Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 25)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Πληρως ελεγχεται η λοιμωξη που παρουσιασε πριν δυο ημερες ο Πρωθυπουργος, συμφωνα με κορυφαιο γιατρο του Ωνασειου. Ο ιδιος παντως απεφυγε να κανει λογο για βελτιωση, τονιζοντας οτι οι επομενες τρεις με τεσσερις μερες θα ειναι κρισιμες καθως ο φοβος μιας νεας λοιμωξης ειναι παντα υπαρκτος.Βασει του ιατρικου ανακοινωθεντος η κατασταση του κ.Παπανδρεου ειναι σταθεροποιημενη συμφωνα με τα κλινικα και εργαστηριακα ευρυματα. Η αναπνευστικη λειτουργια κατα το μεσημβρινο ιατρικο δελτιο, που εκδοθηκε μια ωρα νωριτερα, υποστηριχθηκε απο αναπνευστηρα μονο κατα τη διαρκεια της νυχτας και η νεφρικη λειτουργια περιοδικα απο τεχνητο νεφρο.Ο Πρωθυπουργος ξυπνησε ευδιαθετος, σε πληρη επικοινωνια με το περιβαλλον του και φερεται να ρωτησε τους γιατρους αν ψηφιστηκε ο προυπολογισμος.

Δεν ανησυχει η κυβερνηση η πιθανοτητα καταθεσης προτασης μομφης απο την Νεα Δημοκρατια. Ο αναπληρων τον Πρωθυπουργο υπουργος Εσωτερικων Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης Ακης Τσοχατζοπουλος δηλωσε οτι οποιος εχει την τολμη να θεσει προταση μομφης σε βαρος της κυβερνησης του Ανδρεα Παπανδρεου ας το κανει. Απο την πλευρα του ο υπουργος μεταφορων Ευαγγελος Βενιζελος χαρακτηρισε το ενδεχομενο αυτο χριστουγεννιατικο δωρο λεγοντας οτι θα ηταν ευγνωμονες στον κ. Εβερτ αν επαιρνε μια τετοια πρωτοβουλια. Οσον αφορα για τις εξελιξεις και για τις αποψεις που διατυπωνονται και απο στελεχη του ΠΑΣΟΚ να επισπευστουν οι διαδικασιες διαδοχης, ο κ. Τσοχατζοπουλος τονισε οτι το μονο που δεν απασχολει το λαο ειναι οι οποιεσδηποτε εσωτερικες διαδικασιες στο ΠΑΣΟΚ. Τα αρμοδια θεσμικα οργανα του ΠΑΣΟΚ προσθεσε οταν και αν χρειαστει εχουν ολο το κυρος και την ευθυνη να παρουν τις αποφασεις τους.

Ενα ακομα εγκλημα αποκαλυφθηκε το μεσημερι.Γυναικα ηλικιας περιπου 35 ετων βρεθηκε ημιγυμνη νεκρη στην οδο Ορφεως 135 στο Βοτανικο. Η γυναικα βρεθηκε απο περιοικο πεσμενη μπρουμυτα στο πεζοδρομιο και απο τη μεση και πανω ηταν γυμνη. Οπως διαπιστωσε ο ιατροδικαστης η γυναικα ηταν στραγγαλισμενη και ο θανατος της ειχε επελθει λιγες ωρες πριν. Οι αστυνομικοι πιστευουν οτι η γυναικα στραγγαλισθηκε σε αλλη περιοχη και ο δραστης μετα την εγκληματικη πραξη μετεφερε και εγκατελειψε το πτωμα της στην οδο Ορφεως.

Χθες στην περιοχη Γκρεμου Πετασκοπης της Σητειας στην Κρητη, αποκαλυφθηκε αγριο εγκλημα. Το Λιμενικο ανεσυρε απο τη θαλασσια περιοχη δυο πτωματα μιας γυναικας και ενος αντρα που ηταν μεταξυ τους δεμενα με σχοινι και απο τον μεν ανδρα ελειπε το κεφαλι, ενω η γυναικα εφερε πολλαπλα τραυματα. Στην ιδια περιοχη βρεθηκε και ενα καμμενο Ι.Χ. επιβατικο αυτοκινητο μαρκας Ρενο, χωρις πινακιδες. Τα πτωματα, αγνωστων στοιχειων, μεταφερθηκαν στο Βενιζελειο νοσοκομειο. Προανακριση διενεργει το Λιμεναρχειο Σητειας.

Ανημερα των Χριστουγεννων, το τουρκοκυπριακο κατοχικο καθεστως εδειξε για μια ακομη φορα την αναλγησια του, παρεμποδιζοντας συγγενεις εγκλωβισμενων να περασουν τις γιορτες με τους δικους τους στην Καρπασια. Πενηντα περιπου Καρπασιτες εχουν συγκεντρωθει απο το πρωι στο οδοφραγμα του Ληδρα Παλας, ζητωντας να μεταβουν στα κατεχομενα χωρια τους, χωρις να υπογραψουν οποιοδηποτε εγγραφο του Ψευδοκρατους. Οι Καρπασιτες ειχαν διαβιβασει σχετικο αιτημα στα Ηνωμενα Εθνη πριν απο λιγες ημερες, αλλα το καθεστως Ντενκτας τους απαντησε οτι θα επρεπε να συμπληρωσουν εγγραφο του λεγομενου υπουργειου Εξωτερικων του Ψευδοκρατους.

Ο προεδρος της Δημοκρατιας, Γλαυκος Κληριδης, εκδηλωσε το μεσημερι πυρετο και ακυρωσε προγραμματισμενη επισκεψη του στο Μακαρειο Νοσοκομειο, με την ευκαιρια των γιορτων των Χριστουγεννων. Ο προεδρος Κληριδης αισθανθηκε αδιαθεσια λογω γριππης κατα την επισκεψη του στο Γενικο Νοσοκομειο Λευκωσιας. Οι γιατροι εκριναν σκοπιμο ο προεδρος Κληριδης να μην πραγματοποιησει αλλη επισκεψη.

Κλειστα θα ειναι αυριο τα καταστηματα. Απο την Τεταρτη και ως την Παρασκευη τα εμπορικα θα ειναι ανοιχτα απο τις 8.30 το πρωι εως τις 8.30 το βραδυ, τα σουπερ μαρκετ απο τις 8 το πρωι εως τις 9 το βραδυ, τα κρεοπωλεια απο τις 8 το πρωι εως τις 8 το βραδυ και τα πολυκαταστηματα απο τις 9 το πρωι εως τις 9 το βραδυ. Το Σαββατο, 30 του μηνος, ολα τα καταστηματα θα ειναι ανοιχτα απο τις 8.30 το πρωι εως τις 5 το απογευμα και την Κυριακη 31 του μηνος απο τις 10 το πρωι ως τις 5 το απογευμα.

Περισσοτερα απο 180 χιλιαδες αυτοκινητα περασαν τις τρεις τελευταιες ημερες απο τα διοδια του Σχηματαριου και της Ελευσινας. Η κινηση και στα δυο οδικα δικτυα εγινε χωρις προβληματα. Ομως και αυτη η εξοδος δεν ηταν αναιμακτη καθως απο την Παρασκευης μεχρι σημερα 16 ατομα εχουν χασει τη ζωη τους και 180 τραυματιστηκαν εκ των οποιων τα 45 σοβαρα σε 127 τροχαια δυστυχηματα.

Νεκρος απο ηρωινη βρεθηκε σε υπογειο διαμερισμα στο Βυρωνα ο Θεοδωρος Ψαχος, 27 ετων. Οπως εγινε γνωστο απο το περιβαλλον του ηταν χρηστης ηρωινης απο δεκαετιας και το τελευταιο εξαμηνο εκανε προσπαθειες απεξαρτισης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ημερα γεννησης του Ιησου γιορταστηκε με λαμπροτητα σε ολο τον κοσμο. Η Βηθλεεμ υστερα απο 28 χρονια Ισραηλινης κατοχης, γιορταζει σημερα τα πρωτα της Χριστουγεννα στα χερια των Παλαιστινιων.Στη γενετειρα του Ιησου τα εθιμα και οι παραδοσεις δυο θρησκειων ενωθηκαν γυρω απο την Πλατεια της Φατνης, καθως ο ηγετης των Παλαιστινιων Γιασσερ Αραφατ και η συζυγος του Σουχα, μουσουλμανοι και οι δυο, παρακολουθησαν χθες για πρωτη φορα τη λειτουργια των Χριστουγεννων στον Ναο της Αγιας Αικατερινης. Στη Ναζαρετ της Γαλιλαιας δεκαδες χιλιαδες χριστιανοι γιορτασαν τα Χριστουγεννα επαναλαμβανοντας τη δεσμευση τους στην ειρηνευτικη διαδικασια στη Μεση Ανατολη.

Στο Σαραγεβο τα Χριστουγεννα γιορταστηκαν φετος για πρωτη φορα μετα απο τεσσερα χρονια χωρις βομβες. Χριστιανοι και μουσουλμανοι ευχηθηκαν για την ειρηνη ενω ο στρατος των σερβων και των μουσουλμανων ανταλλαξαν 245 αιχμαλωτους πολεμου στην Βορειο-ανατολικη Βοσνια.

Μηνυματα για την γεννηση του Ιησου εστειλαν οι Προκαθημενοι της Ορθοδοξης Εκκλησιας.Ο Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος προτρεπει τους ανθρωπους να γινουν κηρυκες της αγαπης του Θεου δια των εργων. Ο Αρχιεπισκοπος Αθηνων και πασης Ελλαδος Σεραφειμ, επισημαινει στο μηνυμα του οτι εφθασε η ωρα να παραμερισουμε τα μιση και τις κακιες και να αφυπνιστουμε απο το ληθαργο της αδιαφοριας. Ο Αρχιεπισκοπος Κυπρου Χρυσοστομος, στο δικο του μηνυμα,τονιζει οτι ειναι τα εικοστα δευτερα Χριστουγεννα που γιορταζουμε μεσα σε συνθηκες ημικατοχης της πατριδας μας με ολα τα φοβερα συνεπακολουθα της.

Φανερα κουρασμενος ο Παπας Ιωαννης Παυλος που ταλαιπωρειται απο γριππη τις τελευταιες μερες, δεν κατορθωσε να ολοκληρωσει το χριστουγεννιατικο μηνυμα του, στην πλατεια του Αγιου Πετρου στο Βατικανο.Ο Παπας διαβασε τις ευχες μονο σε δυο γλωσσες στα ιταλικα και τα γαλλικα.

Σε πρωτη πολιτικη δυναμη αναδεικνυεται το ισλαμικο κομμα της ευημεριας του Νετσεμετιν Ερμπακαν, με ποσοστο 21,32 % και 158 εδρες στο κοινοβουλιο,μετα τις χθεσινες βουλευτικες εκλογες στην Τουρκια.Ο ηγετης του κομματος της μητερας πατριδας Μεσουτ Γιλμαζ, που ηρθε δευτερος στις βουλευτικες εκλογες,εξεταζει το ενδεχομενο σχηματισμου κυβερνησης συνεργασιας,με το κομμα του ορθου δρομου της απερχομενης πρωθυπουργου Τανσου Τσιλερ.Παραλληλα συνεχιζονται οι επιθεσεις Τουρκικων αεροσκαφων, εναντιον Κουρδων ανταρτων σε περιοχες της ανατολικης Τουρκιας.

Βομβαρδισμενη περιοχη θυμιζει το Καζακσταν, απο τις χιονοθυελλες που σαρωνουν απο το περασμενο Σαββατο την χωρα, με αποτελεσμα να εχουν βρει τραγικο θανατο μεχρι στιγμης 21 ατομα, και δεκαδες αλλα να αγνοουνται.Οι αρχες, συνεχιζουν τις προσπαθειες, για τον εντοπισμο και τη διασωση των αγνοουμενων.

Οκτω νεκροι ειναι ο τραγικος απολογισμος επιθεσης απο μελη του κομματος Ινγκαθα των Ζουλου, σε κατοικιες οπαδων του Αφρικανικου Εθνικου Κογκρεσσου στην επαρχια του Ντερμπαν στην Νοτια Αφρικη, ανημερα των Χριστουγεννων.Δεκατρεις χιλιαδες ατομα εχουν χασει την ζωη τους τα τελευταια χρονια, σε συγκρουσεις οπαδων του κομματος Ινκαθα και του Αφρικανικου Εθνικου Κογκρεσσου του Νελσον Μαντελα.

Δεν υπαρχουν θυματα, απο την μεγαλη πυρκαγια που ξεσπασε τα ξημερωματα σε πολυτελες ξενοδοχειο στη Μπαρβελλα της Ισπανιας.Εκατον εβδομηντα ανθρωποι κινδυνεψαν,ενω δεκαπεντε ακομη αντιμετωπισαν αναπνευστικα προβληματα λογω του καπνου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χριστουγεννιατικος μποναμας στο ΛΟΤΤΟ, αφου μετα την χθεσινη κληρωση του 101-ου διαγωνισμου βρεθηκε ενα δελτιο με 6 επιτυχιες, που κερδιζει 1 δισεκατομμυριο 124.747.290 δραχμες. Οπως εγινε γνωστο, το τυχερο δελτιο παιχθηκε στον Πειραια. Ακομη βρεθηκαν 618 πενταρια, που κερδιζουν απο 594.740 δραχμες και 45.805 τεσσαρια που κερδιζουν απο 6.565 δραχμες. Εξαλλου, τζακ-ποτ σημειωθηκε στην 1-η κυρια και 1-η και 2-η προσθετη κατηγορια του ΠΡΟΤΟ, οπου κληρωθηκε ο αριθμος: 1 1 6 7 5 0 5 Βρεθηκαν 6 νικητες στην δευτερη κυρια κατηγορια, που κερδιζουν απο 5.311.170 δραχμες.

Χριστουγεννιατικο δωρο στους φιλαθλους τους εκαναν ομως και οι μπασκετμπολιστες του Ολυμπιακου, οι οποιοι παρα το οτι αγωνιστηκαν με αρκετες απουσιες, καταφεραν να παρουν τους δυο βαθμους της νικης στην Λαρισα κερδιζοντας με 73-60 το τοπικο συγκροτημα και ετσι ισοβαθμησαν στην κορυφη με τον Παναθηναικος, ο οποιος το βραδυ του Σαββατου γνωρισε ηττα-σοκ στην Θεσσαλονικη απο τον Ηρακλη με 69-68. Ετσι μετα απο 11 αγωνες, Ολυμπιακος και Παναθηναικος μοιραζονται την κορυφη της Α1 Εθνικης κατηγοριας με 20 βαθμους, ενω ακολουθουν Αρης και Περιστερι με 18, Πανιωνιος, Ηρακλης, ΠΑΟΚ, Σπορτινγκ και Απολλων Πατρων με 17, ΑΕΚ και Παπαγου με 15 και Λαρισα με 14 βαθμους.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι υψηλες για την εποχη θερμοκρασιες θα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του καιρου συμφωνα με τις προβλεψεις της Μετεωρολογικης Υπηρεσειας.Οι ανεμοι θα πνεουν νοτιοδυτικοι μετριοι, ενω στη βορειοδυτικη Ελλαδα αναμενεται το βραδυ να βρεξει.Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 8 με 14 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 10 με 19 και στο Αιγαιο 13 με 20 βαθμους Κελσιου. Νοτιοδυτικους ανεμους, αραιες νεφωσεις και θερμοκρασια 11 με 18 και 6 με 12 βαθμους Κελσιου αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Tuesday, 26 December 1995 - 12:47:39