικρατει και σημερα στη Γαλλια.
  • Την Ορτεζ αντιμετωπιζει αποψε στη Γαλλια η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου παρουσιαζει σταθεροτητα, ενω συνεχιζεται η μηχανικη υποστηριξη της αναπνοης και η περιοδικη αιμοκαθαρση και ο ασθενης ανταποκρινεται χωρις καμια αλλη επιπλοκη. Αυτο αναφερεται στο ιατρικο ανακοινωθεν που εκδοθηκε στις 2 και τεταρτο το μεσημερι και στο οποιο προστιθεται οτι επι της μεχρι σημερα και της μελλοντικης θεραπευτικης αγωγης υπηρξε πληρης συμφωνια των συμμετασχοντων στο ιατρικο συμβουλιο καθηγητων κυριων Γιακουμπ και Ραιτ. Απαντωντας σε ερωτησεις δημοσιογραφων ο αντιπροεδρος του Ωνασειου και καθηγητης Γρηγορης Σκαλκεας εξεφρασε την προσωπικη του αποψη οτι θα πρεπει να γινει σημερα η αποσυνδεση του Πρωθυπουργου απο τον αναπνευστηρα. Τονισε οτι ο διεθνης καρδιοχειρουργος, Μαγκντι Γιακουμπ, μετεφερε ενα διουρητικο φαρμακο, το οποιο βρισκεται σε πειραματικο σταδιο και ισως χρησιμοποιηθει. Ο κ.Σκαλκεας ειπε οτι η συνεργασια με τον κ.Γιακουμπ και με καθε αλλο διακεκριμενο γιατρο μας τιμα και επανελαβε οτι τον διεθνη καθηγητη δεν τον καλεσαν οι γατροι του Ωνασειου, αλλα η οικογενεια του κ.Παπανδρεου. Το μονο προβλημα ειπε, που δεν εχει ο Πρωθυπουργος, ειναι η καρδια και δε χρειαζεται ιδιαιτερο καρδιολογο. Τελος, ο κ.Σκαλκεας απαντωντας σε ερωτηση αν υπαρχουν ελπιδες, τονισε οτι οταν η καρδια ειναι σε λιαν ικανοποιητικη κατασταση και τα αλλα οργανα ο πνευμων και ο νεφρος ανταποκρινονται στη θεραπεια ικανοποιητικα, αυτο σημαινει οτι υπαρχουν πολλες πιθανοτητες να αποκατασταθει η υγεια του Πρωθυπουργου.

Το μεσημερι, ο υπουργος Τυπου, Τηλεμαχος Χυτηρης με την ευκαιρια της εορτης του κ.Παπανδρεου τονισε οτι οι ευχες ολων μας επωνυμων και ανωνυμων ειναι στο πλευρο του για να νικησει και σε αυτη τη μαχη που δινει. Επεσημανε οτι τηλεφωνησαν για να ευχηθουν ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, ο προκατοχος του Κωνσταντινος Καραμανλης καθως και αλλοι πολιτικοι. Ανακοινωσε οτι απεστειλε τηλεγραφημα ο Προεδρος των Ηνωμενων Πολιτειων, Μπιλ Κλιντον, στο οποιο εκφραζει τη στεναχωρια του για την ασθενεια και τη νοσηλεια του Πρωθυπουργου. Ελπιζει, σημειωνει στο τηλεγραφημα ο κ.Κλιντον, οτι το μηνυμα αυτο θα βρει τον Πρωθυπουργο στην πορεια της πληρους αναρρωσης. Απαντωντας σε σχετικη ερωτηση ο κ.Χυτηρης, ειπε οτι συμφωνα με τις διαβεβαιωσεις των γιατρων,υπαρχουν ελπιδες για την υγεια του Πρωθυπουργου. Το πρωι ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, εξεφρασε την αισιοδοξια του για την υγεια του Πρωθυπουργου λεγοντας οτι σημερα ειναι μια μερα που μπορει να ειναι καλυτερη απο χθες.

Κατατεθηκε το πρωι στη Βουλη ο νεος προυπολογισμος ενω παραλληλα ανακοινωθηκε η εισοδηματικη πολιτικη της κυβερνησης για το 1996. Ειδικοτερα, ο προυπολογισμος κατατεθηκε απο τον υπουργο Οικονομικων Αλεκο Παπαδοπουλο και οπως ανακοινωσε ο προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης, η συζητηση στην αρμοδια επιτροπη θα αρχισει την ερχομενη Δευτερα και θα ολοκληρωθει σε τρεις συνεδριασεις. Η συζητηση στην Ολομελεια της Βουλης θα αρχισει στις 18 Δεκεμβριου και θα ολοκληρωθει σε πεντε συνεχεις συνεδριασεις.

Νωριτερα, ανακοινωθηκε απο τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας, Γιαννο Παπαντωνιου, η εισοδηματικη πολιτικη, που αφορα τους εργαζομενους και τους συνταξιουχους του δημοσιου τομεα. Ειδικοτερα, στους εργαζομενους θα χορηγηθουν αυξησεις 5%, δηλαδη 2,5% απο την 1η Ιανουαριου και 2,5% την 1η Ιουλιου. Για τις συνταξεις μεχρι 100 χιλιαδες δραχμες,θα δοθουν αυξησεις 7% σε δυο δοσεις απο 100 χιλιαδες εως 130 χιλιαδες 6% για το τμημα απο 130 εως 270 χιλιαδες 5% και για τις συνταξεις απο τις 270 χιλιαδες και πανω δεν θα δοθει καμια αυξηση. Σημειωνεται οτι απο την 1η Ιανουαριου εκτος απο τις αυξησεις αυτες θα χορηγηθει στους εργαζομενους και τους συνταξιουχους το διορθωτικο ποσο για τη φετινη χρονια που θα κυμαινεται γυρω στο 1,9%. Οπως δηλωσε ο κ.Παπαντωνιου ειναι η τελευταια φορα που η κυβερνηση αποφασιζει για τις αυξησεις που θα καταβληθουν στο δημοσιο καθως οπως ειπε απο το 1996 αυτες θα προκυπτουν μετα απο ελευθερες συλλογικες διαπραγματευσεις.

Στο Σεραγεβο μετεβη το πρωι ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας ο οποιος συνανταται με τους ομολογους του της Βοσνιας και του Ιραν στο πλαισιο της τριμερους πρωτοβουλιας για την ειρηνευση στη Βοσνια . Ο κ.Παπουλιας χαρακτηρισε σημαντικη τη στιγμη που πραγματοποιειται αυτη η συναντηση, αφου οπως ειπε, βρισκομαστε στη φαση της ανασυγκροτησης πριν τη διασκεψη των Παρισιων και του Λονδινου. Η Ελλαδα ειπε, εχει εκδηλωσει τη θεληση της να συμμετασχει δραστηρια ς`αυτη τη φαση. Αναφερομενος στις επικρισεις της Νεας Δημοκρατιας για το γεγονος οτι ο Ισπανος Πρωθυπουργος, Φελιπε Γκονζαλες δεν ηρθε στην Ελλαδα τις χαρακτηρισε αιτιασεις χωρις περιεχομενο. Τονισε οτι η συναντηση του με τον κ.Γκονζαλες ηταν ουσιαστικη και θετικη. Χθες ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης δηλωσε οτι στην ειρηνευτικη δυναμη θα μετασχουν μια φρεγατα, δυο ναρκαλιευτικα, δυο μεταγωγικα αεροσκαφη Ψ-130, ενω η συνολικη δυναμη θα αποτελειται περιπου απο χιλιους ανδρες.

Τη μνημη του Πολυουχου Αγιου Ανδρεου τιμα σημερα η Πατρα. Στην επισημη δοξολογια και στη λιτανευση των λειψανων του Αγιου παραβρεθηκε ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος. Την Κυβερνηση εκπροσωπησε ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου και τη Νεα Δημοκρατια ο Αντιπροεδρος του κομματος, Ιωαννης Βαρβιτσιωτης. Το μεσημερι ο Δημαρχος της Πατρας, Ανδρεας Καραβολας, απενειμε στον Προεδρο της Δημοκρατιας το ``Χρυσο Κλειδι`` της πολης.

Αρχισαν το πρωι στη Θεσσαλονικη οι εργασιες της οργανωτικης συνελευσης του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου με τη συμμετοχη 200 περιπου ομογενων εκπροσωπων απο ολο τον κοσμο. Κυριοι ομιλητες κατα τη σημερινη συνεδριαση θα ειναι ο υφυπουργος Εξωτερικων αρμοδιος για θεματα αποδημου Ελληνισμου, Γρηγορης Νιωτης και ο Γενικος Γραμματεας Αποδημου Ελληνισμου, Νικος Δημαδης.Τα επισημα εγκαινια των εργασιων θα γινουν την Κυριακη απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο.

Ρυπανση απο ελαφρα πετρελαιοειδη που το μηκος της ξεπερνα τα δυο ναυτικα μιλια, εντοπιστηκε το πρωι στο αγκυροβολιο του Πειραια απο σκαφος του Λιμενικου. Η ρυπανση εγινε απο το Ελληνικο δεξαμενοπλοιο ``Βαρη`` και εναντιον του πλοιαρχου του, κινηθηκε η διαδικασια της διωξης. Ηδη, τρια ιδιωτικα σκαφη περισυλλογης πετρελαιοειδων και σκαφος του λιμενικου σωματος, βρισκονται στη θαλασσια αυτη περιοχη για την απορρυπανση.

Εικοσιτετραωρη απεργια πραγματοποιουν σημερα οι δασκαλοι και οι νηπιαγωγοι της Ηπειρου, και Ιονιου στο πλαισιο των κυλιομενων απεργιακων κινητοποιησεων ανα γεωγραφικο διαμερισμα. Διεκδικουν την επιλυση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατηγοριες κατα των Κροατων διατυπωσε το γενικο επιτελειο των Σερβων της Βοσνιας, υποστηριζοντας οτι το κροατικο πυροβολικο εβαλε χθες κατα της λωριδας Ποσαβινα που συνδεει τις σερβοκρατουμενες περιοχες στην ανατολικη και δυτικη Βοσνια. Σε ανακοινωθεν τους οι Σερβοι της Βοσνιας επισημαινουν οτι οι δυναμεις τους δεν απαντησαν στα κροατικα πυρα αν και οι Κροατες τους κατηγορουν για το αντιθετο.

Κυκλοφοριακο χαος επικρατει και σημερα για εβδομη συνεχη ημερα στη Γαλλια,καθως ολοκληρη η χωρα εμφανιζει πλεον σημεια παραλυσης απο την απεργια των σιδηροδρομικων. Το μετρο στο Παρισι δεν λειτουργει ,οι αμαξοστοιχιες παρεμειναν στους σταθμους και μονο ελαχιστα λεωφορεια κυκλοφορουν στους δρομους. Τα εργατικα συνδικατα αποφασισαν μαλιστα να επεκτεινουν τις απεργιακες κινητοποιησεις στα ταχυδρομεια,τα επαρχιακα δικτυα μεταφορων,τις τηλεπικοινωνιες, τις δημοσιες εταιρειες ηλεκτρισμου και φυσικου αεριου και προειδοποιουν τωρα με πιθανες διακοπες στην ηλεκτροδοτηση. Η κεντροδεξια κυβερνηση του Αλαιν Ζυπε εμφανιζεται παντως αποφασισμενη να μην υποκυψει στα αιτηματα των απεργων,που αγωνιζονται κατα της πολιτικης λιτοτητας και των περιορισμων των κοινωνικων παροχων.

Ο δολοφονος του ισραηλινου πρωθυπουργου Γιτζακ Ραμπιν, υποστηριξε σημερα οτι δεν ειναι φανατικος,αλλα πυροβολησε τον Ραμπιν "μετα απο πολλη σκεψη", γιατι ηθελε να ξυπνησει, οπως ειπε, το λαο. Τη δηλωση αυτη εκανε ο Γιγκαλ Αμιρ στο Δικαστηριο του Τελ Αβιβ,το οποιο αποφασισε να παρατεινει την κρατηση του για αλλες τεσσερις ημερες. Η αστυνομια προκειται να απαγγειλει ως την Κυριακη κατηγοριες στον Γιγκαλ Αμιρ,τον αδελφο του Χαγκαι και αλλο ενα ατομο.

Ομαδα ενοπλων, που πιστευεται οτι ανηκουν στην οργανωση φανατικων ισλαμιστων Τζαμαα αλ Ισλαμιγια, εξαπελυσαν χθες βραδυ επιθεση εναντιον αμαξοστοιχιας που μετεφερε τουριστες στην Ανω Αιγυπτο.Απο τα πυρα των ενοπλων δεν τραυματιστηκε κανεις. Στο μεταξυ, συνεχιζεται σημερα η καταμετρηση των ψηφων μια μερα μετα τις βουλευτικες εκλογες. Ο αντιπολιτευομενος τυπος, παντως κανει λογο για τη ``νοθεια της μαυρης Τεταρτης``, επισημαινοντας οτι το κυβερνων Εθνικο Κομμα εκανε τα παντα για να διατηρησει τη δυναμη του.

Τον πρωτο εκπροσωπο του ειδους που συνεληφθη με την μεθοδο της τεχνητης γονιμοποιησης εφερε με επιτυχια στο φως μια γοριλινα στον ζωολογικο κηπο του Σινσινατι, ανακοινωσαν οι ζωολογοι. Το νεογνο βαρους 1.4 κιλων, γεννηθηκε στις 9 0κτωβριου, υστερα απο την επιτυχη εμφυτευση--χωρις χειρουργικη επεμβαση-- τριων εμβρυων στο θηλυκο. Τα εμβρυα προηλθαν απο ωαρια του ιδιου θηλυκου γοριλα. Οι ζωολογοι πιστευουν οτι μπορουν να βελτιωσουν την αναπαραγωγικη δυνατοτητα απειλουμενων με αφανισμο ζωων και να βοηθησουν στη διατηρηση της ποικιλιας του ζωικου βασιλειου.

Εικοσι εκατομμυρια ατομα εχουν μολυνθει απο το ΑΙΔΣ σε ολοκληρο τον κοσμο απο την εμφανιση του ιου στα τελη της δεκαετιας του `70. Οπως ανακοινωσε η Παγκοσμια Οργανωση Υγειας τουλαχιστον 4 εκατομμυρια απο τα ατομα αυτα εχουν χασει τη ζωη τους. Συμφωνα με τα στοιχεια της Οργανωσης για το 1995 υπαρχουν σε ολο τον κοσμο 14 εως 15 εκατομμυρια φορεις. Τα 8,5 εκατομμυρια απο αυτους, βρισκονται στην Αφρικη, νοτιως της ερημου της Σαχαρας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την Ορτεζ αντιμετωπιζει αποψε στη Γαλλια η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου στο πλαισιο του Ευρωπαικου Πρωταθληματος.

Μια νικη και μια ηττα στο Ευρωπαικο πρωταθλημα και 4 ηττες στο κυπελλο Κορατς, ηταν ο απολογισμος των 6 ελληνικων ομαδων που αγωνιστηκαν χθες στην Ευρωπη. Το γοητρο του ελληνικου μπασκετ εσωσε ο Ολυμπιακος που συνετριψε στο σταδιο ειρηνης και φιλιας 82-59 την Ισπανικη Ουνικαχα Μαλαγα και πετυχε την τριτη νικη του σ'αυτη τη φαση της διοργανωσης.Αντιθετα ο Ηρακλης, εχασε στη Μοσχα απο την ΤΣΣΚΑ με 82-66 και γνωρισε την τριτη ηττα του.

Στο κυπελλο Κορατς, οπου χθες εγιναν οι αγωνες της 2ης ημερας του γυρου των 16, ειχαμε ηττες και των 4 εκπροσωπων μας, οι δυο απο τους οποιους εχασαν εντος εδρας. Στον πρωτο ομιλο ο Σπορτιγκ εχασε στα Πατησια απο την Ιταλικη Στεφανελ με 100-96, στον δευτερο ο Πανιωνιος στην Κωνσταντινουπολη, οπου εχασε 68-66 απο την Εφες Πιλσεν, στον τριτο ο Αρης ηττηθηκε στη Ισπανια απο τη Σαραγοσα με 89-84, ενω στον τεταρτο ομιλο η ΑΕΚ εχασε στην Αθηνα απο την Ιταλικη Σκαβολινι με 72-63.

Αρκετους ``ανοιχτους λογαριασμους`` για τις 20 Δεκεμβριου, οποτε θα γινουν οι επαναληπτικοι αγωνες, αφησαν χθες τα πρωτα παιχνιδια για τη δευτερη φαση του κυπελλου Ελλαδας στο ποδοσφαιρο. Στο σημαντικοτερο παιχνιδι της ημερας η ΑΕΚ νικησε στο γηπεδο της 1-0 τον Ηρακλη, ενω στην Πατρα ο Παναθηναικος υποχρεωθηκε σε ισοπαλια 2-2 απο την Παναχαικη. Η εκπληξη σημειωθηκε στα Γιαννιτσα, οπου η τοπικη ομαδα νικησε 1-0 τον Αρη.

Αλλη μια μεγαλη διοργανωση ανελαβε να φερει εις περας η χωρα μας. Προκειται για το παγκοσμιο κυπελλο πολο ανδρων του 1997, που ανατεθηκε στην Ελλαδα με αποφαση της γενικης συνελευσης της παγκοσμιας ομοσπονδιας. Στο παγκοσμιο κυπελλο του 1997 θα παρουν μερος οι επτα πρωτες ομαδες των Ολυμπιακων αγωνων της Ατλαντα και φυσικα η ελληνικη εθνικη ομαδα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις κατα τοπους αυξημενες με ασθενεις σποραδικες βροχες επικρατουν σημερα στις περισσοτερες περιοχες της χωρας. Απο τη νυχτα και απο τα νοτιοδυτικα, οι βροχες σταδιακα θα ενταθουν. Οι ανεμοι πνεουν απο ανατολικες διευθυνσεις ασθενεις μεχρι μετριοι και απο τη νυχτα κατα τοπους ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 14 βαθμους και στην υπολοιπη χωρα τους 19 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπονται νεφωσεις με τοπικες βροχες και σποραδικες καταιγιδες κυριως στις δυτικες και νοτιες περιοχες. Στα ορεινα της βορειας Ελλαδας θα χιονισει.Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι με ταση ενισχυσης απο το βραδυ. Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση στα βορεια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Thursday, 30 November 1995 - 18:36:29