Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Dec. 18)

From: Cosmos News <cosmos@PANIX.COM>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αμεταβλητη παραμενει η υγεια του Πρωθυπουργου το τελευταιο 24ωρο.
  • Οι γιατροι επικεντρωνουν τις προσπαθειες τους στην αντιμετωπιση μιας ενδεχομενης λοιμωξης.
  • Ο Γιωργος Παπανδρεου δηλωνει οτι ο Ιανουαριος θα ειναι ο μηνας των αποφασεων και ο νεος Πρωθυπουργος πρεπει να εκλεγει απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα.
  • Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, δεχθηκε το μεσημερι τον Ευαγγελο Γιαννοπουλο.
  • Αρχιζει αποψε στη Βουλη η συζητηση για τον προυπολογισμο που αναμενεται να ψηφιστει την ερχομενη Παρασκευη.
  • Συγκεντρωση εξω απο τη Βουλη εχουν πραγματοποιησει για το απογευμα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
  • Εφαρμοζεται απο σημερα το εορταστικο ωραριο λειτουργιας των καταστηματων σε Αθηνα και Πειραια.
  • Αναμενεται να αρχισει σημερα στο Σουεζ η δικη των τριων Ελληνων ναυτικων του μοτορσιπ ``Θανασης``.
  • Αποπλεουν εντος των προσεχων ωρων προς την Αδριατικη μια φρεγατα και δυο ναρκαλιευτικα του Πολεμικου μας Ναυτικου.
  • Την πρωτη θεση με μεγαλη διαφορα καταλαμβανει το Κομμουνιστικο Κομμα της Ρωσιας στις εκλογες για τη Δουμα.
  • Η Ελλαδα και η Τουρκια εχουν καθε συμφερον να συνεργαστουν στενα δηλωνει ο Μπουλεν Ετσεβιτ.
  • Οι σοσιαλδημοκρατες ηταν οι μεγαλη νικητες των χθεσινων εκλογων στην Αυστρια.
  • Αποκαθισταται βαθμιαια οι συγκοινωνιες στη Γαλλια.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σταθεροποιημενη χαρακτηριζεται η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου το τελευταιο 24ωρο. Ο κ.Παπανδρεου υποβληθηκε χθες σε μικροχειρουργικη επεμβαση προκειμενου να αποφευχθει ο κινδυνος λοιμωξεων μεσω της αιμοκαθαρσης,καθως οι θεραποντες γιατροι εχουν επικεντρωσει τις προσπαθειες τους στην αντιμετωπιση μιας ενδεχομενης λοιμωξης. Η αναπνοη του ΔΕΝ υποστηριζεται με αναπνευστηρα,ενω η καρδιακη του λειτουργια ειναι αμεταβλητη. Στο μεταξυ, ο υπουργος Υγειας, Δημητρης Κρεμαστινος διεψευσε δημοσιευμα κυριακατικης εφημεριδας, με απορρητη ιατρικη εκθεση που εμφανιζει αισθητη επιβαρυνση στην καρδια του Πρωθυπουργου. Επισημαινει οτι αυτα δεν εχουν καμια σχεση με την πραγματικοτητα αφου δεν φερουν την υπογραφη κανενος γιατρου. Στο Ωνασειο αναμενεται απο στιγμη σε στιγμη να εκδοθει το νεο ιατρικο ανακοινωθεν αφου ηδη ολοκληρωθηκε το ιατρικο συμβουλιο των θεραποντων γιατρων.

Ο υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου, αναφερομενος στις διεργασιες στο ΠΑΣΟΚ σε συνεντευξη του στα ΝΕΑ,τονιζει οτι η συμφεροτερη λυση για τη χωρα ειναι να εκλεγει νεος Πρωθυπουργος απο την κοινοβουλευτικη ομαδα, εφοσον οπως σημειωνει η κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου δεν θα επιτρεπει να αναλαβει τα καθηκοντα του. Δηλωνει αντιθετος με τη λυση αντιπροεδρων ενω προσθετει οτι ο Ιανουαριος θα ειναι ο μηνας των αποφασεων. Εξαλλου, ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου,σε συνεντευξη του στο ΕΘΝΟΣ τονιζει οτι η χωρα και η οικονομια δεν μπορουν να περιμενουν και χρειαζομαστε οριστικες λυσεις στο θεμα του Πρωθυπουργου. Προσδιοριζει δε, τις εξελιξεις αυτες για μετα τις γιορτες. Αυριο το μεσημερι θα συνεδριασει το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ το οποιο θα ασχοληθει με τις τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις και την πορεια του κομματος και της κυβερνησης. Το μεσημερι, ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος,δεχθηκε τον βουλευτη του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελο Γιαννοπουλο.

Αν και δεν θελησε να κανει κανενα σχολιο ως προς τις πληροφοριες που κανουν λογο για πρωτοβουλιες του Προεδρου της Δημοκρατιας, εν τουτοις, ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι ολες οι ενεργειες του Προεδρου ειναι στα πλαισια του Συνταγματος. Δεν παραδεχθηκε οτι ειναι στις αρμοδιοτητες του Προεδρου η συγκληση του Συμβουλιου Πολιτικων Αρχηγων αλλα σε ερωτηση εαν προτιθεται η κυβερνηση να αναλαβει πρωτοβουλια ο κ.Χυτηρης απαντησε ``δεν εχει γινει κατι τετοιο``. Την ιδια ακριβως απαντηση εδωσε και σε ερωτηση αν προτιθεται να παραιτηθει ο πρωθυπουργος ενω σε αλλη ερωτηση ειπε οτι δεν εχει να κανει κανενα σχολιο για τα σεναρια περι αντικαταστασης του πρωθυπουργου. Ο κ. Χυτηρης διευκρινησε ακομη οτι δεν εχει γινει στα πλαισια της κυβερνησης καμμια συζητηση σχετικα με το ποιο μπορει να ειναι το ευλογο διαστημα που αναφερεται στο Συνταγμα για αναπληρωση του Πρωθυπουργου ενω σε ο,τι αφορα το περιεχομενο συνεντευξης του υπουργου Παιδειας Γιωργου Παπανδρεου ειπε οτι δεν εχει κανενα σχολιο καλωντας ωστοσο τους δημοσιογραφους να τη διαβασουν με προσοχη. Ο κ.Χυτηρης επιβεβαιωσε τις πληροφοριες οτι ο Αντωνης Λιβανης ειχε ιδιαιτερη συνομιλια με τον Πρωθυπουργο, επισημαινοντας οτι το ζητησε ο ιδιος ο πρωθυπουργος αλλα δηλωσε αγνοια για το περιχομενο της συνομιλιας τους. Τελος ως προς το περιεχομενο ιατρικης εκθεσης που δημοσιευθηκε στην εφημεριδα ``ΒΗΜΑ`` σχετικα με την υγεια του Πρωθυπουργου, ο κ.Χυτηρης παρεπεμψε σε χθεσινες δηλωσεις του κ.Κρεμαστινου.

Ικανοποιηση για την παρουσια της ελληνικης αντιπροσωπειας στη Συνοδο Κορυφης της ΕΕ στην Μαδριτη εξεφρασε ο κ.Χυτηρης ο οποιος ταυτοχρονα εξαπελυσε οξυτατη επιθεση στη Νεα Δημοκρατια. Ο υπουργος Τυπου ανεφερε οτι προωθηθηκαν τα ελληνικα συμφεροντα στη Μαδριτη και αναφερθηκε στις αποφασεις για την ενταξη της Κυπρου, για το Κυπριακο και για το ενιαιο νομισμα. Χαρακτηρισε απαραδεκτη την ανακοινωση της ΝΔ που καλουσε τον κ.Τσοχατζοπουλο σε αποχωρηση απο τη Συνοδο, λογω των δηλωσεων της κυριας Τανσου Τσιλερ. Ο κ.Εβερτ, ανεφερε χαρακτηριστικα ο εκπροσωπος, ``προχωρα σε εξαγωγη ανευθυνοτητας και η θεση του συνιστα αποχωρηση απο τη λογικη``. Ως προς τις δηλωσεις της κυριας Τσιλερ, που κατ'ουσιαν απειλουσε για προσαρτιση του βορειου τμηματος της Κυπρου ο κ.Χυτηρης ειπε οτι ερευναται το ακριβες περιεχομενο των δηλωσεων της. Υπαρχει, ειπε, συνεννοηση με την κυβερνηση της Κυπρου και θα υπαρξει αντιδραση οπως αρμοζει να αντιδρασουμε σε μια τετοια περιπτωση. Εξαλλου, σχολιαζοντας δηλωσεις του Τουρκου προεδρου, ο κ.Χυτηρης ειπε οτι με τα οσα ανεφερε ο κ.Ντεμιρελ επιβεβαιωνεται οτι υπηρξε ελληνικη αντιδραση για την επισκεψη Τσιλερ.

Αρχιζει αποψε στη Βουλη η συζητηση για τον προυπολογισμο του 1996. Η συζητηση αναμενεται να ολοκληρωθει την ερχομενη Παρασκευη με ονομαστικη ψηφοφορια. Το απογευμα τα προεδρεια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ εχουν εξαγγειλει συγκεντρωση εξω απο τη Βουλη, διαμαρτυρομενοι για τη σφιχτη εισοδηματικη πολιτικη. Οι συνδικαλιστες θα επιδοσουν υπομνημα προς τους βουλευτες και τα κομματα για την καταψηφιση των κονδυλιων του προυπολογισμου για τους μισθους και τις συνταξεις. Τα συνδικατα επικεντρωνουν την κριτικη τους στην εισοδηματικη πολιτικη, το φορολογικο και το υψος των κοινωνικων δαπανων το οποιο συμφωνα με τις προβλεψεις τους δεν θα επιτρεψει να προωθηθουν οι μεταρρυθμισεις στην υγεια, το ασφαλιστικο και την ενισχυση των ανεργων. Επισης αυριο το πρωι πραγματοποιουν συγκεντρωση διαμαρτυριας στην πλατεια Κανιγγος οι συνταξιουχοι.

Εφαρμοζεται απο σημερα το εορταστικο ωραριο λειτουργιας των καταστηματων σε Αθηνα και Πειραια. Τα εμπορικα καταστηματα λειτουργουν συνεχως απο τις 8.30 το πρωι μεχρι τις 8 το βραδυ. Ανοιχτα θα ειναι επισης τις δυο τελευταιες Κυριακες του χρονου στις 24 και 31 του μηνος. Στο μεταξυ, στην αγορα αρχισαν οι ελεγχοι προκειμενου να αποτραπει η κερδοσκοπεια. Απο το πρωι συνεργεια της νομαρχιας και της αγορανομιας, πραγματοποιουν ελεγχους σε εμπορικα καταστηματα.

Αναμενεται να αρχισει σημερα στο δικαστηριο του Σουεζ η δικη των 3 Ελληνων ναυτικων του μοτορσιπ ``Θανασης`` που ειχαν πρωτοδικως καταδικαστει σε θανατο, αποφαση που ανακληθηκε. Οι τρεις ναυτικοι κατηγορουνται για διακινηση ναρκωτικων και ειναι προφυλακισμενοι στις Αιγυπτιακες φυλακες. Στη δικη παρισταται ο Ελληνας προξενος κ.Αυγερινος μαζι με τον μεταφραστη του Προξενειου.

Προς την Αδριατικη αναμενεται να αποπλευσουν εντος των προσεχων ωρων, η φρεγατα και τα δυο ναρκαλιευτικα του Πολεμικου μας Ναυτικου προκειμενου να συμμετασχουν στη ΝΑΤΟικη δυναμη υποστηριξης για την εφαρμογη της ειρηνευτικης συμφωνιας στη Βοσνια. Η συνολικη ελληνικη δυναμη που θα συμμετασχει στις ΝΑΤΟικες ειρηνευτικες επιχειρησεις για τη Βοσνια θα ανελθει σε 1.000 ανδρες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην πρωτη θεση και με διαφορα μεγαλυτερη των 10 μοναδων απο το δευτερο, βρισκεται το κομμουνστικο κομμα της Ρωσιας συμφωνα με τα μεχρι στιγμης αποτελεσματα των χθεσινων εκλογων για τη Δουμα. Οπως ανακοινωσε η κεντρικη εφορευτικη επιτροπη στη Μοσχα με καταμετρημενο το 44% των ψηφων οι κομμουνιστες του Γκεναντι Ζουγκανωφ εξασφαλιζουν το 22% των ψηφων ενω οι Εθνικιστες του Ζιρινοφσκι εκαναν την εκπληξη και ακολουθουν με 11,2%. Το κυβερνων κομμα του Πρωθυπουργου Βικτορ Τσερνομιρντιν λαμβανει 9,5% και ο μεταρρυθμιστικος συνασπισμος ``Γιαμπλοκο`` του Γκριγκορι Γιαβλινσκι 8,4%. Η συμμετοχη των ψηφοφορων στις εκλογες εφθασε το 65%. Συγχαρητηρια προς τη Ρωσια εδωσε ο ΟΑΣΕ, επισημαινοντας οτι οι εκλογες ηταν ελευθερες και αδιαβλητες.

Στην τελικη ευθεια για την εκλογικη αναμετρηση της προσεχους Κυριακης εισηλθε σημερα η Τουρκια και αν και τα προγνωστικα ειναι δυσκολα δεν αποκλειεται το ισλαμικο κομμα της Ευημεριας να αναδειχτει πρωτη δυναμη. Η δημοσιευση προεκλογικων δημοσκοπησεων απαγορευεται,αλλα συμφωνα με τις εκτιμησεις των πολιτικων αναλυτων κανενα κομμα δεν θα εξασφαλισει την απολυτη πλειοψηφια. Στο μεταξυ, ο αρχηγος του κομματος της Δημοκρατικης Αριστερας, Μπουλεν Ετσεβιτ, σε δηλωσεις του στο ΑΠΕ, τονιζει οτι η Ελλαδα και η Τουρκια εχουν καθε συμφερον να συνεργαστουν στενα. Ο ιδιος επισημαινει οτι ειναι πολυ πιθανο μετα τις εκλογες να αποτελεσει εναν απο τους εταιρους που θα σχηματισουν την τουρκικη κυβερνηση, υπογραμμιζοντας οτι στην περιπτωση αυτη,θα καταβαλλει καθε δυνατη προσπαθεια για να ξεκινησει ελληνοτουρκικη συνεργασια.

Οι Σοσιαλδημοκρατες του Καγκελαριου Φραντς Βρανιτσκι ηταν οι μεγαλοι νικητες των χθεσινων γενικων εκλογων. Οι Σοσιαλδημοκρατες ελαβαν το 38,3% των ψηφων, ενω το Λαικο Κομμα ανεβασε τη δυναμη του κατα 1% και εφθασε στο 28,3% ενω το ακροδεξιο Κομμα της Ελευθεριας εξασφαλισε το 22,08%. Μεγαλοι χαμενοι των εκλογων ηταν οι Πρασινοι που απωλεσαν τις πεντε εδρες που ειχαν στο κοινοβουλιο, καθως η δυναμη τους μειωθηκε απο το 7,3% των προηγουμενων εκλογων στο 4,6%.

Ο Ισραηλινος πρωθυπουργος Σιμον Περες διεμηνυσε στο Συρο προεδρο Χαφεζ αλ Ασσαντ οτι ειναι διατεθειμενος να αποσυρει τα στρατευματα της χωρας του απο τα υψιπεδα του Γκολαν πιο συντομα απο ο,τι το επιθυμουσε ο προκατοχος του Γιτζακ Ραμπιν. Την πληροφορια αυτη μετεδωσε σημερα ο ισραηλινος ραδιοσταθμος αλλα δεν επιβεβαιωθηκε επισημα στην Ιερουσαλημ. Ο Γιτζακ Ραμπιν ειχε προτεινει η αποχωρηση των ισραηλινων στρατευματων απο το Γκολαν, να πραγματοποιηθει σταδιακα σε διαστημα τεσσαρων σχεδον ετων.

Αποκαθιστανται βαθμιαια σημερα στη Γαλλια οι σιδηροδρομικες συγκοινωνιες μετα απο απεργιακες κινητοποιησεις τουλαχιστον τριων εβδομαδων που ειχαν παραλυσει το εθνικο σιδηροδρομικο δικτυο καθως και το συνολο των γραμμων του παρισινου Μετρο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλαγη σκηνικου στην κορυφη του πρωταθληματος της πρωτης εθνικης κατηγοριας ειχαμε μετα τα αποτελεσματα της 14-ης αγωνιστικης, αφου η ΑΕΚ, που γνωρισε ηττα-σοκ στη Λαρισα με 1-0 απο την τοπικη ομαδα, επεσε στη δευτερη θεση και την αντικατεστησε στην κορυφη ο κατοχος του τιτλου Παναθηναικος, που συνετριψε με 4-0 στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας την Καλαματα. Ο Ολυμπιακος νικησε στο σταδιο Καραισκακη τον ΟΦΗ με 3-1 και ακολουθει τους δυο πρωτοπορους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Monday, 18 December 1995 - 13:36:01