Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 19)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Υπο πληρη ελεγχο εχει τεθει η προσφατη λοιμωξη που παρουσιασε ο Πρωθυπουργος, ο οποιος παραμενει απυρετος.
  • Τον Προεδρο της Δημοκρατιας ενημερωσε το μεσημερι ο Ακης Τσοχατζοπουλος, για τα αποτελεσματα της Συνοδου Κορυφης στη Μαδριτη.
  • Συνεδριαζει απο τη μιαμιση το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ.
  • Θα στηριξει οποιαδηποτε αποφαση του Πρωθυπουργου, δηλωνει η Δημητρα Λιανη-Παπανδρεου.
  • Ακαρπες εχουν αποβει μεχρι στιγμης οι ερευνες της αστυνομιας για τον εντοπισμο των απαγωγεων του επιχειρηματια Αλεξανδρου Χαιτογλου.
  • Ετος ανακαμψης θα ειναι και το 1996 για την ελληνικη οικονομια συμφωνα με εκθεση του ΟΟΣΑ, που δινεται σημερα στη δημοσιοτητα.
  • Ελευθερα θα κινουνται ολα τα οχηματα στους λεωφορειοδρομους απο τις 9 το βραδυ ως τις 6 το πρωι καθως και τα Σαββατοκυριακα.
  • Συγκεντρωση στην πλατεια Κανιγγος πραγματοποιουν το απογευμα οι συνταξιουχοι.
  • Δεν υπαρχει καμια ανησυχια απο την ασθενη σεισμικη δονηση 4,5 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ που σημειωθηκε το πρωι στα Γιαννενα.
  • Την πρωτη θεση με μεγαλλη διαφορα καταλαμβανει το Κομμουνιστικο κομμα της Ρωσιας στις προσφατες εκλογες.
  • Νεες απεργιες ξεσπασαν στους βελγικους σιδηροδρομους και τις αερογραμμες της χωρας.
  • Τριδυμα με διαφορα 22 ημερων γεννησε αμερικανιδα.
  • Ο ΠΑΟΚ υποδεχεται αποψε για το ευρωπαικο κυπελλο μπασκετ την Πολωνικη Νομπιλες.
  • Ενω ο Πανιωνιος για το κυπελλο Κορατς αντιμετωπιζει στην εδρα του την τουρκικη Εφες Πιλσεν.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Υπο ελεγχο εχει τεθει η προσφατη λοιμωξη που παρουσιασε ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, ο οποιος παραμενει απυρετος και αναπνεει χωρις μηχανικη υποστηριξη. Οι θεραποντες γιατροι εξεταζουν το ενδεχομενο να μεταφερθει ο κ.Παπανδρεου σε ειδικα αποστηρωμενο θαλαμο αλλου οροφου για λογους προστασιας απο τις ενδονοσοκομειακες λοιμωξεις. Παραλληλα, η καρδιακη λειτουργια, παραμενει αμεταβλητη, ενω η αιμοκαθαρση γινεται με τεχνητο νεφρο. Απο στιγμη σε στιγμη αναμενεται να εκδοθει το νεο ιατρικο ανακοινωθεν, αφου ηδη ολοκληρωθηκε το ιατρικο συμβουλιο.

Στο μεταξυ η συζυγος του Πρωθυπουργου, Δημητρα Λιανη Παπανδρεου, με αποκλειστικη της δηλωση στην εφημεριδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, τονιζει οτι θα στηριξει οποιαδηποτε αποφαση του κ.Παπανδρεου. Αυτη τη στιγμη το μονο που την ενδιαφερει, οπως σημειωνει, ειναι να βγει γερος απο το νοσοκομειο ο κ.Παπανδρεου και τιποτε αλλο. Σημειωνεται οτι χθες η κ.Παπανδρεου ζητησε απο το ιατρικο συμβουλιο να ενημερωνεται για οποιαδηποτε θεραπευτικη αγωγη προς τον Πρωθυπουργο, η επιλογη γιατρων που θα ηταν αναγκαια στο μελλον.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Τηλεμαχος Χυτηρης, απαντωντας το μεσημερι σε ερωτηση αν διαψευδει δηλωσεις στελεχων του ΠΑΣΟΚ, περι κινησεως διαδικασιων αντικαταστασης του Πρωθυπουργου, απαντησε οτι δεν επιβεβαιωνει ουτε διαψευδει κατι τετοιο. Τονισε οτι η κυβερνηση λειτουργει συμφωνα με το συνταγμα και τους νομους ενω δεν θελησε να κανει κανενα σχολιο για τις φερομενες ως δηλωσεις της συζυγου του Πρωθυπουργου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Σε ερωτησεις, σχετικα με τις συναντησεις του Προεδρου της Δημοκρατιας με κυβερνητικα και κομματικα στελεχη, ο κ. Χυτηρης δηλωσε οτι οι κινησεις του Προεδρου της Δημοκρατιας βρισκονται εντος του Συνταγματικου πλαισιου ενω παρεπεμψε για τις συναντησεις αυτες στις ανακοινωσεις της Προεδριας της Δημοκρατιας.

Για ολες τις τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις συζητησαν το μεσημερι κατα τη συναντηση που ειχαν ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος και ο αναπληρων τον Πρωθυπουργο, ο υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικης και Αποκεντρωσης, Ακης Τσοχατζοπουλος. Οπως δηλωσε ο κ.Τσοχατζοπουλος, συζητησαν και για τις πολιτικες εξελιξεις ενω ενημερωσε τον Προεδρο της Δημοκρατιας για τα αποτελεσματα της Συνοδου Κορυφης της Μαδριτης και κυριως για τα ελληνικα θεματα που τεθηκαν εκει. Επανελαβε οτι το πολιτευμα και οι θεσμοι λειτουργουν ομαλα με βαση το συνταγμα και τους ν ομους. Ανεφερε οτι δεν υπαρχει προβλημα και τονισε οτι ο ελληνικος λαος αγωνια για την γρηγορη αναρρωση του Πρωθυπουργου. Επεσημανε δε, οτι οριστικη απαντηση θα δοθει μετα την αναρρωση του Πρωθυπουργου.Ο κ. Τσοχατζοπουλος τονισε,οτι η κυβερνητικη πλειοψηφια ειναι στραμενη προς την ψηφιση του προυπολογισμου. Ο κ.Στεφανοπουλος πριν τη συναντηση απευθυνομενος προς τους δημοσιογραφους ειπε οτι η σημερινη συναντηση θεωρειται πολυ σημαντικη.

Συνεχιζονται οι διεργασιες στο ΠΑΣΟΚ, ενω στις 8 το βραδυ θα συναντηθει ο Κωστας Σημιτης με τον Γιαννη Χαραλαμποπουλο.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, προτεινε να διεξαχθει το επομενο Σαββατο προ ημερησιας διαταξεως συζητηση στη Βουλη για το θεσμικο πολιτειακο θεμα οπως το χαρακτηρισε της ανυπαρξιας κυβερνησης και πρωθυπουργου. Η προταση ομως αυτη του κ.Εβερτ, επεσε στο κενο καθως ο κ.Τσοχατζοπουλος τονισε οτι η κυβερνηση θα εξαντλησει την τετραετια ενω με την προταση του κ.Εβερτ διαφωνησαν ο Αντωνης Σαμαρας και η Αλεκα Παπαρηγα.

Με ιδιαιτερα θετικο τροπο αξιολογει η τελευταια εκθεση του ΟΟΣΑ την ελληνικη οικονομια. Επισημαινει ομως οτι υπαρχουν κινδυνοι και προτρεπει να ληφθουν συμπληρωματικα μετρα στο δημοσιονομικο τομεα. Η εκθεση αποδιδει ευσημα στην αυστηρη δημοσιονομικη πολιτικη της κυβερνησης που ειχε σαν αποτελεσμα την μειωση των επιτοκιων, του πληθωρισμου και του δημοσιου χρεους. Προσθετει οτι το 1995 σημειωθηκε επενδυτικη εκρηξη μεσω των ιδιωτικων και δημοσιων επενδυσεων. Ο ΟΟΣΑ προβλεπει οτι μεχρι το τελος του 1997, ο πληθωρισμος θα ειναι λιγο πανω απο το 6%, τα επιτοκια θα υποχωρησουν και αλλο αλλα με βραδυτερο ρυθμο και το ΑΕΠ θα αυξηθει με ρυθμο πανω απο 2% στην επομενη διετια. Ομως, στην εκθεση εμμεσως πλην σαφως αφηνεται να διαφανει οτι η χωρα μας στο τελος του `97 δεν θα πληρει τα κριτηρια του Μααστριχτ. Επισης κρουει τον κωδωνα του κινδυνου για την περιπτωση που ανατραπουν οι προβλεψεις αυτες λογω κοπωσης απο την προσαρμογη στο δημοσιονομικο τομεα.

Στη Βουλη, συνεχιζεται σημερα για δευτερη μερα η συζητηση για τον προυπολογισμο. Η συζητηση θα ολοκληρωθει την ερχομενη Παρασκευη με ονομαστικη ψηφοφορια. Το απογευμα, οι συνταξιουχοι θα πραγματοποιησουν συγκεντρωση στην πλατεια Κανιγγος και πορεια προς τη Βουλη, διαμαρτυρομενοι για τη σφιχτη πολιτικη που ακολουθειται στο θεμα των συνταξεων.

Το ΚΥΣΕΑ εντος της εβδομαδας αναμενεται να αποφασισει σχετικα με τον αριθμο της ελληνικης στρατιωτικης δυναμης που θα μετεχει στη στρατιωτικη αποστολη του ΝΑΤΟ στη Βοσνια. Τη δηλωση αυτη εκανε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Τηλεμαχος Χυτηρης, απαντωντας σε σχετικη ερωτηση, ενω απαντωντας σε αλλη ερωτηση υπενθυμισε οτι ο Πρωθυπουργος σε συνεργασια με τους υπουργους Εξωτερικων και Αμυνας αποφασισαν την συμμετοχη ελληνικης στρατιωτικης δυναμης στη Βοσνια.

Αυστηρη κριτικη στα ιδιωτικα Μεσα Μαζικης Ενημερωσης ασκησε, εκ νεου, το μεσημερι ο προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης,μιλωντας σε εκδηλωση στο Πολεμικο Μουσειο. Τονισε οτι προωθουν τον κοινωνικο εκχυδαισμο,τον αποπροσανατολισμο, την αποπολιτικοποιηση και περιθωριοποιηση της νεολαιας, ενω αχρηστευουν το ρολο της οικογενειας και του εκπαιδευτικου συστηματος. Προσθεσε οτι "αντι να παρεχουν αντικειμενικη ενημερωση, αποτρεπουν το λαο απο το να αντιληφθει τη δραματικοτητα των μηνυματων που ερχονται απο ολα τα σημεια του οριζοντα".

Ακαρπες εχουν αποβει μεχρι στιγμης οι ερευνες της αστυνομιας στη βορεια και κεντρικη Ελλαδα για τον εντοπισμο και τη συλληψη των απαγωγεων του επιχειρηματια Αλεξανδρου Χαιτογλου απο τη Θεσσαλονικη, τον οποιο αφησαν ελευθερο αφου ομως η οικογενεια του κατεβαλε ως λυτρα 260 εκατομμυρια δραχμες. Απο τις ερευνες των αστυνομικων προκυπτει οτι οι δραστες της απαγωγης ειναι οι Παυλος Κερεμιδης, 44 χρονων και Βασιλειος Παλαιοκωστας 29 χρονων, δραπετες των φυλακων. Και οι δυο επικηρυχθηκαν ηδη απο τον αρχηγο της αστυνομιας, Αντιστρατηγο Μανωλη Χουρδακη, με το ποσο των 250 εκατομμυριων δραχμων.

Ασθενης σεισμικη δονηση μεγεθους 4,5 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκε στις 9 παρα τεταρτο το πρωι στα Ιωαννινα, στην περιοχη της Ζιτσας. Οπως δηλωσε στο ΑΠΕ ο καθηγητης του εργαστηριου Γεωφυσικης, Βασιλης Παπαζαχος, δεν υπαρχει καμια ανησυχια απο το σεισμο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το 22,3% συγκεντρωνει το Κομμουνιστικο Κομμα της Ρωσιας με καταμετρημενες τις ψηφους απο τις μισες περιπου εκλογικες περιφερειες της χωρας. Ακολουθουν οι εθνικιστες του Βλαντιμιρ Ζιρινοφσκι με 10,9%, το κυβερνων κομμα του Πρωθυπουργου Τσερνομιρντιν με 9,6% και το Φιλελευθερο κομμα Γιαμπλοκο με 7,6% . Κοντα στο οριακο ποσοστο του 5% βρισκεται το κομμα ``Γυναικες της Ρωσιας`` με 4,7% και ακολουθει ο πρωην Πρωθυπουργος Γεγκορ Γκαινταρ με 4,4% . Τα στοιχεια αυτα της κεντρικης εφορευτικης επιτροπης διαψευδουν τηλεγραφημα του πρακτορειου Ιντερφαξ, συμφωνα με το οποιο το κομμα του Γκαινταρ ξεπερασε το 5%.

Στις εκλογες στην Τουρκια την Κυριακη και στο ενδεχομενο νικης των Ισλαμιστων του Κομματος της Ευημεριας,αναφερθηκε ο εκπροσωπος του Στεητ Ντιπαρτμεντ Νικολας Μπερντ. Ερωτηθεις απο τους δημοσιογραφους για τις απειλες της ηγεσιας του κομματος των Ισλαμιστων να αποσυρει την Τουρκια απο το ΝΑΤΟ, κατι που θα απειλουσε το μελλον των αμερικανοτουρκικων σχεσεων ο κ.Μπερνς δεν θελησε να προβει σε σχολιο πριν απο τις τουρκικες εκλογες. Εξεφρασε παντως την επιθυμια οι ΗΠΑ και η Τουρκια να παραμεινουν στενοι εταιροι στο πλαισιο του ΝΑΤΟ, υπενθυμιζοντας οτι η Ουασιγκτον εχει πολλα εθνικα συμφεροντα στη χωρα αυτη.

Ανελαβε σημερα επισημα τα καθηκοντα του ο νεος γενικος γραμματεας του ΝΑΤΟ, Χαβιε Σολανα. Στη διαρκεια ομιλιας του ο 53χρονος Σολανα ταχθηκε υπερ μιας ``νεας αρχιτεκτονικης στον τομεα της ασφαλειας`` στην Ευρωπη ``μαζι`` και οχι εναντια στη Ρωσια``.

Νεες απεργιες ξεσπασαν σημερα στους βελγικους σιδηροδρομους και τις αερογραμμες ``ΣΑΜΠΕΝΑ`` με αποτελεσμα να ακυρωθουν πολλες πτησεις και να παραλυσει μεγαλο μερος του σιδηροδρομικου δικτυου, κυριως στις νοτιες περιοχες της χωρας. Οι εργαζομενοι διαμαρτυρονται για σειρα θεσμικων και οικονομικων μετρων που σχεδιαζει να λαβει η κυβερνηση και τα οποια θεωρουν οτι τους θιγουν.

Αναβληθηκε για τις 23 Ιανουαριου η δικη του δολοφονου του Ισραηλινου Πρωθυπουργου, Γιτζακ Ραμπιν. Η αναβολη δοθηκε υστερα απο αιτημα των δικηγορων υπερασπισης του Γιγκαλ Αμιρ, να μελετησουν τα στοιχεια της υποθεσης.

Τριδυμα σε δυο φασεις γεννησε μια αμερικανιδα στη Φλοριδα. Ειδικοτερα, 22 μερες μετα τη γεννηση ενος αγοριου η Ντελβοντα Μπολντιν, εφερε στον κοσμο την περασμενη Παρασκευη αλλα δυο κοριτσακια. Συμφωνα με τους γιατρους η γεννηση των τριδυμων σε δυο φασεις - που επιτευχθηκε χαρη στη χορηγηση ενος ειδικου φαρμακου- αποτελει μοναδικο φαινομενο. Η 24χρονη Αμερικανιδα ειναι ηδη μητερα μιας οκταχρονης.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελευθερα θα κινουνται ολα τα οχηματα στους λεωφορειοδρομους απο τις 9 το βραδυ εως τις 6 το πρωι τις καθημερινες και απο τις 4 το μεσημερι του Σαββατου εως τις 06.00 το πρωι της Δευτερας. Τις αργιες τα οχηματα θα κινουνται ελευθερα ολο το 24ωρο. Αυτο ανακοινωσε το πρωι ο αναπληρωτης υπουργος Μεταφορων, Κιμων Κουλουρης, μετα τη συναντηση που ειχε με τον αναπληρωτη υπουργο ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Γειτονα.Ο κ.Κουλουρης τονισε οτι δεν εχει αποφασιστει καμια επεκταση λεωφορειοδρομου στην Αθηνα. Οσο αφορα τα ΤΑΞΙ,ειπε, οτι θα δημιουργηθουν εσοχες για αποβιβασεις - επιβιβασεις επιβατων στους παραπλευρους δρομους, ενω θα υπαρξει σημανση και στεγαστρα για τους επιβατες.

Η οργανωση ``Αντικρατικη Ομαδα`` ανελαβε με τηλεφωνημα της στο ΣΚΑ`Ι`, την ευθυνη για τον εμπρησμο αυτοκινητου αστυνομικου της Ασφαλειας του υπουργου Εθνικης Αμυνας, Γερασιμου Αρσενη στη Νεα Σμυρνη. Το αυτοκινητο που ανηκει στο Γιωργο Βλαχοπουλο, υπεστη σοβαρες ζημιες. Οπως ειπε ο αγνωστος η επιθεση αυτη εγινε σε συμπαρασταση του Κωστα Καλαρεμα, ο οποιος συνεχιζει την απεργια πεινας.Υπενθυμιζεται οτι ο Καλαρεμας κρατειται γιατι θεωρειται υποπτος για δυο ληστειες.

Κρυμμενοι μεσα στην καροτσα φορτηγου αυτοκινητου το οποιο βρισκοταν στο γκαραζ του πλοιου ``Φαιδρα`` βρεθηκαν τα ξημερωματα απο λιμενικους 32 Κουρδοι λαθρομεταναστες. Ο οδηγος του φορτηγου που συνεληφθη και θα οδηγηθει στον εισαγγελεα ειναι ο 29χρονος Θανασης Μητσιαδης. Το πλοιο ``Φαιδρα`` ειχε καταπλευσει στο λιμανι της Κερκυρας προερχομενο απο την Πατρα οπου, οπως αποδειχθηκε, ειχαν επιβιβασθει οι λαθρομεταναστες. Στον ελεγχο που εγινε στο αυτοκινητο βρεθηκαν και κατασχεθηκαν 2.900 δολλαρια και 3.000 γερμανικα μαρκα που ηταν η αμοιβη του οδηγου για τη μεταφορα των λαθρομεταναστων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια ακομη εβδομαδα μπασκετ ξεκινα αποψε με δυο κρισιμες αναμετρησεις των ομαδων μας στις Ευρωπαικες διοργανωσεις. Ο Πανιωνιος υποδεχεται στις 8.15 στη Νεα Σμυρνη, την τουρκικη Εφες Πιλσεν για το κυπελλο Κορατς. Το παιχνιδι θα μεταδοθει απ' ευθειας απο την ΕΤ2. Λιγο αργοτερα στη Θεσσαλονικη ο ΠΑΟΚ υποδεχεται την Πολωνικη Νομπιλες του Βλοκλαβεκ για το ευρωπαικο κυπελλο. Η συναντηση θα αρχισει στις 10 παρα 15 το βραδυ.

Παραμενουμε στο μπασκετ με τη νεα αιφνιδια φυγη του Ντομινικ Γουιλκινς για τις Ηνωμενες Πολιτειες, προκειμενου αυτη την φορα να βρεθει στο πλευρο του πατερα του, ο οποιος συμφωνα με ανακοινωση του Παναθηναικου βρισκεται σε κωμα και δυσκολα θα αποφυγει το μοιραιο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Tuesday, 19 December 1995 - 20:19:13