Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Dec. 07)

From: Cosmos News <cosmos@PANIX.COM>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Μικρη βελτιωση της αναπνευστικης λειτουργιας του πρωθυπουργου, παρατηρειται μετα την τραχειοστομια, αν και η αναπνοη υποβοηθειται κατα διαστηματα απο τον αναπνευστηρα. Παραλληλα συνεχιζονται οι αιμοκαθαρσεις καθως η νεφρικη λειτουργια παραμενει ανεπαρκης,ενω συμφωνα με το ιατρικο ανακοινωθεν η υγεια του πρωθυπουργου εμφανιζεται σταθεροποιημενη. Στον πρωθυπουργο χορηγηθηκε ελαφρια τροφη, ενω οπως δηλωσε ο Τηλεμαχος Χυτηρης σε μερικες μερες θα μπορει να επικοινωνει με τους συνεργατες του. Ο κ.Χυτηρης επιβεβαιωσε οτι τοποθετηθηκε στο δωματιο του πρωθυπουργου τηλεφωνο με τριψηφιο αριθμο, προκειμενου, οπως ειπε να αντιμετωπισθουν ορισμενες αναγκες επικοινωνιας του κ.Παπανδρεου και των συνεργατων του. Προσθεσε επισης οτι μετα τη χθεσινη επεμβαση ο πρωθυπουργος δεν βρισκεται πλεον σε καταστολη και θα μπορει να επικοινωνει με το περιβαλλον και τους συνεργατες του, ενω συμφωνα με τους γιατρους μετα απο μερικες ημερες θα μπορει να συνομιλει. Τελος, ανεφερε οτι ο πρωθυπουργος δεν εχει ενημερωθει ακομη για τη συναντηση του κ.Τσοχατζοπουλου με τον προεδρο της Δημοκρατιας, καθως και για τη συμμετοχη του υπουργου Εσωτερικων στη συσκεψη κορυφης της Μαδριτης.

Ο προεδρος του Αρχιεπισκοπικου Συμβουλιου Β. και Ν. Αμερικης και προεδρος του Ελληνοαμερικανικου Κονγκρεσου, Αντριου Αθενς εξελεγη προεδρος του εννιαμελους προεδρειου του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου οι εργασιες του οποιου ολοκληρωθηκαν, στη Θεσσαλονικη. Στο προεδρειο εκπροσωπουνται οι αποδημοι ελληνες και των πεντε ηπειρων.

Ο Προεδρος της Αξιοματικης Αντιπολιτευσεης, Μιλτιαδης Εβερτ προχωρει σε πολιτικες πρωτοβουλιες με αφορμη τισεξελιξεις απο την υγεια του πρωθυπουργου και υστερα απο αιτημα του συνανταται αυριο με τον προεδρο της Δημοκρατιας,ενω αναμενεται να στειλει επιστολη στον εκτελουντα χρεη πρωθυπουργου, κ. Τσοχτζοπουλο με την οποια θα του ζητα να επιλυθει συντομα το θεμα που εχει προκυψει με την αναπληρωση του κ.Παπανδρεοθ

Μεχρι τις 10 Ιανουριου θα εχει ολοκληρωθει η ιδρυση του ελληνικου γραφειου συνδεσμου,στα Σκοπια,στο πλαισιο εφαρμογης της ενδιαμεσης συμφωνιας της Νεας Υορκης.Επικεφαλης του ελληνικου γραφειου θα ειναι ο συμβουλος πρεσβειας Αλεξανδρος Μαλιας. Ο κ. Μαλιας θα μεταβει στη χωρα το πρωτο δεκαημερο του Ιανουαριου. Στη Νεα Υορκη ο μεσολαβητης του ΟΗΕ, Σαιρους Βανς συναντηθηκε με τον Ελληνα πρεσβη, Χρηστο Ζαχαρακη,με τον οποιο συζητησε θεματα που αφορουν την εναρξη των διαπραγματευσεων για το ονομα της γειτονικης χωρας. Ωστοσο δεν καθορισθηκε συγκεκριμενη ημερομηνια.

Ο οργανισμος που υπερασπιζεται τα ανθρωπινα δικαιωματα σε ολο τον πλανητη, Ηθμαν Ριγητς Ωατψη στην τελευταια του εκθεση για πρωτη φορα κατηγωρει οχι μονο τα κρατη που παραβιαζουν τα ανθρωπινα δικαιωματα, αλλα και τον ιδιο το Προεδρο Μπιλ Κλιντον μαζι με αλλους ηγετες, μεταξυ των οποιων και τον Γενικο Γραμματεα των Ηνωμενων Εθνων, Μπουτρος Μπουτρος Γκαλι. Το Ηθμαν Ριγητς Ωατψη τους κατηγωρει για ασυνεπη, βεβιασμενη και αργη υποστηριξη των ανρθωπινων δικαιωματων. Μεταξυ των ηγετων που κατηγωρουνται ειναι ο Γερμανος Καγκελαριος Χελμουτ Κολ, και ο Υπατος Αρμωστης για Ανθρωπινα Δικαιωματα του ΟΗΕ Χοζε Αγιαλα Λασσο. Ειναι αξιοσημειωτο οτι συμφωνα με την εκθεση, ολες οι χωρες στις οποιες υπαρχουν παρατηρητες παραβιαζουν τα βασικα δικαιωματα του ανθρωπου. Τελος, συμφωνα παντα με την ιδια εκθεση, το 1995 οι παραβιασεις των ανθρωπινων δικαιωματων στις ΗΠΑ ηταν αυξημενες, καθως σημειωθηκαν πολλα κρουσματα ρατσισμου, αυξημενη χρηση της Θανατικης ποινης, και παραβιασεις της ελευθερης εκφρασης.

Στην Τουρκια 99 διανοουμενοι παραπεμφθηκαν στην δικαιωσηνη επειδη δημοσιευσαν εργα φυλακισμενων, και αρνηθηκαν να συμβιβαστουν με τα ορια που θετουν στην ελευθερια της εκφρασης οι νομοι της χωρας. Το δικαστηριο Κρατικης Ασφαλειας στην Κωσταντινουπολη απεριψε επιχειρηματα που υποστηριζαν οτι τρεις νομοι που συχνα χρησιμοποιουντε για τον περιορισμο δημοσιων συζητησεων ορισμενων θεματων ειναι αντισυνταγματικοι και παραβιαζουν τις υποσχεσεις που εχει κανει η Τουρκια στην διεθνη κοινοτητα σχετικα με ανθρωπινα δικαιωματα.

Η κυβερνηση εχει παρει θεση στο ζητημα της Τελωνειακης Ενωσης της Τουρκιας με την Ευρωπαικη Ενωση, σταθμιζοντας τι σημαινει αυτο και συνδυαζοντας το με τις εξελιξεις στο Κυπριακο, το οποιο αποτελει για την Ελλαδα το πρωτο εθνικο θεμα. Αυτο δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Τηλεμαχος Χυτηρης, απαντωντας σε σχετικη ερωτηση.Οσον αφορα τη σταση που θα τηρησουν οι Ευρωβουλευτες στο Ευρωπαικο Κοινοβουλιο, εξεφρασε την πεποιθηση οτι θα σταθμισουν τη θεση τους στο πλαισιο του Κοινοβουλιου.Απο την πλευρα του, ο ευρωβουλευτης της Πολιτικης Ανοιξης, Νικητας Κακλαμανης, εξαπελυσε σφοδρη επιθεση κατα των εκπροσωπων της Ευρωπαικης Ενωσης, κατηγορωντας τους οτι λειτουργουν ως εκπροσωποι της Αγκυρας.Παραλληλα, κατηγορησε και την κυβερνηση οτι απουσιαζει συστηματικα απο την διεθνη πολιτικη σκακιερα την στιγμη που ολες οι ευρωπαικες χωρες και οι ΗΠΑ τασσονται υπερ της Τουρκιας. Στο Τολεδο της Ισπανιας, η Ομαδα της Ενωτικης Ευρωπαικης Αριστερας σε σημερινη συνεδριαση της αποφασισε να καταψηφισει την Τελωνειακη Ενωση Τουρκιας-Ευρωπαικης Ενωσης στις 13 Δεκεμβριου.

Νεα μικρη υποχωρηση σημειωσε ο πληθωρισμος στην Ελλαδα συμφωνα με την κυβερνηση. Σε ετησια βαση στο τελος Νοεμβριου ο πληθωρισμος ετρεχε με ρυθμο 8,2%,εναντι 8,3% στο τελος του προηγουμενου μηνα. Ο υπουργος εθνικης οικονομιας επανελαβε οτι θα συνεχισθει η πτωση των επιτοκιων.

Ισχυρη σεισμικη δονηση εντασης 5,2 Ριχτερ εγινε αισθητη στις 8 το βραδυ στο νομο Χανιων. Το επικεντρο του σεισμου εντοπιστηκε στη θαλασσια περιοχη μεταξυ Γαυδου και Σφακιων.Δεν αναφερθηκαν ζημιες.

Στις αρχες του επομενου ετους θα ειναι ετοιμες οι προτασεις του υπουργειου Εθνικης Αμυνας για τη συνταξη νεου σχεδιου νομου, στο οποιο θα περιεχονται ρυθμισεις και για το θεμα των ανυποτακτων, οι οποιοι φτανουν τους 18.000.Σχετικη ανακοινωση εκανε ο υφυπουργος Εθνικης Αμυνας Μανωλης Μπεντενιωτης, στη διαρκεια συνεντευξης που δοθηκε στη Θεσσαλονικη, στο περιθωριο της πρωτης Οργανωτικης Συνελευσης του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

Εκρυθμη παραμενει η κατασταση στη Γαλλια, οπου για 14η μερα συνεχιζονται οι απεργιακες κινητοποιησεις με τη συμμετοχη του ενος τριτου των δημοσιων υπαλληλων, καθως και εργαζομενων στις συγκοινωνιες και στις πυροσβεστικες υπηρεσιες.Την ιδια ωρα, σφυγμομετρησεις δειχνουν οτι η δημοτικοτητα τοσο του προεδρου Σιρακ, οσο και του πρωθυπουργου Ζιπε, βρισκονται σε συνεχη καθοδο. Παρα τη σημαντικη αναταραχη που προκαλουν οι κινητοποιησεις στο δημοσιο βιο, οι Γαλλοι εξακολουθουν να στηριζουν τους απεργους και να αντιτιθενται στα μετρα λιτοτητας της κυβερνησης.Στο πλευρο των δημοσιων υπαλληλων προστεθηκαν σημερα και οι εργαζομενοι στις σιδηροδρομικες συγκοινωνιες της Γιουροσταρ που συνδεει την Γαλλια και την Βρετανια, μεσω της σηραγγας της Μαγχης, εκεινων στις πυροσβεστικες υπηρεσιες καθως και στην Αιρ Φρανς. Το γραφειο τυπου του πρωθυπουργου διεψευσε τις φημες οτι ο Αλεν Ζιπε παραιτηθηκε λογω της απεργιακης αυτης κρισης. Υπο το βαρος των κινητοποιησεων αυτων, ξεκιναει αποψε στο Μπαντεν-Μπαντεν της Γερμανιας, η γαλλογερμανικη συνοδος κορυφης με αντικειμενο την οικονομικη πορεια των δυο χωρων, ενοψει του Μααστριχτ.

Δεκα ατομα σκοτωθηκαν, μεταξυ των οποιων και δυο μελη του ΟΗΕ και πανω απο τριαντα τραυματιστηκαν απο εκρηξη ενος βυτιοφορου στο βορειο Ιρακ. Η εκρηξη σημειωθηκε στην περιοχη της Σακλαουα, 50 χιλιομετρα βορειοανατολικα του Ερμπιλ, οπου σταθμευουν περισσοτεροι απο 150 φρουροι των Ηνωμενων Εθνων.

Αεροσκαφος τυπου Τουπολεφ 154,των ρωσικων αερογραμμων εξαφανιστηκε καθως πετουσε στη ρωσικη Απω Ανατολη, με αποτελεσμα να αγνοειται η τυχη των 97 ατομων που επεβαιναν σε αυτο.Οι αρχες φοβουνται οτι το αεροσκαφος επεσε στην Οχοτσκικη θαλλασα, χωρις ομως να αποκλειουν και το ενδεχομενο να εχει πεσει σε χερια αεροπειρατων.

Η επιτροπη υπουργων του Συμβουλιου της Ευρωπης, υιοθετησε στο Στρασβουργο μια αποφαση βασει της οποιας, οι Ηνωμενες Πολιτειες μπορουν να αποκτησουν καθεστως παρατηρητη στον πανευρωπαικο αυτο οργανισμο, στον οποιο μετεχουν 38 κρατη.

Το ενδεχομενο μιας συμμαχιας για την δημιουργια ενος δικτυου συνεχους ενημερωσης, εξεταζουν η πρωτη στον κοσμο εταιρεια προγραμματων, Μαικροσοφτ και το ΝΒΨ, ενα απο τα τρια μεγαλυτερα δικτυα επικοινωνιας των ΗΠΑ.Ηδη, η Μαικροσοφτ και το ΝΒΨ συνεργαζονται για τη δημιουργια της, ΝΒΨ Σθπερνετ, μιας ον-λαιν ηλεκτρονικης υπηρεσιας για ενημερωση, αθλητισμο και ψυχαγωγια.

Καθ'οδον προς το Σαραγεβο βρισκονται οι πρωτοι γερμανοι στρατιωτες που μετεχουν στην πολυεθνικη δυναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνια.Οι στρατιωτες αυτοι μετεχουν στην δυναμη των 2600 ανδρων της Συμμαχιας, με σκοπο να προετοιμασουν την αφιξη των 60.000 στρατιωτων της πολυεθνικης δυναμης που θα αναλαβει την επιβλεψη της ειρηνευτικης συμφωνιας.Τις ελληνικες θεσεις για το βοσνιακο, θα αναπτυξει ο υπουργος εξωτερικων Καρολος Παπουλιας, στις εργασιες της ετησιας συνοδο του Συμβουλιου Υπουργων Εξωτερικων των 54 χωρων-μελων του ΟΑΣΕ, που αρχιζουν αποψε στη Βουδαπεστη.Ο κ.Παπουλιας θα παραστει επισης στην επισημη τελετη υπογραφης της συμφωνιας του Ντειτον, στις 13 Δεμβριου στο Παρισι.

Συντριπτικη νικη πετυχε στην Αιγυπτο το κυβερνων Εθνικο Δημοκρατικο Κομμα, οπου στον χθεσινο δευτερο γυρο των βουλευτικων εκλογων κερδισε 317 απο τις 444 εδρες του Κοινοβουλιου.Τις υπολοιπες εδρες μοιραστηκαν τα υπολοιπα κομματα, οπου οι Ανεξαρτητοι κερδισαν 114, το φιλελευθερο κομμα Ουαφντ εξη, το αριστερο Κομμα Ταγκαμου πεντε, ενω οι Νασερικοι και το κομμα Αχραρ απο μια το καθε ενα.

Οι Βραζιλιανες αρχες της ανακαλυψαν 4.000 σκλαβους σε διαφορα κτηματα στο κρατιδιο του Σαο Παολο. Οι σκλαβοι αυτοι, μεταξυ των οποιων και πολλα παιδια ηλικιας κατω των 14 ετων, αναγκαζονταν να δουλευουν εως και 12 ωρες ημερησιως με ημερομισθιο, περιπου 7 δολλαρια, συλλεγοντας ρητινη απο πευκα για την παρασκευη κολλας και τσιχλας. Πολλοι απο αυτους, παιρνουν κουπονια αντι χρηματων και αναγκαζονται να αγοραζουν τις προμηθειες τους απο τους μεγαλους κτηματιες, στους οποιους εχουν καταχρεωθει.

Σφοδρες συγκρουσεις ξεσπασαν σημερα στην πρωτευουσα του Μπαγκλαντες, Ντακα, μεταξυ αστυνομικων και διαδηλωτων. Η αστυνομια στην προσπαθεια της να διαλυσει τους διαδηλωτες, εκανε χρηση δακρυγονων και σφαιρων απο καουτσουκ με αποτελεσμα να τραυματισθουν πανω απο εκατο ατομα. Αγνωστα παραμενουν προς το παρον τα αιτια που προκαλεσαν τις συγκρουσεις.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συσκεψη στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας,με αντικειμενο τα επιτοκια, πραγματοποιηθηκε υπο την προεδρια του κ.Γιαννου Παπαντωνιου και τη συμμετοχη διοικητων κρατικων τραπεζων.Οπως δηλωσε ο κ.Παπαντωνιου η πτωση των επιτοκιων θα συνεχισθει και τους επομενους μηνες,καθως στην τραπεζικη αγορα επικρατει απολυτη ηρεμια και προσθεσε οτι το 1996 ξεκινα με καλυτερες προοπτικες για την οικονομια Στο μεταξυ,νεα μικρη υποχωρηση παρουσιασε ο πληθωρισμος και τον μηνα Νοεμβριο. Συμφωνα με τα στοιχεια της Εθνικης Στατιστικης υπηρεσιας,ο πληθωρισμος σε ετησια βαση ετρεχε με 8,2% στο τελος Νοεμβριου,εναντι 8,3% στο τελος του προηγουμενου μηνα.

Με αντικειμενο τον προυπολογισμο συνεδριασε το μεσημερι η Κοινοβουλευτικη ομαδα της Νεας Δημοκρατιας. Μιλωντας στη συνεδριαση ο κ.Εβερτ τονισε οτι η στρατηγικη του κομματος δεν θα αλλαξει,με αφορμη την υγεια του πρωθυπουργου και προσθεσε οτι οι θεσεις της αξιωματικη αντιπολιτευσης πανω στο θεμα αυτο ειναι ξεκαθαρες.Ο κ.Εβερτ εκανε και παλι λογο για ανυπαρκτη κυβερνηση, για προβλημα συντονισμου και πως ολα τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ ειναι συνυπευθυνα για το αδιεξοδο και την κριση που υπαρχει στη χωρα. Παραλληλα εκτιμησε οτι μπορει να συμβουν εκτακτα γεγονοτα και ο προυπολογισμος να συζητηθει και να εκτελεστει με βαση τα δωδεκατημορια.Απο τη συνεδριαση απουσιαζε ο τεως πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης. Σημειωνεται οτι ο πρωην υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Στεφανος Μανος,κρατησε αποστασεις απο τη χθεσινη προταση του κ.Εβερτ,ενωπιον της ΑΔΕΔΥ,για αυξησεις 3,5+3,5% στους μισθους των δημοσιων υπαλληλων,καθως και για τις εκτιμησεις του στον προυπολογισμο,επισημαινοντας οτι θα επρεπε να ηταν πολυ πιο σφικτος.

Εκτεταμενους ελεγχους στη διακινηση πετρελαιου θερμανσης, στους νομους Αττικης και Θεσσαλονικης, διενηργησε προσφατα η αρμοδια Διευθυνση του υπουργειου Εμποριου.Απο τους ελεγχους διαπιστωθηκε οτι τουλαχιστον σε ποσοστο 10% η παραδοση του πετρελαιου στους καταναλωτες ειναι ελλιπης.Το υπουργειο βρισκεται επισης στα ιχνη κυκλωματων που λυμαινοντα επι χρονια λυμαινονται ασθενεις και ασφαλιστικα ταμεια και εβαζαν καπελλα μεχρι 400% σε μηχανηματα και αλλα ειδη που προοριζονται για ασθενεις.

Νεα προβληματα δημιουργησε στο λεκανοπεδιο Αττικης η πρωινη καταιγιδα,με αποτελεσμα δρομοι να μετατραπουν και παλι σε χειμαρρους και να παρατηρηθει κυκλοφοριακο χαος,καθως δεν λειτουργουσαν πολλοι φωτεινοι σηματοδοτες.Το μεσημερι ο αναπληρωτης υπουργος Εσωτερικων, Γιωργος Δασκαλακης,επισκεφθηκε τις περιοχες του Πειραια που επληγησαν απο την προσφατη νεροποντη και αφου ενημερωθηκε απο το δημαρχο της πολης Στελιο Λογοθετη τονισε οτι θα τεθουν επι ταπητος ολες οι μελετες για αντιπλημμυρικα εργα.

Ακαρπη απεβη η συναντηση αντιπροσωπειας των συνταξιουχων με τον υπουργο εθνικης οικονομιας. Ο κ.Παπαντωνιου επανελαβε στους συνταξιουχους οτι δεν υπαρχουν μεγαλα περιθωρια στην οικονομια και οτι σε περιπτωση χορηγησης μεγαλυτερων αυξησεων θα ειχε αρνητικες επιπτωσεις στον πληθωρισμο και κατα συνεπεια στην αγοραστικη δυναμη του εισοδηματος των εργαζομενων.Απο την πλευρα τους οι συνταξιουχοι τονισαν οτι οι αποδοχες τους ειναι συνταξεις πεινας,ενω ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πρωτοππαπας δηλωσε οτι το κυριο βαρος της Συνοσπονδιας θα πεσει στην επανασυνδεση των συνταξεων με τα 20 ημερομησθια του ανειδιικευτου εργατη.Οι συνταξιουχοι που αυριο θα συναντηθουν με τον κ.Ακη Τσοχατζοπουλο θα εχουν και νεα συναντηση με τον υπουργο εθνικης οικονομιας μετα απο δεκα μερες,παρουσια και των υπουργων οικονομικων και εργασιας.Το πρωι,παρα τις δυσμενεις καιρικες συνθηκες πραγματοποιησαν συγκεντρωση στην πλατεια Κανιγγος και στη συνεχεια πορεια προς το υπουργειο εθνικης οικονομιας.Κινητοποιησεις συνταξιουχων πραγματοποιηθηκαν και στην Καβαλα με μεγαλη συγκεντρωση εξω απο το Εργατουπαλληλικο Κεντρο της πολης.Η Πολιτικη Ανοιξη επανελαβε την προταση της για αμεση θεσμοθετηση του υψους των συνταξεων στο 80% των αποδοχων των εργαζομενων και εφαπαξ αυξηση 10%,περαν αυτων που εχει εξαγγειλει η κυβερνηση για το 1996.

Μετα τους φοιτητες,οι μαθητες πηραν σημερα τη σκυταλη,με συγκεντρωση στα Προπυλαια και πορεια στο υπουργειο Παιδειας, παρα την καταρρακτωδη βροχη,διεκδικωντας αυξηση των δαπανων για την παδεια, καταργηση των Ινστιτουτων Επαγγελματικης Καταρτισης και εκσυγχρονισμο των σχολειων. Εκπροσωποι των μαθητων συναντηθηκαν με τον αναπληρωτη υπουργο Παιδειας Φιλιππο Πετσαλνικο, στον οποιο εξεθεσαν τα αιτηματα τους, και αποχωρησαν δηλωνοντας αποφασισμενοι να συνεχισουν τις κινητοποιησεις τους.

Τον διαχωρισμο των 120 νεαρων καταληψιων του Πολυτεχνειου σε τεσσερις ομαδες,ωστε να ειναι πιο εφικτη και ανετη η δικη,αποφασισε το αυτοφωρο τριμελες πλημμελειοδικειο,το οποιο απερριψε ολα τα αιτηματα των συνηγορων υπερασπισης για αναβολη της δικης.Το δικαστηριο διεκοψε τη συνεδριαση για αυριο και οπως διευκρινησε ο προεδρος,οικατηγορουμενοι θα δικαζονται ξεχωριστα ανα ομαδα 30-35 ατομων, επειδη η αιθουσα ειναι ανεπαρκης για να δικαστουν ολοι μαζι.

Αλλαζουν οι προυποθεσεις και οι διαδικασιες για τη χορηγηση των προωρων συνταξεων,καθως οπως δηλωσε ο υπουργος Γεωργιας το προγραμμα που εφαρμοζεται δεν απεδωσε,αφου ελαχιστοι αγροτες εκαναν αιτηση για να ενταχθουν σε αυτο.Για το λογο αυτο,οπως δηλωσε ο κ.Σταθης, εκπονηθηκε νεο προγραμμα που προβλεπει οτι η μεταβιβαση κτηματων μπορει να γινεται δι'απλου συμβολαιογραφικου εγγραφου,επιτρεπεται η ενοικιαση των χωραφιων για 15 χρονια και μπορει να γινει μεταβιβαση η ενοικιαση μερους της αγροτικης περιουσιας.Σημειωνεται οτι το αρχικο προγραμμα προεβλεπε την ενταξη 50.000 αγροτων, οι οποιοι θα επαιρναν συνταξη 70.000 δρχ το μηνα.

Δεν επιβαρυνονται τα Ελληνικα δαση απο την κοπη και διακινηση των χριστουγεννιατικων δενδρων, διαβεβαιωνει με ανακοινωση του το υπουργειο Γεωργιας,αλλα,αντιθετα,προστατευεται το δασος, ενισχυεται το εισοδημα κατοικων ορεινων περιοχων και αυξανεται η δασοκαλυψη. Οι εκτιμησεις αυτες, ασφαλως ξενιζουν τους φιλους του περιβαλλοντος, και ειδικα οσους δεν γνωριζουν για την προελευση των χριστουγεννιατικων δενδρων, αλλα και για την οικονομικη δραστηριοτητα γυρω απο αυτα. Συμφωνα με τον Γραμματεα Δασων του υπουργειου Γεωργιας, Ιωαννη Σμπωκο, τα περιπου 130.000 εορταστικα δενδρυλλια, που κοπηκαν περυσι, προηλθαν απο ιδιωτικες πηγες, δηλαδη απο τεχνητες φυτειες, απο καστανοτεμαχια και καστανοπεριβολα καθως και απο δασωμενους αγρους. Επισης, ενα μερος εισηχθη απο το εξωτερικο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Την πασιγνωστη οπερα του Μπιζε, Καρμεν, θα ερμηνευσει η μετζοσοπρανο Αγνη Μπαλτσα απο τις 13 ως και 21 Δεκεμβριου στο Μεγαρο Μουσικης. Η οπερα εχει παρουσιαστει πολλες φορες στην Ελλαδα, αλλα η παρασταση σταθμος, για τα ελληνικα χρονικα υπηρξε εκεινη στο Ηρωδειο το καλοκαιρι του 1984, με την Αγνη Μπαλτσα και τον Χοσε Καρερας στο ρολο του Δον Χοσε.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ομαδα μπασκετ του Ολυμπιακου εχασε απο την πρωταθλητρια Γαλλιας Αντιμπ με 97 - 89. Απο την ομαδα του Ολυμπιακου απουσιασαν οι Ντραγκαν Ταρλατς και Νασος Γαλακτερος καθος επισης και ο Αμερικανος Γουολτερ Μπερι ο οποιος πασχει απο γαστρεντεριτιδα.

Αποψε αγωνιζεται και η γυναικεια ομαδα του Σπορτινγκ, που υποδεχεται στα Πατησια την πρωταθλητρια Ευρωπης και Ιταλιας Κομο, στον 5-ο αγωνα της για την προημιτελικη φαση του Κυπελλου Πρωταθλητριων Ευρωπης. Ο αγωνας θα αρχισει στις 8.00 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο την ΕΤ2.

Στις 5 το απογευμα θα αρχισει το Κυριακατικο ντερμπι του Ολυμπιακου Σταδιου αναμεσα στον Παναθηναικο και τον ΠΑΟΚ,με αποφαση της ΕΠΑΕ. Η αποφαση εληφθη προκειμενου να αποφευχθει συναντηση οπαδων του Παναθηναικου και του Ολυμπιακος, ο οποιος στις τρεις θα αντιμετωπισει στην Ριζουπολη τον Απολλωνα.

Και τωρα επιστροφη στο μπασκετ, στην αλλη πλευρα του Ατλαντικου, οπου ο Αμερικανος πρωην μπασκετμπολιστας του Ολυμπιακου Ροι Ταρπλει αποκλειστηκε εκ νεου απο το ΝΒΑ γιατι παραβιασε το ειδικο προγραμμα αποτοξινωσης το οποιο παρακολουθουσε υποχρεωτικα απο περυσι, οταν εγκατελειψε τους ερυθρολευκους προκειμενου να επιχειρησει νεα καριερα στην χωρα του. Ο Ταρπλει, που αγωνιζεται με τους Νταλας Μαβερικς, υποβληθηκε σε ελεγχο αλκοτεστ την περασμενη εβδομαδα, οπου διαπιστωθηκε οτι ειχε κανει χρηση μεγαλων ποσοτητων αλκοολ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι περιορισμενες διακυμανσεις του Γενικου Δεικτη και οι υψηλες συναλλαγες χαρακτηρισαν την εικονα της αγορας κατα την σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου. Ο Γενικος Δεικτης Τιμων εκλεισε στις 908,44 μοναδες,μειωμενος κατα 0,14% . Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 9,8 δισεκατομμυρια δραχμες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 0,23%, Ληζινγκ πτωση 0,92%, Ασφαλειες πτωση 1,73%, Επενδυσεις πτωση 0,07%, Βιομηχανιες πτωση 0,10%, Κατασκευων πτωση 0,03%, Συμμετοχων πτωση 0,67%, Διαφορες ανοδος 1,68%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας σημειωσε σημαντικη ανοδο 2,01%

Σε υψηλοτερα επιπεδα εκλεισε το δολαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις εμπορικες τραπεζες προς 240,727 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Στις ανατολικες και νοτιες περιοχες θα περιορισθουν αυριο οι βροχες και πιθανες καταιγιδες,ενω λιγα χιονια θα πεσουν στα ορεινα της ηπειρωτικης χωρας.Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι νοτιοανατολικοι μετριο μεχρι ισχυροι και στα ανατολικα βορειοανατολικοι ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και τοπικα θυελλωδεις.Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 3 με 8 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 7 με 13 και στο Αιγαιο 10 με 16.Νεφωσεις με ασθενη βροχη,μετριους εως ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 8 με 12 και 4 με 8 αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Sunday, 10 December 1995 - 14:53:24