Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 24)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Διαδοχικες συσκεψεις εχει και σημερα ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, για τη συνταξη των προγραμματικων δηλωσεων.
  • Αυριο θα συναντηθει με το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ.
  • Το θεμα της συγκλησης της Κοινοβουλευτικης Ομαδας εξεταστηκε κατα τη χθεσινη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου.
  • Αμεταβλητη παραμενει η κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου, η κλινικη εικονα του οποιου ειναι καλη.
  • Αλλα δυο ατομα προσβληθηκαν απο μηνιγγιτιδα στο στρατοπεδο νεοσυλλεκτων στην Τριπολη.
  • Στην Αθηνα εκδοθηκε απο την Τουρκια ο μεγαλεμπορος ναρκωτικων, Αλεξανδρος Ζεκεριδης.
  • Συνεχιζονται οι κινητοποιησεις στο δημο Κερατσινιου για το εργοστασιο της ΔΕΗ.
  • Ο Γιασερ Αραφατ δηλωσε οτι ειναι πιθανο μεσα σε ενα χρονο να δημιουργηθει παλαιστινιακο κρατος.
  • Τουλαχιστον εξι ατομα εχασαν τη ζωη τους απο πυρκαγια που εκδηλωθηκε σε τριωροφο κτιριο στη Ναπολη.
  • Μεταμοσχευση καρδιας και πνευμονα εγινε για πρωτη φορα σε Αμερικανιδα που πασχει απο το συνδρομο Νταουν.
  • Καθοριστικο αγωνα δινει αποψε στην Ισπανια με τη Μαλαγα ο Ολυμπιακος για το Ευρωπαικο Πρωταθλημα Μπασκετ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διαδοχικες συσκεψεις εχει και σημερα με συνεργατες του, ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, με σκοπο τη συνταξη των προγραμματικων δηλωσεων, οι οποιες θα αναγνωστουν την ερχομενη Δευτερα. Οι εισηγησεις των υπουργων αναμενεται να παραδοθουν μεχρι την Παρασκευη στον κ. Σημιτη, ο οποιος στη συνεχεια θα διαμορφωσει τον κορμο των προγραμματικων δηλωσεων και θα τις συζητησει το Σαββατοκυριακο με κορυφαια στελεχη της κυβερνησης και τον Γραμματεα του ΠΑΣΟΚ. Αυριο, ο κ. Σημιτης θα συναντηθει με το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και θα εξεταστουν τροποι ενεργους συμμετοχης του οργανου στη χαραξη και εφαρμογη της κυβερνητικης πολιτικης.

Κατα τη χθεσινη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου, εξεταστηκε και το θεμα της συγκλησης της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, που ανακοινωσε ο Πρωθυπουργος για τις 6 Φεβρουαριου. Συμφωνα με πληροφοριες, μελη του Εκτελεστικου Γραφειου, τονισαν οτι ο κ. Σημιτης δεν εχει δικαιωμα συγκλησης της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, αλλα ο Προεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεας Παπανδρεου. Για τη διευθετηση του θεματος εκτιμηθηκε οτι πρεπει να υπαρξει συνεννοηση μεταξυ των κυριων Παπανδρεου και Σημιτη. Το πρωι ο Γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, Δημητρης Μπεης, δηλωσε σε ραδιοσταθμο της Αθηνας, οτι προτεινε να εξουσιοδοτηθει ο κ. Σημιτης απο τον Προεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπαρχει εμπλοκη για τη συγκληση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, δηλωσε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας. Ο κ. Ρεππας τονισε οτι ειναι μονιμη, τακτικη και αποδοτικη η συνεργασια μεταξυ της κυβερνησης και του Εκτελεστικου Γραφειου. Η συνοδος, ειπε, της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, θα γινει αφου καλυφθουν ολοι οι συνταγματικοι τυποι. Ειναι βεβαιο, επεσημανε ο κ. Ρεππας, οτι υπαρχει συνεργασια μεταξυ του Κωστα Σημιτη και του Ανδρεα Παπανδρεου και δηλωσε οτι πολυ πιθανον στο προσεχες διαστημα να πραγματοποιηθει συναντηση μεταξυ των δυο ανδρων. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος ειπε οτι βαση του Συνταγματος, αρμοδιοτητα για τη συγκληση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας εχει ο Προεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλα, προσθεσε, οτι η αιχμη του δορατος αυτη τη στιγμη ειναι ο Πρωθυπουργος και θα πρεπει να υπαρξει μια συνεργασια, προκειμενου να λυθει το θεμα.

Θεματα της αρμοδιοτητας των υπουργων Εξωτερικων, Θεοδωρου Παγκαλου και Δημοσιας Ταξης, Κωστα Γειτονα, εξεταστηκαν κατα τη χθεσινοβραδυνη συναντηση τους με τον Πρωθυπουργο, Κωστα Σημιτη. Αυτο δηλωσε το μεσημερι, ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ο οποιος προσθεσε οτι η συναντηση αυτη δεν αφορουσε εθνικο θεμα. Τελος ο κ. Ρεππας αναφερομενος στις τελευταιες δηλωσεις του Γιαννη Χαραλαμποπουλου, ειπε οτι το θεμα αυτο για την κυβερνηση εχει κλεισει και τονισε οτι ο κ. Χαραλαμποπουλος εχει την τιμη, την αγαπη και τον σεβασμο ολων μας.

Χωρις ουσιωδεις μεταβολες παραμενει η κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου, κατα το τελευταιο 24ωρο, οπως επισημαινεται στο μεσημβρινο ιατρικο δελτιο. ``Η αναπνευστικη και νεφρικη λειτουργια υποστηριζονται περιοδικα απο αναπνευστηρα και τεχνητο νεφρο αντιστοιχα. Ο ασθενης παραμενει απυρετος και συνεχιζεται η αναπνευστικη φυσικοθεραπεια και κινησιοθεραπεια. Κατα τη διαρκεια της ημερας, καταληγει το δελτιο, θα διενεργει εκκενωτικη παρακεντηση του δεξιου ημιθωρακιου``. Ο ασθενης υποβληθηκε το πρωι σε αξονικη τομογραφια στους πνευμονες, προκειμενου να διαπιστωθει εαν επανασυγκεντρωνεται υγρο στο αριστερο μερος του θωρακα, αλλα και που ακριβως εντοπιζεται το υγρο περιπου 400 κυβικα εκατοστα στο δεξιο μερος. Στη συνεχεια ο κ. Παπανδρεου υπεβληθη σε παρακεντηση σε δυο σημεια του δεξιου μερους του θωρακα για να αφαιρεθει το υγρο απο το δεξιο ημιθωρακιο. Οπως λενε οι γιατροι, θα τοποθετησουν παροχετευση οταν γινει η αφαιρεση του υγρου, δηλαδη δυο μικρους σωληνες, προκειμενου να αφαιρειται το υγρο που ενδεχομενως να συγκεντρωθει.

Προς το προσωπικο του Κεντρου Εκπαιδευσης Παλασκα στρεφονται πλεον οι ερευνες των αρχων για τον εντοπισμο των δυο δραστων της προχθεσινης ληστειας με λεια 40 περιπου εκατ. δρχ. Οπως δηλωσε ο εκπροσωπος Τυπου του ΓΕΝ, απο τις μεχρι τωρα ερευνες εχει διαπιστωθει οτι ειναι αδυνατη η εισοδος ανθρωπων απο εξω, μεσα στο κεντρο. Τα μετρα ειναι τετοια που αυτο το πραγμα δεν ειναι ευκολο. Ο εκπροσωπος δεν απεκλεισε το ενδεχομενο οι δραστες να βρισκονται ακομη μεσα στο Κεντρο το οποιο εχει κλεισει και δεν δινεται αδεια στο προσωπικο. Τελος ο εκπροσωπος διαβεβαιωσε οτι απο τον οικονομικο ελεγχο που εγινε χθες στην Α'χρηματικη διαχειριση του Κεντρου Παλασκα οπου σημειωθηκε η ληστεια, δεν διαπιστωθηκε διαχειριστικο ελλειμμα η ατασθαλια.

Αλλα δυο ατομα προσβληθηκαν απο μηνιγγιτιδα στην 124η πτερυγα βασικης εκπαιδευσης της Αεροποριας στην Τριπολη.Προκειται για το στρατευσιμο Σμηνια, Ιακωβο Φιτρο, ο οποιος νοσηλευεται στο νοσοκομειο της Τριπολης. Επισης με μηνιγγιτιδα νοσηλευεται στο 251 Γενικο Νοσοκομειο της Αεροποριας ο μονιμος εκπαιδευτης Σμηνιας, Γκιουζελης, ο οποιος αισθανθηκε αδιαθεσια το Σαββατοκυριακο κατα τη διαρκεια της αδειας του.Στο μεταξυ, δεν διατρεχουν κανεναν κινδυνο οι αλλοι επτα νεοσυλλεκτοι απο την Τριπολη, που προσβληθηκαν απο μηνιγγιτιδα και νοσηλευονται στο 251 Γενικο Νοσοκομειο της Αεροποριας.

Στο τμημα Μεταγωγων Πειραιως μεταφερθηκε το πρωι ο μεγαλεμπορος ναρκωτικων, Αλεξανδρος Ζεκεριδης, ο οποιος εκδοθηκε απο τις τουρκικες αρχες. Ο Ζεκεριδης κατηγορειται για διακινηση ενος κιλου ηρωινης στις φυλακες Κορυδαλλου. Ο μεγαλεμπορος ειχε αποφυλακιστει παρανομα το 1993 και απο τοτε καταζητειτο απο τις ελληνικες αρχες.

Δεν θα ασχολειται με το Κυπριακο ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ, μετα την αποχωρηση του απο το αμερικανικο υπουργειο Εξωτερικων. Οπως δηλωσε ο συμβουλος του Προεδρου Κλιντον, Ντειβιντ Τζονσον, το Κυπριακο θα ειναι στο επικεντρο των προσπαθειων του Προεδρικου απεσταλμενου, Ριτσαρντ Μπιτι. Ο αναφερομενος στην αμερικανικη πρωτοβουλια για επιλυση του Κυπριακου, ο κ. Τζονσον δεν συμμεριστηκε την αισιοδοξια Χολμπρουκ, ο οποιος ειπε οτι το 1996 θα ειναι ετος μεγαλης ωθησης του προβληματος. Δεκαπεντε ηγετικα στελεχη της Ομογενειας απηυθυναν επιστολη προς τον Αμερικανο Προεδρο, με την οποια του ζητουν να κρατησει τις προεκλογικες του υποσχεσεις και να χρησιμοποιησει την επιρροη του για την επιλυση του Κυπριακου, με βαση τις αρχες του Διεθνους Δικαιου.

Συζητειται σημερα στο Συμβουλιο Εφετων Πατρων, η εφεση του Νικου Κοεμτζη, κατα του βουλευματος του Συμβουλιου Πλημμελειοδικων Πατρων, με το οποιο ειχε απορριφθει η αιτηση του για απολυση υπο ορους. Υπενθυμιζεται οτι ο Νικος Κοεμτζης ειναι φυλακισμενος απο το 1973, μετα το μακελιο σε νυχτερινο κεντρο της Αθηνας, οπου εχασαν τη ζωη τους τρια ατομα και τραυματιστηκαν αλλα οχτω.

Αποκλεισμενη για τριτη ημερα παραμενει η κεντρικη πυλη του εργοστασιου της ΔΕΗ στο Κερατσινι, απο κατοικους του δημου, οι οποιοι ζητουν να μην επαναλειτουργησει το εργοστασιο. Σημερα παραμενουν κλειστα τα σχολεια και τα καταστηματα του Δημου σε ενδειξη διαμαρτυριας, ενω το απογευμα θα πραγματοποιηθει συγκεντρωση διαμαρτυριας.

Αναμενεται να βγει σημερα απο το Τζανειο Νοσοκομειο, ο Χριστοφορος Μαρινος, ο οποιος θα οδηγηθει στο σπιτι του, οπου θα παραμεινει σε κατ'οικον περιορισμο. Υπενθυμιζεται οτι ο Μαρινος παρεμενε στο νοσοκομειο για να αναρρωσει, μετα την απεργια πεινας που πραγματοποιησε. Κατηγορειται για συμμετοχη στη ληστεια μετα φονου που εγινε στο Κρατικο Νοσοκομειο της Νικαιας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παλαιστινιος Προεδρος, Γιασερ Αραφατ, εξεφρασε την πεποιθηση οτι ειναι πιθανη μεσα σε ενα χρονο η δημιουργια παλαιστινιακου κρατους και απηυθυνε εκκληση για αμεσες διαπραγματευσεις με το Ισραηλ. Προσθεσε, δε, οτι οι τελικες συνομιλιες για το θεμα αυτο θα αρχισουν πολυ συντομα.

Το Ανωτατο Δικαστηριο της Ισπανιας απηγγειλε σημερα τρεις κατηγοριες κατα του πρωην υπουργου Εσωτερικων, Χοσε Μπαριονουεβο για συμμετοχη στον "βρωμικο πολεμο" κατα των Βασκων αυτονομιστων ανταρτων της ΕΤΑ στην περιοδο 1983-87. Στην ανακοινωση του δικαστηριου αναφερεται οτι ο πρωην υπουργος και στενος συνεργατης του ισπανου πρωθυπουργου Φελιπε Γκονζαλεθ κατηγορειται για απαγωγη,καταχρηση δημοσιου χρηματος και για διασυνδεσεις με παρανομες οργανωσεις.

Τουλαχιστον εξι ατομα εχασαν τη ζωη τους απο πυρκαγια που κατεστρεψε ολοσχερως τριοροφο κτιριο μετα απο εκρηξη σε υπογειο αγωγο φυσικου αεριου στην Ναπολη. Οι ιταλικες αρχες εκφραζουν φοβους οτι ο αριθμος των θυματων θα αυξηθει,καθως αρκετα ατομα αγνοουνται.

Ο αμερικανος προεδρος Μπιλ Κλιντον εγκαινιασε ουσιαστικα την εκστρατεια του για την επανεκλογη του στις προεδρικες εκλογες του Νοεμβριου με την ετησια ομιλια για "την κατασταση του Εθνους",που εκφωνησε τις πρωτες πρωινες ωρες ενωπιον του Κογκρεσσου. Μιλωντας σε ενα "εχθρικο" περιβαλλον, καθως το Κογκρεσσο ελεγχεται απο τους Ρεπουμπλικανους, ο προεδρος Κλιντον δεν διατυπωσε παντως καποιες σημαντικες νεες πρωτοβουλιες προς τον αμερικανικο λαο,αλλα προσπαθησε να εμφανιστει ως ενας ανθρωπος μετριοπαθης και αξιος συμπαθειας.

Μεταμοσχευση καρδιας και πνευμονα εγινε για πρωτη φορα χθες σε μια 34χρονη αμερικανιδα που πασχει απο το συνδρομο Νταουν και συμφωνα με ανακοινωση του νοσοκομειου της Καλιφορνιας, οπου εγινε η επεμβαση, η κατασταση της ασθενους παραμενει κρισιμη. Το συνδρομο Νταουν προκαλειται απο μια ανωμαλια των χρωματοσωματων και συνηθως επιφερει διανοητικη καθυστερηση. Περιπου το 40% των ασθενων με το συνδρομο Νταουν γεννιουνται με παθησεις στην καρδια.

Ο γαλλος υπουργος Αμυνας, Σαρλ Μιγιον δηλωσε οτι το Παρισι εξεταζει το ενδεχομενο να καταργησει τη στρατιωτικη θητεια και να την αντικαταστησει με πολιτικες μορφες υποχρεωτικης εθνικης υπηρεσιας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθοριστικο αγωνα δινει αποψε στην Ισπανια ο Ολυμπιακος για το Ευρωπαικο Πρωταθλημα Μπασκετ με την Μαλαγα. Οι πρωταθλητες Ελλαδας αν κερδισουν θα εξασφαλισουν κατα ενα μεγαλο ποσοστο τη δευτερη θεση στον ομιλο τους και θα αποκτησουν πλεονεκτημα εδρας στη ημιτελικα. Στη δεκαδα συμπεριληφθη και ο Ουολτερ Μπερι, ο οποιος αναμενεται να αγωνιστει για λιγα λεπτα αν χρειαστει.

Νωριτερα στις επτα παρα τεταρτο για την ιδια διοργανωση, ο Ηρακλης, ο οποιος εχει ηδη αποκλειστει, θα αντιμετωπισει στη Θεσσαλονικη την πρωτοπορο ΤΣΣΚΑ Μοσχας. Τελος, αυριο, ο Παναθηναικος θα αντιμετωπισει στην Αθηνα την γαλλικη Ορτεζ.

Υπενθυμιζεται οτι χθες το βραδυ η ομαδα μπασκετ του ΠΑΟΚ για το Κυπελλο Ευρωπης νικησε στη Θεσσαλονικη με 64-59 τη Δυναμο Μοσχας και εκανε ενα σημαντικο βημα για την καταληψη της πρωτης θεσης στον ομιλο της, που θα της δωσει πλεονεκτημα εδρας στην ημιτελικη φαση.

Τρεις σπουδαιοι φιλικοι αγωνες διεξαγονται σημερα. Η εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου, στο πλαισιο της προετοιμασιας της για την προκριματικη φαση του παγκοσμιου κυπελλου 1998, αντιμετωπιζει στις 15.15 στο γηπεδο της Χαλκιδας το αντιστοιχο συγκροτημα του Ισραηλ. Επισης στις 7 το βραδυ στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας, ο Παναθηναικος στο πλαισιο της προετοιμασιας του, για τους αγωνες με την Πολωνικη Λεγκια, στο ``τσαμπιονς λιγκ``, αντιμετωπιζει τη Γερμανικη Βερντερ Βρεμης. Στις 3 το μεσημερι στο σταδιο Καραισκακη, ο Ολυμπιακος θα παιξει με τον Ερυθρο Αστερα Βελιγραδιου, που εδω και αρκετες μερες φιλοξενειται απο την Καλαματα, την οποια προχθες νικησε με 2-0.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος καιρος επικρατει στις περισσοτερες περιοχες της χωρας, ενω ανοδο παρουσιαζει η θερμοκρασια. Επικρατουν νεφωσεις με ασθενεις παροδικες βροχες,ενω στα ορεινα της βορειας Ελλαδας σημειωνονται χιονοπτωσεις. Η θερμοκρασια θα φθασει στα βορεια τους 6 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 11 και στα νησια τους 12 βαθμους Κελσιου. Νεφωσεις επικρατουν και στην Αττικη, ενω το απογευμα ειναι πιθανον να βρεξει. Η θερμοκρασια θα φθασει τους 10 βαθμους Κελσιου. Αστατος καιρος επικρατει και στη Θεσσαλονικη, οπου η θερμοκρασια θα φθασει τους 5 βαθμους Κελσιου. Για αυριο προβλεπονται νεφωσεις με τοπικες βροχες και παροδικες χιονοπτωσεις στα κεντρικα και βορεια ορεινα. Η θερμοκρασια θα παρουσιασει και νεα ανοδο.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 24 January 1996 - 18:24:08