Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 20)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Διαδοχικες επαφες με στενους συνεργατες του αλλα και ηγετικα στελεχη του ΠΑΣΟΚ εχει σημερα ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης με αντικειμενο το σχηματισμο της νεας κυβερνησης που θα ορκιστει τη Δευτερα. Ο κ. Σημιτης συναντηθηκε το πρωι με τους Κωστα Σκανδαλιδη, Κωστα Λαλιωτη, Παρασκευα Αυγερινο, Θοδωρο Παγκαλο και Βασω Παπανδρεου ενω με τους κυριους Αυγερινο, Παγκαλο και την κ. Παπανδρεου ειχε και ταυτοχρονη συναντηση. Μετα τη συναντηση ο κ. Λαλιωτης και η κ. Παπανδρεου δεν εκαναν δηλωσεις αναφεροντας μονο οτι ο σχηματισμος του Υπουργικου Συμβουλιου ειναι αρμοδιοτητα του πρωθυπουργου. Ο Κωστας Σκανδαλιδης ειπε οτι συζητηθηκαν θεματα που αφορουν τη συνδεση κυβερνησης και κομματος. Παραλληλα ο κ. Σημιτης θα συναντηθει με τους συνυποψηφιους του Γερασιμο Αρσενη και Ακη Τσοχατζοπουλο καθως επισης και με τους Γιαννο Παπαντωνιου, Αλεκο Παπαδοπουλο και τον Γιωργο Παπανδρεου. Ο πρωθυπουργος αναμενεται να λαβει αυριο τις αποφασεις του και δεν αποκλειεται οπως δηλωσε και ο κυβερνητικος εκπροσωπος η συνθεση του νεου Υπουργικου Συμβουλιου να ανακοινωθει το βραδυ της ιδιας μερας.

Συσκεψη με τους στενους του συνεργατες πραγματοποιησε το μεσημερι ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ. Εξεταστηκαν η σταση της Νεας Δημοκρατιας κατα τη συζητηση των προγραμματικων δηλωσεων της κυβερνησης στη Βουλη αλλα και η αντιπολιτευτικη τακτικη του κομματος. Τα θεματα αυτα θα επανεξεταστουν σε νεα συσκεψη του κ. Εβερτ με τους συνεργατες του ενω τη Δευτερα θα συνεδριασει και το Πολιτικο Συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας.

Σταθερη παραμενει συμφωνα με το μεσημβρινο ιατρικο ανακοινωθεν η κατασταση της υγειας του προεδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου. Οπως αναφερεται, ο ασθενης παρουσιασε πυρετικη κινηση η οποια κατα την εκτιμηση των γιατρων οφειλεται σε αντιδραση της πλευροδεσιας. Η αναπνευστικη και νεφρικη λειτουργια υποστηριζονται περιοδικα απο αναπνευστηρα και τεχνητο νεφρο αντιστοιχα, καταληγει το ιατρικο δελτιο. Ο πυρετος εμφανιστηκε στον κ. Παπανδρεου χθες και συνεχιστηκε και σημερα. Οι γιατροι τον αποδιδουν στην αντιδραση του οργανισμου μετα την εφαρμογη της μεθοδου εγχυσης σκληρυντικων ουσιων στο θωρακα του ασθενους ωστε να μην επανασυγκεντρωνεται υγρο στο σημειο αυτο.

Επαναλαμβανονται τη Δευτερα οι συνομιλιες μεταξυ των εργοδοτικων οργανωσεων και της ΓΣΕΕ για τη νεα Εθνικη Γενικη Συλλογικη Συμβαση Εργασιας. Συμφωνα με πληροφοριες οι εργοδοτες θα προτεινουν αυξησεις 5,5% . Μικρη διαφοροποιηση παρουσιαζουν οι εμποροβιοτεχνες που φερονται διατεθειμενοι να δωσουν εως 7% ενω η ΓΣΕΕ διεκδικει περιπου 10%.

Αντιθετοι στην κτηματογραφηση των αστικων ακινητων, στο πλαισιο της καταρτισης του Εθνικου Κτηματολογιου, ειναι οι ιδιοκτητες ακινητων οι οποιοι πραγματοποιησαν το πρωι γενικη συνελευση σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας. Οι ιδιοκτητες κατηγγειλαν επισης τις παραλογες οπως τις χαρακτηρισαν αυξησεις στα Δημοτικα τελη που αποφασιστηκαν προσφατα απο διαφορους δημους οπως των Αθηνων και της θεσσαλονικης.

Εξι ελληνες και δυο αλλοδαποι ναυτικοι συνεληφθησαν απο τις ιταλικες αρχες καθως διαπιστωθηκε οτι μετεφεραν με το πλοιο ``Σι Γουειβ`` σημαιας Μπελιζ, 16 τοννους λαθραια τσιγαρα. Το πλοιο κατασχεθηκε ενω το πληρωμα του κατηγορειται για λαθρεμποριο. Πλοιαρχος του ``Σι Γουειβ`` ειναι ο Παναγιωτης Τσαγκαρης 64 ετων.

Ανακρινονται τα εξι ατομα που συνεληφθησαν ως ενεχομενα στη ληστεια μετα φονου που εγινε χθες σε χρυσοχοειο στην πλατεια Συνταγματος με θυμα τον υπαλληλο του καταστηματος Γιωργο Ντεκελε. Οι συλληφθεντες ειναι τοξικομανεις και συμφωνα με πληροφοριες οταν σκοτωσαν τον ατυχο υπαλληλο ηταν υπο την επηρρεια ναρκωτικων.

Δεκα εξι λαθρομεταναστες απο το Μπαγκλαντες μετεφερε με το φορτηγο του ο Κωνσταντινος Οικονομοπουλος 29 ετων που συνεληφθη το πρωι στο Σουφλι Εβρου. Συνεργατης του ειναι ενας πακιστανος ονοματι Τιπο που διεφυγε τη συλληψη. Οι λαθρομεταναστες δηλωσαν οτι διεσχισαν τον ποταμο Εβρο απο την Τουρκια με βαρκες ενω με την αφιξη τους στην Αθηνα θα εδιναν στον Οικονομοπουλο 38 χιλιαδες δολλαρια για αμοιβη. Ο Οικονομοπουλος και οι 16 λαθρομεταναστες θα οδηγηθουν στον εισαγγελεα Αλεξανδρουπολης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποβιβαστηκαν σημερα οι επιβατες του οχηματαγωγου "Αβραζια", που ειχε απαχθει απο φιλοτσετσενους μαχητες, στο λιμανι του Ερεγκλι, συνοδευομενοι απο δυναμεις της ταξης. Οι επιβατες, περιπου 150 ατομα, κυριως Ρωσοι πολιτες, προκειται να ανακριθουν απο τις δικαστικες αρχες στο πλαισιο της διεξαγομενης ερευνας για την πειρατεια του οχηματαγωγου, ενω οι δωδεκα επιβατες που ειχαν απελευθερωθει πριν απο την παραδοση των πειρατων βρισκονται στην Κωνσταντινουπολη.

Ο τουρκος Προεδρος Σουλειμαν Ντεμιρελ καλεσε σημερα τη Ρωσια "να μην υιοθετησει μια σταση που θα μπορουσε να ενοχλησει την Τουρκια, λογω της ευαισθησιας της σχετικα με την Τσετσενια, κατι που ειναι εξαιρετικα σημαντικο για την προστασια της τουρκο-ρωσικης φιλιας. Προσθεσε οτι θεση της χωρας του ειναι η εξευρεση λυσης χωρις αιματοχυσια και με σεβασμο των ανθρωπινων δικαιωματων και των διεθνων δεσμευσεων.

Σιγουρος νικητης, συμφωνα με ολες τις προβλεψεις, αναμενεται να ειναι ο Γιασερ Αραφατ στις πρωτες Παλαιστινιακες εκλογες που πραγματοποιηθηκαν σημερα. Απο τις 7 το πρωι περισσοτεροι απο ενα εκατομμυριο ψηφοφοροι στη Δυτικη οχθη, τη Γαζα, οπου ψηφισε και ο Γιασερ Αραφατ, και την Ανατολικη Ιερουσαλημ προσερχονται για να εκλεξουν τον προεδρο και τα 88 μελη του κοινοβουλιου. Εξαλλου ο προεδρος του Ισραηλ Σιμον Περες εξεφρασε την ικανοποιηση του για την πραγματοποιηση των εκλογων.

Ο πρωην Πρωθυπουργος της Ιταλιας Σιλβιο Μπερλουσκονι και ηγετης της κεντροδεξιας συμμαχιας απεκλεισε σημερα το ενδεχομενο να υποστηριξει μια κυβερνηση στην οποια θα αντιτιθεται ο ακροδεξιος συμμαχος του "Εθνικη Συμμαχια" του Τζιανφρανκο Φινι. Σε σημερινη συνεντευξη του στην εφημεριδα "Λα Σταμπα" ο κ. Μπερλουσκονι τονισε κατηγορηματικα οτι "δεν θα υπαρξει ποτε μια κυβερνηση που να την υποστηριζει η Φορτσα Ιταλια και ο Φινι να βρισκεται στην αντιπολιτευση". Σημειωνεται οτι μια δημοσκοπηση που δοθηκε προχθες στη δημοσιοτητα στην Ιταλια δειχνει οτι η η ακροδεξια "Εθνικη Συμμαχια" συγκεντρωνει το 23,4% και ειναι πρωτη στις προτιμησεις των Ιταλων ενω η "Φορτσα Ιταλια" μονο το 17,8%.

Δεκα ατομα εχασαν τη ζωη τους σημερα στην πολη Καρατσι του Πακισταν, ανακοινωθηκε απο τις αστυνομικες αρχες της πολης. Τα πτωματα, πολλα απο τα οποια φερουν τραυματα απο σφαιρες βρεθηκαν σε διαφορετικα σημεια της πολης, οπου το εθνικιστικο κινημα Μοχατζιρ εχει αναγγειλει γενικη απεργια για αυριο Κυριακη, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τις δολοφονιες μελων του απο τις κρατικες δυναμεις ασφαλειας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρις εκπληξεις ολοκληρωθηκαν οι πρωτοι αγωνες της 15ης αγωνιστικης για το πρωταθλημα της Α1 Εθνικης κατηγοριας στο μπασκετ. Οι Αμπελοκηποι εχασαν στην εδρα τους απο το Ηρακλειο με 84 - 85, ο ΠΑΟΚ νικησε στη Λαρισα την τοπικη ομαδα με 74 - 72 , ο Αρης επιβληθηκε στη Θεσσαλονικη του Σπορτιγκ με 87 - 85, το Περιστερι νικησε στην εδρα του τον Πανιωνιο με 70 - 67 και ο Παπαγου τον Απολλωνα με 73 - 72 . Στις επτα παρα τεταρτο ξεκινησε ο αγωνας του Ολυμπιακου με τον Ηρακλη που μεταδιδεται απο το ΜΕΓΚΑ ΤΣΑΝΕΛ . Η 15η αγωνιστικη θα ολοκληρωθει αυριο με τον αγωνα Παναθηναικου-ΑΕΚ.

Η Καλαματα , σε αγωνα της 17-ης ημερας για το πρωταθλημα ποδοσφαιρου της Α' εθνικης κατηγοριας, νικησε 1-0 την Παναχαικη , με γκολ του Δερμιτζακη στο 46ο λεπτο. Ετσι τωρα η Καλαματα με 21 βαθμους ανεβηκε στην 8-η θεση της καταταξης ενω η Παναχαικη παρεμεινε στην 14-η με 17 βαθμους. Οι υπολοιποι αγωνες της 17ης ημερας θα διεξαχθουν αυριο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικες νεφωσεις με λιγες σποραδικες βροχες κυριως στα δυτικα και νοτια προβλεπει για αυριο η Εθνικη Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι ενω η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια απο -3 εως 8 βαθμους στα υπολοιπα ηπειρωτικα απο 1 εως 11 και στα νησια απο 5 εως 13 βαθμους Κελσιου. Στην Αττικη αναμενονται αυριο λιγες νεφωσεις ενω υπαρχει πιθανοτητα για ασθενη βροχη μετα το μεσημερι. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στην Αθηνα απο 4 εως 11 βαθμους. Νεφωσεις κατα περιοδους αυξημενες προβλεπονται αυριο και για τη θεσσαλονικη. Η θερμοκρασια στην πολη θα κυμανθει απο 0 εως 7 βαθμους Κελσιου.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Saturday, 20 January 1996 - 19:33:19