Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 23)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Μηνιγγιτιδα στο στρατοπεδο της αεροποριας, στην Τριπολη, στελνει επτα νεοσυλλεκτους στο νοσοκομειο.Δεν υπαρχει καμμια ανησυχια για την υγεια τους.Επιδημια γριππης στο ιδιο στρατοπεδο.
  • Διαβουλευσεις του πρωθυπουργου για την συνταξη των προγραμματικων δηλωσεων. Την Πεμπτη συνανταται με το προεδρειο της κοινοβουλευτικης ομαδος.
  • Δυσφορια των κεντρογενων για τον αποκλεισμο Χαραλαμποπουλου απο την κυβερνηση.Διασταση αποψεων κυβερνητικου εκπροσωπου και Γιαννη Χαραλαμποπουλου για το αν ειχε ενημερωθει η οχι.
  • Για κυβερνηση Σημιτη και οχι ΠΑΣΟΚ, κανει λογο ο Στελιο Παπαθεμελης.Για πρωθυπουργο του κομματικου σωληνα,μιλαει ο κ.Σαμαρας.
  • Κατα 0,25% θα μειωθουν τα επιτοκια των εντοκων γραμματιων του Δημοσιου.
  • Βελτιωμενη η κλινικη εικονα της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου.
  • Προταση για σχηματισμο κυβερνησης με εναλλαγη της πρωθυπουργιας, εκανε η Τανσου Τσιλερ στον Μεσουτ Γιλμαζ.
  • Τελειωνει αυριο το δραμα των ομηρων που κρατουν οι τσετσενοι ανταρτες. Δεν θα διαπραγματευθω, δηλωνει ο Μπορις Γιελτσιν.
  • Σοβαρα προβληματα εχει προκαλεσει στη βορειο Ελλαδα η κακοκαιρια, με τις χιονοπτωσεις και το τσουχτερο κρυο.
  • Θα συνεχισθει η κακοκαιρια, με βροχες, χιονοπτωσεις,ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια απο -2 μεχρι 11 βαθμους.
  • Στις 9 Μαιου συναντηση του Μπιλ Κλιντον με τον Κωστη Στεφανοπουλο. Σχετικη προσκληση απηυθυνε ο Λευκος Οικος.
  • Σε ατομα που υπηρετουν, η εχουν υπηρετησει στου Παλασκα, αναζητα η αστυνομια τους δραστες της ληστειας με λεια 45 εκατ. δραχμες.
  • Η οργανωση Αντικρατικη Παλη ανελαβε την ευθυνη για τους εμπρησμου αυτοκινητων στην Αθηνα.
  • Δυσκολο αγωνα με αντιπαλο την Δυναμο Μοσχας, δινει ο ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονικη για το Ευρωπαικο Κυπελλο Μπασκετ.
  • Πτωση 1,25% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εκτακτη συσκεψη στο γραφειο του πρωθυπουργου στη βουλη, πραγματοποιηθηκε το βραδυ με τη συμμετοχη των υπουργων εξωτερικων και δημοσιας ταξης Θεοδωρου Παγκαλου και Κωστα Γειτονα.Δεν εγιναν γνωστες λεπτομερειες για το περιεχομενο της συσκεψης,αλλα συμφωνα με πληροφοριες αφορουσε εθνικο θεμα.

Την πρωτη της παραγωγικη μερα εχει σημερα η νεα κυβερνηση του Κωστα Σημιτη,ο οποιος ειχε διαδοχικες επαφες με υπουργους και στελεχη του ΠΑΣΟΚ για τη συνταξη των προγραμματικων δηλωσεων,που θα συζητηθουν στο υπουργικο συμβουλιο τη Δευτερα και το απογευμα της ιδιας ημερας θα εισαχθουν προς συζητηση στη βουλη.Το θεμα αυτο αναμενεται να απασχολησει και το εκτελεστικο γραφειο του ΠΑΣΟΚ,που συνεδριαζει απο το απογευμα.Ενοψει της συνταξης των προγραμματικων δηλωσεων,ο κ. Σημιτης δεν παρει μερος στη συνοδο των σοσιαλιστων πρωθυπουργων της Ευρωπαικης Ενωσης,25 με 27 του μηνος στη Βιεννη και θα τον εκπροσωπησει ο πρωτος τη ταξει υπουργος,Ακης Τσοχατζοπουλος. Το μεσημερι ο πρωθυπουργος δεχθηκε τον Γαλλο πρεσβη στην Αθηνα,ο οποιος του μετεφερε προσωπικο μηνυμα του προεδρου της Γαλλιας Ζακ Σιρακ,ενω αυριο αναμενεται να δεχθει τον Αμερικανο πρεσβη.Την Πεμπτη ο κ. Σημιτης θα συναντηθει με το προεδρειο της κοινοβουλευτικης ομαδας, με το οποιο θα συζητησουν την ημερομηνια συγκληση της,προκειμενου να συζητηθουν τροποι πιο ενεργους συμμετοχης του οργανου στη χαραξη και εφαρμογη της κυβερνητικης πολιτικης.

Το μεσημερι οι κεντρογενεις βουλευτες ειχαν την πρωτη τους συσκεψη μετα την ανακοινωση της κυβερνησης,στο γραφειο του κ.Χαραλαμποπουλου στη βουλη.Στη συσκεψη πηραν μερος οι κυριοι Γκλαβινας, Κρητικος, Βερυβακης και Δροσογιαννης,οι οποιοι,συμφωνα με πληροφοριες, παρα τη δυσφορια τους για τον αποκλεισμο του Γιαννη Χαραλαμποπουλου απο τη νεα κυβερνηση, τονισαν οτι στις προθεσεις τους ειναι να στηριξουν τον πρωθυπουργο και την κυβερνηση στο πλαισιο της ενοτητας του κομματος, ενω θα ασκειται κριτικη σε επι μερους τομεις,οταν χρειαζεται.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεπας,στην πρωτη του συνεργασια με τους πολιτικους συντακτες,ειπε οτι ο πρωθυπουργος ειχε τηλεφωνικη επικοινωνια με τον κ.Χαραλαμποπουλο,πριν απο τη συνθεση της κυβερνησης.Σε ερωτηση για τη δηλωση του κ.Χαραλαμποπουλου οτι η επικοινωνια αυτη εγινε μετα την ανακοινωση της κυβερνησης,θεση την οποια επανελαβε και σημερα,ο κυβερνητικος εκπροσωπος απαντησε πως ο κ. Χαραλαμποπουλος εχει την αποψη του.Σε ερωτηση για τις κριτικες που διατυπωνονται απο βουλευτες του ΠΑΣΟΚ,οτι δεν υπηρξαν τα κριτηρια της αντιπροσωπευτικοτητας στο νεο κυβερνητικο σχημα,ο κ.Ρεπας ειπε οτι η συνθεση της κυβερνησης ειναι μελημα του πρωθυπουργου. Ως κυβερνηση Σημιτη κι οχι του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρισε τη νεα κυβερνηση ο κ.Στελιος Παπαθεμελης και εξεφρασε τις ανησυχιες του για τη σταση που προτιθεται να κρατησει ο νεος υπουργος εξωτερικων κ. Θοδωρος Παγκαλος.Ο κ Παπαθεμελης εξεφρασε την πικρια του για τον αποκλεισμο του απο τη συνθεση της νεας κυβερνησης,αλλα δηλωσε πως ο ιδιος θα τη στηριζει κριτικα και οπου χρειαστει επικρατικα.

Με τις πολιτικες εξελιξεις ασχοληθηκε το πολιτικο συμβουλιο της Πολιτικης Ανοιξης.Σε δηλωσεις του ο προεδρος του κομματος Αντωνης Σαμαρας τονισε οτι η νεα σελιδα δεν μπορει να ανοιξει απο πρωθυπουργο που δεν στηριζεται σε λαικη εντολη,αλλα σε προσκαιρες εσωκομματικες ισορροπιες.Ο κ. Σαμαρας προσθεσε οτι η χωρα συνεχιζει να βρισκεται σε μια ρευστη μεταβατικη περιοδο και κατεληξε λεγοντας οτι τα μεγαλα ιστορικα γεγονοτα ειναι παντα προιοντα ηγετων που βγηκαν απο το λαο και οχι πρωθυπουργων του κομματικου σωληνα.

Το πρωι ο υπουργος εθνικης οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου ειχε συνεργασια με τον διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος Λουκα Παπαδημο,με αντικειμενο την πορεια της οικονομιας και των επιτοκιων.Στη συναντηση εκτιμηθηκε οτι υπαρχουν περιθωρια για περαιτερω μικρη μειωση των επιτοκιων,την οποια ο κ Παπαδημος προσδιορισε στο 0,25%.Δουλεια ομως επιασε και ο νεος υπουργος δικαιοσυνης Ευαγγελος Βενιζελος,με διαδοχικες συναντησεις με τους προεδρους των ανωτατων δικαστηριων και του δικηγορικου συλλογου Αθηνων.

Στο Ωνασειο τωρα,οπου η γενικη κλινικη εικονα της υγειας του προεδρου του ΠΑΣΟΚ παρουσιαζει βελτιωση και οπως αναφερεται στο ιατρικο δελτιο,ο ασθενης ειναι απυρετος και συνεχιζεται η περιοδικη υποστηριξη της αναπνευστικης και της νεφρικης λειτουργιας με τεχνητα μεσα.Στο μεταξυ ανοικτο παραμενει το ενδεχομενο μεταφορας του κ. Παπανδρεου σε νοσοκομειο των Ηνωμενων Πολιτειων,εφοσον συνεχισθει η βελτιωση της υγειας του.Η διοικηση του Ωνασειου ανακοινωσε το πρωι οτι θα καταργουσε το Σαββατοκυριακο το κεντρο τυπου, στη λεγομενη τεντα,αλλα μετα τις αντιδρασεις των δημοσιογραφων υπαναχωρησε.

Συναντηση με τον Αμερικανο προεδρο Μπιλ Κλιντον θα εχει στις 9 Μαιου στην Ουασιγκτον ο προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος για να συζητησουν θεματα που αφορουν το Κυπριακο και την κατασταση στα Βαλκανια.Οπως μετεδωσε το Ραδιοφωνικο Ιδρυμα Κυπρου,ο Λευκος Οικος απηυθυνε επισημη προσκληση στον κ.Στεφανοπουλο,ενω σε ανακοινωση αναφερεται οτι η επισκεψη παρεχει την ευκαιρια στους δυο ηγετες να επαναβεβαιωσουν τις στενες σχεσεις μεταξυ των Ηνωμενων Πολιτειων και Ελλαδας,τη θερμη φιλια και τους δεσμους των δυο λαων. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος ερωτηθεις σχετικα με ανησυχιες που εκφραζονται στην Κυπρο για το ενδεχομενο αλλαγης της στασης της κυβερνησης στο ενιαιο αμυντικο δογμα,απαντησε οτι η κυβερνητικη πολιτικη ειναι ενιαια, αφηνοντας σαφως να εννοηθει οτι η πολιτικη και στον τομεα αυτο δεν προκειται ν'αλλαξει.

Οι θεσεις της κυβερνησης για το ζητημα των Σκοπιων ειναι γνωστες και μ'αυτες η Ελλαδα προσηλθε στις διαπραγματευσεις της Νεας Υορκης για το θεμα της ονομασιας.Αυτο δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος απαντωντας σε ερωτηση αν προκεται να αλλαξει η θεση της κυβερνησης στο ζητημα αυτο,επειδη ο υπουργος Εξωτερικων Θοδωρος Παγκαλος,εχει εκφρασει διαφωνιες με την ακολουθουμενη πολιτικη.Ο κ. Ρεππας ανακοινωσε οτι η επομενη συναντηση των δυο πλευρων θα πραγματοποιηθει στις 12 η στις 26 Φεβρουαριου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαφη προειδοποιηση απηυθυνε ο αμερικανος προεδρος Μπιλ Κλιντον, κατα την διαρκεια των εργασιων της διεθνους διασκεψης για τον αφοπλισμο στη Γενευη, για την απαγορευση των πυρηνικων δοκιμων ως το τελος Απριλιου που θα διαρκεσουν οι διαπραγματευσεις, ωστε η συνθηκη να τεθει προς εγκριση στη Γενικη Συνελευση του ΟΗΕ ως τον Ιουνιο.Σε μηνυμα που απηυθυνε ο Μπιλ Κλιντον, χαρακτηρισε ζωτικης σημασιας την εγκριση της συνθηκης για τον περιορισμο της εξαπλωσης και αναπτυξης των πυρηνικων οπλων.

Προταση για τον σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου, εκανε σημερα η εντολοδοχος πρωθυπουργος της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ, στον ηγετη του κομματος της Μητερας Πατριδας Μεσουτ Γιλμαζ.Η προταση της κ.Τσιλερ προβλεπει την εναλλαγη των δυο στην πρωθυπουργια, διευκρινιζοντας παραλληλα, οτι θα αναλαβει πρωτη την πρωθυπουργια για διομιση χρονια και στη συνεχεια, ο Γιλμαζ.Απο την πλευρα του, ο ηγετης του κομματος της Μητερας Πατριδας επιφυλαχθηκε να μελετησει την προταση της κ.Τσιλερ με τα κορυφαια οργανα του κομματος του.

Αυριο προκειται να λαβει τελος το δραμα των ομηρων που κρατουν οι τσετσενοι ανταρτες στο Νταγκεσταν, συμφωνα με δηλωση του διοικητη των στρατιωτικων δυναμεων των ανταρτων.Νωριτερα, ανωτερος αξιωματουχος των Τσετσενων κατεστησε σαφες οτι η χωρα του ειναι ετοιμη ακομα για ενα δεκαετη αγωνα κατα των ρωσικων δυναμεων.Ταυτοχρονα δεσμευθηκε οτι η Τσετσενια δεν θα γινει ποτε τμημα της Ρωσιας.Απο την πλευρα του, ο ρωσος προεδρος Μπορις Γιελτσιν δηλωσε οτι δεν προκειται να κανει πισω και ουτε ειναι διατεθειμενος να διαπραγματευθει με τον ηγετη τους, Ντζοχαρ Ντουνταγιεφ.

Την υποσχεση οτι πολυ συντομα θα απελευθερωθουν και αλλοι σερβοι αιχμαλωτοι πολεμου, εδωσε η βοσνιακη κυβερνηση μετα την απειλη που διατυπωσαν οι ΗΠΑ οτι θα μπλοκαρουν την στρατιωτικη και οικονομικη βοηθεια.Ο προεδρος Αλια Ιζετμπεκοβιτς υποσχεθηκε συνεργασια, μετα την προειδοποιησε του αμερικανου υπουργου εξωτερικων, Ουορεν Κριστοφερ, οτι η κυβερνηση του Σαραγεβο μπορει να χασει την βοηθεια που χρειαζεται για την αποκατασταση των ζημιων που υπεστη κατα την διαρκεια του πολεμου, αμα δεν τηρησει τον ορο-κλειδι της συμφωνιας του Ντειτον, που αφορα την απελευθερωση ολων των αιχμαλωτων.

Την παραιτηση του υπεβαλε σημερα ο υπερασπιστης των ανθρωπινων δικαιωματων και βουλευτης της ρωσικης Κατω Βουλης, Σεργκει Κοβαλιοφ, απο το αξιωμα του προεδρου της Επιτροπης Ανθρωπινων δικαιωματων εγκαταλειποντας το προεδρικο συμβουλιο.Σε ανοικτη επιστολη του προς τον προεδρο Γιελτσιν, ο Κοβαλιοφ, γνωστος διαφωνων και σφοδρος πολεμιος της ρωσικης πολιτικης στην Τσετσενια, εξηγει οτι αποχωρει απο το αξιωμα του εξαιτιας της οριστικης εγκαταλειψης, οπως δηλωνει χαρακτηριστικα, απο τον Γιελτσιν της πολιτικης των δημοκρατικων μεταρρυθμισεων.

Στις φλογες τυλιχθηκε ενα βρετανικο βομβαρδιστικο την στιγμη που επιχειρουσε να απογειωθει στην ανατολικη Αγγλια, με αποτελεσμα να σκοτωθει ο πιλοτος του.Συμφωνα με εκπροσωπο του βρετανικου υπουργειου Αμυνας, το δυστυχημα σημειωθηκε στην βαση Κολτισαλ χωρις μεχρι στιγμης να εχουν διευκρινιστει τα αιτια.

Την απολυτη πλειοψηφια καταλαμβανουν οι επισημοι υποψηφιοι της οργανωσης ΑΛ ΦΑΤΑΧ του Γιασερ Αραφατ, στο συμβουλιο αυτονομιας κατα τις πρωτες παλαιστινιακες εκλογες. Ειδικοτερα, εξασφαλιζουν τις 50 απο τις 88 συνολικα εδρες. Επισης απο τους αλλους ανεξαρτητους υποψηφιους, οι 15 προσκεινται στην ΦΑΤΑΧ.Τα εγκαρδια συγχαρητηρια του προς τον πρωτο προεδρο του Παλαιστινιακου Συμβουλιου Γιασερ Αραφατ, απεστειλε με σημερινο του τηλεγραφημα ο προεδρος της Ελληνικης Δημοκρατιας Κωνσταντινος Στεφανοπουλος.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσουχτερο κρυο, χιονοπτωσεις στα ορεινα και βροχες στα πεδινα επικρατησαν και σημερα στη Βορεια Ελλαδα.Το χιονι καλυψε τα ορεινα προαστεια της Θεσσαλονικης και χρειαζονται αντιολισθητικες αλυσιδες για την κινηση των οχηματων προς Ασβεστοχωρι, Φιλυρο, Χορτιατι και Πανοραμα.Χιονονερο επεσε το πρωι και μεσα στην πολη της Θεσσαλονικης. Το πρωι χιονιζε στα ορεινα της Καβαλας και της Δραμας, οπου τα χιονια δημιουργησαν προβληματα στις συγκοινωνιες και ιδιαιτερα στο δημο Νευροκοπιου Δραμας και τις 16 κοινοτητες της περιοχης. Η θερμοκρασια κυμαινοταν απο μειον 6 εως 4 βαθμους. Παγοι καλυψαν πολλα τμηματα του εθνικου και επαρχιακου δικτυου σε Μακεδονια και Θρακης.Οι νομαρχιες εστειλαν εκχιονιστικα μηχανηματα και ριχτηκαν μεγαλες ποσοτητες αλατιου και αμμου στα οδοστρωματα. Η χρηση αντιολισθητικων αλυσιδων ειναι επιβεβλημενη σε πολλα τμηματα του εθνικου και επαρχιακου οδικου δικτυου στη Μακεδονια και η συγκοινωνια διεξαγοταν με δυσκολια στους εθνικους δρομους Σερρων - Θεσσαλονικης στο 25-ο χιλ., Σερρων - Αμφιπολης, Σερρων - Δραμας και Σερρων - Προμαχωνα.Προβληματα υπαρχουν και στη συγκοινωνμια απο Θεσσαλονικη προς Εδεσσα,Φλωρινα,Πτολεμαιδα και Αριδαια, σ' ολο το επαρχιακο δικτυο της επαρχιας Αριδαιας, σε ολο το ορεινο δικτυο του νομου Χαλκιδικης και στα γνωστα κομβικα σημεια Καστανια και Βιτσι, καθως και σε πολλα σημεια των δρομων, που συνδεουν τα αστικα κεντρα της δυτικης Μακεδονιας. Οι χαμηλοτερες θερμοκρασιες, που καταγραφηκαν το πρωι στη Βορεια Ελλαδα, ηταν 2 βαθμοι στη Θεσσαλονικη, μειον 4 στην Αλεξανδρουπολη, μειον 2 στην Καβαλα, μηδεν στις Σερρες,μειον 1 στην Κοζανη,μηδεν στην Καστορια και μειον 3 στα Ιωαννινα.

Προς ολες τις κατευθυνσεις στρεφονται οι ερευνες των αρχων και εξεταζονται ολα τα ενδεχομενα, για τη χθεσινη ληστεια στο Κεντρο Εκπαιδευσης Παλασκα, οπου αγνωστοι αρπαξαν περιπου 40 εκατομμυρια δραχμες.Στις 7.30, χθες, δυο ενοπλοι αφου εδεσαν και φιμωσαν το προσωπικο, απεσπασαν τα χρηματα και στη συνεχεια διεφυγαν με μοτοσυκλετα μεγαλου κυβισμου. Συμφωνα με εκτιμησεις των αρχων οι δραστες υπηρετουν η ειχαν υπηρετησει στο στρατοπεδο, γιατι γνωριζαν καλα το χωρο του κεντρου. Με εντολη του υπουργου Εθνικης Αμυνας, προανακριση διενεργει ο Εισαγγελεας Ναυτοδικειου Πειραια και με αποφαση του Αρχηγου ΓΕΝ, αντικατασταθηκαν ο διοικητης και ο υποδιοικητης του στρατοπεδου Παλασκας.

Στο 251 Γενικο Νοσοκομειο Αεροποριας μεταφερθηκαν οι επτα σμηνιτες του Κεντρου Εκπαιδευσης της Πολεμικης Αεροποριας στην Τριπολη, οι οποιοι προσεβληθησαν απο μηνιγγιτιδα.Προκειται για τους Παναγιωτη Φωτιαδη, Πετρο Πουλιτση, Θεοφανη Μανη, Βασιλειο Τζαφολια, Χρηστο Ηλιοπουλο, Αναστασιο Νεζη και Μιχαηλ Χαλιαπα.Σοβαροτερη,χωρις ομως να διατρεχει κινδυνο η ζωη του,κρινεται η κατασταση της υγειας του Παναγιωτη Φωτιαδη.Στο κεντρο,στο οποιο εγινε απολυμανση,εχει μεταβει κλιμακιο γιατρων,ειδικων επι των λοιμοξεων,με φαρμακευτικο υλικο,ενω δεν διαπιστωθηκαν αλλα κρουσματα.Στο ιδιο Κεντρο παρατηρηθηκαν και 200 περιπου περιστατικα γριπης τα οποια αντιμετωπιζονται επιτοπου. Οι χωροι στους οποιους παρατηρηθηκαν ολα τα περιστατικα εχουν τεθει σε καραντινα. Οι σμηνιτες παρουσιαστηκαν στην 124η Πτερυγα Βασικης Εκπαιδευσης στις 9 Ιανουαριου 1996, με την 96Α ΕΣΣΟ.

Τρεις περιπτωσεις δερματικων αντιδρασεων εχουν καταγραφει στην Ελλαδα, απο τη χρηση του αντιβιοτικου μινοσιν, το οποιο ευθυνεται συμφωνα με διεθνη μελετη για σοβαρες ηπατοτοξικες αντιδρασεις που οδηγησαν καποιους απο τους χρηστες του φαρμακου στο θανατο. Η μινοκυκλινη, ενα αντιβιοτικο που χρησιμοποιειται ευρυτατα για την αντιμετωπιση της ακμης, παραδεχεται ο Εθνικος Οργανισμος Φαρμακων, ειναι δυνατον να προκαλεσει τοξικες παρενεργειες στο ηπαρ, αλλα αυτο ειναι σχετικα σπανιο, επειδη το φαρμακο χορηγειται μονο με ιατρικη συνταγη και παρακολουθηση. Οι υπευθυνοι του ΕΟΦ αν και υπογραμμιζουν οτι ειναι ιδιαιτερα ανησυχητικο οτι μπορει να χρησιμοποιηθει ευρυτατα και χωρις ιατρικη συνταγη, επειδη ειναι σκευασμα για την αντιμετωπιση της ακμης, ειναι σαφες οτι οι ειδικοι πρεπει να αποφευγουν να το χορηγουν σε ελαφρες περιπτωσεις ακμης, γιατι ετσι αυξανουν τον κινδυνο καποιας ανεπιθυμητης παρενεργειας. Τελος ο ΕΟΦ υπογραμμιζει οτι ακινδυνα φαρμακα δεν υπαρχουν στην εποχη μας.

Σωοι ειναι και οι 17 ναυτικοι, μεταξυ των οποιων και δυο Ελληνες, του φορτηγου πλοιου Γιαννης, το οποιο χθες βυθιστηκε, ενω επλεε στην Καραιβικη. Οι δυο Ελληνες ειναι ο πλοιαρχος, Λουκας Δελαπορτας και ο Α' Μηχανικος, Γιωργος Απεργης, οι οποιο παρεληφθησαν απο αλλο πλοιο και αναμενεται να αποβιβαστουν σε μια εβδομαδα στο Τουρμπο της Κολομβιας.

Για δευτερη ημερα συνεχιζονται οι κινητοποιησεις στο Δημο Κερατσινιου, οπου οι κατοικοι διαμαρτυρονται για την επαναλειτουργια του εργοστασιου της ΔΕΗ. Οι κατοικοι του δημου, με επικεφαλης τον Δημαρχο, ο οποιος πραγματοποιει συμβολικη απεργια πεινας, εχουν αποκλεισει την εισοδο του εργοστασιου.

Πυκνο μυστηριο εξακολουθει να καλυπτει την εξαφανιση για πεμπτη ημερα του γνωστου μαιευτηρα- γυναικολογου, Γιαννη Πολιτη, ο οποιος αναχωρησε απο το σπιτι του στο Κολωνακι, το βραδυ της περασμενης Παρασκευης. Οι αστυνομικοι ερευνουν ολες τις πιθανες περιπτωσεις, χωρις ομως κανενα στοιχειο. Η οικογενεια του γιατρου δεν γνωριζει τιποτα για τις κινησεις του.

Σε καθειρξη 16 ετων τον καθενα με το ελαφρυντικο του προτερου εντιμου βιου, καταδικασε το Τριμελες Εφετειο Κακουργηματων την Ελενη Μπορα, ταμια του υποκαταστηματος στην τραπεζα Πιστεως στη λεωφορο Συγγρου και τον φιλο της επιχειρηματια, Χρυσανθο Λανταβο για υπεξαιρεση κατα συναυτουργια.Συμφωνα με το κατηγορητηριο, το καλοκαιρι του 1994 η Μπορα υπεξαιρεσε απο την τραπεζα που εργαζοταν 65 εκατ. δραχμες.Στη συνεχεια, τοποθετησε το ποσο αυτο στη θυριδα που διατηρουσε στην ιδια τραπεζα ο Λανταβος.Την επομενη ο Λανταβος σηκωσε απο τη θυριδα του τα χρηματα και κανοντας νοημα στην Μπορα εφυγε. Ετσι η ιδια ζητησε αδεια για λογους υγειας και εξαφανιστηκε.

Η οργανωση Αντικρατικη Παλη ανελαβε με τηλεφωνημα της στην εφημεριδα, Ελευθεροτυπια, την ευθυνη για τους τεσσερις εμπρησμους αυτοκινητων που σημειωθηκαν στην διαρκεια της νυκτας στο Χαλανδρι και στους Αμπελοκηπους.Η αστυνομια ανησυχει ιδιαιτερα δεδομενου οτι το τελευταιο τριμηνο εχουν καταστραφει με εμπρησμο περιπου 130 αυτοκινητα. Ετσι,αποφασιστηκε να αυξηθουν τα μετρα ταξης και ιδιαιτερα οι πεζες περιπολιες σε περιοχες οπου υπαρχουν πρεσβειες η μενουν επωνυμοι επιχειρηματιες, τα αυτοκινητα των οποιων θα μπορουσαν να αποτελεσουν στοχο τρομοκρατων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον κρισιμοτερο αγωνα του για το Ευρωπαικο Κυπελλο Μπασκετ δινει αποψε ο ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονικη με την Δυναμο Μοσχας. Ο αγωνας θα αρχισει στις δεκα παρα τεταρτο και θα μεταδοθει απο τον ΑΝΤΕΝΝΑ.

Το πρωι εφθασε στη Θεσσαλονικη η ομαδα μπασκετ της ΤΣΣΚΑ Μοσχας για να αντιμετωπισει αυριο τον Ηρακλη, στο πλαισιο της 11-ης ημερας της διοργανωσης. Ο προπονητης της ρωσικης ομαδας Στανισλαβ Ερεμιν, αναφερομενος στην κατασταση που εχει διαμορφωθει μεχρι τωρα στους δυο ομιλους του Ευρωπαικου πρωταθληματος, ειπε οτι πιστευει πως η ομαδα του,ο Ολυμπιακος και η Τρεβιζο συγκαταλεγονται στα φαβορι,ενω απο τον δευτερο ομιλο ξεχωρισε την Μπαρτσελονα και τον Παναθηναικο.

Αυριο η μεθαυριο αναμενεται στην Ελλαδα, ο Αμερικανος μπασκετμπολιστας, Αντι Τουσλον, προκειμενου να υπογραψει συμβολαιο συνεργασιας με την ΑΕΚ. Ο 28χρονος Τουλσον, που μεχρι προσφατα αγωνιζοταν στους Γιουτα Τζαζ, συμφωνησε με τη διοικηση του δικεφαλου να ενταχθει στη δυναμη της ΑΕΚ μεχρι το τελος της φετινης περιοδου στη θεση του συμπατριωτη του Μαρκους Λιμπερτι.

Η εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου των Ελπιδων, σε φιλικο αγωνα που εγινε στο σταδιο του Βυρωνα, συνετριψε 4-0 την αντιστοιχη του Ισραηλ.Τα τερματα της ελληνικης ομαδας πετυχαν οι Παρασκευας Αντζας, Δημητρης Μαυρογενιδης, Σωτηρης Κωνσταντινιδης και Δημητρης Κατσουρης με πεναλτι.

Στον Ολυμπιακο παγωνει προς το παρον το θεμα της αποκτησης προπονητη, αφου ο προσωρινος προπονητης, Τακης Περσιας, θα συνεχισει να καθεται στον παγκο των ερυθρολευκων και μαλιστα με χθεσινη αποφαση του διοικητικου συμβουλιου της ΠΑΕ.

Απειλες για διακοπη των πρωταθληματων εκτοξευσε σημερα η Ομοσπονδια του χαντμπολ. Αιτια, η μη εκταμιευση δυο εντολων που εκκρεμουν απο τον ΟΠΑΠ συνολικους υψους 100 εκατομμυριων δραχμων, ποσο που εκπιπτει απο την τακτικη επιχορηγηση του 1995.Η ομοσπονδια απειλει οτι θα προχωρησει σε διακοπη των πρωταθληματων,ισως εξαιρεθει η Α1 ανδρων, αφου δεν ειναι σε θεση να εκπληρωσει τις υποχρεωσεις της προς τους συλλογους και τους διαιτητες.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Διορθωτικη υποχωρηση σημειωσαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, μετα την σημαντικη ανοδο των εξι προηγουμενων ημερων στη διαρκεια των οποιων ειχαν κερδη 8,35%. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 983,88 μοναδες, μειωμενος σε ποσοστο 1,25%. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε υψηλα επιπεδα και εφθασε στα 14,4 δις. δραχμες. Οι επιμερους δεικτες σημειωσαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 1,38%, Ληζινγκ πτωση 2,25%, Ασφαλειες πτωση 1,51%, Επενδυσεις πτωση 1,12%, Βιομηχανιες πτωση 0,87%, Κατασκευες πτωση 1,76%, Συμμετοχων πτωση 1,22%, Διαφορες πτωση 1,81%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας υποχωρησε κατα 1,43%.

Σε χαμηλοτερα επιπεδα κυμανθηκε το δολλαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις Εμπορικες Τραπεζες στις 246,82 δραχμες.

Συναλλαγμα              ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ      ΑΓΟΡΑ      ΠΩΛΗΣΗ ΔΟΛΛΑΡΙΟ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ               178.194      177.659      178.729

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαρια που θα αρχισει απο τα δυτικα και συντομα θα επεκταθει σε ολοκληρη τη χωρα,με κυρια χαρακτηριστικα τις σποραδικες βροχες και τις χιονοπτωσεις,ακομη και στα πεδινα της Βορειας ελλαδος,προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια.Το πρωι η ορατοτητα θα ειναι τοπικα περιορισμενη.Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι Νοτιοι μετριοι μεχρι ισχυροι και τοπικα πολυ ισχυροι και στα Ανατολικα μετριοι.Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει μειον 2 με 6 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα 1 με 11 και στα νησια 6 με 11.Ασθενη βροχη,μετριους ανεμους και θερμοκρασια 6 με 10 θα εχει η Αθηνα.Στη θεσσαλονικη προβλεπεται χιονοπτωση,οι ανεμοι θα ειναι μετριοι και η θερμοκρασια θα κυμανθει 1 με 5 βαθμους.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Tuesday, 23 January 1996 - 22:43:15