Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 22)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ορκιστηκε το μεσημερι η νεα κυβερνηση υπο τον Πρωθυπουργο, Κωστα Σημιτη.
  • Μετα την ορκομωσια πραγματοποιηθηκε το πρωτο υπουργικο συμβουλιο, ενω στη συνεχεια θα γινει η τελετη παραδοσης-παραλαβης των υπουργειων.
  • Ποικιλες οι αντιδρασεις της αντιπολιτευσης. Συνεδριασε το μεσημερι το πολιτικο συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας.
  • Σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου.
  • Νεα συναντηση ειχαν το πρωι εκπροσωποι της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικων οργανωσεων για τη νεα Συμβαση Εργασιας.
  • Σε νεες κινητοποιησεις προχωρουν οι κατοικοι του Κερατσινιου για το εργοστασιο της ΔΕΗ.
  • Ο Παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ ειναι ο μεγαλος νικητης των προεδρικων εκλογων.
  • Οι Τσετσενοι ανταρτες θα απελευθερωσουν αυριο 60 ομηρους.
  • Αρχιζει αυριο στο Μιλανο η δικη των μεγαλυτερων μοδιστρων της Ιταλιας που κατηγορουνται για δωροδοκιες ελεγκτων της εφοριας.
  • Ντερμπι μεταξυ ΑΕΚ και Παναθηναικου εβγαλε η κληρωση για την επομενη φαση του Κυπελλου Ελλαδος στο ποδοσφαιρο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ορκιστηκε το μεσημερι ενωπιον του Προεδρου της Δημοκρατιας, η νεα κυβερνηση υπο τον Πρωθυπουργο, Κωστα Σημιτη. Μετα απο την ορκομωσια, ο κ. Στεφανοπουλος ευχηθηκε επιτυχια στον Πρωθυπουργο και τα μελη της νεας κυβερνησης. Στη συνεχεια τα μελη της νεας κυβερνησης μετεβησαν στη Βουλη, οπου πραγματοποιηθηκε το πρωτο υπουργικο συμβουλιο. Ο κ. Σημιτης εδωσε τις πρωτες κατευθυντηριες γραμμες για το κυβερνητικο εργο. Μετα την ολοκληρωση της συνεδριασης, οι υπουργοι θα πανε στα υπουργεια τους, οπου θα γινει η τελετη παραδοσης - παραλαβης. Το νεο κυβερνητικο σχημα αποτελειται απο 40 μελη και ειναι το πιο ολιγομελες των τελευταιων ετων. Στην κυβερνηση μετεχουν για πρωτη φορα 10 βουλευτες. Στο υπουργειο Εξωτερικων επανερχεται ο Θεοδωρος Παγκαλος, ως υπουργος, ενω η Βασω Παπανδρεου αναλαμβανει το νεο υπερυπουργειο Αναπτυξης, το οποιο αποτελειται απο τα υπουργεια Βιομηχανιας, Ερευνας, Τεχνολογιας, Εμποριου και Τουρισμου. Παραλληλα δεν μετακινουνται οι κυριοι Τσοχατζοπουλος και Αρσενης καθως και το οικονομικο επιτελειο. Παραλληλα, ο κ. Σημιτης ειπε οτι, πρεπει να αναβαθμιστει ο ρολος της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, τα μελη της οποιας, οπως ειπε, πρεπει να συνεργαστουν με τα κυβερνητικα στελεχη, για την επιτυχια του κυβερνητικου εργου. Προσθεσε οτι αμεσως μετα τις προγραμματικες δηλωσεις και την παροχη ψηφου εμπιστοσυνης προς την κυβερνηση, θα συνεδριασει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα, την Τριτη 6 Φεβρουαριου. Κατα την συνεδριαση αυτη θα εξεταστουν οι τροποι δραστηριοποιησης και εφαρμογης της πολιτικης και των στοχων της κυβερνησης. Επισης ανακοινωσε οτι θα συνεδριαζουν σε τακτα χρονικα διαστηματα και τα αλλα οργανα της κυβερνησης.

Αναφερομενος στον σχηματισμο της κυβερνησης ειπε οτι υπαρχουν πολλα αξιολογα στελεχη, αλλα ο περιορισμος ομως του νεου υπουργικου συμβουλιου κριθηκε αναγκαιος, προκειμενου να υπαρχει τοσο ενα ευελικτο σχημα οσο και η περιφερειακη εκπροσωπηση, καθως και οι διαφορετικες πολιτικες ευαισθησιες και αποψεις. Ο κ. Σημιτης ευχαριστησε τον Γιαννη Χαραλαμποπουλο, με τον οποιο οπως ειπε, ειχε τηλεφωνικη επικοινωνια οσο για τον σχηματισμο της κυβερνησης οσο και για τη χαραξη της κυβερνητικης πολιτικης. Τελος ο Πρωθυπουργος ειπε οτι η κυβερνηση αυτη πρεπει να λυσει τα προβληματα που απασχολουν τον λαο και να προετοιμασει την Ελλαδα για τον 21-ο αιωνα. Δεν εχουμε, τονισε, την πολυτελεια καθυστερησης και αναβολης, προσθετοντας οτι αποστολη αυτου του κυβερνητικου σχηματος ειναι η συνεχιση του εργου της προηγουμενης κυβερνησης. Χρειαζεται, ειπε δουλεια και υπευθυνοτητα, γιατι η Ελλαδα δεν μπορει να περιμενει. Το υφος και το ηθος της εξουσιας, τονισε, ειναι για μια κυβερνηση στοιχεια αναποσπαστα της ταυτοτητας της.

Μετα το υπουργικο συμβουλιο τα μελη της νεας κυβερνησης μετεβησαν στα υπουργεια τους, οπου εγινε η τελετη παραδοσης - παραλαβης.

Υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ, συνεδριασε το μεσημερι το πολιτικο συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας και ασχοληθηκε με τα νεα δεδομενα στο πολιτικο σκηνικο, που διαμορφωνονται μετα την ορκομωσια της νεας κυβερνησης. Σε ανακοινωση του το κομμα της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης σημειωνει οτι καταδικαζεται μεν η εξωτερικη πολιτικη του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ, επιβραβευεται ομως η πολιτικη της ανεργιας, του λουκετου, της εγκαταλειψης του αγροτη και της διαλυσης της παιδειας. Η Πολιτικη Ανοιξη επισημαινει οτι δεν προκειται για νεα κυβερνηση αλλα για περιορισμενο ανασχηματισμο. Θα συνεχιστει, προσθεσε, η ιδια αντιαναπτυξιακη και κοινωνικα αναλγητη οικονομικη πολιτικη. Το ΚΚΕ ανεφερε οτι οποιος περιμενει καλυτερες μερες πολυ γρηγορα θα προσγειωθει ανωμαλα στη συντηρητικη πολιτικη πραγματικοτητα. Ο Συνασπισμος σημειωνει οτι το νεο κυβερνητικο σχημα χαρακτηριζουν το αγχος των εσωκομματικων ισορροπιων και η ελλειψη τολμης.

Σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου, ο οποιος δεν παρουσιαζει πυρετο. Τα αποτελεσματα των αξονικων τομογραφιων δειχνουν οτι δεν επανασυσωρευεται πλευριτικο υγρο στους πνευμονες. Σημερα ο κ. Παπανδρεου αναμενεται να υποβληθει σε βρογχοσκοπηση, προκειμενου να εξεταστει η κατασταση του δεξιου πνευμονος.

Νεα συναντηση πραγματοποιηθηκε το πρωι μεταξυ εκπροσωπων της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικων οργανωσεων για την υπογραφη της νεας Εθνικης Γενικης Συλλογικης Συμβασης Εργασιας. Στη συναντηση η εργοδοτικη πλευρα, συμφωνα με πληροφοριες, κατεθεσε συγκεκριμενη προταση, οσο αφορα το υψος των αυξησεων που προτιθενται να χορηγησουν σε κατωτατους μισθους και ημερομισθια. Οι εργοδοτες προτεινουν οι αυξησεις να κυμανθουν στο υψος του πληθωρισμου ενω η ΓΣΕΕ διεκδικει αυξησεις γυρω στο 10%.

Προβληματα σε αρκετες περιοχες της χωρας προκαλει η κακοκαιρια. Στη Θεσσαλια υπαρχουν προβληματα στο οδικο δικτυο, ενω αποκλεισμενο απο τα χιονια ειναι το Πηλιο.

Σε νεες κινητοποιησεις προχωρησαν απο σημερα οι κατοικοι του Δημου Κερατσινιου, οι οποιοι ζητουν να μην επαναλειτουργησει το εργοστασιο της ΔΕΗ. Κλειστα παραμενουν πολλα καταστηματα της πολης, ενω ο Δημαρχος πραγματοποιει απο το πρωι συμβολικη απεργια πεινας εξω απο την πυλη του ατμοηλεκτρικου σταθμου.

Αρχισε σημερα η εφαρμογη του πειραματικου προγραμματος χορηγησης μεθαδονης σε 300 περιπου χρηστες ναρκωτικων. Το πρωι, ομως, μια κοπελα, ηλικιας μεταξυ 25 εως 30 ετων, εχασε τη ζωη της απο υπερβολικη χρηση ηρωινης. Τα στοιχεια της παραμενουν αγνωστα, ενω διπλα της, στην εισοδο κτιριου στην Πλακα, στην Αθηνα, βρεθηκαν τα συνεργα χρησης ηρωινης.

Σε ξεκαθαρισμα λογαριασμων αποδιδει η Αστυνομια την επιθεση αγνωστων,οι οποιοι τα ξημερωματα πυροβολησαν την τζαμαρια καφενειου, στα Νεα Λιοσια και πεταξαν στο εσωτερικο του χειροβομβιδα ,που ομως δεν εξεραγη. Προκειται για το καφενειο του Ευθυμιου Κολυτηρη,49 ετων, στο εσωτερικο του οποιου, εκτος απο τη χειροβομβιδα, βρεθηκαν και εφτα καλυκες απο τους πυροβολισμους. Ο Κολυτηρης κατεθεσε στην Αστυνομια οτι δεν ειχε δεχθει εκβιασμους αλλα οι υπευθυνοι με τις ερευνες εκτιμουν οτι δραστες πρεπει να ειναι κακοποιοι,που παρεχουν προστασια σε μαγαζια εναντι αμοιβης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παλαιστινιος ηγετης, Γιασερ Αραφατ, ειναι ο μεγαλος νικητης των προεδρικων εκλογων, που διεξηχθησαν στις αυτονομες Παλαιστινιακες περιοχες της δυτικης οχθης και της λωριδας της Γαζας. Συγκεντρωνει το 89% των ψηφων, ενω η Οργανωση ΑΛ ΦΑΤΑΧ κερδιζει πανω απο το 50% των εδρων του παλαιστινιακου εθνικου συμβουλιου. Σημειωνεται οτι αλλο ενα 25% των 88 συνολικα εδρων του συμβουλιου καταλαμβανεται απο ανεξαρτητους υποψηφιους, οι οποιοι συνεργαζονται με την οργανωση αυτη. Οι αντιπαλοι του Αραφατ, οι οποιοι δεν συμφωνουν με τις ειρηνευτικες συμφωνιες με το Ισραηλ, καταλαμβανουν μολις το 25% των εδρων του συμβουλιου.

Οι Τσετσενοι ανταρτες ανακοινωσαν οτι αυριο θα απελευθερωθουν οι 60 ομηροι, που ειχαν συλληφθει στο Νταγκεσταν. Οι Τσετσενοι μαχητες κατορθωσαν να διαφυγουν απο την πολιορκεια των ρωσικων δυναμεων, περνοντας μαζι τους αρκετους ομηρους, βαζοντας ετσι, μ'αυτο τον τροπο τερμα σε ενα απο τα πλεον πολυαιμακτα επεισοδια.

Αναμενεται να αρχισει αυριο στο Μιλανο η δικη των μεγαλυτερων μοδιστρων της Ιταλιας, οι οποιοι κατηγορουνται οτι δωροδοκησαν ελεγκτες της εφοριας με ανταλλαγμα φορολογικες ελαφρυνσεις. Στη δικη αυτη εχουν κληθει να απολογηθουν μεταξυ αλλων ο Τζορτζιο Αρμανι, η Κριτζια, ο Τζιανφρανκο Φερε και ο σχεδιαστης Τζιρολαμο Ετρο.

Νεες πιεσεις με στοχο να προχωρησουν οι διεθνεις ανακρισεις για τα εγκληματα πολεμου στην Βοσνια συνιστουν οι αποκαλυψεις του αμερικανου βοηθου υπουργου Εξωτερικων,Τζον Σατουκ για την υπαρξη ομαδικων ταφων σφαγιασθεντων μουσουλμανων στην ανατολικη Βοσνια. Ο αμερικανος υφυπουργος, αρμοδιος για τα ανθρωπινα δικαιωματα επισκεφθηκε χθες τεσσερις περιοχες κοντα στην Σρεμπρενιτσα και δηλωσε στους δημοσιογραφους οτι υπαρχουν συντριπτικα στοιχεια "για φρικιαστικα εγκληματα κατα της ανθρωποτητος".

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενα μεγαλο ντερμπι ανεδειξε η σημερινη κληρωση της τριτης φασης του κυπελλου Ελλαδας στο ποδοσφαιρο, αφου η τυχη εφερε αντιμετωπους την ΑΕΚ και τον Παναθηναικο και ετσι η μια απ αυτες τις ομαδες θα αποχεραιτησει προωρα το θεσμο. Τυχερος της σημερινης κληρωσης, που εγινε στα γραφεια της ΕΠΟ, ηταν ο ΠΑΟΚ, αφου μπροστα του βρεθηκαν τα Τρικαλα, η μονη ομαδα απο τη δευτερη εθνικη κατηγορια που ειχε προκριθει στην προημιτελικη φαση. Εξαλλου ο Αρης θα αντιμετωπισει τον Αθηναικο και ο Απολλων την Ξανθη. Οι πρωτοι αγωνες θα γινουν στις 31 του μηνος και οι επαναληπτικοι στις 14 Φεβρουαριου.

Σε αρθροσκοπηση υποβληθηκε το πρωι ο ποδοσφαιριστης του Παναθηναικου, Χουαν Μπορελι, ο οποιος τραυματιστηκε χθες κατα τη διαρκεια του αγωνα με τον Εδεσσαικο.Ο Μπορελι υπεστη ρηξη εσωμηνισκου αριστερου γονατος και συμφωνα με τους γιατρους θα επιστρεψει στα γηπεδα μετα απο εναν μηνα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σποραδικες βροχες και ασθενεις χιονοπτωσεις στα ορεινα σημειωνονται σημερα στις περισσοτερες περιοχες της χωρας. Η θερμοκρασια στα βορεια θα φθασει τους 7 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 11 και στα νησια τους 13 βαθμους Κελσιου. Στην Αττικη επικρατουν ασθενεις νεφωσεις και προσκαιρες χιονοπτωσεις στα ορεινα. Η θερμοκρασια θα φθασει τους 10 βαθμους. Ο ιδιος καιρος επικρατει και στη Θεσσαλονικη, οπου η θερμοκρασια θα φθασει τους 6 βαθμους Κελσιου. Για αυριο προβλεπεται επισης αστατος καιρος σε ολη τη χωρα. Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Monday, 22 January 1996 - 17:33:57