Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 11)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Στρατιωτικο αεροσκαφος τυπου Κορσερ, κατεπεσε λιγο πριν τις 12 στη θαλασσια περιοχη νοτια του Αργολικου κολπου. Αγνοειται ο χειριστης του.
  • Την προθεση του να συναντηθει με τον Προεδρο της Δημοκρατιας, εξεδηλωσε ο Πρωθυπουργος.
  • Η ολομελεια της Βουλης απερριψε την προταση δυσπιστιας της Νεας Δημοκρατιας κατα της κυβερνησης.
  • Αμεταβλητη παραμενει η κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου.
  • Τραγωδια ανοικτα της Κω, οπου πνιγηκε μια ιρακινη και τα δυο ανηλικα παιδια της, τους οποιους πεταξαν στη θαλασσα Τουρκοι δουλεμποροι.
  • Προς τις ακτες του Καναδα κατευθυνεται το ελληνικο φορτηγο πλοιο ``Αμφιον``. Δεν διατρεχουν κινδυνο τα μελη του πληρωματος.
  • Η υπουργος Εξωτερικων της Ιταλιας, θα προτεινει το διορισμο εκπροσωπου της Ευρωπαικης Ενωσης για το Κυπριακο.
  • Αρχιζει αυριο τελικα στη Νεα Υορκη ο νεος γυρος συνομιλιων Αθηνας-Σκοπιων για το θεμα της ονομασιας.
  • Κηδευτηκε το μεσημερι στη γενετειρα του ο πρωην Προεδρος της Γαλλιας, Φρανσουα Μιττεραν.
  • Περικυκλωμενοι απο ρωσικα στρατευματα εξακολουθουν να βρισκονται Τσετσενοι ανταρτες που κρατουν 200 ομηρους.
  • Με την Τανσου Τσιλερ συνανταται σημερα ο Νετσμεντιν Ερμπακαν.
  • Νεος Πρωθυπουργος της Ιαπωνιας εξελεγη σημερα ο Ριουταρο Χασιμοτο.
  • Κρισιμο αγωνα δινει αποψε ο Ολυμπιακος με την ΤΣΣΚΑ Μοσχας για το Ευρωπαικο Πρωταθλημα μπασκετ.
  • Επισης για την ιδια διοργανωση ο Ηρακλης αντιμετωπιζει στη Γαλλια την Αντιπ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλεμαχος Χυτηρης, απαντωντας σε σχετικη ερωτηση δηλωσε το μεσημερι, οτι τα επομενα 24ωρα θα πραγματοποιηθει συναντηση μεταξυ του Προεδρου της Δημοκρατιας, με τον Πρωθυπουργο. Ο κ.Παπανδρεου, προσθεσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, εξεφρασε την επιθυμια αυτη στη συζυγο του, η οποια στη συνεχεια ενημερωσε τον υπουργο Επικρατειας, Αντωνη Λιβανη, που με τη σειρα του ενημερωσε χθες το βραδυ την Προεδρια της Δημοκρατιας. Ο κ.Χυτηρης δεν προσδιορισε το περιεχομενο της συζητησης των δυο ανδρων. Προσθεσε οτι δεν γνωριζει αν ο Πρωθυπουργος θα ανακοινωσει στον κ.Στεφανοπουλο, αποφασεις. Με τη βελτιωση της υγειας του, ο κ.Παπανδρεου, ειπε ο κ.Χυτηρης, μπαινει σιγα σιγα σε ενα κυκλο ενημερωσεων του. Απαντωντας σε ερωτηση για το ενδεχομενο ορισμου αντιπροεδρων, ειπε οτι δεν μπορει να εκφρασει αποψη της κυβερνησης, αλλα η προσωπικη του γνωμη ειναι οτι το σεναριο αυτο ειναι τραβηγμενο. Περιμενουμε, ειπε να δουμε το αποτελεσμα ενω τονισε οτι στην Κεντρικη Επιτροπη στις 20 Ιανουαριου θα συζητηθει ολο το προβλημα και θα επιδιωχθει συμφωνη εισηγηση Εκτελεστικου Γραφειου, Πρωθυπουργου και Προεδρου του ΠΑΣΟΚ.

Επιστολη προς τον Πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου απηυθυνε το μεσημερι ο αρχηγος της Αξιωματικης αντιπολιτευσης Μιλτιαδης Εβερτ χωρις ομως να εχουν διαρρευσει πληροφοριες για το περιεχομενο της. Συμφωνα με πληροφοριες την επιστολη ο κ. Εβερτ κοινοποιει και στον Προεδρο της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλο. Συμφωνα με τις ιδιες πηγες ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, εχει αποστειλει συνοδευτικη επιστολη προς τον υπουργο Υγειας,Δημητρη Κρεμαστινο με την οποια του ζητει να παραδωσει την επιστολη του στον κ. Παπανδρεου.

Αμεταβλητη παραμενει κατα το τελευταιο 24ωρο η υγεια του Πρωθυπουργου, οπως αναφερεται στο μεσημβρινο ιατρικο δελτιο, στο οποιο επισημαινεται οτι ο κ. Παπανδρεου υποστηριζεται περιοδικα απο το τεχνητο νεφρο και τον αναπνευστηρα, ειναι απυρετος, ενω συνεχιζονται η κινησιοθεραπεια και η φυσικοθεραπεια. Ο Πρωθυπουργος, οπως ελεγαν το πρωι οι θεραποντες γιατροι του, φαινεται να ξεπερασε τον κινδυνο μιας νεας λοιμωξης και παρα την εμφανιση πυρετου τις τρεις προηγουμενες ημερες, σημερα δεν εχει πυρετο, ειναι αρκετα ευδιαθετος και συνεργασιμος με τους γιατρους του. Οι θεραποντες γιατροι του Πρωθυπουργου διεψευδαν και σημερα οτι υπαρχει θεμα εγκεφαλικης δυσλειτουργιας και συγκεκριμενα ενδειξης του συνδρομου μετωπιαιο λωβου, το οποιο θα ειχε ως αποτελεσμα οχι την αριστη πνευματικη διαυγεια του ασθενους.

Ο υπουργος Οικονομικων, Αλεκος Παπαδοπουλος με αφορμη τις πληροφοριες που μεταδιδονται για τοποθετηση του σε θεση αντιπροεδρου, δηλωσε οτι οι κρισιμες στιγμες που περναμε δεν πρεπει να μας οδηγουν σε χαρτινες λυσεις. Θεωρω, τονιζει, απολυτως αναγκαιο, να υπαρξει αμεση και καθαρη λυση, στα πλαισια που εθεσε με την αποφαση του, το

Κατατεθηκε σημερα στις δικαστικες αρχες ο φακελλος των στοιχειων για την τρομοκρατια, τα οποια περιηλθαν στις ελληνικες αρχες μετα απο σχετικες ερευνες και το ανοιγμα των αρχειων της Σταζι, μυστικης υπηρεσιας της πρωην Ανατολικης Γερμανιας. Οπως ανακοινωσε το μεσημερι ο υπουργος Δημοσιας Ταξης, Σηφης Βαλυρακης, απο την αξιολογηση προκυπτει ενεργος αναμειξη Ελληνων σε δυο τρομοκρατικες επιθεσεις, σε συνεργασια με την ομαδα του αρχιτρομοκρατη Καρλος. Στην αποπειρα κατα του Σαουδαραβα πρεσβη το 1983 στο Παλαιο Ψυχικο και στη βομβιστικη επιθεση το 1988 στο μπαρ ``Οσκαρ`` στη Γλυφαδα. Ο κ.Βαλυρακης, αρνηθηκε να αποκαλυψει τον αριθμο των Ελληνων που συμμετειχαν στις ενεργειες αυτες καθως επισης και τα στοιχεια τους. Ολα τα στοιχεια ειπε διαβιβαστηκαν στη δικαιοσυνη και το θεμα το αναλαμβανει ο ανακριτης. Αποκαλυψε οτι κλιμακιο Ελληνων και ξενων δικαστικων εξετασαν στις γαλλικες φυλακες τον Καρλος ο οποιος οπως ειπε ο υπουργος δεν εδωσε κανενα στοιχειο. Τελος, ο κ.Βαλυρακης ειπε οτι απο τα στοιχεια δεν προκυπτει συνεργασια του κλιμακιου της ομαδας Καρλος που εδρασε στην Ελλαδα με τη 17 Νοεμβρη και τον Ε.Λ.Α.

Στρατιωτικο εκπαιδευτικο αεροσκαφος, Α-7 Κορσερ, κατεπεσε λιγο μετα τις 11.30 το πρωι στη θαλασσια περιοχη Καραβια νοτια του Αργολικου κολπου. Μεχρι στιγμης αγνοειται η τυχη του χειριστη, Ανθυποσμηναγου Κωνσταντινου Μπαρουση. Το αεροσκαφος εκτελουσε προγραμματισμενη πτηση στο πλαισιο εκπαιδευσης σε πεδιο βολης. Για αγνωστους λογους εχασε υψος και επεσε στη θαλασσα. Απο τις βασεις της Ανδραβιδας και του Αραξου, απογειωθηκαν αμεσως πολεμικα αεροσκαφη, Ψ-130 και ελικοπτερα αλλα και του πολεμικου ναυτικου ερευνουν την περιοχη που επεσε το Κορσερ προκειμενου να εντοπισουν τον χειριστη του. Δεν εχει γινει γνωστο αν ο Ανθυποσμηναγος Μπαρουσης χρησιμοποιησε την αυτοματη εκτιναξη. Το Α-7 απογειωθηκε νωριτερα μαζι με αλλο ενα αεροσκαφος του ιδιου τυπου απο την αεροπορικη βαση της Σουδας και εκτελουσαν εικονικες βολες κατα ρυμουλκου στην περιοχη του πεδιου βολης Καραβια.

Μια Ιρακινη και τα δυο ανηλικα παιδια της, ανασυρθηκαν νεκροι τα ξημερωματα απο τη θαλασσια περιοχη, Ψαλιδι της Κω. Στη θαλασσα τους ερριξαν Τουρκοι δουλεμποροι μαζι με αλλους 9 λαθρομεταναστες οι οποιοι διασωθηκαν. Το τουρκικο ταχυπλοο σκαφος εντοπιστηκε απο δυναμεις του Λιμενικου και οι Τουρκοι δουλεμποροι στην προσπαθεια τους να διαφυγουν πεταξαν τους ιρακινους στη θαλασσα και διεφυγαν προς τα τουρκικα χωρικα υδατα.

Προς τον Καναδα κατευθυνεται το ελληνικο φορτηγο πλοιο ``Αμφιον`` το οποιο παρουσιασε τα ξημερωματα εισροη υδατων και εξεπεμψε σημα κινδυνου. Τα 24 μελη του πληρωματος, μεταξυ των οποιων και 13 Ελληνες, δεν διατρεχουν κινδυνο ενω στο πλοιο γινεται απαντληση των υδατων. Στην περιοχη επικρατει θαλασσοταραχη, ενω τα μελη του πληρωματος, παραμενουν στο πλοιο και κοντα του βρισκονται τρια σκαφη και ενα ελικοπτερο της καναδικης ακτοφυλακης, ετοιμα να επεμβουν αν χρειαστει.

Ο υπουργος Εξωτερικων και ο αναπληρωτης υπουργος,Καρολος Παπουλιας και Γιωργος Ρωμαιος αντιστοιχα, συναντηθηκαν το πρωι στην Αθηνα με την υπουργο Εξωτερικων της Ιταλιας, Σουζανα Ανιελι. Μετα τις συναντησεις η κ.Ανιελι δηλωσε οτι θα προτεινει το διορισμο εκπροσωπου της Ευρωπαικης Ενωσης για τις διαπραγματευσεις σχετικα με την επιλυση του Κυπριακου. Επισης συζητηθηκαν θεματα της ιταλικης προεδριας.

Αναμενεται να αρχισει αυριο τελικα, στη Νεα Υορκη ο νεος γυρος συνομιλιων Αθηνας-Σκοπιων, υπο την αιγιδα του Σαιρους Βανς για το θεμα της ονομασιας. Επικεφαλης της χωρας μας θα ειναι ο μονιμος αντιπροσωπος στον ΟΗΕ, Χρηστος Ζαχαρακις, ο οποιος προσερχεται στις συνομιλιες με τις γνωστες ελληνικες θεσεις οτι δηλαδη η Ελλαδα δεν προκειται να αναγνωρισει τα Σκοπια με ονομασια που να περιεχει τον ορο Μακεδονια.Οι συνομιλιες ηταν προγραμματισμενες να αρχισουν σημερα αλλα λογω της κακοκαιριας που επικρατει στις Ηνωμενες Πολιτειες δεν ηταν δυνατο να φθασει στη Νεα Υορκη, η αντιπροσωπεια των Σκοπιων. Στο μεταξυ, την επομενη εβδομαδα, ανακοινωσε οτι θα αναλαβει τα καθηκοντα του στην ηγεσια της χωρας του, ο Προεδρος της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας, Κιρο Γκλιγκοροφ, μετα την αποθεραπεια του απο το βαρυ τραυματισμο του σε δολοφονικη επιθεση εναντιον του.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κηδευτηκε το μεσημερι στη γεννετειρα του Ζαρνακ, ο πρωην Προεδρος της Γαλλιας, Φρανσουα Μιττεραν. Την ωρα του ενταφιασμου του, τελεστηκε νεκρωσιμη ακολουθια στην Παναγια των Παρισιων παρουσια δεκαδων ξενων ηγετων και προσωπικοτητων που εφθασαν τους 1.300. Μεταξυ αυτων ο Προεδρος της Ρωσιας Μπορις Γιελτσιν, ο αντιπροεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, ο καγκελαριος της Γερμανιας Χελμουτ Κολ και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπουτρος Γκαλι. Την Ελλαδα, εκπροσωπησαν ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος και ο αναπληρων τον Πρωθυπουργο Ακης Τσοχατζοπουλος, ενω τη ΝΔ ο επιτιμος Προεδρος του κομματος Κων/νος Μητσοτακης.

Περικυκλωμενοι απο τα ρωσικα στρατευματα εξακολουθουν να βρισκονται στα συνορα Τσετσενιας-Νταγκεσταν οι 250 περιπου Τσετσενοι αυτονομιστες. Οι ανταρτες εκτος των 160 ομηρων κρατουν και 37 αστυνομικους τους οποιους συνελαβαν χθες σε φυλακιο. Συμφωνα με τη δηλωση του επικεφαλης των ανταρτων, η τυχη των αστυνομικων θα εξαρτηθει απο την ``ελαστικοτητα των αρχων``. Οι ανταρτες ζητουν να τους επιτραπει να περασουν στην Τσετσενια μαζι με τους ομηρους, ενω οι ρωσικες αρχες επιμενουν οτι για να γινει αυτο πρεπει πρωτα να απελευθερωθουν οι ομηροι.Εξαλλου, ο Προεδρος της Τσετσενιας Ντζοχαρ Ντουνταγιεφ δηλωσε οτι ο ιδιος διεταξε την επιθεση των ανταρτων και απειλησε να εξαπολυσει εκανταδες ακομη παρομοιες επιθεσεις.

Ο ηγετης του ισλαμικου Κομματος της Ευημεριας Νετσμετιν Ερμπακαν συνανταται σημερα με την Τανσου Τσιλλερ, στο πλαισιο των διερευνητικων επαφων για τον σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου. Η Τανσου Τσιλλερ εχει δηλωσει οτι δεν προκειται να συμμετασχει σε κυβερνηση συνασπισμου με το ισλαμικο κομμα. Ο Νετσμετιν Ερμπακαν προκειται να συναντηθει το Σαββατο με τον ηγετη του Κομματος της Μητερας Πατριδας Μεσουτ Γιλμαζ.

Ο Ριουταρο Χασιμοτο εξελεγη σημερα απο την ιαπωνικη Βουλη νεος πρωθυπουργος της Ιαπωνιας. Ο Χασιμοτο ,που ειναι ηγετης του Φιλελευθερου Δημοκρατικου κομματος και μετεχει στον κυβερνητικο συνασπισμο,διαδεχθηκε στην πρωθυπουργια τον Τομιιτσι Μουραγιαμα.

Μολις τρισιμηση μηνες αφοτου ανεδειξαν τους σοσιαλιστες στην εξουσια, οι Πορτογαλοι καλουνται και παλι στις καλπες την Κυριακη, προκειμενου να εκλεξουν το διαδοχο του προεδρου Μαριο Σοαρες. Η εκλογη του νεου προεδρου θα διεξαχθει σε ενα γυρο μετα την αποφαση των κομμουνιστων να αποσυρουν τον υποψηφιο τους και να υποστηριξουν το σοσιαλιστη πρωην δημαρχο Λισαβονας, Ζορζε Σαμπαιο εναντι του συντηρητικου πρωην πρωθυπουργου Ανιμπαλ Καβακο Σιλβα.Συμφωνα με ολες τις δημοσκοπησεις ο Σαμπαιο διατηρει σταθερο προβαδισμα εναντι του αντιπαλου του.

Νεα επιθεση εμπρηστων πραγματοποιηθηκε τη νυχτα αυτη τη φορα εναντιον τουρκικου πολιτιστικου κεντρου στην Κολωνια, το οποιο υπεστη υλικες ζημιες. Εμπρηστες εχουν πραγματοποιησει σειρα επιθεσεων εναντιον τουρκικων στοχων στη Γερμανια τις τελευταιες ημερες. Αφισες που βρεθηκαν στον τοπο των επιθεσεων επετρεψαν τη συνδεση τους με τις προσφατες εξεγερσεις σε τουρκικες φυλακες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο ακομη ελληνικες ομαδες αγωνιζονται σημερα στο Ευρωπαικο πρωταθλημα. Ο Ολυμπιακος δινει κρισιμο αγωνα στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας με την ΤΣΣΚΑ Μοσχας,καθως οχι μονο πρεπει να κερδισει τους Ρωσους, αλλα και να υπερκαλυψει τη διαφορα των πεντε ποντων με την οποια ειχε χασει στον πρωτο αγωνα στη Μοσχα. Το ματς θα αρχισει στις 10 παρα τεταρτο και θα μεταδοθει απ ευθειας απο την τηλεοραση του ΑΝΤΕΝΑ.Σε αντιθεση με τον Ολυμπιακο, ο Ηρακλης που εχει χασει καθε ελπιδα για προκριση στην ημιτελικη φαση, αγωνιζεται στις 8 το βραδυ στη Γαλλια με την Αντιμπ. Χθες ο Παναθηναικος εχασε στο κλειστο των ολυμπιακων εγκαταστασεων γνωρισε μεγαλη σε εκταση ηττα με 95-74 απο την Ισπανικη Μπαρτσελονα στο πλαισιο της προημιτελικης φασης του Ευρωπαικου πρωταθληματος.Η ηττα αυτη βαζει σε περιπετειες τον Παναθηναικο, αφου υστερει σε περιπτωση ισοβαθμιων, τοσο απο τη Μπαρτσελονα, οσο και απο τη Ρεαλ. Ακομη η ηττα εφερε στην επιφανεια την κοντρα που υπαρχει μεταξυ του προπονητη, Μποζινταρ Μαλκοβιτς και του Αμερικανου Ντομινικ Γουιλκινς,ο οποιος μετα τον αγωνα ξεσπασε κατα του κ.Μαλκοβιτς, λεγοντας οτι του φερεται ``λες και ειναι σκυλος``, αλλα και κατα των συμπαικτων του που δεν του δινουν τη μπαλα.

Εν αναμονη του νεου προπονητη της ομαδας βρισκεται ο Ολυμπιακος.Χθες η διοικηση των ``ερυθρολευκων`` διεψευσε οτι εχει κανει προτασεις στον Κενι Νταλγκλις και στον Ααντ Ντε Μος και αφησε να εννοηθει οτι ο νεος τεχνικος θα ειναι Ελληνας. Μαλιστα, απο κυκλους της διοικησης των Πειραιωτων διερρευσε οτι ο αντικαταστατης του Σταυρου Διαμαντοπουλου θα ειναι ο Βασιλης Δανιηλ, που προσφατα παραιτηθηκε απο την Ξανθη, ενω αλλα μελη της διοικησης θελουν τον προπονητη του Απολλωνα, Γιαννη Παθιακακη, που φετος ψηφιστηκε απο τους ποδοσφαιριστες-μελη του ΨΑΠ ως ο καλυτερος Ελληνας προπονητης.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις υπαρχουν σημερα σε ολη τη χωρα αυξημενες στα δυτικα και βορεια. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 9 βαθμους, στην υπολοιπη ηπειρωτικη χωρα τους 17 και στα νησια τους 16 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπονται νεφωσεις με τοπικες βροχες κυριως στα νοτια.Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι μεχρι ισχυροι και τοπικα στα νοτια πολυ ισχυροι. Η
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Thursday, 11 January 1996 - 20:12:44