Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Dec. 26)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Σε ειδικα διαμορφωμενο δωματιο του εκτου οροφου μεταφερθηκε ο πρωθυπουργος. Η μεταφορα απο την εντατικη μοναδα εγινε για ψυχολογικους λογους αλλα και για την αποφυγη νεων λοιμωξεων. Οπως επισημανθηκε απο τους γιατρους το δωματιο μπορει να δεχθει ολα τα μηχανηματα που απαιτουνται για την παρακολουθηση της υγειας του πρωθυπουργου, ενω οι χωροι ειναι αποστειρωμενοι για την αποφυγη νεων λοιμωξεων. Συμφωνα με το βραδινο ιατρικο ανακοινωθεν η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου παραμενει σταθεροποιημενη, αναπνεει χωρις αναπνευστηρα, ενω υπεβληθη σε αιμοκαθαρση την οποια αναχθηκε καλα.Η θεραπευτικη αγωγη συνεχιζεται επιτυχως.

Εκτακτα μετρα εχει λαβει η Τροχαια και στα δυο εθνικα οδικα δικτυα προκειμενου να διευκολυνει την επανοδο των εκδρομεων οι οποιοι περασαν τις γιορτες των Χριστουγεννων στην επαρχια.Απο την Παρασκευη μεχρι και το μεσημερι 25 ατομα εχασαν τη ζωη τους και 248 τραυματιστηκαν σε 173 τροχαια δυστυχηματα σε ολη τη χωρα. Τα ξημερωματα, ιδιωτικης χρησης αυτοκινητο ξεφυγε απο την πορεια του, στη γεφυρα Ροσινιολ στον Κηφισσο και επεσε στο κενο. Σκοτωθηκε ο οδηγος του Ιεροθεος Μεξας 21 ετων φοιτητης, και τραυματιστηκαν οι συνεπιβατες Ιωαννης Βορδος 21 ετων, Δημητρα Χατζη 20 ετων, καθως και η Ευθυμια Παπανικου 21 ετων.

Οικογενειακη τραγωδια χριστουγεννιατικα στο Σταυρο Θεσσαλονικης. Ο οικοδομος, Δημητρης Ψωμιαδης, 47 ετων σκοτωσε την εν διαστασει συζυγο του Κωνσταντινα Ρουσου, 43 ετων και στη συνεχεια αυτοκτονησε. Η ατυχη γυναικα ειχε ειδοποιηθει ανημερα των Χριστουγεννων οτι το εξοχικο σπιτι της στην αγροτικη περιοχη Μηλιες ηταν ανοιχτο. Προκειμενου να διαπιστωσει τι γινεται, πηγε στο εξοχικο με την κορη της και το γαμπρο της και μαζι με ενα αστυνομικου του τοπικου τμηματος. Μεσα ομως την περιμενε ο Ψωμιαδης και την πυροβολησε τρεις φορες με κυνηγετικο οπλο, τραυματιζοντας την θανασιμα.Αμεσως μετα και πριν προλαβει κανεις να τον εμποδισει τοποθετησε το οπλο κατω απο το σαγονι του και αυτοπυροβοληθηκε.

Εγκλημα για οικογενειακες διαφορες εγινε χθες τη νυχτα στα Σταμνα Μεσολογγιου.Δραστης ο Σπυρος Τσακαλος 68 ετων, αγροτης που πυροβολησε και σκοτωσε με μονοκανο κυνηγετικο οπλο, το γιο του Νικολαο, 39 ετων. Πατερας και γιος ειχαν συχνες προστριβες για οικογενειακες διαφορες. Πριν απο το εγκλημα ειχαν λογομαχησει εντονα εξω απο το σπιτι τους, οταν σε καποια στιγμη ο πατερας μπηκε στο σπιτι, αρπαξε το οπλο και πυροβολησε το γιο του στο κεφαλι.

Μυστηριο καλυπτει τα αιτια του θανατου του ζευγους που βρεθηκε την Κυριακη δεμενο σε ερημικη ακτη στη Σητεια της Κρητης. Η αστυνομια ερευνα το ενδεχομενο της δολοφονιας, της διπλης αυτοκτονιας ενω δεν αποκλειει και την περιπτωση το ατυχο ζευγαρι να ειχε μπλεχτει στα διχτυα της μαυρης μαγειας.Εξεταζεται ομως και το ενδεχομενο να προκειται για ξεκαθαρισμα λογαριασμων μεταξυ αρχαιοκαπηλων. Ο ιατροδικαστης δηλωσε οτι ο θανατος του προηλθε τρεις ημερες απο τοτε που βρεθηκαν. Στις ερευνες μετεχει και η ΙΝΤΕΡΠΟΛ για την αναγνωριση των δυο πτωματων, που συμφωνα με πληροφοριες ειναι Ιταλοι.

Νεκρος ειναι ο στρατιωτης Θεοδωρος Μακρυσικουνης του Αθανασιου, 20 ετων, που το πρωι, ενω εκτελουσε σκοπια αυτοπυροβοληθηκε με το υπηρεσιακο του οπλο.Ο Μακρυσικουνης, υπηρετουσε την θητεια του στο στρατοπεδο Νατσιου της Ελευθερουπολης Καβαλας.

Μονος σε μια καλυβα, τριγυρισμενος απο το χιονι,περασε το βραδυ των Χριστουγεννων ο Μιχαλης Χολεβας, ο 27χρονος επιπλοποιος απο τη Λαρισα, που χαθηκε κανοντας σκι κοντα στο χιονοδρομικο κεντρο της Βασιλιτσας του Νομου Γρεβενων. Ο Χολεβας ειχε ξεκινησει μαζι με την παρεα του για να περασουν τα Χριστουγεννα στη Βασιλιτσα και ανημερα των Χριστουγεννων θελησε να κανει σκι.Εχασε ομως τον προσανατολισμο. Για καλη του τυχη βρεθηκε κοντα σε μια ερημη καλυβα, προφανως τη χρησιμοποιουν τα καλοκαιρια οι κτηνοτροφοοι, οπου και περασε το βραδυ ενω οι φιλοι του που ειχαν ανησυχησει ζητουσαν βοηθεια απο τις τοπικες αρχες. Στην εκκληση των φιλων του, ανταποκριθηκε η ομαδα διασωσης απο τη Θεσσαλονικη, πεντε μελη της οποιας κατορθωσαν με τη βοηθεια εκχιονιστικων μηχανηματων να εντοπισουν το Χολεβα και να τον διασωσουν.

Καταληψη στο καζινο της Ροδου εκαναν το βραδυ του Σαββατου πανω απο 200 κατοικοι της περιοχης, επειδη δεν τους δοθηκε αδεια για να εισελθουν στις αιθουσες του και να δοκιμασουν την τυχη τους.Η ενταση αρχισε, οταν εγινε γνωστο οτι δεν δοθηκε αδεια στους κατοικους του νησιου να μπουν στο καζινο για δεκα μερες κατα την περιοδο των εορτων.Η διευθυνση του Καζινο, μεσω του ΕΟΤ, επιτραπει την εισοδο στους ντοπιους τεσσερις μερες τα Χριστουγεννα, τρεις την Πρωτοχρονια και τρεις των Θεοφανιων.Ο νομαρχης Δωδεκανησου, Γιαννης Παρασκευας, εδωσε εντολη να μην επιτραπει η εισοδος στους ντοπιους το βραδυ του Σαββατου, αλλα να περιορισθει σε δυο μερες τα Χριστουγεννα, δυο την Πρωτοχρονια και δυο τα Φωτα. Παικτες και προσωπικο διαμαρτυρηθηκαν εντονα στον κ.Παρασκευα ο οποιος ηταν ανενδοτος.Τελικα την παραμονη και ανημερα που επετραπη η εισοδος, το καζινο κυριολεκτικα τους μαδησε. Συνολικα δοκιμασαν την τυχη τους 1.500 ντοπιοι που εχασαν 39 εκ.δρχ. Την παραμονη των Χριστουγεννων μαλιστα το καζινο εκανε ρεκορ κερδων στο μπλακ τζακ με 18 εκ. δρχ. Ο επομενος γυρος για τους ντοπιους ειναι παραμονη και ανημερα Πρωτοχρονιας.

Δυο Ιρακινοι δουλεμποροι συνεληφθησαν απο ανδρες Μεταβατικου Αποσπασματος της Αστυνομιας,που κοντα στις Φερες Εβρου,ανεμεναν με δυο νοικιασμενα αυτοκινητα, να παραλαβουν 12 συμπατριωτες τους λαθρομεταναστες,με σκοπο να τους μεταφερουν στην Αθηνα.Προκειται για τους Μπασχαρ Ριζεκ - Αλα 21 ετων και Οσανα Βουβναν 22 ετων, οι οποιοι θα επαιρναν ως αμοιβη για την μεταφορα 1.000 δολαρια.Οι δυο Ιρακινοι ειχαν εισελθει λαθραια στη χωρα μας προ διετιας και εκτοτε παρεμεναν παρανομα στην Αθηνα.

Ανοικτα θα ειναι αυριο τα εμπορικα καταστηματα και τα καταστηματα τροφιμων, απο τις 8.30 το πρωι ως τις 8.30 το βραδυ.Οι ιδιες ωρες λειτουργιας των καταστηματων θα ισχυσουν ως την Παρασκευη. Το Σαββατο θα ειναι ανοιχτα εως τις 5 το απογευμα και την Κυριακη απο τις 10 το πρωι ως τις 5 το απογευμα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρετος μαραθωνιων διαβουλευσεων στην Τουρκια απο του ηγετες των πολιτικων κομματων για τον σχηματισμο κυβερνησης συνεργασιας, αφου απο τις βουλευτικες εκλογες,κανενα κομμα δεν μπορεσε να παρει απολυτη πλειοψηφια.Σε κατ' αρχην συμφωνια για την συγκροτηση κυβερνητικου συνασπισμου ευρειας βασης, κατεληξαν η απερχομενη πρωθυπουργος, Τανσου Τσιλερ ο ηγετης του κομματος της Μητερας Πατριδας, Μεσουτ Γιλμαζ και το κομμα της Δημοκρατικης αριστερας του Μπουλεντ Ετσεβιτ. Παρολες τις πιεσεις του αρχηγου των ισλαμιστων Νετσμετιν Εμπαρκαν, προς ολα τα κομματα,για μια μετεκλογικη συνεργασια μαζι του,μειωνοται οι ελπιδες για την προελαση των Ισλαμιστων στην εξουσια, μετα την σημερινη συνεργασια των τριων κομματων.

Βομβαρδισμενη περιοχη θυμιζει η επαρχια Κουαζουλου-Ναταλ στην Νοτια Αφρικη, απο τις πλημμυρες που πλητουν την περιοχη, και στην οποια τουλαχιστον εκατο ατομα εχουν χασει την ζωη τους και δεκαδες αλλα αγνοουνται.Πλημμυρες ομως πλητουν και τις Βορειες Φιλλιπινες, οπου αλλα 13 ατομα εχασαν τη ζωη τους.

Την εξαθρωση ομαδας κομαντος της αυτονομιστικης οργανωσης ΕΤΑ, καταφερε η αστυνομια των Βασκων, συλλαμβανοντας στη Βιτορια της Ισπανιας τρια ατομα,που ειχαν στην κατοχη τους 150 κιλα εκρηκτικων υλων. Η ομαδα των κομμαντος με την επωνυμια Αραμπα σχεδιαζε να πραγματοποιησει βομβιστικες επιθεσεις αυτη την εβδομαδα,συμφωνα με την αστυνομια των Βασκων.

Οι ιορδανικες αρχες κατεσχεσαν μεγαλη ποσοτητα ουσιων οι οποιες ειχαν ως προορισμο το Ιρακ και ειναι καταλληλες για την κατασκευη χημικων οπλων.Οι ιορδανικες αρχες ειχαν ανακαλυψει το Νοεμβριο ενα τελειοποιημενο μηχανημα, το οποιο μπορει να χρησιμοποιηθει στην κατασκευη πυραυλων και ειχε επισης ως προορισμο το Ιρακ.

Ρωσικο αλιευτικο βυθιστηκε το πρωι ανοικτα των ακτων της βορειας Νορβηγιας, με αποτελεσμα να αγνοειται η τυχη 11 μελων του πληρωματος.Τα 14 απο τα 25 μελη του πληρωματος διασωθηκαν απο ενα αλλο ρωσικο αλιευτικο, ενω συνεχιζονται οι ερευνες για την ανευρεση τυχον επιζοντων απο τους 11 αγνοουμενους ναυτικους.

Πεθανε χθες σε ηλικια 78 ετων ο Αμερικανος ηθοποιος και τραγουδιστης Ντιν Μαρτιν, στο Μπεβερλι Χιλς απο αναπνευστικο προβλημα. Το πραγματικο του ονομα ηταν Ντινο Κροτσετι και εγινε διασημος στη δεκαετια του `50 οταν παρουσιασε το πρωτο του μιουζικαλ με τον Τζερι Λιουις.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγωνιστικη δραστηριοτητα και παλι σημερα, με τον αγωνα μπασκετ αναμεσα στο Περιστερι και τον Ηρακλη, για την 12-η ημερα του πρωταθληματος της Α1 Εθνικης κατηγοριας. Η συναντηση αρχισε στις 7 παρα 15 και μεταδιδεται απο το ΜΕΓΚΑ. Τα υπολοιπα παιχνιδια της 12-ης ημερας θα διεξαχθουν αυριο και ειναι: Ολυμπιακος-Αμπελοκηποι, Παπαγου-Ηρακλειο, Λαρισα-ΑΕΚ, Αρης-ΠΑΟΚ, Παναθηναικος-Απολλων Πατρων και Πανιωνιος-Σπορτινγκ. Να υπενθυμισουμε οτι Ολυμπιακος και Παναθηναικος ισοβαθμουν στην κορυφη της βαθμολογιας με 20 βαθμους, ενω ακολουθουν Αρης και Περιστερι με 18, Πανιωνιος, Ηρακλης, ΠΑΟΚ, Σπορτινγκ και Απολλων Πατρων με 17.

Η Κυπελλουχος Ελλαδος του Τεννις, Λενα Δανιηλιδου κατελαβε την τριτη θεση στο διεθνες τουρνουα Οραντζ Μποουλ, που ολοκληρωθηκε τα Χριστουγεννα στο Μαιαμι Μπιτς των Ηνωμενων Πολιτειων και ειναι το σημαντικοτερο διεθνες τουρνουα του κοσμου για τις κατηγοριες νεων και νεανιδων. Η τεννιστρια του Ομιλου Αντισφαιρισεως Θεσσαλονικης, που αγωνιστηκε στην κατηγορια των αθλητριων εως 14 ετων, προκριθηκε στα ημιτελικα του απλου αφου νικησε διαδοχικα τις Αμερικανιδες Κορτνει Μπεργκμαν και Αμιρα Σαμαρα, την Καναδεζα Ινες Κελεβι, την Βιλμαρι Καστελβι, απο το Πορτο Ρικο και την Γαλλιδα Καμιλα Πιν.Στα ημιτελικα, η 14-χρονη πρωταθλητρια μας διεκδικησε την προκριση της στον τελικο του Οραντζ Μποουλ αντιμετωπιζοντας την εκπροσωπο της Ουγγαριας Σοφια Κουμπασκι, η οποια ηταν νουμερο 1 στο κυριως ταμπλω των αγωνων, απο την οποια ομως εχασε με 2-1 σετ και ετσι πλασαριστηκε στην 3-η θεση.

Μια απο τις μεγαλυτερες τιμητικες ποδοσφαιρικες διακρισεις της χρονιας, η Χρυση Μπαλα,που απονεμει εδω και 40 χρονια στον καλυτερο ποδοσφαιριστη των ευρωπαικων γηπεδων το γαλλικο περιοδικο Φρανψε Φοοτβαλλ, δοθηκε φετος για πρωτη φορα σε εναν μη Ευρωπαιο, τον Λιβεριανο διεθνη επιθετικο της Μιλαν Ζορζ Γουεα. Στην σχετικη ψηφοφορια, στην οποια μετειχαν αθλητικοι συντακτες απο ολοκληρη την Ευρωπη, ο Γουεα συγκεντρωσε 144 ψηφους, εναντι 108 του Γερμανου διεθνη επιθετικου της Μπαγερν Μοναχου Γιουργκεν Κλινσμαν και 67 του Φινλανδου διεθνη επιθετικου του Αγιαξ, Γιαρι Λιτμανεν.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι υψηλες για την εποχη θερμοκρασιες και οι ισχυροι νοτιαδες στα πελαγη θα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του καιρου συμφωνα με τη Μετεωρολογικη Υπηρεσια.Οι ανεμοι θα πνεουν νοτιοδυτικοι μετριοι μεχρι ισχυροι,ενω θα σημειωθουν τοπικες βροχες, καθως και λιγες καταιγιδες. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 12 με 17 βαθμους και στην υπολοιπη χωρα 14 με 21 βαθμους Κελσιου.Νοτιαδες, πιθανοτητα βροχης και θερμοκρασια 15 με 20 και 12 με 18 αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Wednesday, 27 December 1995 - 01:09:14