Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Dec. 08)

From: Cosmos News <cosmos@PANIX.COM>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων του δελτιου μας απο την εσωτερικη και διεθνη επικαιροτητα:
  • Σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου. Παρατηρειται μικρη βελτιωση της αναπνευστικης λειτουργιας του.
  • Απο στιγμη σε στιγμη αναμενεται να εκδοθει το νεο ιατρικο ανακοινωθεν αφου ολοκληρωθηκε το ιατρικο συμβουλιο.
  • Συνεχιζονται στο ΠΑΣΟΚ οι επαφες και οι διεργασιες. Το βραδυ συνανταται ο Κωστας Σημιτης με τον Ακη Τσοχατζοπουλο.
  • Παραλληλα 400 περιπου στελεχη του ΠΑΣΟΚ εξεταζουν απο το πρωι τις ευρυτερες πολιτικες εξελιξεις και την πολιτικη του κομματος.
  • Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας εγινε το πρωι ο Μιλτιαδης Εβερτ. Εθεσε το θεμα που ανεκυψε απο την ασθενεια του Πρωθυπουργου.
  • Οξεια κριτικη του Αντωνη Σαμαρα σε ΠΑΣΟΚ και Νεα Δημοκρατια με αφορμη την ασθενεια του Πρωθυπουργου.
  • Μετ`εμποδιων αρχισε το πρωι η δικη των 120 ατομων οι οποιοι συνεληφθησαν κατα την καταληψη του Πολυτεχνειου.
  • Με τον Ακη Τσοχατζοπουλο, συναντηθηκε το πρωι η συντονιστικη επιτροπη συνταξιουχων.
  • Κλιμακωνονται οι απεργιακες κινητοποιησεις στη Γαλλια. Συγκρουσεις μεταξυ απεργων και αστυνομιας.
  • Την ερχομενη εβδομαδα θα αναπτυχθουν στη Βοσνια οι πρωτες δυναμεις του ΝΑΤΟ.
  • Ισχυρη σεισμικη δονηση 6,5 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκε στις Κουριλες νησους χωρις ευτυχως θυματα η ζημιες.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την αισιοδοξια του οτι σε 20 μερες δηλαδη λιγο μετα τα Χριστουγεννα ο πρωθυπουργος θα ειναι στο σπιτι του στην Εκαλη εξεφρασε ο υπουργος Τυπου , Τηλεμαχος Χυτηρης, συμφωνα με την ενημερωση που οπως ειπε, του εγινε απο γιατρους. Ο κ. Χυτηρης δηλωσε οτι η κυβερνητικη λειτουργια συνεχιζεται αδιακοπτα, ενω αναφερομενος σε δηλωσεις βουλευτων οπως του κ. Ροκοφυλλου που κανουν λογο για κενο εξουσιας, ειπε οτι αυτη την περιοδο ακουγονται πολλα και οτι η κυβερνηση ``δεν θ'ακολουθησει τους συνταγματικως ιατρολογουντες και τους ιατρικως συνταγματολογουντες``. Ακομη απερριψε τις αιτιασεις που εγιναν με αφορμη την τοποθετηση πορτοκαλι τηλεφωνου στον πρωτο οροφο του Ωνασειου, λεγοντας οτι δεν κατανοει τον θορυβο που γινεται, επισημαινοντας οτι η κυρια Δημητρα Παπανδρεου βρισκεται 19 ημερες στο νοσοκομειο και διερωτωθηκε πως ειναι δυνατον να δινει εντολες τηλεφωνικα σε υπουργους.

Οξυτατη επιθεση κατα του αρχηγου της Νεας Δημοκρατιας εξαπελυσε ο υπουργος Τυπου, Τηλεμαχος Χυτηρης, λεγοντας οτι ο κ. Εβερτ παλλινωδει και ανευθυνολογει συνεχως σε κυρια θεματα οπως η οικονομια. Ποτε μοιραζει λεφτα, ειπε, ποτε καταστροφολογει και ποτε μιλαει για δωδεκαρτημορια. Ας ακουσει, προσθεσε ο κ.Χυτηρης, καποια στελεχη της ΝΔ που μιλουν πιο σοβαρα. Και οταν ρωτηθηκε σε ποιους αναφερεται εφερε ως παραδειγμα το Γιωργο Σουφλια.

Την υπαρξη κενου ευθυνης διαπιστωνει ο Κωστας Σημιτης, προβλεποντας παραλληλα εκλογικη αποτυχια αν συνεχιστει η σημερινη εκκρεμοτητα, σχετικα με την υγεια του Πρωθυπουργου.Ο κ.Σημιτης, σε δηλωσεις του, στο περιθωριο της συσκεψης δηλωσε οτι οι κανονες του Συνταγματος και οι αγραφοι κανονες της δημοκρατιας, αποτελουν το δεσμευτικο πλαισιο για τη δραση μας. Η αυθαιρεσια, η αδιαφορια και η αλαζονεια για το τι λεει η κοινη γνωμη, οδηγουν σε μια πορεια φθορας στην εκλογικη αποτυχια, επεσημανε ο κ.Σημιτης. Τονισε οτι δεν μπορει να υπαρχει κενο ευθυνης και οτι η χωρα χρειαζεται αποφασεις βιωσιμες και αποτελεσματικες,που θα γεννουν αισθημα εμπιστοσυνης και αξιοπιστιας.

Σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου, ενω παρατηρειται μικρη βελτιωση της αναπνευστικης λειτουργιας του μετα την τραχειοστομια. Παραλληλα, συνεχιζονται οι αιμοκαθαρσεις καθως η νεφρικη λειτουργια παραμενει ανεπαρκης. Παντως η κλινικη εικονα του κ.Παπανδρεου ειναι καλυτερη καθως ειναι πιο ευδιαθετος και σηκωθηκε μερικες φορες απο το κρεβατι του. Ο Πρωθυπουργος ο οποιος υποστηριζεται μερικως απο τον αναπνευστηρα. Επισης, αρχισε να τρωει φυσιολογικα ενω οι θεραποντες ιατροι επισημαινουν οτι η προοδος στη φυσιολογικη διατροφη θα γινει προοδευτικα.

Στο μεταξυ, στο ΠΑΣΟΚ συνεχιζονται οι επαφες και οι διεργασιες με αντικειμενο τις προοπτικες της κυβερνησης και του κομματος. Το βραδυ θα συναντηθουν ο Κωστας Σημιτης με τον Ακη Τσοχατζοπουλο. Οι ευρυτερες πολιτικες εξελιξεις και η πολιτικη του ΠΑΣΟΚ, εξεταζονται απο τις 11 το πρωι σε συναντηση των γραμματειων των νομαρχιακων και τομεακων επιτροπων απο ολη τη χωρα, που πραγματοποιειται στην Αθηνα στο ξενοδοχειο Καραβελ. Στη συναντηση παιρνουν μερος επισης μελη του Εκτελεστικου Γραφειου, της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και της Κεντρικης Επιτροπης. Παραλληλα, οπως εχει δηλωσει ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης αυριο θα συναντηθουν τα μελη του Εκτελεστικου Γραφειου με την ηγεσια της Νεολαιας του ΠΑΣΟΚ.

Το θεμα που εχει ανακυψει με την παρατεταμενη ασθενεια του Πρωθυπουργου, εθεσε ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, στον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, απο τον οποιο εγινε δεκτος το πρωι. Η συναντηση που διηρκησε 50 λεπτα εγινε μετα απο αιτημα του κ Εβερτ, ο οποιος δεν προεβη σε δηλωσεις.Ο αρχηγος της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης το βραδυ θα δωσει συνεντευξη Τυπου καθως ,συμφωνα με πηγες της Ρηγιλλης, δεν επιθυμουσε ``να εμπλεξει το θεσμο του Προεδρου της Δημοκρατιας σε ενα πολιτικο προβλημα``. Συμφωνα με τις ιδιες πηγες, αργα χθες το βραδυ ο κ.Εβερτ εστειλε επιστολη προς τον αναπληρουντα τον Πρωθυπουργο, Ακη Τσοχατζοπουλο,με την οποια θετει το ζητημα των προβληματων που δημιουργουνται απο την ασθενεια του κ.Παπανδρεου. Στο μεταξυ, η προγραμματισμενη για το πρωι συναντηση του Προεδρου της Δημοκρατιας με το βουλευτη του ΠΑΣΟΚ και πρωην υπουργο Ευαγγελο Γιαννοπουλο αναβληθηκε λογω ασθενειας του κ.Γιαννοπουλου.

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, μιλωντας το πρωι σε εκδηλωση της νεολαιας του κομματος του στο Παντειο Πανεπιστημιο, τονισε οτι η ασθενεια του Πρωθυπουργου εχει προκαλεσει συγχιση σκοπων και επιδιωξεων στο ΠΑΣΟΚ και τη Νεα Δημοκρατια. Οι επιδοξοι διαδοχοι του κ.Παπανδρεου, τονισε ο κ.Σαμαρας βλεπουν την ασθενεια του Πρωθυπουργου ως ευκαιριακη στιγμη αναδιανομης της εξουσιας σε προσωπα και οχι ως ιστορικο σταθμο για μια αλλαγη νοοτροπιας που μαστιζει την ελληνικη πολιτικη σκηνη. Εξαλλου, προσθεσε οτι η ηγεσια της αξιωματικης αντιπολιτευσης συνεχιζει να πλεει οπως ειπε, χωρις μπουσουλα, ς`ενα ωκεανο συγχισης που εχουν οδηγησει οι παλλινωδιες της. Αναφερομενος εμμεσως πλην σαφως στον κ.Εβερτ, ειπε οτι δεν ειναι σοβαρο τη μια μερα να χαρακτηριζεις ανηθικες τις συζητησεις για αντικατασταση του Πρωθυπουργου, την αλλη μερα να μιλας για επικινδυνο κενο εξουσιας και την τριτη να παραδεχεσαι μεσω συνταγματολογων οτι τετοιο κενο δεν υπαρχει.

Αρχισε το πρωι στα δικαστηρια της Ευελπιδων, η δικη στο Αυτοφωρο Τριμελες Πλημμελειοδικειο των 120 ατομων οι οποιοι συνεληφθησαν κατα την καταληψη του Πολυτεχνειου. Οι συνηγοροι υπερασπισης και της πολιτικης αγωγης αποχωρησαν απο τη διαδικασια αντιδρωντας στην αποφαση του δικαστηριου για διαχωρισμο των κατηγορουμενων σε ομαδες των 20 ατομων που εχει ως αποτελεσμα τη διεξαγωγη της ιδιας δικης με διαφορετικες δικαστικες συνθεσεις. Ο Προεδρος του Δικαστηριου,ζητησε να αποχωρησουν απο τη διαδικασια οσοι εκ των κατηγορουμενων το επιθυμουν, οι οποιοι τονισαν οτι δεν μπορουν να δικαστουν χωρις υπερασπιση και απαιτησαν να αναβληθει η δικη. Παραλληλα, το πρωι ομαδα κατηγορουμενων διαπληκτιστηκε με δημοσιογραφους ζητωνας να αποχωρησουν τα ραδιοτηλεοπτικα μεσα απο την αιθουσα.

Η Συντονιστικη Επιτροπη Συνταξιουχων συναντηθηκε το πρωι με τον υπουργο Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακη Τσοχατζοπουλο στον οποιο διατυπωσαν τις αντιρρησεις τους για την εξαγγελθεισα εισοδηματικη πολιτικη. Ζητησαν να δοθουν στους συνταξιουχους μεγαλυτερες αυξησεις.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

Συνεχιζονται και σημερα οι απεργιακες κινητοποιησεις στη Γαλλια και συμφωνα με αναλυτες η χωρα αντιμετωπιζει τη χειροτερη κοινωνικη κριση απο το 1968. Το βραδυ θα συναντηθουν οι ηγετες των συνδικατων των σιδηροδρομικων με τον διορισθεντα μεσολαβητη απο την κυβερνηση Ζιπε, σε μια προσπαθεια εκτονωσης της κρισης. Χθες, ογδοντα περιπου ατομα συνεληφθησαν στη διαρκεια συγκρουσεων απεργων με την αστυνομια, ενω υπολογιζεται οτι στα αντικυβερνητικα συλλαλητηρια που διοργανωθηκαν σε πανεθνικη κλιμακα απο τα συνδικατα, ελαβαν μερος περιπου 1.000.000 ατομα. Λογω της απεργιας ολες οι αμαξοστοιχιες εμειναν ακινητοποιημενες στους σταθμους, ενω χαος επικρατει και στα αεροδρομια απο την απεργια των ελεγκτων εναεριας κυκλοφοριας. Η απεργια ενδεχεται να επεκταθει και στον ιδιωτικο τομεα με πρωτες τις τραπεζες οπου οι ομοσπονδιες των εργαζομενων οργανωνουν απεργια για τις 15 Δεκεμβριου.

Δριμυ κατηγορω κατα των ηγετων της Δυσης εκφραζει στην ετησια εκθεση της η ανθρωπιστικη οργανωση ``Χιουμαν Ραιτς Γουοτς`` προσαπτοντας τους πως επετρεψαν στο εμποριο και τις επενδυσεις να κυριαρχησουν στην χαραξη της εξωτερικης πολιτικης τους και παρεβλεψαν τις σοβαρες παραβιασεις των ανθρωπινων δικαιωματων στη Βοσνια, την Κινα και σε πληθος αλλα σημεια του Κοσμου. Στις 400 σελιδες της εκθεσης επικρινεται κατα κυριο λογο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπουτρος Γκαλι, με το σκεπτικο οτι αυτος "απετυχε παταγωδως" στα καθηκοντα του υπερασπιστη των ανθρωπινων δικαιωματων. Η οργανωση κατηγορει επισης τις ΗΠΑ οτι τα εμπορικα τους συμφεροντα προηγουνται των ανθρωπινων δικαιωματων.

Στα μεσα της ερχομενης εβδομαδος θα αναπτυχθουν τελικα οι δυναμεις επιμελητειας, που θα προλειανουν το εδαφος για την αφιξη των 60.000 ανδρων της δυναμης του ΝΑΤΟ, στη Βοσνια οπως ανακοινωσε το αμερικανικο Πενταγωνο, η εξελιξη αυτη δεν συνιστα καθυστερηση αλλα δειχνει την προσοχη με την οποια οργανωνεται η επιχειρηση. Στο μεταξυ, τον αμεσο τερματισμο των καταστροφων και λεηλασιων στις οποιες επιδιδονται κυριως οι Κροατες σε περιοχες που συμφωνα με την ειρηνευτικη συμφωνια θα επιστρεψουν στους Σερβοβοσνιους ζητησε με ανακοινωθεν του το Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ.

Σε τροχια γυρω απο τον πλανητη Δια ετεθη τα ξημερωματα το διαστημοπλοιο ``Γαλιλαιος``, οπως ανακοινωσε σημερα η ΝΑΣΑ. Νωριτερα, το διαστημοπλοιο ειχε απελευθερωσει εναν εξερευνητικο θαλαμισκο που περασε στην ατμοσφαιρα του Δια και αναμενεται να δωσει τις πρωτες εικονες στις αρχες της επομενης εβδομαδας.

Ισχυρη σεισμικη δονηση μεγεθους 6,5 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκε το πρωι ανοιχτα των Κουριλων νησων στον Ειρηνικο Ωκεανο, χωρις να υπαρξουν θυματα η ζημιες. Προκειται για τον δευτερο μεγαλο σεισμο που πληττει τη ρωσικη αυτη περιοχη τις τελευταιες ημερες καθως στις 4 Δεκεμβριου ειχε σημειωθει ισχυρη σεισμικη δονηση μεγεθους 7,2 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ.

Ενας απογοητευμενος εραστης προκαλεσε μια εκρηξη στην πολη Σαογκουαν της νοτιας Κινας με συνεπεια να σκοτωθει ο ιδιος και πεντε ακομα ατομα. Οπως γραφει εφημεριδα της Σανγκαης, ενας 25-χρονος ανθρακωρυχος προτεινε στη 18χρονη αγαπημενη του να την παντρευτει και αυτη αρνηθηκε με αποτελεσμα να πυροδοτησει ενα εκρηκτικο που ειχε στην τσεπη του.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τετρακοσιοι πενηντα μικροι μαθητες θυματα των εμφυλιων συγκρουσεων στην πρωην ενωμενη Γιουγκοσλαβια θα ερθουν την ερχομενη εβδομαδα απο το Βελιγραδι, με πρωτοβουλια της ΚΕΔΚΕ, για να φιλοξενηθουν μεχρι το καλοκαιρι στη χωρα μας. Τα μικρα παιδια ,που προερχονται κυριως απο την πολυπαθη περιοχη της Κραινα,ειναι τα περισσοτερα ορφανα απο πατερα και θα ερθουν στην Ελλαδα συνοδευομενα απο τους δασκαλους τους ωστε να συνεχισουν κανονικα τα μαθηματα τους μεχρι το τελος της περιοδου σε σχολεια των Δημων και των Κοινοτητων που θα τα φιλοξενησουν. Απο τα 450 παιδια 100 θα φιλοξενηθουν στην Καλαμαρια, 20 στο δημο Νεαπολης, 20 στην κοινοτητα `Νεας Απολλωνιας` και τα υπολοιπα σε αλλες πολεις της Μακεδονιας και τα Ιωαννινα.

Θεματα που θα εξεταστουν στο Συμβουλιο Κορυφης της Μαδριτης συζητηθηκαν το πρωι κατα τη διαρκεια συσκεψης υπο την προεδρια του αναπληρωτη υπουργου Εξωτερικων, Γιωργου Ρωμαιου.Εξεταστηκαν θεματα σχετικα με την οικονομικη και νομισματικη ενωση, τη Διακυβερνητικη Διασκεψη, την απασχοληση και τις προοπτικες της Κοινοτητας.

Το πρωτο Φαντομ της Πολεμικης Αεροποριας, που επισκευαστηκε στο κρατικο εργοστασιο αεροσκαφων του Ελληνικου, ειναι ετοιμο να παραδοθει στη μοναδα. Προκειται για την πρωτη γενικη επισκευη μαχητικου αεροσκαφους Φ-4 της Πολεμικης Αεροποριας που πραγματοποιηθηκε στο κρατικο αυτο εργοστασιο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετα το ποδοσφαιρο και το μπασκετ, οι ελληνικες ομαδες του βολει ξεκινουν με τη σειρα τους την προσπαθεια στα Κυπελλα Ευρωπης. Για τον πρωτο γυρο του Κυπελλου Συνομοσπονδιας, ο Αρης διοργανωνει στη Θεσσαλονικη το 9-ο προκριματικο τουρνουα. Η Ελληνικη ομαδα, που πρεπει να παρει την πρωτη θεση στον ομιλο για να περασει στα προημιτελικα, αντιμετωπιζει αποψε στις 8.00 την τουρκικη Αρτσελικ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Sunday, 10 December 1995 - 14:56:40