Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Jan. 04)

From: Cosmos News <cosmos@PANIX.COM>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Για τις 20 Ιανουαριου μετατιθενται οι αποφασεις στο ΠΑΣΟΚ για την επιλυση του προβληματος που εχει ανακυψει απο την ασθενεια του Πρωθυπουργου.
  • Με τον Κωστα Σημιτη συναντηθηκε το μεσημερι ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης.
  • Ο Προεδρος της Δημοκρατιας αναφερομενος στις δηλωσεις Σαμαρα, τονισε οτι γνωριζει καλα τα καθηκοντα του και τα ασκει με τον τροπο που επιτασσει το Συνταγμα.
  • Συνεδριασαν στη Ρηγιλλης υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ η Εκτελεστικη Επιτροπη και το πολιτικο συμβουλιο του κομματος.
  • Κοινη συσκεψη ολων των οργανων της Πολιτικης Ανοιξης πραγματοποιειται απο το μεσημερι στην Πανδροσου.
  • Σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, συμφωνα με το τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν.
  • Δολοφονημενος βρεθηκε το πρωι στο κεντρο της Αθηνας ιδιοκτητης τριων κοσμηματοπωλειων.
  • Εντος της ημερας αναμενεται η αποφαση του ανακριτη στη νεα αιτηση αποφυλακισης του Χριστοφορου Μαρινου.
  • Σε παθολογικα αιτια οφειλεται ο αιφνιδιος θανατος του 19χρονου δεκανεα στο Κεντρο Τεθωρακισμενων στην Αυλωνα.
  • Αρχισαν στη Βιεννη οι συνομιλιες μεταξυ των πρωην εμπολεμων πλευρων της Βοσνιας.
  • Απελευθερωθηκαν 3 απο τους 16 μουσουλμανους που ειχαν απαχθει απο Σερβοβοσνιους στο Σεραγεβο.
  • Περισσοτερα 100 ατομα εχουν χασει τη ζωη τους απο το πολυ ψυχος που πληττει το Μεξικο.
  • Ο Ολυμπιακος και ο Παναθηναικος αγωνιζεται σημερα για το ευρωπαικο κυπελλο μπασκετ στην Ιταλια και την Ισπανια αντιστοιχα.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Για τις 20 Ιανουαριου στη συνοδο της Κεντρικης Επιτροπης, μετεθεσε το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ τις αποφασεις που προκειται να ληφθουν για το πολιτικο προβλημα που εχει ανακυψει με την παρατεινομενη ασθενεια του Πρωθυπουργου. Οπως ανακοινωσε ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης, η Κεντρικη Επιτροπη, θα αποφασισει και για το χρονο διεξαγωγης του επομενου συνεδριου του κινηματος. Ετσι, απορριφθηκαν εισηγησεις για επισπευση των διαδικασιων, με συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης. Η κοινοβουλευτικη ομαδα θα συνεδριασει σε χρονο που θα καθοριστει με συνεργασια του Εκτελεστικου Γραφειου και του προεδρειου της. Στο μεταξυ το μεσημερι ο κ.Σκανδαλιδης, συναντηθηκε με τον Κωστα Σημιτη ενω προκειται να εχει συνομιλια με τον προεδρο της κοινοβουλευτικης ομαδας, Δημητρη Μπεη και τον Ευαγγελο Γιαννοπουλο. Αυριο ο κ.Σκανδαλιδης θα συναντηθει με τον Γιαννη Χαραλαμποπουλο.

Σωστη χαρακτηρισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Τηλεμαχος Χυτηρης τη χθεσινοβραδινη αποφαση του Εκτελεστικου Γραφειου. Προσδιοριζει, προσθεσε, το πλαισιο των πολιτικων εξελιξεων και η κοινη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και της Κεντρικης Επιτροπης ειναι η αφετηρια ωστε να διαμορφωθει η λυση και να αρθει το πολιτικο αδιεξοδο απο την παρατεταμενη ασθενεια του Πρωθυπουργου.

Η χωρα εχει αναγκη απο οριστικες αποφασεις μεσα στο Γεναρη. Και οταν λεω Γεναρη εννοω Γεναρη, δηλωσε χαρακτηριστικα ο Κωστας Σημιτης αμεσως μετα τη συναντηση του με το Γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη.Αναφερομενος ο κ.Σημιτης τονισε οτι η χθεσινη αποφαση του Εκτελεστικου Γραφειου δημιουργει τις προυποθεσεις για μια συντεταγμενη πορεια των οργανων. Η κεντρικη επιτροπη και η κοινοβουλευτικη ομαδα θα αναλαβουν την πρωτοβουλια και την ευθυνη η οποια τους ανηκει. Θα πρεπει ομως, προσθεσε, απο τις διακηρυξεις να προχωρησουμε στη δραση χωρις αναβολες και χωρις αμφιταλαντευσεις. Ο κ.Σημιτης προσθεσε οτι το ΠΑΣΟΚ εχει αναγκη απο αποφασεις οι οποιες ειναι αξιοπιστες και κερδιζουν την συμπαρασταση της κοινης γνωμης. Το πολιτικο συστημα, τονισε, εχει αναγκη απο μια διαφορετικη διασταση εκεινης των μεθοδευσεων και των τακτικισμων. Ο κ.Εβερτ, κατεληξε ο κ.Σημιτης, αγωνια για να παρατεινει την κριση και οχι να τη λυσει.

Τουλαχιστον 35 βουλευτες του ΠΑΣΟΚ ζητησαν εγγραφως, τη συγκληση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας προκειμενου να συζητηθει η κατασταση που εχει δημιουργηθει και να αναληφθουν οι σχετικες πρωτοβουλιες. Υπερ της αμεσης συγκλησης του οργανου αυτου, ταχθηκαν οι Γιαννης Χαραλαμποπουλος, Χαρης Καστανιδης καθως και αλλοι βουλευτες. Ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Γιαννης Ζαφειροπουλος προτιθεται να καταθεσει τροπολογια στη Βουλη σχετικα με το θεμα αναπληρωσης του Πρωθυπουργου. Η προσθηκη που προτεινει ο κ.Ζαφειροπουλος αναφερει οτι ``η καθ`οιονδηποτε τροπο αναπληρωση του Πρωθυπουργου που γινεται λογω αδυναμιας του (απο ασθενεια) να ασκησει τα καθηκοντα του, δεν δυναται να παραταθει σε καμια περιπτωση περαν των εξηντα ημερων. Μετα την παρελευση της προθεσμιας αυτης, αναφερει η τροπολογια, η κοινοβουλευτικη ομαδα του κομματος, στο οποιο ανηκει ο Πρωθυπουργος, προτεινει στον Προεδρο της Δημοκρατιας τον αντικαταστατη του``.

Παραλληλα στις 12 το μεσημερι, ο προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης, εγινε δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο. Πριν τη συναντηση ο κ.Στεφανοπουλος, αναφερομενος στις δηλωσεις του Προεδρου της Πολιτικης Ανοιξης, τονισε οτι επιθυμει να διαβεβαιωσει πως γνωριζει καλως τα καθηκοντα του και τα ασκει παντα με τον τροπο που επιτασσει το Συνταγμα. Χθες ο κ.Σαμαρας δηλωσε εμμεσως πλην σαφως, οτι ο Προεδρος της Δημοκρατιας πρεπει να παραιτηθει και να οδηγησει τη χωρα σε εκλογες, εφοσον κρινει οτι εληξε ο ευλογος χρονος της αναπληρωσης του Πρωθυπουργου.

Η Νεα Δημοκρατια, κλιμακωνει την αντιπολιτευτικη της τακτικη ενω το πρωι στη Ρηγιλλης συνεδριασε η εκτελεστικη επιτροπη υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ και στη συνεχεια το πολιτικο συμβουλιο του κομματος. Εξεταστηκαν οι τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις και το θεμα της προτασης μομφης που θα καταθεσει το κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης κατα της κυβερνησης. Αυριο ο κ.Εβερτ θα γινει δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο στον οποιο θα εκθεσει το πολιτικο προβλημα που δημιουργειται απο την παρατεταμενη ασθενεια του Πρωθυπουργου.

Στα γραφεια της Πολιτικης Ανοιξης πραγματοποιειται απο το μεσημερι υπο την προεδρια του Αντωνη Σαμαρα,κοινη συνεδριαση της εκτελεστικης επιτροπης, της κοινοβουλευτικης ομαδας και του συμβουλιου πολιτικου σχεδιασμου και προγραμματος του κομματος.

Σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου, οπως επισημαινεται στο μεσημβρινο ιατρικο ανακοινωθεν.Η αναπνευστικη λειτουργια του ασθενους υποστηριζεται περιοδικα απο αναπνευστηρα, ενω υποβαλλεται σημερα σε παρακεντηση προς αφαιρεση πλευριτικου υγρου. Η παρακεντηση αρχισε λιγο μετα το μεσημερι, προκειμενου να αφαιρεθει διαχυτο υγρο στο αριστερο μερος του θωρακα, το οποιο ειχε εντοπιστει εκει απο την αξονικη τομογραφια στην οποια ειχε υποβληθει πριν απο λιγες μερες ο πρωθυπουργος. Οι γιατροι προσπαθουσαν τις τρεις τελευταιες μερες να αφαιρεσουν το υγρο υποβαλοντας τον ασθενη σε συνεχεις αιμοκαθαρσεις και αιμοδιηθησεις, αλλα οταν ειδαν οτι τα αποτελεσματα δεν τους ικανοποιουσαν αποφασισαν να προχωρησουν σημερα σε παρακεντηση, προκειμενου να αφαιρεθει το υγρο και να διευκολυνθει με τον τροπο αυτο η αναπνευστικη αλλα και η καρδιακη λειτουργια.

Πραγματοποιειται στις 11 του μηνος στην εδρα του ΟΗΕ, στη Νεα Υορκη, η συναντηση του μονιμου αντιπροσωπου μας στον διεθνη οργανισμο,Χρηστου Ζαχαρακη,με τον εκπροσωπο της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας, κ. Τοσεφσκι, παρουσια και του διεθνους μεσολαβητη, Σαιρους Βανς, οπου θα συζητηθει το θεμα της ονομασιας της γειτονικης χωρας. Οι συνομιλιες πραγματοποιουνται στο πλαισιο της ενδιαμεσης συμφωνιας που ειχε υπογραφει μεταξυ των δυο πλευρων, με στοχο την εξομαλυνση των διμερων σχεσεων.

Σε εξι μηνες η χωρα θα εχει Μητρωο Αγροτων και ετσι θα διευκολυνθει η πολιτικη ηγεσια του υπουργειου Γεωργιας στο να εξαγγειλει και να εφαρμοσει μια αγροτικη πολιτικη. Αυτα δηλωσε ο υπουργος Γεωργιας Θοδωρος Σταθης κατα τη διαρκεια της τελετης υπογραφης της συμβασης με την οποια ανατεθηκε στην ΠΑΓΕΣΕΣ η δημιουργια του Μητρωου Αγροτων. Με βαση τη συμβαση το Μητρωο θα ειναι ετοιμο σε εξι μηνες και το ολο εργο θα κοστισει 637 εκατατομμυρια δραχμες.

Ιδιοκτητης τριων κοσμηματοπωλειων στο κεντρο της Αθηνας, ηταν ο 60χρονος το πτωμα του οποιου βρεθηκε στις 9 το πρωι δολοφονημενος σε πολυκατοικια στην οδο Ηπειρου στο κεντρο της Αθηνας. Προκειται για τον Κωνσταντινο Χριστοδουλακη του Πολυδωρου. Το θυμα ηταν δεμενο χειροποδαρα και φιμωμενο ενω οι τσεπες του ηταν τραβηγμενες προς τα εξω. Οι αστυνομικοι εκτιμουν οτι οι δραστες παρακολουθουσαν το θυμα και του επιτεθηκαν για να τον ληστεψουν και να του αποσπασουν ποσοτητες χρηματων και κοσμηματων που επαιρνε στο σπιτι του. Μεχρι στιγμης παραμενει αγνωστο το χρηματικο ποσο που του αρπαξαν οι δολοφονοι.

Εντος της ημερας αναμενεται η αποφαση του ανακριτη στη νεα αιτηση αποφυλακισης, που κατεθεσαν χθες οι συνηγοροι υπερασπισης του Χριστοφορου Μαρινου, ο οποιος συνεχιζει για 65η ημερα την απεργια πεινας. Οι θεραποντες γιατροι επισημαινουν οτι ο Μαρινος βρισκεται σε ληθαργικη και συγχιτικη κατασταση και επεσημαναν πως δεν μπορουν με τη βια να εξαναγκασουν τον κατηγορουμενο να δεχτει τροφη. Στην αιτηση αποφυλακισης του ο Μαρινος επαναλαμβανει οτι δεν εχει καμια σχεση με τη ληστεια στο Γενικο Κρατικο της Νικαιας και τη δολοφονια του ταμια Δημητρη Μαντουβαλου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχισαν σημερα στη Βιεννη υπο την αιγιδα του Οργανισμου για την Ασφαλεια και τη Συνεργασια στην Ευρωπη οι συνομιλιες μεταξυ των πρωην εμπολεμων της Βοσνιας, που εχουν ως θεμα την στρατιωτικη αποκλιμακωση και τον αφοπλισμο της χωρας αυτης μετα απο τεσσερα σχεδον χρονια πολυαιμακτου πολεμου. Στο μεταξυ απελευθερωθηκαν σημερα τρεις απο τους 16 μουσουλμανους που ειχαν απαχθει πριν απο ενα τετραημερο απο τους Σερβοβοσνιους σε προαστειο του Σεραγεβο. Διαπραγματευσεις για την απελευθερωση και των υπολοιπων ομηρων διεξαγουν Σερβοι και μουσουλμανοι της Βοσνιας με τη συμμετοχη του διοικητη των αμερικανικων χερσαιων δυναμεων.

Περισσοτερα απο 100 ατομα εχουν χασει τη ζωη τους απο το δριμυ ψυχος,που πλητει τις τελευταιες ημερες το Μεξικο. Η κεντροαμερικανικη χωρα γνωριζει το χειροτερο χειμωνα των τελευταιων 40 ετων,καθως στις βορειες περιοχες της χωρας το θερμομετρο δειχνει 8 βαθμους υπο το μηδεν.

Η παλαιστινιακη αστυνομια απελευθερωσε τη νυχτα τον ισραηλινης υπηκοοτητας παλαιστινιο υπερμαχο των ανθρωπινων δικαιωματων Μπασαμ Ιντ,που ειχε συλληφθει χθες,ανακοινωσαν σημερα ισραηλινες και παλαιστινιακες πηγες. Ο Ιντ αφεθηκε ελευθερος μετα απο παρεμβασεις ανωτατων ισραηλινων και παλαιστινιων αξιωματουχων,που καταδικασαν αμεσως τη συλληψη του.

Νεα εκρηξη βομβας σημειωθηκε σημερα στα γραφεια κυβερνητικου κτιριου στην πρωτευουσα Αιακειο, της Κορσικης, με αποτελεσμα να προκληθουν σοβαρες υλικες ζημιες. Η εκρηξη,ηταν η πεμπτη που σημειωνεται απο την αρχη του χρονου. Μεχρι στιγμης καμμια οργανωση δεν εχει αναλαβει την ευθυνη της βομβιστικης επιθεσης, την οποια η αστυνομια αποδιδει στους Κορσικανους αυτονομιστες.

Ολοκληρωθηκε τις πρωτες πρωινες ωρες η δευτερη μεσα σε ενα 24ωρο συναντηση του αμερικανου Προεδρου Μπιλ Κλιντον με την ηγεσια της ρεπουμπλικανικης πτερυγας στο Κογκρεσο, με σκοπο την αρση του αδιεξοδου στις συνομιλιες για την καταρτιση του γενικου προυπολογισμου του κρατους, ανακοινωσε ο Λευκος Οικος. Εκπροσωπος του Λευκου Οικου δηλωσε μετα τη συναντηση οτι ειναι δυσκολο να πει εαν οι δυο πλευρες προσεγγισαν περισσοτερο στην επιτευξη συμφωνιας. Οι συνομιλιες θα επαναληφθουν αποψε στις 10.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε παθολογικα αιτια οφειλεται ο αιφνιδιος θανατος χθες το βραδυ του δοκιμου εφεδρου αξιωματικου πενταετους υποχρεωσης Ευστρατιου Φλωρου του Κυριακου 19 ετων,απο την Αθηνα, στο Κεντρο Τεθωρακισμενων Αυλωνας. Ο θανατος αναφερεται σε ανακοινωση του ΓΕΣ,οπως διαπιστωθηκε απο τη νεκροψια προηλθε απο οξυτατο πνευμονικο οιδημα και εκτεταμενη ισχαιμια του μυοκαρδιου.

Εικοσιτετραωρη απεργια πραγματοποιουν σημερα οι σωφρονιστικοι υπαλληλοι ολης της χωρας ζητωντας την επιλυση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων τους.

Την ερχομενη Δευτερα θα αρχισουν οι διαπραγματευσεις μεταξυ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικων οργανωσεων για τη συναψη της νεας εθνικης γενικης συλλογικης συμβασης εργασιας. Η συνομοσπονδια ζητει αυξησεις που κινουνται γυρω στο 10% ενω οι εργοδοτες ειναι διατεθειμενοι να δωσουν αυξησεις γυρω στο 7% . Επισης, θα συζητηθει και η διαρκεια της συμφωνιας της συμβασης, δηλαδη αν η συμφωνια θα ειναι μονοετης η διετης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο ελληνικες ομαδες,ο Ολυμπιακος και ο Παναθηναικος αγωνιζονται σημερα για το ευρωπαικο πρωταθλημα μπασκετ.Ο Ολυμπιακος αντιμετωπιζει τη Μπενετον Τρεβιζο σ'ενα παιχνιδι που θ'αρχισει στις 9.30.

Χθες,ο Ηρακλης για την ιδια διοργανωση ηττηθηκε στη Θεσσαλονικη 74-65 απο την Τουρκικη Ουλκερ και εχασε καθε ελπιδα για προκριση στην ημιτελικη φαση.Για το κυπελλο Κορατς χθες διεξηχθη η τελευταια αγωνιστικη του γυρου των ``16``.Και οι 4 ελληνικες ομαδες που μετειχαν αποκλειστηκαν,παρα τις νικες του Σπορτιγκ στην Ισπανια επι της Εστουντιαντες και της ΑΕΚ στην Αθηνα επι της Ισπανικης Μανρεσα.Αποκλειστηκαν ακομη ο Πανιωνιος που ηττηθηκε στην Ιταλια απο την Κατζιβα και ο Αρης που εχασε στη Μπολονια απο την Τιμσιστεμ.

Ο Ντιεγκο Μαραντονα συνεχιζει να απασχολει τη διεθνη κοινη γνωμη οχι βεβαια με τις αγωνιστικες του δραστηριοτητες αλλα με τις δηλωσεις του, ξαφνιαζοντας τους παντες. Αυτη τη φορα δηλωσε οτι ηταν ειναι και θα ειναι ενας ναρκομανης αφου εξακολουθει να μαχεται εναντια στο παθος του για τα ναρκωτικα. Ο διασημος αργεντινος ποδοσφαιριστης αποκαλυψε οτι εκανε για πρωτη φορα χρηση ναρκωτικων το 1982 σε ηλικια 22 ετων, λιγους μηνες αφοτου ηρθε στην Ευρωπη και ενταχθηκε στη Μπαρτσελονα, δηλαδη εννεα χρονια πριν ``συλληφθει`` απο την Ιταλικη ποδοσφαιρικη ομοσπονδια και τιμωρηθει για χρηση κοκαινης.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα, με τοπικες βροχες κυριως στα ανατολικα, σποραδικες καταιγιδες στα νοτια και χιονια στα ορεινα. Οι ανεμοι πνεουν απο βορειες διευθυνσεις στα δυτικα μετριοι εως ισχυροι, στα ανατολικα ισχυροι εως πολυ ισχυροι και προσκιαρα θυελλωδεις. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 8 βαθμους και στις υπολοιπες περιοχες τους 15 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, στη δυτικη Ελλαδα προβλεπονται λιγες νεφωσεις. Στην υπολοιπη χωρα προβλεπεται συννεφια με ασθενεις τοπικες βροχες και προσκαιρες χιονοπτωσεις κυριως στα ορεινα. Οι ανεμοι θα πνεουν βορειοι μετριοι και τοπικα ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει περαιτερω πτωση. Στην ηπειρωτικη Ελλαδα και κυριως στα βορεια το πρωι θα σημειωθει παγετος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Thursday, 4 January 1996 - 12:06:56