Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 17)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αρχισαν το πρωι οι εργασιες της συνοδου της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ, με θεμα την εκλογη νεου Πρωθυπουργου που θα γινει αυριο το πρωι απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα.
  • Ο Κωστας Σκανδαλιδης εθεσε τις προυποθεσεις που πρεπει να τηρηθουν απο το νεο Πρωθυπουργο. Πρεπει ειπε να εξαντλησει την 4ετια.
  • Δεν θα ειναι υποψηφιος για το Πρωθυπουργικο αξιωμα ο Αποστολος Κακλαμανης.
  • Στη συνοδο αναμενεται να εκθεσουν τις αποψεις τους οι υποψηφιοι για την προεδρια.
  • Δημοσιευεται σημερα στην εφημεριδα της κυβερνησης το Προεδρικο Διαταγμα απαλλαγης του Πρωθυπουργου απο τα καθηκοντα του.
  • Αμεταβλητη παραμενει η κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου.
  • Σοβαρα προβληματα εχουν δημιουργηθει απο την κακοκαιρια. Δεμενα τα πλοια στα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας.
  • Με αντιολισθητικες αλυσιδες κινουνται τα αυτοκινητα σε πολλες περιοχες. Προβληματα απο τα χιονια και στην Αττικη.
  • Αρχισε το μεσημερι ταυτοχρονα σε Αθηνα και Σκοπια η λειτουργια των γραφειων των διπλωματικων αποστολων των δυο χωρων.
  • Φιλοτσετσενοι κομαντος απειλουν να ανατιναξουν οχηματαγωγο πλοιο με 200 ατομα στο Βοσπορο.
  • Στο δικαστηριο οδηγειται σημερα ο πρωην Πρωθυπουργος της Ιταλιας, Σιλβιο Μπερλουσκονι.
  • Το 1996 θα ειναι ετος επιλυσης του Κυπριακου, δηλωνει ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ.
  • Το ντερμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακου κυριαρχει στους επαναληπτικους αγωνες για το κυπελλο Ελλαδος στο ποδοσφαιρο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αρχισαν στις 11 το πρωι, οι εργασιες της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας, με θεμα τον καθορισμο πολιτικου πλαισιου για την εκλογη νεου Πρωθυπουργου, που θα γινει αυριο απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα.Νωριτερα, συνεδριασε το Εκτελεστικο Γραφειο ενω ο Γραμματεας Κωστας Σκανδαλιδης στην εισηγηση του ο οποιος τονισε οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου ανοιγει ο ιδιος τους δρομους της νεας εποχης για το παρον και το μελλον της δημοκρατικης παραταξης. Απαιτειται τονισε, η μετεξελιξη του κομματος σε ενα νεο ΠΑΣΟΚ και υπαρχουν αυτες, οπως ειπε, οι προυποθεσεις να ξεκινησουμε σημερα. Ο κ.Σκανδαλιδης εθεσε τις προυποθεσεις που πρεπει να τηρηθουν απο το νεο Πρωθυπουργο, ο οποιος θα ειναι οπως ειπε ισχυρος και πρεπει να εξαντλησει την τετραετια.Εκλεγεται προσθεσε με εντολη να εφαρμοσει τις προγραμματικες δηλωσεις και τις δεσμευσεις του ΠΑΣΟΚ και να ειναι συνεπης προς τη λαικη εντολη του 1993. Πρεπει να συνεργαζεται συλλογικα με τα οργανα της κυβερνησης καθως και με τον Ανδρεα Παπανδρεου ως προεδρο του κομματος και να διασφαλισει την ενοτητα. Επεσημανε, οτι η κυβερνηση πρεπει να εκφραζει ολο το ΠΑΣΟΚ και να λειτουργει χωρις αποκλεισμους.Ο κ.Σκανδαλιδης καλεσε τα μελη της Κεντρικης Επιτροπης και τα κομματικα στελεχη να δεσμευθουν οτι θα στηριξουν το νεο Πρωθυπουργο και την κυβερνηση στο δυσκολο εργο.

Ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης ανακοινωσε το μεσημερι στην Κεντρικη Επιτροπη οτι δεν θα ειναι υποψηφιος για το πρωθυπουργικο αξιωμα. Τονισε οτι θα συμβαλει με ολες τους τις δυναμεις για την ενοτητα στο ΠΑΣΟΚ και θα στηριξει το νεο Πρωθυπουργο.

Στη σημερινη συνεδριαση αναμενεται να εκθεσουν τις αποψεις τους και οι υποψηφιοι για το αξιωμα του Πρωθυπουργου. Κατα την προσελευση τους τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ αναφερθηκαν στην αναγκη ενισχυσης της ενοτητας του κομματος. Ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος ειπε οτι στην περιπτωση που δεν θα συμπεριληφθουν στη νεα κυβερνηση στελεχη ολων των τασεων μεσα στο ΠΑΣΟΚ, τοτε θα θεσει υποψηφιοτητα για προεδρος του κομματος. Ο Γιαννος Παπαντωνιου, δηλωσε οτι η χωρα χρειαζεται ισχυρο Πρωθυπουργο, ο οποιος θα εξαντλησει την τετραετια και η επομενη κυβερνηση θα πρεπει να ειναι απολυτα αξιοκρατικη.

Ο διαδοχος του Ανδρεα Παπανδρεου, θα εκλεγει απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα με μυστικη ψηφοφορια, ομως αδιευκρινιστος παραμενει ο τροπος που θα γινει η ψηφοφορια, καθως το Εκτελεστικο Γραφειο και το Προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, δεν κατορθωσαν να συμφωνησουν για το αν η αναδειξη του νεου Πρωθυπουργου θα γινει σε δυο η περισσοτερους γυρους ψηφοφοριων. Μετα τη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης θα υπαρξει συναντηση του Εκτελεστικου Γραφειου, του Προεδρειου της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και των υποψηφιων προκειμενου να καθοριστουν οι διαδικασιες κατα την αυριανη ψηφοφορια. Αν δε βρεθει λυση το θεμα θα αντιμετωπισει αυριο η Κοινοβουλευτικη Ομαδα με ψηφοφορια. Χθες, ανακοινωσαν την υποψηφιοτητα τους οι Κωστας Σημιτης, Γιαννης Χαραλαμποπουλος και Γερασιμος Αρσενης, ενω σημερα αναμενεται να ανακοινωσει την υποψηφιοτητα του και ο Ακης Τσοχατζοπουλος. Παντως, οι υποψηφιοτητες θα πρεπει να υποβληθουν στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα μια ωρα πριν τη συνεδριαση της η οποια θα αρχισει στις 11 το πρωι στην αιθουσα γερουσιας στη Βουλη. Πριν την ψηφοφορια θα δοθει η δυνατοτητα στους υποψηφιους να μιλησουν για 15 περιπου λεπτα.

Στο μεταξυ, συνεχιζονται οι διεργασιες και οι διαβουλευσεις των υποψηφιων για την πρωθυπουργια με επαφες που εχουν με βουλευτες του κυβερνωντος κομματος, οπου γινεται ανταλλαγη αποψεων για την πολιτικη που υποσχεται να εφαρμοσει καθε υποψηφιος.

Δημοσιευεται σημερα στην Εφημεριδα της Κυβερνησης το Προεδρικο Διαταγμα απαλλαγης του Πρωθυπουργου απο τα καθηκοντα του, το οποιο υπεγραψαν χθες τοσο ο Ανδρεας Παπανδρεου οσο και ο Προεδρος της Δημοκρατιας.

Στο Ωνασειο σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου, κατα το τελευταιο 24ωρο, οπως αναφερεται χαρακτηριστικα στο μεσημβρινο ιατρικο δελτιο. Διευκρινιζεται επισης οτι ``η αναπνευστικη λειτουργια του ασθενους υποστηριζεται περιοδικα απο αναπνευστηρα και η νεφρικη λειτουργια απο τεχνητο νεφρο`` ,ενω προστιθεται οτι συνεχιζεται η εντατικη φυσικοθεραπεια και κινησιοθεραπεια.

Σοβαρα προβληματα εχουν δημιουργηθει απο την κακοκαιρια που για δευτερη μερα πληττει σχεδον ολη τη χωρα. Κυρια χαρακτηριστικα ειναι το τσουχτερο κρυο, οι θυελλωδεις βορειαδες στο Αιγαιο και οι χιονοπτωσεις ακομη και στα πεδινα. Τα πλοια παραμενουν δεμενα στα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας, ενω κλειστα παραμενουν σημερα λογω των χιονοπτωσεων τα περισσοτερα σχολεια στην ανατολικη και δυτικη Αττικη. Οι νομαρχιες εχουν τεθει σε ετοιμοτητα προκειμενου να αντιμετωπισουν εκτακτες καταστασεις. Στην Αθηνα, πεφτει και σημερα αραιο χιονι. Στην εθνικη οδο Αθηνων-Λαμιας στο υψος της Μαλακασας τα αυτοκινητα κινουνται με αντιολισθητικες αλυσιδες. Αλυσιδες επισης χρειαζονται τα αυτοκινητα που κινουνται προς Παρνηθα, Ωρωπο, Καπανδριτι και Καλαμο, απο τη Βαρυμποπη προς το Τατοι, το Διονυσο και την Πεντελη προς τον Αγιο Πετρο και τη Νεα Μακρη και την παλαια εθνικη οδο Αθηνων-Θηβων στο υψος της Καζας.

Στην υπολοιπη χωρα, αντιολισθητικες αλυσιδες χρειαζονται τα αυτοκινητα που κινουνται στην Αρκαδια και την ορεινη Κορινθια, στις Καστανιες Ημαθιας στον εθνικο δρομο Τρικαλων-Ιωαννινων και Τρικαλων- Αρτας, Χαλκιδας-Αιδηψου και Φλωρινας μεσω Βιγλας και Βιτσιου. Προβληματα επισης παρουσιαζονται στις συγκοινωνιες της Θεσσαλιας,της Κρητης και της Φθιωτιδας. Επειδη αναμενεται η κακοκαιρια να συνεχιστει συμφωνα με εκτιμησεις αξιωματικων της τροχαιας,οι οδηγοι των οχηματων που προκειται να κατευθυνθουν προς ορεινες κυριως περιοχες, εκτος του οτι θα πρεπει να εχουν μαζι τους οπωσδηποτε αντιολισθητικες αλυσιδες, καλο θα ειναι πριν ξεκινησουν να επικοινωνησουν με τις αρχες του τοπου προορισμου τους για να εχουν υποψη τους τις καιρικες συνθηκες που επικρατουν εκει. Τελος, λογω των θυελλωδων ανεμων ματαιωθηκαν πολλες πτησεις της Ολυμπιακης Αεροποριας.

Με επαρση των σημαιων αρχισε το μεσημερι ταυτοχρονα σε Αθηνα και Σκοπια η λειτουργια των γραφειων των διπλωματικων αποστολων των δυο χωρων και ετσι ολοκληρωνεται η ενδιαμεση συμφωνια που υπογραφηκε τον περασμενο Σεπτεμβριο στη Νεα Υορκη. Επικεφαλης του διπλωματικου γραφειου της χωρας μας στα Σκοπια ειναι ο Αλεξανδρος Μαλιας. Εξαλλου το διπλωματικο γραφειο των Σκοπιων εχει εγκατασταθει στο Παλαιο Ψυχικο.

Πεθανε το πρωι ο βουλευτης Αργολιδας του ΠΑΣΟΚ,Ανδρεας Ντουτσος,μετα απο συντομη μαχη με την ανιατη ασθενεια. Στη θεση του,ορκιζεται-ισως και σημερα-ο κ. Γιαννης Θωμοπουλος, ο οποιος ηταν ο πρωτος επιλαχων στις εκλογες του 1993 .

Το 1996 θα ειναι το ετος επιλυσης του Κυπριακου προβληματος, διαβεβαιωσε τα στελεχη της ελληνοαμερικανικης ηγεσιας ο βοηθος υπουργος Εξωτερικων Ριτσαρντ Χολμπρουκ. Συμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες του ΑΠΕ, κατα τη διαρκεια της συναντησης ο κ.Χολμπρουκ αναφερθηκε σε συγκεκριμενο σχεδιο, για την επιλυση του προβληματος, αλλα απεφυγε να το αναπτυξει. Στο θεμα της κυριαρχιας διευκρινισε οτι δεν θα υπαρχουν δυο εθνικες κυριαρχιες ενω επικροτησε την αποψη των ομογενων για πληρη αποστρατικοποιηση της νησου. Διευκρινισε τελος οτι η νεα πρωτοβουλια θ`αρχισει αμεσως μετα το σχηματισμο κυβερνησης στην Τουρκια και την αναδειξη νεου Πρωθυπουργου στην Ελλαδα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετοιμοι να ανατιναξουν το οχηματαγωγο πλοιο ``Αβρασια`` στο Βοσπορο δηλωνουν οι φιλοτσετσενοι κομαντος που το κατελαβαν χθες το βραδυ, αν η Μοσχα δεν τερματισει τη στρατιωτικη της επιχειρηση εναντιον των Τσετσενων αυτονομιστων στα συνορα της Τσετσενιας με το Νταγκεσταν. Στο πλοιο επιβαινουν 200 περιπου ατομα. Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες οι κομαντος προερχονται απο μουσουλμανικες περιοχες του Καυκασου, αλλα ο αρχηγος τους ειναι Τουρκος. Στο μεταξυ, Ρωσος εκπροσωπος ανακοινωσε οτι οι ρωσικες δυναμεις αποφασισαν να τερματισουν σημερα με τη βια την επιχειρηση εναντιον των Τσετσενων ανταρτων που κρατουν δεκαδες ομηρους.Το πρωι, εκατονταδες Ρωσοι στρατιωτες οπισθοχωρησαν απο τις θεσεις τους στη μεθοριο του Νταγκεσταν με την Τσετσενια, ενω καποιος απο αυτους δηλωσε οτι προκειται να χρησιμοποιηθουν συστηματα πολλαπλης εκτοξευσης πυραυλων.

Τα ``σημαντικα βηματα`` προοδου της τουρκικης κυβερνησης για τη βελτιωση των ανθρωπινων δικαιωματων στη χωρα, κατα το τελευταιο χρονο, εκθειασε ο εκπροσωπος του αμερικανικου υπουργειου Εξωτερικων, Νικολας Μπερνς. Αναγνωρισε παντως οτι οι ΗΠΑ ανησυχουν για τις συνεχεις αναφορες για βασανιστηρια, εκτελεσεις χωρις δικη και αλλες παρομοιες περιπτωσεις καταπατησης των ανθρωπινων δικαιωματων. Ο Μπερνς τονισε επισης οτι η Ουασιγκτον ``υποστηριζει πληρως την τουρκικη κυβερνηση στη μαχη της κατα των Κουρδων ανταρτων, μιας ειδεχθους τρομοκρατικης οργανωσης, οπως την χαρακτηρισε.

Ο πρωην πρωθυπουργος της Ιταλιας Σιλβιο Μπερλουσκονι οδηγειται σημερα ενωπιον του δικαστηριου με την κατηγορια της διαφθορας , η οποια αφορα παρανομες δραστηριοτητες της εταιριας του, ΦΙΝΙΝΩΕΣΤ. Ο μεγιστανας των μεσων ενημερωσης, ο αδελφος του Παολο και εννεα ακομα ατομα κατηγορουνται οτι δωροδοκησαν με 60 εκατομμυρια δραχμες ελεγκτες της εφοριας για να κανουν ελλειπη ελεγχο στην εταιρια τους.Ο Μπερλουσκονι εχει αρνηθει τις κατηγοριες.

Επιμνημοσυνη τελετη για τα 6,300 θυματα απο τον καταστροφικο σεισμο που κατεστρεψε εκ βαθρων την ιαπωνικη πολη Κομπε, πραγματοποιηθηκε σημερα, ενα χρονο ακριβως μετα την καταστροφη. Στην τελετη παρεστησαν ο διαδοχος του ιαπωνικου θρονου, πριγκηψ Ναρουχιτο, και ο Πρωθυπουργος Ριουταρο Χασιμοτο.Παντως, εως τωρα περιπου 90.000 κατοικοι της πολης εξακολουθουν να διαμενουν σε καταυλισμους.

Η Κινα απευθυνει εκκληση να της παρασχεθει επιστημονικη και οικονομικη βοηθεια απο το εξωτερικο, ωστε να σωσει τις υπο εξαφανιση τιγρεις που ζουν στο νοτιο τμημα της χωρας, μετεδωσε σημερα το επισημο πρακτορειο "Νεα Κινα". Προκειται για σπανια ζωα που αλλοτε ζουσαν κατα εκατονταδες αλλα σημερα 20 μονο ζουν ελευθερα και αλλα 49 βρισκονται σε ζωολογικους κηπους της Κινας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικα παιγνιδια στο ποδοσφαιρο,το μπασκετ και το βολευ περιλαμβανει η σημερινη ημερα.Στο ποδοσφαιρο,διεξαγονται σημερα οι επαναληπτικοι αγωνες της δευτερης φασης του κυπελλου Ελλαδας. Το ματς που συγκεντρωνει το ενδιαφερον, ειναι αυτο μεταξυ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακου που θα γινει στις 6.15 στο γηπεδο της Νεας Φιλαδελφειας.Η ΑΕΚ ειχε κερδισει στο πρωτο ματς,με 3-1.

Στο μπασκετ τωρα, ο Ολυμπιακος αναχωρησε για την Κωνσταντινουπολη οπου αυριο στο πλαισιο της 10ης αγωνιστικης του Ευρωπαικου πρωταθληματος, θα αντιμετωπισει την Ουλκερ.Αυριο στο πλαισιο της ιδιας διοργανωσης ο Παναθηναικος αντιμετωπιζει στο Ζαγκρεμπ την Τσιμπονα. Η τριτη ελληνικη ομαδα που μετεχει στη διοργανωση, ο Ηρακλης υποδεχεται αποψε τη γερμανικη Λεβερκουζεν.

Στο βολλευ τελος,ο Παναθηναικος υποδεχεται σημερα στο πλαισιο του κυπελλου πρωταθλητριων τη γερμανικη Νταχαου. Το ματς θα αρχισει στις 9 το βραδυ και θα μεταδοθει σε μαγνητοσκοπηση στις 10 παρα τεταρτο απο την τηλεοραση του ΣΚΑΙ.Νωριτερα, στις 3.30, ο Ολυμπιακος υποδεχεται στο γηπεδο της Νεας Σμυρνης, τη Βελγικη Ντεσιμπελ Τορχουτ για το κυπελλο κυπελλουχων.

Την επανοδο του στην ενεργο δραση προετοιμαζει ο διασημος Αμερικανος μπασκετμπολιστας Ερβιν ``Ματζικ`` Τζονσον.Συμφωνα με πληροφοριες του γερμανικου πρακτορειου ειδησεων απο το Λος Αντζελες, ο 36-χρονος ``Ματζικ`` Τζονσον, που εγκατελειψε την ενεργο δραση το Νοεμβριο του 1991, οταν ανακοινωσε οτι ειναι φορεας του ιου του ΑΙΔΣ, προκειται να επανεμφανιστει με τους Λεικερς του Λος Αντζελες τον ερχομενο μηνα και αυτες τις ημερες αναμενεται να αρχισει προπονησεις με την παλια του ομαδα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις επικρατουν σημερα στα δυτικα, ενω στην υπολοιπη χωρα σημειωνονται χιονοπτωσεις. Στα βορεια παντως, γρηγορα ο καιρος θα βελτιωθει. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα ισχυροι εως πολυ ισχυροι, στα ανατολικα πολυ ισχυροι εως θυελλωδεις και στο Αιγαιο πολυ θυελλωδεις εντασης 9 και πιθανον τοπικα 10 μποφορ. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 3 βαθμους, στα δυτικα τους 9, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 6 και στα νησια του Αιγαιου τους 8 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, αρχικα στην ανατολικη και νοτια χωρα προβλεπονται τοπικες νεφωσεις με ασθενεις χιονοπτωσεις. Βαθμιαια τα φαινομενα θα περιοριστουν στις νοτιοτερες περιοχες και αργα το βραδυ θα σταματησουν. Στην υπολοιπη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν στα δυτικα ασθενεις εως μετριοι, στα ανατολικα πολυ ισχυροι μεχρι θυελλωδεις και τοπικα το πρωι στο Αιγαιο πολυ θυελλωδεις με βαθμιαια εξασθενηση. Η θερμοκρασια θα κυμανθει σε πολυ χαμηλα επιπεδα και τις νυχτερινες και
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 17 January 1996 - 18:07:12