Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Dec. 18)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *

Οι τιτλοι των κυριοερων ειδησεων που κυριαρχουν στην εσωτερικη και εξωτερικη επικαιροτητα:
  • Αμεταβλητη η πορεια της υγειας του πρωθυπουργου ο οποιος συμπληρωσε 28 μερες νοσηλειας στο Ωνασειο.
  • Μηνας πρωτοβουλιων ο Ιανουαριος, οπως εκτιμουν κορυφαια στελεχη του ΠΑΣΟΚ. Αυριο συνεδριαζει το Εκτελεστικο Γραφειο.
  • Αρχισε στη βουλη η συζητηση του προυπολογισμου. Παρασταση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προς τους βουλευτες για την εισοδηματικη πολιτικη.
  • Το κομμουνιστικο κομμα ο μεγαλος νικητης των βουλευτικων εκλογων στη Ρωσια, με μεγαλη διαφορα απο το φιλελευθερο κομμα του Ζιρινοφσκι.
  • Στην Αυστρια επικρατησαν και παλι οι σοσιαλδημοκρατες του Φραντς Βρανιντσκι.
  • Φθανουν στη Βοσνια οι πρωτοι Αμερικανοι στρατιωτες για την επιτηρηση της ειρηνευτικης συμφωνιας. Εν πλω προς την Αγκονα τρια ελληνικα πλοια.
  • Σε ετοιμοτητα οι υπηρεσιες του υπουργειου Εμποριου, με καθημερινους ελεγχους στη χριστουγενιατικη αγορα.
  • Ικανοποιημενη η κυβερνηση απο τα αποτελεσματα της Συνοδου Κορυφης της Μαδριτης και κυριως για τις εξελιξεις στο Κυπριακο.
  • Εντεκα τελικα ειναι οι κρατουμενοι που απεδρασαν απο τις φυλακες Ιωαννινων μετα τη νεα καταμετρηση.
  • Στο Σουεζ αρχισε η δικη των τριων Ελληνων ναυτικων που εχουν κατικασθει σε θανατο για διακινηση ναρκωτικων.
  • Εξηντα δυο Πακιστανοι συνεληφθησαν στον Εβρο, καθως ο οδηγος και συνοδηγος του φορτηγου που τους μετεφερε.
  • Ο Πυρρος Δημας, η Κατερινα Θανου και η Εθνικη Μπασκετ των Εφηβων ειναι οι καλυτεροι εκπροσωποι της χωρας μας για το 1995, συμφωνα με το Συνδεσμο Αθλητικου Τυπου.
  • Στις Ηνωμενες Πολιτειες και παλι ο Ντομινικ Γουιλκινς λογω ασθενειας του πατερα του.
  • Πτωση 0,86% στο Χρημαστιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Για τις αρχες του χρονου μετατιθενται, συμφωνα με ολες τις ενδειξεις, οι πρωτοβουλιες αντικαταστασης του πρωθυπουργου, ο οποιος συμπληρωσε 28 μερες νοσηλειας στην ενταντικη μοναδα του Ωνασειου και η κατασταση της υγειας του, συμφωνα με το νεοτερο ιατρικο ανακοινωθεν, δεν παρουσιασε καμια αξιολογη μεταβολη το τελευταιο 24ωρο. Στο ανακοινωθεν προστιθεται οτι ο ασθενης παραμενει απυρετος και συνεχιζεται η αντιμικροβιακη θεραπεια. Η αιμοκαθαρση γινεται με τεχνητο νεφρο, ενω η αναπνευστικη λειτουργια δεν υποστηριζεται απο αναπνευστηρα. Οι προσπαθειες των γιατρων επικεντρωνονται κυριως στην αποφυγη νεων ενδοσοκομειακων λοιμοξεων, που θα προκαλουσαν δυσαρεστες επιπλοκες στην υγεια του πρωθυπουργου.

Στο πολιτικο πεδιο τωρα, συνεχιζονται οι διαβουλευσεις, ενω οπως προκυπτει απο δηλωσεις κορυφαιων στελεχων του ΠΑΣΟΚ, ο Ιανουαριος θα ειναι ο μηνας των καθοριστικων αποφασεων για το κυβερνων κομμα. Ο υπουργος παιδειας Γιωργος Παπανδρεου, σε συνεντευξη του στα ΝΕΑ, τονιζει οτι αφου ο πρωθυπουργος δεν μπορει να αναλαβει καθηκοντα, απατειται η εκλογη νεου απο την κοινοβουλευτικη ομαδα, αμεσως μετα τις γιορτες. Ο υπουργος παιδειας απορριπτει το ενδεχομενο διορισμου αντιπροεδρων και εμμεσως πλην σαφως επιβεβαιωνει τις πληροφοριες οτι ο ιδιος θα μιλησει στον πατερα του για το θεμα της αντικαταστασης. Στο ιδιο μηκος κυματος κινουνται και οι δηλωσεις του Γιαννου Παπαντωνιου στο ΕΘΝΟΣ, που τασσεται υπερ της αντικαταστασης του πρωθυπουργου, αμεσως μετα τις γιορτες επισημαινοντας οτι οικονομια και κοινωνια δεν μπορουν να περιμενουν επι μακρον. Ο υπουργος εθνικης οικονομιας προβλεπει οτι την πρωθυπουργια θα διεκδικησουν τελικα οι κυριοι Σημιτης και Αρσενης. Την ιδια ωρα σε εξελιξη βρισκεται και η ατυπη πρωτοβουλια του προεδρου της δημοκρατιας, ο οποιος σημερα συναντηθηκε με τον Ευαγγελο Γιαννοπουλο και τις προσεχεις ημερες ενδεχεται να εχει διαδοχικες συναντησεις με τους κυριους Τσοχατζοπουλο, Κακλαμανη και Σκανδαλιδη. Μετα τη συναντηση του με τον προεδρο της δημοκρατιας ο κ.Γιαννοπουλος τονισε οτι συζητησαν ολα τα θεματα, που αφορουν τη χωρα. Ερωτηθεις για ενδεχομενες πρωτοβουλιες του προεδρου της δημοκρατιας, ο πρωην υπουργος ειπε οτι ο κ.Στεφανοπουλος ειναι αριστος γνωστης του συνταγματος και μεσα στα πλαισια αυτα κινειται. Παραλληλα εκτιμησε και αυτος οτι ο Ιανουαριος θα ειναι ο μηνας των ραγδαιων πολιτικων εξελιξεων, ωστοσο τονισε οτι δεν εχει ακομη επιλεγει καμια κομματικη διαδικασια για την αντικατασταση του Ανδρεα Παπανδρεου. Αυριο θα συνεδριασει το Εκτελεστικο γραφειο του ΠΑΣΟΚ και η κυβερνητικη επιτροπη.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος επιβεβαιωσε τις πληροφοριες οτι ο κ.Αντωνης Λιβανης ειχε ιδιαιτερη συνομιλια με τον πρωθυπουργο, αλλα τονισε οτι εχει αγνοια για το περιεχομενο της. Ο κ.Χυτηρης προσθεσε οτι ολες οι ενεργειες του προεδρου της Δημοκρατιας κινουνται στα πλαισια του Συνταγματος, ενω δεν θελησε να σχολιασει τα σεναρια περι αντικαταστασης του πρωθυπουργου, ουτε να απαντησει στο ερωτημα ποιο μπορει να ειναι το ευλογο διαστημα αναπληρωσης του. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ τονισε οτι παρα το γεγονος πως δεν υπαρχει πρωθυπουργος και κυβερνηση η Νεα Δημοκρατια, ως κομμα ευθυνης, που σεβεται τους θεσμους και το Συνταγμα θα προσελθει στη συζητηση για τον προυπολογισμο.

Το θεμα της υγειας του πρωθυπουργου ηλθε και στη βουλη, οπου κατα την εναρξη της συζητησης για τον προυπολογισμο ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας ζητησε τη διεξαγωγη προ ημερησιας διαταξεως συζητηση σε επιπεδο αρχηγων κομματων, μετα την ψηφιση του προυπολογισμου. Ο κ.Εβερτ προειδοποιησε οτι αν η κυβερνηση απορριψει το αιτημα του, η Νεα Δημοκρατια θα κανει χρηση των δικαιωματων της, υπονοωντας την καταθεση προτασεως μομφης κατα της κυβερνησης. Το αιτημα του κ.Εβερτ απορριφθηκε τοσο απο τον αναπληρουντα τον πρωθυπουργο Ακη Τσοχατζοπουλο, οσο και απο τον προεδρο της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνη Σαμαρα και τη γενικη γραμματεα του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα.

Με το βλεμμα στραμενο στο Ωνασειο αρχισε το απογευμα στην ολομελεια της βουλης η συζητηση του προυπολογισμου, η οποια θα ολοκληρωθει τα μεσανυχτα της Παρασκευης, με την καθιερωμενη ψηφοφορια. Η κυβερνηση προσδιδει ιδιαιτερη σημασια στην ψηφοφορια αυτη, την οποια χαρακτηριζει και ως ψηφο εμπιστοσυνης. Εκπροσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ επεδωσαν υπομνημα και επιστολη προς τους βουλευτες τους οποιους καλουν να μην ψηφισουν το εδαφιο του προυπολογισμου που αναφερεται στα κονδυλια για μισθους και συνταξεις. Οι πρυτανεις του Πολυτεχνειου και της Παντειου, σε κοινη συνεντευξη τους τονισαν οτι τα κονδυλια που προβλεπει ο προυπολογισμος για την παιδεια, ειναι αισθητα μειωμενα και ανακοινωσαν οτι μεσα στην εβδομαδα, θα συγκληθει η συνοδος των πρυτανεων για να εξετασει την κατασταση και θα ζητηθει συναντηση με τον Ακη Τσοχατζοπουλο.

Ενοψει της συζητησης του προυπολογισμου ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας συναντηθηκε με εκπροσωπους των αγροτικων συνδικαλιστικων οργανωσεων. Ο κ.Εβερτ τονισε οτι ο αγροτικος τομεας διερχεται σοβαρη κριση και οτι οι αγροτες βρισκονται υπο διωγμο και προσθεσε οτι το κομμα θα κανει συγκεκριμενες προτασεις κατα τη συζητηση του προυπολογισμου για την αντιμετωπιση των προβληματων των αγροτων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

Τιμιες και ανοθευτες, χαρακτηρισε η αντιπροσωπεια του Συμβουλιου της Ευρωπης, τις χθεσινες βουλευτικες εκλογες στη Ρωσια οπου αδιαμφισβητητος νικητης αναδειχθηκε το Κομμουνιστικο Κομμα. Με καταμετρημενο το 43,9% των ψηφων, το κομμουνιστικο κομμα συγκεντρωσε ποσοστο 22%, δευτερο ηλθε το Φιλελευθερο Κομμα του Ζιρινοφσκι με ποσοστο 11,2%, ενω την τριτη θεση καταλαμβανει το κομμα, Το σπιτι μας η Ρωσια, του πρωθυπουργου Βικτορ Τσερνομιρντιν. Ο νικητης των εκλογων και ηγετης του κομμουνιστικου κομματος, Γκεναντι Ζιουγκανοφ, ζητησε ηδη την παραιτηση της κυβερνησης, δηλωνοντας οτι επομενος στοχος του κομματος του ειναι οι προεδρικες εκλογες. Συμφωνα με το νεο συνταγμα της χωρας οπου ο βουλευτης δεν μπορει να ειναι υπουργος, ο Αντρει Κοζιρεφ, ενδεχεται να παραιτηθει σε περιπτωση που εκλεγει βουλευτης.

Στην Αυστρια κατα την διαρκεια των χθεσινων γενικων εκλογων, οι Σοσιαλδημοκρατες του καγκελαριου Φραντς Βρανιτσκι ηταν οι μεγαλοι νικητες. Οι Σοσιαλδημοκρατες ελαβαν το 38,3% των ψηφων, το Λαικο Κομμα ανεβασε τη δυναμη του κατα 1% και εφθασε στο 28,3%, ενω το ακροδεξιο Κομμα της Ελευθεριας εξασφαλισε το 22,08%. Μεγαλοι χαμενοι των εκλογων ηταν οι Πρασινοι που απωλεσαν τις πεντε εδρες που ειχαν στο κοινοβουλιο, καθως η δυναμη τους μειωθηκε απο το 7,3% των προηγουμενων εκλογων στο 4,6%.

Ο πρωθυπουργος της Ισπανιας, Φελιπε Γκονζαλες, συμφωνησε τελικα να ηγηθει και παλι του σοσιαλιστικου κομματος στις βουλευτικες εκλογες του Μαρτιου, αποδεχομενος ετσι ομοφωνη προταση της εκτελεστικης επιτροπης του κομματος. Ο Γκονζαλες ειχε πολλες φορες εκφρασει την προτιμηση του να υπαρξει νεο προσωπο στην ηγεσια του κομματος, αλλα ισχυροι κομματικοι παραγοντες τον μετεπεισαν να συμμετασχει και παλι στην εκλογικη διαδικασια.

Στο αεροδρομιο της Τουζλα, στη βορειοδυτικη Βοσνια, κατευθυνονται με μεταγωγικα αεροπλανα οι πρωτοι αμερικανοι στρατιωτες που θα ενταχθουν στην νατοικη ειρηνευτικη δυναμη. Τα αεροπλανα απογειωθηκαν απο την αμερικανικη βαση του Αβιανο της Ιταλιας και μεχρι το βραδυ, αναμενεται να πραγματοποιηθουν αλλες επτα πτησεις. Για την Αγκονα της Ιταλιας, αναμενεται να αποπλευσουν απο τον ναυσταθμο της Σαλαμινας η φρεγατα Υδρα και δυο ναρκαλιευτικα του πολεμικου μας ναυτικου, προκειμενου να συμμετασχουν στην θαλασσια νατοικη υποστηριξη της ειρηνευτικης συμφωνιας του Ντειτον.

Στους γνωστου ρυθμους της αρχιζει να επιστρεφει σιγα-σιγα η Γαλλια, καθως οι απεργιες που διηρκεσαν τρεις εβδομαδες, βαινουν προς το τελος τους, ωστοσο, οι ηγετες των συνδικατων προειδοποιουν οτι οι κινητοποιησεις μπορει να ξαναρχισουν μετα την Πρωτοχρονια. Νεες διαμαρτυριες εχουν προγραμματιστει για αυριο, ενω την Πεμπτη θα πραγματοποιηθει συναντηση του πρωθυπουργου Αλεν Ζιπε με τα συνδικατα. Οι σιδηροδρομικες μεταφορες αρχιζουν να αποκαθιστανται και στο Παρισι κινειται το 20% περιπου των λεωφορειων και το 50% των τραινων.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ετοιμοτητα βρισκονται οι αρμοδιες υπηρεσιες του υπουργειου εμποριου και των νομαρχιων, ενοψει της αυξημενης κινησης που παρατηρειται στη χριστουγεννιατικη αγορα και η οποια θα ενταθει τις προσεχεις ημερες. Συνεργεια θα κανουν καθημερινους ελεγχους στη ν αγορα με βασικο στοχο την αποφυγη κρουσματων αισχροκερδειας, αλλα και για τη διαπιστωση κρουσματων ακαταλληλοτητας των προιοντων που διατιθενται. Απο σημερα τεθηκε σε εφαρμογη και το Χριστουγεννιατικο ωραριο των καταστηματων.

Καθησυχαστικος εμφανισθηκε ο διοικητης του ΟΑΕΔ Ροβερτος Σπυροπουλος, για τον κινδυνο να μεινουν χωρις επιδοματα ανεργιας χιλιαδες δικαιουχοι, λογω της συνεχιζομενης απεργιας των υπαλληλων του ΟΑΕΔ, με οικονομικα αιτηματα. Ο κ Σπυροπουλος δηλωσε οτι το 65% των δικαιουχων εχουν παρει τα επιδοματα και προσθεσε οτι τα υπολοιπα θα δοθουν στο διαστημα μεταξυ Χριστουγενων και πρωτοχρονιας.

Την ικανοποιηση της κυβερνησης για την παρουσια της ελληνικης αντιπροσωπειας στη Συνοδο Κορυφης της Μαδριτης, εξεφρασε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, εξαπολυοντας ταυτοχρονα δριμυτατη επιθεση στη Νεα Δημοκρατια. Ο κ.Χυτηρης τονισε οτι προωθηθηκαν τα ελληνικα συμφεροντα, ενω χαρακτηρισε απαραδεκτη την ανακοινωση της Νεας Δημοκρατιας, που καλουσε τον κ.Τσοχατζοπουλο σε αποχωρηση απο τη Συνοδο, λογω των δηλωσεων της κυριας Τσιλερ. Ο κ.Εβερτ, ανεφερε χαρακτηριστικα ο εκπροσωπος, προχωρα σε εξαγωγη ανευθυνοτητας και η θεση του συνιστα αποχωρηση απο τη λογικη. Στο μεταξυ στο κειμενο συμπερασματων της Συνοδου, οι αρχηγοι των κρατων της Ευρωπαικης Ενωσης αποδιδουν μεγαλη σημασια στις προσπαθειες για επιτευξη βιωσιμης και δικαιης λυσης του Κυπριακου, συμφωνα με τα ψηφισματα του Συμβουλιου Ασφαλειας.

Παρα το ανθρωποκυνηγητο που εχει εξαπολυσει η αστυνομια των Ιωαννινων, συνεχιζουν να διαφευγουν εντεκα κρατουμενοι που δραπετευσαν απο τις φυλακες της πολης. Σημερα μεταφερθηκαν τριαντα πεντε κρατουμενοι απο τις φυλακες Ιωαννινων σε αλλες, προκειμενου να γινει αποσυμφορηση, αφου οι κρατουμενοι ηταν σχεδον τριπλασιοι απο αυτους που μπορει να δεχθει η φυλακη. Για τους δραπετες, η αστυνομια πιστευει οτι περασαν στην Αλβανια, αφου ολοι ηταν Αλβανοι κα ειχαν φυλακισθει για διαφορα αδικηματα.

Την κατασκευη ιδιωτικων αεροδρομιων δημοσιας, ομως, χρησης, προβλεπει προεδρικο διαταγμα που θα προωθηθει προς υπογραφη, τονισε ο υπουργος μεταφορων Ευαγγελος Βενιζελος, μιλωντας στο δευτερο περιφερειακο συνεδριο τουρισμου, που διεξαγεται στην Κρητη. Ο κ. Βενιζελος ανακοινωσε επισης οτι τις προσεχεις ημερες θα συζητηθει απο τους αρμοδιους υπουργους το ενδεχομενο μειωσης του λεγομενου Σπατοσημου.

Μετα απο 6 χρονια αρχισε σημερα στο Σουεζ, η δικη των τριων ελληνων ναυτικων του πλοιου ΘΑΝΑΣΗΣ, που πρωτοδικως ειχαν καταδικασθει απο δικαστηριο της Αιγυπτου σε θανατο, δια απαγχονισμου, επειδη κριθηκαν ενοχοι για διακινηση ναρκωτικων. Οι τρεις ελληνες παραμενουν προφυλακισμενοι σε φυλακες της Αιγυπτου. Στη δικη τους παρισταται ο Ελληνας προξενος Πετρος Αυγερινος, μαζι με τον μεταφραστη του προξενειου.

Τριωρη σταση εργασιας πραγματοποιησαν σημερα οι υπαλληλοι του Ελληνικου Οργανισμου Τουρισμου, η οποια θα επαναληφθει και αυριο απο τις 11 εως τις 2 το μεσημερι, προκειμενου ο Συλλογος Υπαλληλων του ΕΟΤ να εκφρασει την αντιθεση του στο νεο τουριστικο νομοσχεδιο που προωθει στη Βουλη, ο υπουργος Τουρισμου Νικος Σηφουνακης. Με το σχεδιο νομου προβλεπεται οτι το μεγαλυτερο μερος του ΕΟΤ απορροφαται απο το υπουργειο, ενω δημιουργουνται και νεοι οργανισμοι τουριστικων εκδηλωσεων.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξηντα δυο Πακιστανοι λαθρομεταναστες συνεληφθησαν τα ξημερωματα στον επαρχιακο δρομο Μανδρας-Σουφλιου στον Εβρο, επειδη επιχειρησαν να εισελθουν παρανομα στη χωρα μας με φορτηγο. Ο οδηγος του φορτηγου Βασιλης Κωνσταντινου και ο συνοδηγος του Αθανασιος Ζαχαριας, απο τη Χαλκιδα συνεληφθησαν, ενω το φορτηγο κατασχεθηκε. Σημειωνεται οτι οι Πακιστανοι για τη μεταφορα τους ειχαν πληρωσει περιπου δυο χιλιαδες δολλαρια ο καθενας.

Δεκα επτα κιλα ακατεργαστου χασις κουβαλουσαν Αλβανοι λαθρομεταναστες, οι οποιοι τραπηκαν σε φυγη οταν εγιναν αντιληπτοι απο αστυνομικο αποσπασμα στον εθνικο δρομο Ιωαννινων - Νεαπολεως. Αλλα πεντε κιλα χασις εγκατελειψε αλλος ενας Αλβανος λαθρομεταναστης, ο οποιος εντοπιστηκε στο ιδιο σημειο. Λαθρομεταναστες εντοπιστηκαν ομως και στον Πειραια. Συγκεκριμενα, οκτω Πακιστανοι ηταν κρυμμενοι μεσα σε φορτηγο αυτοκινητο, το οποιο ετοιμαζοταν να επιβιβασθει στο πλοιο ΠΟΛΑΡΙΣ, που εκτελουσε το δρομολογιο Πατρα-Ιταλια.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το πιλοτικο προγραμμα, Οδυσσεας, του υπουργειου Πολιτισμου στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ειναι ετοιμο να εκπεμψει εκτεταμενη πληροφορηση στους Ελληνες ομογενεις και σε οσους ξενους ενδιαφερονται να γνωρισουν την Ελλαδα και τον πολιτισμο της. Το υπουργειο Πολιτισμου ειναι μαζι με αυτο της Γαλλιας και της Ισπανιας, απο τα πρωτα υπουργεια που συνδεθηκαν με το ΙΝΤΕΡΝΕΤ, το μεγαλυτερο ηλεκτρονικο δικτυο στον κοσμο στο οποιο συμμετεχουν περισσοτερα απο 60.000.000 ατομα ολων των εθνικοτητων.

Μεγαλο μουσικο ταξιδι αρχισε στην επαρχιακη Ελλαδα, η ΚΑΜΕΡΑΤΑ, του συλλογου φιλων Μουσικης της Αθηνας. Εβδομηντα πεντε πολεις αρχισαν ηδη να απολαμβανουν ζωντανη κλασικη μουσικη, που ως τωρα αποτελουσε προνομιο της πρωτευουσας. Το μουσικο ταξιδι της ΚΑΜΕΡΑΤΑ θα συνεχισθει απο 9-14 Φεβρουαριου 1996, στις Σερρες, Καβαλα, Ξανθη, Κομοτηνη και Αλεξανδρουπολη και την Κρητη (Μαρτιο).

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο παγκοσμιος πρωταθλητης της Αρσης Βαρων στην κατηγορια των 83 κιλων Πυρρος Δημας, η πρωταθλητρια μας των 100 μετρων Κατερινα Θανου και η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των Εφηβων, που κατεκτησε το χρυσο μεταλλιο στο παγκοσμιο πρωταθλημα που εγινε το καλοκαιρι στη χωρα μας, ειναι οι καλυτεροι εκπροσωποι του αθλητικου κοσμου της χωρας για το 1995, συμφωνα με το καθιερωμενο δημοψηφισμα του Πανελληνιου Συνδεσμου Αθλητικου Τυπου. Ο Δημας, συγκεντρωσε 1344 ψηφους, δηλαδη ποσοστο 96% Δευτερος στην ψηφοφορια με 463 ψηφους, ηταν ο πρωταθλητης μας του υψους Λαμπρος Παπακωστας, ενω τριτος με 420 ψηφους αναδειχθηκε ο αρσιβαριστας Καχι Καχιασβιλι.

Στις γυναικες την πρωτη θεση πηρε με 1007 ψηφους, η Κατερινα Θανου. Δευτερη καλυτερη αθλητρια για την χρονια που τελειωνει ανακηρυχθηκε με 593 ψηφους η 16-χρονη γυμναστρια Βασω Τσαβδαριδου, ενω την τριτη θεση πηρε με 412 ψηφους η πρωταθλητρια μας του μηκους Νικη Ξανθου.

Σε ομαδικο επιπεδο την πρωτη θεση με 950 ψηφους, πηρε η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των Εφηβων, που κατεκτησε το χρυσο μεταλλιο στο Παγκοσμιο πρωταθλημα που εγινε το καλοκαιρι στην χωρα μας, ενω στην δευτερη θεση ψηφισθηκε η εθνικη ομαδα αρσης βαρων με 707 ψηφους, που πηρε την τριτη θεση στο Παγκοσμιο πρωταθλημα και στην τριτη θεση η ποδοσφαιρικη ομαδα του Παναθηναικου για την εντυπωσιακη πορεια της στο τσαμπιονς λιγκ με 591 ψηφους.

Ο Πιερικος, σε αγωνα της 15-ης ημερας για το ποδοσφαιρικο πρωταθλημα της δευτερης εθνικης κατηγοριας, που εγινε στο γηπεδο Κατερινης, αναδειχθηκε ισοπαλος 0-0 με την Προοδευτικη. Ετσι τωρα, η Προοδευτικη βρισκεται στην 9-η θεση με 19 βαθμους, μαζι με την Δοξα Βυρωνα, ο Πιερικος ειναι τελευταιος με 10, ενω προηγειται η Καβαλα με 35.

Ο Βελισσαριος, σε αγωνα της 9-ης ημερας για το βορειο ομιλο του ποδοσφαιρικου πρωταθληματος της τριτης εθνικης κατηγοριας, νικησε 2-0 τους Ποντιους Βεροιας. Ετσι τωρα, ο Βελισσαριος βρισκεται στην 4-η θεση με 16 βαθμους, μαζι με τους Αμπελοκηπους και τον Απολλωνα Λαρισας, οι Ποντιοι Βεροιας παρεμειναν στην 7-η θεση, μαζι με τη Νιγριτα και τη Λαμια με 13 βαθμους, ενω προηγειται ο Πανσερραικος με 23.

Ο προεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Μιχαλης Τροχανας, με σημερινες του δηλωσεις, επιβεβαιωσε το ενδιαφερον του για την αγορα του πακετου των μετοχων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο κ.Τροχονας δηλωσε οτι ο ΣΟΕ Μακεδονιας ενδιαφερθηκε για την αγορα του πακετου των μετοχων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και η διαδικασια κρατησε τρεις ημερες. Οταν ομως διαπιστωθηκε οτι ο κ. Βουλινος δεν προτιθεται να εκχωρησει τις μετοχες του, διακοπηκαν οι συζητησεις.

Νεα αιφνιδια αναχωρηση του Ντομινικ Γουιλκινς για τις Ηνωμενες Πολιτειες. Ο Αμερικανος μπασκετμπολιστας του Παναθηναικου εφυγε το πρωι για την Ατλαντα προκειμενου να βρεθει στο πλευρο του πατερα του, ο οποιος εχει πεσει σε κωμα και συμφωνα με τους γιατρους που τον παρακολουθουν δυσκολα θ' αποφυγει το μοιραιο. Ο Γουιλκινς ειχε μεταβει στις Ηνωμενες Πολιτειες και πριν 15 μερες, αυτη τη φορα για να βρεθει κοντα στην μητερα του, η οποια υποβληθηκε σε χειρουργικη επεμβαση.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με πτωτικες τασεις κινηθηκαν οι τιμες των μετοχων στην πρωτη συνεδριαση της εβδομαδος, καθως η παραταση της πολιτικης αβεβαιοτητας επηρεαζει αρνητικα το Χρηματιστηριο. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 890,46 μοναδες, μειωμενος σε ποσοστο 0,86%. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 6,2 δις. δραχμες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 0,91%, Ληζινγ πτωση 0,28%, Ασφαλειες πτωση 2,57%, Επενδυσεις πτωση 0,41%, Βιομηχανιες πτωση 0,53%, Κατασκευες πτωση 1,13%, Συμμετοχων πτωση 1,54%, Διαφορες πτωση 1,89%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας κατεγραψε απωλειες 1,14%.

Σε χαμηλοτερα επιπεδα κινηθηκε το δολλαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται σημερα απο τις Εμπορικες Τραπεζες προς 241,311 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατο καιρο, με νεφωσεις τοπικες βροχες, σποραδικες καταιγιδες κυριως στα δυτικα και νοτια, λιγα χιονια στα ορεινα, αλλα και διαστηματα με ηλιοφανεια προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Σταδικα ομως ο καιρος θα παρουσιασει βελτιωση. Οι ανεμοι στα δυτικα θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις μετριοι μεχρι ισχυροι και στα ανατολικα νοτιοι ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 3 με 10 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 7 με 14 και στο Αιγαιο 10 με 16. Νεφωσεις με βροχη και πιθανη καταιγιδα, αλλα με βελτιωση προς το απογευμα, μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 9 με 13 και 6 με 10 αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Monday, 18 December 1995 - 22:09:29