Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 05)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αμεταβλητη η κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου συμφωνα με το ιατρικο ανακοινωθεν.Μετ'εμποδιων η ενημερωση των δημοσιογραφων. Αναζητειται λυση,δηλωνει ο Τηλεμαχος Χυτηρης.
  • Δεν υπαρχει θεμα αντικαταστασης του πρωθυπουργου,ουτε χρονικο οριο αναπληρωσης του,επαναλαμβανει ο κυβερνητικος εκπροσωπος.Τη γνωμη των συνταγματολογων ζητησε ο Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Αυξημενα 4% τα τιμολογια της ΕΥΔΑΠ απο την 1η Δεκεμβριου και κατα 6% του ΟΤΕ απο την 1η Ιανουαριου.Αυξηση 20% στα ασφαλιστρα των αυτοκινητων.
  • Ενταση και συλληψει στα δικαστηρια κατα τη δικη των 126 νεαρων καταληψιων του Πολυτεχνειου.Η δικη διακοπηκε για την Πεμπτη.
  • Διαδοχικες συναντησεις της ΓΣΕΕ με τον Κωστα Σκανδαλιδη και τον Μιλτιαδη Εβερτ.
  • Ποινικη διωξη κατα 13 κρατουμενων ασκηθηκε απο την Εισαγγελια Πειραια για την εξεγερση στις φυλακες Κορυδαλλου.
  • Προταση μομφης κατα της κυβερνησης Ζιπε κατεθεσε το σοσιαλιστικο κομμα.Την ιδια ωρα φουντωνει το κυμα των απεργιακων κινητοποιησεων.
  • Ολα τα θεματα που αφορουν την αποστολη στρατιωτων του ΝΑΤΟ στη Βοσνια συζητησαν οι υπουργοι Εξωτερικων και Αμυνας της Συμμαχιας.
  • Προεκλογικο πυροτεχνημα της Τανσου Τσιλερ που δηλωνει πως αν κερδισει τις εκλογες θα αρει το στρατιωτικο νομο για τους Κουρδους.
  • Στη μαχη των ευρωπαικων κυπελλων του μπασκετ αποψε ο ΠΑΟΚ και ο Σπορτινγκ.
  • Μικρη ανοδος 0,20% στο Χρηματιστηριο.
  • Νεο κυμα κακοκαιριας με βροχες,καταιγιδες και χιονια στα ορεινα θα πληξει απο τα δυτικα ολοκληρη τη χωρα.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μετ'εμποδιων εγινε σημερα η ανακοινωση του Ιατρικου δελτιου για την υγεια του πρωθυπουργου και για πρωτη φορα μετα την εισαγωγη του στο νοσοκομειο δεν ανακοινωθηκε απο εκπροσωπο του νοσοκομειου,αλλα διανεμηθηκε στους δημοσιογραφους,μετα τις αντιδρασεις των τελευταιων για την ελλειπη ενημερωση,καθως δεν εχει υπαρξει λυση μετα την αποχωρηση του κ.Σκαλκεα.Το ιατρικο δελτιο αναφερει οτι η γενικη κατασταση του πρωθυπουργου ειναι αμεταβλητη.Ο ασθενης παραμενει στον αναπνευστηρα.Κατα τη διαρκεια της νυχτας βρισκεται υπο πληρη μηχανικη υποστηριξη,ενω κατα τη διαρκεια της ημερας,αναπνεει με μικρη μηχανικη υποβοηθηση.Η προσπαθεια αποσυνδεσης απο τον αναπνευστηρα συνεχιζεται. Ο ασθενης εξακολουθει να υποβαλλεται σε αιμοκαθαρση με τεχνητο νεφρο. Η νεφρικη λειτουργια φαινεται να ανακαμπτει,οπως δειχνει η αυξανομενη ποσοτητα αποβαλλομενων ουρων.Η καρδιακη λειτουργια ειναι αμεταβλητη. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι καταβαλλονται προσπαθειες απο το Ωνασειο,προκειμενου να επαναληφθει η ενημερωση των δημοσιογραφων απο καποιο γιατρο και προσθεσε οτι η κυβερνηση προτιθεται να παρεμβει στη διοικηση του νοσοκομειου ωστε να δοθει λυση.Ο κ.Χυτηρης δηλωσε οτι δεν γνωριζει αν εχει τοποθετηθει βηματοδοτης στον πρωθυπουργο,οπως αναφερουν δημοσιευματα και υποσχεθηκε να ερευνησει το θεμα μεσω του κ.Κρεμαστινου.

Την ιδια ωρα συνεχιζονται οι διεργασιες στο ΠΑΣΟΚ και αυτο που φαινεται οτι απασχολει τα στελεχη του κομματος ειναι το ποιο οργανο θα κληθει να δωσει λυσεις στα προβληματα που εχουν προκυψει απο την υγεια του πρωθυπουργου.Το θεμα αυτο απασχολησε και το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ και ο γραμματεας του κομματος,Κωστας Σκανδαλιδης, δηλωσε οτι στις διαδικασιες που θα ακολουθηθουν θα τηρηθει με ευλαβεια ο σεβασμος απεναντι στην ιστορια και την πορεια του κινηματος αλλα και στη δημοκρατικη λειτουργια του πολιτευματος. Προσθεσε επισης οτι καμια παρεμβαση απο εξωτερικους και εξωθεσμικους παραγοντες και συμφεροντα δεν μπορει να επηρρεασει την ενοτητα του κινηματος και οποιαδηποτε προσπαθεια ειναι καταδικασμενη σε αποτυχια. Στη δηλωση αυτη αντεδρασε η Νεα Δημοκρατια που καλεσε το Εκτελεστικο Γραφειο να ανακοινωσει ποιες χωρες η ποια συμφεροντα υπαρχουν,καθως και υπερ ποιου υποψηφιου εχουν παρεμβει.

Ο υπουργος Τυπου,Τηλεμαχος Χυτηρης,επανελαβε και σημερα οτι πρωθυπουργος ειναι ο Ανδρεας Παπανδρεου,δεν υπαρχει θεμα αντικαταστασης του και η κυβερνηση λειτουργει κανονικα και με βαση το Συνταγμα.Ο κ.Χυτηρης προσθεσε επισης οτι δεν υπαρχει χρονικο οριο στην αναπληρωση του πρωθυπουργου.Παραλληλα απεκλεισε κατηγορηματικα το ενδεχομενο ορισμενοι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφισουν προταση μομφης κατα του πρωθυπουργου,επισημαινοντας οτι ολοι οι βουλευτες του κομματος ειναι ενωμενοι,γυρω απο την κυβερνηση,στο πλευρο του Ανδρεα Παπανδρεου,δειχνοντας υψηλο αισθημα ευθυνης.Αυριο ο προεδρος της Δημοκρατιας θα δεχθει τον υπουργο Εσωτερικων,Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης,Ακη Τσοχατζοπουλο.

Το απογευμα ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ ενημερωθηκε απο τους καθηγητες του Συνταγματικου Δικαιου Γρηγορη Κασιματη και Νικο Αλιβιζατο για τις συνταγματικες προβλεψεις που υπαρχουν για τα θεματα που ανακυπτουν απο την κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου. Η συναντηση διηρκεσε δυο ωρες και συζητηθηκαν ολα τα ενδεχομενα και οι συνταγματολογοι δεν θελησαν να κανουν δηλωσεις. Ο πολιτικος συμβουλος του κ. Εβερτ και καθηγητης της Νομικης Προκοπης Παυλοπουλος, στις δηλωσεις του τονισε ολα αυτη τη στιγμη λειτουργουν υπο το καθεστως του συνταγματος και των νομων. Θεσμικο κενο δεν υπαρχει, το αν δημιουργουνται πολιτικα προβληματα, αυτο ειναι διαφορετικο. Αυτη τη στιγμη ο πρωθυπουργος αναπληρωνεται απο τον πρωτο τη ταξει υπουργο, προσθεσε ο κ.Παυλοπουλος.Για πολιτικο κενο εκανε λογο απο τη Μυτιληνη ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος,τονιζοντας την αναγκη να υπαρξει ουσιαστικη αναπληρωση η αντικατασταση του πρωθυπουργου.

Αυξανονται απο την 1η Ιανουαριου 1996 τα τηλεφωνικα τελη του ΟΤΕ κατα 5 εως 6%,ενω ηδη ισχυει απο την 1η Δεκεμβριου αυξηση 4% κατα μεσο ορο στα τιμολογια της ΕΥΔΑΠ.Η αυξηση αφορα τις μεγαλες καταναλωσεις,δηλαδη πανω απο 60 κυβικα το τριμηνο.Τα τιμολογια των αλλων οργανισμων,οπως δηλωσε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας,Γιαννος Παπαντωνιου,θα αναπροσαρμοσθουν σταδιακα απο το δευτερο εξαμηνο του 1996,στα ορια του αναμενομενου πληθωρισμου δηλαδη γυρω στο 5%.

Σε μεση αυξηση 20% των ασφαλιστρων αυτοκινητων προσανατολιζονται οι ασφαλιστικες εταιριες,ενω ετοιμαζουν ειδικα μειωμενα ασφαλιστρα για τους οδηγους που διαμενουν στην επαρχια.Μεχρι την Παρασκευη οι ασφαλιστικες εταιριες θα πρεπει να υποβαλλουν στο υπουργειο Εμποριου τα νεα τιμολογια ασφαλιστρων του κλαδου αυτοκινητου.

Με ενταση,επεισοδια και συλληψεις συνοδευθηκε η δικη στο αυτοφωρο των 126 νεαρων που συνεληφθησαν κατα την καταληψη του πολυτεχνειου. Ολα αρχισαν γυρω στις 12 το μεσημερι,σ' ενα διαλλειμα της δικης προκειμενου να αποφασισει το δικαστηριο επι του αιτηματος για αναβολη της,που ζητησε η υπερασπιση.Καποιοι προσπαθησαν να αναρτισουν πανω, αλλα η αστυνομια τους εμποδισε και τοτε ενας απο τους κατηγορουμενους πεταξε στο προσωπο αστυνομικου ενα ποτηρι με καφε,με αποτελεσμα ακολουθησει συμπλοκη και το επεισοδιο να παρει εκταση και να συλληφθουν τρεις απο τους 126 νεαρους.Το δικαστηριο διεκοψε τη δικη για την Πεμπτη και απερριψε ολα τα αιτηματα για αναβολη της που υπεβαλαν οι συνηγοροι υπερασπισης. Για αλλους εξι κατηγορουμενους, το δικαστηριο διαχωρισε τη δικη ως προς αυτους για το Μαρτιο.

Ποινικη διωξη για εγκωμιασμο αξιοποινων πραξεων, ασκησε σημερα ο εισαγγελεας Ποινικης Αγωγης κατα του καθηγητη του Παντειου Πανεπιστημιου κ.Ρουσση και του ηθοποιου Βασιλη Διαμαντοπουλου.Η υποθεση αφορα τις αποψεις που εξεφρασαν οι δυο κατηγορουμενοι προ 15νθημερου σε τηλεοπτικη εκπομπη, σχετικα με τα γνωστα επεισοδια που ειχαν γινει στο Πολυτεχνειο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορυφωνεται το απεργιακο κυμα που ταλανιζει για δωδεκα μερες τη Γαλλια.Οι απεργιακες κινητοποιησεις που εχουν παραλυσει τη δημοσια ζωη της χωρας, επεκτεινονται σημερα και στον ιδιωτικο τομεα ενω στο Παρισι, συνδικατα και φοιτητες εχουν διοργανωσει κοινες διαδηλωσεις. Ο πρωθυπουργος Αλεν Ζιπε θα μιλησει αποψε στη Βουλη, για πρωτη φορα απο την εναρξη των απεργιακων κινητοποιησεων, με αφορμη την προταση μομφης κατα της κυβερνησης του που εχει καταθεσει το Σοσιαλιστικο Κομμα.Μιλωντας νωριτερα στην κοινοβουλευτικη ομαδα του κομματος του, τονισε οτι δεν προκειται να παρεκκλινει απο τις αρχικες του θεσεις, ωστοσο,αφησε να εννοηθει οτι ειναι ετοιμος να κανει παραχωρησεις στο θεμα των συνταξεων που ισχυει στον δημοσιο τομεα.

Την πρωτη τους κοινη συνεδριαση απο το 1979, πραγματοποιησαν σημερα στις Βρυξελλες οι υπουργοι Εξωτερικων και Αμυνας του ΝΑΤΟ, με αντικειμενο την υποστηριξη των σχεδιων για την αποστολη 60 χιλιαδων, βαρεια οπλισμενων, συμμαχικων δυναμεων στη Βοσνια που θα επιτηρουν την ειρηνευτικη συμφωνια του Ντειτον.Τη βουληση της γαλλικης κυβερνησης να ενισχυσει τον ευρωπαικο αξονα της Ατλαντικης Συμμαχιας και να συμμετεχει στις νεες αποστολες της, διακηρυξε ο γαλλος υπουργος εξωτερικων, Ερβε ντε Σαρετ, καθως για πρωτη φορα απο το 1966 που η χωρα αποχωρησε απο το στρατιωτικο σκελος της Συμμαχιας, ενας γαλλος υπουργος Αμυνας συμμετεχει σε επισημη διυπουργικη συνοδο του ΝΑΤΟ.

Τραγωδια σημειωθηκε σε νηπιαγωγειο στην πολη Βλαντικαβκαζ, στον βορειο Καυκασο, οταν ενοπλος προσπαθησε να συλλαβει ως ομηρους μικρα παιδια.Ο δραστης κρατουσε δυο χειροβομβιδες και ζητουσε, αγνωστο μεχρι στιγμης, χρηματικο ποσο.Προτου προλαβει ομως να κινηθει η αστυνομια,οι χειροβομβιδες εξερραγησαν με αποτελεσμα να σκοτωθουν τρια παιδια, ενω ο δραστης τραυματιστηκε σοβαρα.Τρια ακομα παιδια τραυματιστηκαν, καθως και δυο δασκαλοι και ενας αστυνομικος.

Προεκλογικη δηλωση πυροτεχνημα, εκανε απο την Γερμανια οπου βρισκεται η πρωθυπουργος της Τουρκιας.Ενωπιον των μελων των κοινοβουλευτικων επιτροπων εξωτερικων, αμυνας και ευρωπαικων υποθεσεων της γερμανικης Βουλης, η κ.Τσιλερ δηλωσε οτι στην περιπτωση που μπορεσει να σχηματισει κυβερνηση μετα τις εκλογες της 24ης Δεκεμβριου, προτιθεται να αρη τον στρατιωτικο νομο που εχει επιβληθει στις κουρδικες περιοχες της νοτιοανατολικης Τουρκιας. Απαντωντας σε ερωτησεις ορισμενων δυσπιστων βουλευτων, η Τσιλερ ειπε οτι η δεσμευση της ισχυει υπο την προυποθεση οτι θα ειναι αυτη η επομενη πρωθυπουργος.Απο την πλευρα του, ο καγκελαριος Χελμουτ Κολ την διαβεβαιωσε για την θετικη ψηφο των χριστιανοδημοκρατων ευρωβουλευτων, την ερχομενη εβδομαδα στο Στρασβουργο, οταν ερθει στην ολομελεια του σωματος η κυρωση της συμφωνιας για την Τελωνειακη Συνδεση Τουρκιας-Ευρωπαικης Ενωσης.

Αγνωστο παραμενει εαν η εκρηξη που σημειωθηκε σε γραφειο του ρωσικου Κοινοβουλιου, στη Μοσχα, με αποτελεσμα να προκληθει φωτια και να καταστραφει η πορτα και ενα παραθυρο, ηταν ατυχημα η τρομοκρατικη πραξη.Η εκρηξη σημειωθηκε στο γραφειο του Νικολαι Λισενκο, ηγετη του ακροδεξιου Εθνικου Δημοκρατικου Κομματος, στον εβδομο οροφο της κρατικης Δουμα που απεχει 500 μετρα απο το Κρεμλινο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαδοχικες συναντησεις με το γραμματεα του ΠΑΣΟΚ,Κωστα Σκανδαλιδη και τον προεδρο της Νεας Δημοκρατιας,Μιλτιαδη Εβερτ, ειχε το προεδρειο της ΓΣΕΕ στο πλαισιο των επαφων του με τους πολιτικους αρχηγους,προκειμενου να διατυπωσει τις αποψεις του σχετικα με την εισοδηματικη πολιτικη.Ο κ.Σκανδαλιδης τονισε οτι η κυβερνηση εχει δεσμευθει για το οικονομικο της προγραμμα στην Ευρωπαικη Ενωση, ωστε να πετυχει τη διαδικασια της συγκλισης,αλλα συμφωνησε με τους προβληματισμους της ΓΣΕΕ.Ο κ.Μιλτιαδης Εβερτ τονισε οτι συνεπεσαν σε παρα πολλα σημεια οι αποψεις του ιδιου με τις αποψεις της ΓΣΕΕ και εξηρε τη σταση της Συνομοσπονδιας,η οποια οπως ειπε χειριζεται τα προβληματα της εργατικης ταξης με υπευθυνοτητα.

Ο κ.Εβερτ ειχε συναντηση και με εκπροσωπους των επαγγελματοβιοτεχνων,οι οποιοι τον ενημερωσαν για τα προβληματα του κλαδου.Ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης τονισε οτι οι μεν αριθμοι ευημερουν,αλλα οι μικρομεσαιες επιχειρησεις δυστυχουν. Χαρακτηρισε επισης τις επιχειρησεις αυτες ως αιχμη του δορατος για την αναπτυξη και υποσχεθηκε το κομμα του να δωσει μαχη στη βουλη κατα τη συζητηση του προυπολογισμου ωστε να ενισχυθουν οι μικρομεσαιες επιχειρησεις.Το προεδρειο της ΓΣΕΕ συναντηθηκε επισης με τον προεδρο της Πολιτικης Ανοιξης,Αντωνη Σαμαρα,ο οποιος κατηγορησε ΠΑΣΟΚ και Νεα Δημοκρατια για εξοντωτικη πολιτικη σε βαρος των μικρομεσαιων και για εξυπηρετηση μεγαλων οικονομικων συμφεροντων.

Σημεια ανακαμψης θα παρουσιασει η οικονομια της χωρας μας τα επομενα δυο χρονια αναφερει εκθεση της Ευρωπαικης Ενωσης, υπο τον ορο ομως οτι θα συνεχιστει η σημερινη δημοσιονομικη πολιτικη. Συμφωνα με αποκλειστικο δημοσιευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ η εκθεση που θα παρουσιαστει επισημα στο τελος του χρονου προβλεπει οτι θα συνεχιστει η προοδος και κατα το 1996, στα μετωπα του πληθωρισμου των επιτοκιων και των δημοσιων ελλειμματων, ενω αυξημενες αναμενονται οι δημοσιες και ιδιωτικες επενδυσεις.

Ποινικες διωξεις για διαφορα αδικηματα,τα οποια διαπραχθηκαν απο συνολικα 13 κρατουμενους,κατα τη διαρκεια της εξαημερης εξεγερσης στις φυλακες Κορυδαλλου,ασκησε ο προισταμενος της Εισαγγελιας Πλημμελειοδικων Πειραια,Ιωαννης Λαμπροπουλος. Συγκεκριμενα, ασκηθηκαν διωξεις για ανθρωποκτονια απο προθεση,που αφορα τη δολοφονια του 27χρονου Δημητρη Καραμουτη,στους Νικο Πανταζη και Κωστα Φωτιου και για απλη συνεργεια στην ανθρωποκτονια εναντιον του Κωνσταντινου Χιρβαντιδη και των αδελφων Παναγιωτη και Χρηστου Σταντζου.Ποινικη διωξη ασκηθηκε επισης σε αλλα οκτω ατομα για διαφορα αδικηματα κατα τη διαρκεια της εξεγερσης.

Εθνικο Κεντρο Ελεγχου Ενεργειας για την ασφαλεστερη λειτουργια του διασυνδεδεμενου συστηματος ηλεκτρικης ενεργειας απεκτησε η ΔΕΗ, που με τον τροπο αυτο ειναι ετοιμη πλεον να αντιμετωπισει και βασικες εξελιξεις που αναμενονται στον τομεα της ενεργειας στον ευρυτερο ευρωπαικο χωρο. Το κεντρο που λειτουργει στον Αγιο Στεφανος, Αττικης, εγκαινιασε ο υπουργος Βιομηχανιας Αναστασιος Πεπονης παρουσια του προεδρου της επιχειρησης και του γενικου διευθυντη κυριων Μπιρδιμιρη και Παπαθανασιου.

Στην κρατικη αδιαφορια και στην ελλειψη σημαντικης χρηματικης επιχορηγησης απο το ΥΠΕΧΩΔΕ προς το Δημο του Πειραια, οφειλονται οι χθεσινες καταστροφες απο την ξαφνικη νεροποντη, δηλωσε ο δημαρχος του πρωτου λιμανιου της χωρας, Στελιος Λογοθετης.Ο δημαρχος διατυπωσε επικρισεις και εναντιον της Πυροσβεστικης Υπηρεσιας, αφου, οπως υποστηριξε, σε συνολικα 124 κλησεις βοηθειας, επενεβη μονο σε 78 περιπτωσεις.

Στη μεγαλη σημασια του ρολου που διαδραματιζουν τα τμηματα νεοελληνικων σπουδων που λειτουργουν σε Πανεπιστημια και αλλα πνευματικα ιδρυματα σε ολο τον κοσμο και στην αναγκη για περαιτερω υλικη και ηθικη ενισχυση τους, αναφερθηκαν οι εισηγητες του φορουμ Ελληνιστες στον Παγκοσμιο χωρο, οι εργασιες του οποιου ολοκληρωθηκαν σημερα στη Θεσσαλονικη. Στο φορουμ, που διοργανωθηκε στο πλαισιο της πρωτης Οργανωτικης Συνελευσης του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου, μιλησαν πανεπιστημιακοι και προεδροι ιδρυματων, που ειτε αυτοχρηματοδοτουνται, ειτε ενισχυονται με πιστωσεις απο την Ελλαδα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Εγκαινιαζεται αυριο απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας και τον υπουργο Πολιτισμου στην Εθνικη Πινακοθηκη, η εκθεση της Συλλογης Κωστακη που περιλαμβανει ολη τη ζωγραφικη της ρωσικης πρωτοποριας 1910-1930.Προκειται για 600 εργα μοναδικα στον κοσμο τα οποια ο ελληνικης καταγωγης γεννημενος στη Μοσχα, Κωστακης, ειχε συλλεξει απο το 1946 και μετεπειτα ανταλλασσοντας τοτε τη συλλογη με εργα δυτικων καλλιτεχνων με τα εργα των Ρωσων πρωτοπορων τους οποιους εως τοτε αγνοουσε.

Ενα μικρο αριστουργημα δημιουργησε η μουσικη συνεργασια της Μαριας Φαραντουρη και του Λουτσιο Νταλα.Προκειται για εναν δισκο που κυκλοφορει απο σημερα με τιτλο:Η Μαρια Φαραντουρη τραγουδα Λουτσιο Νταλα. Προκειται για γνωστες επιτυχιες του Ιταλου συνθετη που εγινε διασημος τις δεκαετιες του '70 και '80 και στον οποιο ανηκουν η μουσικη και οι στιχοι.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια ακομη εβδομαδα μπασκετ αρχιζει σημερα με δυο αγωνες Ελληνικων ομαδων που αγωνιζονται αποψε στις Ευρωπαικες διοργανωσεις.Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπιζει στην Εσθονια την πρωταθλητρια της χωρας Καλεφ για το Ευρωπαικο Κυπελλο. Στα Πατησια, η ομαδα του Σπορτινγκ υποδεχεται για το Κυπελλο Κορατς,την Ισπανικη Εστουντιαντες Μαδριτης.

Αυριο, για το Ευρωπαικο πρωταθλημα, ο Παναθηναικος θα αντιμετωπισει στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων την πρωταθλητρια Πορτογαλιας Μπενφικα, πιθανοτατα χωρις τον Αμερικανο ασο του Ντομινικ Γουιλκινς.Για την ιδια διοργανωση, ο Ηρακλης θα υποδεχθει αυριο στη Θεσσαλονικη την Ισπανικη Ουνικαχα Μαλαγα, ενω ο Ολυμπιακος θα αντιμετωπισει την Πεμπτη στη Γαλλια την πρωταθλητρια της χωρας Αντιμπ.Τους ερυθρολευκους πιθανον να μην ενισχυσει ο Ουολτερ Μπερι, που υποφερει απο γαστρεντεριτιδα.

Χωρις πεντε βασικα του στελεχη θα παραταχθει αυριο ο Παναθηναικος στον τελευταιο αγωνα του για τον πρωτο ομιλο του τσαμπιονς λιγκ,με τη Ναντ.Εκτος της αποστολης εχουν τεθει οι τραυματιες Κριστοφ Βαζεχα, Γιωργος Δωνης, Θανασης Κολιτσιδακης και ο τιμωρημενος Γιωργος Γεωργιαδης του Χαραλαμπους, ενω δυσκολα θα ξεπερασει τον τραυματισμο του ο Αλεξης Αλεξουδης, που ομως συμπεριλαμβανεται στην αποστολη των πρασινων. Προβληματα συνθεσης αντιμετωπιζει και η Ναντ, αφου θα στερηθει τις υπηρεσιες πεντε ποδοσφαιριστων της.Αν στον αγωνα αυτο ο Παναθηναικος δεν ηττηθει θα αποφυγει στα προημιτελικα την ισχυρη Σπαρτακ Μοσχας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι περιορισμενες διακυμανσεις του Γενικου Δεικτη Τιμων και η υψηλη συναλλακτικη δραστηριοτητα, χαρακτηρισαν την εικονα της αγορας στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου. Ο Γενικος Δεικτης Τιμων εκλεισε στις 913,29 μοναδες, σημειωνοντας μικρη ανοδο 0,20%, ενω η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 10,8 δισεκατομμυρια δραχμες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,70%, Ληζινγκ ανοδος 0,91%, Ασφαλειες πτωση 2,05%, Επενδυσεις πτωση 0,67%, Βιομηχανιες πτωση 0,17%, Κατασκευων ανοδος 0,97%, Συμμετοχων πτωση 0,86%, Διαφορες πτωση 0,92% .Ο Δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με απωλειες 0,50% .

Σε χαμηλοτερα επιπεδα εκλεισε η ισοτιμια του δολαριου στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και οι εμπορικες τραπεζες θα πωλουν αυριο το δολαριο στις 240,006 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βροχες και τοπικες καταιγιδες θα σημειωθουν αυριο στα δυτικα, ενω στην υπολοιπη χωρα θα σημειωθουν τοπικες βροχες μετα το μεσημερι και λιγα χιονια θα πεσουν στα ορεινα.Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοανατολικοι στα δυτικα μετριοι μεχρι ισχυροι και τοπικα πολυ ισχυροι και στα ανατολικα μετριοι μεχρι ισχυροι.Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 4 με 11 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 8 με 16 και στο Αιγαιο 12 με 19.Νεφωσεις,με τοπικη βροχη μετα το μεσημερι,ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 11 με 16 και 7 με 11 αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Wednesday, 6 December 1995 - 12:53:13