Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 31)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΤΟ ΚΟΣΜΟΣ FM ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Σταθεροποιημενη παραμενει κατα το τελευταιο εξαωρο η κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου, συμφωνα με το βραδυνο ιατρικο ανακοινωθεν. Η αναπνευστικη του λειτουργια, προστιθεται στο ανακοινωθεν, υποστηριζεται περιοδικα απο αναπνευστηρα, ενω δεν υποβληθηκε σε αιμοκαθαρση και η καρδιακη του λειτουργια ειναι αμεταβλητη. Ο θεραπων γιατρος που ανακοινωσε το ιατρικο δελτιο ειπε οτι ο κ. Παπανδρεου υποστηριχθηκε απο αναπνευστηρα γιατι υποβληθηκε σε πολλες εξετασεις ενω προσθεσε οτι δεν εχουν βγει τα αποτελεσματα των εξετασεων απο την αξονικη τομογραφια.

Ο υπουργος Υγειας Δημητρης Κρεμαστινος με γραπτη του δηλωση απαντησε στις καταγγελιες του βουλευτη του ΠΑΣΟΚ Βασιλη Κεδικογλου ο οποιος τον κατηγορησε οτι εκμεταλλευθηκε την υπουργικη θεση για να προωθησει προσωπικες φιλοδοξιες και οτι η σταση του στο θεμα της υγειας του Πρωθυπουργου υποκρυπτει πολιτικες σκοπιμοτητες.Ο κ. Κρεμαστινος τονισε οτι τα οσα λεει ο κ. Κεδικογλου αποτελουν οχι μονο ψευδη και αισχρες συκοφαντιες αλλα εμπιπτουν και στην ποινικη δικαιοσυνη. Τονιζει οτι ειναι τοσο ανδρειος που τα λεει κρυπτομενος πισω απο τη βουλευτικη ασυλια του και διερωταται γιατι επελεξε ο κ. Κεδικογλου αυτη τη στιγμη, την ωρα της μαχης για τη ζωη του Ανδρεα Παπανδρεου. Σημειωνεται οτι ο κ. Κεδικογλου επανηλθε και σημερα στο θεμα αυτο με νεες δηλωσεις σε ραδιοφωνικους και τηλεοπτικους σταθμους. Τονισε οτι θα παραιτηθει απο την ασυλια του και θα καταθεσει μηνυτηρια αναφορα κατα του κ. Κρεμαστινου.

Το απογευμα ο κ. Τσοχατζοπουλος συναντηθηκε στο Ωνασειο με τον κ. Κρεμαστινο. Οπως δηλωσε ο αναπληρων τον Πρωθυπουργο, ο υπουργος Υγειας εχει την εμπιστοσυνη τοσο της κυβερνησης οσο και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσοχατζοπουλος τονισε οτι δεν υπαρχει θεμα παραιτησης του κ. Κρεμαστινου ενω χαρακτηρισε αδικη την επιθεση που δεχθηκε απο τον κ. Κεδικογλου. Και προσθεσε οτι με την υποθεση αυτη θ'ασχοληθει τις επομενες ημερες το Εκτελεστικο Γραφειο. Επισης αποχωρωντας απο το Ωνασειο τοσο ο Κωστας Λαλιωτης οσο και ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος χαρακτηρισαν τις δηλωσεις Κεδικογλου ανακριβεις, αδικες και παραβιαζουν το κλιμα ενοτητας και συνεπειας στο ΠΑΣΟΚ.Στο μεταξυ επαναλαμβανονται την επομενη εβδομαδα οι διεργασιες στο ΠΑΣΟΚ για το πολιτικο προβλημα που εχει προκυψει λογω της παρατεινομενης ασθενειας του Πρωθυπουργου. Την Τριτη θα συνεδριασει το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και την Τεταρτη το Εκτελεστικο Γρφειο.

Στις αρχες της εβδομαδας ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ αναμενεται να επισκεφθει τον Προεδρο της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλο στον οποιο, προτιθεται, συμφωνα με πληροφοριες να του θεσει το προβλημα που εχει ανακυψει με την παρατεινομενη ασθενεια του κ. Παπανδρεου. Το πρωι ο κ. Εβερτ αναφερομενος στο οσα σημειωθηκαν με τον κ. Κρεμαστινο συνεστησε σε οσους εχουν εμπλακει σ'αυτη την υποθεση να διαβασουν κανενα βιβλιο του παραλογου, ν'ασχοληθουν με τη λογικη και, οπως ειπε, με αυτα που εχουν αναγκη ο λαος και η κοινωνια.

Αναφορες στη σημερινη κατασταση κανουν στα πρωτοχρονιατικα μηνυματα τους η πολιτειακη και πολιτικη ηγεσια.Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος υπογραμμιζει οτι οι εσωτερικες εξελιξεις απαιτουν περισυλλογη και υψηλη αισθηση ευθυνης εκ μερους ολων και ιδιως των συνταγματικως και πολιτικως υπευθυνων. Ο αναπληρων τον Πρωθυπουργο, Ακης Τσοχατζοπουλος, τονιζει οτι εχει διαμορφωθει βαρυ κλιμα απο την κρισιμη μαχη που δινει ο Πρωθυπουργος και προσθετει οτι απαιτειται συσπειρωση και συλλογικοτητα στις αποφασεις και στη δραση των στελεχων του ΠΑΣΟΚ. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ τονιζει οτι ο χρονος κλεινει με την Ελλαδα ακυβερνητη με σοβαρες εθνικες εκκρεμοτητες και νεα προβληματα.

Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας τονιζει οτι η Ελλαδα εγκλωβισμενη παρακολουθει τον Πρωθυπουργο να δινει τη μαχη της ζωης τους και τους επιγονους να δινουν τη μαχη της πολιτικης προσωπικης τους επιβιωσης. Η γενικη γραμματεας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα αναφερομενη στην παρατεταμενη ασθενεια του Πρωθυπουργου, επεσημανε οτι δημιουργουνται προυποθεσεις να θεωρει ο ελληνικος λαος οτι γινεται μια διαπαλη οικονομικων κυριως συμφεροντων γυρω απο ενα κρεβατι.Τελος ο Συνασπισμος τονιζει οτι η ηγεσια του ΠΑΣΟΚ δεσμια ενος μειγματος στρουθοκαμηλισμου, ατολμιας και υστεροβουλιας αποφευγει και αναβαλει το επιτακτικο αιτημα αντικαταστασης του Πρωθυπουργου, επιταχυνοντας τα ανοιχτα προβληματα του τοπου.

Ο πρωην πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης κατα τη διαρκεια επισκεψης του το πρωι στη Βαρβακειο Αγορα εξεφρασε τη λυπη του και την ανησυχια του για την κατασταση, οπως ειπε, στην οποια βρισκεται η χωρα, αλλα και την ελπιδα οτι ο καινουργιος χρονος θα ειναι καλυτερος γιατι ο ελληνικος λαος αξιζει καλυτερη τυχη.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος με την ευκαιρια της 1ης του νεου ετους 1996 απαλασσει ολους τους αξιωματικους , υπαξιωματικους και οπλιτες των Ενοπλων Δυναμεων και των Σωματων Ασφαλειας και τους μαθητες των σχολων αυτων απο την εκτιση του υπολοιπου των πειθαρχικων ποινων.

Νεα επιδεινωση παρουσιασε σημερα η κατασταση της υγειας του Χριστοφορου Μαρινου ο οποιος νοσηλευεται στο Τζανειο Νοσοκομειο μετα απο απεργια πεινας που πραγματοποιει εδω και 53 ημερες. Συμφωνα με το θεραποντα ιατρο του ο Μαρινος παρουσιασε σοβαρη επιδεινωση, συγχυτικη καταταση, βρισκεται στα προθυρα οξειας νεφρικης ανεπαρκειας και τυφλωσης.Η καρδια του παρουσιαζει επικινδυνες αρρυθμιες. Ο Μαρινος συνεληφθη και κρατειται για τη ληστεια στο Κρατικο Νοσοκομειο της Νικαιας οπου δολοφονηθηκε ο ταμιας Δημητρης Μαντουβαλος.

Με διαφορετικο απο καθε αλλη χρονια τροπο η πρωτευουσα θα υποδεχθει τον καινουργιο χρονο. Τα μεσανυχτα με την αλλαγη του χρονου θα πραγματοποιηθει υπαιθρια συναυλια στην Πλατεια Συνταγματος ενω ταυτοχρονα θα εκτοξευθουν πυροτεχνηματα απο τους γυρω λοφους της Αθηνας. Στο μεταξυ νωριτερα κατα μια ωρα θα σταματησουν αποψε τα δρομολογια των λεωφορειων, των τρολευ και του ηλεκτρικου σιδηροδρομου.

Δυο τραυματιες εκ των οποιων ο ενας σοβαρα ειναι ο απολογισμος συμπλοκης αναμεσα σε δυο παρεες που σημειωθηκε τα ξημερωματα σε μπαρ στην Ιερα Οδο στο Αιγαλεω.Ο δραστης εξαφανιστηκε ενω οι δυο τραυματιες Ρωσοποντιοι Γιωργος Φωτιας 37 ετων και Δημητρης Κοροσιδης 28 ετων νοσηλευονται εκτος κινδυνου στο Γενικο Κρατικο Νοσοκομειο της Νικαιας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα μεσανυχτα δινονται στη δημοσιοτητα τα εγγραφα του Βρετανικου υπουργειου Εξωτερικων, στα οποια γινεται λογος για τα γεγονοτα του 1964, δηλαδη αμεσως μετα την τουρκοκυπριακη ανταρσια. Συμφωνα με πληροφοριες του Ραδιοφωνικου Ιδρυματος Κυπρου, στα εγγραφα αυτα συμπεριλαμβανεται και το αμερικανοβρετανικο σχεδιο για 'Ενωση Κυπρου - Ελλαδας, με ανταλλαγμα την παραχωρηση στην Τουρκια, ειτε μερους της Καρπασιας, ειτε ελληνικου νησιου.

Αμερικανικα αρματα μαχης αρχισαν σημερα να διασχιζουν τον ποταμο Σαβο, μεταξυ της Κροατιας και της Βοσνιας, μεσω της πλωτης γεφυρας 600 μετρων, η κατασκευη της οποιας ολοκληρωθηκε το πρωι. Η γεφυρα στον ποταμο Σαβο θα ειναι για ενα χρονο η κυρια γραμμη επικοινωνιας μεταξυ της αμερικανικης δυναμης που σταθμευει στην περιοχη της Τουζλα και των βασεων στην Κροατια και την Ουγγαρια.

Ενας απο τους γνωστοτερους θεατρικους συγγραφεις της Ανατολικης Γερμανιας, ο Χαινερ Μυλερ, πεθανε χθες στο Βερολινο απο καρκινο σε ηλικια 66 ετων. Ο Μυλερ, που ηταν διευθυντης του "Μπερλινερ Ανσαμπλ", του μυθικου θεατρου του Μπερτολτ Μπρεχτ, εγραψε περι τα 30 εργα στη διαρκεια της λογοτεχνικης του σταδιοδρομιας. Ενα απο τα γνωστοτερα ειναι το "Γερμανια, Θανατος στο Βερολινο".

Ο οργανωση των Βασκων αυτονομιστων ΕΤΑ με ανακοινωση της που δημοσιευεται στο σημερινο φυλλο βασκικης εφημεριδας,αναλαμβανει την ευθυνη για σειρα επιθεσεων η αποπειρες επιθεσεων, μεταξυ των οποιων και αυτων στην Μαδριτη και την Βαλενθια, στις 11 και 16 Δεκεμβριου, στις οποιες εχασαν την ζωη τους εξι ατομα στην πρωτη και ενα ατομο στην δευτερη.

Ο ηγετης της Λιβυης Μουαμαρ Κανταφι δηλωσε σε Ιταλους δημοσιογραφους που επισκεπτονται την Τριπολη, οτι δεν θεωρει τον αμερικανο προεδρο Μπιλ Κλιντον ως εχθρο. Προειδοποιησε ομως οτι "οπως ειναι σημερα τα πραγματα θα μπορουσα να πληξω την Νεαπολη της Ιταλιας, οπου υπαρχει βαση του ΝΑΤΟ".

Ο 43-χρονος 'Αχμεντ Ουγιαχια, επικεφαλης του γραφειου της προεδριας, διοριστηκε σημερα πρωθυπουργος της Αλγεριας απο τον προεδρο της χωρας Λιαμιν Ζερουαλ. Ο Ζερουαλ ειχε νωριτερα θεσει τελος στα καθηκοντα του πρωθυπουργου Μοκνταντ Σιφι, ο οποιος ειχε υποβαλει την παραιτηση του μετα τη νικη του σημερινου προεδρου στις προεδρικες εκλογες.

Περισσοτερα απο 400 χιλιαδες ατομα δοκιμαζονται απο την ξηρασια που πληττει την ανατολικη Αιθιοπια και οι αρχες εχουν κανει εκκληση για διεθνη βοηθεια, δηλωσαν αξιωματουχοι στην Αντις Αμπεμπα. 'Οπως μετεδωσε ο κρατικος αιθιοπικος ραδιοσταθμος περιπου 150 χιλιαδες απο τα θυματα ειναι πρωην προσφυγες που επεστρεψαν απο την γειτονικη Σομαλια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με το παιγνιδι Σπορτινγκ-Παναθηναικου ολοκληρωνεται αποψε η 13η αγωνιστικη για το πρωταθλημα μπασκετ της Α1 Εθνικης κατηγοριας.Στους χθεσινους αγωνες ξεχωρισαν η νικη του Ηρακλη με 71-65, επι του συμπολιτη του Αρη, στο ντερμπι της Θεσσαλονικης και η δυσκολη επικρατηση του πρωταθλητη Ολυμπιακου στο Ηρακλειο επι της τοπικης ομαδας με 65-62. Στους αλλους αγωνες η ΑΕΚ πετυχε μια σημαντικη νικη επι του Πανιωνιου με 77-75, η Λαρισα νικησε εκτος εδρας τους Αμπελοκηπους με 76-67, ο Απολλων Πατρων νικησε στην Πατρα το Περιστερι με 84-79, ενω τελος ο ΠΑΟΚ επεβληθη ανετα επι του Παπαγου με 90-72.

- Ετσι τωρα προηγειται ο Ολυμπιακος με 24 βαθμους, εναντι 22 του Παναθηναικου, 21 του Περιστεριου, 20 του Αρη, του Πανιωνιου, του ΠΑΟΚ και του Απολλωνα Πατρων, 18 του Ηρακλη, του Σπορτιγκ, της ΑΕΚ, του Παπαγου και της Λαρισας και 15 των Αμπελοκηπων και του Ηρακλειου.

Και να περασουμε στο βολει, οπου σε δυο αγωνες της 12-ης ημερας για το πρωταθλημα της Α1 εθνικης κατηγοριας των ανδρων, σημειωθηκαν δυο μεγαλες εκπληξεις. Συγκεκριμενα ο Ολυμπιακος εχασε 3-1 απο τον Κτησιφωντα και ο Αρης με το ιδιο σκορ απο τον Μιλωνα. Στους υπολοιπους αγωνες της ημερας σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα:

Γιαννινα - Παναθηναικος   0-3
Εσπερος  - Εθνικος Αλεξ.  3-1
και
Ορεστιαδα- ΠΑΟΚ           3-0
- Ετσι στη βαθμολογια ο Παναθηναικος εμεινε μονος πρωτος με 22 βαθμους, εναντι 21 του Ολυμπιακου, του Αρη και της Ορεστιαδας και 20 του Κτησιφωντα.

Την ηττα με 2-0 απο τον Ελβετο, Μαρκ Ροσε, γνωρισε ο Ελληνοαυστραλος τεννιστας, Μαρκ Φιλιππουσης, στο πρωτο παιχνιδι του για το τουρνουα ``Ηοπμαν Ψθπ`` μικτων ομαδων, που εγινε στο Περθ της Αυστραλιας. Στο διπλο ομως ο Φιλιππουσης, αγωνιζομενος με την Νικολ Μπρατκε, επικρατησε του αντιπαλου ελβετικου ζευγους των Μαρκ Ροσε και Μαρτινα Χιγκινς με 2-0.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Sunday, 31 December 1995 - 19:39:12