Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 05)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σταθεροποιημενη ειναι η υγεια του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου. Αναμενεται νεο ιατρικο ανακοινωθεν.
  • Διευκρινισεις ζηταει η ΝΔ για την ανακοινωση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, οτι καμια παρεμβαση απο εξωτερικο η εξωθεσμικο παραγοντα δεν θα επηρεασει την ενοτητα του.
  • Σημεια ανακαμψης θα παρουσιασει η οικονομια της Ελλαδας τα δυο επομενα χρονια, υποστηριζει εκθεση της Ευρωπαικης Ενωσης.
  • Συναντησεις του Μιλτιαδη Εβερτ στη Ρηγιλλης με τα προεδρεια της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕ.
  • Δικαζονται σημερα οι 126 συλληφθεντες κατα την καταληψη του Πολυτεχνειου.
  • Επικυρωθηκε ο διορισμος του Χαβιε Σολανα στη θεση του Γενικου Γραμματεα του ΝΑΤΟ.
  • Συνεχιζεται και σημερα το κυκλοφοριακο χαος στη Γαλλια.
  • Τη συλληψη των προεδρων τριων κολοσσιαιων επιχειρηματικων ομιλων διεταξε η εισαγγελεια της Νοτιας Κορεας για δωροδοκια του Ρο Ταε Βου.
  • Εβδομαδα μπασκετ αρχιζει σημερα για τα ευρωπαικα πρωταθληματα.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αμεταβλητη ειναι η γενικη κατασταση του Πρωθυπουργου, αναφερει το ιατρικο ανακοινωθεν που εκδοθηκε το μεσημερι. Ο ασθενης παραμενει στον αναπνευστηρα. Κατα τη διαρκεια της νυχτας βρισκεται υπο πληρη μηχανικη υποστηριξη, ενω κατα τη διαρκεια της ημερας αναπνεει με μικρη μηχανικη υποβοηθηση. Η προσπαθεια αποσυνδεσης απο τον αναπνευστηρα, προστιθεται στο ανακοινωθεν, συνεχιζεται. Ο ασθενης εξακολουθει να υποβαλλεται σε αιμοκαθαρση με τεχνητο νεφρο. Η νεφρικη λειτουργια φαινεται να ανακαμπτει οπως δειχνει η αυξανομενη ποσοτητα αποβαλλομενων ουρων. Η καρδιακη λειτουργια, καταληγει το ανακοινωθεν, ειναι αμεταβλητη. Το ιατρικο δελτιο διανεμηθηκε στους δημοσιογραφους, αφου, για πρωτη φορα μετα απο 16 ημερες, δεν υπαρχει η μεσημβρινη πληρης ιατρικη ενημερωση, λογω του προβληματος, που δημιουργηθηκε μετα την αποχωρηση του καθηγητη Γρηγορη Σκαλκεα.

Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, θα γινει αυριο το πρωι στις 10 ο υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακης Τσοχατζοπουλος. Στην ανακοινωση της προεδριας της Δημοκρατιας, δεν αναφερονται ποια θεματα θα συζητηθουν κατα τη συναντηση.

Ο προεδρος της ΝΔ Μιλιταδης Εβερτ μετα τη συναντηση του το πρωι με τους εκπροσωπους των επαγγελματοβιοτεχνων δηλωσε οτι ``οι μεν αριθμοι ευημερουν, αλλα οι μικρομεσαιες επιχειρησεις δυστυχουν και η μια κλεινει πισω απ'την αλλη``. Ο κ. Εβερτ χαρακτηρισε τις μικρομεσαιες επιχειρησεις ως αιχμη του δορατος για την αναπτυξη. Ειπε οτι οι θεσεις της ΓΕΣΕΒΕ ειναι σωστες και υποσχεθηκε οτι το κομμα του θα δωσει μαχη στη Βουλη κατα τη συζητηση του προυπολογισμου προκειμενου να ενισχυθουν οι μικρομεσαιες επιχειρησεις. Απο την πλευρα του ο προεδρος των επαγγελματοβιοτεχνων, Διονυσης Κορφιατης εξεφρασε την αντιθεση του με τον προυπολογισμο του '96 γιατι οπως ειπε ``δεν δημιουργουνται οι προυποθεσεις για ενα πλαισιο εκσυγχρονισμου και αναπτυξης`.

Στο μεταξυ το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, σε ανακοινωση του επισημαινει οτι το κομμα θα εξασφαλισει με ολες τις εκφρασεις στην κυβερνηση και το κινημα, την πολιτικη σταθεροτητα και καμια παρεμβαση απο οποιοδηποτε εξωτερικο η εξωθεσμικο παραγοντα δεν μπορει να επηρεασει την ενοτητα του. Ο Γραμματεας, Κωστας Σκανδαλιδης,εξεφρασε την αποψη οτι δεν θα υπαρξει προβλημα διασπασης ενω οσο αφορα τις διαδικασιες προσθεσε οτι τα κορυφαια στελεχη φαινεται να συμφωνουν. Η Νεα Δημοκρατια δια του κοινοβουλευτικου της εκπροσωπου Δημητρη Σιουφα, καλεσε το πρωι το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, να ανακοινωσει στον Ελληνικο λαο τις χωρες και τα συμφεροντα των χωρων αυτων, τους εξωθεσμικους παραγοντες και υπερ ποιου υποψηφιου εχουν παρεμβει. Τονισε οτι το θεμα εχει λαβει εθνικη διασταση καθως οπως ειπε συμφωνα με την ανακοινωση του Εκτελεστικου Γραφειου, παραγοντες του εξωτερικου προσπαθουν να επηρεασουν τις εξελιξεις διαδοχης μεσα στο ΠΑΣΟΚ.

Σημεια ανακαμψης θα παρουσιασει η οικονομια της χωρας μας τα επομενα δυο χρονια υποστηριζει εκθεση της Ευρωπαικης Ενωσης, υπο τον ορο ομως οτι θα συνεχιστει η σημερινη δημοσιονομικη πολιτικη. Συμφωνα με αποκλειστικο δημοσιευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ η εκθεση που θα παρουσιαστει επισημα στο τελος του χρονου προβλεπει οτι θα συνεχιστει η προοδος και κατα το 1996, στα μετωπα του πληθωρισμου των επιτοκιων και των δημοσιων ελλειμματων, ενω αυξημενες αναμενονται οι δημοσιες και ιδιωτικες επενδυσεις.

Με το προεδρειο της ΓΣΕΕ θα συναντηθει στις 2 το μεσημερι ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ο οποιος νωριτερα δεχθηκε στη Ρηγιλλης το προεδρειο της ΓΣΕΒΕ. Το πρωι, το προεδρειο της ΓΣΕΕ συναντηθηκε με το Γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη. Στο μεταξυ, ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου, δηλωσε οτι ειναι δεδομενη η εισοδηματικη πολιτικη και εχει περασει απο ολες τις κυβερνητικες και κομματικες διαδικασιες. Την απαντηση αυτη εδωσε ο κ.Παπαντωνιου στον υπουργο Εργασιας, Στεφανο Τζουμακα, ο οποιος ειχε ζητησει να δοθουν αυξησεις 4,5% για καθε εξαμηνο στους χαμηλοσυνταξιουχους.

Στο αυτοφωρο Τριμελες Πλημμελειοδικειο οδηγηθηκαν το πρωι οι 126 συλληφθεντες κατα την καταληψη του Πολυτεχνειου, μετα απο επιχειρηση της Αστυνομιας. Οι συνηγοροι υπερασπισης τους υπεβαλαν αιτημα για αναβολη της δικης. Μεσα στα δικαστηρια σημειωθηκαν επεισοδια οταν ομαδα νεαρων συνεπλακη με αστυνομικους με αποτελεσμα να συλληφθουν εξι ατομα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με την επικυρωση του διορισμου του Χαβιε Σολανα στη θεση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, αρχισαν σημερα στις Βρυξελλες, οι εργασιες της συνοδου της συμμαχιας. Στις εργασιες συμμετεχουν και οι υπουργοι Εξωτερικων Καρολος Παπουλιας και Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης. Στη συνοδο, που κατα κυριο λογο ειναι αφιερωμενη στη Βοσνια θα συμμετασχει για πρωτη φορα απο το 1966 και ο Γαλλος υπουργος Αμυνας.Η Γαλλια θα ανακοινωσει την ενισχυση της συμμετοχης της στις συνοδους της στρατιωτικης επιτροπης, γεγονος που αναμενεται να δωσει μεγαλη ωθηση στην αποστολη δυναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνια. Συμφωνα εξαλλου με σημερινο δημοσιευμα της Ουασιγκτον Ποστ, στην προσπαθεια ενισχυσης της ειρηνευτικης διαδικασιας ο Προεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλιντον, εξεταζει το ενδεχομενο να επισκεφθει το Σεραγεβο μεσα στον Δεκεμβριο.

Το κυκλοφοριακο χαος συνεχιζεται και σημερα στο Παρισι και σε αλλες μεγαλουπολεις της Γαλλιας, καθως οι απεργιακες κινητοποιησεις κλιμακωνονται σε ενδειξη διαμαρτυριας κατα της πολιτικης λιτοτητας της Γαλλικης κυβερνησης. Σημερα ο Γαλλος πρωθυπουργος προκειται να σπασει για πρωτη φορα τη σιωπη που τηρησε στη διαρκεια των κινητοποιησεων, με μια ομιλια που θα εκφωνησει στην εθνοσυνελευση το απογευμα, στη διαρκεια της συζητησης προτασης μομφης που κατεθεσε το σοσιαλιστικο κομμα της αντιπολιτευσης.

Τη συλληψη των προεδρων των κολοσιαιων επιχειρηματικων ομιλων Νταεβου, Σαμσουνγκ και Ντονγκ Αχ για δωροδοκια του πρωην Προεδρου της χωρας Ρο Ταε Βου, διεταξε σημερα η Εισαγγελια της Νοτιας Κορεας. Συμφωνα με το ανακοινωθεν των διωκτικων αρχων, καθενας απο τους τρεις επιχειρηματιες προσφερε απο 30 περιπου εκατομμυρια δολαρια στο Ρο Ταε Βου. Ο πρωην νοτιοκορεατης προεδρος που κατηγορειται οτι δωροδοκηθηκε με το συνολικο ποσο των 400 εκατομμυριων δολαριων, στη διαρκεια της θητειας του, ειναι προφυλακισμενος.

Ο Αμερικανος μεσολαβητης για το Μεσανατολικο Ντενις Ρος εφτασε χθες βραδυ στη Δαμασκο για συνομιλιες με τη συριακη ηγεσια που θα επικεντρωθουν στους τροπους αρσης του αδιεξοδου στο οποιο εχει περιελθει η ειρηνευτικη διαδικασια με το Ισραηλ. Εντος της ημερας ο Αμερικανος απεσταλμενος προκειται να επισκεφθει και το Ισραηλ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια ακομη εβδομαδα μπασκετ αρχιζει σημερα με δυο αγωνες Ελληνικων ομαδων που αγωνιζονται αποψε στις Ευρωπαικες διοργανωσεις.Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπιζει στην Εσθονια την πρωταθλητρια της χωρας Καλεφ για το Ευρωπαικο Κυπελλο. Εξαλλου, στα Πατησια, η ομαδα του Σπορτινγκ υποδεχεται για το Κυπελλο Κορατς,την Ισπανικη Εστουντιαντες Μαδριτης. Ο αγωνας θα αρχισει στις 8.00.

Αυριο, για το Ευρωπαικο πρωταθλημα, ο Παναθηναικος θα αντιμετωπισει στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων την πρωταθλητρια Πορτογαλιας Μπενφικα, πιθανοτατα χωρις τον Αμερικανο ασο του Ντομινικ Γουιλκινς.Για την ιδια διοργανωση, ο Ηρακλης θα υποδεχθει αυριο στη Θεσσαλονικη την Ισπανικη Ουνικαχα Μαλαγα, ενω ο Ολυμπιακος θα αντιμετωπισει την Πεμπτη στη Γαλλια την πρωταθλητρια της χωρας Αντιμπ.Τους ``ερυθρολευκους`` πιθανον να μην ενισχυσει ο Ουολτερ Μπερι, που υποφερει απο γαστρεντεριτιδα.

Χωρις πεντε βασικα του στελεχη θα παραταχθει αυριο ο Παναθηναικος στον τελευταιο αγωνα του για τον πρωτο ομιλο του τσαμπιονς λιγκ,με τη Ναντ.Εκτος της αποστολης εχουν τεθει οι τραυματιες Κριστοφ Βαζεχα, Γιωργος Δωνης, Θανασης Κολιτσιδακης και ο τιμωρημενος Γιωργος Γεωργιαδης του Χαραλαμπους, ενω δυσκολα θα ξεπερασει τον τραυματισμο του ο Αλεξης Αλεξουδης, που ομως συμπεριλαμβανεται στην αποστολη των ``πρασινων``.Προβληματα συνθεσης αντιμετωπιζει και η Ναντ, αφου θα στερηθει τις υπηρεσιες πεντε ποδοσφαιριστων της.Αν στον αγωνα αυτο ο Παναθηναικος δεν ηττηθει θα αποφυγει στα προημιτελικα την ισχυρη Σπαρτακ Μοσχας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σταδιακη βελτιωση του καιρου σημειωνεται σημερα σε ολοκληρη σχεδον τη χωρα. Ειδικοτερα, στην ανατολικη Ελλαδα υπαρχει ηλιοφανεια, ενω στις υπολοιπες περιοχες επικρατουν λιγες νεφωσεις οι οποιες το βραδυ στα δυτικα θα αυξηθουν. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι και προσκαιρα στα πελαγη ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 11 βαθμους, στο Ιονιο και στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 17 και στο Αιγαιο τους 19 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, στα δυτικα προβλεπονται νεφωσεις με βροχες ενω απο το μεσημερι θα εκδηλωθουν και καταιγιδες. Στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις οι οποιες στα κεντρικα και βορεια θα ειναι αυξημενες και θα σημειωθουν τοπικες βροχες. Λιγα χιονια θα πεσουν στα ορεινα.Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και τοπικα πολυ ισχυροι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Tuesday, 5 December 1995 - 18:45:41