Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Dec. 12)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Τις κλινικες εξετασεις του Πρωθυπουργου αναμενουν οι γιατροι για να εντοπισουν την εστια και τα αιτια της λοιμωξης.
  • Επεσε ο πυρετος, ενω ο Δημητρης Κρεμαστινος δηλωσε το πρωι οτι ο κ.Παπανδρεου, ειναι καλυτερα απο χθες.
  • Δε νοουνται πρωτοβουλιες και εξελιξεις την ωρα που ο Ανδρεας Παπανδρεου δινει τη μαχη της ζωης, δηλωσε ο Κωστας Σκανδαλιδης.
  • Συνεδριαζει η κυβερνητικη επιτροπη υπο την προεδρια του Ακη Τσοχατζοπουλου, με αντικειμενο τη Συνοδο Κορυφης της Μαδριτης.
  • Δυο αξιωματικους του στρατου, πυροβολησε και τραυματισε ελαφρα στη Νιγρητα, βοσκος, νομιζοντας οτι ειναι κλεφτες.
  • Πεντε εκατομμυρια δραχμες ηταν η λεια των τριων δραστων απο την Ιονικη Τραπεζα στα Πετραλωνα.
  • Ο Καρολος Παπουλιας, συναντηθηκε το πρωι με τον πρεσβη των Ηνωμενων Πολιτειων στην Αθηνα, Τομας Ναιλς.
  • Χωρις την παρουσια κατηγορουμενων,αρχισε το πρωι η δικη της δευτερης ομαδας των ατομων που συνεληφθησαν στην καταληψη του Πολυτεχνειου.
  • Συγκεντρωση στα Προπυλαια και πορεια πραγματοποιουν οι φοιτητες των υπο καταληψη σχολων.
  • Ψηφιζουν απο το πρωι οι Σερβοι του Σεραγεβο για την εγκριση η οχι της συμφωνιας του Ντειτον.
  • Κλιμακωνονται οι απεργιακες κινητοποιησεις στη Γαλλια. Νεες διαδηλωσεις στο Παρισι και σε αλλες πολεις.
  • Πολλα ατομα σκοτωθηκαν σε συγκρουση δυο αμαξοστοιχιων στη νοτια Γερμανια.
  • Στην αποκτηση του Ροι Ταρπλει στρεφεται ο Ολυμπιακος στη θεση του Ουολτερ Μπερι, που πασχει απο ηπατιτιδα Β.
  • Προταση απο ελληνικο συλλογο εγινε στο Ντιεγκο Μαραντονα, δηλωσε ο μανατζερ του.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σταθεροποιημενη εμφανιζεται η γενικη κατασταση του Πρωθυπουργου, συμφωνα με το νεοτερο ιατρικο ανακοινωθεν που εκδοθηκε στις 2 μετα το μεσημερι. Ο πυρετος, σημειωνεται στο ανακοινωθεν, εχει υποχωρησει, ενω η αντιμικροβιακη αγωγη συνεχιζεται. Μετα την πτωση του πυρετου η μηχανικη υποστηριξη της αναπνοης διεκοπη. Η καρδιακη λειτουργια παραμενει αμεταβλητη, ενω η νεφρικη λειτουργια συνεχιζει να υποστηριζεται απο τον τεχνητο νεφρο. Στο ανακοινωθεν σημειωνεται τελος οτι απο τις κλινικες και εργαστηριακες εξετασεις στα υπολοιπα συστηματα δεν διαπιστωνονται ιδιαιτερα προβληματα.

Τα αποτελεσματα των κλινικων εξετασεων αναμενουν οι θεραποντες γιατροι του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου, προκειμενου να εντοπιστει η εστια και η αιτια της λοιμωξης που εκδηλωθηκε και που προκαλεσε σοβαρη επιδεινωση στην υγεια του. Παντως θεωρειται ενθαρρυντικο το γεγονος της πτωσης του πυρετου, ομως η κατασταση για τους γιατρους που χορηγουν στον κ.Παπανδρεου αντιβιωση, παραμενει κρισιμη. Ο Πρωθυπουργος υποστηριζεται απο χθες με αναπνευστηρα ενω παραλληλα υποστηριζεται και η νεφρικη λειτουργια με τεχνητο νεφρο. Το πρωι ο υπουργος Υγειας Δημητρης Κρεμαστινος, βγαινοντας απο το Ωνασειο, ειπε οτι ο κ.Παπανδρεου ειναι καλυτερα απο χθες. Απο στιγμη σε στιγμη αναμενεται να εκδοθει νεο ιατρικο ανακοινωθεν αφου ηδη ολοκληρωθηκε το ιατρικο συμβουλιο.

Ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης, δηλωσε οτι δεν νοουνται ουτε πρωτοβουλιες, ουτε εξελιξεις, που εχουν σχεση με τον Πρωθυπουργο και τα καθηκοντα του, την ωρα που ο Ανδρεας Παπανδρεου, δινει τη μαχη της ζωης του και της αποθεραπειας του.

Συνεδριαζει απο τη 1 το μεσημερι η κυβερνητικη επιτροπη υπο την προεδρια του υπουργου Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακη Τσοχατζοπουλου και εξεταζονται τα θεματα που θα συζητηθουν κατα τη Συνοδο Κορυφης της Μαδριτης, την ερχομενη Παρασκευη και το Σαββατο. Ο κ.Τσοχατζοπουλος ενημερωνει επισης τα μελη της επιτροπης για τις θεσεις του συνδεσμου Ελληνικων Βιομηχανιων, καθως και των συνδικαλιστικων ενωσεων για τη συνοδο Κορυφης της Μαδριτης. Το πρωι ο κ. Τσοχατζοπουλος συναντηθηκε με τα προεδρεια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Εκτος κινδυνου νοσηλευονται στο νοσοκομειο Σερρων δυο αξιωματικοι τους οποιους πυροβολησε και τραυματισε ελαφρα χθες το βραδυ βοσκος, νομιζοντας οτι ειναι κλεφτες. Το επεισοδιο σημειωθηκε στην Γεωργουλα, Νιγρητας την ωρα που ο υπολοχαγος πεζικου, Κλεομενης Μαρτιδης του Σαββα, της δευτερης μοιρας αλεξιπτωτιστων και ο ανθυποσμηναγος, Δημητριος Μινιωτακης του Νικολαου της 117 πτερυγας μαχης, εκτελουσαν ασκηση των ειδικων δυναμεων ως εκπαιδευομενοι στη σχολη αιχμαλωτων. Οι δυο αξιωματικοι εγιναν αντιληπτοι απο το βοσκο, Αθανασιο Δροσακη του Γεωργιου, 50 χρονων, ο οποιος πυροβολησε εναντιον τους.

Πεντε εκατομμυρια δραχμες ηταν η λεια των τριων δραστων που ληστεψαν το πρωι το υποκαταστημα της Ιονικης Τραπεζας, στα Πετραλωνα, στην Αθηνα.Οι τρεις δραστες ακινητοποιησαν με την απειλη περιστροφων υπαλληλους και πελατες, αρπαξαν τα χρηματα και τραπηκαν σε φυγη. Υπαλληλοι της τραπεζας προσπαθησαν να τους καταδιωξουν με επιβατηγο αυτοκινητο αλλα οι δραστες πυροβολησαν στα λαστιχα και το ακινητοποιησαν. Συμφωνα με τις εκτιμησεις της αστυνομιας οι δραστες θα πρεπει να ηταν αλλοδαποι.

Ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας συναντηθηκε το πρωι με τον πρεσβη των Ηνωμενων Πολιτειων στην Αθηνα, Τομας Ναιλς. Η συναντηση εγινε ενοψει της μεταβασης του κ.Ναιλς στη χωρα του, λογω των Χριστουγεννων και εξεταστηκαν θεματα κοινου ενδιαφεροντος.Ο κ.Ναιλς εξεφρασε την ελπιδα οτι θα συνεχιστει η προοδος που εχει σημειωθει τοσο στις σχεσεις της Ελλαδας με τα Σκοπια οσο και στη Βαλκανικη. Εξεφρασε δε την ελπιδα, οτι τον καινουργιο χρονο θα συνεχιστουν οι προσπαθειες για προοδο και στο Κυπριακο.

Χωρις την παρουσια κατηγορουμενων και των συνηγορων τους, αρχισε το πρωι στο αυτοφωρο τριμελες πλημμελειοδικειο, η δικη της δευτερης ομαδας των ατομων που συνεληφθησαν στην καταληψη του Πολυτεχνειου. Στη δικη παραβρισκεται μονο ενας κατηγορουμενος απο τους 40.

Συγκεντρωση στα Προπυλαια και στη συνεχεια πορεια προς το υπουργειο Παιδειας, πραγματοποιουν απο το μεσημερι οι φοιτητες των υπο καταληψη σχολων, ζητωντας την αυξηση των δαπανων για την Παιδεια. Το πρωι, φοιτητες της φαρμακευτικης Αθηνας, εκαναν παρασταση διαμαριας εξω απο τη Βουλη, με αφορμη την υψηλη ανεργια στον κλαδο. Το μεσημερι στη Ρηγιλλης, ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, συναντηθηκε με τους πρυτανεις των Πανεπιστημιων και συζητησαν τα προβληματα της Παιδειας.

Απαραιτητη θεωρει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπουτρος Γκαλι, την παρουσια της ειρηνευτικης δυναμης στην Κυπρο, οπως τονιζει σε εκθεση του προς το Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ, που αναμενεται να κυκλοφορησει αυριο το μεσημερι. Οπως μεταδιδει το ΑΠΕ απο τη Νεα Υορκη, ο κ.Γκαλι, καταγγελει τις Τουρκοκυπριακης αρχες για τις πολυ ασχημες συνθηκες κατω απο τις οποιες ζουν στο βορειο τμημα του νησιου οι ελληνοκυπριοι και οι Μαρωνιτες. Εκφραζει σοβαρη ανησυχια για τα υπεροβολικα επιπεδα των στρατιωτικων δυναμεων και εξοπλισμων στην Κυπρο, καθως και την ανησυχια του για την ελλειψη προοδου στις εργασιες της επιτροπης αγνοουμενων. Περιορισμενη αισιοδοξια εκφραζει παντως ο κ.Γκαλι, ``λογω της ισχυρης επιθυμιας τοσο των Ελληνοκυπριων, οσο και των Τουρκοκυπριων για αναπτυξη επαφων και αμοιβαιας κατανοησης μεταξυ τους, οπως σημειωνει.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις καλπες προσερχονται απο το πρωι οι Σερβοι του Σεραγεβο στο πλαισιο του δημοψηφισματος για την εγκριση η οχι της συμφωνιας του Ντειτον. Συμφωνα με το γαλλικο πρακτορειο οι προοπτικες ειναι δυσοιωνες καθως η ειρηνευτικη συμφωνια θετει το Σεραγεβο υπο τον ελεγχο της κροατομουσουλμανικης ομοσπονδιας. Στο μεταξυ, αναμενεται να παραδοθουν σημερα στις γιουγκοσλαβικες αρχες οι δυο Γαλλοι πιλοτοι που κρατουνται στη Βοσνια μετα την καταρριψη του αεροσκαφους τους απο Σερβοβοσνιους τον περασμενο Αυγουστο, εγινε σημερα γνωστο απο σερβικη πηγη ασφαλειας.

Μια καινουργια μερα απεργιων και διαδηλωσεων ζει απο το πρωι η Γαλλια παρα την αποκατασταση του διαλογου των συνδικατων με την κυβερνηση και τη δεσμευση του Πρωθυπουργου Αλεν Ζιπε να παγωσει τις προτεινομενες αλλαγες στο συνταξιοδοτικο καθεστως των σιδηροδρομικων. Οι συνδικαλιστες ζητουν μεγαλυτερες εγγυησεις απο την κυβερνηση κρατωντας παραλληλα ακινητοποιημενα για 19η μερα τα τρενα στους σταθμους. Σημερα τα συνδικατα οργανωνουν νεες διαδηλωσεις στο Παρισι και τις μεγαλυτερες πολεις της Γαλλιας και συμφωνα με αναλυτες η συμμετοχη των εργαζομενων ς`αυτες θα κρινει τη σταση συνδικατων στις διαπραγματευσεις.

Πολλα ατομα σκοτωθηκαν και τουλαχιστον δεκαπεντε τραυματισθηκαν σοβαρα σε συγκρουση δυο αμαξοστοιχιων που σημειωθηκε το πρωι στη νοτια Γερμανια. Πηγη της αστυνομιας ανακοινωσε οτι μεχρι στιγμης δεν ειναι γνωστος ο ακριβης αριθμος των νεκρων.

Σε αλλη συγκρουση,αυτη τη φορα πλοιων,δεκα ατομα τραυματισθηκαν και μεταφερθηκαν στο νοσοκομειο.Η συγκρουση εγινε το πρωι στη θαλασσια περιοχη αναμεσα στη Βαλτικη και τη Βορεια θαλασσα μεταξυ των φορτηγων σκαφων ``ΣΑΜΠΙΝ ΝΤΙ`` 2.500 τονων και ``ΜΠΑΛΤΙΚ ΤΣΑΜΠ`` 1.600 τονων.Η αιτια που προκαλεσε τη συγκρουση παραμενει αγνωστη. Συμφωνα με τη γερμανικη ακτοφυλακη, το ``ΣΑΜΠΙΝ ΝΤΙ`` κινδυνευει να βυθιστει.

Πεντακοσιοι παλαιστινιοι αστυνομικοι εφθασαν κατα τη διαρκεια της νυχτας στην Ναπλουζ της Δυτικης 'Οχθης, λιγες ωρες μετα την αποχωρηση του ισραηλινου στρατου απο την πολη. Οπως αναφερει το Γαλλικο Πρακτορειο Ειδησεων, οι αστυνομικοι εγιναν δεκτοι με ζητωκραυγες απο τους κατοικους της πολης. Σημερα αναμενεται να φθασουν αλλοι 700 αστυνομικοι. Η Ναπλουζ ειναι η τριτη πολη που εχει παραδοθει στους Παλαιστινιους στο πλαισιο της συμφωνιας με το Ισραηλ, για την επεκταση της παλαιστινιακης αυτονομιας.

Τη βοηθεια ενος αμερικανου εκπαιδευτη Αη Βασιληδων ζητησε η Ενωση 130 μεγαλοκαταστηματων του Λονδινου. Ο εκπαιδευτης ονομαζεται Τομ Βαλεντ και επι 20 χρονια εκπαιδευει Αη-Βασιληδες, στην παλαιοτερη σχολη του ειδους στον κοσμο. Εκπροσωπος της ενωσης δηλωσε οτι τα παιδια στη Βρετανια πολλες φορες στην κυριολεξια παγωνουν απο την αντιμωπιση που εχουν απο τον Αη Βασιλη, καθως οι περισσοτεροι μοιαζουν με λυπημενο Αρλεκινο παρα με τον Χαρουμενο παπουλη των Χριστουγεννων. Γιαυτο και κατεφυγαν για βοηθεια στον καλυτερο του ειδους....

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοκ προκαλεσε στην ομαδα μπασκετ του Ολυμπιακου η ειδηση οτι ο Αμερικανος μπασκετμπολιστας, Γουολτερ Μπερι, προσεβληθη απο ηπατιτιδα-β, με αποτελεσμα η κατασταση του να ειναι αρκετα σοβαρη και η ομαδα του Πειραια να ψαχνει τωρα για δευτερο ξενο.Ο Μπερι, απο την προηγουμενη Δευτερα ταλαιπωρειτο απο καποιο προβλημα υγειας, για το οποιο αρχικα οι θεραποντες ιατροι μιλουσαν για γαστρεντεριτιδα, με αποτελεσμα να μην αγωνιστει στον αγωνα πρωταθληματος με τον Παπαγου. Συμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες, πολυ κοντα στον Ολυμπιακο βρισκεται ενας γνωριμος παικτης στους Ελληνες φιλαθλους, ο Αμερικανος Ροι Ταρπλει, ο οποιος πριν απο λιγες ημερες αποκλειστηκε εκ νεου απο το ΝΒΑ γιατι παραβιασε το ειδικο προγραμμα αποτοξινωσης το οποιο παρακολουθουσε υποχρεωτικα απο περυσι.

Ο Σερβος προπονητης Ζελικο Λουκαιτς θα ειναι κατα πασα πιθανοτητα ο νεος προπονητης του ΠΑΟΚ. Ο Λουκαιτς, προκειται να αντικαταστησει τον παλιο ομοσπονδιακο τεχνικο Ευθυμη Κιουμουρτζογλου, ο οποιος παραιτηθηκε οριστικα το Σαββατο.Ο Σερβος προπονητης αναμενεται στη Θεσσαλονικη σημερα η το αργοτερο αυριο προκειμενου να οριστικοποηθει η συνεργασια του με τον ΠΑΟΚ. Στον αγωνιστικο τομεα, ο ``δικεφαλος του βορρα`` αγωνιζεται αποψε στη Μοσχα με τη Δυναμο, στο πλαισιο της 4-ης ημερας για την προημιτελικη φαση του Ευρωπαικου Κυπελλου. Η συναντηση θα αρχισει στις 7.00 το απογευμα.

Πραγματοποιειται αποψε η κληρωση της προκριματικης φασης του Παγκοσμιου Κυπελλου 1998, που γινεται σε ειδικα διαμορφωμενη αιθουσα του μουσειου του Λουβρου, στο Παρισι, παρουσια του προεδρου της Γαλλικης Δημοκρατιας Ζακ Σιρακ.Η Εθνικη μας ομαδα τοποθετηθηκε απο τη ΦΙΦΑ στο δευτερο γκρουπ δυναμικοτητας, κατι που σημαινει οτι θα αποφυγει να αντιμετωπισει στα προκριματικα αρκετα ισχυρα συγκροτηματα. Η κληρωση θα αρχισει στις 7.10 το απογευμα.

Τρεις απο τις τεσσερις ιστιοδρομιες που εχουν διεξαχθει μεχρι στιγμης εχει κερδισει ο πρωταθλητης μας Νικος Κακλαμανακης στο Παγκοσμιο πρωταθλημα Ιστιοσανιδων τυπου Μιστραλ, που διεξαγεται στη Νοτια Αφρικη.Ο Κακλαμανακης εκτος απο τις τρεις πρωτες νικες εχει παρει και μια δευτερη θεση και ετσι προηγειται στην γενικη βαθμολογια με μεγαλη διαφορα απο τους αντιπαλους του.

Ο Ντιεγκο Μαραντονα πιθανον να αγωνιζεται το 1996 στην Ελλαδα."Δελεαστικη" προταση απο ελληνικο συλλογο εγινε στο διασημο Αργεντινο ποδοσφαιριστη της Μποκα Τζουνιορς, οπως δηλωσε ο μανατζερ του Γκιγιερμο Κοπολα.Εκτος απο την Ελληνικη ομαδα,που δεν κατονομαζεται,προταση στον 35-χρονο διεθνη μεσοεπιθετικο,εκανε και μια ομαδα απο την Ιαπωνια.Ο Μαραντονα επανηλθε προσφατα στην ενεργο δραση αφου εξετισε 15μηνο αποκλεισμο για χρηση αναβολικων.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα με σποραδικες βροχες πρωτα στα δυτικα και βαθμιαια και στα υπολοιπα ηπειρωτικα. Λιγα χιονια θα πεσουν στα ορεινα της ηπειρωτικης Ελλαδας. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι και τοπικα ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 10 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 15 και στο Αιγαιο τους 13 βαθμους Κελσιου. Για αυριο προβλεπονται και παλι νεφωσεις με βροχες και χιονια στα κεντρικα και βορεια ορεινα. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και στο Ιονιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο κυριως ως προς τις ελαχιστες τιμες της.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Wednesday, 13 December 1995 - 08:29:56