Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 28)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Νεα επιστολη προς τους θεραποντες γιατρους προσανατολιζεται να στειλει ο Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Τουρκικο μαχητικο αεροσκαφος κατεπεσε στο Αιγαιο,υστερα απο τεχνικη βλαβη.Ειχε παραβιασει τον ελληνικο εναεριο χωρο και ειχε αναχαιτισθει απο ελληνικο Φ-16.Διεσωθη ο ενας χειριστης,αναζητειται ο αλλος.
  • Σε εγκληματικη ενεργεια οφειλεται ο χθεσινος θανατος αβαπτιστου βρεφους.Ποινικη διωξη κατα των γονεων του.
  • Εγκριθηκε η συμβαση για τη ζευξη Ριου - Αντιρριου.
  • Το υποκαταστημα της ΣΙΤΙ ΜΠΑΝΚ στη λεωφορο Συγγρου ληστεψαν αγνωστοι.
  • Επικροτει η ΓΣΣΕ την πρωτοβουλια Πεπονη για την πειραματικη εφαρμογη του 35ωρου.
  • Απαραδεκτη η κατασταση στις φυλακες δηλωνει ο Αντωνης Σαμαρας μετα την επισκεψη του στο γυναικειο σωφρονιστικο καταστημα Κορυδαλλου.
  • Εντονα οικονομικα προβληματα αντιμετωπιζει το 60% των νοικοκυριων δηλωνει ο Νικος Κωνσταντοπουλος που επισκεφθηκε την κεντρικη αγορα της Αθηνας.
  • Τα μεθοριακα φυλακια της Ροδοπης επισκεφθηκε ο προεδρος της Δημοκρατιας.
  • Στο ονομα του πρωθυπουργου σκονταφτει ο κυβερνητικος συνασπισμος στην Τουρκια.
  • Τραγικος ο απολογισμος απο τις καταρρακτωδεις βροχες σε Νοτια Αφρικη και Βραζιλια.
  • Διεθνης κατακραυγη για την πεμπτη πυρηνικη δοκιμη της Γαλλιας στο νοτιο Ειρηνικο.
  • Κραυγη αγωνιας για το μελλον της Κρατικης Ορχηστρας Θεσσαλονικης απο το διευθυντη της Λεωνιδα Καβακο.
  • Απερριφθη το αιτημα του Ολυμπιακου να διεξαχθει ο αγωνας του με την ΑΕΚ στην Αθηνα.
  • Ανοδος 1,24% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στασιμη παρεμεινε και το τελευταιο 24ωρο η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου οπως αναφερεται στο ατρικο ανακοινωθεν, που εκδοθηκε το μεσημερι. Η αντιμικροβιακη αγωγη και η περιοδικη υποστηριξη της αναπνευστικης και νεφρικης λειτουργιας συνεχιζονται. Οι προσπαθειες των γιατρων εστιαζονται στην αποτροπη μιας νεας λοιμωξης και στη βελτιωση της κλινικης εικονας του Πρωθυπουργου. Η γενικη κλινικη εικονα του κ.Παπανδρεου ειναι σχετικα καλη παρ' οτι οι ειδικοι που παρακολουθουν τη θρεψη του οργανισμου του λενε οτι οι ρυθμοι που ανακτα δυναμεις και βαρος δεν ειναι απολυτα ικανοποιητικοι. Μαλιστα σημερα υπεβαλαν τον Πρωθυπουργο σε μια στερνικη παρακεντιση, ενα ειδος βιοψιας μυελου των οστων, προκειμενου να διαπιστωσουν εαν η παρατεταμενη καχεξια οφειλεται σε αλλη νοσο και δεν ειναι αποτελεσμα της καρδιακης επιβαρυνσης. Οι ενδειξεις που ειχαν μια ωρα μετα την εξεταση ηταν απολυτα καθησυχαστικες ενω πληρη αποτελεσματα θα εχουν σε δυο με τρεις ημερες.

Για την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου αναμενεται να ενημερωσει ο υπουργος Υγειας τις προσεχεις ημερες οσους εχουν λογους να ενδιαφερονται για το θεμα. Ο κ. Κρεμαστινος σε συνεντευξη του στην εφημεριδα Ελευθεροτυπια λεει οτι δεχεται επιθεσεις και απειλες και διευκρινιζει οτι δεν προκειται να εγκληματισει για να πετυχουν καποιοι τους στοχους τους. Ο κ.Κρεμαστινος προσθετει οτι καποιοι του ζητουν να ξεχασει τον ορκο του ενω επισημαινει οτι θα πρεπει να λεχθει ξεκαθαρα οτι αυτες τις στιγμες οι συνταγματολογοι πρεπει να παραμεινουν συνταγματολογοι, οι νομικοι, νομικοι, οι πολιτικοι, πολιτικοι και οι γιατροι, γιατροι.Ο θεραπων γιατρος του πρωθυπουργου καταληγει τονιζοντας οτι θα πρεπει ο καθενας με ευσυνειδησια να κανει στο ακεραιο το καθηκον του και να μη ζητει απο τον αλλο να παρανομησει για να μην πω να εγκληματισει.Απο την πλευρα του ο υπουργος Βιομηχανιας, Αναστασιος Πεπονης, σε συνεντευξη του στα ΝΕΑ τονιζει οτι ειναι χρεος των θεραποντων γιατρων να καταθεσουν την προγνωση τους, αν ο κ.Παπανδρεου θα ανακτησει τη δυνατοτητα ασκησης των πρωθυπουργικων καθηκοντων στο ορατο μελλον. Επισημαινει οτι η χωρα θα πρεπει να εχει πρωθυπουργο και δεν υπαρχουν συνταγματικα αδιεξοδα αλλα ευθυνες και υποχρεωσεις πολιτειακων και κομματικων οργανων.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλεμαχος Χυτηρης, αρνηθηκε να προβει σε σχολια των δηλωσεων των κυριων Κρεμαστινου και Πεπονη και επανελαβε οτι η κυβερνηση τηρει το συνταγμα και τους νομους.Στις επιμονες ερωτησεις για τις δηλωσεις του κ.Κρεμαστινου, ο εκπροσωπος τονισε οτι διευκρινησεις μπορουν να δοθουν μονο απο τον υπουργο Υγειας και εξεφρασε την εκτιμηση οτι ο κ.Κρεμαστινος θα ειχε λογο για να κανει τις δηλωσεις που εκανε. Οι τελευταιες πολιτικες εξελιξεις εξεταζονται στη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ, υπο την προεδρια του Γραμματεα Κωστα Σκανδαλιδη.

Στη Νεα Δημοκρατια, ο κ.Μιλτιαδης Εβερτ προσανατολιζεται να αποστειλει νεα επιστολη προς τους θεραποντες γιατρους του με την οποια θα ζητα να πληροφορηθει εαν ο Πρωθυπουργος θα μπορει να ασκησει να καθηκοντα του και ποτε προβλεπεται να παρει εξιτηριο απο το Ωνασειο.Οριστικες αποφασεις, τοσο για το περιεχομενο οσο και για το χρονο αποστολης της επιστολης θα ληφθουν αυριο. Το μεσημερι ο εκπροσωπος του κομματος, Βασιλης Μαγγινας,επανελαβε εμμεσως οτι το κομμα του θα καταθεσει προταση μομφης και κατηγορησε τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ για ατολμια. Την εκτιμηση οτι η προταση μομφης που προτιθεται να καταθεσει η Νεα Δημοκρατια θα συσπειρωσει το διαλυμενο ΠΑΣΟΚ, διατυπωσε ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας και προσθεσε οτι κανενας τους δεν θελει εκλογες. Απο την πλευρα του ο προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος δηλωσε πως η πολιτικη ατολμια και υστεροβουλια της κυβερνητικης πλειοψηφιας διαμορφωνουν συνθηκες που οδηγουν τη χωρα απο το τραγικο στο κωμικο.

Συνεχιζονται οι απο αερος και θαλασσης ερευνες των ελληνικων στρατιωτικων αρχων για τον εντοπισμο και τη διασωση και του δευτερου Τουρκου πιλοτου το μαχητικο αεροσκαφος του οποιου κατεπεσε το μεσημερι ανοικτα της Μυτιληνης,απο μηχανικη βλαβη και αφου προηγουμενως ειχε παραβιασει τον εθνικο εναεριο χωρο.Συμφωνα με ολες τις ενδειξεις η πτωση του τουρκικου Φ-4 οφειλεται η σε τεχνικη βλαβη η σε κακο χειρισμο των πιλοτων του αλλα οχι σε δικη μας ενεργεια, οπως χαρακτηριστικα τονισε σε εκτακτη συνεντευξη Τυπου, ο υπουργος Εθνικης Αμυνης, Γερασιμος Αρσενης.Στις 2.20 το μεσημερι ζευγος τουρκικων μαχητικων αεροσκαφων τυπου Φ-4 παραβιασε το εθνικο εναεριο χωρο της Ελλαδας και πεταξαν πανω απο τη Χιο με κατευθυνση προς δυσμας.Ελληνικα μαχητικα αεροσκαφη τυπου Φ-16 απογειωθηκαν αμεσως, αναγνωρισαν τα τουρκικα και τους ζητησαν να απομακρυνθουν.Κατα τη διαρκεια της εμπλοκης το ενα τουρκικο αεροσκαφος κατεπεσε. Αμεσως κινητοποιηθηκαν ελληνικα πολεμικα πλοια,αεροσκαφη και ελικοπτερα και καταφεραν να περισυνελεξουν το συγκυβερνητη,σμηναγο ονοματι Κιλαρ, τον οποιο και μετεφεραν στη Μυτιληνη για την παροχη των πρωτων βοηθειων.Ο κ.Αρσενης δηλωσε οτι δεν ειναι βεβαιο αν ο κυβερνητης του αεροσκαφους προφθασε να το εγκαταλειψει αλλα βεβαιωσε οτι οι ερευνες θα συνεχισθουν και το βραδυ.Ηδη οι ελληνικες αρχες,οπως ειπε ο κ.Αρσενης, συγκεντρωνουν τα απαραιτητα στοιχεια για να προβουν στις καταλληλες ενεργειες σε ολα τα διεθνη φορα.Οι ενοπλες δυναμεις καταβαλλουν καθε δυνατη προσπαθεια για τη διασωση του Τουρκου πιλοτου δηλωσε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας,Μιλτιαδης Εβερτ,που ενημερωθηκε σχετικα.Το ΚΚΕ σε ανακοινωση του αναφερει οτι οι συνεχεις παραβιασεις γινονται με την ανοχη,αν οχι με την καλυψη του ΝΑΤΟ,που ενθαρρυνει την Αγκυρα να συνεχιζει την τακτικη της εντασης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε αποτυχια κινδυνευει να καταληξει ο εν συστασει κυβερνητικος συνασπισμος στην Τουρκια, μεταξυ του κομματος του Ορθου Δρομου, της Τανσου Τσιλερ και της Μητερας Πατριδας, του Μεσουτ Γιλμαζ.Η κυριοτερη διαφωνια αφορα το ονομα του πρωθυπουργου, καθως το Κομμα του Ορθου Δρομου επιμενει να γινει πρωθυπουργος η Τανσου Τσιλερ, απαιτηση την οποια κρινει απαραδεκτη ο Μεσουτ Γιλμαζ.Απο την πλευρα του, ο ηγετης των ισλαμικου Κομματος της Ευημεριας,Νετζμετιν Εμπακαν, ζητησε σημερα απο τον Γιλμαζ να απορριψει την συμμαχια με την Τσιλερ και να συνεργαστει μαζι του, ενδεχομενο που εκεινος δεν απεκλεισε. Ο προεδρος της χωρας, Σουλειμαν Ντεμιρελ,δεν αναμενεται να ορισει εντολοδοχο πρωθυπουργο πριν απο τα μεσα Ιανουαριου, οποτε και θα συνελθει εκ νεου το κοινοβουλιο.

Θετικη χαρακτηρισε το Ισραηλ την ατμοσφαιρα που επικρατησε στον πρωτο γυρο των επαναληπτικων ειρηνευτικων συνομιλιων με τη Συρια, στο Μεριλαντ των Ηνωμενων Πολιτειων.Ο ισραηλινος υπουργος προεδριας, στον πρωτο επισημο σχολιασμο του για τις συνομιλιες που διεξαγονται κεκλεισμενων των θυρων, υποστηριξε οτι το θετικο αυτο κλιμα αφηνει ανοικτο το ενδεχομενο για σοβαρες διαπραγματευσεις.Ο πρωθυπουργος της χωρας, Σιμον Περες, σε συνεντευξη του σε αιγυπτιακη εφημεριδα, εξεφρασε την επιθυμια για την συναψη ενος περιφερειακου συμφωνου με τις αραβικες χωρες για την παταξη της τρομοκρατιας στη Μεση Ανατολη.

Οι καταρρακτωδεις βροχες που πληττουν τις τελευταιες μερες διαφορες περιοχες του πλανητη, συνεχιζουν το καταστροφικο εργο τους. Τους 155 εφθασαν οι νεκροι στη Νοτια Αφρικη, ενω αγνοουνται αλλοι εξηντα.Τουλαχιστον δεκα ατομα εχασαν τη ζωη τους και αλλα δεκαπεντε τραυματισθηκαν σοβαρα, στην πολη Μπελο Οριζοντε της Βραζιλιας, απο τις εδαφικες κατακρημνισεις που προκαλεσαν οι νεροποντες.Στη δυτικη Ρουμανια, εκατονταδες αγροκτηματα επληγησαν οταν υπερχειλισαν ποταμια, ενω εκλεισαν προσωρινα τεσσερις μεγαλοι δρομοι και τρεις σιδηροδρομικες γραμμες.

Με πρωτοφανες θρασος παρα την διεθνη κατακραυγη, η Γαλλια πραγματοποιησε χθες την πεμπτη κατα σειρα πυρηνικη δοκιμη της στην ατολη Μουρουροα, στον νοτιο Ειρηνικο.Την δοκιμη καταδικασε συσσωμη η διεθνης κοινη γνωμη, ενω σιγη ιχθυος τηρησε η Μεγαλη Βρετανια.

Στις 3 Μαρτιου θα διεξαχθουν τελικα οι προωρες εκλογες στην Ισπανια, ενα χρονο νωριτερα απο τη ληξη της κανονικης θητειας της κυβερνησης.Η κυβερνηση του Φελιπε Γκονζαλες εχασε την κοινοβουλευτικη υποστηριξη του καταλανικου κομματος το περασμενο καλοκαιρι και ο πρωθυπουργος ειχε δεσμευθει οτι οι προωρες εκλογες θα διεξαχθουν εντος του Μαρτιου του 1996.Στη Μοσχα,το συνεδριο των Ρωσικων Κοινοτητων ενεκρινε την υποψηφιοτητα του ηγετη του, στρατηγου Αλεξαντρ Λεμπεντ, στις προεδρικες εκλογες του προσεχους Ιουνιου, με κυριοτερους αντιπαλους τον σημερινο προεδρο, Μπορις Γιελτσιν και τον υπερεθνικιστη, Βλαντιμιρ Ζιρινοφσκι.

Την αρση των οικονομικων κυρωσεων που ειχε επιβαλει η Μοσχα σε βαρος της Γιουγκοσλαβιας, διεταξε σημερα ο προεδρος Μπορις Γιελτσιν. Οι κυρωσεις αιρονται αναδρομικα απο τις 22 Νοεμβριου, ημερα οπου τα Ηνωμενα Εθνη ανεστειλαν τις οικονομικες κυρωσεις σε εφαρμογη της ειρηνευτικης συμφωνιας του Ντειτον. Οι κυρωσεις θα επιβληθουν εκ νεου, εαν η κυβερνηση του Βελιγραδιου η οι Σερβοι της Βοσνιας δεν τηρησουν τους ορους της συμφωνιας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εγκληματικη ενεργεια οφειλεται ο χθεσινος θανατος αβαπτιστου βρεθους, που συμφωνα με τους γονεις του οφειλετο σε πνιγμο την ωρα που το ταιζαν.Η ιατροδικαστικη ερευνα απεδειξε οτι το 13 μηνων αγορακι εχασε την ζωη του απο εγκεφαλικη αιμορραγια που προηλθε απο πολλαπλα χτυπηματα, ενω επανω στο σωμα του εφερε σημαδια, που πιθανον να προερχονται απο καψιμο τσιγαρου.Η εισαγγελεας Πειραια, Αικατερινη Στουραιτου,ασκησε ποινικη διωξη για ανθρωποκτονια απο προθεση εναντιον των γονεων Αρτιατ Χασαν, 46 χρονων, αιγυπτιου ναυτικου και της συζυγου του Σοφιας Παπακαλοδουκα.Οι γονεις υποστηριξαν χθες στους γιατρους του νοσοκομειου παιδων οτι το παιδι τους που ειχε γεννηθει στον 6-ο μηνα της κυησης ειχε σοβαρα προβληματα υγειας, τα οποια το δυσκολευαν στην καθημερινη διατροφη του. Συμφωνα με πληροφοριες τους δυο γονεις,εκαψε με την καταθεση του στην αστυνομια, ο αδελφος της Σοφιας Παπακαλοδουκα, Νικος, ο οποιος ειπε οτι ο γαμπρος του δεν το ηθελε το παιδι γιατι του κοστιζε πολλα χρηματα και οτι την κακοποιηση την ειχε διαπιστωσει και ο ιδιος στις 22 Δεκεμβριου. Ομως η αδελφη του ισχυρισθηκε οτι το μωρο ειχε πεσει απο την κουνια του.

Εγκριθηκε απο την κυβερνητικη επιτροπη, που συνεδριασε το μεσημερι, υπο την προεδρια του αναπληρουντος τον Πρωθυπουργο,Ακη Τσοχατζοπουλου, η συμβαση για την κατασκευη της ζευξης Ριου - Αντιρριου. Οπως δηλωσε ο κ.Τσοχατζοπουλος,αποφασισθηκε η συμβαση, που θα υπογραφει αμεσως μετα την Πρωτοχρονια, να παει το ταχυτερο προς κυρωση στη Βουλη.Ο υπουργος χαρακτηρισε πολυ σημαντικο το εργο της ζευξης Ριου - Αντιρριου, γιατι σε μια επταετια που θα ολοκληρωθει, θα αλλαξει ριζικα τους συγκοινωνιακους ορους της δυτικης Ελλαδας, αλλα και την συνδεση της Πελοποννησου με την Εγνατια Οδο. Το εργο θα κατασκευαστει απο την κοινοπραξια ΓΕΦΥΡΑ, το συνολικο κοστος ανερχεται, σε περιπου 135 δις. δρχ., σε τιμες 1993.Η κατασκευη θα γινει με τη μεθοδο της συγχρηματοδοτησης, με παραχωρηση εκμεταλλευσης στον αναδοχο για διαστημα 35 ετων.Η γεφυρα θα εχει συνολικο μηκος 2,5 χιλιομετρα, θα ειναι καλωδιωτη, θα στηριζεται σε τεσσερα βαθρα και θα εχει ανοιγματα της ταξης των 500 μετρων. Θα διαθετει δυο λωριδες κυκλοφοριας ανα κατευθυνση και μια λωριδα εκτακτους αναγκης. Το συνολικο πλατος θα ειναι περιπου 25 μετρα.Στην κυβερνητικη επιτροπη υπηρξε ενημερωση και για το σημαντικο εργο για την Αττικη της λεωφορου Σταυρου - Ελευσινος, προυπολογισμου 400 δις. δρχ.

Το υποκαταστημα της Σιτι Μπανκ στη Λεωφορο Συγγρου, στο Νεο Κοσμο, εγινε το πρωι, στοχος ληστων.Δυο ενοπλοι ακινητοποιησαν πελατες και υπαλληλους, αρπαξαν περιπου 7 εκατομμυρια δραχμες και εξαφανιστηκαν με ενα αυτοκινητο Λαντα.Η καταδιωξη που εξαπελυσε η αστυνομια ηταν ακαρπο, ενω προκληθηκε και συγχυση καθως στο κεντρο της αμεσης δρασης εφθασε μια πληροφορια οτι το αυτοκινητο των ληστων συγκρουστηκε με αλλο ΙΧ κοντα στο Ωνασειο.Τελικα, αποδειχθηκε οτι η πληροφορια ηταν λαθος, αν και πραγματι δυο αυτοκινητα ειχαν συγκρουστει στην περιοχη. Τις μεσημβρινες ωρες εντοπιστηκε το αυτοκινητο των ληστων, εγκαταλειμμενο στη συμβολη των οδων Κρατιτος και Καβαλαρη, στη περιοχη Αγιος Σωστης.Μεταφερθηκε στην ασφαλεια και εξεταζεται για να διαπιστωθει εαν υπαρχουν δακτυλικα αποτυπωματα, που ισως οδηγησουν στη συλληψη των δραστων. Τον περασμενο Οκτωβριο,δυο αγνωστοι ειχαν ληστεψει το ιδιο υποκαταστημα και ειχαν παρει 18 εκατομμυρια δραχμες.

Την πρωτοβουλια του υπουργου Βιομηχανιας Αναστασιου Πεπονη για την εξεταση της πειραματικης εφαρμογης του 35ωρου σε μια βιομηχανια που ελεγχει ο δημοσιος τομεας, επικροτησε σημερα η ΓΣΕΕ.Ο Προεδρος της Συνομοσπονδιας,Χρηστος Πρωτοπαπας, δηλωσε οτι περιμενει απ'ολους τους κυβερνητικους και εργοδοτικους κυκλους να αποδειξουν, με την αποδοχη της προτασης του κ.Πεπονη, οτι πραγματι πιστευουν οτι το υπ'αριθμον ενα προβλημα ειναι η ανεργια.

Τις γυναικειες φυλακες Κορυδαλλου επισκεφθηκε σημερα ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, επικεφαλης κλιμακιου του κομματος του. Οι συνθηκες καθε αλλο παρα ανθρωπινες ειναι, δηλωσε ο κ.Σαμαρας και ανακοινωσε την προθεση του να επισκεφθει τον υπουργο Δικαιοσυνης αλλα και να επαναφερει στη βουλη το ομοφωνο πορισμα της διακομματικης επιτροπης για τις φυλακες.

Την κεντρικη αγορα της Αθηνας επισκεφθηκε σημερα ο προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος και σε δηλωσεις του τονισε οτι εντονο προβλημα οικονομικης στενοτητας αντιμετωπιζει το 60% των νοικοκυριων στην Ελλαδα, λογω της πολιτικης της λιτοτητας που εφαρμοζεται τα τελευταια χρονια. Ο κ.Κωνσταντοπουλος κατηγγειλε την κυβερνηση οτι με τον προυπολογισμο της προσθετης λιτοτητας του 1996, παιρνουν εκρηκτικες διαστασεις οι κοινωνικοι αποκλεισμοι, οι οικονομικες πιεσεις, η εισοδηματικη και κοινωνικη αδικια. Τελος, ειπε οτι αντι για την αναπτυξη και την προοδο, η χωρα οδηγειται στην κοινωνια του ενος τριτου που προοδευει και των δυο τριτων που δοκιμαζονται και υποφερουν.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος, επισκεφθηκε το πρωι μεθοριακα φυλακια του νομου Ροδοπης και με την ευκαιρια των εορτων εδωσε δωρα στους ακριτες. Το μεσημερι, ο κ.Στεφανοπουλος επισκεφθηκε την εδρα του τεταρτου σωματος στρατου στην Ξανθη, καθως και μεθοριακα χωρια.

Η εισαγγελια του Αρειου Παγου ζητει να διωκονται σε βαθμο κακουργηματος για ανθρωποκτονια απο προθεση οσοι οδηγουν μεθυσμενοι η αναπτυσσουν υπερβολικη ταχυτητα και προκαλουν θανατηφορο τροχαιο δυστυχημα. Ηδη, με εγκυκλιο της η εισαγγελια του ανωτατου δικαστηριου, παραγγελει απο την εισαγγελια πρωτοδικων Αθηνας να ασκηθει και η πρωτη διωξη για φονο σε βαρος νεαρου οδηγου, ο οποιος θεωρειται υπαιτιος δυο τροχαιων θανατηφορων δυστυχηματων.

Ενα ζευγαρι Ιταλων απο την Βιτσεντσα ειναι τα θυματα που βρεθηκαν στην Κρητη.Προκειται για την Ντεμπορα Πορτογκεζε, 23 ετων και τον Τζιοβανι Μπαου, 43 ετων. Η Πορτογκεζε ζουσε με τους θετους γονεις της, αλλα απο τον Οκτωβριο ειχαν χασει τα ιχνη της και πιστευεται οτι ζουσε με τον Μπαου σε ενα χωριο της Βιτσεντσα.Και οι δυο ησαν ανεργοι και ειχαν αδυναμια στην χαρτομαντεια και την μαγεια.

Παρατεινεται συμφωνα με ανακοινωση του υπουργειου Υγειας, για ενα μηνα μεχρι 31 Ιανουαριου ``96 η ισχυς των καρτων για την διακινηση των Ατομων με Ειδικες Αναγκες με τα μεσα μαζικης μεταφορας της Αθηνας και της επαρχιας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Κραυγη αγωνιας για το μελλον, αλλα κυριως το παρον της Κρατικης Ορχηστρας Θεσσαλονικης, εξεπεμψε ο διευθυντης της Λεωνιδας Καβακος. Διαγουμε περιοδο επιβιωσης που δεν ξερω ποσο ακομη μπορει να διαρκεσει.Οι μουσικοι μας ειναι ηρωες και δεν ξερω ποσο θα συνεχισουν να ειναι, δηλωσε χαρακτηριστικα ο κ. Καβακος διαμαρτυρομενος για την πληρη ελλειψη χωρων, κονδυλιων και κυριως φροντιδας της ιδιας της πολης για τη διατηρηση των θεσμικων καλλιτεχνικων φορεων της. Αν η Διεθνης Εκθεση δεν μας παραχωρησει το συνεδριακο της κεντρο προκειμενου να στεγαστουμε και να παρουσιασουμε εργο στα επομενα δυο χρονια, η ΚΟΘ θα παψει να υπαρχει,προειδοποιησε ο κ.Καβακος.

Στον Φεντερικο Γκαρθια Λορκα, ποιητη και μουσικο, ειναι αφιερωμενες οι δυο πρωτες συναυλιες του νεου χρονου, που οργανωνει το Μεγαρο Μουσικης. Την Τριτη και Τεταρτη 9 και 10 Ιανουριου αντιστοιχα, παρουσιαζονται τα λαικα τραγουδια που ο Ανδαλουσιανος ποιητης και θεατρικος συγγραφεας, ειτε εγραψε ο ιδιος βασιζομενος σε παλια λαικα μοτιμα ειτε διεσωσε και διασκευασε. Ο τιτλος του αφιερωματος ειναι Του Φεγγαριου τα Παθη και εκφραζει τη σκοτεινη και μυστηριακη πλευρα του ερωτα, που τοσο υμνησε ο μεγαλος Ισπανος ποιητης και θεατρανθρωπος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακρια απο την εδρα του θα αντιμετωπισει τελικα ο Ολυμπιακος την ΑΕΚ, μετα την απορριψη της εφεσης του απο την επιτροπη της ΕΠΟ, για ανακληση της ποινης του,που ειχε επιβληθει απο τον αθλητικο δικαστη.Αυριο το μεσημερι η επιτροπη της ΕΠΟ, θα αποφασισει σε πιο γηπεδο θα διεξαχθει ο αγωνας.

Εσπευσμενα για την Ατλαντα των Ηνωμενων Πολιτειων αναχωρησε ο Αμερικανος ασος της ομαδας του Παναθηναικου Ντομινικ Γουιλκινς λογω θανατου του πατερα του.

Αμεσως μετα τις γιορτες θα κατατεθει προς ψηφιση στην Βουλη η διαταξη εκεινη που καταργει ολες τις αντιθετες διαταξεις που εμποδιζαν την εναρμονιση του καταστατικου της ΕΠΟ με αυτο της ΦΙΦΑ, τονισε ο υφυπουργος Αθλητισμου, Γιωργος Λιανης.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ανοδικες τασεις επικρατησαν στην σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με αποτελεσμα ο Γενικος Δεικτης Τιμων να ξεπερασει το φραγμα των 900 μοναδων. Εκλεισε στις 910,93 μοναδες ενισχυμενος κατα 1,24%. Θεαματικη αυξηση παρουσιασε η αξια των συναλλαγων που εφθασε στα 64,1 δισεκατομμυρια δραχμες. Η αυξηση αυτη δεν ειναι πραγματικη καθως οφειλεται σε διακινηση πακετων απο θεσμικους επενδυτες με στοχο να εγγραψουν λογιστικα κερδη στους ισολογισμους τους για το οικονομικο ετος 1995. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 1,28%, Ληζινγκ πτωση 0,30%, Ασφαλειες ανοδος 1,20%, Επενδυσεις ανοδος 2,34%, Βιομηχανιες ανοδος 1,13%, Κατασκευες ανοδος 1,31%, Συμμετοχων ανοδος 1,99%, Διαφορες ανοδος 1,35%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας παρουσιασε ανοδο 0,98% .

Μικρη μειωση παρουσιασε το δολαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις εμπορικες τραπεζες στις 241,067 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι νοτιαδες και οι βροχες, κυριως στα δυτικα, θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου συμφωνα με τις προβλεψεις της Μετεωρολογικης Υπηρεσιας.Οι ανεμοι στα βορειοανατολικα θα ειναι ανατολικοι μετριοι και στην υπολοιπη χωρα νοτιοι μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 10 με 17 βαθμους και στην υπολοιπη χωρα 13 με 21 βαθμους Κελσιου.Νοτιαδες με βροχες και θερμοκρασια 14 με 10 και 12 με 16 βαθμους Κελσιου αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Friday, 29 December 1995 - 10:30:38