Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Jan. 02)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Τις προσεχεις ημερες θα συναντηθουν με τον Προεδρο της Δημοκρατιας οι κυριοι Αποστολος Κακλαμανης και Αντωνης Λιβανης.
  • Νεα επιστολη προς το ιατρικο συμβουλιο, εστειλε το πρωι ο Μιλτιαδης Εβερτ και ζητει ενημερωση για την υγεια του κ.Παπανδρεου.
  • Σταθεροποιημενη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, συμφωνα με το τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν.
  • Συνεληφθη το πρωι ο Αναστασιος Κλοντηρας, φερομενος ως δραστης της τριπλης δολοφονιας στο Παλαιοχωρι Χαλκιδικης.
  • Αυξημενα ειναι απο χθες τα ενοικια των κατοικιων, τα καυσιμα, τα ποτα, τα τσιγαρα, τα ασφαλιστρα και τα τηλεφωνηματα.
  • Εκτεταμενες καταστροφες προκαλεσε η θεομηνια που επληξε το Πυθαγορειο Σαμου.
  • Κρισιμη ειναι η κατασταση της υγειας του Χριστοφορου Μαρινου.
  • Επτα Βοσνιοι πολιτες αγνοουνται κοντα στο Σεραγεβο, συμφωνα με επιβεβαιωση του ΟΗΕ.
  • Βομβα εξερραγη το πρωι στην Κορσικη ευτυχως χωρις θυματα.
  • Χιονοστιβαδα παρεσυρε εξι σκιερ και προκαλεσε το θανατο ς`εναν απο αυτους στις γαλλικες Αλπεις.
  • Το Μπακιγχαμ διεψευσε πληροφοριες οτι η Νταιανα συμφωνησε να δωσει διαζυγιο στον Καρολο.
  • Κυκλοφορησαν σημερα τα εισιτηρια για το αυριανο ντερμπι Ολυμπιακου-ΑΕΚ για το κυπελλο ποδοσφαιρου.
  • Δυσκολο αγωνα δινει αποψε ο ΠΑΟΚ στην Κροατια για το κυπελλο μπασκετ με την Ζρινιεβατς.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την παραιτηση του απο τη θεση του αντιπροεδρου του διοικητικου συμβουλιου του Ωνασειου Καρδιοχειρουργικου Κεντρου, υπεβαλε ο καθηγητης και ακαδημαικος, Γρηγορης Σκαλκεας, με επιστολη του προς τον υπουργο Υγειας, Δημητρη Κρεμαστινο. Αφορμη της παραιτησης, οπως αφηνεται να εννοηθει, στην επιστολη, αποτελεσαν οι προσφατες δηλωσεις του βουλευτη του ΠΑΣΟΚ, Βασιλη Κεδικογλου, που χαρακτηρισε την εκλογη του κ.Σκαλκεα ως αντιπροεδρου του Ωνασειου, προιον συναλλαγης και οχι αξιοκρατικη.

Αμεταβλητη παραμενει κατα το τελευταιο 24ωρο η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, συμφωνα με το ιατρικο ανακοινωθεν που διανεμηθηκε στις 2.30 το μεσημερι. Η αναπνευστικη του λειτουργια υποστηριζεται περιοδικα απο αναπνευστηρα. Τα πορισματα των βιοψιων νεφρου και δερματος συμπληρωνονται σημερα και θα ανακοινωθουν αυριο.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Τηλεμαχος Χυτηρης, αναφερομενος στην απογευματινη συνεδριαση του προεδρειου της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, δηλωσε οτι εαν συγκληθει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα για καθαιρεση η αντικατασταση του Πρωθυπουργου αυτο σημαινει, οπως ειπε, εκτροπη και ανωμαλια που μπορει να οδηγησει σε περιπετειες οχι το ΠΑΣΟΚ αλλα την ομαλη πορεια της χωρας. Τονισε οτι υπαρχει σταθεροτητα που πρεπει να διαφυλαχθει ως κορη οφθαλμου. Ο κ.Χυτηρης, διευκρινισε οτι δεν υπαρχει θεμα παραιτησης του υπουργου Υγειας, Δημητρη Κρεμαστινου. Αναφερομενος δε, στις δηλωσεις του κ.Εβερτ, ειπε οτι αυτα δεν ευσταθουν.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, φερεται αποφασισμενος να κλιμακωσει την αντιπολιτευτικη του τακτικη με αφορμη το θεμα της παρατεταμενης ασθενειας του Πρωθυπουργου. Ο κ.Εβερτ σε δηλωσεις του το μεσημερι, μιλησε για πολιτικη ανωμαλια και καταφωρη παραβιαση των στοιχειωδων κανονων ομαλης λειτουργιας του πολιτικου μας συστηματος. Επιτεθηκε εναντιον κορυφαιων στελεχων του ΠΑΣΟΚ τα οποια κατηγορησε οτι αδρανοποιουνται αλλα και οτι αποδεικνυονται μικρα, οπως ειπε, για να αναλαβουν τις ευθυνες που απαιτουνται προκειμενου να βγει ο τοπος απο το πολιτικο αδιεξοδο το οποιο επικρατει. Επεσημανε οτι το σημερινο κυβερνητικο κλιμα δεν νομιμοποιειται να αναλαμβανει υποχρεωσεις οπως συμβασεις προμηθειων, αναθεσεις εργων και προσληψεων και τονισε οτι η ΝΔ ως κυβερνηση δεν προκειται να αναγνωρισει τετοιες πραξεις. Ο κ.Εβερτ, τονισε οτι διανυουμε ηδη την τεσσαρακοστη τεταρτη ημερα απο τοτε που ο Πρωθυπουργος δεν ασκει τα καθηκοντα του χωρις να υπαρχει προοπτικη επανοδου του ς`αυτα. Εξεφρασε την εκτιμηση οτι ο ευλογος χρονος αναπληρωσης του Πρωθυπουργου, εχει παρελθει. Ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης θα συναντηθει την Παρασκευη με τον Προεδρο της Δημοκρατιας και την ερχομενη εβδομαδα θα καταθεσει προταση δυσπιστιας εναντιον της κυβερνησης.

Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, εγινε το μεσημερι ο υπουργος Επικρατειας παρα τω Πρωθυπουργω, Αντωνης Λιβανης, ο οποιος τον ενημερωσε για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου και συζητησαν τις τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις.

Η υφυπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Ελισσαβετ Παπαζωη, με επιστολη που εστειλε σημερα στον γραμματεα της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, Δημητρη Μπεη, ζητει την αμεση συγκληση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, προκειμενου, οπως σημειωνει, να συζητηθει το πολιτικο προβλημα, να ενημερωθουν οι βουλευτες και να ληφθουν, ενδεχομενως, αποφασεις. Ειναι η πρωτη φορα που τειθεται επισημως απο μελος της κυβερνησεως, θεμα αμεσης συγκλησης της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, για να συζητηθει το προβλημα που εχει προκυψει απο την παρατεινομενη ασθενεια του Πρωθυπουργου.

Επιστολη με αναλογο περιεχομενο, αλλα με διαφορετικο αιτημα, εστειλε σημερα στον κ.Μπεη και ο βουλευτης Ηλειας του ΠΑΣΟΚ Γιαννης Σκουλαρικης. Ζητει απο τον κ.Μπεη να μην συναινεσει σε κοινη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ και της Κεντρικης Επιτροπης, οπως προσφατα αποφασισε να συγκαλεσει για τις 20 Ιανουαριου, το Εκτελεστικο Γραφειο του κομματος. Ο κ.Σκουλαρικης επισημαινει οτι θα πρεπει τα δυο οργανα να συνελθουν σε διαφορετικους χρονους και παντως το καθενα ανεξαρτητα απο το αλλο. Δηλωση με θεμα την επιταχυνση των διαδικασιων για την επιλυση του πολιτικου προβληματος της χωρας, εκανε και ο βουλευτης Κερκυρας του ΠΑΣΟΚ, Σπυρος Καλουδης.

Χθες τον Πρωθυπουργο επισκεφθηκε στο Ωνασειο ο Ακης Τσοχατζοπουλος και ειχε ολιγολεπτη συνομιλια. Συμφωνησαν να συναντηθουν παλι συντομα και να συζητησουν για τις πολιτικες εξελιξεις. Ο κ.Παπανδρεου, ευχαριστησε τοσο τον κ.Τσοχατζοπουλο, οσο και τον ελληνικο λαο για τη συμπαρασταση που δειχνει ολες αυτες τις ημερες της νοσηλειας του.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ, εστειλε το πρωι νεα επιστολη προς το ιατρικο συμβουλιο και ζητει να ενημερωθει για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου. Διατυπωνει το ερωτημα αν ειναι σε θεση σημερα ο κ.Παπανδρεου να ασκησει τα καθηκοντα του και δευτερον, ποτε θα μπορεσει να τα αναλαβει. Επισης, ο κ.Εβερτ, εντος της εβδομαδος, αναμενεται να επισκεφθει τον Προεδρο της Δημοκρατιας, στον οποιο θα θεσει το θεμα που δημιουργειται απο την παρατεταμενη ασθενεια του Πρωθυπουργου, ενω θα ζητησει και τη συμβολη του στον τερματισμο της κρισης. Τελος, συγκλινουσες πληροφοριες αναφερουν οτι το κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης ενδεχομενως να καταθεσει προταση μομφης κατα της κυβερνησης.

Στο μεταξυ, σταθεροποιημενη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου συμφωνα με το τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν. Η αναπνευστικη λειτουργια του υποστηριζεται περιοδικα απο αναπνευστηρα, ενω η καρδιακη λειτουργια ειναι αμεταβλητη. Ο κ.Παπανδρεου υποβληθηκε σε αιμοκαθαρση την οποια ανεχτηκε καλα. Εντος των προσεχων ωρων αναμενονται τα πληρη αποτελεσματα απο τις βιοψιες νεφρων και δερματος στις οποιες υποβληθηκε ο κ.Παπανδρεου, υπο την παρακολουθηση αξονικου τομογραφου. Απο στιγμη σε στιγμη αναμενεται να εκδοθει το ιατρικο ανακοινωθεν, αφου ηδη ολοκληρωθηκε το συμβουλιο των γιατρων.

Το Τριμελες Συμβουλιο Πλημελειοδικων απερριψε σημερα την προσφυγη του Χριστοφορου Μαρινου, με την οποια ζητουσε την αντικατασταση της κρατησης του, για λογους υγειας. Ο Μαρινος, ο οποιος εχει προφυλακιστει κατηγορουμενος για συμμετοχη στη ληστεια και το φονο σε βαρος του ταμεια του Γενικου Κρατικου Νοσοκομειου Πειραια, Δημητρη Μαντουβαλου. Ο Μαρινος αρνειται τις κατηγοριες που του αποδιδονται και υποστηριζει οτι δεν εχει καμμια σχεση με την ληστεια και το φονο. Στο πλαισιο αυτο της διαμαρτυριας του, εχει κηρυξει απο διμηνου απεργια πεινας και η κατασταση του, λογω της σωματικης και πνευματικης του εξαντλησης, εχει επιδεινωθει σοβαρα.

Συνεληφθη το πρωι σε ορεινη περιοχη της Χαλκιδικης, ο 35χρονος, Αναστασιος Κλοντηρας, ο οποιος φερεται ως δραστης της δολοφονιας της μητερας του και δυο ακομη συγγενικων προσωπων στο Παλαιοχωρι Χαλκιδικης, την παραμονη της Πρωτοχρονιας. Ο Κλοντηρας, στην κατοχη του οποιου βρεθηκε και ενα μαχαιρι κρατειται και ανακρινεται στο αστυνομικο τμημα της Αρναιας.

Αυξημενα ειναι απο χθες τα ενοικια κατοικιων, τα καυσιμα, τα ποτα, τα τσιγαρα, τα ασφαλιστρα και τα τηλεφωνηματα. Ειδικοτερα, η βενζινη σουπερ πωλειται κατα 9, 5 δραχμες το λιτρο ακριβοτερη, η αμολυβδη κατα 8, 5, το πετρελαιο κινησης κατα 6 δραχμες και το πετρελαιο θερμανσης κατα 3, 5 δραχμες το λιτρο. Τα τσιγαρα πωλουνται ακριβοτερα κατα 40 εως 50 δραχμες το πακετο. Επισης απο την Πρωτοχρονια αυξηθηκαν κατα 4% και τα ενοικια για τα σπιτια που παραμενουν υπο ελεγχο. Ο μεσος ορος αυξησης των ασφαλιστρων των οχηματων υπολογιζεται στο 25%. Επισης η τιμη της αστικης μοναδας αυξανεται κατα 13% ενω οι υπεραστικες συνδιαλεξεις κατα 4%.

Στο μεταξυ για το τρεχον ετος οι αυξησεις στις αποδοχες των δημοσιων υπαλληλων, θα ειναι της ταξης του 2, 5 συν 2, 5% ενω εντος του ετους θα δοθει η πρωτη δοση απο τα αναδρομικα των 18.000 δραχμων. Για τους συνταξιουχους οι αυξησεις θα φθασουν μεχρι και 3, 5% ανα εξαμηνο. Τελος, εντος του Ιανουαριου θα πραγματοποιηθει συναντηση μεταξυ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικων οργανωσεων για τη συναψη της νεας συμβασης στον ιδιωτικο τομεα οπου αναμενεται να κλεισει με αυξησεις γυρω στο 8%.

Εκτεταμενες καταστροφες προκαλεσε η θεομηνια που επληξε τη Σαμο την παραμονη της Πρωτοχρονιας. Συνεργεια της νομαρχιας εξακολουθουν να καταγραφουν τις ζημιες που προκαλεσαν οι θυελλωδεις ανεμοι κυριως στο Πυθαγορειο. Προκληθηκαν ζημιες σε 70 περιπου σπιτια και σε αυτοκινητα καθως και σε αγροτικες καλλιεργειες.

Εντος των προσεχων ημερων αναμενεται να εκδοθει η αποφαση του Συμβουλιου Πλημμελειοδικων επι της προσφυγης για την αιτηση αποφυλακισης με περιοριστικους ορους του Χριστοφορου Μαρινου. Η κατασταση της υγειας του Μαρινου ειναι κρισιμη καθως νοσηλευεται στο Τζανειο Νοσοκομειο μετα απο απεργια πεινας δυο περιπου μηνων. Σημειωνεται οτι ο Μαρινος, εχει προφυλακιστει για τη ληστεια στο Κρατικο Νοσοκομειο Νικαιας και τη δολοφονια του ταμια Δημητρη Μαντουβαλου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επτα βοσνιοι πολιτες εξαφανισθηκαν καθως διεσχιζαν οδικη αρτηρια της σερβικης συνοικιας Ιλιτζα του Σεραγεβο, συμφωνα με σημερινη δηλωση εκπροσωπου της πολιτικης αστυνομιας του ΟΗΕ. Η βοσνιακη κυβερνηση ανακοινωσε χθες οτι ενδεκα βοσνιοι πολιτες εξαφανισθηκαν τις τελευταιες ημερες καθως διεσχιζαν τη συνοικια της Ιλιτζα και κατηγορησε τους Σερβους οτι τους κρατουν αιχμαλωτους. Στο μεταξυ ο αμερικανος υπουργος Αμυνας Ουιλλιαμ Περι εξεφρασε σημερα την ικανοποιηση του για την πορεια της ειρηνευτικης διαδικασιας στη Βοσνια, αλλα απεφυγε να κανει προβλεψεις για μια μονιμη συμφιλιωση αναμεσα στις τρεις αντιμαχομενες παραταξεις.

Βομβα εξερραγη τις πρωτες πρωινες ωρες στα γραφεια της γαλλικης εταιρειας Ηλεκτρισμου στην Κορσικη με αποτελεσμα να προκληθουν μεγαλες υλικες ζημιες, ανακοινωσε η αστυνομια. Καμμια οργανωση δεν εχει αναλαβει μεχρι στιγμης την ευθυνη. Προκειται για την τεταρτη βομβιστικη επιθεση στην Κορσικη απο την αρχη του νεου χρονου.

Χιονοστιβαδα παρεσυρε εξι σκιερ και προκαλεσε το θανατο του ενος απο αυτους στην περιοχη Σαρενα των γαλλικων Αλπεων, ανακοινωσαν σημερα οι τοπικες αρχες. Η χιονοστιβαδα προκληθηκε οταν δυο σκιερ αρχισαν να κανουν καταβαση εκτος των προκαθορισμενων οριων της χιονοδρομικης πιστας.

Τουλαχιστον 14 νεκροι και 20 αγνοουμενοι ειναι ο απολογισμος των πλημμυρων που επι μια εβδομαδα αναστατωσαν τη νησο Σουματρα της Ινδονησιας, ανακοινωσαν σημερα οι τοπικες αρχες. Τα συνεργεια διασωσης εξακολουθουν να ερευνουν για διασωθεντες. Περισσοτεροι απο 16.000 αγροτες αναγκαστηκαν να εγκαταλειψουν τα σπιτια τους, ενω εκατονταδες εκταρια καλλιεργησιμης γης υπεστησαν σοβαρες ζημιες.

Τουλαχιστον 4 ατομα εχασαν τη ζωη τους στην πρωτευουσα Καρατσι του Πακισταν στη διαρκεια ανταλλαγης πυροβολισμων με ανδρες της αστυνομιας, αυξανοντας σε 22 τον αριθμο των θυματων της βιας που σαρωνει την πολη απο την αρχη του νεου χρονου, ανακοινωσε εκπροσωπος της αστυνομιας. Περισσοτερα απο 1950 ατομα εχασαν τη ζωη τους το 1995 στο Καρατσι, στη διαρκεια βιαιων ταραχων.

Τα ανακτορα του Μπαγκιγχαμ διεψευσαν τις πληροφοριες οτι η πριγκηπισα Νταιανα συμφωνησε με την απαιτηση της βασιλισσας Ελισαβετ να παραχωρησει διαζυγιο στον πριγκηπα Καρολο για να επικρατησει επιτελους ηρεμια στη βασιλικη οικογενεια. ``Η Νταιανα, ακομα το σκεφτεται. Βρισκεται σε διακοπες και δεν εχει αλλαξει σε τιποτα τις αρχικες της αποφασεις``, δηλωσε εκπροσωπος των ανακτορων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοιγει σημερα η αυλαια της προκριματικης φασης των αγωνων για το κυπελλο Ελλαδας στο ποδοσφαιρο. Στις 3 το μεσημερι, θα διεξαχθει ο αγωνας Δοξας Βυρωνα - Παναθηναικου. Αυριο στις 6.30 θα διεξαχθει το ντερμπι Ολυμπιακου-ΑΕΚ στο Ολυμπιακο Σταδιο. Σημερα κυκλοφορησαν τα εισιτηρια του αγωνα απο τα οποια το 60% πηρε ο Ολυμπιακος και το 40% η ΑΕΚ. Η διαθεση τους γινεται απο τα γραφεια των δυο ομαδων των οργανωμενων συνδεσμων και αυριο θα πωλουνται απο τα εκδοτηρια του Ολυμπιακου Σταδιου.

Δυσκολο αγωνα δινει αποψε ο ΠΑΟΚ για το Ευρωπαικο Κυπελλο μπασκετ στο Ζαγκρεμπ της Κροατιας αντιμετωπιζοντας την τοπικη Ζρινιεβατς. Η συναντηση θα αρχισει στις 7.00 το απογευμα.

Νεο προπονητη αναζητει η ομαδα μπασκετ της ΑΕΚ μετα την απολυση απο την τεχνικη ηγεσια του Βλαντο Τζουροβιτς, ο οποιος θεωρηθηκε υπευθυνος για την κακη πορεια που πραγματοποιησε μεχρι τωρα η ``ενωση`` στο πρωταθλημα και το κυπελλο Κορατς. Συμφωνα με πληροφοριες, η ΑΕΚ εκανε ``κρουση`` στον πρωην ομοσπονδιακο τεχνικο Ευθυμη Κιουμουρτζογλου, η οποιος ομως αρνηθηκε να συνεργαστει μαζι της. Ετσι, η ``ενωση`` βρισκεται παντα σε αναζητηση νεου προπονητη, ενω ακουγονται τα ονοματα των Κωστα Διαμαντοπουλου, Κωστα Πετροπουλου, Σπυρου Φωσκολου, Μιχαλη Κυριτση, Λευτερη Σουμποτιτς και Στηβ Γιατζογλου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με βροχες στις περισσοτερες περιοχες της χωρας επικρατουν σημερα. Απο το απογευμα τα φαινομενα θα ενταθουν στις νοτιοτερες περιοχες και θα σημειωθουν καταιγιδες ενω ασθενεις χιονοπτωσεις θα σημειωθουν στα βορεια ορεινα. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 10 βαθμους, στην υπολοιπη ηπειρωτικη χωρα και το Ιονιο τους 16 και στα νησια του Αιγαιου τους 15 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπονται νεφωσεις με τοπικες βροχες, λιγες καταιγιδες στα νοτια και ασθενεις χιονοπτωσεις στα βορεια ορεινα. Προοδευτικα ομως ο καιρος θα βελτιωθει απο τα δυτικα. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι μεχρι ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση στη βορεια Ελλαδα.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Tuesday, 2 January 1996 - 12:38:00