Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 03)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Εντονος προβληματισμος στο ΠΑΣΟΚ λογω του θεματος που δημιουργειται απο την παρατεταμενη ασθενεια του Πρωθυπουργου.
  • Το πρωι συναντηθηκαν τα μελη του Εκτελεστικου Γραφειου και του προεδρειου της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ.Απο τη 1 συνεδριαζει το Ε.Γ. .
  • Ο Πρωθυπουργος αδυνατει να ασκησει τα καθηκοντα του, δηλωνει ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος και πρεπει να συγκληθει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα.
  • Πολιτικο λαθος χαρακτηρισε ο Δημητρης Μπεης τη χθεσινη δηλωση του Τηλεμαχου Χυτηρη.
  • Σταθεροποιημενη χαρακτηριζεται η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου.
  • Κλιμακωνει την αντιπολιτευτικη του τακτικη ο Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Με τον Κωνσταντινο Μητσοτακη συναντηθηκε το πρωι ο υπουργος Οικονομικων, Αλεκος Παπαδοπουλος.
  • Υπογραφηκε η συμβαση για την κατασκευη της ζευξης Ριου-Αντιρριου.Το εργο θα ολοκληρωθει σε επτα χρονια.
  • Νεα αιτηση αποφυλακισης καταθετουν οι συνηγοροι του Χριστοφορου Μαρινου.
  • Αποπλεει το απογευμα για τη Βοσνια το αρματαγωγο ΣΑΜΟΣ, με 53 αξιωματικους και οπλιτες.
  • Στο Σεραγεβο εφθασε ο υπουργος Αμυνας των Ηνωμενων Πολιτειων, Ουιλιαμ Περι.
  • Η Παλαιστινιακη αστυνομια συνελαβε παλαιστινιο αγωνιστη για τα ανθρωπινα δικαιωματα.
  • Το ντερμπι Ολυμπιακου-ΑΕΚ δεσποζει στους σημερινους αγωνες του κυπελλου Ελλαδας στο ποδοσφαιρο.
  • Πεντε ελληνικες ομαδες αγωνιζονται αποψε για τα ευρωπαικα κυπελλα μπασκετ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου κατα το τελευταιο 24ωρο συμφωνα με το τελευταιο ιατρικο δελτιο δεν παρουσιασε σημαντικες μεταβολες. Ο ασθενης υποβαλλεται σε εντονη αναπνευστικη φυσικοθεραπεια και κινησιοθεραπεια. Η αναπνευστικη και νεφρικη λειτουργια του, υποστηριζονται περιοδικα απο τεχνητα μεσα. Στο ανακοινωθεν αναφερονται τα αποτελεσματα της νεφρικης βιοψιας και της βιοψιας δερματος. Για τη νεφρικη βιοψια αναφερει οτι τα αποτελεσματα εδειξαν εκτεταμενες βλαβες των νεφρικων σωληναριων επι εδαφους προηγηθεισης σωληναριακης νεκρωσεως. Τα σπειραματα εμφανιζουν ολικες η μερικες σκληρυντικες αλλοιωσεις, αλλα στοιχεια σπειραματονεφριτιδας δεν παρατηρηθηκαν. Στο ανακοινωθεν σημειωνεται οτι στοιχεια συνηγορουντα υπερ μιας συστηματικης νοσου π.χ. αγγειιτιδας δεν αναγνωριστηκαν στο εξετασθεν υλικο. Παρομοιως δεν αποδειχτηκαν στοιχεια ειδικης φλεγμονης η κακοηθειας. Περαιτερω ελεγχος θα συνεχιστει με εξειδικευμενες εξετασεις προς επιβεβαιωση η αποκλεισμο αλλων νοσολογικων συνδρομων. Αναφορικα με τη βιοψια δερματος, η ιστολογικη εξεταση εδειξε αλλοιωσεις συμβατες με αποδραμουσα αγγειακη βλαβη στα πλαισια πιθανης αλλεργικης αντιδρασεως σε φαρμακα η τοξινες λοιμωδων παραγοντων. Στοιχεια συνηγορουντα υπερ μιας συστηματικης αγγειιτιδας η αλλης συστηματικης νοσου οπως επιγραμματικα αναφερει εριθειματωδης λυκος, δεν ανευρεθησαν.

Επι δυο σχεδον ωρες το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ ενημερωσε το Εκτελεστικο Γραφειο του Κινηματος για τη χθεσινη αποφαση του σχετικα με το ενδεχομενο συγκλησης της Κοινοβουλευτικης Ομαδας για να εξετασθει το πολιτικο προβλημα που δημιουργει η παρατεταμενη ασθενεια του Πρωθυπουργου. Οπως δηλωσε ο Γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, Δημητρης Μπεης στη συναντηση με την αντιπροσωπεια του Ε.Γ. διαπιστωθηκε ταυτοτητα αντιληψεων σ'ενα κοινο σκοπο και ενα κοινο μελλον και στην κοινη αντιμετωπιση ολων των προβληματων. Προσθεσε επισης οτι οι συναντησεις αυτες προκειται να συνεχισθουν. Ανεφερε επισης οτι ο χρονος συγκλησης της Κοινοβουλευτικης Ομαδας θα εξαρτηθει απο τις εγγραφες δηλωσεις που θα καταθεσουν οι βουλευτες στο προεδρειο της. Ερωτηθεις για το αν το Εκτελεστικο Γραφειο συμφωνει με τις αποψεις Χυτηρη ο κ. Μπεης δηλωσε οτι το Ε.Γ. δεν εχει την ευθυνη των δηλωσεων του κ. Χυτηρη οι οποιες, οπως ειπε, δεν ηταν οι καλυτερες δυνατες. Υπαρχει λαθος στις δηλωσεις αυτες, προσθεσε.

Το μεσημερι ο Κυβερνητικος Εκπροσωπος Τηλεμαχος Χυτηρης, διευκρινισε οτι η χθεσινη του δηλωση με κανενα τροπο δεν ειχε την εννοια απειλης. Τονισε οτι ηταν μια διαπιστωση, που εκανε η οποια παρερμηνευθηκε και θεωρηθηκε απειλη. Ειπε οτι ηταν μια αντικειμενικη αληθεια. Επανελαβε δε, οτι η δηλωση του ισχυει. Δηλαδη αν υπαρξει καθαιρεση του Πρωθυπουργου και αντικατασταση του χωρις ο ιδιος να συναινεσει αυτο αποτελει εκτροπη και ανωμαλια. Ο κ.Χυτηρης τονισε οτι το ιδιο ισχυει και σε περιπτωση που ομοφωνα η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ λαβει τετοια αποφαση. Και επεσημανε οτι για να μην υπαρξει εκτροπη πρεπει να διαφυλαχθει η ομαλοτητα του πολιτικου βιου. Απαντωντας σε ερωτηση με ποιο τροπο μπορει να συγκληθει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα αφου ο Πρωθυπουργος αδυνατει, ο κ.Χυτηρης ειπε, οτι η συγκληση της κοινοβουλευτικης ομαδας απαιτει μια νομιμοτητα και τα οργανα του ΠΑΣΟΚ θα συζητησουν το θεμα.

Αποφασισμενος να κλιμακωσει την αντιπολιτευτικη του τακτικη φερεται ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ο οποιος τονισε οτι ο ευλογος χρονος αναπληρωσης του Πρωθυπουργου εχει παρελθει και σημερα η κατασταση οπως ειπε, συνιστα πλεον πολιτικη ανωμαλια. Τις προσεχεις ημερες ο κ.Εβερτ, θα συγκαλεσει τα κομματικα οργανα, θα υποβαλει προταση μομφης κατα της κυβερνησης, ενω την Παρασκευη θα γινει δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, στον οποιο θα εκθεσει την κατασταση που εχει δημιουργηθει. Αυριο, θα μεταβει στο Ωνασειο ο γενικος διευθυντης του κομματος κ.Βαρθολομαιος προκειμενου να λαβει τις απαντησεις απο τους θεραποντες γιατρους, στις επιστολες που απεστειλε ο κ.Εβερτ και στις οποιες ζητουσε να ενημερωθει για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου.

Συναντηση διαρκειας 45 λεπτων ειχαν το πρωι στη Βουλη ο επιτιμος προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωνσταντινος Μητσοτακης με τον υπουργο Οικονομικων Αλεκο Παπαδοπουλο. Κατα τη συναντηση ο κ. Παπαδοπουλος ενημερωσε τον τεως πρωθυπουργο για τις εξελιξεις στην ελληνικη οικονομια, για τον προυπολογισμο του 1996 και για την επιτυχη εκτελεση του προυπολογισμου του 1995.

Κοινη συνεδριαση υπο την προεδρια του Προεδρου της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνη Σαμαρα, πραγματοποιειται αυριο το μεσημερι της εκτελεστικης επιτροπης, της κοινοβουλευτικης ομαδας και του συμβουλιου πολιτικου σχεδιασμου και προγραμματος του κομματος. Κατα τη συναντηση αυτη, θα εξεταστουν τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις.

Υπογραφηκε το μεσημερι στο υπουργειο Περιβαλλοντος και Δημοσιων Εργων η συμβαση μεταξυ του ελληνικου δημοσιου και της εταιριας ``Γεφυρα`` για την κατασκευη της ζευξης Ριου-Αντιρριου. Η συμβαση θα κατατεθει προς κυρωση στη Βουλη ενω το εργο αναμενεται να ολοκληρωθει σε επτα χρονια.

Νεα αιτηση αποφυλακισης του Χριστοφορου Μαρινου, κατεθετουν σημερα στον ανακριτη οι συνηγοροι του. Οι γιατροι του Τζανειου Νοσοκομειου ενημερωσαν εγγραφως το δικαστικο συμβουλιο για την υγεια του Μαρινου που εχει επιβαρυνθει μετα απο 64 μερες απεργιας πεινας. Σημειωνετα οτι χθες, το συμβουλιο Πλημμελειοδικων απερριψε το αιτημα για αποφυλακιση του Μαρινου με περιοριστικους ορους, με το σκεπτικο οτι η αποκατασταση της υγειας του αποτελει υποχρεωση και ευθυνη των θεραποντων γιατρων. Υπενθυμιζεται οτι ο Χριστοφορος Μαρινος ειναι προφυλακισμενος κατηγορουμενος για συμμετοχη στην ενοπλη ληστεια μετα φονου στο Κρατικο Νοσοκομειο της Νικαιας.

Αποπλεει το απογευμα για τη Βοσνια το αρματαγωγο ``Σαμος``, με 53 αξιωματικους και οπλιτες, μαζι με 26 οχηματα στο πλαισιο της συμμετοχης της χωρας μας στη ΝΑΤΟικη ειρηνευτικη δυναμη.

Νεο προβλημα με παλιρροικο κυμα,δημιουργηθηκε τα ξημερωματα στην Αχαια,με αποτελεσμα να διακοπει για δυο ωρες η κυκλοφορια των οχηματων στην εθνικη οδο Πατρων -Πυργου,στο υψος των Ιτεων. Το απροσδοκητο γεγονος,δευτερο μεσα σε λιγα 24ωρα, μετα το περιστατικο στα Διγελιωτικα Αιγιαλειας την Πρωτοχρονια, σημειωθηκε στις 4 τα ξημερωματα και διηρκεσε μεχρι τις 6 το πρωι. Τα νερα της θαλασσας , σχηματισαν ...λιμνη στη στερια, σε μηκος αρκετων μετρων,με αποτελεσμα να πλημμυρισει το οδοστρωμα καθως επισης παρακειμενα σπιτια και καταστηματα.

Την απαλλαγη ολων των κατηγορουμενων για την υποθεση του ριφιφι στην τραπεζα Εργασιας, εισηγειται με προταση του προς τα μελη του δικαστικου συμβουλιου ο εισαγγελεας Εφετων Ανδρεας Απερης. Ο εισαγγελεας συνεκτιμωντας τα απολογητικα στοιχεια που προεκυψαν απο την πολυμηνη ανακριση, καταληγει στο συμπερασμα οτι δεν προκυπτουν σε βαρος των κατηγορουμενων ενδειξεις ενοχης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Σεραγεβο εφθασε σημερα ο υπουργος αμυνας των ΗΠΑ, Ουιλιαμ Περι, οπου θα εχει συναντησεις με εκπροσωπους της Βοσνιακης κυβερνησης. Παραλληλα, θα κανει και μια συντομη επισκεψη στην Τουζλα οπου βρικεται το αρχηγειο των αμερικανικων δυναμεων στη Βοσνια. Στο μεταξυ, με ενα νεο προβλημα βρισκεται αντιμετωπο το ΝΑΤΟ, υστερα απο τις καταγγελιες της Βοσνιακης κυβερνησης οτι Σερβοι της περιοχης απηγαγαν 16 μουσουλμανους οταν μετακινηθηκαν στις περιοχες τους. Οι ΗΠΑ, εξεφρασαν την ανησυχια τους ενω το ΝΑΤΟ κατεστησε σαφες οτι δεν εστειλε δυναμεις στη Βοσνια για να διαδραματισουν αστυνομικο ρολο παρα το γεγονος οτι η ελευθερη διακινηση πολιτικων προβλεπεται απο την προσφατη ειρηνευτικη συμφωνια.

Η απερχομενη πρωθυπουργος της Τουρκιας Τανσου Τσιλλερ θα εχει σημερα τηλεφωνικη συνομιλια με τον ηγετη του Κομματος της Μητερας Πατριδας Μεσουτ Γιλμαζ συνεχιζοντας τις προσπαθειες για τον σχηματισμο κυβερνητικου σχηματος που θα αποκλειει τη συμμετοχη του ισλαμικου κομματος Ρεφαχ.

Η παλαιστινιακη αστυνομια συνελαβε χθες τον Μπασαμ Ιντ, παλαιστινιο αγωνιστη για τα ανθρωπινα δικαιωματα τοσο στις παλαιστινιακες περιοχες οσο και στο Ισραηλ.Ο συλληφθεις εχει ισραηλινη υπηκοοτητα ενω στο παρελθον ειχε κατηγορησει την Παλαιστινιακη Εξουσια για παραβιαση των ανθρωπινων δικαιωματων στη Δυτικη Οχθη.

Ο δολοφονος του ισραηλινου Πρωθυπουργου, Γιτζακ Ραμπιν, σχεδιαζει να πουλησει τα δικαιωματα της ιστοριας του για την εκδοση ενος βιβλιου. Ο Γιγκαλ Αμιρ και ο αδερφος του σχεδιαζουν επισης να πουλησουν συνεντευξεις τους σε μεσα ενημερωσης του εξωτερικου προκειμενου να αντιμετωπισουν τα εξοδα της δικης τους που επαναλαμβανεται στις 23 του μηνος.

Ο Μαρτσελο Μαστρογιαννι εισηχθη στο νοσοκομειο με κολικους του νεφρου, με συνεπεια να αναβληθει η προγραμματισμενη για τις 8 Ιανουαριου θεατρικη πρεμιερα στο Μιλανο του εργου τα "Τελευταια Φεγγαρια " του Φοριο Μπορντον, στο οποιο πρωταγωνιστει ο παλαιμαχος Ιταλος ηθοποιος. Η πρεμιερα του εργου στο Μιλανο αναβληθηκε για τις 23 Ιανουαριου, οποτε αναμενεται να εχει βγει ο 71 ετων ηθοποιος απο το νοσοκομειο.

Ορισμενα παιδια εθιζονται στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ με αποτελεσμα να περνουν περισσοτερες απο 14 ωρες την ημερα μπροστα στις οθονες των υπολογιστων τους, προειδοποιει Βρετανος ψυχολογος, κρουοντας τον κωδωνα του κινδυνου στους γονεις. Ο διδακτωρ του Πανεπιστημιου του Νοτιγχαμ, υστερα απο μακρα ερευνα του φαινομενου, τονιζει οτι η παρατεταμενη χρηση του ΙΝΤΕΡΝΕΤ μπορει να γινει εξισου επικινδυνη κατασταση οπως η εξαρτηση απο το αλκοολ η τα ναρκωτικα.

Με εξαφανιση απειλουνται μεσα στο 1996, εικοσι σπανια ειδη του ζωικου βασιλειου απο τη μεγαλυτερη πεταλουδα του κοσμου εως εναν απτερο παπαγαλο και τη φωκια της Μεσογειου, προειδοποιουν οι περιβαλλοντολογοι. Ως κυριες αιτιες της επικειμενης εξαφανισης το αρμοδιο κεντρο του Πανεπιστημιο του Κεμπριτζ ανεφερε την περιβαλλοντικη μολυνση, τη λαθροθηρια και τη ραγδαια εξαπλωση του ανθρωπινου πληθυσμου.Στο μεταξυ το κυμα ψυχους που πληττει το Μεξικο εδω και τρεις εβδομαδες εχει προκαλεσει το θανατο περιπου 20 εκατομμυριων πεταλουδων, αριθμος που αντιπροσωπευει το ενα τριτο του συνολικου πληθυσμου τους στη χωρα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ντερμπι Ολυμπιακου-ΑΕΚ, που γινεται σημερα στο ουδετερο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας, λογω τιμωριας των ``ερυθρολευκων``, δεσποζει στο προγραμμα των πρωτων αγωνων της δευτερης φασης του κυπελλου Ελλαδας στο ποδοσφαιρο. Η συναντηση Ολυμπιακου-ΑΕΚ, θ αρχισει στις 6 και τεταρτο, ενω τα υπολοιπα παιχνιδια της ημερας θ αρχισουν στις 3 το μεσημερι και ειναι τα εξης: ΠΑΟΚ-Ιωνικος, ΟΦΗ-Αρης, Παναιτωλικος-Απολλων, Ξανθη-Καλαμαρια, Αθηναικος-Βεροια και Τρικαλα-Ιαλυσος. Η αυλαια της δευτερης φασης του κυπελλου ανοιξε χθες στο γηπεδο του Βυρωνα, οπου ο Παναθηναικος νικησε 2-0 τη Δοξα Βυρωνα και εξασφαλισε την προκριση του στην επομενη φαση. Οι επαναληπτικοι αγωνες θα γινουν στις 17 του μηνος.

Συνεχιζονται αποψε οι αγωνες για τα ευρωπαικα κυπελλα στο μπασκετ. Ο Ηρακλης, αντιμετωπιζει στις 9 στη Θεσσαλονικη την Τουρκικη Ουλκε, ενω το παιχνιδι θα μεταδοθει απο το ΣΤΑΡ. Ο ΑΡΗΣ για το κυπελλο Κορατς, θα αντιμετωπισει στην Ιταλια την Τιμσιστεμ Μπολονια. Το παιχνιδι θα αρχισει στις 9.30. Τελος, η ΑΕΚ για το Κυπελλο Κορατς φιλοξενει την ισπανικη Μανρεσα. Τελος χωρις τηλεοπτικη καλυψη θα γινουν οι αγωνες για την ιδια διοργανωση Βαρεζε Πανιωνιου και Εστουντιαντες -Σπορτιγκ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με τοπικες βροχες επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα, χιονια πεφτουν στα ορεινα και σποραδικες καταιγιδες σημειωνονται στα ανατολικα και νοτια. Σταδιακα ομως θα σημειωθει σχετικη βελτιωση απο τα δυτικα. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι μεχρι ισχυροι και τοπικα πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 9 βαθμους, στην υπολοιπη ηπειρωτικη χωρα και το Ιονιο τους 15 και στα νησια του Αιγαιου τους 17 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις κατα τοπους αυξημενες με τοπικες βροχες κυριως στα ανατολικα. Σποραδικες καταιγιδες θα εκδηλωθουν στο Αιγαιο, ενω προσκαιρες χιονοπτωσεις θα σημειωθουν στα ορεινα. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση σε ολη τη χωρα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Wednesday, 3 January 1996 - 20:37:38