Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Dec. 04)

From: Cosmos News <cosmos@PANIX.COM>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σταθερη και ελεγχομενη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου.
  • Συνεχιζεται η προσπαθεια για την αποσυνδεση του απο τον αναπνευστηρα.Απο στιγμη σε στιγμη το νεο ιατρικο ανακοινωθεν.
  • Σοβαρα προβληματα σε Αθηνα και Πειραια, προκαλεσε η πρωινη νεροποντη.
  • Νεκρος με μια σφαιρα στο κεφαλι βρεθηκε το πρωι στα Ανω Λιοσια, 13χρονος τσιγγανος.
  • Ακαρπες οι ερευνες της αστυνομιας στην Κρητη για τον εντοπισμο των δραστων της πρωινης ληστειας χρηματαποστολης των ΕΛΤΑ.
  • Αρχισε το πρωι στην αρμοδια επιτροπη της Βουλης η συζητηση του νεου κρατικου προυπολογισμου.
  • Διατιθενται απο σημερα απο Τραπεζες και εφοριες τα ειδικα σηματα τελων κυκλοφοριας αυτοκινητων και μοτοσυκλετων.
  • Καθ`οδον προς το Σπλιτ οι πρωτοι Βρετανοι στρατιωτες της πολυεθνικης δυναμης του ΝΑΤΟ.
  • Παγιδευμενο αυτοκινητο εξερραγη το πρωι εξω απο το κτιριο της ρωσικης διοικησης, στην Τσετσενια.
  • Πρωτοφανες κυκλοφοριακο χαος στη Γαλλια απο την απεργια των εργαζομενων στα μεσα μεταφορας.
  • Για τη Γαλλια αναχωρησε το πρωι η αποστολη του Παναθηναικου ο οποιος αντιμετωπιζει την Τεταρτη τη Ναντ για το Τσαμπιονς Λιγκ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σταθεροποιημενη εμφανιζεται και σημερα η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου και ο ιδιος επικοινωνει με το περιβαλλον του. Αυτο αναφερεται στο ιατρικο ανακοινωθεν το οποιο εκδοθηκε στη 1.30 το μεσημερι. Η καρδιακη λειτουργια προστιθεται στο ανακοινωθεν, παραμενει ικανοποιητικη. Επισης εξακολουθει η προσπαθεια της βαθμιαιας αποσυνδεσης απο τον αναπνευστηρα και δεν υπαρχει ενεργος λοιμωξη. Η αιμοκαθαρση με τεχνητο νεφρο, σημειωνεται στο ανακοινωθεν, συνεχιζεται ικανοποιητικα. Το ιατρικο ανακοινωθεν ανεγνωσε ο Προεδρος του Διοικητικου Συμβουλιου του Ωνασειου Καρδιοχειρουργικου Κεντρου, Παναγιωτης Πουλης. Ανακοινωσε οτι τα ιατρικα ανακοινωθεντα θα διαβαζονται απο τον ιδιο η το Γενικο Διευθυντη του Ωνασειου, Γρηγορη Κονταρατο. Για το θεμα των ερωτησεων ο κ.Πουλης ειπε οτι θα υποβαλονται γραπτα ορισμενες ερωτησεις σχετικες με το ανακοινωθεν οι οποιες θα απαντωνται το συντομοτερο δυνατο απο το ιατρικο συμβουλιο. Νωριτερα, ο κ.Πουλης, διαβασε επιστολη του καθηγητη Γρηγορη Σκαλκεα, ο οποιος παραιτηθηκε απο την ενημερωση των δημοσιογραφων. Ο κ.Σκαλκεας, τονισε οτι αμφισβητηθηκε απο παραγοντες εκτος του νοσοκομειου η αντικειμενικοτητα της ενημερωσης με αποτελεσμα να δημιουργηθουν δυσαρεστες καταστασεις για εναν ασθενη και μαλιστα για τον Πρωθυπουργο. Στην περιπτωση αυτη, προσθεσε, ειναι προτιμοτερη η αποχωρηση και η σιωπη. Ο κ.Σκαλκεας ευχαριστησε τους δημοσιογραφους για τη συνεργασια που ειχαν κατα την περιοδο της ενημερωσης.

Η πορεια του κομματος και της κυβερνησης θα απασχολησουν το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, το οποιο θα συνεδριασει το βραδυ υπο την προεδρια του Γραμματεα Κωστα Σκανδαλιδη.

Σοβαρα προβληματα σε Αθηνα και Πειραια προκαλεσε η πρωινη νεροποντη. Δεκαδες σπιτια και καταστηματα πλημμυρισαν ενω σημειωθηκαν διακοπες ρευματος. Η Πυροσβεστικη δεχθηκε δεκαδες κλησεις για υπογεια που πλημμυρισαν. Η ξαφνικη νεροποντη συνοδευοταν σε πολλες περιπτωσεις απο χονδρο χαλαζι. Παραλληλα, απο τα νερα προκληθηκαν σοβαρα κυκλοφοριακα προβληματα ενω σε αρκετα σημεια τεθηκαν εκτος λειτουργιας οι φωτεινοι σηματοδοτες.

Νεκρος βρεθηκε το πρωι ενας 13χρονος τσιγγανος στα Ανω Λιοσια. Προκειται για το Νικο Καραγκουνη, ο οποιος εφερε τραυμα απο πυροβολο οπλο στο κεφαλι. Το θυμα κοιμοταν σε μια αποθηκη μαζι με τον Τασο Καραχαλιο, 43 ετων, ο οποιος αρνειται καθε σχεση με το εγκλημα. Υποστηριξε οτι δεν αντιληφθηκε τιποτα κατα τη διαρκεια της νυχτας και το πρωι που ξυπνησε βρηκε νεκρο τον 13χρονο.

Χωρις αποτελεσμα συνεχιζονται οι ερευνες στην Κρητη για τον εντοπισμο και τη συλληψη των αγνωστων, οι οποιοι τα ξημερωματα ληστεψαν χρηματαποστολη των ΕΛΤΑ, στην εθνικη οδο Ηρακλειου-Αγιου Νικολαου, στο υψος της Χερσονησου. Οι δραστες τα ξημερωματα χρησιμοποιωντας κλεμμενο φορτηγακι ακινητοποιησαν το αυτοκινητο της χρηματαποστολης το οποιο γαζωσαν με πυροβολα οπλα οπως και το περιπολικο που το συνοδευε. Απεσπασαν συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες 7 εκατομμυρια δραχμες και εξαφανιστηκαν. Οι ιδιες πληροφοριες αναφερουν οτι η χρηματαποστολη μετεφερε περιπου 70 εκατομμυρια δραχμες. Απο την ανταλλαγη των πυροβολισμων τραυματιστηκε ο οδηγος της χρηματαποστολης Γιωργος Κατικας και ενας αστυνομικος.

Αρχισε απο σημερα απο τις Τραπεζες η χορηγηση των ειδικων σηματων τελων κυκλοφοριας των Ι.Χ. επιβατικων αυτοκινητων των φορτηγων και των μοτοσυκλετων. Τα ειδικα σηματα θα χορηγουνται μεχρι τις 31 Ιανουαριου και μετα την παρελευση της ημερομηνιας αυτης τα σηματα θα χορηγουνται με προστιμο ενω στις περιπτωσεις που εντοπιζονται αυτοκινητα χωρις σημα θα αφαιρουνται και οι πινακιδες. Τα σηματα χορηγουνται απο τα υποκαταστηματα των τραπεζων Εθνικης, Αγροτικης, Ιονικης και Πιστεως καθως και απο τις εφοριες στις περιπτωσεις μονο που προβλεπεται η χορηγηση τους απο αυτες.

Στην αρμοδια Κοινοβουλευτικη Επιτροπη της Βουλης, αρχισε το πρωι η συζητηση επι του νεου κρατικου προυπολογισμου για το 1996. Ο προυπολογισμος θα εισαχθει για συζητηση στην Ολομελεια του σωματος στις 18 Δεκεμβριου και η ψηφιση του θα γινει στις 22 του ιδιου μηνα. Για το απογευμα εχουν εξαγγειλει συγκεντρωση στην πλατεια Κανιγγος οι επαγγελματοβιοτεχνες ζητωντας να αλλαξει το συστημα των αντικειμενικων κριτηριων καθως και η πολιτικη για τις μικρομεσαιες επιχειρησεις. Την ερχομενη Πεμπτη οι συνταξιουχοι εχουν εξαγγειλει συλλαλητηριο στην πλατεια Κανιγγος, ζητωντας αλλαγη της εισοδηματικης πολιτικης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναχωρησαν σημερα απο βαση της βορειας Γερμανιας για το Κροατικο λιμανι του Σπλιτ, οι πρωτοι 57 Βρετανοι στρατιωτες της πολυεθνικης δυναμης του ΝΑΤΟ. Στη Βοσνια αναμενονται περιπου 60.000 ανδρες της πολυεθνικης δυναμης για να επιβλεψουν την εφαρμογη της ειρηνευτικης συμφωνιας. Αξιωματουχοι του ΟΗΕ ομως, ανακοινωσαν οτι τα στρατευματα του ΝΑΤΟ θα πρεπει να αντιμετωπισουν και το φαινομενο των λεηλασιων και των εμπρησμων που διαπραττουν οι Κροατες στην κεντρικη Βοσνια. Στο μεταξυ, ο προεδρος της Γαλλιας, Ζακ Σιρακ επεσημανε οτι η ειρηνευτικη συμφωνια δεν παρεχει αρκετες εγγυησεις για το Σερβικο πληθυσμο του Σεραγεβο, γεγονος που δημιουργει φοβους για μαζικη εξοδο των Σερβων απο την πολη και επαναληψη των συγκρουσεων.

Παγιδευμενο αυτοκινητο εξερραγη το πρωι στην πρωτευουσα της Τσετσενιας με αποτελεσμα να χασει τη ζωη της μια γυναικα και να τραυματιστουν πολλα αλλα ατομα. Η εκρηξη σημειωθηκε σε μικρη αποσταση απο το κτιριο οπου στεγαζεται η ρωσικη διοικηση καθως και η υποστηριζομενη απο τη Μοσχα κυβερνηση της Τσετσενιας.

Σε ανοικτη συγκρουση μεταξυ των συνδικατων και της Γαλλικης κυβερνησης εξελισσονται οι απεργιακες κινητοποιησεις στη Γαλλια, προκαλωντας πρωτοφανες κυκλοφοριακο χαος στο Παρισι και αλλες μεγαλουπολεις της χωρας. Για δευτερη συνεχη εβδομαδα οι κατοικοι της γαλλικης πρωτευουσας ειναι αναγκασμενοι να μετακινουνται χωρις Μετρο, τραινα και λεωφορεια, ενω συνεχιζεται η απεργια στη δημοσια επιχειρηση ηλεκτρισμου, γκαζιου και στα ταχυδρομεια.Τα συνδικατα που διαμαρτυρονται για την πολιτικη λιτοτητας της κυβερνησης καλεσαν και αλλες κατηγοριες εργαζομενων στο δημοσιο και ιδιωτικο τομεα να παρουν μερος στην απεργια. Απο την πλευρα της η κυβερνηση εμφανιζεται απροθυμη, να διαπραγματευθει με τα συνδικατα.

Αεροσκαφος "Μποινγκ 737" των αερογραμμων του Καμερουν κατεπεσε και συνετριβη χθες βραδυ, λιγο πριν απο την προσγειωση του στο αεροδρομιο της Ντουαλα,στο Καμερουν, με αποτελεσμα να σκοτωθουν εξηντα ατομα, ανακοινωθηκε σημερα απο την αεροπορικη εταιρεια. Συμφωνα με την ιδια πηγη του αεροσκαφους επεβαιναν συνολικα 77 ατομα. Τα σωστικα συνεργεια απομακρυναν ηδη πεντε επιζωντες απο τον τοπο του δυστυχηματος, ενω αγνοουνται αλλα 12 ατομα.

Δεν υπαρχουν θυματα ουτε καταστροφες απο τον σεισμο των 7,2 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ,που συγκλονισε χθες βραδυ τις Κουριλλες νησους στη ρωσικη Απω-Ανατολη. Οπως ανακοινωσε το υπουργειο Πολιτικης Αμυνας στη Μοσχα, οι αρχες ηραν και την προειδοποιηση προς τους κατοικους για πιθανη εμφανιση παλιρροικων κυματων, μετα το σεισμο. Σημειωνεται οτι συμφωνα με το αμερικανικο σεισμολογικο κεντρο η δονηση ηταν μεγεθους 8 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ.

Ενα οκταχρονο αγορακι μαχαιρωσε και σκοτωσε εναν φιλο του και τραυματισε σοβαρα τον αδελφο του θυματος, μετα απο φιλονικια την ωρα του παιγνιδιου, ανακοινωσε η αστυνομια των Φιλιππινων. Ο ανηλικος δραστης εκνευριστηκε-οπως ειπε στους αστυνομικους- γιατι οι δυο συμμαθητες του τον ειχαν κλεψει σε παιγνιδι με κερματα,με αποτελεσμα να χασει τα χρηματα που ειχε παρει απο το σπιτι του για φαγητο στο σχολειο.

Πεθανε απο καρδιακη προσβολη σε ηλικια 82 ετων,ο Ρομπερτσον Ντεηβις, ενας απο τους σημαντικοτερους Καναδους συγγραφεις των νεωτερων χρονων και του οποιου το ονομα περιλαμβανετο, σταθερα τα τελευταια χρονια, αναμεσα στους διεκδικητες του βραβειου Νομπελ Λογοτεχνιας. Ο Ντεηβις εγραψε πανω απο 30 μυθιστορηματα, αρκετα θεατρικα εργα και δοκιμια και το εργο του θεωρειται απο τα παραγωγικοτερα και εκλεκτοτερα της καναδικης γραμματειας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναχωρησε το πρωι για τη Γαλλια η αποστολη του Παναθηναικου, η οποια αντιμετωπιζει την Τεταρτη τη Ναντ στο πλαισιο της τελευταιας αγωνιστικης του Τσαμπιονς Λιγκ.Ο Παναθηναικος εχει ηδη εξασφαλισει την προκριση του στα προημιτελικα του Κυπελλου πρωταθλητριων Ευρωπης, αν ομως καταφερει να μην ηττηθει στη Γαλλια θα παρει την πρωτη θεση στον ομιλο του και θα αποφυγει στη συνεχεια την ισχυρη Σπαρτακ Μοσχας.

Κατ' ευφημισμον ντερμπι αποδειχθηκε ο χθεσινος αγωνας της Νεας Φιλαδελφειας αναμεσα στην πρωτοπορο ΑΕΚ και τον τεταρτο της βαθμολογιας ΟΦΗ για το ποδοσφαιρικο πρωταθλημα της πρωτης εθνικης κατηγοριας. Με χαρακτηριστικη ανεση η ΑΕΚ συνετριψε με 4-0 το Κρητικο συγκροτημα και συνεχισε την προελαση της, αφου διατηρηθηκε στην κορυφη με διαφορα 2 βαθμων απο τον δευτερο Παναθηναικο, ο οποιος ως γνωστον πετυχε μεγαλη νικη στο Σαββατιατικο ντερμπι του σταδιου Καραισκακη επι του Ολυμπιακου με 2-1.Ετσι, η ΑΕΚ προηγειται παντα με 31 βαθμους και ακολουθουν ο Παναθηναικος με 29, ο Ολυμπιακος με 25 και ο ΟΦΗ με 23.

Ο διασημος Αμερικανος μπασκετμπολιστας Μαικλ Τζορνταν ειναι για 4-η συνεχη χρονια ο καλυτερα αμοιβομενος επαγγελματιας αθλητης του κοσμου. Ο Τζορνταν, που επεστρεψε φετος στο ΝΒΑ κερδισε μεσα στο 1995 10.5 δισεκατομμυρια δραχμες, ενω στην δευτερη θεση του σχετικου πινακα βρισκεται ο παλιος παγκοσμιος πρωταθλητης βαρεων βαρων της επαγγελματικης πυγμαχιας Μαικ Ταισον. Ο Ταισον εδωσε μονο εναν αγωνα μεσα στο 1995, ο οποιος ομως του απεφερε κερδη 6.5 δισεκατομμυριων δραχμων.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με βροχες επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα. Καταιγιδες εκδηλωνονται στα δυτικα κεντρικα και νοτια και χιονοπτωσεις στα ορεινα της βορειας Ελλαδας. Κατα τοπους τα φαινομενα αυτα ειναι εντονα. Απο το βραδυ στη δυτικη Ελλαδα ο καιρος θα αρχισει να βελτιωνεται. Οι ανεμοι πνεουν στα βορεια μετριοι μεχρι ισχυροι, στις υπολοιπες περιοχες ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και στο Αιγαιο τοπικα θυελλωδεις. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 10 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 16 και στο Αιγαιο τους 19 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, προβλεπονται νεφωσεις σε ολη τη χωρα. Βροχες αναμενονται στη βορεια Ελλαδα, στα ορεινα της οποιας θα σημειωθουν χιονοπτωσεις αλλα τα φαινομενα αργοτερα θα εξασθενησουν. Στα νησια του Αιγαιου και τα Δωδεκανησα προβλεπονται αρχικα νεφωσεις με βροχες και καταιγιδες αλλα σταδιακα ο καιρος θα βελτιωθει. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι αλλα σταδιακα θα εξασθενησουν. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Monday, 4 December 1995 - 22:14:49